Geen klinkende munt voor vakbondsscholing

11

PARAMARIBO, 25 jul – Werkgevers staan niet bepaald in de rij om training in vakbondstechnieken en -kennis te erkennen. Dit stelt Victor Jones, directeur van het Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname, Sivis. Niet dat de kwaliteit van die kennis in twijfel wordt getrokken, integendeel.

Door de jaren heen zijn werkgevers meer en meer bereid hun werknemers ruimte te gunnen zulke trainingen te volgen. De basisopleiding voor vakbondsleden wordt erkend als middel tot kennisverruiming. Wat volgens Jones nog hapert is het opnemen van de kennis en vaardigheden in de carrièrebeoordeling. Werknemers worden nog te weinig gewogen en beoordeeld op de kennis die ze opdoen bij Sivis. Werkgevers gaan er nog te weinig over bevorderingen te plegen, waarbij de Sivis-kennis meetelt.

Het instituut wil het nodige doen om bij te dragen aan een cultuuromslag. Intussen is de vijf en zeventigste basiscursus afgedraaid. Van de ongeveer veertig deelnemers haalde ruimde helft de eindstreep. Tot het curriculum behoren onder meer vakken als leiderschap, communicatie, arbeidswetgeving en staatsinrichting. Volgens Jones heeft de Sivis-manier van scholen zijn waarde meer dan bewezen in bedrijf en samenleving.

11 REACTIES

 1. Leiderschap? Leiderschap vereist verantwoordelijkheid. In een cultuur waar juist alles op anderen afgeschoven wordt is het niet verwonderlijk dat men die vakbondcursus niet massal volgt.


  Maak melding

 2. Het vakbond probleem is en zal altijd – het grootste obstakel tegen de arbeiders vaak – in een derdewereld land blijven. Omdat men geen arbeidsrechterlijke verantwoordelijkheid durf te nemen. Ook heulen ze met de werkgevers, en dat gebeurt ook vaak. Dit omdat er bepaalde basale elementen voor een goed sociaal-maatschappelijke ordening in de samenleving ontbreken of bewust niet worden geïmplementeerd. Wat vaak door subtiel partijpolitieke instelling alle goede voornemens, de grond in worden geboord. Je hebt een vakbondleider die schaamteloos zijn politieke voorkeur zonder schroom laat blijken. Naar mijn smaak een van de meest onbetrouwbare sujetten in de SME gemeenschap en blijft hij “zogenaamd” de arbeiders bedienen. Dit kan onder de noemer schaamteloze arrogantie geplaatst worden!


  Maak melding

 3. we zijn met ze allen al jaren bezig op deze waterkant op de eerste plaats ben ik blij dat het er is maar we komen niet vooruit en zelfs in ons land komen we niet verder het is gewoon niet goed dat mensen die het land leiden verdacht zijn ik zouw graag zien dat als er mensen zijn die wat kunnen en willen doen voor hun land samen komen op deze waterkant en dan de krachten en visie samen te laten komen op vele vraggen en problemen op te lossen en ik heb de mening om ook met nederland op een betere voet te komen beter nog als voor 1975 want bijde landen kunnen veel voor elkaar doen op gelijke basis en hoogte ook al ligt het mischien gevoelig op veel punten maar nu in 2013 kan alles anders zijn en worden als men elkaar gaat helpen met god is alles mogelijk mensen het zou mooi zijn dat men elkaar helpt dat beide landen tot bloei komen met vrede en vriendschap op basis van gelijke hoogte


  Maak melding

 4. ik denk als we elkaar kunnen vergeven en ons meer op de toekomst toe leggen kunnen we op de goede weg komen ook al zullen we nooit vergeten maar met gods wil is er een weg en die zal met elke stap mooier en mooier zijn king mandela en meer zij hadden een droom en die droom moeten wij ook hebben die mag nooit vergaan god bless sur


  Maak melding

 5. Mensen toch.

  Het hele probleem ligt erin dat mensen niet meer als mensen denken. Ze leren ons te denken als boeven en beesten.

