‘Geen reden tot paniek financiële markt Suriname’

47

PARAMARIBO, 31 jul – Er is geen enkele reden tot paniek op de financiële markt. Dit stelt directeur Sigmund Proeve van de Surinaamsche Bank, DSB Bank. Hoewel het hier en daar wel gezegd wordt, zijn er geen aanwijzingen voor onrust. Dat de Centrale Bank van Suriname een deel van de nationale goudvoorraad verkoopt, hoeft geen slecht teken te zijn.

Integendeel ontstaat met de verkoopopbrengsten een kans tot investeren. Maar dan moeten die investeringen wel de juiste zijn. “Als men goud verkoopt om daarmee Amerikaanse dollar te krijgen, die rente opleveren, dan is dat een besluit dat zeker terecht is”, zegt Proeve tegenover de Times of Suriname. Een slecht signaal is het geenszins. Proeve ziet ook geen grondslag voor beweringen dat de economie oververhitting nabij is.

Intussen blijft de oppositie kritiek spuien op de verkoop van goud. Ex-president Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS) vindt het zelfs dom dat er nu goud wordt verkocht. De wereldmarktprijs is laag, dus had een ander moment moeten worden afgewacht. Onder de omstandigheden heeft de verkoop nu meer weg van een paniekactie. Overigens vindt Venetiaan het vreemd dat de opbrengsten niet terug te zien zijn op de nationale begroting of de reguliere staten van de bank.

Bekijk ook:

47 REACTIES

 1. Waarom zijn de goudopbrengsten niet terug te zien op de Nationale Begroting of de reguliere staten van de bank zoals Ventiaan stelt.

  Waarom is er nog steeds niet gereageerd door de Monetaire Autoriteiten op het geen Ventiaan naar voren heeft gebracht.

  Zijn deze verkoop-opbrengsten soms in de zakken van DDB en zijn Entourage beland???

  Er is wel degelijk reden tot paniek op de financiele markt.(zie prijsstijgingen/koersstijging/geen transparantie als het gaat om de goudverkopen)


  Maak melding

 2. obiang, castro en maduro zeggen: dank u wel volk van suriname
  we eten jullie geld dat bouterse met de slm steeds brengt

  daarom zijn er zoveel helicopters in het binnenland
  goudsmokkel
  daarom moest veira dood: geen radar om de vliegbewegingen te volgen
  NDP verkracht de surinaamse burger andermaal


  Maak melding

 3. Goudssmokkel, moorden in de goudvelden, statebonds door Goldman Sachs en Deutsche Bank, meer dan 1/3 van overheidsbudget belast met schulden, een alsmaar uitdijende bureaucratie, wachtgelden, reizen, reizen, oh en wacht, reizen, verspillingen, corruptie alleen op OW al weet ik hoeveel miljoenen, zo erg dat het zelf Bouta te gortig werd. Een samenleving heeft een beperkt budget , en daarna komt de bodem in zicht. Het gebeurde in de jaren 1980 en nu weer. Tje ba, yepi Sranan!


  Maak melding

 4. Hoe is die tekort aan vreemde valuta ontstaan ? Hoelang kan de DNB dit oplossen door goud te verkopen ? Het goud raakt ook op, en dan ?


  Maak melding

 5. Het goud van Suriname ligt niet onder de grond, maar boven de grond !

  De verkoop van de goudreserves is te billijken. Anderzijds is de rente historisch laag, dit kan niet een reden zijn om de goudreserves te verkopen. De heer Proeve snapt niks van monetaire economie. Ik begin steeds meer te twijfelen aan de kennis en kunde van de Surinaamse economen en bankiers.

  Ik verwijs graag naar mijn bijdrage op dit forum als reactie op minister Wijnerman.


  Maak melding

 6. De huidige regering schoffeert de DNA.
  De voorzitter van dit Instituut durft de belangen van de DNA en dus het volk niet conform te behartigen, bang dat ze in een kwaad daglicht kom bij de Grote LEIDER.
  Schande!


