Banen sneuvelen door dalende goudprijs

3

PARAMARIBO, 25 jul – Met het afnemen van de wereldmarktprijs voor goud, lijkt ook de arbeidszekerheid neerwaarts te koersen. Dit is al te merken bij Surgold, de joint venture tussen multinationals Newmont en Alcoa. Ruim dertig procent van de arbeiders in het mijngebied te Nassau, Marowijne, is de wacht aangezegd.

Volgens de Times of Suriname kregen de werknemers een brief. Aangegeven wordt dat zij nog ongeveer een maand gebruik mogen maken van de medische dienst. De kans dat er meer ontslagen volgen is groot. In de brief wordt namelijk de dalende prijs aangegeven. Het heeft er niet veel van dat het herstel nabij ligt. Volgens parlementariër Ronnie Asabina (BEP) valt er politiek weinig in te brengen: “De contracten die zijn gesloten, zijn waterdicht.”

Politiek bekeken is er sprake van een omgekeerde wereld. De recent gesloten winningsovereenkomsten met Surgold en Iamgold gaven een toch wat rooskleurig vooruitzicht. “Er is tegen ons gezegd dat wanneer er een gouddeal gesloten zal worden, er honderden banen geschapen zullen worden. Maar we zien nu dat er juist mensen worden ontslagen”, aldus Asabina. Hij wil nog in het parlement de ontslagen aansnijden en die zo ‘bekendmaken aan de gemeenschap.’

Bekijk ook:

3 REACTIES

 1. Ik ben echt benieuw hoe die zogenaamde geletterden op dit bericht gaan reageren.
  Wie heeft tegen jullie gezegd dat er banen beschapen gaan worden?
  Noem man en paard?
  bouterse bedonderd jullie , word nou wakker


  Maak melding

 2. De juiste omschrijving zou moeten zijn:’ de wacht aangezegd’ en niet de dienst aangezegd, maar goed.

  De goudprijs staat inmiddels weer op 1330 dollar per troy ounce en kan deze alleen maar gaan toenemen.

  Ik hoop niet voor IAMGold dat ze de klassieke fout maken door ervaren mensen te ontslaan, en later deze zelfde mensen voor veel meer geld of rookies in dienst gaan nemen.

  Dus beste arbeiders, indien jullie worden/zijn ontslagen is dit jammer. Maar de goudprijs zal zeker weer aantrekken en dan hebben ze jullie weer nodig !

  En dan zouden jullie je huid duur moeten verkopen want jullie zijn uiteindelijk de money makers !

  Ik heb dit meegemaakt, en het werkt !!!!


  Maak melding

Comments are closed.