Illegale landbezetters verwijderd in Wanica

34

PARAMARIBO, 20 jul – Illegale bezetters van gronden in het Rahemal-gebied, Wanica, zijn zonder pardon verwijderd. Bouwsels die woonhuizen moesten voorstellen, zijn met de grond gelijk gemaakt. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer, RGB, wil een zeker signaal afgeven.

Het illegaal innemen van andermans of publieke domeingrond zal niet meer worden toegestaan. De bezetters hadden de zogenaamde Rahemal 3-sectie ingepikt. De laatste keer dat ‘wilde occupatie’ oogluikend werd toegestaan, was bij de bezetting van Rahemal 1. De ruim honderd bezetters daar krijgen naar allee waarschijnlijkheid een legale status. “We werken aan een oplossing”, zegt minister Steven Relyveld van RGB tegenover de Times of Suriname.

Het oplossen vergt kennelijk ook dat de kraan gesloten wordt. Relyveld zegt een structurele oplossing te zoeken voor het ‘occupatieprobleem.’ Daar hebben opeenvolgende regeringen een vette kluif aan gehad. De pas verwijderde bezetters klagen dat ze niet de tijd kregen om hun bezittingen uit hun verblijf te verwijderen. De politie ging drastisch te werk na twee dagen tevoren gewaarschuwd te hebben. Alle bouwmaterialen zijn in beslag genomen en worden later mogelijk afgestaan.

34 REACTIES

 1. Kan ik als stadsbewoner zomaar naar de binnenlanden van Suriname rijden, vliegen en of varen en het in mijn bolle kop halen om een stuk grond te bewerken zonder zelf op niet mis te verstane wijze te worden bewerkt door die zogenaamde in stam verband wonende mense?
  Wij zijn met een paar dome/bosbare dingen bezig in dit land.


  Maak melding

 2. De regeerder en zijn rijke vriendjes zijn de grootste dieven van grond. Dat is een feit. Ze stelen legaal… Er is een ware wedstrijd van wie de meeste grond kan stelen… Bijna heel Suriname is al ingepikt…

  Geef de kansarmen ook een klein stukje om een bestaan te kunnen opbouwen… Dan gaan ze ook geen andermans eigendommen occuperen…

  Er is grond genoeg voor iedereen maar de hebzuchtige aasgieren willen alles voor hunzelf houden…


  Maak melding

 3. Eindelijkkkkkk,die boslandbewoners dachten en denken dat ze zomaar grond kunnen inpikken liefst van mensen die hun hele leven kei en keihard gewerkt hebben.Sinds Brunswijk in het politieke circuit zit,doen deze mensen wat ze willen.


  Maak melding

 4. Waar zijn Jennifer en Misikaba die altijd voor de illegale bezetters opkwamen, toen was het wel belangrijk voor de nodige propaganda en stemmen winst. Zijn de ABOP en NDP vlaggen ook meegenomen naar het bureau?


  Maak melding

 5. je kan ze uit het bos halen maar het bos uit ze kan je niet halen…
  u en ik moeten sparen om een kavel te kopen, deze boes pramakka’s denken dat alles gratis is zoals in het bos.


  Maak melding

 6. Paagal het is net zo als Roy stelt, waarom moet de een werken, sparen en betalen voor een stukje grond en de ander niet, wat denk je als dit zou gebeuren hele volksstammen komen een stukje grond opeisen, ga dan ook gelijk gratis drugs verspreiden, hoeven de junks ook niet te gaan bedelen en te stelen om aan geld voor die rotzooi te komen


  Maak melding

 7. De Natuur is van en voor iedereen. Elk individu heeft recht op een stukje aarde, derhalve is een stukje grond verkopen aan een medenaaste het meest misdadig, ook al is de behoeftige geloviger dan de Paus. Dit gedrag van onsaamhorigheid is te vertalen als één der onderdrukkingsthema’s van kwaadaardige roofdieren in mensengedaante die hun zelfbedachte grondwet en rechtmatigheidstelsel beschouwen als hun beste vriend waarin de grondwet, de zogenaamde rechtmatigheidswetten en regeringsregels gebaseerd zijn op de bijbel.