  Maak melding

 7. Opbrengsten van de goudverkoop van de kluis van de CBvS is spoorloos, 8 december politie dossiers uit de kluis van DSB is spoorloos. Zijn onze banken nog te vertrouwen.


  Maak melding

 8. Gewoon niet zeuren . Het volk krijgt de leiders die ze verdient. Bouta steelt niet Hij neemt slecht het deel die hij anders met zijn coca deals misloopt. God zij met ons SU . Vraag dat maar aan de paus.


  Maak melding

 9. 30 juli 2013

  Srika volgt dagelijks de internationale handelsbeurzen en heeft enkele opmerkingen t.a.v. van de uitspraken van dhr. Proeve.

  De goudprijs is nu in een dip en heeft haar laagste punt nog niet bereikt. Een deel van het goud nu verkopen is verstandig.Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat jij dan minder voor krijgt.Dat is wel het psychologische in deze, maar als handeling begrijpelijk.

  Wat dhr. Proeve met rente bedoeld is voor Srika niet te begrijpen. De rentes liggen laag, dus dat levert niet het bedoelde extra, bij het verkopen van een deel van het goud. Gaat de regering van Suriname de zo binnengehaalde valuta, bij verkoop van het goud, aan een organisatie in geldnood uitlenen? Of…….?

  Let wel, er dreigt een economische oorlog te ontstaan tussen het bedrijfsleven/ handelaren en de regering in Suriname. Deze handelaren, willen niet gecontroleerd worden op hun importen, creëren nu al tekorten op de Surinaamse markt en hopen zo op het klagen van de consumenten/bevolking.Misschien ligt met het verkopen van het goud daar de winst voor de Regering. Zorgen dat er voldoende eigen financiële middelen zijn, om deze tekorten op te vangen.

  Dit deel blijft voor Srika een raadsel.
  Wie op dit forum kan hier verder inhoudelijk op ingaan?

  Van Henk Molenaar en zijn cabalen krijg ik toch al -25 punten. Rationele benadering en objectiviteit, daarvan hebben zij vermoedelijk nog nooit gehoord.
  Srika


  Maak melding

 10. een natie in verval.

  een vrije val die nu al 38 jaar duurt en we blijven het schrikbewind van deze rioolratten gewoon steunen.

  Hoe simpel, achterlijk en imbeciel kan een volk zijn.


  Maak melding

 11. @ Henry PPfffff,
  Denk je nou echt dat de monetaire autoriteiten en de president DDB op elk ongefundeerde, emotionele, kleinzielige uitspraak regageren? Zoals van ongefundeerde verhaal van Venetiaan?

  Wat zeker beter geregeld is in Ned waar Suriname wat van masg leren is het volgende:
  Een vergelijking tussen de parlementen van Sur en Ned heeft als belangrijk verschil; In het Ned parlement wordt er met één woordvoerder (per politieke partij)gewerkt die deskundig op een bepaald vakgebied(bijvoorbeeld onderwijs, financiën, gezondheidszorg). Daarmee wordt er vanuit een bepaalde expertise gereageerd en wordt de discussie inhoudelijk gevoerd en met duidelijke argumenten onderbouwd. In Suriname daarentegen menen het overgrote deel van de parlementariers deskundig te zijn op alle vakgebieden. Je begrijpt al dat het niet zo is, waardoor de reacties en opmerkingen soms kant nog wal raken.

  Het feestje wordt nog completer als de 500.000 inwoners van Suriname menen ook deskundig te zijn op elk gebied, ik heb het niet eens over de de forumleden op Waterkant. Let wel! een eigen mening hebben is goed! Als het maar duidelijk is dat het om jou mening gaat! Tegelijker wil het niet zeggen dat jou mening of de mijne de waarheid is of sterker de enige echte waarheid.

