Suriname ‘dichterbij grote wereld’ met China card

51

PARAMARIBO, 30 jul – Suriname komt een stapje dichterbij de grote wereld met de China UnionPay card. Dit was zowat de gedeelde geest bij de introductie van de Chinese pinkaart. De Surinaamsche Bank, DSB, tekende mee. Houders van de kaart, meest personen met de Chinese nationaliteit, mogen pinnen bij geldautomaten van DSB.

“Voorlopig is het alleen Surinaamse valuta, later kunnen ook andere valutasoorten worden opgenomen”, zegt DSB-directeur Sigmund Proeve. Bij het project wordt samengewerkt met de Southern Commercial Bank, een lokale bank die vooral Chinese klanten bedient. Suriname is het eerste land binnen de Caricom, dat in zee gaat met China UnionPay.

Het kredietbedrijf wil uiteindelijk heel het Caribisch gebied en Zuid-Amerika bestrijken. “Suriname is weer eens beter op de kaart gebracht. We zijn toegetreden tot de grote groep landen waar China UnionPay gebruikt wordt”, aldus Proeve. Volgens Andy Lau, directeur van Southern Commercial Bank, maken ruim drie miljard personen al gebruik van de kaart. En dat in ruim vijftig landen. “Suriname profiteert nu mee”, aldus Lau.

51 REACTIES

 1. DAT IS EEN GROOOOTTTE MISREKENING OM TE ZEGGEN DAT SURINAME MET CHINA ALS DE GROOTSTE MOGENDHEDEN TE VERGELIJKEN VALT.

  CHINA HEEFT EEN OVERSCHOT AAN BILJOENEN BUITENLANDSE VALUTA EN KENT GEEN TEKORTEN IN DE BEGROTING EN OOK GEEN SCHULDEN HIER EN DAAR.

  HOE KUN JE DAN SURINAME NAAST CHINA GAAN METEN, DAT IS EEN GROTE MISVERSTAND.

  EEN LAND DAT GEREGEERD WORDT DOOR ONGESCHOOLDEN ALS BLUNSIE, DDB, SOMO EN CO KAN ZICH NOOIT METEN MET DE WERELD MACHTEN ALS CHINA EN AMERIKA ETC. ETC.

  NIET DOM DOEN ALS JE NIET SLIM BENT.


  Maak melding

 2. Bouta leent geld van China als een dolle hond !
  Geen wonder dat China Suriname graag naast zich zou willen zien staan,want zo strakjes als Suriname de schulden niet kan terug betalen met rente kunnen ze dan Suriname annexeren met Republiek China!!


  Maak melding

 3. Straks komt er nog een Chinese kantoor in Suriname waar de surinamers de surinaamse nationaliteit kunnen inruilen voor de Chinese….pfffffff.


  Maak melding

 4. ik werk al jaren met Chinese bedrijven ze zijn zeer goed jn het manipuleren en frauderen dit omdat ze de steun van ddb en co hebben nu al doen ze uitlatingen zoals dit is niet meer jouw land maar china
  als we zo doorgaan dan zullen we over 30 jaar Chinese onderdanen zijn zoals indertijd van de europeanen
  god behoede suriname


  Maak melding

 5. beste roybe, daar hoeven wij ons geen illusies over te maken. china exporteert vooral mensen. zeg maar: verkenners. wanneer het hier goed genoeg voor hun is, dan wordt dit hun kolonie. misschien worden wij als taiwan en mogen wij geen duikboot kopen. hi hi hi. in ieder geval er moet iets gebeuren. bijvoorbeeld zou er een leider moeten opstaan in suriname. geen lijder, zoals wij die nu hebben. en die chinezen die haar voor creoolse vrouwen straighten en tangen… zo bizar. maar goed.
  ik sta nog steeds achter: better the devil you know. than the devil you dont know.


  Maak melding

 6. De eerste stap om de Surinaamse dollar naar Chinese banken sneller over te maken en wanneer Suriname wat dat betreft skeer is de Chinese yen in te voeren in Suriname een dat tegen die tijd een overzeese provincie van China is.

  Vertrouwen op eigen kunnen,Goed man!, die China Union pay card. Die kleine indiaan uit Ka! se wie niet ka!


  Maak melding

 7. Dinsdag 30 juli 2013 om 14:31 uur, door Ray

  …” als Suriname de schulden niet kan terug betalen met rente kunnen ze dan Suriname annexeren met Republiek China!!”