  Onthoud; het doel van de Natuur is om het leven voor een ieder te veraangenamen. Is dit zo moeilijk uitvoerbaar dat er regels en wetten gevolgd en bedacht moeten worden om elkaar iets te gunnen waar uiteindelijk er toch niets van terechtkomt? Zoeken naar spijkers op laag water is ook een Christelijke aangelegenheid waardoor een oplossing uitsluitend te vinden is in Heaven bij God?? Voor hulp moeten de gelovigen bij hun Heiland zijn, overigens verplicht ik mijzelf om hierbij aangeven dat de Hemelpoort gelukkig constant open staat voor een ieder die een oplossing zoekt, ga alstublieft heen en keer nimmer meer terug! Wereldwijd zijn het meestal allemaal Nepchristenen die zich quasi Christen noemen en dweperig een geloofsleer belijden om zich te onderscheiden van een ander. De échte Christus gaf ieder mens die zich tot hem wendde voor enige hulp een plek voorzover zijn mogelijkheden reikten, hij gaf wat hij bezat en deelde zijn hebben en houden evenals zijn poet ook met een ieder die in deze behoefte voorzag. De echte Christus was in realiteit ongeloviger dan de ongelovige Thomas, want wie gaat nou een godsdienstleer aanhangen waar men constant aan onderdrukking en onmenselijkheid te lijden heeft? Een gelovige regering in een land waarin de meerderheid van de bevolking min of meer door omstandigheden gedwongen zijn om een gelovig leven te lijden en te denken, kan nooit iets goeds uitkomen ook al lijkt het er somtijds best mee te vallen. Maar samenleven met bekrompen lieden die halsstarrig vertikken hun ongelijk in te zien, kunnen nooit samenleven met hun medemensen, daar ze tezamen met deze zelfde medemensen diep in de stront zitten. De uitverkorenen onder hen zullen zich altijd precies zo gedragen in wat ze denken, als slaafse navolgers vertegenwoordigd in verschillende clubjes gezeteld zijn in één wereldwijde criminele club. Hoe heviger er wordt gebeden des te hevig komt de vloek der bestraffing aan op hen die in “Hem”geloven. Dus Surinamers; het zijn jullie eigen broeders en zusters die jullie deze ellende aandoen, het is de wil van God en niet meer zeuren omdat de oplossing er is zoals door mij hierboven vermeld in Jezus naam;amen.


  Maak melding

 8. Is een goede zaak, laat die mensen oprotten en afblijven van andermans grond!

  Zelfs in de stad pikken buurt bewoners gronden in van familie’s die in het buitenland zijn. De reden dat ze in het buitenland zijn maakt niks uit, het kan ziekte zijn, het kan werk zijn dat doet er niet toe.

  Als die mensen terug willen naar Su dan hebben ze ellende om al die mensen die gronden hebben gekocht bij een oplichter duidelijk te maken dat ze moeten vertrekken of nogmaals voor die grond te betalen aan de rechtmatige eigenaar.

  Mensen van instanties helpen mee met die oplichterij, ze krijgen euro’s en stempelen alles wat ze maar kunnen.

  Als een grond eigendom is en iemand heeft het verkocht aan een ander dan is dat een misdrijf, de eigenaar moet op dat moment de mogelijkheid hebben om aangifte te doen, die bewoners te ontruimen of laten betalen tegen de dagwaarde op dat moment.

  Officeel zijn de gebouwde huizen dan eigendom van de rechtmatige eigenaar.

  Mensen let op als u percelen wilt kopen want er zijn een aantal mensen in Paramaribo die percelen verkopen die van een ander zijn en u gaat er nog een keer voor moeten betalen of u moet vertrekken, u komt er dan achter dat u bent opgelicht.

