woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijPaniek door beginnend brandje Ma Retraite Mall

Paniek door beginnend brandje Ma Retraite Mall

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 jul – Een beginnend brandje heeft voor flink wat paniek gezorgd bij de Ma Retraite Mall in Noord Paramaribo. De brand ontstond in een fast food unit. De brandweer was er snel bij maar hoefde niet meer in te grijpen.

Burgers hadden het vuur al geblust en konden zo erger voorkomen. Volgens de brandweer had vet dat zich had opgehoopt in de afzuigkap op gegeven moment vlam gevat. Volgens de Ware Tijd online was er sprake van een stevige rookontwikkeling. Klanten van de mall die er rond doolden, hadden dit al gauw door. Het werd een en al paniek en drommen werden waargenomen van mensen die zich spoedden naar een veilig heenkomen.

In de straten rondom vormden zich lange files. Er is slechts sprake van enige schroeischade. Nog geen week terug was er ook sprake van een beginnende brand bij fastfoodrestaurant Burger King. Volgens de brandweer is de brand ontstaan in de schoorsteen boven de grill. Op dat moment waren er klanten in de zaak. Werknemers roken wel een brandlucht maar hadden niet meteen door dat het hun eigen werkplek was. Voorbijgangers sloegen alarm toen zij de rook waarnamen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

25 REACTIES
  1. Niet te hopen dat de vluchtende klanten te hard stampen tijdens het ontruimen van het pand. Dan zakt het nog verder de grond in met nog meer doorlopende scheuren tot gevolg…


    Maak melding
  2. Het is wachten totdat dit bouwkundig gedrocht in elkaar stort. Er worden verdiepingen gebouwd op een constructie die daar niet op berekend is. Het is wachten op een ramp en degene die hier vergunningen voor heeft afgegeven ( tegen leuke vergoeding uiteraard) is schuldig voor de gevolgen,


    Maak melding
  3. Zie bericht uit 2006

    Kritiek Nederlandse architect op Maretraite Mall
    Woensdag 22 november 2006 | 12 reacties | Nieuws uit NL |
    Het onlangs geopende winkelcentrum Maretraite Mall in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo is in alle opzichten levensgevaarlijk. Dit zegt de Nederlandse architect Gerben van der Vorm in het jongste nummer van het opiniemaandblad Parbode.

    De bouwkwaliteit van het grootste winkelcentrum van het Caribisch gebied is volgens hem slecht, vergunningsvoorwaarden zijn niet nageleefd, terwijl de ramp bij een eventuele brand niet te overzien zou zijn.”

    Maretraite Mall

    Het 10.000 vierkante meter metende winkelcentrum in het noorden van de stad is gebouwd door een onbekende Chinese aannemer. Het hele project riekt naar corruptie, omdat slechts een bestuursambtenaar een vergunning heeft afgegeven. De brandweer en andere autoriteiten zijn nimmer, zoals verplicht, geraadpleegd. Van der Vorm noemt het bouwwerk ‘een Chinese puinbak


    Maak melding
  4. Ook Nederlandse en Belgische architecten tijdschriften en Nederlandse dagbladen schonken aandacht aan dit gevaarlijk gedrog. De deurhoogten en plafondhoogten waren op maat voor Aziatische mensen gemaakt, dus mensen die korter zijn dan de gemiddelde Surinamer en Nederlander. Ook de aanwijsborden in het gebouw waren in het Chinees. Het was openlijke corruptie van de regering Venetiaan.Ondanks de ferme kritieken grepen Venetiaan en zijn NieuwFront ministers niet in.FOEI meneer Venetiaan, FOEI ministers van het NIEUWFRONT.


    Maak melding
  5. Forummers, Odi odi op deze warme & zonnige dag.

    Een ieder heeft een (+) verdient met zijn (reactie).

    @Henk Molenaar: Goed dat je ons geattendeerd hebt op een vorig artikel m.b.t. bovengenoemde Maretraite Mall.
    Lees tevens de 12 reacties hiervan bij (Gerelateerde berichten)!