  Ik voer echt graag een discussie met een ieder voor of tegen maakt mij echt niks uit, maar ik wordt er zo moe van de ongefundeerde, gefrusteerde, emotionele, kleinzillige opmerkingen van sommigen van beide kampen (voors en tegen)

  Is dat het nieveau waarop wij met elkaar (human being) willen omgaan? Velen gebruiken nicknames, terwijl wij misschien juist misschien matties of familie zijn en wij weten het niet.

  met rascisten wil ik absoluut niet praten. Op dit forum is er in ieder geval 1 en op Waterkant ook 1. Of het de een en dezelfde is? dat weet ik niet.


  Maak melding

 12. Tang Lafoe:

  Dus Bouterse heeft gewoon schijt aan iedereen en doet maar wat hij denk dat goed is?

  Waar dat toe kan leiden heeft hij bewezen in de jaren 80/90 toen Suriname economisch helemaal naar de kloten ging.

  Welke opleiding heeft Bouterse ook al weer genoten om dit soort moeilijke economische kwesties het hoofd te bieden?


  Maak melding

 13. Jullie zijn stuk voor stuk rovers! Niets meer en niets minder.Goud verkopen en geld weer naar OW? Bouterse, je bent erg slecht bezig het land leeg te roven.

  Bouterse is voortaan geen president van rentenier!


  Maak melding

 14. @Srika
  uw scenario omtrent de importruzie, gecreëerde schaarste en stijgende prijzen snijdt hout.
  De importeurs laten hun handel niet zonder slag of stoot transparant en belastbaar maken als zij een President naar hun pijpen kunnen laten dansen.

  De onrust die stijgende prijzen veroorzaken is voor geen enkele economie goed en als directe afgeleid daarvan slechte business voor Banken dus ook voor de DSB en meneer Proeve.
  Dan wordt het de schone taak van de heer Proeve olie op de golven de te gooien zodat het weer een beetje rustig wordt in de economie.

  Naar goed Surinaams gebruik roept men dan wat onzin.

  Het is niet slim op een laagste punt goud te verkopen om het daarna op een deviezen rekening oid wat rente te laten trekken. Gemiste kans kan een econoom van de lager school ook begrijpen.

  Indien er voor betreffende goudverkoopopbrengsten goede rendabele investeringen gedaan kunnen worden of hoogrente de schulden voorkomen kunnen worden kan het logisch zijn wat van het tafelgoud te verkopen.

  Echter aangezien men steeds te kort komt (verdwijnen de opbrengsten in zwarte gaten) en er geen verantwoording aflegt komt de betrouwbaarheid van de financiële instituten in het geding en dat is/wordt een heel groot probleem.
  Wie kan er zaken doen met een regering/land waar elke vorm van transparantie en het democratisch afleggen van verantwoordelijkheid ondenkbaar geworden is.

  Naast de onrust onder de bevolking over prijzen heeft deze regering heel wat andere aspecten omzich onrustig over te maken.

  Het is jammer maar het gaat van kwaad tot erger. wanneer is dat eerder gebeurt mag men zich wel eens serieus af gaan vragen en hoe is het daarna opgelost.


  Maak melding

 15. ‘Maar dan moeten de investeringen wel de juiste zijn’. Aldus Proeve.

  Daarom merkte Venetiaan ook terecht op WAT er met de goudverkopen is gebeurt. Er kan geen verantwoording hiervan worden afgelegd. Proeve heeft dan in beginsel gelijk, maar als blijkt dat er verkeerde investeringen zijn gedaan of het geld als vanouds in de zakken van deze regering is verdwenen, dan hebben we echt een probleem!


  Maak melding

 16. Bouterse zwijgt in alle talen! Intussen staat de geldpers aan,…..de jaren 80 zijn weer begonnen.
  Surinamers leren het nooit!!!


  Maak melding

 17. @Tang Lafoe,

  Als er een hoeveel goud is verkocht moet dat ergens GEREGISTREERD staan.Dit moet administratief (boekhoudkundig) zijn verwerkt.