  Het gaat niet mooi zijn voor de kopers als een perceel door de eigenaar verkocht wordt aan een ander terwijl u er ook al voor betaald heeft en een huis heeft gebouwd, u raakt alles kwijt.

  Dan kunnen ze zeggen dat de ene geen perceel heeft en een ander zoveel, dan hadden ze vroeger ook moeten werken en kopen.


  Maak melding

 9. DOMEIN GROND IS NIET ALLEEN VOOR POLITICI BESTEMD, MAAR OOK VOOR DE ARME BURGERS WANT DAAR HEBBEN ZE OOK RECHT OP.
  DOMEIN GROND IS NIET ALLEEN VOOR RASHIED DOEKHIE EN CO BESCHIKBAAR.

  ER MOET NU EINDELIJK WAT WORDEN GEDAAN VOOR DE BURGERS DIE OOK EEN DAK BOVEN HUN HOOFD WILLEN HEBBEN EN DAAR IS NIKS MIS MEE.

  WAAROM KAN DOEKHIE TIENTALLEN DOMEIN GROND BEMACHTIGEN EN ANDEREN NIET ???

  ZELFS ZIJN DOCHTER DIE IN NEDERLAND BIJ DE SURINAAMSE AMBASADE WERKT HEEFT AANTAL DOMEIN GROND BEMACHTIG, DAN VRAAG IK ME AF WAAROM ANDEREN DIE HET NET ZO HARD NODIG HEBBEN NIET EEN KANS?

  STRAKS GAAT DOEKHIE DOOD EN DAN IS HET OVER EN UIT, EN HIJ ZAL GEEN STUKJE DOMEIN GROND MEE NEMEN EN WORDT JUIST ONDER DE GROND GRSTPOT.


  Maak melding

 10. Beste Django, ja de natuur is van iedereen. maar helaas voor je stelling is enige regulering van die stukjes noodzakelijk. Stukken grond zijn vergeven aan families die als contractwerker naar Su zijn gekomen. Andere stukjes zijn met hard werken uiteindelijk aangekocht.
  Sommige mensen bewerken jaren lang een stukje domeingrond voor ze recht hebben op koop. Ik begrijp echt wel dat de beheerders van het land grond moeten vinden om te kunnen uitgeven, dan wel in eigendom of erfpacht.
  Maar met een groep zomaar een stuk grond in bezit nemen gaat wel wat ver. En doet zeker geen recht aan de inzet die anderen hierboven genoemde hebben moeten doen voor een stukje grond.
  Als we deze lijn doortrekken, is er totaal geen ruimtelijke ordening meer in de stad en krijg je echt anarchy. En eilandjes in de stad vanwaaruit deze lieden rooftochten kunnen organiseren in de bewoonde wereld en de bezette gronden een soort vrijplaats worden waar het gezag niet durft te komen.

  Dus beste Django, als je overvallen wordt en de bende trekt zich terug op “hun”gronden waar het gezag niet durft te komen. Schrijf dan gewoon weer een vrolijk stukje hier op het forum.
  I rest my case


  Maak melding

 11. Elke Surinamer zou in principe recht hebben op een ha land als geboorte recht als die buitenlanders honderduizenden hectaren in concessie kunnen krijgen, politici en hun vrienden nog veel meer.


  Maak melding

 12. Wat een lachertje politiek suriname
  Suriname gaat kapot aan al die graaiers,het is dan ook niet te stoppen.
  Ze zijn op politiek niveau allemaal hun zakken aan het vullen om straks lekker
  te kunnen leven
  En het mooiste is nog,ze kiezen er zelf voor!! De graaiers worden steeds rijker en
  de rest worden steeds volledig uitgeknepen.
  Nu is het Steven Relyveld beurt. RESHUFFELEN?? Is gewoon op je beurt wachten !!


  Maak melding

 13. deze mensen maken en breken.la my naar t binnenland gaan en zomaar ergens gaan bouwen…………hmmmmmm.k ben ook arm maar k occupeer niet,wacht rustig af.na deng aba kondre…….


