Loonniveau Rekenkamer niet meer afhankelijk van regering

13

PARAMARIBO, 26 jul – De regering mag de hoogte van de salarissen bij de Rekenkamer van Suriname, niet langer bepalen. Het parlement heeft het wetsvoorstel Financiële Voorzieningen Rekenkamer van Suriname aangenomen. De salarissen bij de Rekenkamer worden voortaan gekoppeld aan die van de hoogste functionarissen op ministeries.

Bestuurders krijgen geen gelegenheid meer om willekeur toe te passen. De laatste jaren leek het er veel op. De salarissen bij de Rekenkamer zijn sinds 2011 niet aangepast. “Functionarissen wachten al ruim een jaar op correctie. Toch hebben zij zich van hun taak gekweten en hun werk uitgevoerd”, zei Ronnie Brunswijk (Abop) tijdens de behandeling van het voorstel. Net als andere parlementariërs, vindt hij dat de Rekenkamer goed gewaardeerd moet worden.

Opeenvolgende regeringen hebben juist daar gefaald. De Rekenkamer wordt wel eens ervaren als een noodzakelijk kwaad. Kritische rapporten over het openbaar handelen zijn niet bepaald waar menige politicus op zit te wachten. Brunswijk ziet wel degelijk het nut in van een rekenkamer die niet wordt afgeleid door loonkwesties. “De positie die dit college inneemt in ons rechtsbestel als onderzoeks- en controle-instituut van besteding en beheer van staatsfinanciën, is zeer verantwoordelijk.”

Bekijk ook:

13 REACTIES

 1. wat heeft brunswijk toch op eens over al een mening over heeft het soms te maken met zijn wens om president te worden van het land ik weet niet wat voor deal hij heeft gemaakt met bouta maar het ruikt naar iets brunwijk wat ben jij hard gevallen zeg zo veel mensen van ons zijn dood om bouta en jij stapt er zo over heen en schut bouta de hand en trekt samen verder waarom om geld macht en een droom je zou op eigen kracht ver komen maar nu ben niks anders als een loop jonge van bouta hij kan doen met jou wat hij wil


  Maak melding

 2. Dat Brunswijk president wil worden maakt hem wel volwassen. Hij is voorzichtiger in zijn uitspraken en neemt wel afstand van zijn stoere gedrag. Hiermee onderscheidt hij zich van DDB en Somo en neemt hij de race naar het presidentschap wel serieus.


  Maak melding

 3. ook hij brunswijk mag geen president worden ook hij heeft net als bouterse een verleden mensen met zo verleden kunnen mogen geen president zijn kan niet mag niet


  Maak melding

 4. hij brunswijk zal als hij dan al president word op die plaats gezet worden door bouterse dus een nep president want bouterse zal dan de echte baas spelen net als toen met wijdenbos maar nieuwfront heeft een goede man voor het president schap santokhi hij heeft als minister van politie laten zien wat hij kan en hij kan meer en beter hij is de beste keus en de goede papieren voor de job beter dan de hele zooi dat nu aan de macht is en dat in 2015 president wil worden


  Maak melding

 5. Dat noemt men nou echte democratie! Het is niet zoals het je uitkomt.
  Iedere Surinamer ongeacht ras, geloof, opleidingsniveau, met of zonder strafbald enz. heeft het democratisch recht om voor het presidentsschap te gaan. Onze grondwet maakt daar geen onderscheid in. Alhoewel ik vind dat ons grondwet aangepast moet worden op het wel/niet hebben van een strafblad. Overigens heeft onze president DDB (let wel) geen Surinaams strafbald! Thats the different!
  Verder, elk volk krijgt de leider dat zij verdient. De meerderheid bepaalt nog altijd!


  Maak melding

 6. Het presidentschap hoeft in mijn optiek niet gelinkt worden aan een bepaalde opleidingsnivea, maar moet beschikken op bepaalde competenties. Je kan hoog opgeleid zijn, maar incompetent zijn.

  Voor mij is het belangrijker dat een president leiderschaps kwaliteiten heeft. Bij deze leiderschapskwaliteiten zijn een aantal competenties essentieel. Ik noem er een paar. Een president moet een natie bijeen kan brengen en houden. Charismatisch zijn, durven moeilijke beslissingingen te nemen (durf en lef), visie hebben, met het volk moet kunnen communiceren, sociaal, moet weten wat er leeft en speelt bij het volk.


  Maak melding

 7. @Tang Lafoe

  Overigens heeft onze president DDB (let wel) geen Surinaams strafbald…
  Een moordenaar, verkrachter, drugsdealer, wapenhandelaar, crimineel zonder strafblad in SU….heel ironisch..


  Maak melding

 8. nou brunswijk kan alleen met mensen praten als ze doen wat hij wil anderes wordt hij boos kijk hoe hij samen met somo doeki slaat en schopt en dat wil president worden mensen kennen hem hij redt het alleen als hij met geld gooit mensen om kopen voor geld zo is ook bouterse president geworden


  Maak melding

 9. en dit is een voorbeeld maar er zijn er meer en meer kijk op youtube hoe bruns en somo dat samen doen dat heb ik venetiaan nooit zien doen of van gehoordt dat was de eene echte president voor het volk bruns somo bouta kunnen niet eens in de buurt komen van deze man het zijn rovers anders niets


  Maak melding

 10. De voornaamste taak van de Rekenkamer moet zijn om de begroting te controleren, in hoeverre de rekeningen van de ministeries betrouwbaar zijn en of hun financiele verrichtingen voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.

  Daartoe stelt de Rekenkamer in zijn jaarverslag een betrouwbaarheidsverklaring op, waarmee het Surinaams parlement in staat wordt gesteld om te beoordelen hoe de begroting van de regering wordt beheerd. Daarnaast dient de Rekenkamer ook op eigen initiatief een oordeel te geven over de doelmatigheid van projecten die met overheidsgelden worden gefinancierd, zodat efficienter kan worden opgetreden tegen fraude ten koste van de overheidsbegroting.

  In een goed functionerende democratisch bestel is de Rekenkamer een adviesorgaan voor het parlement en dient zij in die hoedanigheid te allen tijde opmerkingen met betrekking tot bijzondere vraagstukken te maken en/of advies uitbrengen op verzoek van het parlement.

  De Rekenkamer is een onafhankelijk orgaan en voert onafhankelijk controles uit, controleert dus de bewijsstukken voor de financiële transacties, stelt onafhankelijk verslagen op en brengt onafhankelijk adviezen uit.

  Bij ontdekking van fraude of onregelmatigheden met de gegevens dient zij het zo vlug mogelijk door te geven aan het Surinaams parlement.

  De Rekenkamer heeft dus wel degelijk een functie, alleen is de vraag of het niet teveel is gepolitiseerd waardoor het haar onafhankelijkheid is kwijtgeraakt.


  Maak melding

 11. ach mensen dat gezeur over rekenkamer bouta rekend zal wel uit hoeveel hij achter over drukt met de goud deals of wat dan ook en wat er ook speelt in het land geen intresse of hij kan er zijn voordeel uit halen dan wel maar verder mondjes dicht anders pang pang kogels zat


  Maak melding

 12. De Chinezen in Beijing zullen raar opkijken indien er straks een marron voor hen verschijnt die beweeert president van Suriname te zijn. En wat moet die arme Haitiaanse president dan?
  Krijgt president Brunswijk de toegang tot Nederland?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.