Wetsvoorstel Constitutioneel Hof bij parlement

47

PARAMARIBO, 1 aug – De wettelijke en juridische toetsing van de amnestiewet lijkt een stapje dichterbij. Het parlement beschikt reeds over het wetsvoorstel voor instelling van het Constitutioneel Hof. “Ik denk dat de discussie interessant zal worden”, zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons.

Wat de discussie zeker interessant zal maken, is de controverse rond de gewijzigde amnestiewet. Het strafproces rond de decembermoorden hangt nu vrijwel geheel aan de toesting door het hof. “Soms moet je voorzichtig zijn met wat je wenst”, zegt Simons tegenover de Times of Suriname. Zij denkt dat een land best kan zonder een constitutioneel hof. Nu schrijft de grondwet wel de instelling van zo’n hof voor. Dus valt er niet onderuit te komen.

Het zal niet de eerste keer zijn dat het parlement zich buigt over de instelling van het Constitutioneel Hof. Zo’n tien jaar geleden werd al een keer gedebatteerd. De behandeling stuitte uiteindelijk op de vraag hoe het hof zou moeten functioneren. Het strafproces rond de decembermoorden hapert nu vanwege de vraag of de amnestiewet geen inbreuk pleegt op het strafrecht. Volgens de vervolging kan alleen het Constitutioneel Hof antwoord geven.

47 REACTIES

 1. in ieder geval kan een land misschien zonder constitutioneel hof, maar misschien ook wel zonder NDP en bouterse. we zien zelf wat ervan komt wanneer je vreemd wenst. en dat terwijl de grondwet voorschrijft dat boeven zich niet kandidaat mogen stellen. tenminste, niet als je van ons volkslied mag uitgaan. (werkend houden wij in gedachten, recht en waarheid maken vrij, al wat goed is te betrachten, dat geeft aan ons land waardij).

  wij hoeven ons geen zorgen te maken: de centrale intelligentie in de dna is ofwel niet zo groot ofwel niet volledig geschikt voor het instellen van een constitutioneel hof. de individuele intelligentie is jammer genoeg te klein om spijkers met koppen te kunnen slaan.


  Maak melding

 2. Poppenkast voorstelling!

  De opdrachtgever en crimineel is 1 zelfde figuur.
  Het zal een spektakel van jewelste worden!!!
  Het bange RECHTSGEBEUREN Vs bouta en bende!!


  Maak melding

 3. “Wij van WC-eend adviseren: “WC-eend!”

  Het finale failliet van de rechtstaat Suriname.

  De criminelen die terecht staan voor moord en misdaden tegen het Surinaamse volk regelen hun eigen amnestie

  Om KOTSMISSELIJK van te woorden.


  Maak melding

 4. @Karm

  doe nou niet alsof je niet weet wie als overwinnaar uit de bus zal stappen….Je criminele baasje bouta.
  Het resultaat eer dit alles nog begonnen is ,is al bekend bij jou.


  Maak melding

 5. Criminelen, moordenaars, oplichters, overvallers, (brute) geweld plegers, rovers, verkrachters en in soort gelijke allen naar de hel toegewenst door een vuurzee heen!!! 20 meter onder de grond levend begraven!! zodat de stank zelfs niet boven de aarde drijft!!!!!


  Maak melding

 6. Indien de toetsingsmogelijkheden van het Hof aan internationale verdragen, rechtspraak en besluiten ontbreekt, dan kunnen we dat naar de prullebak verwijzen. Ook dient er een mogelijkheid te bestaan om pre-judiciele vragen te stellen aan het Hof door de DNA. Uitpsraken van het Hof kunnen niet zomaar terzijde worden gelegd door de regering.


