Vaders sparren met moeders over ouderschap op Kwaku

44

De Stichting Vitamine Vader, of kortweg Vitamine V organiseert op zaterdag 27 juli op het Kwaku Summer Festival in Amsterdam een talkshow met ronde tafel gesprekken waarin vaders en moeders openhartig vertellen over hun rol als ouder. Vitamine V die als organisatie de Nationale Vaderdagtrofee won, heeft de afgelopen vier jaar zich in haar activiteiten primair gericht op vaders. Maar in deze speciale editie ‘The Papas meet the Mamas’ zullen zowel moeders als vaders diepgaand in gaan op hun veranderende rol als vaders en moeders. Ook zijn er thematische optredens van onder andere de Hip Hop artiest Zanillya.

In het feestgedruis van het Kwaku Festival vergeten de vaders en moeders niet stil te staan bij hun rol als ouder en zullen zij elkaar op een openhartige manier uitdagen om betere vaders en moeders te zijn. Vaderschap is een hot-item in de randstad, zeker onder vaders uit de etnische minderheidsgroepen. Maar de vaders hebben ook behoefte aan een open gesprek met de moeders. Midden op het Kwaku festival krijgen de vaders en moeders zaterdag de kans om dat gesprek aan te gaan.

Er zijn tevens vaders en moeders uitgenodigd die prikkelende betogen zullen houden op zeepkisten waar het publiek op mag reageren. Iedereen is ook van harte uitgenodigd om aan deze talkshow mee te doen. Met bijdragen van onder andere Marjorie de Cunha, Dr Wim de Analist, Auke van der Hoek, Haidy Bijnaar en Zanillya. De presentatie is in handen van Ashaki Leito.

The Papas meet the Mamas
Locatie: Kwaku Summer Festival, ‘Pompea’s Garden’
Aanvang: 16.00
Einde: 17.30


44 REACTIES

 1. Ik ken veel mensen die dit zouden moeten zien. Teveel blakamangs gaan te laks om met hun kinderen. En moeders ook trouwens. Daarom zijn zoveel van onze jongeren de weg kwijt. hier in ptata lijkt alles zo mooi, maar zijn echt een paar hebi’s die ons achterhouden. En het ligt vaak aan het missen van een goede opvoeding door moeder en vader. Goede zaak dit.


  Maak melding

 2. Mee eens Sticko, maar ik denk dat het probleem haast te groot is om op te lossen. De meisjes die zo vroeg beginnen met moeder zijn hebben gewoon een bord voor hun kop. Ze weten niet waar ze aan beginnen en achteraf gaan ze enorm balen. Die vaders zijn dan meestal al weg omdat zij er niet voor hebben gekozen. Ik snap die vaders ook hoor. Die meisjes worden expres zwanger en zetten die jongens onder druk. Ik ken genoeg van ze. Mannen zijn inderdaad ook vaak klootzakken, maar tegenwoordig zijn die meisjes gewoon roekeloos. Dit moeten ze echt op kwakoe doen, ze lopen daar allemaal rond.


  Maak melding

 3. Bhagvad Gita: Brahma bhootah prasanna aatmaa na shochati na kaangchati (hij die een universeel wezen is geworden, kent geen persoonlijk leed en heeft geen persoonlijke verlangens en is immer tevreden van aard).

  Dit is volgens mij de kern van opvoeding: een universeel wezen worden, dwz het Goddelijke zien in ieder wezen en ook in zich zelf en dus onbevreesd zijn: het wezen in de ander is hetzelfde als het wezen in mij. Wie anders zou ik dan moeten beroven, bestelen, pijnigen dan mijzelf? En wie anders zou mij moeten bestelen, pijnigen, beledigen dan ik zelf?


  Maak melding

 4. Diepe torie Bharat, maar voor de problemen die er nu zijn gaat wat jij zegt te ver. mensen moeten concreet worden en gewoon allereerst serieus met elkaar in gesprek gaan. Vaders en moeders.


  Maak melding

 5. In de beroemde Gaayatri mantra wordt dit concept in de laatste strofe behandeld: Dhiyo Yo Nah Prachodayaat. Moge God Zelf het verstand van ONS ALLEN inspireren.


  Maak melding

 6. @Estaatje,

  Vaders en moeders moeten allereerst in gesprek gaan met de grote heiligen, zij die zover zijn dat ze in ieder wezen het Goddelijke Wezen zien en dus niemand als minder of anders beschouwen.