  ——-
  Zolang ze dat maar niet met India of Nederland doen, is er niets aan de hand.
  ——-

  Dinsdag 30 juli 2013 om 14:41 uur, door Ray

  ” Straks komt er nog een Chinese kantoor in Suriname waar de surinamers de surinaamse nationaliteit kunnen inruilen voor de Chinese….pfffffff.”

  ——-
  Zolang het maar niet de Nederlandse of Indiase nationaliteit is.
  ——-

  Dinsdag 30 juli 2013 om 15:15 uur, door Ray

  ” Wedden dat Suriname ergens op de Chinese kaart staat in China?!”

  ——-
  Er staat ook veel meer op de Chinese kaart wat vooral in India ligt, wist je dat ….?
  En zo ja,… ga je daar nog tegen demonstreren bij Chinese ambassade ?


  Maak melding

 8. als het aan jullie ligt zal suriname nooid vooruit gaan .
  jullie durfen niet, en momenteel bestaat vooruitgang alleen uit
  mensen die durfen .

  en dat is het suriname van nu , we durfen .


  Maak melding

 9. @OkraD

  Wat heeft China jou te bieden?
  Straks als je een burger wordt van China gaan ze je exporteren naar haitie of Suriname [je vroegere thuisland] om voor een hongerloon te gaan werken daar!!

  Wat is het toch dat jou en je soort blijft boeien over India!!!
  Sjeesjes,ligt Suriname in India of omgekeerd??!!

  Je mag hoog en laag springen hoeveel je wilt,als puntje bij paaltje komt kiest de Surinamer 100% voor Nederland inclusief de ndpers !!


  Maak melding

 10. neem mij niet kwalijk,,maar die kaaaa blakaa-mangs wilden graag srefi-dinsie en af van holland..

  nu zitten ze met de gebakken peren in hun maag..

  ze blijven dus toch slaven,maar dan van chinezen..

  het gaat u goed..


  Maak melding

 11. Dinsdag 30 juli 2013 om 16:51 uur, door Ray

  @OkraD

  ” Wat heeft China jou te bieden?”

  Veel !

  ” Wat is het toch dat jou en je soort blijft boeien over India!!!
  Sjeesjes,ligt Suriname in India of omgekeerd??!!”

  Niets ! het woord ‘boeien’ is dan ook verkeerd gekozen voor een juiste uitleg.
  Maar je zult eerst moeten leren gestelde vragen te beantwoorden, alvorens opnieuw te vragen.

  ” Je mag hoog en laag springen hoeveel je wilt,als puntje bij paaltje komt kiest de Surinamer 100% voor Nederland inclusief de ndpers !!”

  Als jij maar niet op en neer gaat springen, je zou wel eens verkeerd met je puntje op paaltje terecht kunnen komen.


  Maak melding

 12. Suriname is groter dan een simpele Chinese Pin card.Is gewoon een Chinese versie van Master/Visa Card. Die card is van de Chinese Staatsbank en Meneer Andy Lau mag beter zijn huiswerk doen. De China Card is in een beperkt aantal landen buiten China geldig. Meestal in Arme landen.


  Maak melding

 13. Surinamers hoeven niet bang te zijn dat hun land straks China heet. In Singapore bijvoorbeeld is de meerderheid van de bevolking Chinees maar het is een onafhankelijk land. Singapore was ooit onderdeel van Maleisië maar heeft zich afgescheiden. De Maleisiërs in Singapore zijn nu nog maar een kleine minderheid van de bevolking.

  Het land is er niet slechter door geworden. Het is een zeer hoog ontwikkeld hi-tech land met een hoge levensstandaard en een hoog onderwijsniveau.
  Er wonen ruim vijf miljoen mensen waarvan driekwart Chinees is. De Maleisiërs vormen 14% van de bevolking, ongeveer 700.000, iets meer dan er Surinamers in Suriname wonen. Voor China moet het dus een kleine moeite zijn om Suriname Chinees te maken, Chinezen zat, maar vreest niet, Suriname blijft onafhankelijk, alleen hebben de Surinamers dan niets meer te vertellen. Gezien de ontwikkelingen in Singapore is het de vraag of dat erg is. De meeste Surinamers hebben nu toch ook niets te vertellen maar zullen straks wel profiteren van de welvaart die de Chinezen brengen.


