Caricom wil schadevergoeding om Atlantische slavenhandel

163

Leiders van de Caribische Gemeenschap (Caricom) willen schadevergoedingen van Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland, voor wat zij de voortslepende erfenis van de Atlantische slavenhandel noemen. Dat schrijft Het Parool vandaag.

Volgens de krant heeft de Caricom hiervoor de hulp ingeroepen van het Britse advocatenkantoor Leigh Day, dat gespecialiseerd is in mensenrechten. Ook is er een speciale commissie opgericht om zich op de kwestie toe te leggen.

De landen richten zich namens het Engelstalige deel van de Cariben op Groot-Brittannië, namens Haïti op Frankrijk en namens Caricom-lid Suriname op Nederland. Lees verder op parool.nl.

163 REACTIES

 1. Daar gaan we weer. Laat ze het heen en weer krijgen.
  Aan alle nakomelingen van de slaven die genoegdoening eisen wil ik zeggen “ga bij jezelf te rade en gebruik de kleine grijze massa van je om eens in de spiegel te kijken met de vraag: waar zouden wij zijn als wij in Afrika waren gebleven, wat zouden wij zijn als wij in Ghana waren gebleven, Wat voor opleiding zouden wij hebben genoten als wij in Timboektoe zouden zijn gebleven, Wie heeft ons de mogelijkheid geboden om ons te ontwikkelen, is ons huidig niveau van denken en leven niet hoger dan de landen in Afrika?
  Ik denk dat de meesten van de nakomelingen een pauper arm en analfabetisch leven zouden hebben zonder enige vooruitzicht met heel veel oorlog etc in het verschiet.
  Dinkie a torie


  Maak melding

 2. Waarom alleen een claim neerleggen bij de slavenhouders ? Er waren stammen in Afrika die al te graag meewerkten aan deportatie van slaven. Krijgen die geen claim aan hun broek ? Daar valt natuurlijk niets te halen bij die stammen dus komen ze met hun dollarteken oogjes geld claimen bij de nazaten van de slavenhouders. Geen rooie belastingcent naar deze hyena’s !!!


  Maak melding

 3. Ze vergeten Spanje en Portugal.
  Ha.
  Je blijft lachen.
  Wat ze bereiken is dat de bevolking van deze landen een steeds grotere hekel gaan krijgen aan de bevolking van deze corrupte landen.

  Ik ken nu al genoeg mensen die absoluut niet meer op vakantie naar Suriname willen.
  Ze gaan op vakantie naar Aruba en laten hun familie vanuit Suriname verkomen.
  Lekker doorgaan misdadigers!


  Maak melding

 4. @kolo kolo
  Ik denk dat de meesten van de nakomelingen een pauper arm en analfabetisch leven zouden hebben ….kijk maar naar pero en sra…goed voorbeeld…


  Maak melding

 5. Die Kaaskoppen waren te lui om zelf hun handen te laten wapperen, dus wilde ze slaven, kijk nu wat er in kaaskop landje nl gebeurd, ze worden steeds armer en steed zieliger..want ze kunnen nu niet meer roven en stelen wat ze vroeger graag deden, uitbuiten onderdrukken enz enz.. enige wat ze toen konden doen..hmmm tyden keren..maar dat doen nu de anderen in nl hahaha..god slaapt niet scheinheilige kaaskoppies.. krijgen je deel ervoor..daarom valt nl uit elkaar>>armoede en verderf YES> jank ka drape..maar foe mik ka iem jang fosie> hahahaha


  Maak melding

 6. @Kolo Kolo. Wat een domme reactie. Oost-europa heeft nooit Kolonien gehad. Kijk hoe achtergebleven en Arm die landen anno 2013 zijn. Eigen schuld misschien? De waarheid zal dus in het midden liggen.


  Maak melding

 7. Ik neem aan dat iedereen die tot nu toe gereageerd heeft, op Henk Molenaar na, van Surinaamse afkomst is. Ik moet eerlijk toegeven dat ik Surinamers, en het maakt niet uit van welke etnische groep, nog nooit zo dom heb horen redeneren. Ik schaam me voor het eerst in mijn leven ervoor om Surinamer te zijn. kolo kolo, als je in Afrika was gebleven, was je misschien Mandela geworden, Afrika brengt nu en in het verleden niet alleen paupers en nietsnutten voort, hoeveel mensen in de wereld kunnen in de schoenen van Mandela staan?

  Bouterse (die beter had moeten weten), verklaarde laatst met open mond gekeken te hebben naar Nairobi, omdat hij niet wist/verwacht had dat er zoveel grootse dingen plaatsvinden in Afrika. In de westerse media wordt er vooral aandacht besteed aan wat er fout gaat in Afrika. Stel je voor dat men in Afrika alleen maar berichten krijgt over Europa die gaan over de crisis in Griekenland, de massamoord gepleegd door Breivik in Noorwegen, de vreemdelingenhaat van Wilders, de misbruik van kinderen door katholieke priesters, de pedofilie van Rob G enz. Wat zou je dan denken van Europa? Je conclusie zou zeker zijn dat je niet in dat verdorven, achterlijke werelddeel zou willen wonen. Kolo kolo, nu ben je, terwijl je in Suriname zit, in wezen nog een persoon die blij is dat hij slaaf mocht/mag zijn van die geweldige blanken. Je moet de blanken niet dankbaar zijn dat ze je voorouders naar Suriname gebracht hebben, ze deden dat niet omdat ze van je hielden, ze deden dat omdat ze je/hen wilden uitbuiten. Als je iemand dankbaar wil zijn, dan zijn het je voorouders die tegen de verdrukking in een goed leven in Suriname geschapen hebben voor jou en je kinderen.

  Als de overvallers die nu in Suriname huishouden, je familie overvallen, verkrachten en beroven en je familie vlucht naar het Binnenland, ze bouwen een nieuwe samenleving op en vinden op gegeven moment een grote goudschat, zijn ze die overvallers dan tot in lengte van dagen dankbaar dat ze door hun toedoen naar het Binnenland vluchtten en hoeft je familie, als er een mogelijkheid is om schadevergoeding te eisen van de overvallers of hun nakomelingen, dat dan nalaten? Nee, ze moeten/mogen nog steeds schadevergoeding eisen van die criminelen, vooral als die criminelen o.a. met dat gestolen geld van je familie een goed draaiend bedrijf op poten hebben gezet en nog rijker zijn geworden dan ze oorspronkelijk waren toen ze het geld van je familie gestolen hebben.

  Als je familieleden de schadevergoeding krijgen is natuurlijk een andere vraag, maar in principe heeft je familie recht op schadevergoeding. Wat je familie (de kinderen van de beroofden) met dat geld gaat doen, ze mogen het over de balk smijten, ze mogen ermee feesten tot het op is als ze dat willen, gaat die criminelen niets aan. Natuurlijk zou ik het liefst zien dat ze de schadevergoeding, als ze dat krijgen, goed besteed werd om scholen, bedrijven en wegen mee aan te leggen, maar ook dat gaat die criminelen en hun nakomelingen niets aan.


  Maak melding

 8. @Ray,
  broeder, zeer waarschijnlijk zij ze vergeten dat de afrikaanse stammen ook debet zijn geweest aan de slavenhandel…gaan ze hierook claimen zoals je hebt aangegeven…
  het antwoord is NEEN want er valt niets te claimen.


  Maak melding

 9. kolo Kolo

  Je moet echt bij jezelf te rade gaan. Wat een onzin.
  Je kent de geschiedenis van Afrika helemaal niet. Ben je weleens in Afrika geweest? Mensen die dit soort dingen beweren hebben een totaal verwrongen beeld van dit continent. Of denk je soms dat onze voorouders daar al die tijd in het duisternis hebben gezeten totdat die witte man licht bracht (geestelijk gezien). Heb je wel eens gehoord van Universiteiten van Mali Tsonga en in Zimbabwe. De Europeanen hebben daar flink school gehouden met alle gevolgen van dien. Denk toch goed na, dat de eerste bewoners van dit aardbol als zij geen kennis hadden, denk je dat zij het zouden overleven? Zelfs de dieren hebben een structuur om te overleven. Dat een deel van Afrika nu een puinhoop geworden is heeft zijn reden. En als je meer wilt weten wat de reden zijn, dan moet je het boek kopen van (tenminste als je Engels verstaat) The distruction of Black civilisation by C. Williams (Amerikaanse onderzoeker/schrijver. Je zegt dat wij de mogelijkheden hebben gehad ons goed te ontwikkelen. Ik betwijfel het als ik jouw reactie lees. Mensen die dit beweren zitten opgesloten in psychische gevangenis en de bewaker van deze gevangenis is onwetendheid. Aan de andere kant is er een waarheid. Waarom? Nou je kunt nu duidelijk zien hoe bepaalde mensen die zulke dingen beweren tijdens de slavernij (als zij in die tijd zouden leven)zich zouden gedragen. Zich n.l. identificeren met de inboedel van hun slavenmeester. Wat de schadevergoeding betreft zou ik zeggen geef geen geld aan regeringen.


  Maak melding

 10. @henkes

  WIJ LEVEN IN DE 21STE EEUW !!
  ER is werkgelegenheid voor een ieder die wil werken en van werken houdt.
  Wat voor een schade vergoeding moeten de nazaten uitgekeerd krijgen??!!Ze zijn geboren als VRIJ mens!!
  Geen 1 dag hebben ze doorgebracht vastgeketend als een slaaf. Ze worden wakker in hun bed in hun Eigen huis.
  De nazaten moeten blij zijn dat hun voorouders naar Suriname gebracht warden al is het gegaan tegen hun wil,je kan niet ontkennen dat jij als nazaat het slecht heb in Suriname!!
  In Afrika zou je gauw behoren tot de hutu’s en tutu’s.
  En wie gelooft nou in Bouta,hij reist naar Afrika zijn broer woont daar, ben jij ooit naar Afrika geweest?!
  Waarom maakt bouta zijn smoelwerk niet open over de dec moorden bv?!!!
  En wie gaat die schadevergoeding komen uitbetalen ?!!
  De slavendrijvers liggen allang 6 voet onder de grond,
  moeten de nakomelingen die niks te maken hebben gehad met de slavernij, hun zuurverdiende geld aan jullie als SMARTEGELD komen uitbetalen?!!!
  Ga werken man,ga zelf voor je geld zorgen!
  Sjeesjes waarom doe jij alsof jij een PARASIET BENT?!!
  Het lijkt alsof je jezelve hebt verankerd aan de ‘witte’ man als parasiet en hun bloed uitzuigt!!!


  Maak melding

 11. @Djompo

  Ach hou toch op man!
  In Suriname hebben we ook de Anton de Kom Universiteit,en geloof mij Brunsie heeft het nooit van binnen gezien en hij is mini-ster!!
  Kan je dit van Afrika zeggen?!!
  Nu, wie heeft het beter ,degenen die in Afrika geboren worden als nakomeling van de slaven of de slaven nakomeling geboren in Suriname?!!!


  Maak melding

 12. Ik kan eigenlijk weinig anders concluderen dan dat Caricom een afkorting is van Caribische Corrupte Malloten, die met hun neus vol coke erachter beginnen te komen dat hun staatskassen leeg raken van al dat gefeest en gesnuif.

  Lang leve het populisme, we gaan weer fijn de oud-kolonisatoren om geld vragen. Heeft iemand zich ook al afgevraagd wat dat advocatenkantoor, overigens ook van een ex-kolonisator, gaat rekenen?? Wat een kansloze, zielige missie. Ik dacht nog even dat de onzin beperkt bleef tot Suriname, en dat is al erg genoeg, maar kennelijk kan men in het hele Caribische gebied er wat van…….


  Maak melding

 13. de eerst vraag om geld is binnen nu komen er meer en meer was te verwachten toen nederland kwam met die verklaring van vice president van ned


  Maak melding

 14. Ik ga de ned.regering,dan ook maar aanklagen.
  Omdat ze daar hebben gerotzooid daar in Indonesia,door hun schuld zit ik hier in nederland tegen mijn zin….en ga zo maar door.


  Maak melding

 15. Hou toch eens op met het stom gezever over slavernij en vergoedingen!

  Euh komt dat uit mijn mond euhhhh…..

  Ja de blanken hebben ons rijkdom gebracht net zoals in hun thuisland en daar plukken wij iedere dag de vruchten van.