  Als jij vindt dat dit niet nodig is,kan jouw DDB alle goudverkopen in eigen zak stoppen.

  Ik zou zeggen,blijf maar lachen je doet je nickname eer aan!!!!Ik snap geen moer van je ellenlange verhaal


  Maak melding

 18. Woensdag 31 juli 2013 om 15:34 uur, door Roy

  http://parbode.com/actueel/item/4808-stelen-van-de-baas

  Ben benieuwd wat de paarse duivelse aanbidders hiervan vinden…

  heerlijke foto van abrahams. afgrijselijk. het is dus erger dan wij kunnen vermoeden? gewoon die pot leeggemaakt om hem leeg te krijgen, niet om iets voor zichzelf te hebben.

  ik stel voor dat collega parmessar een exemplaar van parbode koopt en misschien lukt het parmessar om zich te schamen on geld te vragen. hij kan het gaan halen bij a. hier krijgt houwers van de vvd toch ook een draai om zijn oren.


  Maak melding

 19. @HENK MOLENAAR

  “Suriname heeft nog ECHTE journalisten en die werken bij de Parbode.”

  —————————————————————–

  Meer dan de helft van de journalisten daar is Nederlands en afkomstig van het Nederlandse dagblad Trouw…

  De hele redactie, uitgever, etc… is Nederlands…


  Maak melding

 20. Nu alle boten bestemd voor de kustwacht er zijn, kan een aanvang worden gemaakt met het tot stand brengen van deze entiteit. middels het operationeel maken van de kustwacht hopen de autoriteiten dat de taferelen van piraterij en het illegaal vissen in de surinaamse wateren tot het verleden zullen gaan behoren. alleen rijst de vraag wanneer de drie heftschroeftvliegtuigen uit die besteld zijn bij een Indias bedrijf eindelijk in ons land zullen arriveren.


  Maak melding

 21. Henk Molenaar, een goed artikel moet aan de volgende voorwaarden voldoen.Een artikel/nieuwsbericht wordt opgebouwd uit 5W vragen.
  1. Over wie gaat het artikel?
  2. Wat is er gebeurd ?
  3. Waar is het gebeurd?
  4. Wanneer is het gebeurd en waarom?
  5. En hoe is het gebeurd?


  Maak melding

 22. Woensdag 31 juli 2013 om 13:42 uur, door Henk Molenaar

  He witte vriend doe eens rustig niet mijn teksten jatten he!
  Ik word alreeds van alle kanten genomen door mijn fijne collega de moordenaar, maar dan moet er nog niet eentje het vel van mijn lijf proberen te stelen!

  Maar enfin er is geen reden tot paniek want de rente die op die kostbare dollars vangen YES dat gaat ons schatkist vullen Hahaha..

  Dus geen paniek het schip gaat ten onder en de kapitein is reeds uitgestapt aan wal.

  Heb mijn collega vandaag niet gezien weer iemand waar de kleine indiaan vandaag uithangt


  Maak melding

 23. @Henry,
  Sorry je klinkt als een papegaai. Ik durf te wedden dat jij geen kaas hebt gegeten van boekhouden laatstaan economie.
  Maar daar gaat het niet om. jammer als jij de essentie van mijn verhaal niet kan snappen. Misschien ben ik te vaag of ben jij zo dom?


  Maak melding

 24. @ Henk Molenaar,

  DDB toont leiderschap, lef, daadkracht, ambitie en visie! Dat kan ik niet van Venetiaan zeggen.
  Over de economie gesproken, daar heeft hij adviseurs voor! Wil jij beweren dat een Rutten, Obama etc. geen adviseurs hebben? get real!


