Opvang verwaarloosde kinderen door brand verwoest

37
Archieffoto van (jeugd)Brandweer in Suriname

PARAMARIBO, 30 jul – Nos Kasita, één van Suriname’s grootste opvanghuizen voor verwaarloosde kinderen, is compleet verwoest. Het kinderhuis langs de Indira Gandhiweg, in Wanica, is door een hevige brand getroffen. Binnen een uur lag het gebouw vrijwel geheel in de as. Ruim tachtig kinderen zijn in één klap dakloos.

Intussen zijn alle bewoners van Nos Kasita (ons huis,red.) in veiligheid gebracht. Ook is voorlopig onderkomen beschikbaar gesteld. De brandweer arriveerde vrij snel na het eerste alarm. Het vuur was zo hevig dat de brandweerlieden met de grootste moeite dichtbij genoeg konden. Er moest op gegeven moment zelfs versterking worden ingeroepen. De jongste bewoners van Nos Kasita is twee jaar oud.

De jongste bewoners van Nos Kasita is twee jaar oud. Leiders van het tehuis gaan nog na of alle kinderen in veiligheid zijn gebracht. Door de chaotische toestand was controle in eerste instantie niet goed mogelijk. Buurtbewoners proberen zo goed mogelijk hulp en opvang te bieden. Nos Kasita is een privé initiatief uit naastenliefde, dat uitgroeide tot redelijke noodopvang. Behalve van subsidies, moest het tehuis het ook hebben van donaties en steun via buitenlandse stagiairs.

37 REACTIES

 1. @surinam patriot
  Dit is vreselijk. Wat gaan we doen Surinamers?

  Hand ophouden voor donaties uit HOLLAND…
  de gevestigde orde is zich wederom aan het verrijken en zullen ongetwijfeld de andere kant opkijken (ik hoop dat ik deze keer ongelijk heb).

  @Tedje
  Onze eigen broeders in SU hebben het veels te “druk” met hun eigen zaken…


  Maak melding

 2. Hahahaha geld uit Nederland…

  Als elke bewindsman in Suriname 50% van zijn salaris afstaat, dan is het probleem opgelost. We bouwen m.b.v. de chinezen binnen 3 maanden een compleet en fatsoenlijk kindertehuis.

  Wie heeft een ander voorstel…


  Maak melding

 3. Wat een balachelijke antwoorden zijn er hier gegeven BELACHELIJK…… maken jullie je eigenlijk wel druk om het juiste iets N.L. die KINDEREN…. :/
  Ik weet zeker dat dit 100% opgelost zal worden…. en de meesten die hier op hebben gereageerd BELACHELIJK… maak je toch druk om iets zinnigs. He heb je nog familie die een kind wil opvangen maak je daar lieve druk om stelletje ….ach laat ook maar…. pfffff


  Maak melding

 4. Dit gaat mij wel aan het hart. Deze stichting wordt al geholpen door de Vriendenloterij. Indien een beroep wordt gedaan voor een extra donatie tbv wederopbouw dan zullen mijn vrouw en ik hier gehoor aan geven.


  Maak melding

 5. Beste Errol,

  Groot gelijk, mijn vrouw en ik doen mee.
  Niet kijken naar de politiek, maar zelf helpen.
  Ik hoor graag waarop geld gestort kan worden.
  Tedje, geld uit Nederland ? doe normaal.


  Maak melding

 6. Ik denk dat het nu de hoogste tijs is, om massaal te gaan demonstreren voor de Nationale Essemblee!
  En niet eerder weggaan voordat welke minister dan ook de toezegging doet dat de overheid voor hef geld zorgt, zodat er zo snel mogelijk een nieuw huis voor deze kinderen gdbouwd kan worden.
  En ook geen oeverloos onderhandelen over wie het mag doen etc., maar iedefeen die een schop kan vasthouden kan/moet helpen!

  Deze kinderen zijn de toekomztige generatie die Suriname moet helpen ontwikkelen.
  Als ze nu in in de kou ( beetje moeilijk in Suriname) gelaten worden, hoe kun je dan later verwachten dat ze hun land wel helpen opbouwen?

  Dit keer geen tijd voor aalmoezen vanuit welke richting dan ook, maar een morele plicht van de overheid!


  Maak melding

 7. Ach wat erg zeg,de kinderen hebben het al moeilijk om zonder ouders/familie op te groeien.Nu is hun huis in vlammen opgegaan,ik hoop dat ze heel goed opgevangen worden.

  Beste Errol super van je ,ook ik doe er aan mee.