  Het is beter om te kijken wie de schuldigen zijn dat er armoede en honger is op de wereld.
  Al het voedsel wat in Afrika geteeld wordt en dat voor een paar hongerloontjes van de locale bevolking. Die zijn de dupe terwijl deze producten ontzettend duur in Europa worden verkocht. Vervolgens wordt iedere dag zoveel producten weggegooid. Als we een dag dit niet zouden doen hadden we Afrika voor een maand uit de honger.

  Maar iedereen blijft emmeren over slavernij.
  Zorg nu eens ervoor dat er vooruitgang word geboekt ipv geld!
  Kijken of we met de juiste investeringen en begeleiding dit kunnen oplossen ipv elkaar de grond in te haten en te praten.
  Geld vult geen emotie alleen de portomonee van onze betrouwbare politici!

  Dus hou ermee op en ga aan het werk of ga hosselen zoals de kleine indiaan dot voorstelt.
  Want deze indiaan is niet lui en vies van iemands geld af te pakken


  Maak melding

 16. Ray

  Je snapt het ook niet hè. Hebben de nazaten van de tot slaaf gemaakten het zo goed in Suriname? Als je de andere bevolkingsgroepen bekijkt (economisch)dan staan de Surinaamse Afrikanen op de laatste plaats. Kijk maar verder in het Caraïbisch gebied. Haïti, Jamaica (ben ik geweest)en nog anderen, hebben zij soms een beter leven dan in Afrika?. Ik ben in Afrika geweest. Er zijn mensen in Afrika (zwarte) die nog nooit arm zijn geweest (decennia lang).
  kijk naar de hoofdsteden van Nigeria (heerst ook armoede)Kenia en Ghana. In vergelijking met deze hoofdsteden is Paramaribo een armoedig dorp. Surinamers hebben het volgens jou zo goed bij hun slaven meester daarom vragen ze de hele dag subsidie. Stelletje professionele bedelaars. Wat terugbetaling betreft daar hebben de afstammelingen van Afrikanen in de Noord, Zuid Amerika en de Caraïben er recht op maar die betaling moet niet in handen komen van de regeringen, want dan zullen alleen anderen ervan genieten en die lijken niet op Afrikanen. Je weet wel wie ik bedoel?


  Maak melding

 17. In 1825 kwamen de Haïtiaanse en de Franse regering tot een overeenkomst waarin werd bepaald dat Haïti aan Frankrijk 150 miljoen francs schadevergoeding moest betalen in ruil voor de officiële erkenning van Haïti. De schuld aan Frankrijk werd in 1830 met de helft verlaagd, maar was pas in 1947 volledig afbetaald. Haïti versloeg het leger van Napoleon Bonaparte, mede dankzij Toussaint Louverture. Dertigduizend van Napoleons finest werden afgeslacht door nengres. Weetje, randdebielen als Henk Molenaar en een aantal racistische hindustanen moeten echt hun grote muil dicht houden wanneer het gaat over afrikanen/creolen. Wanneer een organisatie als Caricom schadevergoeding wilt voor de atlantische slavenhandel dan is dit meer dan terecht.


  Maak melding

 18. @… 13.13 uur

  Interessant boekwerk: 150 jaar Boeren-kolonisatie in Suriname; 1845-1995 (door: E.W. van Brussel & A.H. Loor).
  Of leest 100% su alléén maar ‘Ricky & Slingertje’..?!


  Maak melding

 19. ForzaMilano,

  als de Caricom dan echt iets wil, dan moeten zij de schade verhalen op de ondernemingen die zich hiermee verrijkten, en niet op het land waar deze ondernemingen vandaan kwamen. Laten ze het eens proberen bij ABN-AMRO, die zijn voortgekomen uit, oa de Nederlandse Handelsmaatschappij……

  Overigens waren die enorme winsten nogal relatief, het gros van de ondernemingen die op slaven draaiden ging toch failliet, en dan is daar dus niets meer te halen.

  Last-but-not-least, vind ik het plaatje bovenaan bij het artikel wel sprekend voor de totale misperceptie van dit issue. Zie je ook maar 1 blanke op het plaatje?


  Maak melding

 20. @Ray

  Het feit dat jij je constant mengt binnen creoolse aangelegenheden en je ook racistisch uit naar creolen toe, laat ik en anderen voor de zoveelste keer verder weten dat je een echte racistische nazaat bent van een koeievlaai uit India. Je komt alleen maar stoken hier, meer doe je niet. En dan zeg jij tegen Henkes het volgende ‘ ER is werkgelegenheid voor een ieder die wil werken en van werken houdt ‘, maar velen vragen zich af hier of jij wel werk hebt, en wie zegt dat creolen niet willen werken! Ze hebben nog immers honderden jaren gewerkt voor niets, nee…ik “Ray” zou wel werken voor niets, en vergeet ook niet onder druk! Wij creolen doen geen zand erover zoals de hollanders dit vaak zeggen. Zand erover en alles vergeten, maar intussen vind je de negerzoen terug in de supermarkt, yeah right,… waar de bedenker hiervan overigens heel veel aan heeft verdient totdat wij zeiden, genoeg is genoeg! Je vindt het vandaag niet meer in de supermarkt Ray. Wanneer je respect van je medemens afdwingt, dan zul je door te volharden ook respect krijgen. Maar jij bent een racist, en racisten zijn als de ziekte van ” Kanker “. De een verdwijnt, de ander komt ervoor in de plaats. Dan kun je liever Aids hebben, wanneer je genezen bent, dan blijf je ook genezen.

  Vuile Racist


  Maak melding

 21. @ 1968

  Geloof mij nou maar, Caricom weet heus wel hoe zij dit moet aanpakken. Dat komt heus wel in orde, alleen blijft de vraag of zij de zaak zal winnen. Ik zeg van niet, simpelweg omdat de plunderingen uit het verleden een bewuste actie was en geen misverstand. Ze wist wat ze deed. Er zijn drie dingen die je niet aan armen in zijn algemeenheid moet geven. Wisdom, economic standing en military power, want anders heb je er een concurrent bij en dat wil je niet. Dus schadevergoeding betekent economic standing en van daaruit kun je ( wanneer je het geld met wijsheid uitbesteed ) voor welvaard bezorgen. Dit is niet wat men ( het westen ) wilt. We moeten het zelf doen, en daarom heb ik heel veel respect voor een land als Haiti. Lees de geschiedenis van het land maar een keer, je zult schrikken wat deze groep allemaal hebben moeten doorstaan.


  Maak melding

 22. @Marty

  Wij zijn met zijn allen surinamers, jij vuile racist!!En als jij met jou ras genoten ergens alleen wil gaan wonen dan neem jij je troep mee en verdwijn uit Suriname!!
  Ik ben een trotse Daliet -koelie uit India en dankbaar voor mijn voorouders de stap genomen te hebben om zich te vestigen in Suriname.
  Jou voorouders hebben gewerkt de generaties die na hun volgden en nog steeds volgen zijn liever LUI dan Moe,en jij bent een grote voorbeeld hiervan!!
  Jullie willen profijt hebben uit de leed van je voorouders en hopen op Smartegeld. Kan jij niet zelf gaan werken en geld verdienen ,waarom teren op je voorouders?!Iedereen in de wereld gaat door in het leven want het zitten jammeren om het verleden levert niemand voordelen op,voor jullie vormt het natuurlijk een uitzondering want dat jullie eens uitbetaald zullen worden die hoop leeft in jullie !Walgelijk!
  En laat mij jou wat vertellen,ik wens niemand de dood ,nog een ziekte toe. Begin jij maar op te passen dat dood en verdoemenis jou niet inhaalt!!
  Kan jij niet ophouden met die BEGIE-Begie cultuur van jou!!Altijd houden jullie de handen op,vriend of vijand,jullie houden altijd de handen op!!


  Maak melding

 23. Hier `n reactie van de “fanclub” van Ray! We hebben je `n paar dagen in wisselende samenstelling gevolgd op dit web! Niet gelijk `n rekening indienen hoor! Bedankt voor alle pret!!!

  Retteketet op gelet wie hebben we daar ons zelfbenoemde dic(k!)tator, Suriname-kenner en slavernij-ontkenner Retteketet Retard Raytje van waterkant.nl. Klaagt over `t Baasje die in SU regeert, zelfs is hij `n nog groter Baasje op dit NL web. Retard Raytje regeert met ijzeren vuist tegen elk (onbekend) lid die maar afwijkt van zijn gelijk,weg met dat paars paupers ( Henk Molenaar`s favoriete woord!) gepeupel en die ‘luie zwartjes’! Nee, zijn wil is wet! Hij heeft goed gekeken naar zijn witte VOC meesters; die deden `t zo goed! Let op, hij heeft op dit web `n paar trouwe volgelingen; komen die in `t nauw, 3x raden door wie zij worden gered? Hoera voor Baasje RRR / dic(k)tator op dit web! Schizofreen dat is hij, want alles wat druist tegen de filosofie van Retard Raytje wordt van NDP doctrines beticht! RRR is `n beetje zoals Bush: In the fight against terror, You`re either with us or against us,! You`re either with Retard Raytje or against him in the fight against the Little Boss and his Purple Spouses Club! Kom op Retard Raytje ‘t is weer tiet” voor je pillen! Nee RRR niet gelijk gaan schuimbekken, ook al zijn sommigen in onze club zo donkerwit als jij we bedoelen `t wel goed! Niemand achtervolg je, niemand wil jouw pijn doen. Je bent veilig op waterkant.nl!! Voor onze scriptie “zelfhaat en rassendiscriminatie” blijven we jouw en je volgelingen volgen! Volgende keer nemen we Henk Molenaar of Who Cares (right, what`s in a name!) maar eens onder de loep! Vinden jullie vast niet erg, aangezien jullie dagelijks dit forum voorziet van kennis over mens en politiek en inzicht in de psyche van de mens!


  Maak melding

 24. @Fanclub blah blah…

  Sjeesjes,laat je nakijken jochie. Jij bent degene die HULP nodig heeft en professionele hulp nog erbij!
  Iam doing fine,met jou gaat het helemaal niet goed.
  Een bezoekje aan je psychiater gaat je goed doe ,jochie!
  Ik wens je beterschap en heel veel ook.

  Ps
  Je leeft in de 21ste eeuw,en niet 1000 BC.
  Laat de zielen van je voorouderen met RUST!!
  Ze hebben geleden ga aub geen winst halen uit hun leed!!


  Maak melding

 25. @Djompo
  Ik ben er 2 jaar geweest, in Ghana, als ontwikkelings-werker. Arbeid en opleiding leveren en geen salaris ontvangen. Enige wat ik kreeg was onderdak en voeding, moest er zelfs geld bijleggen. Ik heb het niet uit een boek heb dus zelfs ervaren hoe arm de landen zijn in Afrika. Dat je universiteiten hebt wil niet zeggen dat het grootste deel, kijk maar naar landen als India etc, dan niet in armoede en verval en analfabetisme leeft.
  Een boek van een ander zijn ervaring lezen is een éénzijdige visie..Ga er zelf heen en ervaar.
  Zuid Afrika heeft heel veel universiteiten en is nu in opbouw maar je zou ze te eten moeten geven om de criminaliteit en de armoede en analfabetisme een halt toe te roepen.
  De nazaten van de slaven in Suriname hebben een meter bestaan op het niveau van intellect, behuizing, financiën, bezittingen en bovenal is analfabetisme nagenoeg niet aanwezig bij de huidige generatie zelfs de marrons zijn zich bezig te ontwikkelen en dat allemaal dankzij ontwikkelingshulp.
  Dus plaats een reactie but please let common sense rules


  Maak melding

 26. De bosnegers hebben er naar 250 jaar vrijheid nog niks van gemaakt.
  Afrika maakt een geweldige inhaalslag.
  Dat wordt een grote economie.
  De EU investeert enorm in Afrika. Net als de VS en China.
  Als Afrikanen willen zien hoe ze vroeger leefden kunnen ze straks op excursie naar Lange Tabbetje.
  In Suriname staan ze stil.

  De Antillen jankte altijd over zelfstandigheid.
  Nou Nederland heeft een week geleden gezegd dat als ze het willen morgen geregeld is.

  Oeiii wat is het nu stil op de Antillen.
  Ze hebben Suriname als voorbeeld.


  Maak melding

 27. Dit is de nieuwste aflevering van de soap-serie ‘Armand Zunder en zijn Mega-hossel’.

  De nazaten van de slaven gaan een groep nazaten van de slavenhandelaars (advocatenkantoor Leigh Day) vragen om hulp bij het uitknijpen van de landen van de nazaten van de slavenhandelaars?? You just got to be kidding!!!

  Dit wordt een juridische ‘strijd’ die jaren zal duren, en de lachende partij is het advocatenkantoor dat maandelijks een vette rekening naar de Caricom stuurt.