  Het zijn deze heiligen die de mensheid weer op de juiste pad kunnen krijgen en dus ook de opvoeding van kinderen op een goede manier kunnen laten verlopen. De meeste ouders hebben gewoonweg niet genoeg kennis die ze hun kinderen kunnen meegeven. Ook al doen ze nog zo hun best.

  In het oude India, in mijn ogen de allergrootste beschaving die de mensheid heeft voortgebracht, werden heel veel kinderen niet thuis opgevoed, maar in de aashrams van de heiligen. Waar ze opvoeding op maat (naar aanleg en mogelijkheden) kregen en waar de nadruk lag op eerst een goed mens worden en daarna een passend beroepsopleiding.

  De opvoeding in de aashrams was geenzins te vergelijken met de opvoeding in bvb kloosters, omdat aashrams dag en nacht open waren en de heiligen geen verantwoording aan een instituut (zoals de moeder kerk) verschuldigd waren. Bovendien werden deze aashrams geleid door echte heiligen, die meer waren dan alleen schriftgeleerden, ze waren vaak Rishis, dwz zij die hun innerlijke wezen gezien en gekend hadden. En de financiering kwam van de gemeenschap zelf. Vaak gingen de kinderen huis aan huis om voedsel, kleding e.d. als aalmoes op te halen en in de aashrams werd dan alles eerlijk met elkaar gedeeld. Zo leerden de kinderen ook dat ze de maatschappij iets verschuldigd waren.

  Bovendien werden de kinderen in de aashrams niet blootgesteld aan allerlei verleidingen van de consumptiemaatschappij en waren ze toch heel vrij.

  De Rishis stelden ontplooiing van de liefde die ieder mens (en vooral kinderen) in z’n innerlijk heeft zeer op prijs en daarvoor is het juist noodzakelijk dat kinderen zich niet geremd voelen en niet verlegen blijven. Ze werden juist gestimuleerd om open en mondig, maar correct te zijn. Het verlies van de ingeboren liefde werd als een zeer groot verlies beschouwd.

  De heiligen zelf bleven zelfs tot hun dood vaak hele kinderlijke, vrolijke en liefdevolle mensen, een beetje te vergelijken met de Dalai Lama.


  Maak melding

 7. Mooie woorden Bharat, maar ik vrees paarlen voor de zwijnen, zoiets leest de doelgroep van de talkshow niet, laat staan dat ze het begrijpen, of het nu in Suriname of in de Bijlmer is ze geven alleen gevolg aan hun lage lusten, ze konden nog wel eens de genen van bonobo apen bezitten


  Maak melding

 8. Sticko81

  Waar slaat dat op Henk Molenaar? Er wordt tenminste iets positiefs gedaan. Kijk naar je zelf idioot.

  Weet je beste Stick081 wat de meest verwarrende dag in de Bijlmer is?

  Vaderdag……..


  Maak melding

 9. Sticko, wil je dan ontkennen, dat Suriname een van de landen is waar de meeste ongehuwde jong moeders rondlopen , vooral bij 1 specifieke bevolkingsgroep en niet toevallig dat het deze bevolkingsgroep is waar het ook hier in Nederland het geval bij is


  Maak melding

 10. Daar wil ik nog aan toevoegen dat de verwerker NN. heet, die mannetjes lezen de bijbel van achter naar voren, nl vermenigvuldig u, en gaat heen


  Maak melding

 11. Maar als er een probleem is zoeken we oplossingen, maar gaan we niet mensen belachelijk maken. Wat er gaat gebeuren is gericht op oplossingen, niet op het belachelijk maken van mensen, wat jij dus wel doet.


  Maak melding

 12. dat belachelijk maken doen ze zelf door hun gedrag en als je er wat van zegt worden ze nog pissig ook, en moet je je met je eigen zaken bemoeien


  Maak melding

 13. Mijn vrouw en ik hebben onze kinderen samen opgevoed. Dan ook in de letterlijke zin: de huishoudelijke taken verdeeld zodat wij beiden onze ouderlijke plichten vervullen en daarnaast de ander de ruimte geven zich sociaal en maatschappelijk te ontplooien.

  En zie daar: onze kinderen doen hetzelfde met kun kinderen en partners. Dat noemt men opvoeding, het positieve doorgeven aan de volgende generaties.