  Maak melding

 14. 1 miljard chinezen leven in pure armoede. 2% heeft alle rijkdom. Er is in China totaal geen verdeling van de rijkdom, waarom zouden ze het wel met Suriname delen ?


  Maak melding

 15. @OkraD: Zolang het maar niet de Nederlandse of Indiase nationaliteit is.

  No Frede,

  De deelstaat Harivart is genoeg voor ons. Daarna zullen we bepalen wat jouw nationaliteit wordt.


  Maak melding

 16. Suriname had toch miljarden van China gekregen als lening? Zijn die al gestort op rekening van de Centrale Bank? Zie ze nergens terug.


  Maak melding

 17. Ray je hebt die gratis schoolmaaltijd,die ergens in India uitgedeeld wordt,toevallig gemist.Je moet sur dankbaar zijn,dat je nu fit genoeg bent om al die rotzooi die uit je tingi mofo komt uit te kraaien.Laatst zag ik die dorp nog van waar uit je fam.140 jr geleden naar sur vertrok,er is niets veranderd,dezelfde leemhuizen zijn er nog.Na deng mang leki ju e schijt ini deng egi bedi te deng denki dati deng fini boeng.Komt tijd komt raad mi boi.


  Maak melding

 18. Zo positief denken ze in Taiwan anders niet over de chinezen, meneer van de Broek en weet je ook wat het communisme inhoudt, en waarom denk je dat de Chinezen China verlaten, omdat het daar zo goed is?


  Maak melding

 19. =De volgende antwoorden zou ik graag willen krijgen::::::::::

  =Welke Zuid-Amerikaanse zullen mee doen?

  =Gaat het hier vooral “alleen”om chinezen??? en later pas om de andere burgers????

  =Wie zijn die drie miljard personen die al hiervan gebruik maken?????

  =Leert Suriname wel wat er gebeurd met andere landen?

  =Is Suriname NIET bang voor overname van de Surinaamse Bank in de toekomst!!!!!!!!!


  Maak melding

 20. M. Autar je hebt die gratis schoolmaaltijd,die ergens in Afrika uitgedeeld wordt,toevallig gemist.Je moet sur dankbaar zijn,dat je nu fit genoeg bent om al die rotzooi die uit je tingi mofo komt uit te kraaien.Laatst zag ik die dorp nog van waar uit je fam. 200 jr geleden naar sur vertrok,er is niets veranderd,dezelfde leemhuizen zijn er nog.Na deng mang leki ju e schijt ini deng egi bedi te deng denki dati deng fini boeng.Komt tijd komt raad mi boi.


  Maak melding

 21. @IRA, Je moet het zo zien. Die Card is voor rekening houders van de Chinese staatsbank, die in het buitenland kunnen betalen/pinnen. Je kan toch ook met je ABN/ING etc. in Suriname pinnen. Niks bijzonder dus. In Nederland is deze China Card niet geldig. Rijke chinezen hebben een Master/Visa Card. In Zuid-Amerika kunnen die Chinezen in Brazilie en Peru die Card gebruiken. Er zijn ook geen 3 miljard chinezen die deze Card gebruiken.


  Maak melding

 22. Dinsdag 30 juli 2013 om 17:54 uur, door Bharat

  @OkraD: Zolang het maar niet de Nederlandse of Indiase nationaliteit is.

  No Frede,

  De deelstaat Harivart is genoeg voor ons. Daarna zullen we bepalen wat jouw nationaliteit wordt.

  ———

  Harivart ?
  Als deel van welke staat precies ?

  Met dit soort uitlatingen maak je het alleen maar lastiger voor jezelf en voor je nageslacht.
  Pogingen van Indiers buiten India om eigen staten op te richten zijn finaal mislukt, denk maar b.v aan de Fidji eilanden en de jarenlange bloedige strijd van de Tamils op Srilanka.
  Wij de rest van de bevolking in Suriname, kennen jullie ambities m.b.t Nickerie en zijn dan ook klaar wakker.


