‘Hardnekkige groep’ verantwoordelijk voor botsing met Iamgold

27

PARAMARIBO, 18 jul – “Een hardnekkige groep.” Dit zegt voorzitter Gerold Dompig van de commissie Ordening Goudsector Suriname, OGS, van dorpelingen uit Nieuw Koffiekamp die in botsing kwamen met Rosebel Gold Mines. Het dochterbedrijf van Iamgold zou ten einde raad zijn. De groep, zo’n twintig man groot, weigert in te binden. “Er is aangestuurd op confrontatie”, aldus Dompig.

De mannen vormen een klein deel van de Nieuw Koffiekamp-bewoners die aanvankelijk in het wingebied zaten van Rosebel. De rest zou volgens Dompig zich wel bereid hebben getoond naar een speciaal wingebied te trekken. “Alleen deze groep blijft hardnekkig.”De politie moest hard optreden. De mannen zijn verwijderd, maar daarvoor was een passagiersbus van het bedrijf vernietigd. Ook een patrouillewagen van de politie werd in brand gestoken.

Volgens de dorpelingen is juist het omgekeerde het geval. De politie en ook andere eenheden zouden op hen hebben geschoten. “Wij worden constant opgejaagd, we mogen geen goud zoeken, en we horen steeds maar dynamiet”, zegt een dorpsbewoner. Hun dorp staat midden in het wingebied van Rosebel. “Dit dorp zit muurvast, we kunnen nergens heen zonder toestemming van Rosebel. We winnen goud sinds mensenheugenis en nu mag het ineens niet meer.”

27 REACTIES

 1. In plaatselijk verslag van de reportage dienst van Radio Apintie,beklaagt een persoon zich erover dat goudzoekers bij het binnentreden van het aan hun aangewezen mijngebied, documenten moeten overleggen,waaruit zal moeten blijken wie de eigenaar is van de machine en tevens aantonen hoe ze aan de mdelenid zijn gekomen om die machines aan te schaffen.


  Maak melding

 2. Er ging wat mis bij de vorige zin,vandaar dit vervolg.

  Hoe hij aan de fondsen is gekomen om de machines aan te schaffen. Die maatregel zal natuurlijk voor irritatie zorgen en dan krijg je verzet.

  Het is mij trouwens nooit ter ore gekomen dat importeurs van tweede handse auto’s in Parbo bij de inklaring moeten aantonen waar zij de fondsen voor de aankoop en import van de voertuigen zijn gekomen. Onder die bedrijven bevinden zich enkele wasinrichtingen!


  Maak melding

 3. Forummers, Odi odi.

  Alsnog een korte aanvulling op bovengenoemd artikel.

  ASABINA RAPPORTEERT VERNIETIGING WERKTUIGEN ‘GOUDZOEKERS’.

  18 Jul. 2013 (Bron-starnieuws.com)

  Assembleelid Ronny Asabina (fractieleider BEP) heeft zich vandaag georiënteerd in Nieuw Koffiekamp en de plek waar werktuigen van goudzoekers zijn vernietigd.

  “Ik heb met mijn eigen ogen kunnen zien dat de spullen zijn vernietigd. De situatie is onder controle, maar de mensen zijn verbitterd en vijandig”, zegt Asabina aan Starnieuws.

  *Asabina heeft zich vandaag georiënteerd.

  Maar dezelfde ASABINA gaf nimmer gehoor om zich eerder in dat gebied te oriënteren naar de praktijken van deze ‘goudzoekers’.

  Hij had alleen tijd voor z’n zogenaamde (pauselijke kostuum).