  De sociale/persoonlijke ontwikkeling vormt een mens als individu.

  Het aangaan van intieme relaties wordt uiterst belangrijk. Volwassen relaties worden wellicht deels bepaald door de hechtingsstijl tijdens de kindertijd. Huwelijk en kinderen, hoewel stressvol, leiden tot verdere ontwikkeling en persoonlijke groei. Hoewel het huwelijksgeluk vaak groot is, kunnen relaties binnen de familie knap lastig zijn.


  Maak melding

 14. mijn kinderen zijn top ik leer ze respecht en van hun zef te houden en werken voor hun zelf mochten ze iest willen geven zal ik aan nemen maar voor ik als moeder telt dat ze hun zelf kunnen redden en niemand lastig vallen in de maatschappij


  Maak melding

 15. maar teveel verwennen is ook verwaarlozen hoor Hillywood. Sommige kinderen krijgen zoveel dat ze geen reden meer zien om voor iets te werken of ergens voor te vechten. Het gevaar is dat je dan lamlendige kinderen krijgt die hun geld op een andere manier willen verdienen dan verantwoord is. Kinderen dingen leren waarderen! Het helpt natuurlijk als zo een kind voelt dat ie door zowel moeder als vader gewaardeerd wordt. Wat esaatje zegt vind ik ook echt een punt hoor! Die meisjes die zogenaamd jongens aan zich willen binden door zogenaamd per ongeluk een kind van ze te krijgen. Dat is te ziek voor woorden. Toch gebeurt het zo veel.


  Maak melding

 16. Lieve mensen, toeval bestaat niet!!! Ik was aan `t “Youtubben” en kwam uit op filmpjes (duur 5 minuutjes maar!!) van Iyanla Vanzant die i.s.m. Oprah`s Lifeclass o.a. (zwarte) jongens, zwarte mannen en zwarte vaders begeleidt in hun verdriet bij `t afwezig zijn van een vader in hun leven! De beelden zijn zo pijnlijk, confronterend, eerlijk en hartbrekend! Ik heb zitten huilen!!!!

  Tegen de moeders wil ik zeggen: Er lopen vaders c.q. verwekkers rond die deze titel misschien niet mogen dragen, maar en voel u a.u.b. niet aangevallen: U kunt misschien zonder “die” man, maar uw kinderen kunnen niet zonder hun vader!!! Hopelijk na `t zien van deze beelden wordt `t ons duidelijk waarom hij niet weet hoe `n vader te zijn!

  Gaat u a.u.b. kijken en pass it on! Elke man/vrouw moet dit zien! SoSo Lobi Nanga Krakti!!

  http://youtu.be/wtVZ1-62Wm0
  http://youtu.be/ZAptmhPxWtg
  http://youtu.be/v9egaoHSkIE
  http://youtu.be/Semqqf_PICM

  Onderstaande beelden gaan over de relatie tussen `n moeder(slachtoffer seksueel misbruik) en haar dochters:

  http://youtu.be/Ccq0bvVmZVE
  http://youtu.be/Z94gtjmF5Fo

  Met nederigheid vraag ik u om dit gevoelige onderwerp met respect te behandelen!!!


  Maak melding

 17. We moeten veel meer communiceren binnen de gemeenschap. Gewoon zonder schaamte, maar meer erover praten. Dit is al een goede stap vooruit denk ik.


  Maak melding

 18. @Soraja,

  Wie kinderen moet opvoeden, die weet hoeveel kopzorgen je kunt krijgen en hopelijk beseft hij/zij ook hoeveel kopzorgen God van ons krijgt dat we simpele regeltjes zoals de 5 Yams en de 5 Niyams of de 10 geboden of het 8-voudige pad niet kunnen volgen. Indien we zelf deze regels opvolgen, dan doen onze kinderen dat ook, want kinderen zuigen echt alles op en hebben een enorme behoefte om te leren. Kinderen zijn echt dol op verhalen: hun leervermogen is heel sterk ontwikkeld.

  De 5 Yams zijn:
  1.Ahimsaa (geweldloosheid in doen en denken)
  2.Satya (waarheid, waarachtigheid t.o.v. alle wezens)
  3.Asteya (niet-stelen, eerlijkheid, geen ellebogen werk)
  4.Brahamacharya (geen overmatige belasting van de zintuigen, geen of geen buitenechtelijke sex)
  5.Aparigrah (niet-hebberigheid, geen verzamelzucht naar geld, goederen, roem, naam enz dus: schenken, delen wat je hebt).