  Maak melding

 23. plannen kunnen gemaakt worden,maar,het zijn de afspraken die gemaakt worden en de contrakten/overeenkomsten die getekend gaat worden;is men de intensie/bedoeling van tegen patij teweten gekomen,wat voor positieve of negatieve gevolgen heeft het voor land en volk,is het controleerbaar,wat zullen de schulden zijn en wat zullen de voordelen zijn,niet vergeten dat wij een strakke handels concept tot stand moeten brengen om onze stand punt duidelijk te maken en daarvan niet afwijken,enz,als men deze dingen weet kan men de toekomst met open armen ontvangen.


  Maak melding

 24. OkraD,

  Mij kun je niet voor liegen, maar lieg jezelf en de anderen tenminste niet voor.

  Indiers hebben nooit geprrobeerd een eigen staat op te richten in Fiji. In tegendeel, toen de Fijiers van Indiase afkomst de verkiezing hadden gewonnen, werden er een staatsgreep gepleegd (door negroide Fijiers) om een regering met Indo-Fijiers te voorkomen.

  Tamils van Sri Lanka, Sri Lankanen dus, waren de stelselmatige terreur en discriminatie van de meerderheid (Singhalezen) zat en eisten eerst autonomie voor een kleine Tamil provincie en later onder leiding van de Christen Prabhakaran streefde een kleine groep Tamil Tijgers naar de oprichting van een eigen staatje.

  Anderzijds, als je ziet hoeveel coups er in Afrika gepleegd werden/worden en hoe vaak War Lords daar een gebiedje inpikken en een eigen staat afroepen, dan lijkt het wel alsof het in hun bloed zit.

  Vergeet ook niet dat de parlementarier Ronnie Brunswijk, die nu president van heel Suriname wil worden, gevochten heeft om Suriname af te splitsen en een eigen Marwina staat op te richten.

  Bovendien hebben de mensen van Nickerie tot en met half Paramaribo het recht op een eigen deelstaat. En die zal er geheid komen. Alles begint met een idee. Dat idee is er al. Het hoeft alleen water en mest. EN mensen die er achter gaan staan.


  Maak melding

 25. Wie het niet wil zien zal het ook niet zien,china is bezig de wereld te veroveren zonder een kogel af te vuren,zonder annexatie.

  Just with the yankee dolla
  In de toekomst heeft china alle landerijen in bezit,zelf de woestijnen maken de chinezen vruchtbaar om gewassen te verbouwen.
  Als china al zijn kapitaal uit amerika terughaald bestaat amerika niet meer.

  Ook taiwan vroeg of laat moeten buigen.


  Maak melding

 26. Het met feiten weerleggen van wat je zegt of beweert heeft geen zin, omdat feitelijk weinig tot niets zegt.

  wel even voor de duidelijkheid ” de Fijiers van Indiase afkomst” zijn allen import en de ” (negroide Fijiers) ” zijn de inheemsen die het sociaal klasse (kaste)Systeem uit het thuisland van de Indier niet lusten, en er alles aan gedaan hebbe om deze vorm idiologie ( koelie-isme), buiten de deur te houden.

  En wat brunswijk betreft, deze domme hond is niets anders dan een speelbal geweest in de handen van opportunisten en op wraak gerichte nabestaanden verenigd in een bevrijdingsraad, in nederland.
  Het besef dat hij met zijn domme acties een precedent schepte voor andere doelgroepen in de samenleving, was door z’n beperkte inzicht en begrip, geen haalbare kaart.


  Maak melding

 27. @karm, als Amerika en Europa niks meer uit China kopen, is China binnen de kortste keren failliet. China heeft een zeer zwakke binnenlandse markt, daar moeten ze het niet van hebben. Er is veel armoede in China, de meeste hebben nauwelijks koopkracht.


  Maak melding

 28. @okraD,

  Alweer een kletskoek verhaal van je. De meeste Indo-Fijiers zijn echt arme mensen die werken op de suikerrietplantages/bedrijven. De meeste negroide Fijiers zitten in het leger en bij de politie. Dus wie had/heeft de macht in Fijie en was de ‘hogere’ kaste? De politieman/militair of de suikerrietteler?
  Wat jij beweert is dat juist de negroide Fijiers aan het kastesysteem (discriminatie) deden en dat klopt ook. Alleen heb je het in een soort verwrongen verwarde manier gezegd, maar dat maak ik nu wat duidelijker.

  Je maatje Bouterse heeft ook dezelfde inslag als de oer-Fijiers: bevalt iets niet, pleeg dan een staatsgreep en terroriseer de rest.