  Maak melding

 7. deze Bouterse ziet wat er in Afrika gebeurd lees Zimbatwe die Mugabe die is al 30 jaar president het volk pinaart en hij is schat en schat rijk. Dus Bouta met zijn dictator achtergrond kan het stomme volk Suriname ook zo in de tang houden want het volk durft niet op te komen voor hun recht. Simpel toch..? Hoe gaat een land helemaal naar de klote. diep en diep triest.
  Het is zo jammer dat je na begin 2010 weer in de eind jaren tachtig beland.Dus weer gaan voorbereiden om levensmiddelen naar familieleden daar te sturen. Maar die hersenloze paarse idioten blijven maar roepen ” neks no fout ” stomme koebi`s


  Maak melding

 8. Mijn beste forumleden, tot eind augustus ben ik lekker op vakantie in Italie. Jullie moeten het maar zonder mijn commentaar doen. Voor iedereen die nog met vakantie gaat EEN HELE FIJNE VAKANTIE !


  Maak melding

 9. De personen die plaats moeten innemen in het constitutioneel hof moeten door deze zelfde moordenaar aangesteld worden om zijn omstreden amnestie te toetsen, uitslag zal zijn: onschuldig want corruptie viert ook in dit geval hoogtij. want deze moordenaar weet telkens weer de dans te ontspringen.


  Maak melding

 10. de hele wets voorstel kan weer in de prullenbak..

  stelt niks voor onder deze crimies..het wordt niks 0,0..

  simon jenny is alvast te openlijk partijdig in het apparaat,deze functie voor-zitter parlement moet door een nutrale persoon bedient worden..

  de aanhangers van de ndp willen geen-zins enig verandering c.q. verbetering ze weten dat zij nooit meer zullen terug keren bij de volgende verkiezing..

  het land/volk zal hen een worst wezen eigen belang beschermen..


  Maak melding

 11. dit is nu dekans voor somo en Lonnie politiek hoog te schoren volg de ndp niet als een dom rund maar wees krities en bewijs dat jullie oprecht bezig zijn


  Maak melding

 12. Een dief blijft een dief, eens een dief, altijd (de stempel van) een dief.

  Als iemand een andere vermoord heeft of meerdere personen vermoord heeft of er voor verantwoordelijk is, is die persoon voor mij een moordenaar.

  De leden van de DNA die voor amnestie gestemd hebben voor de dader/s, de verantwoordelijke van de moorden van 8 december 1982, is voor mij een worst. Iedereen die aan het plan, over het plan heeft nagedacht, er aan hebben gewerkt, de uitvoering en het groen licht hebben gegeven, is/zijn verantwoordelijk, is voor mij schuldig. Als ze eens veroordeeld worden of niet, ze zijn voor mij de moordenaars of is voor mij de moordenaar.

  Als je iemand hebt vermoord of opdracht geeft een andere te vermoorden, voor verantwoordelijk ben, ben je een ………, over het plan mee denkt en in elkaar zet het laat uitvoeren of niet dan?

  De personen in de DNA die voor de amnestiewet gestemd hebben kunnen ook worden aangeklaagd en worden vervolgd bij internationale rechtbanken.


  Maak melding

 13. @ ray, pffffffffffff betweter.
  Jouw 10 schonevinger partij is de oorzaak van alle shit en ellende in suriname,het enigste wat ze interesseerde was de oprotpremie,


  Maak melding

 14. Het klinkt zeer democratie het Constitutioneel Hof gaat beslissen. Vraag is wie hebben zitten in deze Juridische Commissie gehad?, want zo te zien, zullen het wel handlanders zijn, lijkt mij dit geen zuivere koffie. Alleen in een BananaRepubliek is een Consitutioneel Hof niet nodig. De cardinale vraag is: zijn het objectieve juristen die het Staatsrecht zullen laten prevaleren. Of wordt het een partijpolitieke onderonsje? Dus, de slager die zelf zijn vlees mag keuren? Want deze veroordeelde president/crimineel zal er alles aandoen, om de dans te ontspringen. Het is erg droevig gesteld in SME en ook schaamteloos, je kan erop wedden dat dit een deceptie voor de “Rechtstaat” en Rechtspraak in SME. Dit omdat een crimineel in de Rechtspraak de touwtjes in handen heeft, wel weet ik dat de wereld ook mee kijkt en luistert, dus afwachten. In Argentinië had generaal Videla zich ook de Amnestywet toe geëigend. We weten vandaag hoe het hem vergaan is, ergo. Belachelijk is dat de “parlementairiërs” zonder enig besef van Recht en Wet kennis hierin gaan beslissen. Dan krijg je; “san buriki skrifi asi no kan lesi”. En het is niet sommige beweren dit, andere ontkennen het; het is een feit. But, time will tell!