    Dus straks gaat onze (RobG) de aanval hierop openen.
    En natuurlijk met wie verantwoordelijk was bij het verlenen en controleren van zo’n (Bouwvergunning).


    Maak melding
  6. Nou dit hoor ik nu pas wat een nieuws en verguning en bouw ruikt naar coruptie nou ik dacht echt niet dat dit soort dingen gebeurden onder HET BESTUUR VAN NPS VHP WANT ZO GOED ZIJN EN WAAREN ZIJ MHR VENE EN SANTOKIE WAT ZEGGEN DIE DAN HIER VAN


    Maak melding
  7. Het word tijd naast alle opmerkingen van een ondeugdelijke mall dat er regels komen voor zulke ketens als macdonald en andere gelijk soortige ketens om meer te letten op de veiligheid van zich zelf en andere.
    Het is bekend dat zonder een goede onderhoud het vet dat zich opstappeld in de afzuiging een geweldige stumilator is voor een brandhard.
    De brandweer zou hierin een grote rol kunnen spelen door van tijd tot tijd dit te kontroleren.
    Voorkomen is beter dan genezen.
    Alle bouwkundige ondeugdelijkheden ten spijt weerhoud je mensen niet om een bezoek te brengen aan de mall dus zou het beter zijn om zo ver het reikt de eigenarenvan de winkels verantwoordelijk te stellen hiervoor, onderhoud valt onder hun gezag.

    Mvg luckyluc


    Maak melding
  8. Die megalomane president was van plan de fly overs bij Zanderij ook te laten bouwen door Chinezen. Niet dat die fly overs ooit gaan komen. Maar het idee dat een chinees met z’n poten aan een bouwconstructie zit is al een nachtmerrie op zich. Waarschijnlijk hebben ze hun technische opleiding in Plopsa Land genoten.


    Maak melding
  9. Welk gebouw in Noord is nu wel mooi?

    De chineese ambassade?
    Alle andere winkels dan de mall zijn ook slecht gebouwd en zijn lelijk.
    De voertaal is daar chinees.

    De wegen zijn slecht. De waterwegen zijn slecht.
    En dan wil je toeristen trekken?


    Maak melding
  10. afgelopen drie weken werd Suriname bijna dagelijks geconfronteerd met brute berovingen, onder bedreiging van vuurwapens en meestal ook met geweld. Het Dagblad Suriname heeft vandaag, maandag 22 juli 2013, de gevallen die in de krant zijn vermeld, op een rijtje gezet. Het blijkt dat tot nu toe heel weinig van de gevallen zijn opgelost. Dit alles geeft de burger een onveilig gevoel, aldus de redactie.

    De politie doet haar best, maar de criminelen zijn zo te zien steeds een stapje voor. Middels statistieken probeert de leiding van het ministerie van Justitie en Politie het volk te overtuigen dat de criminaliteit niet toeneemt, binnen beheersbare proporties is en dat het echt niet zo gevaarlijk is. Maar elke brute beroving is er volgens het Dagblad Suriname één te veel.

    Hieronder volgt een overzicht over de maand juli 2013. De opgeloste gevallen zijn op de vingers van een hand te tellen. Het zijn er minder dan vijf.

    De maand juli is begonnen met een beroving. Hierbij is één van de rovers, de 25-jarige Fabian Wanabo, op maandag 1 juli (Keti Koti-dag) komen te overlijden aan de schotverwondingen die hij had opgelopen bij de beroving van de ondernemer S.S. aan De Nieuwe Grondweg.

    Op dinsdag 2 juli werden tenminste twee overvallen gepleegd die zijn gepubliceerd. De eerste was een gewapende roofoverval, waarbij drie gewapende en gemaskerde criminelen een supermarkt op de hoek van de Kristalstraat en de Powisiestraat hebben beroofd. Het tweede slachtoffer van die dag was de eigenaar van Texaco Kasabaholo. Dit geval is bij een poging gebleven, vanwege hevig verzet van de eigenaar.

    Op woensdag 3 juli drongen vier gewapende en gemaskerde criminelen een woning binnen aan de Zwartenhovenbrugstraat achter Macro Shopping. Een echtpaar werd toen beroofd.