  Wat leren ze je op de universiteit? O.a. commerciele economie. Wat houdt dat in? Hoe je genadeloos efficient de natuur van de grondstoffen en de medemens van zijn zuur verdiende geld moet beroven. Hoe je genadeloos diren moet doden en hun vlees, bloed en afval aan mensen en dieren moet voeren. Zelfs een koe en een paard dat alleen gras at, moeten nu afval van andere vermoorde koeien en paarden (verwerkt in veevoer) eten en zijn nu kannibalen geworden. Geen enkele melk in Nederland komt van een zuivere koe, het zijn allemaal kannibalistische koeien wier melk wij drinken!

  En waar gaat het geld dan naar toe die ze verdienen met dit soort oplichterij? In de zakken van enkele grootkapitalisten!

  Is dit menselijkheid?
  Wat zegt de Ishopanishad? De wijsheid van de heiligen?

  “Ôm ishaa vaasyam idam sarvam yatkiñca jagatyaam jagat; tena tyaktena bhuñjithaa maa griddhah kasyasvid dhanam”

  Oftewel:
  Everything animate or inanimate that is within the universe is controlled and owned by the Lord. One should therefore accept only those things necessary for himself, which are set aside as his quota, and one should not accept other things, knowing well to whom (the Lord) they belong. One should enjoy what the Lord has set apart for him and not desire what has been set apart for others.

  Do not be greedy. Do not be possessive. Do not say “I want, I want, I want.” You require nothing, finally. Even the richest people do not sleep on ten kilometres of land. They require six feet on which to sleep. Do you think a millionaire requires a longer, lengthier bed, several furlongs long, to sleep on? Will a rich person eat two quintals of food because he is rich? He will perhaps eat less than what you eat. These are confusions in the mind. Aldus Swami Krishnananda, zie http://www.swami-krishnananda.org/upanishad/upan_04a.html

  Oftewel, verzamel niet meer dan je nodig hebt, want ook anderen hebben er recht op en hebben het ook nodig. Indien een mens de hele buit pakt en er niks over blijft voor de anderen, wat krijg je dan? Uitbuiting, honger, ellende, ontevredenheid, slavernij, oorlog enz.

  Leren ze je dit soort dingen tegenwoordig? Nee en Ja. Op de reguliere scholen leer je dit niet. De heilige boeken en de heiligen leren je dit wel. Dus waar moet je je heil zoeken? Bij degene die harmonie leert.

  En indien dit harmonie-leer in het onderwijs weer zijn ingang vindt, dan zullen mensen elkaar niet meer naar het leven staan, maar elkaar helpen bij en met alles. En dat is toch wat we allemaal willen? Dat we geen vijanden hebben, alleen maar vrienden?

  Lees het stukje van Swami Krishnanand voor een betere uitleg van de mantra. http://www.swami-krishnananda.org/upanishad/upan_04a.html


  Maak melding

 6. Slecht de helft haalde eindstreep, de andere heft doet dus niet gehinderd door kennis vakbondswerk… En de werkgever de kader leden ook nog beter belonen.
  Zoiets als de vos in een kippenhok een schoteltje melk geven…..


  Maak melding

 7. Principe van Rijkdom :

  Geld is een resultaat, rijkdom is een resultaat,
  gezondheid is een resultaat, ziekte is een resultaat,
  je gewicht is een resultaat.

  We leven in een wereld van oorzaak een gevolg.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 8. Alleen alhet feit dat er nog maar nu in totaal 8 reacties zijn geeft wel aan, hoe dit leeft onder de mensen, weinig dus, ook in Nl. niet, dus waarom in Su. wel waar het gemiddelde opleidingniveau lager ligt. De afgelopen ca.16 jaar ondernemingsraadlid geweest waarvan de laatste 4 als voorzitter en daardoor de diverse cursussen en trainingen moeten volgen, maar probeer maar eens de achterban bij elkaar te krijgen als er beslissingen genomen moeten worden, 5 ondernemingsraad leden en evenveel werknemers op een bedrijf van 140, alleen toen erdoor economische teruggang er afgeslankt moest worden wat er uiteindelijk toe geleid heeft dat het bedrijf ondergebracht is binnen een holding kwamen de werknemers in beweging, soms heb ik mezelf wel eens afgevraagd waar doe je het voor, en dan heb ik het idee dat de verhouding werkgever-werknemer in Nl. op een wat gelijkwaardigerniveau ligt dan in Su, en dan heb ik toch respect voor de vakbondsmensen, ondanks het feit dat er ook wantoestanden zijn, zij steken wel vaak hun nek uit, terwijl de achterban de kop in het zand steekt, solidariteit is een woord wat weinig of niet voorkomt in Su, en helaas in Nl. ook steeds minder