  Maak melding

 25. front kang mik ing lee front kan doen wat het wil ,wij leven in een democratie ,het gaat erom dat paars doet wat het moet doen voor dit volk ,vernald de media en fronters riepen allemaal dat wijnerman plaats gaat maken duivels dielema voor bouta zei vernald van frond .ik heb altijd gezegd ,laat maar waaien zolang je maar weet dat het uit die hoek van front komt .ze kunnen geen oppositie voeren dus ,wel proberen ze het volk op andere gedachten te brengen ,maar het volk heeft nog vers in het geheugen dat ze een puinhoop hebben gemaakt in 2010 en dat vene geen brood op de plank kon zetten voor het volk hij moest doe maar oppotten en de babys die gingen dood .veneeeeeeeeee
  wij gaan jullie weer herinneren aan die wantoestanden van 2010.die propaganda van front is al begonnen met leugens.van alles wordt geroepen door front dit alleen om dat land te destabiliseren ,de tijd zal leren dat jullie aan de kortste eind trekken .ik ben blij dat bouterse laconiek reageert op de uitspattingen van front. bouta geef ze die behandeling die je vene geeft negeren en het volk dienen .
  die gasten heb ik al eerder gezegd voeren geen oppositie ,ze houden hun achterban voor de gek .
  ze willen in het macht centrum met leugens en bedrog .


  Maak melding

 26. @Pero
  1) Paars (NDP) heeft niet de meerderheid en regeert daarom samen met KPTI, Palu, ABOP en PL. Paars kan dus niet alleen bepalen wat het wil doen.
  2) Democratische principes betekend dat de president zich aan de grondwet houdt en verantwoording aflegt aan het volk in de DNA. Paars of de president kan niet maar zo solo zijn/haar zin doen zoals u steeds denkt te mogen beweren.
  3) Ook als de oppositie vragen stelt is het democratisch die vragen te beantwoorden of dit nu handig, verstandig of vervelend is doet niet ter zake. Het is nu eenmaal DEMOCRATISCH.
  4) In 2010 had Vene er geen zooitje van gemaakt. In 2010 is een periode van ongekende economische groei afgesloten (BNP van ongeveer $ 1.200.000.000 naar $ 4.700.000.000).
  5) de huidige regering zal deze groei eerst moeten evenaren voor dat zij een grote broek aan kan trekken.
  6) Vene heeft er wel een zooitje van gemaakt door de verkeerde aandacht te geven aan de heer Bouters en diens Populisme en de wijze waarop deze met berm redenatie zijn electoraat bespeelde.
  7) Vene had iets minder democratisch moeten zijn een krachtiger op moeten treden in de aanklacht jegend Bouters en justitie iets harder moeten laten werken.

  Pero Ja Vene heeft gefaald in het achter slot en grendel krijgen van de heer Bouterse. Echter dat is het gevolg van het gegeven dat Vene volgens de Wet werkte en dat is zo nu en dan DOM

  Pero probeer eens de feiten onder ogen te zien. Ik verzin ze niet maar haal deze bij algemeen toegankelijk onpartijdige internationale bronnen.
  Google groei bnp suriname en je komt er of je het nu leuk vind of niet.


  Maak melding

 27. @ Woensdag 31 juli 2013 om 20:23 uur, door Tang Lafoe

  Dat klopt dat Rutten, Obama, enz adviseurs hebben. Maar die snappen wel wat hun adviseurs te vertellen hebben. Dus als zo’n adviseur zegt: baas, Y = C + I + O – M dat weten zij dat het geen nieuwe formule om coke te bereiden is!


  Maak melding

 28. Over welke wantoestanden van 2010 heeft Pero het? Hij bedoelt kennelijk de wantoestanden van 2000 toen er geen brood op tafel kon worden gebracht vanwege een schaarste aan meel en de US dollarkoers in een tijdsbestek van vier jaar door de NDP/DNP regering van 460 naar 3000 is omhoog gestuwd. Look ahead my friend but do not forget your past.


  Maak melding

 29. Er is geen reden tot paniek? De mensen als Proeve spreken vakjargon dat ik als leek niet echt snap. Wat ik wel begrijp is dat mijn vrouw en ik tot voor kort pas op den 15e van de maand skeer waren, nu zijn we al na vijf dagen skeer, maar ik raak niet in paniek hoor, volgens Proeve gaat het goed in het land. Ik denk dat ik maar een andere vrouw (een ‘neks no fout’ vrouw) ga zoeken, want mijn vrouw weet plotseling van de ene op de andere dag, niet meer hoe het huishoudgeld goed te beheren.