  Maak melding

 15. En nu nog de “Waarheidscommissie….”

  Suriname: de risee van Zuid Amerika met een laffe bevolking en de meeste corrupte politici in de wereld.

  In elk ander land in de wereld zat Bouterse voor levenslang in de gevangenis, in Suriname is hij de president…
  How low can you go…..


  Maak melding

 16. @karm

  De oorzaak van alle ellende in Suriname is je baasje ,
  De crimineel met de zogenaamde 10’schone ‘vingers met als bonus ZELFAMNESTIE!!
  En de heer Venetiaan heeft geregeerd zonder Amnestie!!
  RArara…hoe kan dat?!


  Maak melding

 17. Wie gaat er allemaal hierin zitting nemen/hebben mie gado,want als je kijkt naar al de deskundigen in Su geen van allen blijken deskundig te zijn .Lafing heeft altijd gedaan alsof het buitenland goed vindt wat Su doet,wel wel Lafing hier gaan wij zien wat het buitenland van Su vindt. In de jaren 80 vas ’t mik ding kong wie e wagtie ding nu is het omgekeerd voor Su. Nu is het mik ding si-tie kong a buitenland e loekoe ding.Daarom ben ik zo benieuwd naar de bemensing van datt/dit ding..En wanneer wordt de waarheis-cie dan geinstalleerd,waarin volgens Lachertje Laaafing ook leden van de OAS zouden participeren hahahaaaaaii ik hoop dat ik hem niet goed had begrepen. iIe kang sie dat deze beesten het geld vreten (letterlijk) ding bere foeroe.En hoe kan a-braakbeest van een abrahams zoveel geld hebben opgemaakt in so wang sjatoe ting.Na slurp a zaka-zaka slurp a monie op.Ik ben zo blij dat hun einde nadert. Odiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 18. @ ray ha ha ha je hebt een selectieve geheugen betweter,
  Wie verleende als eerste selectieve amnestie aan zijn trawanten en handlangers???????????????????

  Juist ja roep namen en ik ga fluiten,
  Dus de deur werd geopend dat mensen met een strafblad ook deel konden uitmaken van de regering,alleen voor regeermacht gooide deze intellectuelen alle waarden en normen overboord. Dus nu nie slap seiken maar dragen.
  Objectiviteit ten alle tijden kerel.
  Het ging deze intellectuelen alleen om de oprotpremie


  Maak melding

 19. @Karm

  Kort en krachtig ga ik je de brunswijk amnestie uitleggen,
  Brunswijk en bouta , twee guerilla lijders waren aan het vechten in het binnenland en er vielen onschuldige slachtoffers waaronder militairen ,en burgers [zwangere vrouwen en kinderen en mannen].
  Om het oorlog een halt toe te roepen werd aan bouta en brunsie amnestie aangeboden .De voorwaarden waren dat zij zich als brave burgers voortaan moisten gedragen, niet meer de wapens moisten gebruiken,zich moisten rehabiliteren en vooral als normale burgers gaan werken in ruilvoor hun vrijheid. Over de gehele wereld wordt dit method toegepast om de guerilla beweging de kop in te drukken. Brunswijk maakte gebruik van deze amnestie en ik heb geen bezwaar tegen zijn amnestie. Het werd gedaan volgens wet en recht en ondertoezicht van de OAS!
  De amnestie waarmee bouta zich heeft beloond gaat niet om de guerilla aktiviteiten van toen ,het gaat op de MOORD van 15 ongewapende mannen die hij executie style neerschoot te Fortzeelandia!!
  Hij moet terechtstaan wegens MOORD!!
  Snap je het nu eindelijk!!!


  Maak melding

 20. @Karm

  in een democratie mag ieder zich kandidaat stellen,maar je gaat toch niet bewust voor een Moordenaar kiezen??!!!
  OF op iemand stemmen met een lange strafblad??!!
  Ben jij 1 van de burgers die het niet beter weet??!!!


