Ontevreden goudzoekers krijgen eigen mijn

3

PARAMARIBO, 22 jul – De ontevreden goudzoekers van Nieuw Koffiekamp krijgen een eigen mijn. Dit meldt de commissie Ordening Goudsector Suriname, OGS. De commissie bereikte een compromis met de goudzoekers na lang onderhandelen. Het mijngebied van multinational Iamgold zal met rust gelaten worden.

Het laatste was een absolute voorwaarde bij de onderhandelingen. “Ik heb gezegd dat we niet meer kunnen accepteren dat de mannen in het gebied gaan van Iamgold”, zegt OGS-voorzitter Gerold Dompig tegenover de Times of Suriname. wel zal samen met deze bewoners van Nieuw Koffiekamp worden gezocht naar een mijngebied. De concessie van Iamgold waar het dorp midden in ligt, is aanlokkelijk. Door de jaren heen is er veel goud gewonnen.

De gewoonte was vaker om in door het bedrijf gekrabd gebied te gaan graven. Iamgold heeft dit steeds als levensgevaarlijk en dus onverantwoordelijk bestempeld. Bovendien wordt zo ook verlies geleden. De meningsverschillen kwamen onlangs tot het zoveelste kookpunt. De goudzoekers trachtten werknemers van het bedrijf te gijzelen. Een bedrijfsauto werd in brand gestoken en de toegeschoten politie vernielde een graafmachine van de goudzoekers. De schadeomvang wordt nu opgemaakt.


3 REACTIES

  1. Als je in opstand komt tegen de wet en wetteloosheid in het vaandel hebt en bandeloosheid een kenmerk is van jou gedrag dan wordt dit gedrag beloond met een eigen mijn waar je geen concessie rechten betaald noch belasting afdraagt.
    Hoe ver kan je gaan vraag jij jezelf dan af.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.