  Maak melding

 4. Ondervind(ing)en. Is de beste leermeester maar dit is nb de zoveelste keer dat de binnenland bewoners/djoeka gepakt worden door zaka-zaka Bouta/DiDiBrie. Die Liesbeth die op de Su radio belt in Su die heeft ’t gister gezegd in de uitzending vaan sky in BTO mie gado wang mang wraak,hierna a mang bel na Limbo ai je hoorde en voelde aan dat als deze in de buurt bij vrouw lisbeth stond hij haar misschien zou verslinden.Aai a vrouw mik mie lafoe die vrouw Liesbet zei;;;;;;;;toen PRESIDENT VENETIAAN er was heeft dit zich NNNNNNNOOOOIIIITTTT VOORGEDAAN.En toen was “t echt stil. ik ben het ook eens dat de bewoners geen eigenaar zijn van wat dan ook,maaaaaar dit is wat DiDibrie de mensen is gezegd/beloofd niet verder enkend door de mensen en zo iets hadden van ahaa nu is ’t kassa.Overigens als je goed oplet mensen dan zie je WWWWWWWel wat DiDiBRie doet voor die indiaan en of indianen,want zij krijgen wel conssesie maar de doeka krijgt kruimels. de djoeka kruigt dat zand dat al behoorlijk is uitgezeefd,dat deel waar niets meer is uit tehalen en je vernietigt de djoeka zijn wroko-sanie.DOmpig kom nou .Dompig keba bha….Dompig in deze vind ik dat je je eigen belang. dat van DiDiBrie en son Dino en de MULTINATIONAL dient joe zaka-zaka ooktoe.Bala matie joe sa. habie foe loesoe Lonnie dang joe tikie BEP zonder Diana Pokie,want deze speelt onder een hoedje met de duivel en kijkt alleen naar haar belang. odi odi Glenny.


  Maak melding

 5. Goed voorbeeld doet goed volgen..
  je kan ze uit het bos halen maar het bos kan je niet uit ze halen…
  Het enige wat telt is geweld..brunsie mentaliteit…
  dialoog aangaan, nooit van gehoord….


  Maak melding

 6. @GMAP… de LEUGEN(AAR), regeert. En onze populistische, goedbetaalde napraters, Lackin en Limbo blijven schaamteloos het volk belazeren.


  Maak melding

 7. @henk
  correctie…het volk wilt zelf belazerd worden..
  dat er wezens zijn die een moordenaar, drugsdealer, verkrachter adoreren zegt toch genoeg over hun mentaliteit..

  Terwijl de volgelingen van brunsie pinaren verrijkt hij zich zelve, hy heeft zijn ziel ook verkocht aan de man die hem bijna had laten vermoorden…


  Maak melding

 8. Hallo goudzoekers ,jullie hebben tegenwoordig allemaal een mobilofoon met camera kunnen jullie toch alles stiekem filmen wat dompig, linscheer en hun doen en op youtube zetten kan de rest van de wereld zien en oordelen.


  Maak melding

 9. Als het Samaaka vonnis definitief zijn beslag krijgt dan zijn de rapen gaar.

  Dit is nog maar een voorproefje wat de multinational te wachten staat. En ook de andere mijnbouwbedrijven moeten vrezen voor hun activiteiten in Marrongebieden.

  Na het Tigri-gebied te zijn kwijtgeraakt aan de Guyanezen, raakt Suriname ook het hart van zijn ontwikkeling kwijt aan de binnenlandbewoners. Het oproer is begonnen bij Nieuw Koffiekamp en zal als een inktvlek verspreiden over het gehele binnenland.


  Maak melding

 10. Djukas daar, het is aan jullie om totale CHAOS daar te veroorzaken. Maakt het onmogelijk voor deze grote bedrijven die dicht bij jullie dorpen komen. Laat merken dat jullie je oerwoud kent, maar met je wapen in je hand…REBELLL..


  Maak melding

 11. =Als de indianen straks gaan eisen zullen de marrons terrein verliezen wordt er gezegd, omdat zij zich op de achtergrond houden om te kijken wat er gebeurt.


  Maak melding

 12. This is the perfect blog for everyone who really wants to
  understand this topic. You understand so much its almost
  tough to argue with you (not that I actually will need
  to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a topic that’s been discussed for many years. Excellent stuff, just great!


  Maak melding

 13. ze moeten gewoon weer nappy en casave gaan verbouwen , of denken ze dat goud alles is .
  als je geen djoeka genoemd wil worden moet je niet als een djoeka doen .


  Maak melding

 14. Hi there everyone, it’s my first visit at this web page, and article is truly fruitful for me, keep up posting these types of articles or reviews.


  Maak melding

 15. Wat DiDiBrie kan/mag mag en de djoekaaa ook en dat is nml; de wetten aan hun laars lappen.De djoeka is goed om je tot Pre…….ding te maken in Su,maar je mag/moet niet het beloofde nakomen. Djoeka go fitie nanga bouta a DiDiBrie foe sang a beloof joe Maar eigenlijk mie fin dat a kies oeng djoeka mooi hebzucht foe ronnie mikie oeng djoeka trong lasiemang. Jjjjoepppiee. Odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.