  Het enige dat de Caricom hiermee bereikt is dat de Europese landen over dit dossier de rijen gaan sluiten, en een nog massiever blok zullen vormen.
  En intussen leunen de ‘beklaagden’ (Nederland, Frankrijk en Engeland) rustig achterover en gaan verder met hun leven.


  Maak melding

 28. Ha King RRR van Waterkant.nl.,

  Die -1 komt vast van jouw, hahaha….
  Die +1 komt vast van één van jouw volgelingen oftewel gangmembers, haha..

  Wees gerust; wij gaan nu op vakantie naar India/Indonesie/Antillen en Suriname, maar denk er om: We will be back en zullen dan met scherp geschut komen !!! That`s a promise! Special greetings van je “donkerwitte” brothers&sisters!!


  Maak melding

 29. ….daar gaan we weer….Wat gaat de inzet worden? Een jaar betaald verlof voor het hele land?

  ..Dat advocatenkantoor zal hier erg blij mee zijn….die kunnen de komende 10 jaar weer veel uren declareren
  a $ 200,= per uur..


  Maak melding

 30. @ForzaMilano

  Het begrip menselijk ras veronderstelt dat de mens op basis van uiterlijke en genetische kenmerken in grote en duidelijk omschreven groepen kan ondergebracht worden

  En nu,
  Hoeveel hindostanen heb je horen schreeuwen dat ze een schadevergoeding wensen!!
  Dat waren een handje vol geweest en die hebben wij,de hindostanen zelf ,uitgelachen en wedden dat die handjevol nooit meer om een schadevergoeding gaat vragen!!

  Jij en jou soortgenoten houden de zielen van je voorouders GEGIJZELD !!!Denken jullie dat jullie anderen gaan blackmailen en gebruiken jullie de zielen van je voorouders als wapen??!!
  Me mars ,jullie krijgen Niks,althans niks uitgekeerd in contanten of CASH!!
  Hopenlijk komt er een school voor jullie special waar jullie de hedendaagse 21ste geschiedenis bij gebracht zullen worden!!Naar het schijnt zouden jullie graag opnieuw slaven willen worden,geen enkele poging wagen jullie om hetb leven te leiden zoals de rest van ons het doet in de 21ste eeuw!
  Het is jij en je rasgenoten die zich afzonderlijk voelt dan de rest van de surinamers!Verdwijn dan maar naar bv NEGERLAND.
  Principe…wat weet jij wat principe inhoudt?!
  Je zou je voorouders TROTS maken in hun graf en hun zielen blij,als jullie je smoelwerk niet zouden openmaken voor het bedelen naar SMARTEGELD!!
  Laat ze juist wetej dat zij trots op jullie zijn , laat ze merken dat jullie hun offer niet zomaar verloren zien gaan,
  ga werken ,laat je voorouders zien dat jullie heel veel bereiken kunnen met jullie Eigen bloed,zweet en tranen,geloof me hard werken vereist dit allemaal!
  Laat je voorouders merken dat zij als jullie voorbeeld dienen!!Laat die begie-begie cultuur achter jullie!Ga weken…go wroko…!

  Ps

  Ik kom op voor de Moiwana slachtoffers ,de dec 1980 slachtoffers,de ene slachtoffer bij El Molina,de 4 slachtoffers gemaakt aan de handen van Belfort en raadt eens…ze zijn niet allemaal hindostanen geweest.
  Het is jij en je troepje die wenste apart in een gebied te willen wonen. Verdwijn en ga je Eigen land oprichten/stichten!
  Bedankt voor het willen komen in Suriname maar meer voor het weggaan!VERDWIJN LIEVER NU DAN LATER,VERDWIJN LIEVER VANDAAG DAN MORGEN UIT SURINAME,ZIEKELIJKE BEEST!!!SELFPROCLAIMED RACIST!!!


  Maak melding

 31. @fanclub blah blah..
  Oh,ik maak mij niet druk om minnetjes of plusjes!

  OooHHHhh….
  Vreemd, je gaat niet met vakantie naar Afrika?!!
  En als je eenmaal in India bent kan jij mijn Daliet familie de groetjes namens mij overbrengen??!!


  Maak melding

 32. Ray, Nederland beschikt over 21eeuwse technologie en kennis, opgebouwd in alle rust toen zij vrij waren en wij een kolonie waren, die niet mocht doen en laten wat het zelf wilde, Suriname heeft daarom minder of helemaal geen 21eeuwse kennis en technologie (of produceert Suriname computers en smartphones waar ik niets van weet?), Suriname heeft een enorme achterstand op Nederland en kan op de wereldmarkt moeilijk of helemaal niet concurreren met het stinkend rijke Nederland (Nederlanders vermorsen in 1 jaar meer voedsel dan ze in 10 jaar aan ‘ontwikkelingshulp geven’ aan de derde wereldlanden). Nederland is o.a zo rijk geworden omdat ze eeuwenlang kolonies (waaronder Suriname) konden uitbuiten. Herstelbetalingen zijn daarom op hun plaats en het gaat niet om de nakomelingen van de slaven alleen maar om alle mensen die nu in de Surinaamse staat leven, dat Suriname achter is heeft namelijk gevolgen voor elke Surinamer die nu in Suriname woont (als ik na mijn studiein Nederland was blijven wonen, verdiende ik met precies hetzelfde werk te doen, vele malen meer dan wat ik in Suriname verdien.

  Ray, de blanken waren in dit specifieke geval de parasieten, die geparasiteerd hebben op mijn voorouders, ik zeg expres niet onze voorouders, want jou voorouders werkten waarschijnlijk samen met de blanken, mensen met jouw mentaliteit verkochten namelijk hun stamgenoten aan de blanken, omdat ze vonden dat ze in Suriname een beter leven tegemoet gingen dan ze kenden in Afrika, het was dus voor hun eigen bestwil dat ze slaaf gemaakt werden, ze moeten de blanken tot in lengte van dagen dankbaar zijn.

  De Nederlandse staat sanctioneerde meer dan 300 jaar de slavernij, de (huidige) Nederlandse staat (150 jaar later) is de erfgenaam van de Nederlandse staat die slavernij sanctioneerde. Als Nederland de vrij gelaten slaven meteen schadevergoeding betsaald had, spraken we er nu niet meer over, maar dat deden ze niet, ze betaalden de slavenhouders schadevergoeding.
  Als de Surinaamse overheid onder leiding van Bosje een contract aangegaan is met Nederland (of met het Nederlandse bedrijf Ballast Nedam) dan vervalt de verplichting van de Surinaamse overheid, onder leiding van Venetiaan, niet om de schulden die uit dat contract voortvloeien te voldoen (300 jaar later zal Balast Nedam, terecht, nog steeds om zijn geld zeuren als wij niet betalen), op precies dezelfde manier is de huidige Nederlandse staat er verantwoordelijk voor om het onrecht in het verleden, onze voorouders aangedaan, ongedaan te maken, de huidige Nederlandse staat zou, als ze zich beschaafd willen blijven noemen, schadevergoeding MOETEN betalen, de individuele Nederlandse belastingbetaler heeft daarover niets te vertellen.


  Maak melding

 33. Vrijdag 26 juli 2013 om 15:53 uur, door 1968

  Welk gedeelte ben je niet vergeten te liegen en welk gedeelte is gebaseerd op feiten?


  Maak melding

 34. Henkes zelden zo’n lulverhaal gelezen, Nederland zou zijn rijkdom opgebouwd hebben, je vergeet er maar gemakshalve dar na de tweede W.O nl. een grote puinhoop en bijkans failliet was en weer opgebouwd is door de generatie,s van mijn grootouders en ouders, wat hebben die met wat er meer dan honderd jaar daarvoor gebeurt is aan de andere kant van de wereld, laat staan de generaties na hun. Ook vergeet je te vermelden toen Su in 1975 onafhankelijk werd, het bij de top drie van de ontwikkelingslanden hoorde, en wat hebben de Surinamers er van gemaakt, hoeveel geld is er nadien niet richting Su gegaan en wat is er meegedaan, en nu weer een bepaalde bevolkingsgroep de hand ophouden, stelletje misselijkmakende bedelaars


  Maak melding

 35. Nog ff King RRR,

  Sorry dit is ff off topic, maar even `t volgende:

  Vanavond op Ned 3 om 21.40 – 22.10 `t programma “Obsessions” met als thema:

  India in de ban van blanke huid!

  Jason Godfrey reist door Azië om de obsessies van Aziaten onder de loep te leggen. Hij leert hoe een maatschappelijke obsessie de norm wordt. Van de bootcamps in China tegen internetverslaving tot de karaoke-gekte van de Filippijnen.

  Jason Godfrey is deze week in India. In dit land betekent een wittere huid dat je mooier bent en makkelijker een huwelijkspartner of baan vindt. De obsessie met huidskleur speelt in de Indiase samenleving dan ook een grote rol. Bollywoord sterren, populaire zangers en fotomodellen hebben altijd lichtere huid dan de gemiddelde Indiër.

  Schoonheidsideaal
  Hierdoor blijft het schoonheidsideaal in India hetzelfde. Zo is acteur Shahid Kapur het half donkere, half lichte gezicht van een campagne van Vaseline. Het Unilever-merk maakt hierin reclame voor een mannencrème die je een wittere huid geeft.

  Obsessie
  Hiermee speelt het bedrijf handig in op de economische voordelen van de obsessie van de Indiërs. De markt voor crèmes die de huid lichter maken, levert jaarlijks in het Aziatische land volgens de marktonderzoeksgroep Nielsen ruim 388 miljoen euro op.

  We beginnen steeds meer en meer je haat te begrijpen tegen `n bepaald bevolkingsgroep en de LIEFDE voor die andere groep!!!!


  Maak melding

 36. @kolo kolo
  Je stelt jezelf de onderstaande vragen:
  1.waar zouden wij zijn als wij in Afrika waren gebleven, wat zouden wij zijn als wij in Ghana waren gebleven.

  2.Wat voor opleiding zouden wij hebben genoten als wij in Timboektoe zouden zijn gebleven.

  3.Wie heeft ons de mogelijkheid geboden om ons te ontwikkelen,

  4.is ons huidig niveau van denken en leven niet hoger dan de landen in Afrika?


  Wat voor schandalige absurde vragen zijn dat?
  En je verwacht schaamteloos nog een rationeel antwoord?
  Alleen dwazen,debielen en imbecielen zullen op dit soort vragen antwoord durven en kunnen geven.

  1.Weet jij hoe de wereld er vandaag uit zou hebben gezien,indien er geen slavernij had bestaan?

  2.Vind je niet dat het zwarte werelddeel Afrika mede door de slavernij en het eeuwen lange kolonialisme (v.b. nieuwe grenzen tussen de landen)ernstig in zijn ontwikkeling is verstoord?

  3.Wie ons de MOGELIJKHEID heeft geboden ons te ontwikkelen?
  WAT EEN PRETENTIEUZE UNCLE TOM-achtige VRAAG!

  4. Wat versta je onder een hoger niveau van denken en leven?


  Maak melding

 37. Niets van aantrekken van die Ray. Hij is die Hindoestaanse jongeman van Leiding die ze noemden de Hindoestaanse Ray-Charles omdat hij nooit goed heeft kunnen zien, laatstaan nu hij ouder is geworden. Bij deze Hindoestaanse jongeman Ray Charles is zijn slechtziendheid letterlijk zowel figuurlijk.Gewoon met een korrel zout nemen, de fantast, zielig geval. Laat maar waaien!


  Maak melding

 38. @Fanclub blah,blah.

  Wat is de obsessie die jij en je soortgenoten koesteren voor het volk in India?!!Alles wat de klok slaat is India voor jullie.Als het niet het slaven verleden is die jullie bezig houdt , zijn jullie zo hopenloos verdiept in India en de mensen aldaar!!
  De reiziger Godfrey is zeker nog niet in Afrika geweest….
  hahahahaaaaa…….hai boi,
  Onze voorvaderen komen uit India,wij ,zijn geboren en getogen in Suriname,wij zijn in het bezit van de surinaamse nationaliteit.Ik kan ook verhaaltjes van Afrika voor je opschrijven ,wat voor een zin heeft dat?!!
  Maar ,ahum,wij de hindostanen met onze voorvaderen uit India zijn een boeiend volk,,vandaar zoveel belangstelling voor ons!
  Whahahahaaaaaa……..


  Maak melding

 39. @Ray
  Je zegt:”Hoeveel hindoestanen heb je horen schreeuwen dat ze een schadevergoeding eisen”?