  Maak melding

 29. Ray
  En consorten,ik gun het de chinesen zaken te doen in suriname.
  Deze oostaziaten gun ik zaken te doen met suriname,in afrika worden zaken gedaan et de chinesen en het gaat prima .paars zet je samen werking voort met die oost aziaten ze hebben hun kennis en die hebben wij nodig ,laten wij ons niet vast klampen aan europa .europa is welkom maar wij laten ons niet de les voorlezen door europa ze hebben het zelf moeilijk ,wij bepalen onze richting ,europa amerika wat hebben ze gedaan al die 80 jaren toen ze in su waren billiton heeft die bauxiet weggedragen en daarna de huizen afgebroken,nu heb je nog een paar huizen van de vroegere staf leden,vraag die redimusus wat die billiton ermee gaan doen .jullie lullen dom uit je nek geen moer weten deze losers deze witte man kontlikkers over suriname.wat voor verstand hebben deze land ontvluchters. Sommigen van ze kennen suriname nog geen eens ,anderen zijn in olland maar willen suriname met nederland gaan vergelijken en kraken mijn land af .oenoe na keka .ik trek jullie door die wc. de chinesen doen goed werk in suriname ,jullie zijn verslaafd aan nederland ondanks dat ze vene front de les voorlezen .olland doet zelf zaken met china ondaks mensen rechten schendingen,meten met twee maten dus.in egypte heeft mursi de verkiezingen gewonnen,de militairen grijpen de macht europa amerika hoor je niet
  Omdat musi een andere koers was aan het varen .dat is de politiek van amerika en europa .china is een economische wereld macht ik gun het ze en ze doen goed werk in afrka en zuid amerika amerika en europa komen met allerlei regels zodat de ontwikkelings landen steeds afhankelijk van ze zijn ,dez landen kunnen hun produkten moeilijk afzetten in deze landen ze zijn jaloers dat china het overneemt in die ontwikkelings landen .china is niet weg te denken in de ontwikkelings landen
  Bouta wij steunen jou en wij gaan weer voor jou in 2015


  Maak melding

 30. @Pero, waarom emigreer je niet naar China. Dan zal je zien wat voor Economische wereldmacht het is. China is een bubbel die ieder moment uit elkaar kan spatten. Google eens op “Chocolate City in China ” Kan je het ware gezicht van de Chinees zien.


  Maak melding

 31. @ armand
  En daarom heeft china zich ingedekt door zoveel geld aan deze twee te lenen zodat ze aan het lijntje blijven.
  Als amerika en bondgenoten de oorlog tegen terrorisme hebben gewonnen ( wat ik betwijfeld ) heeft china de hele wereld in zijn macht.


  Maak melding

 32. Ik persoonlijk vind dat de chinezen welkom zijn hier want als we het niet zelf kunnen dan moet een ander het doen, aangezien we alleen maar praatjes hebben en geen moer kunnen verrichten.
  Sinds hun hier aanwezig zijn reizen er nieuwe gebouwen en dergelijke op en dat is goed voor het land want het zag er verloederd uit en is en was een puinhoop omdat als we iets bouwen doen we nooit aan onderhoud.
  Van mij part mogen ze alles opkopen want in een land leven eruit ziet als een vuilnisbak is niet aan te zien, als meneer/mevrouw voet in Suriname zet is de eerste wat hij/zij ruikt is stront en stank.


  Maak melding

 33. ZO de mensen die hier praaten over india en Afrika die moeten daar naar toe verbannen worden want jullie soort stooren de 1heid waar SU naar streefen moet en is wij zijn allen Surienaamers en met zelfde rechten ongeacht geloof luister naar de Press laat die rotzooi van jij bent dit en jij bent dat zjn we mensen nou gedraagen jullie je dan ook zo dank U EN Theo jij bent dom en ongeschoolt als je goed leest dan hebben ze het over wat bankpas betreft en niet dat SU nu net zo groot is als China EN Marcel die ka blaka mangs wie ben jij een mens met een duivelse hart en ziel geen andwoordt waart eingenlijk maar ja voor deze keer en wie denkt dat een land een ander land in beslag neemt als hij zn schuld niet kan betaalen is een EZEL in deze tijdt 2013 ga toch weg dan konden ze AMERIKA AL LANG OP EISEN BIJ WIJZE VAN SPREEKEN EN suHEEFT HET RECH OM TE WERKEN MET WELK LAND HET WILT MET WELK LAND IN DE WERELD WERKT CHINA NIET NOEM MAAR OP DUS KOM MENSEN ZEG WAT PRAAT NIET OM HET PRAATEN DANK U