    Twee dagen later, op vrijdag 5 juli, werd de Chinese winkelier H.S. het slachtoffer van een gewapende roofoverval. Volgens schatting van het slachtoffer namen de daders SRD 1.500 mee.

    Op maandag 8 juli werd weer een supermarkthouder overvallen, deze keer aan de Verlengde Gemenelandsweg. Bij deze overval maakten de overvallers SRD 3.000 en 250 Amerikaanse dollar buit.

    Op dinsdag 9 juli werden twee overvallen genoteerd. Drie Braziliaanse mannen pleegden een overval te Moesapasi op Baling Sula, waarbij geschoten werd. Eén van het slachtoffer werd in zijn buik geraakt, terwijl een ander slachtoffer een kogel in de linkerschouder kreeg.

    Op deze zelfde dinsdag werd een echtpaar door drie gewapende criminelen in hun woning aan de Debipersadweg te Leiding overvallen. Volgens het politieonderzoek gingen de rovers ervandoor met SRD 1.000 en Euro 700, een gouden halsketting en een paspoort.

    Op vrijdag 12 juli werd een ondernemer door vier Brazilianen overvallen in het Nassaugebied. Ruim 2 kilo ruw goud werd buitgemaakt.

    Op dezelfde dag werd ook een goudzoeker in de Hoogestraat beroofd. Hier bedroeg de buit 20.000 Amerikaanse dollar, Euro 700, SRD 5000 en twee mobiele telefoons. De daders werden kort na de overval aangehouden.

    Op zaterdag 13 juli werd iemand op het parkeerterrein van een bekend casino beroofd door een ongewapende crimineel. De benadeelde had een tas bij zich met 2.900 Amerikaanse dollar en SRD 7.200 aan contant geld. De dader werd via camerabeelden herkend, maar hij is nog steeds niet opgepakt.

    Op maandag 15 juli hebben twee gewapende criminelen in een woning te Limesgracht hun slag geslagen. Uit het politieonderzoek blijkt dat zij 50 gram ruw goud en 875 Amerikaanse dollars als buit meenamen.

    Op dinsdag 16 juli werd een Chinees echtpaar in een woning annex winkelpand aan de Malangweg te Houttuin overvallen. Drie gemaskerde criminelen overrompelden de man en zijn vrouw. De slachtoffers werden zwaar mishandeld.

    Op donderdag 17 juli werden een winkelier, zijn vrouw en een kind behoorlijk mishandeld en beroofd. Drie gewapende criminelen met messen en schroevendraaiers zijn hier te werk gegaan. Deze brute beroving deed zich voor op Catharina Sophia te Calcutta.

    Op vrijdag 19 juli werd een Chinees echtpaar in een supermarkt aan de Anton de Komstraat slachtoffer van een beroving.

    Op zaterdag 20 juli heeft een gewapende roofoverval plaatsgevonden in het district Sipaliwini. Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt dat twee slachtoffers zijn ontvoerd.
    July 22, 2013

    @BOEGROE EN BRONCO
    EN DIT GEBEURT ALLEMAAL onder het lijderschap van je amnestie held bouta en zijn bende!!


    Maak melding
  11. Het plafond van het kantoor van de secretaresse van de minister van Openbare Werken (OW) is gisteren ingestort, althans gezakt. Dit beweert vandaag, woensdag 17 juli 2013, een ingewijde van het ministerie in het Dagblad Suriname.

    ‘Door de regens van afgelopen dagen is het water via het dak in het plafond beland, waardoor deze neerzeeg.’

    Bij het aantreden van voormalig minister van OW, Ramon Abrahams, in 2010, liet hij het hoofdkantoor van dit ministerie meteen restaureren en herinrichten. ‘Vriend’ Oostwijk Contractors & Consultancy kreeg het werk gegund voor ruim SRD 650.000. Deze onderhandse gunning maakte vele tongen los, vooral van de oppositie.

    In 2012 merkte de krant al op dat op het dak van het OW-kantoor dekzeilen geplaatst waren, ook op het dak boven het ministerskantoor. Men vroeg zich af of de SRD 650.000 kostende renovatie daadwerkelijk goed was uitgevoerd.