  Maak melding

 30. NOU IK VINDT DEZE REGEERING TOCH TRANSPARANTER WAT ALLES HOORT HET VOLK OOK GOED KWAADT LEUGEN NOEM HET HOE JE WILT MAAR TIJDENS NPS VHP HOORDE ALLEEN HET PARLEMENT WAT HET VOLK KON STIKKEN DIE MOEST DINGEN UIT DE KRANT HAALEN EN WAAR IS AL HET GELD VAN AL DIE JAAREN NPS WAT IS ER MEE GEBEURT VERTEL DAT DAN OOK AAN HET VOLK WANT NU ALS ER EEN MUG VOORBIJ VLIEGT ZIEN JULLIE EEN OLIEFAND EN HENK WAT EEN LEF OM DE SURIENAAMSE VOLK ZO UIT TE SCHELDEN TERWIJL JIJ EEN IMBIECIEL BENT HENK MOLENAAR WELKE OPLEDING HEB JIJ GENOOTEN EN WEL EERLIJK WEEZEN IK ZAL NIET LACHEN NIET EEN IEDER S EVEN SLIM OF KREEG DE GELEEGENHEID TE GAAN STUDEEREN BLIJF BIJ EIGEN PROBLEEM IN EIGEN LAND HEBBEN JE HIER HARD NODIG ZO N SLIME KOP HA HAHAHAAAHAH


  Maak melding

 31. RobG
  Henk Molenaar, een goed artikel moet aan de volgende voorwaarden voldoen.Een artikel/nieuwsbericht wordt opgebouwd uit 5W vragen.
  1. Over wie gaat het artikel?
  2. Wat is er gebeurd ?
  3. Waar is het gebeurd?
  4. Wanneer is het gebeurd en waarom?
  5. En hoe is het gebeurd?

  Wat zit je nu uit je nek te lullen. Ga je nu ook al de media specialist uithangen.

  Jou grote voorbeelden zijn zeker Goebels en Brulaap Clifton Limburg.


  Maak melding

 32. Henk Molenaar, gedraag je als een waardige verliezer en niet als een domme straatvechter op de wallen. Clifton Limburg geniet veel populariteit met zijn radioprogramma. In zijn uitzendingen krijgt hij vaak enthousiaste bellers uit Nederland.Van Wayne Telg, de grote fantast van het NieuwFront kan je dit echt niet zeggen.


  Maak melding

 33. Het meest frappante is dat men de mond vol heeft over hoe goed het gaat in SME. Maar toch moet men het goud – uit de goudvoorraad – verkopen. En hier zie hoe men adhoc beslissingen neemt. Waarom kan dit zo door blijven gaan? En nu komt de aap uit de mauw, niet bewezen kan worden waar het geld enhet goud gebleven is. Ja, omdat de mensen in SME apolitiek zijn, dus slikken ze alles als zoetekoek. En deze ongeschikte regeerders kunnen ongestoord hun gang gaan. Als je mij vraag is SME financieel failliet, maar dat zal niemand toegeven, en China zal weer de knip open moeten trekken. Wel wordt het erbij op geteld. Dit onzin verhaal van geen paniek moet deze charlatan – de bankdirecteur – aan het paarsegepeupel vertellen. Want onder hen kom je de meeste redeloze wezens tegen, allemaal schorriemorrie en het meest improductieve gespuis!