  Wat voor schadevergoeding?
  Jullie waren toch geen slaven maar contractarbeiders?
  Jullie hebben toch grond gekregen?
  Wat klets je?


  Maak melding

 40. @ hans Vrijdag 26 juli 2013 om 19:54 uur
  Och niet nieuws onder de zon, kijk maar naar wijlen Michael Jackson.

  Oh jee, daar heb je een van King RRR `s volgelingen!

  Het is `n moelijk woord maar MJ leed aan de ziekte Vitiligo (ook leukoderma genoemd)!!! Beetje goedkoop om de waarheid te verdraaien! What`s new!!!

  Hans, ontwikkelde en zelfbewuste Aziatische/ Afrikaanse/Indiër zijn TROTS op hun kleur!!! Witte mensen hebben moeite met hun witte kleur gezien de hoeveelheid zonnestudio`s, Spray en airbrush tanning salons!!! De stranden liggen vol!!!!!


  Maak melding

 41. en sinds srefidensi hebben wij cadeau een land 4 keer groter dan Mama kolonisator.

  hoe gaan wij om met zoveel weelde?

  dat toetje van 3,5 miljard laten wij maar voor wat is/was 🙂


  Maak melding

 42. En denk je dat mij dat wat interessert, blanke vrouwen gaan inderdaad in de zon liggen om bruin te worden, donkere vrouwen doen er van alles om zo licht mogelijk te zijn, volslanke vrouwen willen slank zijn en dunne dik. het is nooit goed, niet voor hun zelf en ook niet voor een ander, maar wel vaak aan mode onderhevig.
  en ik heb totaal geen notie via King RRR is dus dat is een opmerking die kant nog wal raakt net zoals veel opmerkingen in andere berichten, mafkees


  Maak melding

 43. In Japan laten vrouwen hun ogen rond maken kroesharigen laten hun haar straighten en wat dan nog, de zonnebank types (veel Johnny’s en Anita’s) heb ik dus helemaal niets mee, dus van die generalisatie van jou doe ik dus ook niets mee, zegt trouwens wel wat over jou en niet in positieve zin


  Maak melding

 44. Hindoestaanse Ray Charles, zo kunnen wij ons het nog als de dag van gisteren herinneren. Jij zag die groene manjes altijd aan voor rijpe. Sinds jaar en dag, leef jij als geboren fantast in jou eigen wereldje. Drink jij nog zoveel van die darroe? Gezien je reacties, denk ikzelf van wel. Hindoestaanse Ray Charles dat waren grappige tijden die men met jou mocht beleven. Ik hoop dat men heel veel lol op de site met jou beleeft. De groeten aan je broer Aniel. Is hij nog net zo eigenwijs als jij. Hoe is het met jou opa Baboeram, die op elke neger schold die hij maar even zag?


  Maak melding

 45. @MEDUSA:
  Wat voor schadevergoeding?
  Jullie waren toch geen slaven maar contractarbeiders?
  Jullie hebben toch grond gekregen?

  —–

  Medusa,

  Dus misdaden tegen (contract)arbeiders zijn niet erg? Wat zou jij doen indien jouw huidige werkgever je mishandelt, bespuugt, afzaagt, verkracht, kleineert, ruineert?

  ?Zou je er mee eens zijn indien jouw werkgever dan zou beweren dat je geen recht hebt op schadevergoeding want je kreeg loon en was geen slaaf?


  Maak melding

 46. @Uncle,

  Ik wil niet weten wie je bent, maar ik weet wel dat je een wel erg laag iemand bent die om punten te scoren de familie van de persoon tegen wie je commentaar levert er bij haalt.

  Onthoud goed dat ook jij een familie hebt! En die kunnen ook gevonden worden door jan en alleman!


  Maak melding

 47. @okraD: Tot welk ras behoren jij en je voorvader/soortgenoten?

  —————

  In ieder geval niet tot de negroide ras. Maar dat wist je zal zelf wel. Dus waarom dan nog zo’n overbodige vraag stellen? Of is er soms iets speciaals aan de negerras dat je duidelijk wilt maken?


  Maak melding

 48. Wanneer gaan de Hutu’s schadevergoeding eisen van de Tutsi’s? En omgekeerd? Ze hebben elkaar vermoord en als slaaf gebruikt.
  Slavernij komt het meest voor in donker Afrika waar een deel van de zwarten een andere deel als slaaf houdt. Zelfs vandaag de dag.
  Die slavernij-gen zit dus net zo goed in de zwarten als in de blanken en ik durf te beweren dat het in elk ras zit. Alleen maken omstandigheden het wel of niet mogelijk slaven te houden. Zoals men zegt: gelegenheid maakt de slaaf.


  Maak melding

 49. Geen Stijl:

  Cariben willen weer slavernij-doekoe

  lucille-portable.gifSTEEDS MAAR WEER he. Houd een sop, Cariben, Antillen, Surinamen en wat dies meer zij. Met je “geef ons geld.” Gewoon een beetje hun arme, gezweepslaagde, als vee verhandelde voorouders dubbel uitbuiten door over hun gekromde, bezwete ruggen geld te willen binnenharken. Postuum cashen op katoenplukkers, nee dát is chic. Dat snappen de voormalige negerexporterende landen nu ook, dus gooien ze het over een andere boeg: de sociaal-economische problemen in die gebieden zijn NOG STEEDS de schuld van de slavernij. Echt waar, “de wijdverspreide armoede en de ontwikkeling van de regio die maar niet op gang wil komen, zijn toe te schrijven aan de slavernij,” aldus de klagers. Nou kop maar weer in, die grap over dat negers altijd te laat zijn, de slavernij is al 150 jaar geleden afgeschaft he. Als de boel in 150 jaar tijd niet op gang komt, dan doe je dus iets helemaal fout als maatschappij. In een tijdsbestek van 150 jaar hebben we de Industriële Revolutie zien komen en gaan, de opkomst van alle mogelijke vormen van transport en telecommunicatie meegemaakt, we zijn op de maan geweest en weer terug maar gewoon een economie opbouwen wilde al die tijd niet vlotten? Nope. Want: “onze voorouders kregen niets. Ze kregen hun vrijheid en de boodschap ‘ontwikkel jezelf.” Echt. Hou op nou met ons hoor. Wat aan ‘vrijheid en ontwikkel jezelf’ valt er nog te verprutsen dat er na 150 jaar nog geld geëist moet worden? Er is sorry gezegd. Dus hoppetee. Wees vrij. Ontwikkel jezelf. Zoals de rest van de wereld. En laat je gemaltraiteerde voorouders rusten in vrede.


  Maak melding

 50. Ik heb al vaker betoogd: Geld betalen door ons aan hun is prima, maar dan kunnen we omgekeerd ook een rekening versturen voor de verbeterde omstandigheden van de inwoners van die landen, ten opzichte van de situatie voor de slavernij…

  stoethaspel | 26-07-13 | 19:36 | + 44 –
  Je moet wat als je als volk te lam, te lui en te stoned bent om een economie op te kunnen bouwen.
  Sint Bertus | 26-07-13 | 19:36 | + 102 –

  Enkele reis terug naar de economische voorspoed in Afrika. Daarna hebben we onze plicht wel gedaan.
  Watapatja | 26-07-13 | 19:37 | + 48 –
  Claim terug: Reiskosten.
  gentle giant | 26-07-13 | 19:37 | + 35 –
  Ze kunnen de boom in. Oh, wacht, sorry, negers, was beeldspraak.
  brutus68 | 26-07-13 | 19:37 | + 73 –
  Ga lekker zelf werken voor je geld, dat is toch de bedoeling van afschaffing van de slavernij
  Tsjernodebiel | 26-07-13 | 19:37 | + 68 –
  Het zit heel anders: wij zijn nu slaven van “De Wiedergutmachung”. Donder toch op.
  SharpEye | 26-07-13 | 19:37 | + 47 –
  Haiti is al 200 jaar zelfstandig, en het is er nog steeds een puinzooi. Daar zit een les in…


  Maak melding

 51. Op de plantages moesten de slaven heel hard werken. De vraag is waarom ze dat niet hebben gedaan toen ze vrij werden. Hun motivatie had dubbel zo groot moeten zijn want nu konden ze voor zichzelf werken. Wat ging er mis na de vrijheid?


  Maak melding

 52. Komt er ook een vergoeding voor de afstammelingen van Europeanen die door armoede, honger en achtervolging naar Noord- en Zuid-Amerika en Australie vluchtten ?


  Maak melding

 53. MEDUSA
  Ontwaak uit je dromen kerel. Je naam doe je eer aan want je tentakels zijn heel veel doch niet lang genoeg om te krijgen wat je wilt.
  lees de inhoud van het bericht en tracht te begrijpen wat er wordt bedoeld.
  De simpele vraag is±
  waar zouden de nazaten van de slaven zijn zonder de inbreng van ontwikkelingshulp. het woordje ontwikkeling zegt het al.
  Vraag jezelf af wie tijdens deze ontwikkelingshulp periode op een goede gepaste wijze hiervan gebruik heeft gemaakt door naar Nederland te komen om zich te scholen en of carrière te maken in Europa? Wie waren de medici, chirurgen, accountants in Suriname?


  Maak melding

 54. Ik denk dat landen als Ghana en Gambia dan ook schade moeten betalen. Ze hebben hun broeders die krijgsgevangenen waren toendertijd doorverkocht aan de Europeanen, voor veel geld…

  Afrika moet een terugkeer regeling treffen met nakomeling van slaven, die graag terug willen naar Afrika…

  India en China moeten ook zoiets in het leven roepen. Er valt veel geld te halen uit Europa…


  Maak melding

 55. @Medusa
  Volg eerst de discussies okay1
  Iemand haalde aan hier dat enkele hindostanen om schade claim roepen.
  En toe zei ik dat het slechts gaat om een handjevol hindostanen die niks anders te doen hebben.
  Als de nakomelingen van de afrikanen schadeuitgekeerd willen hebben dan hebben ook de hindostanen ,de chinezen en de javanen ook recht op een schade vergoeding[smartegeld] ,want onze voorouders werden onder valse voorwendselen naar Suriname gehaald!!!
  Maar onze voorouders hebben ons geleerd ‘WAAR EEN WIL IS ,IS EEN WEG!
  Ze hebben geleerd niet te verdrinken in zelfmedelijden maar voor ons toekomst te werken.
  Onze voorouders hebben misschien gratis grond gehad maar zij hebben het bewerkt,veeteelt en landbouw ,zij hebben het tot welvaart gebracht.
  Het gehele bos behoort aan je broeders en zusters ,de afrikaanse nazaten dus,en dat ook GRATIS!En na al de eeuwen is het bos HET BOS GEBLEVEN!!Geen ene moer hebben ze ermee gedaan!!Lekker een hutje opzetten langs de kreek met pijl en boog in de hand in een hangmat ,onder de kokos en maripa bomen dat is alles wat ze doen in het BOS.


  Maak melding

 56. Hahahaahhaaaaa…..check de minnetjes,baja de nazaten van de afrikanen vechten voor Smartegeld ne taslof zij voor hun leven aan het vechten zijn !!!!
  Zoveel beroering zie je niet onder ze als je ze vraagt om te gaan werken!!!Zelfs de ministerie van arbeid neemt de moeite en tijd tot in hun slaapkamer te gaan en ze te vragen of ze willen werken.
  Dan hangen de nazaten van de afrikanen het bordje DO NOT DISTURB bij de deur of ze zeggen gewoon,NEEN IK WIL SLAPEN ZOALS IK HET GEWEND BENT EEUW NA EEUW TE DOEN,GOEIENAVOND,SEE YOU!!!


  Maak melding

 57. Weet je wat grappig is.
  In mijn eerste tekst zei ik dat het land er meer aan heeft om goede financiële begeleiding te krijgen inclusief financiële middelen. Om het land op te bouwen voor het volk.

  Wat mij opvalt is dat deze luie niksnutten alleen geld willen dat ze zo snel willen verkwisten. Het land heeft er niks aan en zij ook niet.
  Ze willen niks leren alleen maar ontvangen en spenderen.
  Ze willen geen hulp want ze hebben de kennis om het land in goede banen te leiden.
  Dat hebben we kunnen zien na de onafhankelijkheid.
  De kennis en kunde was echt aanwezig in Suriname. Tjonge wat ben ik er trots op!

  Ga toch werken luie apen jullie voorouders zijn misbruikt jullie niet!
  En als jullie op jullie soortgenoot Bokito stemmen dan komt hij jullie redden met bananen en dan komt alles goed. En we leven vandaag en morgen zie we verder toch?