  Vanity ach maak je niet druk om die achterlijke reaktie’s het zegt heel veel over hun nl ze denken geen minuut aan de arme kindertjes,tis nu 1maal zo met sommige lieden ze betrekken gelijk de politiek erbij.
  Geld uit Nederland?Net alsof Suriname en de Surinamers straatarm zijn.Hier(Nederland) doneer ik ook geld voor kinderen uit arme gezinnen die niet op vakantie kunnen idd via de vriendenloterij,wdden dat ze dat nooit en te nimmer zullen doen.

  Hierbij vraag ik elk goedgezinde posters, uit te zoeken waar men kan doneren zodat wij onze kindertjes kunnen helpen.
  Of nog beter:WATERKANT GEEF AUB AAN WAAR MEN KAN STORTEN,THANK YOU AND GOD BLESS.


  Maak melding

 8. Lon als je goed leest ,staan die kinderen absoluut niet in de kou,buurtbewoners hebben zo goed mogelijk hulp en opvang geboden.Niemand dacht eerst aan de N.E,dat is voor latere zorg pffffff,net alsof je hier op de voorgrond staat als er gedomonstreerd moet worden pffffff.
  De Beste Stuurlui Staan Weer Op WAL hiero.
  Alle HULP IS WELKOM,maakt niet waar vandaan.


  Maak melding

 9. Het is nu de vraag hoe verder want de regering heeft geen geld, – alleen voor snoep reisjes – hoe zit het met de verzekering, was het pand verzekerd. Over de hulp die van – noem het kind bij de naam – de “Hollandse”stagiaires komt heel goed uit. Want van de regering, deze kennende moet je niet veel verwachten. Je zou het bijna niet willen geloven, hoe praten we over het gaat goed terwijl het publieksgeheim is dat het juist – financieel – berg afwaarts gaat met het land. En nu is Nederland weer goed, hierin bespeur ik duidelijk ambivalent gedrag naar Nederland toe. Wat altijd zo is geweest en zal blijven! Wel moeten we eerlijk zijn en alle emoties aan de kant zetten. Deze kinderen hebben dringend hulp nodig, dan maakt het niet uit waar de gelden of donaties vandaan komen. Ik wil niet voor de muziek uitlopen, maar van de regeerders moet je niet veel verwachten. Ook is het nog geen verkiezingstijd dus politici zullen zich buitenbeeld houden. Maar naar Nederlands voorbeeld kan er toch een nationale actie gestart worden via de televisie, dit zal toch niet teveel gevraagd zijn. Ja toch, want zelf hoeven we de hand niet op te houden naar derden toe. Als je het meent met deze noodlijdende altijd gemarginaliseerd, dan moet het niet alleen bij praten blijven. Wij moeten in deze gewoon samenbundelen of kan dit trieste gebeuren ons toch niet tot elkaar brengen? Wel weet ik mijn mensen kennende, die zitten stiekem op “JanKaas” te wachten, wetend dan wanneer dit hen ter oren komt zij de hand over het hart zullen strijken! Laten we het veste hopen! Want het gaat om kinderen, dus.


  Maak melding

 10. 30 juli 2013

  Srika moet hier opmerken dat sommigen hier op dit forum niet kunnen invoelen, dat het hier gaat om mensenleed en wel om mensenleed van diegenen die zich het minst kunnen beschermen en of handhaven in de Surinaamse samenleving.

  We hebben het hier over kinderen in nood.

  Begrijpen sommigen van jullie dat niet en is jullie geest zo verwrongen van haat voor Suriname dat alle berichten uit Suriname ook zo beleefd worden?

  Echt, een aantal van jullie, hier op dit forum, heeft echt geestelijke hulp nodig.Zoek die hulp!
  Srika


  Maak melding

 11. Even nog het volgende “nos kasita” is in deze van toepassing, maar, de vertaling is niet juist. Dit omdat (kas=huis letterlijk van casa en kasita verkleinwoord=huisje+nos=ons) dus, letterlijk “ons huisje” moest de vertaling zijn. En niet “ons huis”. Zeer waarschijnlijk van het Papiamento, (oud Portugees) afgeleidt vanwege de “k” ons huis in dit geval klinkt het niet logisch.


  Maak melding

 12. terwijl deze kinderen lijden onder de verwoesting van hun have en goed, schiet een politieambtenaar een 19 jarige jongeman R.Y., in de wijk Flora, in de rug. Hij probeerde uit handen van de wetsdienaren te blijven, nadat hij samen met een kompaan een beroving had gepleegd elders in de omgeving van de l’Hermitage Mall. het is jammer dat de politie niet getracht heeft om zonder geweld deze jonge “crimineel” in de kraag te vatten en hem terecht te laten staan voor zijn wandaden.


  Maak melding

 13. Srika

  Volkomen gelijk.
  Het maakt niet uit hoe triest het onderwerp is,het draait om 1man.
  Hier kan beter Bouterse.net heten.
  Is toch triest!