  De 5 Niyams zijn:
  1.Shauch (reinheid van lichaam, geest, huis en milieu)
  2.Santosh (voldaan zijn door je efforts, niet per se door het resultaat ervan)
  3.Tap (moeilijkheden/pijn kunnen verdragen, optimistisch blijven)
  4.Swaadhyaay (de studie van het eigen gedrag en van de geschriften om een beter mens te kunnen worden)
  5.Ishvar Pranidhaan (totale overgave aan en vertrouwen in het Hogere Zelf, God))

  Deze 10 geboden (5 Yams en 5 Niyams) komen uit de Yoga, maar helaas worden ze de mensen die Yoga beoefenen nauwelijks of onvoldoende meegegeven of uitgelegd.

  De 5 Yams hebben gevolgen voor de maatschappij en de 5 Niyams hebben gevolgen voor jou als individu.

  Indien kinderen hun ouders de Yams en Niyams zien toepassen, dan krijgen ze het vanzelf mee.


  Maak melding

 19. Sommige kinderen zijn beter af zonder vader,
  c.q.moeder.En een dialoog is beter dan monoloog,ten alle tijden moet je voor je kroost zorgen !

  A tang so !!!!!


  Maak melding

 20. We hebben een probleem ja. Maar we moeten wanneer we praten gewoon rustig praten. Zonder teveel emoties. Ik ga wel komen straks. Is een goed ding.


  Maak melding

 21. Mi gado, een talkshow om met zwarte mensen te praten over vaderschap! De rest van de vaders in de wereld voeden gewoon gewoon hun kinderen op, maar wij hebben een talkshow nodig en praatgroepen om een van de meest elementaire taken uit te voeren. Diep triest.

  Dit is blaka probleem, vooral in het Caraibisch gebied en in de VS, bij Afrikanen zie je dit veel minder.
  Als zwarte vader kan ik me nauwelijks voorstellen dat ik mijn kids aan hun lot zou overlaten. Ik wil er voor ze zijn samen met hun beeldschone zwarte moeder.

  Het doet me pijn als ik zwarte kinderen soms luid hoor praten dat ze geen vader hebben die naar hun omkijkt. Onlangs hoorde ik nog zo’n geval. Een vader die niet naar zijn dochtertje omkijkt. Van zijn vriendin hoeft hij geen alimentatie te betalen, maar alleen zo en dan even zijn dochtertje op te halen. Maar zelfs dat is teveel gevraagd. Hij zegt dat hij haar komt halen en vervolgens belt hij een dag van tevoren op om te zeggen dat hij niet kan. Hij trapt op dat meisje haar kinderziel. Een Surinamer natuurlijk, altijd maar bezig zijn om het voor een ander te beren. Hoewel ik ook verhalen ken van Nederlanders die hun huis uit lopen en niets meer met hun kinderen te maken willen hebben.

  Soms denk, om het met Bouta te zeggen, dat sommige zwarte kerels een genetisch defect hebben. Met mannen die niet voor kinderen zorgen heb ik geen geduld. Ik zeg ze dat natuurlijk niet in hun gezicht, want dan krijg ja natuurlijk een hoop bla, bla. Maar het zijn geen mensen waar ik respect voor heb. Het zijn van mannen die nog in hun jeugd zijn blijven steken en denken en nog op hun dertigste met minderjarige meisje proberen te flirten.

  Er is een manier om het afwezigheidsprobleem van zwarte vaders te tacklen. Niet door praten, maar door maatschappelijk uit te sluiten. Ze gewoon met de nek aankijken en ze te laten voelen hoe de gemeenschap over ze denkt. Door te praten geef je het ze het gevoel dat je begrip hebt dat ze hun kinderen links laten liggen, je aait ze over hun bolletje en zegt dat wij samen een gemeenschapsprobleem hebben dat opgelost moet worden. Maar dat is niet zo. Wij geven die mannen de ruimte om als loopse diertje overal kindertje te maken en geven ze de ruimte om vervolgens weer op een damesfietsje te stappen en weer op op zoek te gaan naar een volgende bevruchting. Een loopse neger houdt van variatie en moet blijven krikken totdat de civilis of Aids zijn hersenen wegvreet.