  Maak melding

 58. Maakt toch niet uit, uiteindelijk stammen we toch allemaal van de apen af, alleen lijken sommigen uiterlijk en in gedrag er nog sprekend op.


  Maak melding

 59. Piet Paniek, inzake de relativiteit van de winst het volgende. Zonder gelijk alle gelezen literatuur te benoemen is het een algemeen bekend gegeven dat de genoemde winsten niet zijn behaald IN de kolonie door de ondernemingen ter plaatse. De opbrengst van de productie was, en is, laag. De werkelijke winst-omslag vond, en vind, pas plaats na verdere handel en/of verwerking. Ik denk dat zelfs mijnheer Zunder het hier nog wel mee eens kan zijn.

  Terugkijkend naar Suriname ten tijde van de slavernij waren de rendementen van de plantages al niet best, door de afschaffing werd het er niet beter op, al kunnen we daar wel kanttekeningen bij zetten (net als bijvoorbeeld het recordaantal faillissementen in NL 2012/13 als gevolg van de crisis). De feiten liegen er niet om, de kolonie Suriname heeft in ieder geval de Nederlandse schatkist weinig opgeleverd. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw vind je in verslagen van de NL regering kamervragen over het nut/belang van het aanhouden van Suriname als kolonie omdat het geheel niets opleverde. Ik kan daarom niet zo goed begrijpen dat een club als Caricom een initiatief onderneemt richting regeringen. Ik beschouw dat als populisme.

  Laat ik echter wel heel duidelijk stellen dat ook ik slavernij iets heel ergs vind, het is ronduit verwerpelijk. Desalniettemin is het natuurlijk wel onzinnig om 150 jaar na afschaffing nog claims te gaan verzinnen. Herdenk het verleden, maar vier de vrijheid door wat op te bouwen.


  Maak melding

 60. Zaterdag 27 juli 2013 om 09:20 uur, door 1968

  Dank je wel voor je reactie en nette uitleg.
  Ik had het meer over de slavenhandel oftewel mensenhandel.
  Deze lui zijn er beter van geworden en dat gebeurd helaas nog steeds.
  En met jouw slot ben ik het volledig mee eens.
  Thnx zal er eentje op je drinken.


  Maak melding

 61. Herdenkt het verleden, vier de vrijheid door wat op te bouwen. Vindt ik hele goeie, deze zin pik ik op omdat het heel veel zeggend is, vrijheid in de ruimste zin van het woord.


  Maak melding

 62. Zij mogen vragen wat zij willen. De kans dat zij wat gaan krijgen is nihil!Zonde voor de Energie en de tijd.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel wijsheid!!!)


  Maak melding

 63. Lijkt me totaal kansloos, ja die advocaat ziet er natuurlijk wat in. Die wint altijd!
  Als genoemde landen hun handen afhalen van de caricom landen hebben ze pas echt een probleem.
  En onderschat de VS niet die als, grootste ex slaven houder zal dit echt niet laten gebeuren.

  Slavernij is in alle opzichten een zwarte bladzijde in de geschiedenis, dat geld ook voor alle oorlogen, burgeroorlog, bezettingen, opstanden, politieke moorden, gedwongen deportaties, volksverhuizingen.

  In dat licht heeft euro heel veel te claimen bij de Romeinen. Die hebben hele volken tot slaaf gemaakt, verplaatst door Europa. Het is hun schuld dat Europa er uitziet zoals nu. Ik denk dat we een stichting moeten opzetten voor schadeverhaal op de Romeinen of hun nazaten. Hetzelfde kunnen we doen met de Hunnen, Habsburgers, de Ottomanen, Napoleon, Spanje, de Spaanse inquisitie, Hitler

  Ik ga terug naar Nederland, met zoveel schadevergoeding in het verschiet hoef ik nooit meer te werken…….


  Maak melding

 64. Na de afschaffing van de slavernij is er een misverstand ontstaan. Men was als slaaf gewend alles gratis te krijgen, voeding, kleding, huisvesting, medische verzorging, opleiding enzovoorts.
  Na de afschaffing van de slavernij moest men daar zelf voor gaan zorgen maar blijkbaar is die boodschap niet overgekomen en nu is het dus de schuld van de slavernij dat men nog steeds in armoede leeft.

  Tja, iemand is schuldig aan mijn mislukte leven, maar ikzelf natuurlijk niet!

  Caricom heeft nu het Britse advocatenkantoor Leigh Day ingeschakeld om een schadevergoeding te krijgen van Engeland, Nederland en Frankrijk.
  Waarschijnlijk is dat kantoor de enige die er rijk van gaat worden want hoe ga je in hemelsnaam die claim onderbouwen? En hoeveel zou de schadevergoeding dan moeten zijn? Wordt in de berekening ook meegenomen wat de voormalige slaven hebben verworven bij de onafhankelijkheid? Wie moet er wat gaan krijgen, naties, individuen? Moeten bijvoorbeeld ex-Surinamers in Nederland meebetalen als dader of kunnen ze ook een claim indienen als slachtoffer?

  Vertel ons dat eens, zielige slavernij slachtoffers!

  Met spanning wacht ik de ontwikkelingen af in deze klucht “Hoe maak ik een dwaas van mijzelf”.


  Maak melding

 65. @ Hans van den Broek

  Denk maar niet dat wij de afschaffing gratis hebben gekregen. Sterker nog, de hollanders lieten ons alleen los, maar bleef de bezetter van het grondgebied in Suriname.Omstandigheden hebben ernaar toe geleid dat dit tot stand kwam. Vandaar dat o.a. de dhaliet-koelies het werk moest voortzetten. Zolang de geschiedenis verborgen blijft, hoor je, lees je alleen lul verhalen van mensen. We mogen alles weten van Anne Frank, kransje op de Dam, maar geen krans voor die ” neger “. Dit is de harde realiteit, dus kom niet lullen.


  Maak melding

 66. …in 1975 is voor Fl. 3.000.000.000,= afgetikt door NL…behoorlijk bedrag in die tijd, als je kijkt naar modaal inkomen in die tijd en de regio en het aantal inwoners..!!


  Maak melding

 67. @Dennis
  Daar heb je wel een punt. Ik ben opgegroeid in NL en over Suriname was in de geschiedenisboeken bijzonder weinig terug te vinden. Alleen dat het een kolonie van NL is (was voor 1975) en dat daar allemaal zwarte mensen wonen.
  Over de hele bevolkingspolitiek en slavernij was niets terug te vinden. Geschiedenis ging hoofdzakelijk over Ruropesche aangelegenheden.
  Na de onafhankelijkheid was SU alleen in het nieuws over surineds die WW wilde hebben of een andere vorm van uitkering en de stammen politiek. (staatsgrepen, binnenlandse oorlog) Vanuit NL bezien heeft dan Su veel weg van een gemiddeld Afrikaans land waar stamhoofden de dienst uit willen maken en het onderling niet eens kunnen worden wie het ontwikkelingsgeld mag houden


  Maak melding

 68. Blanke , Heerlijk cynisme, maar toch wil ik iets bestrijden ,ik heb nl. wel op de L.O. het een en ander meegekregen in de geschiedenis lessen over Su en ook kan ik mij de Bosatlas herinneren waar Suriname naast de Ned.provincies behandeld werd en de topografie ook moesten leren, ik zal echt niet de enige in zijn geweest, ik heb het nu wel over beginjaren ’50, o.a. deze lessen hebben er wel voor gezorgd dat ik toen ik de kans kreeg mijn dienstplicht te vervullen in Su, waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds geen spijt van heb gehad, integendeel, alles heeft er toe geleid dat ik een Surinaamse vrouw heb en voor de tijden dat ik in Su ben een eigen onderkomen heb, en wij ons over een paar jaar definitief in Su gaan vestigen


  Maak melding

 69. Mensen die zich om wat voor een reden interesseren voor Su, verdiepen zich echt wel in de lang niet fraaie geschiedenis van Su, voor de rest is het gewoon een ver van mijn bed show, en kun je hun dat niet eens kwalijk nemen, omdat het voor hun niet leeft


  Maak melding

 70. @Vijay
  Dus misdaden tegen (contract)arbeiders zijn niet erg? Wat zou jij doen indien jouw huidige werkgever je mishandelt, bespuugt, afzaagt, verkracht, kleineert, ruineert?

  Ruiken jullie nu ook geld?Zijn jullie ook zo zielig geworden als de nakomelingen van de slaven?


  Maak melding

 71. @kolo kolo
  Je zegt:”naam doe je eer aan want je tentakels zijn heel veel doch niet lang genoeg om te krijgen wat je wilt.

  Wist niet dat MEDUSA tentakels had! 😳

  “Verder zeg je :”De simpele vraag is±
  waar zouden de nazaten van de slaven zijn zonder de inbreng van ontwikkelingshulp. het woordje ontwikkeling zegt het al”.

  Ik ga nog verder terug!
  Hoe zou de wereld er hebben uit gezien zonder slavernij!Dacht je dat wij dan ontwikkelingshulp nodig zou zijn geweest?


  Maak melding

 72. Zaterdag 27 juli 2013 om 20:57 uur, door Kaaskop
  …in 1975 is voor Fl. 3.000.000.000,= afgetikt door NL…behoorlijk bedrag in die tijd, als je kijkt naar modaal inkomen in die tijd en de regio en het aantal inwoners..!!

  Ben je gek geworden of droom jij nog?
  Wakker worden en hou is op met leugens te melden.
  Afgetikt jongen met zogenaamd ontwikkelingshulp en synergie was gestart voor de Nederlandse staat en nederlandse bedrijven in Suriname.


  Maak melding

 73. Beste hans. Zou best kunnen, mijn tijd begin jaren 70 was er vermoedelijk dan al veel uit de boeken weggelaten… Ik deel je liefde voor dit geweldige land. En ben ook met een hele lieve su vrouw getrouwd en hier vorig jaar gevestigd. Maar blijf bij mijn mening.


  Maak melding

 74. @ Piet Paniek:

  1: Lees eerst het volledige artikel op Parool.nl:
  “De wijdverspreide armoede en de ontwikkeling van de regio die maar niet op gang wil komen, zijn toe te schrijven aan de slavernij, aldus Gonsalves.”

  2: Even het bedrag in perspectief plaatsen:
  Fl. 3.000.000.000,= en een huizenprijs van Fl. 30.000,= in die tijd geeft aan hoe groot dit bedrag was: Dit staat voor 100.000 huizen!!!

  3: Pak je eigen kansen en maak je eigen toekomst: Suriname is het mooiste land, heeft rijkdommen als olie, goud aluminium…er passeren per dag 100 cruise schepen met toeristen…ga een mooie kade aanleggen en ga geld verdienen met toeristen…maak je eigen toekomst i.p.v. in 2013 janken dat het nog allemaal niet op gang wil komen en dat dit anno 2013 aan de slavernij is toe te schrijven….


  Maak melding

 75. Het bedrag is niet alles. Ook ving Nederland de helft van de bevolking van Suriname in Nederland op.
  Dat heeft heel veel geld gekost.

  Dat was de helft die niet in de onafhankelijkheid geloofden.
  De blijvers geloofden ook niet in de onafhankelijkheid,

  Alleen de machtswellustelingen en dieven wilde gauw van de Nederlanders af.


  Maak melding

 76. Beste Tedje

  Door de ontwikkelingshulp, alle uitkeringen en kinderbijslag te verrekenen met de schadevergoedingen heeft Nederland nog geld te goed van Suriname!!!


  Maak melding

 77. Tedje,

  dit heb ik in eerdere posting al aangeven n.l.:,

  3,5 miljard was maar voor een 1/2 inwoners van Su, want rest zat al in Noordzee!!


  Maak melding

 78. Die 3 miljard had Nederland nooit in de hand van de Surinaamse politiek moeten geven… Het geld is op en niemand weet wat met dit geld is gebeurd.

  Nederland moest de investeringen in eigen beheer houden, en duurzame projecten opzetten. Nederland wist dat dit ooit zou gebeuren, dus neem ik het ze op dit gebied wel kwalijk.

  De onafhankelijkheid had ook in stappen moeten gebeuren en niet in 1 keer. Als je een gevangen aap in het bos vrijlaat weet hij ook niet wat hij moet doen, en zal hij waarschijnlijk omkomen.


  Maak melding

 79. Wat je nu doet , Dennis is waar jij je minnetjes aan te denken hebt, als je niet “krijgt” wat je wilt hebben, verongelijkt gaan doen, de boel gaan wantrouwen en dreigen en intimideren, uiteindelijk helpt dat niet. maar je hebt het over ons, was “jij” er toen al bij dan, hoeveel aandacht wil jij eigenlijk hebben? zielig.