  Maak melding

 21. nu berloskoni van italië veroordeeld is voor een gevangenis straf voor meedere jaren,ligt de weg open voor het sme-se rechtbank onze veroordeelde misdadiger moordenaar hoofd verdacht moorden 8-12-1982 ook op te pakken en in santo boma te stoppen..

  maar de sme-se rechters p.g o.m moeten wel ballen hebben,en niet alleen de kleine misdadigers opsluiten..

  dus komop meneer poenwasie laat je ballen zien..


  Maak melding

 22. Donderdag 1 augustus 2013 om 19:30 uur, door Henk Molenaar

  Wat zit je nu weer te ijlen witte vriend!
  Suriname meeste corrupte echt nieeee..
  Zeker nooit in China geweest of Rusland ?
  En Nederland moet je ook niet vergeten alleen zijn de bedragen ietsjes hoger maar je koopt ze om. Bij. Fyra treinen in Nederland. Zoals Berlusconi het melde ooit moet je een visje voeren om een grotere te vangen. Hij reageerde hier op de gebeurtenissen rond de Fyra.
  Maar genoeg over de witte inboorlingen uit Nederland.

  Hiervoor krijg ik nu zeker tussen de 2 a 6 minnetjes haha…

  Maar je m


  Maak melding

 23. Ik wou nog zeggen.

  In Suriname doet men niet zo geheimzinnig over corruptie maar doe nou net niet of de rest eerlijk is!

  Dat jij dat persoonlijk bent Henk dat zal jou sieren maar dat wil niet zeggen dat jouw landgenoten dat ook zijn.
  Gister nog een programma gezien over de kleinzoon van Stalin. Deze jongeman legde heel goed uit waarom hij geen respect voor Europa had.
  Europa heeft 500 jaar dankzij de kolonialisme alles kunnen stelen en jatten en ervoor kunnen zorgen dat zij hun zaakjes op orde kregen. Maar nu het goed gaat met Europa wat doen zij dan voor de landen zie ze vroeger reeds gebruikt en verkracht achter hebben gelaten?


  Maak melding

 24. @Henk Molenaar. Ik ben het helemaal met je eens; het is om kotsmisselijk van te worden zoals de Surinaamse boeven en moordenaars in mensengedaante hun vrijstelling regelen. Maar tja, het is de wil van God, want volgens Meye is Bouterse door God gekozen, en dit is ook om kotsmisselijk van te worden.
  django


  Maak melding

 25. Jogi wil uitleg president over eervol ontslag ex-minister Abrahams

  PARAMARIBO – Mahinder Jogi (NF/VHP) wil van president Desi Bouterse weten waarom hij ex-minister Ramon Abrahams van Openbare Werken eervol heeft ontslagen, terwijl er zoveel aantijgingen zijn tegen die persoon.
  Hij haalt aan dat ex-minister Martin Sastroredjo oneervol is ontslagen, omdat zijn vrouw een stuk grond had aangevraagd. In het schrijven van de president aan DNA werd toen onmaatschappelijk gedrag van de minister aangehaald, aldus Jogi.

  Banenenrepubliek…….


  Maak melding

 26. Mensen, laat u zich niet voor de gek houden…..ook de mensen van zo een hof zullen daar slechts de belangen van Bouterse en zijn vrienden behartigen. Niets meer en niets minder….. Wedden, die hof zal Bouterse vrij man moet verklaren etc….

  Ik word misselijk van deze streken, tja, de kiezers hebben gekozen, en wie ben ik?


  Maak melding

 27. Henk Molenaar,vertel aan je halfgod Jogi dat Abrahams de mist in verdwaalde door de adviezen die hij kreeg van zijn ambtenaren.Volgens zijn ambtenaren mocht hij opdrachten toekennen aan ondernemingen van zijn familie.Abrahams is vervolgens zo naief geweest om de opdrachten te gunnen aan familie.Dat is ‘not done ‘ voor een politicus.


  Maak melding

 28. Zie het gevaar wanneer je onvolwassenen laat beslissen over de richting van het volk. Voorkom erger. De oplossing is de stemgerechtigde leeftijd te stellen op 30 jaar.
  Ook als eis stellen dat de stemgerechtigde een bewijs moet overleggen, waaruit blijkt genoeg kennis te hebben van de politieke geschiedenis.