    BOEGROE EN BRONCO
    ANNO 2013 dak ingestort,met dank aan Abrahams die onderhandse vergunningen verstrekt alleen aan familie en vrienden!


    Maak melding
  12. Surinaamse rechters lopen stage in Nederland
    Gepubliceerd: 24 apr 2013 18:27 Laatste update: 24 apr 2013 18:27 Binnenland
    (Novum) – Een vast onderdeel van de opleiding van Surinaamse rechters wordt een stage van vijf maanden in Nederlandse gerechten. Ook administratief medewerkers en griffiers komen voor een stage naar Nederland. De Nederlandse rechtspraak werkt sinds 2008 samen met die van Suriname, met als doel te helpen bij de modernisering.

    Begin deze maand ondertekenden vertegenwoordigers van beide landen in Paramaribo de hernieuwde afspraken, die in grote lijnen een voortzetting van de bestaande samenwerking behelst, meldt de Raad voor de Rechtspraak woensdag.

    De Nederlandse inspanningen zijn vooral gericht op het overbrengen van kennis. In Nederland delegeren rechters veel werk aan griffiers. Om efficiënter te kunnen werken worden Surinaamse rechters en griffiers hierin getraind.

    Ook helpt Nederland om de functie van directeur bedrijfsvoering en het bijbehorende organisatiemodel te introduceren. In de Nederlandse gerechten is dat volgens de raad een sleutelfunctionaris, bij wiens afdeling alle lijntjes samenkomen. Sinds 2010 zijn Nederlanders gedetacheerd bij Surinaamse gerechten om te helpen bij het opzetten van dit organisatiemodel, dat uniforme werkprocessen mogelijk maakt. Ook op ict-gebied kan Nederland het nodige betekenen.

    De voormalige Nederlandse kolonie telt drie kantongerechten, een voor strafzaken, een voor civiele kwesties en een voor de overige zaken. De hoogste rechterlijke instantie is het Hof van Justitie, dat onder meer beroepszaken behandelt. De grondwet schrijft voor dat Suriname ook een Constitutioneel Hof kent, dat wetten toetst aan de grondwet. Dit hof is er echter nog niet.

    De afspraken werden ondertekend door Erik van den Emster, die tot 1 april voorzitter was van de Raad voor de Rechtspraak, en waarnemend president van het Surinaamse Hof van Justitie Cynthia Valstein-Montnor. Gezien de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in beide landen zijn er geen andere overheidsinstanties betrokken bij de samenwerking.

    Overigens is de huidige president van Suriname, Desi Bouters, in Nederland veroordeeld tot elf jaar celstraf wegens betrokkenheid bij de smokkel van cocaïne. Hij heeft die straf nooit uitgezeten. Europol heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

    Misschien is er hoop?


    Maak melding
  13. @Tedje

    Hahahahaaaaaa…

    de surinaamse rechters beseffen niet eens dat zij de HOOGSTE macht hebben in Suriname en niet bouta!!
    1 bevel van bouta en zie maar hoe ze als bangerikken de grondwet gaan wijzigen om in genade te vallen van bouta om zo hun leven te redden!!!


    Maak melding
  14. @Waterkant.net “…Klanten van de mall die er rond doolden, hadden dit al gauw door. Het werd een en al paniek en drommen werden waargenomen van mensen die zich spoedden naar een veilig heenkomen…”

    Wanneer je dit ‘koeterwaals’ leest (waarvoor iemand die zich ‘media-werker’ noemt) zich diep moet schamen, dan moet je niet gek opkijken dat wanneer er bijvoorbeeld over ‘huiselijk geweld’ bericht wordt, dit aldus verwoord wordt: “…en Vader sloeg Moeder dubbel van het lachen…”
    Of wanneer de President bij een val van de trap z’n nek gebroken heeft, dit wereldkundig gemaakt wordt door de Minister van Feestelijkheden Zijne Excellentie de heer Toeter-lampion…


    Maak melding
  15. @ray, terwijl mensen beroofd, mishandeld en vermoord worden zit de min. van justitie bij zijn kraamkliniek te wachten op nieuwe baby’s.