  Maak melding

 80. Paagal “Nederland moest de investeringen in eigen beheer houden, en duurzame projecten opzetten. Nederland wist dat dit ooit zou gebeuren, dus neem ik het ze op dit gebied wel kwalijk”

  Vanaf het moment dat Suriname onafhankelijk is, is het verantwoordelijk voor eigen succes en voor eigen falen.


  Maak melding

 81. @ Henk

  Oh, ik wist niet dat schadeherstel onder bedelen valt? Je kent niet eens jouw eigen geschiedenis. Had jij principieel gezien moeten weten.

  Kaasbal


  Maak melding

 82. Dennis
  @ Henk

  Oh, ik wist niet dat schadeherstel onder bedelen valt? Je kent niet eens jouw eigen geschiedenis. Had jij principieel gezien moeten weten.

  Kaasbal

  Schadeherstel valt inderdaad onder bedelen.

  Casavebal


  Maak melding

 83. 🙂 RobG

  Paagal van de 3 miljard is zeker 90 procent terug gevloeid naar de Nederlandse economie.Slim van de Hollanders.

  😉 domme Surinaamse ondernemingsdrift!


  Maak melding

 84. r RobG
  Paagal van de 3 miljard is zeker 90 procent terug gevloeid naar de Nederlandse economie.Slim van de Hollanders.

  Waren de Surinamers maar net zo slim als ze corrupt zijn…..


  Maak melding

 85. @ Henk

  Schadeherstel valt voor Henk onder bedelen. Ik denk dat ik te maken heb met een groepje hersen en kanslozen hier. Nederland kreeg ook schadeherstel van de duiters, en dit kreeg zij door te bedelen zeg jij dus?

  Gekke Henkie

  De moderator van deze website doet slecht zijn huiswerk.

  Quote:

  Reacties moeten inhoudelijk zijn en iets toevoegen aan het bericht, persoonlijke aanvallen worden verwijderd.
  Reacties met scheldwoorden en/of beledigingen worden verwijderd
  Constant typen of overmatig gebruik van hoofdletters is niet toegestaan
  Bij herhaald overtreden van de regels wordt u op de zwarte lijst geplaatst en komen reacties niet meer door
  Voor andere discussies kunt u terecht op ons forum:

  Niet dus.


  Maak melding

 86. even een rekensom
  De voormalige slaven eigenaren kregen van de toenmalige NL overheid een vergoeding van 300 gld per vrijgelaten slaaf. Dit waren in totaal 33.000 slaven (ongeveer).
  Van deze 33.000 is met zekerheid vast te stellen dat de huidige Creolen daarvan nazaten zijn.
  Die 300 gld is daarmee gelijk een maat staaf geworden voor compensatie waarde. let wel 300 gld was toendertijd een groot bedrag.

  De netto contante waarde naar de dag van vandaag bedraagt dan 833 euro te verdelen over 33.000 personen.

  17,7% van de Surinaamse bevolking is creools samen een groep van 80.850 personen. Die in NL wonen tellen we niet mee omdat die volgens schrijven van diverse lieden die al jaren meegenieten van de gestolen rijkdom…

  Blijft dus vergoeding per nazaat van 340 euro.

  Daar moeten nog vanaf:
  de kosten van de advocaat,
  inkomsten belasting is tenslotte verlate uitbetaling van loon. In deze berekening zijn de marrons nog niet meegenomen, die hebben de werkplek voortijdig verlaten en waren feitelijk bij het stopzetten van de slavernij geen slaaf maar vrij mens. Anders moet dit bedrag nogmaals gedeeld worden met meer mensen.

  Een vergoeding voor 300 jaar slavernij is niet evident.
  van al die hier aangevoerde mensen is niet aantoonbaar wie daarvan eventueel nazaten zijn, dat is alleen te bepalen voor de laatste groep van 33.000.

  Het lijkt me onmogelijk om een systeem wat al 150 jaar niet meer bestaat wat grotendeels door een voorloper van de huidige staatsvorm van NL wettelijk was toegestaan, achteraf in aanmerking te laten komen voor schadevergoeding. Wie komt getuigen op een eventuele rechtszitting. Die zal je eerst moeten opgraven.

  Zoals mijn eerder schrijven. Elk volk heeft in de duizenden jaren geschiedenis zaken die absoluut niet goed waren. Laat het lekker rusten feitelijk zijn de boslanders, hidoestanen, javanen, creolen de huidige bezetters van suriname.
  Dit land behoort aan de Indianen


  Maak melding

 87. Beste Dennis,

  De schadeherstelbetalingen van de Duitser kwam ten goede aan hen die DIRECT geleden hadden onder de terreur van de Nazi’s.

  Jij wilt profiteren van het land dat je voorouders honderden jaren geleden is aangegaan. Dat noem ik bedelen en parasititeren

  Duidelijk?


  Maak melding

 88. Dennis: Even praktisch:

  Zou je het er mee eens zijn dat Nederland de schadevergoeding stort in een grote pot waaruit scholing, werk en investeringen voor nazaten van slaven wordt betaald?

  Of ga je voor een uitkering ineens aan elke nazaat persoonlijk zodat hij er een leuke auto van kan kopen, gouden sieraden en er feest van kan vieren?

  Laat me raden….

  Dan komen deze nazaten over 100 jaar weer klagen dat Nederland het geld niet goed heeft besteed en daarvoor compensatie claimen…

  Het is toch wat dat slavernijsyndroom…..


  Maak melding

 89. Beste Henk,

  Quote;
  De schadeherstelbetalingen van de Duitser kwam ten goede aan hen die DIRECT geleden hadden onder de terreur van de Nazi’s.

  Dus wanneer schadeherstel DIRECT betaald wordt aan slachtoffers dan valt het niet meer onder BEDELEN. Maar wanneer je een nazaat bent van mensen die ooit door gekke henkies tot slaaf gemaakt zijn, en van de een op de andere dag opeens mag opdonderen zonder vergoeding, dan mogen de nazaten dit niet verhalen bij de gekke henkies. Want het valt onder parasitisme. En dat is bedelen. En bedelen is dus profiteren. Het is al raar dat jij niet eens zoekt naar de feiten. En doen alsof jij de geschiedenis goed kent. Man donder toch. Heb jij dit goed begrepen?

  LUL


  Maak melding

 90. Beste Dennis,

  Graag hoor ik van jou welke schade JIJ anno 2013 ondervind van het slavernij verleden.

  Ben ik gewoon hier benieuwd naar.

  Ik vind het opvallend dan succesvolle Creoolse Surinamers het nooit hebben over herstelbetalingen en/of slavernijsyndroom.

  Typisch iets dus voor losers?


  Maak melding

 91. En Dennis,
  Ik voel mij geen nazaat van slavendrijvers…..Jij blijkbaar wel van een nazaat van slaven …..

  Dat is het verschil…..


  Maak melding

 92. Henk, zonde van je tijd. En wat de Duitse herstelbetalingen betreft: laat de nazaten van slaven dan maar individueel becijferen hoe groot hun persoonlijke schade is. Dat was ook de regel voor de claims op Duitsland. Verder gaat dit vergelijk op alle fronten natuurlijk mank, maar dat heb je wel vaker met populisten……..


  Maak melding

 93. Beste Henk,

  Quote:

  Graag hoor ik van jou welke schade JIJ anno 2013 ondervind van het slavernij verleden.

  Het feit dat een gekke henkie als jij creolen uitmaakt voor bedelaars en parasieten anno 2013 is niet echt fijn om te beginnen. Daarnaast ondervinden creolen op deze website constant harde, racistische uitlatingen van o.a. jij en jouw maatjes hier. Gewoon om maar even een klein voorbeeld te noemen.

  Quote:

  Ik vind het opvallend dan succesvolle Creoolse Surinamers het nooit hebben over herstelbetalingen en/of slavernijsyndroom.

  Succesvolle Doorsnee Hollanders wel zeker voor jou. Die willen de schade graag herstellen toch?

  Maar aangezien jij en ik het er wel over hebben, wie zijn dan de losers volgens jou sinds wij beiden niet succesvol zijn?

  Sufferd


  Maak melding

 94. Zondag 28 juli 2013 om 10:23 uur, door Kaaskop

  Nogmaals op welke voorwaarden heeft Nederland ontwikkelingshulp gegeven?
  Als het geld weer terugvloeit naar Nederland. Wie heeft Suriname toen geadviseerd en welke bedrijven hebben die projecten uitgevoerd?
  Kijk maar naar programma west kust daar wordt effe wat duidelijkheid geschept hoe de Nederlandse politici toegeven over een makkelijke onderhandeling. Surinaamse regering met een snoepje naar huis gestuurd.


  Maak melding

 95. “De onafhankelijkheid had ook in stappen moeten gebeuren en niet in 1 keer. Als je een gevangen aap in het bos vrijlaat weet hij ook niet wat hij moet doen, en zal hij waarschijnlijk omkomen.” Paagal, Zondag 28 juli 2013 om 12:30 uur

  Beste Paagal,

  In 1942 verklaarde koningin Wilhelmina dat Suriname onafhankelijk zou gaan worden. Vanaf 1946 is Suriname begeleid naar zelfstandigheid. Zie ook de oprichtingsdata van de oude politieke partijen in Su (NPS, VHP enzo).

  Het was de politieke “elite” van Suriname in de jaren 70 die zo nodig helemaal zelfstandig wilde, en Nederland vond het best, vanaf 1975 weer een structurele kostenpost minder.


  Maak melding

 96. Er komt geen vergoedeing voor de zgn nazaten van de slavernij, nu niet nooit niet.

  De slaven zijn reeds lang uit ons midden, en vrijwel alle nazaten zijn niet 100% afrikaans meer, en de marrons die zijn gevlucht dus hebben ook nergen recht op.

  Daar komt nog bij dat figuren als SRA ROBG Paraman Dennis de mennis, na aftrek van de genoten uitkeringen en andere sociale voorzieningen in Nederland,de Nederlandse staat van hen nog enkele tonnen tegoed heeft.

  Have a nice day….


  Maak melding

 97. Hans en henk zijn het zelfde.
  Laat je niet gek maken door die racisten Dennis. Ze zijn gewoon jaloerse op succesvolle zwarten. Hans/Henk had waarschijnlijk niet gedacht dat je zo goed als hem of zelfs beter als hem Nederlands kan spreken. Keep on hating Henk/Hans,daar word je beter van.

  Power to Dennis. Zeg die witmang dat hij wat minder moet gaan zonnen,straks krijgt hij nog een kleurtje. Hahaha


  Maak melding

 98. @ Henkie/Hans

  Waarom willen zwarte Surinamers een excuses voor de slavernij?(Misdaden tegen de menselijkheid die door Nederland heel lang werd standgehouden) En waarom willen de Nederlanders dat niet geven????

  Omdat je met excuses iets toegeeft Henkje/Hans. En als je in NL toegeeft dat je fout zat en excuses maakt,dan heeft de wederpartij recht op een schadevergoeding.
  Dat weten zowel de witte Hollanders als de zwarte Surinamers. (Politiek). Ik zou zeggen klaag de bedrijven aan die toendertijd al bestonden en investeerde in de slavenhandel. Er zullen er nog we’ll een paar van die bedrijven bestaan.
  ABP pensioen en ABNAMRO investeren toch ook in clusterbommen?

  Je moet niet alles zwarte/wit zien Henk/Hans
  Hor!

  Dus excuses zal er nooit komen,en ik denk ook geen schadevergoeding.
  Peace to Dennis.


  Maak melding

 99. In 2001 verklaarde de VN-conferentie tegen racisme die in Durban gehouden werd slavernij tot een van de misdaden tegen de menselijkheid. Er werd aan staten geen juridische verplichting opgelegd om compensatie te betalen.

  Nou, veel succes Caricom……


  Maak melding

 100. Ik vraag me af waarom enkelen hier zo fel gekant zijn tegen het aansprakelijk stellen van of het eventueel betalen van schadevergoeding??

  Dringt het wel tot jullie door dat je door deze opstelling toegeeft het eens zijn met het Slavernij gebeuren?

  De Slavernij in al zijn facetten is een misdaad tegen de mensheid.

  Mensen die deze misdaad goedpraten en of verdedigen zijn dus zeer verachtelijk bezig en zijn vergelijkbaar met de holocaust ontkenners.


  Maak melding

 101. Abaisa, het gaat er niet om dat slavernij wordt ontkend, het gaat om de absurde financiële eisen die recentelijk weer de kop op steken.