  Maar gelukkig weet ik dat het anders kan. Ik ken gelukkig genoeg Surinaamse blaka mans die er zijn voor hun kinderen, ook wonen ze niet meer samen met hun moeder. Ik heb verhalen gehoord die me laten glimlachten en die me laten volschieten. Vaders die er altijd zijn voor hun kinderen, vaders die hun kinderen achterna lopen als ze denken dat ze alleen ergens naar toe gaan. Zwarte vaders die hun kinderen beschermen als leeuwen en ze vader- en moederliefde geven. Daar gaat al mijn respect onvoorwaardelijk naar toe. Die mannen vind je niet bij talkshows, maar thuis met hun kinderen op schoot.

  Masra E
  De Zwarte Vader Vereniging (ZVV)


  Maak melding

 22. Als een auto goedkoper was dan Gods mooiste creatie dan hadden de mannen vaker in een andere auto gereden dan in Gods mooiste creatie!
  Waarom moeten er allemaal safety paketten op je auto aanwezig zijn en bij de dames gebruik je dit niet!

  Zoals die ouwe eens tegen me zei. Een kleine op de wereld schoppen kan iedere lul maar een kind opvoeden doet een echte vent!


  Maak melding

 23. Zaterdag 27 juli 2013 om 14:46 uur, door Jagga

  Je gaat toch praten en toch niet weer komen he?
  Dat zorgt misschien weer voor kindjes die je moet opvoeden.
  Want je schrijft ik ga komen straks.


  Maak melding

 24. Aissa, ik heb de youtube films gezien, maar eerlijk gezegd, wie heeft deze beelden niet gezien. De worsteling en het verdriet van zwarte kinderen die zonder hun vader opgroeien maakt elke generatie weer opnieuw mee.

  Maar het zijn helaas niet alleen de vaders die hier een rol in spelen, het zijn ook de vrouwen. Voraal zwakke zwarte vrouwen die alleen ‘een man’ willen en meer niet. Ze groeien al op met het idee dat ze later toch alleen hun kinderen zullen opvoeden en dat stralen ze ook uit. Als hun ‘man’ met hun beste vriendin in bed ligt is, is niet de man schuldig, maar hun vriendin. Dus die krijgt een pak rammel. In hun optiek doen mannen doen nu eenmaal wat ze niet kunnen laten.

  In onze cultuur is een zwarte kerel die vreemd gaat bij het leven, een toffe, gevaarlijke en stoute man. Een man die thuis zit met zijn vrouw en kinderen is een bobo. Als ik respect wil van zo’n Surinaamse Anita moet ik vooral meerdere vrouwen hebben gehad en ze hebben belazerd. Als ik beloof dat ik niet meer stout zal zijn, kan er weer eentje aan mijn collectie toevoegen.

  Kortom, het “absentee father” probleem is te wijten aan zwakke zwarte mannen, maar ook zwakke zwarte vrouwen.


  Maak melding

 25. Leuk bedacht.

  Blij te zien dat er een taboe is door broeken
  Hopelijk werkt het
  Als wij onze kinderen elke dag zegenen in de Naam van J-Chr zal het hun beter vergaan, Hij is tenslotte Degene die ons kids geeft,try this en U zal het ervaren,J-Chr houd van ons,God Bless you all.

  Een moeder die veel ellende mee heeft gemaakt in heel veel situaties. 🙂


  Maak melding

 26. Sticko81
  Ik ken veel mensen die dit zouden moeten zien. Teveel blakamangs gaan te laks om met hun kinderen. En moeders ook trouwens. Daarom zijn zoveel van onze jongeren de weg kwijt. hier in ptata lijkt alles zo mooi, maar zijn echt een paar hebi’s die ons achterhouden. En het ligt vaak aan het missen van een goede opvoeding door moeder en vader. Goede zaak dit.

  Zij zijn in staat om hun kinderen schaamteloos in een weeshuis weg te zetten om fris en vrolijk weer met de volgende partner(s) te gaan flikvlooien. Het vlamgevatte tehuis met maar liefst 85 kinderen, die gelukkig zijn gered spreekt boekdelen. Wat is er feitelijk met ONS aan de hand?
  Kids zijn toch geen jonge hondjes die je zomaar weggeeft?