  Maak melding

 14. Er zijn genoeg kansarme die een perceel hebben gekregen maar het perceel werd weer bos of men neemt een lening er op en koopt een auto,en kan of wil de lening niet aflossen het perceel komt op de veiling en een kansrijke die koop het op,dan komen de kansarme om het te occuperen nou dan is de cirkel rond.


  Maak melding

 15. Theo heeft een punt waar ik het mee eens ben.

  Het gaat mij erom, als politici duizenden hectares kunnen stelen, waarom mag een kansarme geen 300 vierkante meter domeingrond krijgen dan??? Dan zal men ook niet occuperen… De grootste occupanten zijn de regeerders en rijke vriendjes die bijna heel Suriname al hebben geoccupeerd. Ja dan gaat je op langere termijn om problemen vragen… Onroerendgoedbelasting heffen is misschien de oplossing om het stelen van grote stukken gronden te ontmoedigen.

  En als blijkt dat men een lening op domeinngrond kan nemen, wat eigenlijk niet moet kunnen, en die niet terug kunnen betalen. Dan mogen ze nooit meer in aanmerking ervoor komen…

  Het recht voor een stukje grond moet ook voor elke Surinamer gelden, omdat er genoeg is, maar helaas is bijna alles al bezet door aasgieren…


  Maak melding

 16. Voor een groot deel ben ik het wel met Theo en Paagal eens, iedere inwoner zou recht moeten hebben op een stukje grond, om te kunnen bouwen, maar je moet er wel wat voor willen doen en daar wil het nog wel eens aan ontberen, soms door onwetendheid (waar en bij wie moet ik zijn) maar ook door gemakzucht, krijgen is makkelijker dan verkrijgen, in ons jaarlijks verblijf soms ook voor langere periode voorbeelden te over van gezien.
  Bovendien wat voor reacties zul je krijgen, de ene buur heeft hard moeten werken en sparen voor zijn kavel en huis en de buurman krijgt het zomaar


  Maak melding

 17. De beloofde 18000 huizen zullen wat verlichting brengen, een 30tal sleutels is al verstrekt aan partijloyalisten. Dus mensen nog wat geduld betrachten, rest nog 17000zoveel voor de komende verkiezing. Ondertussen wordt er nog flink gegraaid en stijgt de dollar koers gestadig alweer een drogreden om onze valuta en goud te “verkopen”.


  Maak melding

 18. Mensen denken elke dag na hoe ze een ander zn grond in kan pikken en/of kan verkopen.

  Let op en doe je “huiswerk” goed voordat je je geld uitgeeft want je raakt alles kwijt als het een ander zn grond is, als het niet nu is dan is het over 10 jaar maar je raakt het kwijt, perceel kwijt en geld kwijt. Logisch toch, is diefstal/heling.

  Dan kom je erachter dat de verkoper je opgelicht heeft.

  Gebeurd heel veel meestal door buurt bewoners en vooral met percelen van wie ze weten dat ze tijdelijk uitlandig.Veel verkavelaars doen ook mee, ze kopen alles op voor een appel en ei en vragen de hoofdprijs ervoor.


  Maak melding

 19. @django
  Beste Django, ja de natuur is van iedereen.
  Tracht een stuk grond te bezetten in een marron gebied legaal als illegaal en dan heb je de poppetjes aan het dansen.
  Oja, ik heb nu pas begrepen wat marron eigenlijk betekend. Weet jij dat ook???????????
  bandeloosheid wetteloosheid zijn de kenmerken van deze bezetters. kenmerkend in hun gedrag “snel en met zo weinig moeite en zweet zoveel mogelijk toe-eigenen alsof je als ware in het bos leeft.
  Eindelijk iemand die, eerst zwaluw maakt nog geen lente, de moed heeft op te treden.


  Maak melding

 20. =Ik zou mij eerst zorgen gaan maken hoe het komt dat er een groep mensen zijn die de wetten en regels aan hun laarzen trapt.