  Laat ik het anders stellen, zonder gelijk weer de geschiedenis in te duiken, met een voorbeeld:

  zou je een land aansprakelijk stellen voor wat inwoners van dat land gedaan hebben? Het wordt natuurlijk nog wat moeilijker als die inwoners in de tijd dat ze de, nu verwerpelijke, dingen deden geen wet overtraden.

  Slavernij is een heel complex verhaal waarbij je goed of slecht niet voetstoots kan koppelen aan, bijvoorbeeld, huidskleur. Veel verhalen over de slavernij zijn meer emotioneel dan rationeel en geven dus een niet juist beeld van de situatie. Dat emotioneel gekleurde verhalen het bij populisten goed doen, is in de geschiedenis talloze malen bewezen, met misschien wel als ultiem dieptepunt de holocaust. Verder valt de slavernij niet met de holocaust te vergelijken.

  Slavernij is niet goed te praten, misdaden tegen de mensheid sowieso niet, maar 150 jaar na afschaffing met claims komen is nogal verwerpelijk. In de geschiedenis van Suriname vind je na afschaffing van de slavernij meer dan genoeg voorbeelden van ex-slaven die er goed uit zijn gekomen. Dat is niet dankzij de slavernij geweest, maar ondanks….

  Mensen die nu, anno 2013, beweren in een achterstandspositie te verkeren omdat hun verre voorouders slaven waren en derhalve compensatie daarvoor verlangen hebben zichzelf een serieus (minderwaardigheids)complex aangepraat.


  Maak melding

 102. @1968

  Wat maakt de financiële eisen absurd?

  “Zou je een land aaansprakelijk willen stellen…”

  Suriname was eigendom van de W.I.C., en de oprichters/ aandeelhouders van de W.I.C waren….. dus waar heb je het over?

  “Veel van de verhalen van de slavernij zijn meer emotioneel dan rationeel”

  Onder welke noemer vallen de volgende gebeurtenissen?

  Het steeds weer opnieuw brandmerken van mannen, vrouwen, en kinderen bij iedere overgang van de ene “eigenaar” naar de andere.

  De zware lijfstraffen zoals; de spaanse bok, afhakken van ledematen, ophanging aan vleeshaken, radbraken,vierendelen, roosteren boven een laag vuurtje , enz. enz., die werden toegepast op het minste teken van verzet.

  “….vind je meer dan genoeg voorbeelden van exslaven die goed zijn gekomen. .. niet dankzij maar ondanks…”

  Kan jij je dan een voorstelling maken hoe het deze mensen zou zijn vergaan als zij deze ellendige periode niet hadden hoeven te doorstaan. Dat zij toch goed zijn gekomen binnen de korte tijd na de slavernij en ondanks alle traumatische ervaringen van de slavernij geeft slechts weer waar toe deze mensen instaat zouden zijn geweest zonder de slavernij.

  “Mensen die nu anno 2013, beweren in een achterstandspositie te verkeren omdat…”

  Het is heel simpel; indien onze voorouders los van alle duivelse behandelingen die ze hebben moeten doorstaan gewoon BETAALD waren voor de door hen verrichtte arbeid, dan waren zij instaat gesteld om op een normale manier aan het economische verkeer deel te nemen, en hadden zij VERMOGEN kunnen opbouwen. Ja je leest het goed.. dan hadden zij met het door hen verdiende geld vermogen kunnen opbouwen in de vorm van bezittingen die ze op hun beurt weer aan hun kinderen hadden kunnen overdragen. Kan jij je voorstellen wat de economische positie van de nakomelingen van de slaven NU zou zijn als dit het geval was geweest?
  Bedenk dat de Afrikaanse Surinamer bij de echte afschaffing in 1973 geen cent opzak had en kijk naar wat hij bewerkstelligd heeft binnen 140 jaar ondanks alle traumatische ervaringen van de eerdere 350-400 jaren.

  Jij en anderen zoals jij moeten er maar eens mee ophouden om mensen een minderwaardigheidscomplex proberen aan te praten op het moment dat zij hun mond opendoen over schade vergoeding!!!


  Maak melding

 103. Er was een dominee in Suriname die onderwijs en beschaving bijbracht aan de gevluchte slaven in het binnenland. De dominee vroeg aan de slaven of ze morgen willen meewerken op de grond te wieden en er een mooit grasveldje van te maken.

  Dominee vroeg aan iederen komen jullie zeker morgen helpen. Iedere slaaf zei volmondig jaaaaaaaa.

  De volgende dag verscheen er geen enkel slaaf om de grond te wieden. Waarop de dominee woedend de volgende dag de slaven hierover heeft aangesproken. Waarom zijn jullie niet komen opdagen en waarom hebben jullie allemaal volmondig ja gezegd???

  De leider van de slaven zei dominee we wilden u niet teleurstellen daarom hebben wij ja gezegd!!!!!!!!


  Maak melding

 104. 1968, beter is het niet te verwoorden, en ik heb het al eens eerder gesteld maar wil het nog wel eens herhalen, probeer eerst eens geld los te peuteren bij diegenen die jullie voorouders gevangen en verkocht hebben od de nazaten uit de W.I.C. in vrnl. Zeeland en Zd. Holland want die hebben toch hun familiekapitaal vergaard ui Suriname zoals jullie het stellen, en niet bij het nageslacht van mensen uit de rest van het land, die voorouders van toen wisten niet eens dat er een Afrika en een Suriname bestonden, wisten niet dat er ook nog zwarte mensen bestonden, laat staan dat ze wisten wat er allemaal voor verschrikkelijke dingen daar gebeurden.
  en ik kan mij niet aan het idee onttrekken dat het voor een groot aantal niet om de excuses gaat maar alleen maar een manier om aan doekoe te komen,
  de wel intelligente, redelijk denkende mensen kunnen het in de geest van de tijd en juiste verhouding zien


  Maak melding

 105. Abaisa, Dennis, etc, zijn jullie er, ben jij er verantwoordelijk voor en moet jij er voor boeten dat jou overgrootvader misschien ooit iemand vermoord heeft?


  Maak melding

 106. Abaisa,

  Suriname was geen eigendom van de WIC.

  De voorbeelden die je opvoert zijn emotioneel, rationeel beschouwd kan het namelijk niet: als je wil dat iemand voor je werkt, ga je hem/haar niet folteren, dat gaat ten koste van de productie. Wat jij noemt zijn EXCESSEN, uitzonderingen die vaak flink zijn aangedikt om ze maar genoeg afschrikwekkend te maken.

  Het is nogal hypothetisch, “wat, als”, maar goed, dan hadden die mensen waarschijnlijk nog in Afrika gezeten. Vrijwel zeker niet in Suriname. Of ze het daar beter hadden betwijfel ik, de meeste mensen uit Afrika zijn verkocht door hun eigen stamgenoten. Lees het goed: ze zijn door hun eigen broeders VERKOCHT, ja ze zijn door, bijvoorbeeld, de WIC, gekocht.

  Met je laatste punt begeef je je echt op glad ijs. Theoretisch, hadden ze betere kansen kunnen hebben. Praktisch kon een plantage niet functioneren zonder “gratis” arbeidskrachten. Ik heb gratis tussen aanhalingstekens gezet, want hoewel er geen loon werd betaald waren er natuurlijk wel kosten. Nee, ik praat het niet goed, maar zo zat het wel in elkaar.

  Maar goed, tenslotte nog wat eye-openers:

  – voor de afschaffing zijn er slaven geweest die zichzelf konden vrijkopen. Dat zal niet zijn gekomen omdat ze geen geld verdienden. Leg dat dan maar eens aan mij uit.

  – voor de afschaffing waren het diezelfde vrijgekochte slaven die zelf slaven hadden. Hoe ga je dat dan verklaren? Mogen we die families ook aansprakelijk stellen?

  Zoals je ziet, ligt het allemaal veel moeilijker dan even een 1-2-tje maken. Dan heb ik het nog niet eens over wie nou recht heeft op vergoeding, want dat is nog veel lastiger. Ik voel wel wat voor de eerder door mij genoemde VN-resolutie: spijt betuigen maar claims afwijzen.

  Leer van je verleden, maar bouw je eigen toekomst!


  Maak melding

 107. @1968

  Suriname was voor 1/3 eigendom van de WIC,1/3 van de Stad Amsterdam en 1/3 van de fam. v. Sommelsdijck.

  “de voorbeelden die je noemt zijn emotioneel”

  Prima, maar wil je daarmee zeggen dat ze niet hebben plaatsgevonden?

  Het fabeltje van als je wilt dat iemand voor je moet werken ga je hem niet folteren, en dat de gruwelijkheden slechts excessen waren mag je voor mij aan je kinderen thuis vertellen want ik heb er geen boodschap aan.

  Hoe is het te verklaren dat er “officieel” 500.000 Afrikanen naar Suriname zijn verscheept, de werkelijkheid ligt zeker veel hoger omdat er ook mensen “onofficieel” naar Suriname vervoerd zijn, en dat er aan het tegen het einde in 1863 slechts 33.000 mensen over waren? De Marrons buiten beschouwing gelaten. Ook moeten we niet vergeten dat men ervan uitging dat elke vrouw gemiddeld 4 kinderen moest baren?

  “door hun eigen broeders verkocht…”

  Dit is een non-argument die steeds weer naar voren wordt geschoven om te proberen de Afrikaan de schuld in geven van deze ellende.

  Wie waren degenen die de Afrikaanse kust afstruinden op zoek naar menselijke handels waar?
  Als ik vannacht op aandringen van jou besluit het kind van mijn buurman te overmeesteren en hem morgen aan jou te koop aanbied, en jij koopt hem ook voor een habbekrats, wie is dan de DADER of verantwoordelijke?

  “Praktisch kon een plantage niet functioneren zonder gratis arbeidskrachten…”

  Was dat het probleem van onze voorouders als de plantages niet kon functioneren zonder gratis werkers?

  “slaven hebben zich vrijgekocht…”
  Hoeveel en welke slaven hebben zich vrijgekocht?

  Wie recht heeft op vergoeding is heel mooi in kaart gebracht en dat zijn de de nakomelingen van de 33.000 geregistreerden, ja je leest goed, die in 1863 de vrijheid verkondigd kregen, plus de niet geregistreerde marrons.

  Het ligt helemaal niet zo moeilijk; de daders zijn bekend, de slachtoffers ook, het is dus gewoon een kwestie van de verschillende onderdelen op tafel leggen. Voor het gemak beginnen we met de zeer gemakkelijk uit te rekenen niet betaalde arbeid over de periode.

  Leer van je verleden en bouw een nieuwe toekomst!!

  Slechts door genoegdoening aan degenen aan wie onrecht is aangedaan kunnen we samen bouwen naar een nieuwe toekomst.


  Maak melding

 108. Abaisa, ik kan mij eigenlijk best wel vinden in een groot deel van je argumenten. In mijn beleving was echter de rol van de WIC na, pak hem beet, 1740 wel een beetje uitgespeeld. Dat het cumulatief om 500000 of meer mensen is gegaan geloof ik best, we praten hier niet over een paar jaar, maar een paar eeuwen, en de slavenhandel betrof heel het Amerikaanse continent.

  Desalniettemin blijf ik bij mijn standpunt dat ik de resolutie van de VN in orde vind.
  Genoegdoening is geen goede basis, vergeving daarentegen wel.


  Maak melding

 109. De mensen die suggereren dat het door luiheid komt dat men 150 jaar na de afschaffing van de slavernij nog steeds geen goed draaiende economie in de kolonies heeft kunnen opzetten, zouden gelijk hebben als alle landen in de wereld eilandjes waren die niets met de rest van de wereld te maken hebben. De westerse landen hebben de economie van de hele wereld zo ingericht dat het hele systeem vooral in hun voordeel werkt. Als een ex kolonie erin slaagt die verhoudingen te veranderen, dan maakt ze een kans om zich economisch te ontwikkelen )kijk maar Brazilie, tot voor kort werd de armoede in Brazilie toegeschreven aan de mentaliteit van alle Brazilianen) Vaak kun je je in de ex kolonies doodwerken zonder dat jij er vooral beter van wordt. Ik zal een paar voorbeelden geven:

  1. Ghana werd in de koloniale tijd door de Engelsen gedwongen cacao te telen, de cacao bonen worden voornamelijk afgezet in Europa. Zwitserland, Nederland en België maken daar chocolade repen enz. van. Ghana mag cacao bonen afzetten op de Europese markt zonder dat er invoerrechten daarop geheven wordt, op het moment dat Ghana de brutaliteit heeft om de cacao bonen te gaan branden komen er invoerrechten op, als ze die grondstof verder verwerken tot bonbons (je hoeft geen raket geleerde te zijn om dat te kunnen) rijzen de invoerrechten de pan uit. Ghana kan daardoor nooit zelf een cacao industrie opzetten en Ghana blijft arm. Denk je dat een Nederlandse regering ervoor zal zorgen dat Ghana een eigen cacao industrie op poten kan zetten, terwijl men in Nederland als de dood zo bang is dat er arbeidsplaatsen verloren gaan. Het levert minder problemen op voor de Nederlandse staat als men de slechte economie van Ghana toeschrijft aan de luiheid van de Afrikanen.