  Maak melding

 27. Het probleem van de kinder verwaarlozing is diep geworteld in deze samenleving, eigenlijk niet hier alleen overal waar je negers hebt. De zwarte man is de meest onverantwoordelijke wanneer het om het verzorgen van het gezin gaat. Dit omdat ze laaggeschoold zijn en daarom weinig verdienen. Ook komt dit omdat ze uit gebroken/eenouder gezinnen komen, normen en waarden is hen nooit bij gebracht. Ja wel hoor, dit komt het meest voor bij de creool, je kan het leuk vinden of niet iets anders kan er niet van gemaakt worden.. De minst gehuwden kom je onder hen tegen, leven vaak in concubinaat. En als klap op de vuurpijl wil deze zelfde man meerdere vrouwen hebben! Mocht de vrouw zwanger worden en het hem verteld, is de reactie direct – a no mi pikin – en blijft hij weg. Dus ten einde raad gaat die vrouw opzoek naar een andere man. Ja en daarom hebben sommige vrouwen in Suriname die meerdere kinderen hebben deze ook met verschillende mannen. Wel komt dit gedrag deel uit het slavernij gedwongen uitelkaar leven. En dit gedrag is ook meegenomen naar Nederland. Ieder vrouw die zij tegenkomen willen ze versieren of het hinderlijk lastigvallen van vrouwen/meisjes. Ook de vrouwen kunnen er wat van, maar dit komt omdat zij vaak nog minder onderwijs hebben genoten, want daar heeft dit deels mee te maken ook – wakti tapu à féfi sensi sa wan man e go tyari kon -, dus. Dit geldt ook voor de andere bevolkingsgroepen maar wel in mindere maten.


  Maak melding

 28. Ook het volgende speelt in deze specifieke bevolkingsgroep. Het is toch bekent dat vele van deze zelfde mannen, alleen maar thuis komen – in de ochtend liefst – om te slapen. Eerder zijn zij veelal de gehele dag op straat rond hangend. En communiceren in het “gezin” op een normale manier, daar is vaak geen sprake van. Meestal op een gebiedende en dreigende toon, vooral wanneer deze heerschap een blauwtje heeft gelopen. Dan moet een ieder het ontgelden. Er moet meer gecommuniceerd worden onder elkaar. Opvallen is het in Nederland veel erger vooral in de Bijlmer, daar en landelijk is het tienermoeder zijn onder de SMEers en ook onder de Antilliaanse meisjes het hoogst. Vaak krijgt een groot deel van de kinderen geen sleutel – ook geen lunch pakket – mee naar school, en na schooltijd kunnen zij het huis niet in. Ja natuurlijk want niemand is thuis om hen op te vangen, moeder is naar de Bingohal en vader is nergens te bekennen. Enkele jaren geleden was er in de Bijlmer sprake van zwerfkinderen, onder welke bevolkingsgroep, ja, je raad het al. En dit is een bekend fenomeen onder de SMEers in vooral de Bijlmer. Het probleem is dat zij geen wooncivilisatie kennen, en daar wringt de schoen. Wat is ook een probleem, materialisme speelt hen parten, je kan het niet bekostigen maar je moet en zal het ook hebben. Dit is ook een discrepantie waar we het niet graag over willen hebben!


  Maak melding

 29. Nou ja zwarte mannen zijn slecht met kinderen maar die vrouwtjes kunnen niet van ze af blijven.Het is moeilijk voor een zwarte man om gezien al die vrouwtje s die constant avances maken om maar een vrouw te hebben.
  Dat kunnen niet zeggen van die blanke jongens die met moeite een vrouw aan de haak slaan laat staan twee of drie


  Maak melding

 30. KIjk in Afrika heb je dit fenomeem ook het is een genetisch ding. Het is normaal dat vrouwen met verschillende mannen kinderen hebben. En dit is ook meegenomen vanuit Afrika naar andere continenten. En je ziet precies hetzelfde leefwijze en gedrag ook in die oontinenten. In Suriname zie je dat 99 procent van de afro vrouwen kinderen hebben van verschillende mannen. De vrouw staat er helemaal alleen voor de opvoeding. De vrouw moet zich ook kunnen beheersen want waar is je moraal als je als moeder zijnde met verschillende mannen de lusten bedrijft???

  Ben het ook helemaal eens met Mebaryu.


  Maak melding

 31. Men moet ook oppassen dat je geen inteelt krijgt.
  Want de dochters die hun vader niet hebben gekend een relatie krijgen met een jongen waarvan later blijkt dat ze dezelfde vader hebben.

  Het is een probleem binnen onze groep.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.