  =Onderzoek heeft ook uitgewezen dat de grootste groep de creolen zijn die illegaal bezig zijn om gronden eigen te maken die niet van hen zijn. Ik maak mij zorgen en de vraag is hoe dat komt?????

  =Het moet niet kunnen dat men steeds illegaal zomaar een huis aan het opzetten is op een stuk grond dat niet van hen is en vervolgens gaat eisen dat zij al 30 jaar woonachtig zijn en recht op hebben.

  @django, kijk maar wat ik Zimbawe is gebeurd door dat jij vind dat een ieder gratis recht heeft op een stukje grond.

  =Mensen die steeds alles gratis willen hebben brengen een land achteruit, omdat zij nooit belasting betalen en is oneerlijk tegenover een ander die wel hard werkt.

  =Ik zou daarom zeggen::zorg voor en beter opvoeding, ga naar school voor een beter toekomst.


  Maak melding

 21. Ira, de mensen die de gronden pikken zijn mensen uit de binnenlanden van Suriname. Als men de cultuur en leefgewoonten van de binnenlandbewoners bestudeerd ontdek je snel bepaalde kenmerken van de groepen. Binnenlandbewoners Marrons en Indianen kennen geen ruimtebesef. Het oerwoud is groot en oneindig.Zij leggen geen grenzen in tegenstelling tot de stedelingen die overal grenzen leggen en bepalen wat hun territorium is.Bij boslandbewoners is de wereld hun woongebieden die is volgens hen ook voor iedereen gemaakt. Vanuit deze gedachtengang begrijpen zij niet dat er problemen worden gemaakt van het feit dat zij een andermans grond in bezit nemen. Deze mensen zouden ook gronden kunnen krijgen, er is grond in overvloed. Maar er zijn geen mensen die hen kunnen ondersteunen bij de aanvragen.Daarnaast moeten ze ook een aankoopbedrag bij elkaar zien te vinden om een aanvraag in te dienen.


  Maak melding

 22. @RobG, daarom is het ook belangrijk dat de leiders met deze groep gaat praten zodat zij zich verder kunnen gaan ontwikkelen.
  De volgende generatie mag niet kapot gaan.

  =Als men nu niet gaat ingrijpen wordt het straks een chaos in suriname.


  Maak melding

 23. Dit is onrechtvaardig. De front aanhangers krijgen gratis hecatres grond en als de woningzoekenden het huisvestingsprobleem oplossen door zelf een huis te bouwen op publieke grond worden ze gedupeerd.


  Maak melding

 24. Meneer Pinas,het is triest maar waar.Door het NieuwFront is zoveel grond weggegeven aan vrienden, familie, partijbonzen en aan partij loyalisten dat er bijna niets meer over is voor de gewone man.

  De regering Bouterse kan zelfs niet aan genoeg grond komen om huizen te bouwen voor de mensen.Bijna alle grond(het beste grond voor de huizenbouw en landbouwgrond) is verpacht aan NPS/VHP-ers. Tot in het bosnegerdorp Santigron hebben de NPS-ers grote lappen grond uitgedeeld aan partij loyalisten.

  In de afgelopen 15 jaar heeft Venetiaan behoorlijk huisgehouden bij de gronduitgifte.Grote braakliggende gronden kunnen niet meer aangewend worden door anderen omdat deze gronden in handen zijn van familie en mensen die nauwe banden hebben met de NPS en VHP.Deze mensen zijn nog erger dan de december 1982 gebeurtenissen in Suriname.

  De regering Bouterse moet nu grond gaan terugkopen om de huizen te kunnen bouwen.Dit is een van de redenen waarom er een stagnatie is opgetreden in de huizenbouw.


  Maak melding

 25. Euhhhhhhhhhhhhhh,

  Nu wordt ik gek…
  Waarom moeten de arme mensen verwijderd worden?
  Of ik heb het verkeerd gelezen.
  Waarom krijgt de klapper Javaan geen tegen gas ?
  Waarom krijgt een Braziliaan wel zomaar grond om goud te zoeken? Dat vernietigd en vervuild ons land!