  Maak melding

 14. Verschrikkelijk voor de kindjes!
  Wat een nachtmerrie.

  Ik hoop dat ze snel een nieuw ‘huis’ vinden.
  Ik weet het haast zeker.
  De pres van suri, is een kindliefhebber, net gekroond tot koning van de welpjes en onlangs ‘special guest’ van de kindermis te Copacabana.

  Aan Rachid D.,Charles P.,Delano B., Ronnie M., Dillip S. ,een oproep, om die 85 kinderen asap onderdak te verschaffen……
  Ronny B. en Somo S. ook om hulp gevraagd.

  Zoveel (verwaarloosde)kindjes in 1 tehuis, waar zijn de ouders?
  Triest hoor..


  Maak melding

 15. @Jahjahfaya

  Nu niet doen alsof je begaan bent met het lot van deze onfortuinlijke kindertjes.
  Straks wanneer we gaan praten over bv de dec 8 slachtoffers ga je hun moordenaar beginnen te prijzen.
  Wat jij vergeet is dat deze 15 slachtoffers ook kinderen zijn geweest van hun ouders!!

  Ps
  Stichting Olifant daar wordt er gewerkt,Ocer daar gebeurd toch niks byzonders,behalve dan het njang ,dringie en presierie en een enkele keer dat je baasje daar zij keel droog komt schreeuwen door alleen maar te jaffen.
  Laat je baasje bewijzen dat alles ‘goed ‘gaat in Suriname!!!


  Maak melding

 16. Goed idee zeg dat van Ocer !!!
  We mogen ok blij zijn dat er geen kids omgekmen zijn…. ik vind het zo drama joh…. weetje dan woon je in een tehuis en het beetje ”bezit” wat je hebt en waar je aan hecht is ook al weg en ze hebben al NIKS…. nikssss niks… maar we zulle spoedig god nieuws horen ivm de oplossing en een nieuw tehuis. Zoals ik het hoor en lees zullen velen hier in Su en overzees helpen ECHT TOP hoor x


  Maak melding

 17. Het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) heeft een speciaal rekeningnummer geopend voor giften voor de kinderen van Nos Kasita. Het gaat om rekeningnummer 9667369 NCCR 2013 bij De Surinaamsche Bank (DSB).


  Maak melding

 18. Suriname is een rijk land in vele opzichten. Er zijn vele vermogende lieden daar. Het is nu zaak je medemenselijkheid te tonen en te zorgen voor structurele oplossingen van dit soort problemen. Dit geval is urgent maar vast niet het enige opvanghuis dat in financiele nood verkeert. Vanuit Nederland zal er vast wel hulp komen maar Suriname moet ook leren zijn eigen boontjes te doppen.


  Maak melding

 19. Zo mensen zien jullie nu wel dat ala Kondréman klaar staan ze wachten geen officieel bericht af ze zijn meteen gaan helpen …meteen 🙂 En voor de mensne overzees er kan gedoneerd worden… echt tof van jullie hoor !!!!


  Maak melding

 20. Surinette we hebben onze eigen boontjes al gedopt hoor NO SPANG, IK had ook niet anders verwacht…. misschien twijfelde jij eraan maar dan kan je bij deze een indruk bijstellen 🙂


  Maak melding

 21. Waar blijven de voetbal milionairs,filmsterren,grootverdieners celebreties,met hun grote bankrekeningen?..die hebben de morele verplichting om een nieuw tehuis voor deze kinderen te bouwen,i p v in de bladen de grote heren uit te hangen.elke Surinamer staat,en steunt hun succes maar iets terug doen voor hun land ho maarSEEDORF is de enige die concreet iets doet voor SURINAME.De rest geeft z`n geld uit aan golddiggers in Holland,voorbeelden genoeg om op te noemen.help je land heren,want de Surinaamse kinderen hebben ook bewondering voor jullie.ze kopen ook t shirt met jullie naam erop…GEEF !!!!!!!


  Maak melding

 22. Het is met recht overal het zelfde kan niemand op deze aardkloot zijn gezond verstand gebruiken en doen wat er nodig is.Geef met een ruim hart wat je missen kan nog mooier zou zijn als er concreet onderdak geboden wordt.
  Ik ben ook maar een simpele opa in wording uit het verguisde Nederland maar ik leef met u allen mee.


  Maak melding

 23. Vanavond is er door de Rotary en rotaract Beemster en purmerend een inzamelingsactie op touw gezet om de wederopbouw zo snel mogelijk op gang te krijgen.
  Al dat gemekker over wat wel en wat niet moet.
  Als de situatie omgedraaid zou zijn zouden wij het ook prettig vinden om hulp te krijgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.