‘Houd Suriname schoon, ook na Carifesta’

11

PARAMARIBO, 1 aug – Suriname moet schoon blijven, ook na Carifesta. Dit stellen autoriteiten die zich de komende dagen buigen over het schoonmaken en houden van stad en land. Nu is Carifesta, het Caribisch cultureel festival, nog de aanleiding.

Overal wordt grote schoonmaak gehouden. Bomen worden gesnoeid en onkruid gewied. Ook worden overal vuilnisbakken geplaatst om het straat bevuilen te ontmoedigen. Maar een schoon land moet nu ook node worden ingebrand, vindt een team van bestuurders. “Niet alleen wanneer er activiteiten plaatsvinden, waarbij wij veel mensen uit het buitenland verwachten, moeten wij ons land schoon maken”, zegt parlementariër Theo Vishnudatt (Mega Combinatie/NDP) tegenover de Times of Suriname.

Vishnudatt, lid van de parlementaire commissie voor Openbare Werken, maakt zich druk om de ‘vuile’ gewoonten bij burgers. Die smijten er maar met de (vuile) pet naar. Daarom wordt bekeken of er niet meer met sancties gewerkt moet worden om netter gedrag te stimuleren. “Het oor van de volwassene zit in zijn portemonnee”, aldus Vishnudatt. De grote schoonmaak nu is ook voor de staatshoofdenvergadering van Unasur, de Unie van Zuid-Amerikaanse staten.

11 REACTIES

 1. Zijn de petflessen al eens een keer uit de Surinamerivier gevist? En het zou niet gek zijn hoge boetes uit te delen aan de persoon die vuil op de grond gooit i.p.v de afvalbak. En zet statiegeld op de petflessen zodat deze niet meer weggegooid worden.


  Maak melding

 2. Het is allemaal mooi en waar dat Surinamers het over het algemeen niet zo nauw nemen met de zorg voor het milieu, maar zelfs in Singapore moet er regelmatig opgeruimd worden, denk je dat Nederland er zo netjes bij zou liggen als er niet regelmatig opgeruimd werd? Er zijn genoeg Nederlanders die er ook een troep van maken.

  Vroeger hadden we in Suriname het verschijnsel van werkverschaffing; hele ploegen arbeiders ruimden de trenzen op, ik neem aan dat de Surinamers toen ook troep in de trenzen gooiden maar het zag er toch veel netter uit. In Suriname hebben we zoveel werkzoekenden, de regering kan het instituut van werkverschaffing weer invoeren, zodat een heleboel werkzoekenden zich nuttig kunnen maken door de straten en trenzen regelmatig op te schonen, terwijl ze op een eerlijke manier aan een (redelijk) loon komen. Niemand moet ons komen vertellen dat de regering daar het geld niet voor heeft; meer dan 6 arbeiders zouden b.v. voor 8 uur/dag werken een minimumloon kunnen krijgen uit de vergoeding die Steve Meye krijgt voor niets doen, 6 arbeiders die 8 uur per dag werken zouden een aardig deel van de binnenstad schoon kunnen houden.

  Daarnaast mogen de boetes op het moedwillig vervuilen van het milieu, wat mij betreft, best enorm verhoogd worden, Singapore kan wat dat aangaat als voorbeeld dienen.


  Maak melding

 3. Alleen wetten/regels van de overheid zullen er zorg voor dragen dat Paramaribo en Suriname schoon blijft.

  Hoge boetes, die direct betaald moeten worden of direct in hechtenis nemen van de vervuiler in afwachting van de uitspraak van de rechtbank voor de daarvoor geldende overtreding/toegestane gevangenisstraf voor de overtreding.

  Surinamers worden dus een stukje wetgeving bijgebracht over vervuiling en de gevolgen ervan voor de overtreders, die ze met de paplepel worden bijgebracht vanaf de school. Raar dat dit vak en onderdeel niet goed tot de Surinamers doordring. De hoge boetes, direct in hechtenis nemen en de te verwachten gevangenisstraf zal Surinamers wel bewust maken, dat de straat en omgeving geen vuilnisbak is.

  Het ministerie van OW moet een speciale afdeling milieu- en afvalpolitie hebben die 24 uur per etmaal werkzaam is in ploegendienst, 40 uur per week, 7 dagen per week. Het gaat dus niet alleen om de checkers met bevoegdheden naar de overtreders toe, die werkzaam zijn maar ook de afvalauto’s die direct vuil ophalen bij de overtreders m/v.


  Maak melding

 4. Dit is aan dove mans oren gezegd.
  HET SURINAAMS VOLK IS GEWOON EEN SMERIG VOLK!
  Slordigheid zegt niets van armoede en omgekeerd!
  Armoede overkomt je i.t.t. slordigheid;die creëer je.
  Slordigheid is een overlastige houding,een hinderlijke karaktertrek dus een mentaliteitskwestie.
  Het bevuilt zijn eigen nest op een onnavolgbare manier.
  Dit verzoek zal dus niet (meer)helpen!


  Maak melding

 5. de schoonmakers werken er zelf aan mee. laatst was ik met een kleine jongen op straat. we hadden keurig het vuil in een zak gedaan. toen de schoonmaker kwam met zijn contaner zei ik tegen de jongen gooi maar in de container…….wat schets mijn verbazing de schoonmaker zegt tegen de jongen gooi maar op straat, nu vraag ik je. begin eerst maar eens de verantwoordeljken zelf ze op te voeden…….


  Maak melding

 6. deze herinner ik mij nog 🙂

  bij zijn inauguratie-feest daar op het plein doet DADA aan het eind een beroep op zijn aanhang met deze woorden;

  ruim je troep op als je straks weggaat, anders moet ik mensen inhuren en dat kost geld!


  Maak melding

 7. Voer betaald parkeren in in de stad.
  Maak de zwervers parkeerwachter die het geld collecteren in hun eigen sector.
  De sector wordt gemarkeerd door een afvalbak.
  De parkeerwacht houd zijn sector schoon en de inkomsten zijn het parkeer geld van 1 srd. De zwerver/parkeerwacht is herkenbaar aan een oranje vest met opdruk.
  E parkeerwacht koopt met het geld verplichteen maaltijd en overnachting in een opvang.

  Dit systeem snijd aan alle kanten

  Zwervers doen hetxelfde als nu al maar dan legaal
  De straten worden schoon gehouden
  In de opvang kan gewerkt worden aan resocialisatie van de zwervers
  De stad krijgt een profecionele uitstraling
  Extra ogen als toezicht


  Maak melding

 8. Vuil vanuit je auto weg werpen; srd 500.
  Bij herhaling srd 500,00 plus inbeslagname van het voertuig voor 1 maand.
  Nogmaals dan srd 1000,00 plus inbeslagname voor 6 maanden plus 6 maanden intrekking van het rijbewijs.
  Nu zullen mensen zeggen; wat als het een geleend voertuig is. Nou….pech voor de eigenaar. En wat als zo iemand zijn voertuig nodig heeft om bv zijn/haar kinderen naar school moet brengen. Nou dan voelen die t ook maar dan had de eigenaar eerst goed moeten nadenken. Doe je dit soort associale dingen vanaf de fiets om bromfiets, dan de zelfde behandeling. Reken maar dat niemand meer vuil op straat dumpt.


  Maak melding

Reacties zijn gesloten.