  Maak melding

 29. RobG
  Henk Molenaar,vertel aan je halfgod Jogi dat Abrahams de mist in verdwaalde door de adviezen die hij kreeg van zijn ambtenaren.Volgens zijn ambtenaren mocht hij opdrachten toekennen aan ondernemingen van zijn familie.Abrahams is vervolgens zo naief geweest om de opdrachten te gunnen aan familie.Dat is ‘not done ‘ voor een politicus.

  Mag ik een teiltje….

  Jij bent echt zo volkomen gestoord.

  Dus eigenlijk moeten we medelijden hebben met die arme Abrahams……

  Heeft jij al die miljoenen al teruggestort dan die hij door zijn corruptie heeft gestolen van het volk van Suriname….

  Jij bent echt ZIEK in je Paarse Hoofd


  Maak melding

 30. @Henk Molenaar

  Abrahams heeft niets gestolen……. het is allemaal een vooropgezet plan om het te doen lijken alsof terwijl het geld in de zak van Bouterse zit voor campagne en omkoping van stemmen!


  Maak melding

 31. Henk Molenaar, jij bent het gedrog dat nog steeds denkt dat Nederlandse artsen beter zijn dan Poolse artsen of dat Nederlanders beter raketten bouwen dan Russen.Nog een Hollandse kronkel.Jullie beweren dat Polen in Nederland de rivieren, kanalen en vijvers leegvissen terwijl Nederlanders alle zeeën en oceanen aan het leegvissen zijn.Whoehaaaaaaaaaaa.


  Maak melding

 32. Henk Molenaar, jij schrijft alleen maar negatieve berichten over Suriname, weet niet wat je bent of waar je woont, maar overal heb je corruptie ook hier in Ned hebben wij corruptie.
  Voorbeeld: waarom is het dossier van de coup in Ned bevroren voor 60 jaar, na deze periode is alles verjard.
  Nederland wil niet dat wij erachter komen door wie er opdracht is gegeven voor de staatsgreep in Suriname, en dus wie ECHT verantwoordelijk is voor de moorden.


  Maak melding

 33. Beste Eerlijk: Nederland wil niet dat wij erachter komen door wie er opdracht is gegeven voor de staatsgreep in Suriname, en dus wie ECHT verantwoordelijk is voor de moorden”

  Ik zou zeggen: wat let Bouterse om onder ede zijn zegje te doen voor de rechtbank?


  Maak melding

 34. Cat
  Henk Molenaar, jij bent het gedrog dat nog steeds denkt dat Nederlandse artsen beter zijn dan Poolse artsen of dat Nederlanders beter raketten bouwen dan Russen.Nog een Hollandse kronkel.Jullie beweren dat Polen in Nederland de rivieren, kanalen en vijvers leegvissen terwijl Nederlanders alle zeeën en oceanen aan het leegvissen zijn.Whoehaaaaaaaaaaa.

  Beste Cat: Tijd voor je pillen.


  Maak melding

 35. Beste Henk Molenaar,

  Wat let Nederland om onder ede zijn zegje te doen voor een rechtbank.
  Ik woon zelf ook in Ned, probleem is dat wij hier alleen naar andere kijken en niet naar de ellende die wij hier zelf hebben.

  Laat Su met rust en hopelijk komt alles goed.


  Maak melding

 36. henk,

  Sorry, maar lees jij geen kranten, want hier hebben wij ook de voedselbank, die overvol is.
  Dat bedoel ik nou met: naar andere kijken en niet naar ons zelf.

  Ps: ben hiet geboren en getogen.


  Maak melding

 37. Mensen, vergeleken met Palbo E. en collegas in Mexico is Baas een lieverdje. Ongeveer 1000 mensen zijn in deze 32 jaar in Srui en Ned. maar omgekomen in deze harde business. Vergeet die 8 dec. ding, of de binnenlandse strijd om die handel in poeirie. Jullie worden allemaal straks slapend rijk met priv geld dat baas pompt in onze economie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.