  Maak melding

 9. @morena, @Sensueel danseres,

  Waarom vechten mensen met elkaar om zaken als geld, rijkdom, macht enz?

  Omdat ze niet geleerd wordt wat belangrijk is in het leven en hoe het leven te leiden. En zelfs als het je wordt verteld, dan heb je vaak de mogelijkheden niet om het toe te passen, want je omgeving kan je saboteren.

  De Upanishads (er zijn er 18) zijn de leerboeken van wijsheid en handleidingen voor een eerlijk en eervol leven. Wat zegt de Ishopanishad?
  “Ishaa vaasyam idam sarvam yat kinca jagatyaam jagat,
  Tena tyaktena bhunjithaa maa gridhah kasya svit dhanam”. (Ishopanishad, vers 1)

  Vertaling:
  Al dat wat bestaat in het universum is van God en doordrongen van God. Geniet van wat jou gegeven is door Hem. Maar raak er niet gehecht aan, wordt niet begerig (naar meer) en geniet ervan met wijsheid, altijd eraan denkende: door Wie is het mij gegevene geschapen? (Oftewel: Wie moet ik dankbaar zijn?)

  Het is dus in ons belang om uitsluitend dat (zoveel) te nemen (gebruiken) wat Hij ons gegeven heeft (door onze arbeid). Willen we meer (dan we echt nodig hebben), dan zullen we niet ervan genieten, maar juist kopzorgen ervan krijgen. Daarom zegt de Upanishad: wees niet hebberig, maar denk na: wie is de oorspronkelijke eigenaar van het mij gegunde rijkdom, wie is de Bron van dat alles?

  En zoals je weet, mensen willen tegenwoordig meer en meer en meer en zijn niet meer tevreden met wat ze verdienen, ook al komen ze ermee rond. En vergeten steeds dat het hun gegund is door God, die wil dat ze er van genieten en zo aan Hem blijven denken en met Hem verbonden blijven.

  En dit meer en meer willen veroorzaakt fricties tussen mensen. En precies dat zie je terug in de samenleving. Iemand heeft genoeg, maar toch wil hij meer (om op te potten) en veroorzaakt daarmee extra kopzorg voor zichzelf (hij moet het nu gaan beheren of ontduiken) en voor anderen voor wie het opgepotte niet meer beschikbaar is.

  De Ishopanishad geeft in 18 verzen een hele hoop wijsheid en leiding voor een eervol bestaan.
  Google eens op Ishopanishad.


  Maak melding

 10. beste bharat ik sta open voor veel wijsheid en andere mensen we kunnen leren van elkaar maar dat moeten de leiders van nu ook weten in het land echter deze mensen denken alleen in geld en macht vroeger was er een wijs man in de vhp lachman hij wist te binden verbroederen daar zou het moeten om draai help elkaar zorg voor elkaar bouw samen aan een land vergeef en ga verder nu zie je verdeeling maar het moet niet zo gaan er is voor iedereen wat het land is zo groot en men gaat alleen maar daaien daar voor in het land schep meer mogelijkheden voor het heleland met de weg van god is alles mogelijk leer van elkaar help elkaar geniet allemaal van ons land maak het tot bloei in alles en er zijn mogelijkheden te over maar je moet ze zien en men mag groot denken en dromen want zijn er geen dromen is er niets vele handen maken licht werk god bless sur


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.