  2. Suriname heeft veel tropisch hardhout, toen Bruynzeel er was (Suriname was nog een kolonie) kreeg Suriname voor elke stam die geëxporteerd werd Sf 0.05 (Nf 0,10) en het maakte niets uit hoe groot of klein die stam was, het maakte ook niet uit om welke kwaliteit hout het ging, Suriname mocht alleen grondstoffen exporteren, gezaagd hout was al niet toegestaan, laat staan een Bruynzeel keuken die duizenden Nederlandse guldens moest opbrengen. Nog steeds mag Suriname voornamelijk rondhout afzetten op de buitenlandse markten, als Suriname zelf zijn eigen hout gaat verzagen, komen er gigantisch hoge invoerreechten op. Die Surinamers zijn te ‘lui’ om hun eigen hout te verzagen heet het dan.

  3. Die piraten voor de kust van Afrika waren allemaal eerst vissers, zij mogen hun gevangen vis echter niet afzetten op de Europese markt omdat die vissen zogenaamd gecontamineerd zijn met allerlei gifstoffen en niet goed behandeld worden na de vangst, diezelfde vissen worden echter wel massaal weggevangen door o.a. Nederlandse schepen en dan zijn ze plotseling niet meer gecontamineerd. Als b.v. alleen Afrikanen vissen mochten vangen in hun wateren, zouden ze de vissen wel naar Europese maatstaven kunnen bewerken (het is geen rocket science). De Somaliërs worden door deze praktijken gedwongen om piraten te worden en krijgen het predicaat van luie Afrikaanse donders opgeplakt, die zonder te willen werken aan hun geld willen komen, waar de Nederlandse marine vrij op mag schieten.

  Ik zou nog eindeloos lang door kunnen gaan met allerlei voorbeelden waaruit blijkt dat de rijke westerse landen de zuidelijke landen nog steeds geen eerlijke kans geven op de wereldmarkt. De rijke landen zullen niet vrijwillig de bestaande verhoudingen in de wereldeconomie veranderen, het komt hen goed uit dat de arme landen nog steeds uitgebuit worden en achter blijven, de ‘ontwikkelingshulp’ die men biedt is geen hulp, het zijn gewoon investeringen die ervoor zorgen dat vooral de economieën van de westerse landen er beter van worden.

  Of een land het economisch goed of slecht doet op de wereldmarkt heeft niet op de eerste plaats te maken met de ijver of de luiheid van de betreffende bevolkingen, maar met de mate waarop het land de wereldeconomie naar zijn hand kan zetten.


  Maak melding

 110. Dank je wel henkes!
  Klare taal!
  Hier hebben de domme papegaaien hopelijk wat aan!
  De derde wereld is arm omdat die arm wordt gehouden door de Europeanen, ’s werelds grootste uitbuiterzzzz!


  Maak melding

 111. Ze zijn ontzettend bang voor de opkomende machten uit Azie.

  Want vergeet niet, de geschiedenis zal zich weer herhalen. De Grootmachten van vroeger zullen nu weer opstaan als je begrijp wat ik bedoel.

  Men heeft getracht deze grootmachten van toen te destabiliseren wat gedeeltelijk is gelukt maar niet helemaal deze landen zijn aan het herstellen.


  Maak melding

 112. Hallo geachte volgers van waterkant,ik kijk niet naar minnetjes of plusjes want alleen God is zonder zonde.Maar ik durf wel te stellen; die Henkes lult niet uit zijn nek.


  Maak melding

 113. Wetenschap is 1 en Wijsheid is 2 zonder wijsheid geen Wetenschap.Alfa en Omega .@ geachte Henkes u gaf een uiteenzetting van Economie van de hoogste Plank.Dat is
  alleen wegelegd voor eerlijke mensen met het juiste inzicht om Juist te waarnemen.


  Maak melding

 114. @Abaisa Maandag 29 juli 2013 om 18:48 uur
  &
  @henkes Dinsdag 30 juli 2013 om 04:12 uur

  Dank jullie wel voor jullie uiteenzetting van zaken! Zeer leerzaam!!


  Maak melding

 115. De directe nazaten konden géén claim neerleggen want zij leefden in de toenmalige koloniën. Je hoeft géén psy te zijn om te bedenken wat er in de hoofden omging van de mensen(ik zeg oa. hard werken om het hoofd boven water te houden)

  Aan alle Ray en Henk types: Als de nazaten vandaag de dag géén claims zouden neerleggen, zou dat dan niet de ultieme bevestiging zijn dat deze mensen nog steeds niet vrij zijn?
  De tot slaafgemaakten zouden zich in hun graf omkeren als de nazaten zouden zeggen “zand erover”!

  “Ach het is al zo lang geleden zand erover”
  “Nee niet afschaffen want het is al een traditie van driehonderd jaar”
  De twee zinnen zouden zo uit de toetsenbord van types zoals Ray en Henk kunnen komen!

  Laat de mensen het doen zoals zij willen want het gaat hun aan zeg ik! Waar zijn jullie bang voor, het is al wetenschapelijk vastgesteld dat het “menselijke ras” in Afrika is ontstaan en dus een ieder op deze aardkloot zwarte voorouders heeft


  Maak melding

 116. Sankofa: “Als de nazaten vandaag de dag géén claims zouden neerleggen, zou dat dan niet de ultieme bevestiging zijn dat deze mensen nog steeds niet vrij zijn?”

  Het is de bevestiging van het feit dat ze behoren tot de groep van ultieme losers.


  Maak melding

 117. @Sankofa

  LAAT de zielen van degenen die als slaaf zijn gestorven met RUST!!!
  Dat verdienen zij!!!
  GA GEEN POLITIEK MET HUN ZIELEN SPELEN!!!
  DE STIGMA DAT JULLIE GEBOREN WORDEN ALS SLAVEN MOET VERDREVEN WORDEN UIT JULLIE LEGE KOPPEN!!!
  Je denkt dat jullie voorouderen tevreden en blij zijn MISBRUIKT te worden door jullie om politieke spelletjes met ze te spelen??!!!
  Schamen jullie je niet om geld proberen uit te troggelen uit de misère van je voorouders??!!!
  Als een ieder zwarte voorouders zouden hebben dan zouden wij ook op jou lijken. GOD ZIJ DANK ,HET IS NIET ZO!!!Alle andere’rassen ‘hebben zich ontwikkeld passen zich bovendien aan de situaties en jou soort??!!!
  Jou sort leeft nog in 1000 BC !!


  Maak melding

 118. Beste Ray:

  Ik sluit mij volledig aan bij jou woorden.

  “Schamen jullie je niet om geld proberen uit te troggelen uit de misère van je voorouders??!!!”

  Daar komt het dus in feite op neer. Lijkenpikkerij in de ergste vorm.


  Maak melding

 119. Schamen jullie je niet voor je mede-surinamers die nadat ze eindelijk de door hun zo gewilde onafhankelijkheidstatus hebben verkregen nu toch weer naar Nederland bellen om hun hand op te houden. Als het aan mij ligt gaat er nog geen euro naar Suriname toe. Hoeveel geld denk je dat Nederland in Suriname heeft gestopt na de afschaffing van de Slavernij?

  Eindelijk onafhankelijk en wat doet de Surinaams bevolking? Die stemt op een drugshandelaar/massamoordenaar om hen te leiden(zo maak je vrienden).

  Ik ben zelf voor me werk bijna een maand in Paramaribo geweest, en voor geen goud dat ik ooit nog terug ga naar Suriname.

  Luiheid is niet te geloven. Op tijd komen doen Surinamers niet, Afval dat flikkeren ze gewoon op straat of de jungle in. De straten liggen erbij alsof er sinds de slavernij geen wegonderhoud meer is geweest, Toutristen wordt toch vooral aangeraden om savonds en snachts niet alleen over straat te gaan……nee jullie hebben het daar goed voor elkaar


  Maak melding

 120. @(g)hansi,
  En jullie in de zo ontwikkelde landen dan, vreten elke dag teveel, vermorsen, gebruiken als minderheid het gros van de aardse grondstoffen vervuilen de Aarde en verspillen water alsof het niets is, daarbij vreten (ja vreten) jullie elke dag vlees waardoor er in landen met een kleine economie niet eens basis voedsel voorhanden is. Jullie leiders schudden de handen van dezelfde corrupte leiders die deze landen rijk zijn. Jullie (de bewoners, burgers)houden deze situatie in stand doordat jullie alsmaar goedkoper willen eten enz.
  Jullie zijn niet eens in staat om te consuminderen waarbij, jullie graag met een ethisch hoog moraal bij anderen willen voorkomen, maar eigenlijk nog barbaren zijn die nog minder mens zijn dan de mensen die in mensonterende situaties moeten leven, in stand gehouden door de lijders en burgers in jullie zo omhooggeschreven samenleving.

  aan alle Henk en Ray types: Mijn argumenten zijn toch legitiem?

  1)De directe nazaten konden géén claim neerleggen want zij leefden in de toenmalige koloniën.
  2)Als de nazaten vandaag de dag géén claims zouden neerleggen, zou dat dan niet de ultieme bevestiging zijn dat deze mensen nog steeds niet vrij zijn?
  De tot slaafgemaakten zouden zich in hun graf omkeren als de nazaten zouden zeggen “zand erover”!
  3)Laat de mensen het doen zoals zij willen want het gaat hun aan zeg ik!

  En wat zeggen de types als Henk en Ray; helemaal géén argumenten, nul komma nul, nada, rien, noti.(had ook niets anders verwacht)


  Maak melding

 121. Bij wie kunnen de inlanders een claim indienen. Hun land wordt nog steds bezet. Eerst door de britten toen de hollanders en nog steeds door creolen, boslanders, hindoestanen, javanen… O vergeet de chinezen.


  Maak melding

 122. Cariben willen LALALA GELD voor slavernij

  De Cariben willen gouden dukaten zien van Europese landen als herstelbetaling voor slavernij. Net als vorig jaar. Dan snap je dus het principe van slavernij niet. Het hele idee is namelijk dat je er juist geen geld voor betaalt. Anders is het geen slavernij, maar gewoon een baan. Bovendien hebben Europese landen voor de cruisetocht naar het tropische gebied of de jarenlange kost & inwoning op plantageresorts ook nooit vergoeding gevraagd. En zwepen zijn echt niet gratis, als u dat soms denkt. Daarnaast horen we nooit Caribische landen om herstelbetalingen zeuren in Afrika, alwaar Afrikanen toch uiteindelijk veruit de meeste Afrikaanse slaven regelden, alvorens ze te verhandelen aan Europeanen. Noch horen we ooit Europeanen om herstelbetalingen zeuren aan Noord-Afrikanen vanwege de Barbarijse slavenhandel. En gaan de Cariben dan in 2164 geld eisen van zichzelf voor de huidige massale moderne slavernij in het gebied? Of zien we deze maatschappelijke vorm van automutilatie ineens door de vingers? Net zoals het gegeven dat deze regelmatig wederkerende roep om slavendoekoe een politieke afleidingsmanoeuvre lijkt te zijn om de aandacht van de interne sociale problemen en corruptie af te leiden, omdat het nu eenmaal altijd makkelijker is om alle schuld extern in de schoenen van boze blanke man te schuiven. Maar goed, er komt dus een conferentie waarbij de Europese landen op het matje worden geroepen en als de Europese landen dan niet met geld over de brug komen, stappen de Caribische landen naar het internationaal gerechtshof. Toe maar. Nou ja, we horen wel hoeveel geld de Cariben een slavenleven waard vinden. Wij zouden dat niet meer kunnen, een prijskaartje aan menselijk lijden hangen. Maar goed, de Cariben willen gewoon heel graag alsnog geld verdienen aan het leed van hun voorouders. Slavernij zien als verdienmodel, daar zijn we in Europa gelukkig 150 jaar geleden al mee gestopt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.