  Maak melding

 34. In Suriname waait men met alle winden mee, in sommige gevallen koestert men zelfs de “duivel” om een bordje linzensoep.Vreemd vind ik het gedrag in Suriname, men is trots op het feit dat SME dichterbij de “grote wereld” komt. Frappant is hoe de Chinese de Surinamers weet te bespelen. Welnu: “deze grootste mensenrechtenschender ter wereld moet je je bij hen in de buurt veilig voelen?” bij de Chinezen gaat het enkel en alleen om onze bodemschatten waar wij roekeloos mee omgaan. En daar weet deze meester manipulator hoe ze jullie moeten paaien, en het werkt ook, want het is China voor China achter. Even een simplistisch voorbeeld; er is nog nooit iemand op deze wereld geweest, die de tuin van de buren schoonhoud, terwijl het Zijne achteruit gaat. Mensen gebruik toch jouw verstand – zo die aanwezig is – want het is; “nyan na fesi, ka na baka” waar jullie van het paarsgedrocht mee bezig zijn. Het land in de uitverkoop op een subtiele manier aanbieden, en dit noem ik weer landverraad. Het verschil met NL was dat ze wilden weten wat je met het gegeven geld deed. En juist, daar houdt de Chinees zich op de vlakte, zij bemoeien? zich daar helemaal niet mee, wat logisch lijkt, maar wordt wel opgeteld. En daar zit het addertje onder het gras.


  Maak melding

 35. Zo zie je ook hoe het kan verkeren, een algemeen onderwerp krijgt plotselijk een racistische ondertoon of persoonlijk te worden aangevallen. Waar gaat het heen, discussiëren is niet voor een ieder weggelegd. Aan het taalgebruik, geschreven of gesproken kan je zien wie je tegenover je hebt. Wel is het voor sommigen een zegen om in volstrekte anonimiteit zijn onzin verhaal kwijt te raken, en dan durven ze ook allerlei onzin uit te kramen. Talking loud but saying nothing, holle vaten klinken het hards. Op deze manier kan je precies zien dat sommigen praten om te praten, een zin houdt nooit op, interpunctietekens zijn onbekend. Net als in de middeleeuwen! Let wel; “iedere vogel zingt zoals die gebekt is! Ik had altijd gedacht dat dit platform er was om over geplaatste onderwerpen jouw mening te geven. In plaats hiervan worden de reageerders besproken, wat totaal niet de bedoeling is. Zo zie je dat niet een ieder weet dat de mening van een ander hoe krom ook, gerespecteerd dient te worden in alle opzichten. Je hoeft er desnoods nooit mee eens te zijn, maar desalniettemin blijft het zijn mening, basta! Ook zie je dat de relativeringsvermogen ver te zoeken is, of helemaal niet aanwezig is.


  Maak melding

 36. ik heb een abn/amro credit card en bevalt prima,kan wereld wijdt gebruiken zonder trameland..

  ook in china en heel azië vergeet amerika niet..


  Maak melding

 37. @ boegroe

  Zodra ze over ethniciteit hier beginnen is het altijd een scheldpartij tussen dronken motjo’s. De DNA in onze lichamen bestaat uit dezelfde bouwstoffen uit klei van de jonge kustvlakte, wij surinamers hebben een gemeenschappelijke achtergrond, door schelden, heers en verdeel non sense stellen wij onze stommiteit ten toon. Echt bepaald niet indrukwekkend.


  Maak melding

 38. JAMMER DE VELE NEGATIEVE REACTIE S VAN ENE MENEER Ray
  of die mr probeert de lolbroek uit te hangen wánt serieus kan ik hem niet nemen en ik hoop heel velen die deze site bezoeken
  op zulke figuren zit een land als SU niet te wachten
  laat die man lekker in zijn HOLLAND blijven ook na die 6 miljard bezuinigingen van het kabinet rutte waar meneer RaY zo gek op is


  Maak melding

 39. Is wel vreemd, hoe kan Suriname dichter bij de grote wereld zijn als het een China kaart is? Bouterse drinkt kennelijk te veel van de onderbroek sappen van de Chinezen…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.