  Nee inzetten voor onze bevolking en kiezers nee die laten we vallen.

  Stel voor dat een ze nu ipv rotikip het volk een stuk grond beloven.


  Maak melding

 26. Piet Paniek,in de kustvlakten tot aan het begin van het heuvelland is er geen grond meer beschikbaar voor de gewone man of vrouw.Alle bruikbare grond is vergeven aan NPSers en VHPers. De regering Bouterse moet nu grond gaan terugkopen bij de boeven van NPS en VHP. Alleen tot diep in het binnenland is er nog grond te krijgen.De allergrootste corruptelingen zijn de heren en dames van het NieuwFront geweest.


  Maak melding

 27. Ik vond dat wij Suriname verplicht een stuk moeten cultiveren.
  Grond verdelen en iedereen moet zorgen dat men niet omkomt van de honger!
  Nee er wordt geen roti meer uitgedeeld tijdens de verkiezingen!
  En als iemand iets steelt van een ander omdat hij snel aan geld wilt komen dan is hij het haasje!
  Ik kan wel snappen dat mensen uit armoede eten stelen. Want kinderen moeten nu eenmaal eten.
  Maar een luie sakasaka van paars moet je nu eenmaal een kans geven anders ben ik onmenselijk tov hun leider of onze kolerelijder.


  Maak melding

 28. Deze zijn kansarmen tussen ons. Zij kunnen geen stuk grond (kavel) betalen. Geef deze mensen dan een stuk grond buiten de hoofstad zodat zij misschien daar een leven kunnen opbouwen. Hier bedoel ik niet slecht mee omdat het zijn vaak mensen die weinig tot geen opleiding hebben genoten. Ook om criminaliteit te voorkomen. Niets doen is ook geen oplossing.


  Maak melding

 29. Prata Grong
  Zij kunnen geen stuk grond (kavel) betalen. Geef deze mensen dan een stuk grond buiten de hoofstad zodat zij misschien daar een leven kunnen opbouwen.

  En dan?????? Wie moet dan betalen voor de infrastructuur? Ja wij de belastingbetalers want deze mensen hebben geen geld om hun eigen infrastructuur op te bouwen. Wegen moeten worden aangelegd, natuurlijk door de overheid van onze belastingcenten.
  .
  Gratis, kratis sondro foe pai. Weten deze personen waar dan het geld vandaan moet komen. Wie betaald van de kosten van EBS? Ik moest zelf de [palen betalen om electra te krijgen en niet zi weinig ook 15 palen koste het mij.

  En maar brullen geef ze kratis want ze kunnen het niet betalen.
  Ik zou zeggen ga dan zweten en broko joe sking foe spaar joe monie en dang joe kang bai.
  Ma deng lesie noh k. .


  Maak melding

 30. Maandag 22 juli 2013 om 11:09 uur, door kolo kolo

  Als je zorgt dat deze mensen een stabiele leef omgeving krijgen zulken zij later meehelpen om de belastingpot te vullen ipv de misdaad in te gaan. Weet je wat de kosten hiervan zijn?

  Positief investeren en je volk waarden bij brengen !


  Maak melding

 31. stel dat suriname een overheid had, dan kon die dit reguleren. en handhaven. en stel dat suriname een overheid had die gekozen is ten koste van een vorige overheid en die beloofd heeft dit in orde te maken, te reguleren, dan zouden wij heel blij zijn. want tenslotte heeft de huidige overheid gezegd dat zij het beter kunnen dan de vorige, zij krijgen het mandaat en zij maken er een megacombinatiePotverbeuren van. jammer he, dat suriname geen overheid heeft.


  Maak melding

 32. Goed zo Dre jij zou het beter gedaan hebben jammer dat ze jou niet de kans voor geefen of is het juist goed want het lijkt alsof jij goed voor kwaad beoordeelt want tot nu toe is er geen 1 andere regeering die het een beetje beter deed


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.