  Maak melding

 34. Toch wel mooi wat paars betekend!
  Nog vlees nog vis.
  Paars is een kleur die iedereen anders interpreteert.
  Dus de een zegt banaan en de andere gaat akkoord omdat hij mango heeft gehoord.
  Schitterend het surinaamse politiek


  Maak melding

 35. RobG
  Henk Molenaar, gedraag je als een waardige verliezer en niet als een domme straatvechter op de wallen. Clifton Limburg geniet veel populariteit met zijn radioprogramma. In zijn uitzendingen krijgt hij vaak enthousiaste bellers uit Nederland.Van Wayne Telg, de grote fantast van het NieuwFront kan je dit echt niet zeggen.

  De enige en grote verliezer van circus Bouterse is de reputatie van Suriname en haar inwoners.

  IN elk ander land dan Suriname had moordenaar/cokedealer Bouterse achter de tralies gezeten. In bananenrepubliek Suriname waar criminelen het voor het zeggen hebben, is deze boef de president.

  How low can you go?


  Maak melding

 36. http://www.cbvs.sr/images/content/recent_articles/suriname_country-profile_may2013.pdf

  RoBG en Pero
  Indien u de prestaties van regeringen wil vergelijken bestudeer aub de actuele informatie van de centrale bank van Suriname. Ik hoop dat u deze informatie voor waar en correct wilt aannemen.

  Groei in $ per inwoner was per jaar onder vene 5 maal hoger dan onder de huidige regering.
  De devaluatie van ongeveer 2,75 naar 3,25 is een belangrijke factor.

  als u naar alle andere zaken kijkt zult u ook moeten zien dat Vene het niet zo slecht deed.

  Extrapoleer nog eens dat de goud inkomsten in 2013 met ongeveer $ 500.000.000 afgaan nemen en weet dan dat er minimaal 3 jaar stilstand ontstaan is en wellicht al sprake is van achteruitgang.

  Begrijp aub dat deze informatie samengesteld wordt onderleiding van de schoonzoon van de president dus zeker niet negatief gemanipuleerd is door een Fronter of een Redimusu

  helaas het is niet anders.


  Maak melding

 37. tang lafoe goed geschreven stuk uit de 16- kon ik meteen concluderen dat ze jou als een bouta aanhanger zien, je hebt gelijk zou niet uit moeten maken in mijn optiek zit je zelf uiteindelijk met de problemen,maar om niet af te dwalen in je uiteenzetting zaten duidelijk veel feiten en daar gaat het om. het is waar vele parlementariërs denken overal verstand van te hebben niet alleen in sur in ned denk pr rutten het ook beter te weten dan veel internationale economen ik denk dat het voor velen moeilijk is om nederig te blijven.


  Maak melding

 38. Noodmaatregel prijsstijgingen: goedkope dollars

  GEEN PANNIEK!!!!

  PARAMARIBO, 3 aug – Een noodmaatregel tegen de stijgende consumentenprijzen hangt in de lucht. De maatregel heeft alles te maken met het voortdurende tekort aan dollars. Volgens de Ware Tijd is de kans groot dat dollars goedkoop zullen worden verkocht. Handelaren kunnen dan als het ware gesubsidieerd importeren. Lang niet alles komt in aanmerking.

  De regering heeft een selectie op het oog van vijf en veertig producten. Vicepresident Robert Ameerali heeft al een eerste overleg gehad met importeurs. Die moeten inventariseren hoeveel er totaal nodig is om het betreffende pakket binnen te halen. Het gaat dan om het totaal op maandbasis. Het antwoord mag niet al te lang uitblijven. Het is niet goed denkbaar dat importeurs die al jaren met het bijltje hakken, niet weten hoeveel er per maand nodig is aan dollars.

  Tijdens het overleg stortten de importeurs hun hart uit. Het tekort aan dollars op de vrije markt zou haast ondraaglijk zijn. De regering streeft twee doelen na. Gehoopt wordt op het beteugelen van prijzen in de detailhandel. Ook moet de druk op de wisselkoersen in toom worden gehouden. Hoe lang de maatregel moet duren is nog niet duidelijk. Maar dat is kenmerkend voor situaties van tekorten. De regering kampt vanaf begin dit jaar met inkomstenderving met weerslag op de


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.