    Wat een land…wat een land!!


    Maak melding
  16. pfffff Ray erg 1zijdige informatie,ga terug naar Santoki periode,wedden dat het verschil miniem zal zijn?

    Gelukkig hoefde de brandweer niet in aktie te komen,Godd Bless,
    Jaja als het om de misstanden van NF gaat,geeft niemand thuis of ze gaan de tekortkomingen van deze regering googlen ai baja over objectiviteit gesproken uchhh.

    Ze kunnen het niet velen dat het Suriname heel goed gaat.Zelfs Nederland heeft zijn tegenstand laten varen en willen een goede relatie met deze regering ,dus waar maken de groenen zich druk over,ze maken zichzelf steeds maar belachelijker.
    Het enige wat ze steeds maar typen is paarse paupers/ezels/dommen hahahah wat dies al niet meer zei!Gebrek aan woorden noemt men dat.


    Maak melding
  17. isniewaar
    Nederland heft zijn tegenstand laten varen/ en jouw prestdent heeft de afro surinamers verraden door de nederlanders te vergeven


    Maak melding
  18. @isnietwaar

    Tijdens het NF regering hadden we SHERIFF Santokhi!
    Hij trad kort en krachtig op tegen de misdadigers volgens wet en recht.
    Toen huilden de ndp sympathisanten dat sheriff Santokhi de criminelen hard aan het aanpakken was. En nu heb je tijdens de ndp regering,belfort de uitroeier. Genadeloos executeert hij midden in de straat ongewapende mannen neer en mag hij doorgaan met politie spelen. In elk ander land ter wereld zou Belfort ontslagen worden,zijn pistol afgepakt zijn ,en zou hij in de gevangenis belanden ,maar heeee in Suriname ben je geweldig wanneer je zoiets uithaalt, kijk maar naar bouta,hij is de lijder en zijn Strafblad zijn cv,ziet er alles behalve rooskleurig uit!!En dan nog heb je die ROGER khan ,coca maatje van bouta,de ndp was boos toen sheriff Santokhi hem overleverde aan Amerika. Gelukkig maar. Want tijdens deze criminele ndp regering zou R.Khan 1 of ander ministerie post gekregen hebben!!Guyana heft de mogenlijkheid gehad om aan de usa de uitlevering van R.Khan te vragen maar dat hebben zij niet gedaan want ook daar in Guyana zou Jagdeo hen vrij laten gaan.

    En kijk dec moorden 1982,coup ’80,moiwana slachtingen,bouta amnestie, telefooncoups, alles dit alles en alles door dezelfde ndp criminelen van vroeger en heden!!!


    Maak melding
  19. Ik vind het enigzins jammer dat er alleen gekeken word naar het verleden hoe deze mall tot stand is gekomen, jammer is dat de realiteit niet ter sprake komt.
    De kontrole op situatie, s die mensen in gevaar brengt door ondeugdelijke bouwwerken is niet nieuw we zien het overal in de wereld.
    Wat wij zeker moeten doen is niet proberen het wiel opnieuw uit te vinden concreet is dit geval een niet op ziich zelf staand feit.Instantie, s moeten er voor zorgen dat dit niet meer voorkomt.
    De druk moet uit de samenleving komen en niet induvidueel maar masaal, het liefs met een jongere partij die hun best willen doen om dit bij de oude gevestigde orde onder willen brengen.
    De toekomst biedt hopelijk meer perspectief dan nu dus is de oproep naar de jongere een must

    Mvg luckyluc


    Maak melding
  20. Het stemvee dat de pajongwaaiers heeft helpen binnenhalen zal zich gevoeglijkerswijs zich moeten berouwen met de crap waarmee hun medelandgenoten zijn opgezadeld, althans indien er sprake is van presentie van integriteit en bovenal geweten. A razorblade will be always be unbeknown to a monkey on how to manage it. They,ve purchased themself turkies with the intention to soar with the eagles .


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES