‘Beschermen democratie meer dan beschermen president’

26

PARAMARIBO, 17 jul – De democratie beschermen houdt meer in dan alleen maar het staatshoofd beschermen of de regering. Dit stelt parlementariër Chandrikapersad Santokhi (Nieuw Front/VHP). De Unie van Zuid-Amerikaanse Staten, Unasur, heeft het in een speciaal protocol alleen over bescherming van presidenten. Met deze voorzorg tegen coups is er sprake van een levensgroot hiaat. Suriname moet daar als lid een punt tegen maken.

Nu het protocol in het parlement wordt besproken, is het hoog tijd. Democratie is een samenspel van regering, parlement en rechterlijke macht. “Als nu de gekozen president de democratische orde schendt, wat dan? Kan het volk of het parlement naar Unasur? Het gaat veel verder dan de democratisch gekozen president of regering”, zei Santokhi in het parlement. Ook parlement en rechterlijke macht maken deel uit van de rechtsorde.

In Suriname zelf is al het een en ander meegemaakt. “Als de regering de onafhankelijkheid van de rechter onder druk zet, mag de rechterlijke macht dan een beroep doen op Unasur”, aldus Santokhi. Hij vindt het hiaat opmerkelijk. Vergelijkingsmateriaal is er te over. Het handvest van de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, is in dit opzicht veelzijdiger. Ook parlementsvoorzitter Jennifer Simons vindt dat het parlement een ‘duidelijke rol’ moet krijgen.

26 REACTIES

 1. Precies ja het houdt zeker meer in. De enige echte en beste manier om de president en vaderland te beschermen is door per direct, ( het liefst vandaag nog) levenslange opsluiting van de gek didibrie en zoon. En zo is het maar net.


  Maak melding

 2. Een criminele dictator is geen enkele aanwinst voor de democratie.
  In suriname is het eerst bouterse daarna komt de democratie ,parlement en rechterlijke macht.
  Ik vindt die hele Unasur een jokers clubje, zei weten als geen anderen hoe Zuid-Amerika en Larijns Amerika hebben geleden onder de dictaturen, dan zou je hopen dat deze organisatie ervoor zou pleiten voor de verdere democratisering van heel de regio. ik bent het verder helemaal eens met Santokhi, naar mijn mening is deze man klaar om suriname terug te brengen tussen de beschaafde wereld.


  Maak melding

 3. En over bescherming gesproken:

  Wie beschermt de rechtzoekenden in Suriname? Wie ziet strikt erop toe dat uitspraken van rechters fair zijn? Wie ziet erop toe dat corruptie ingedampt wordt?

  Wie beschermd de burgers?

  Zodra Bouterse aan de macht is, is moord, doodslag, verkrachting, beroving met geweld en het afpersen van vooral hardwerkende welgestelde Hindoestaanse ondernemers?

  Deze president is de oorzaak van alle ellende terwijl dit misselijk figuur beloofde corruptie met wortel en tak uit te roeien?

  Corrupte rechters als Anand Charan, notaris Soerjbalie, advocaten Frank Truideman en ga zo maar door……

  Bouterse, jij moet de veiligheid in Suriname waarborgen voor een ieder. Ook ten aanzien van de rechtspraak moet jij de corrupte honden aanpakken.

  Maar ja, hoe doe je dat als je zelf als grootste misdadiger tegen de menselijkheid en als drugscrimineel de president wil uithangen?

  De tijd zal het leren.


  Maak melding

 4. @GMAP
  Broeder, hij is in elk geval goed geschoold in tegenstelling tot de wolf..de veroordeelde drugsdealer.

  Hij/zij die vinden dat de wolf geen moordenaar, drugsdealer, verkrachter-CRIMINEEL is hebben behalve boter op hun hoofd ook stront aan hun ogen…


  Maak melding

 5. De NDP en naar trawenten geven een geheel eigen invulling aan democratie. Ze hebben een hekel aan de vrije meningsuiting en kritiek op hun beleid. Ze zaaien haat jegens andersdenkenden door hen als ´vijanden van het volk´ neer te zetten. Een veel gebruikte methode onder dictatoriale regiemes, die veel bloed aan hun klauwen hebben. Daarnaast is democratie iets die op gespannen voet staat met het verderfelijke gedachtengoed van de NDP. DNP en democratie gaan niet samen. Op deze wijze glijdt Suriname af naar een bananenrepubliek.


  Maak melding

 6. Begint erop te lijken dat Chandrikapersad Santokhi één van de weinige parlementariërs is die snap t hoe democratie werkelijk in elkaar zit. Naar mijn mening is deze man klaar voor het presidentschap. En voor mensen die bang zijn dat een hindoestaan president wordt van Suriname, die mensen roep ik op om over hun schaduw heen te stappen in het belang van Suriname.
  Die hele etnische discussie leidt nergens toe. Kan alleen maar zeggen dat Chandrikapersad Santokhi op mij over komt als een man met verstand van zaken. Santhoki zo er goed aan doen om nu uitsluitsel te geven met wie hij na 2015 een coalitie wil gaan vormen. Gezien zijn recente uitspraken in media kan ik mij niet voorstellen dat hij in zee wilt gaan met Bouterse. Dat lijkt mij alleen maar een pluspunt.


  Maak melding

 7. @kKoos
  Broeder Koos, Chandrikapersad Santokhi zal nooit en te nimmer samenwerken met een moordenaar, verkrachter, drugsdealer, daar is hij veels te slim/wijs voor.
  De wolf ging voor de press “schap” puur en enkel alleen maar voor de onschendbaarheid in de veronderstelling dat dit eeuwig zou zijn (zo dom is hij wel). Op termijn zou een samenwerking met de NPD wel mogelijk zijn uiteraard zonder veroordeelde leden (crimineel).
  Zoals ik eerder heb aangegeven maalt GODS molen langzaam en heeft de wolf niet het eeuwige leven en is ook niet eeuwig onschendbaar doch wel voor eeuwig een veelvuldig moordenaar.
  Hoe kijkt/zegt men in het buitenland naar de kiezers van de moordenaar ??
  Antwoord:SCHAAMTELOZE HONDEN.


  Maak melding

 8. Die Unasur club is net als DDB meer met hun eigen zaak bezig dan met dat van het land die ze vertegenwoordigen.
  Stelletje linkse criminelen.
  Waarom zou de Pres bescherming nodig hebben? Schiet de huidige wetgeving in Sur tekort in deze? Als je goed doet en je van geen kwaad bewust bent, zal je geen kwaad aangedaan worden en hoef je ook niets te vrezen.
  Zijn de Unasur gasten zich bewust van iets? Hebben ze reden om te vrezen voor hu leuke graai job?
  Stelletje klaplopers


  Maak melding

 9. Roy waarom praat je zo slecht over onze president. Front en VHP hebben jarenlang aan de knoppen gezeten. Opa Venetiaan heeft er weinig van gebakken. President Bouterse kan ook niet alle problemen in 1 dag oplossen maar geef die man de tijd. Je gaat zien dat Bouterse Suriname naar grotere hoogtes gaat leiden.


  Maak melding

 10. En nu lees ik dat men moet vechten voor persvrijheid?

  Wat is dit? Brengen ze de waarheid aan het licht dan worden ze straks door de sluipmoordenaar afgemaakt, of je verdwijnt onderwater zoals zaak Mahadew.

  Mensen, ik ben bang en ik word nog banger van Suriname en de Surinamers als ik dit soort zaken lees.

  Bouterse is goed op weg naar een dictatuur.

  Surinamers ik geef u 1 goed advies:

  Massaal actie voeren en deze president afzeggen. Jullie moeten even een voorbeeld van Egypte opvolgen.

  Het land zal dan weer groeien en bloeien en bovendien komen de eerlijke investeerders ( surinamers uit het Buitenland) terug om te investeren.

  Onder de huidige omstandigheden komen alleen maal graaiers en mensen die slechts uit eigen belang zogenaamd Suriname willen helpen, ha ha la me niet lachen.

  Bouterse, jij en je mensen manipuleren rechters, advocaten en rest van de bende.

  Waar dit zal eindigen?


  Maak melding

 11. het is niet de Unasur maar het volk van betreffend land dat de Pres beschermt!

  de gekozen Pres zweert bij de inauguratie trouw aan de grondwet, het volk beloont hem voor deze trouw (salaris) door hem te beschermen/betalen ook voor (kogelvrije auto/bodyguards etc.)

  mocht de Pres extra bescherming nodig hebben da wordt deze goedgekeurd in het Parlement, immers, ook deze gaat het volk moeten ophoesten!

  een CTU is dus nooit goedgekeurd door het volk!
  een zielenknijper (Wonder Steve) is illegaal
  een toelage Ingrid is illegaal


  Maak melding

 12. @Dagoebalsingh
  Je gaat zien dat Bouterse Suriname naar grotere hoogtes gaat leiden…
  Jazeker, ik zie/constateer het geregeld….
  hoge criminaliteit,
  drugsproblematiek,
  meerdere banen hebben omdat 1 baan niet genoeg is om rond te komen.
  midden in de maand, geen geld, moet wederom geleend worden.
  onderwijs peil zeer diep gedaald…
  SRD wordt nergens ter wereld geaccepteerd.
  Dankzij front heb je weer toilet papier om je reet af te vegen, zeker de jaren 80 vergeten toen je met de dood in jou ogen zat uit te kijken naar de bekende doos uit holland…
  Blijf maar in de duivel geloven, hij strooit met geld, alles wat in de lucht blijft hangen is voor jou, wat op de grond terecht komt is van/voor hem en zijn vrienden.


  Maak melding

 13. @Resto
  Massaal actie voeren en deze president afzeggen. Jullie moeten even een voorbeeld van Egypte opvolgen.

  Blijft utopie…

  zelfs TIGRIE kunnen ze niet terugeisen…liever lui dan moe..
  liever feesten in ocer onder het genot van oud vreten en gratis bier…
  en maar blijven klagen en hopen op lekkers uit holland….


  Maak melding

 14. DDB is toch democratisch gekozen ?
  Als men vindt dat hij het slecht doet, volgende democratiche verkiezing niet meer op hem stemmen ?
  Maar als DDB weer wint door verkiezingen wat dan ?


  Maak melding

 15. @Dagoe-bal-sing

  Eeehh dagoe-bal-sing, kaise releh beta.

  Yep, de koelies(lastdragers) gaan massaal op bouta stemmen.
  De Hindoestanen zeker weten van niet.

  Tu djanee beta?

  Ham to ke djaila Santhoki, behood behood…..


  Maak melding

 16. de voorige regering had 10 schone vingers , hoeveel hebben ze nu ????????.
  nu hebben ze 2 vuile vuisten want de vingers hebben ze nu bedekt .
  het waren die 10 schone vingers die voor de verkiesing nog in de pap gingen roeren , maar nu kan het niet meer want ze zijn de vingers kwijt , gelukkig .


  Maak melding

 17. Tijdens de discussie gisteren in De Nationale Assemblee over het protocol voor het beschermen van de democratie in de lidstaten van de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (UNASUR, merkte het VHP-Assembleelid Chandrikapersad Santokhi op, dat de nadruk wordt gelegd op de bescherming van regeringen en presidenten. Santokhi voert aan dat democratie veel verder gaat dan het protocol aangeeft.

  ‘De democratische orde in een land bestaat uit meer dan een gekozen regering. Het gaat ook om de democratische beleving van waarden en normen. Het gaat ook om het respecteren van democratische instituten in het land, respecteren van de trias politica, respect voor de vrije meningsuiting en veel meer andere dingen’, aldus Santokhi vandaag, woensdag 17 juli 2013, tegenover webredacteur Wilfred Leeuwin op Starnieuws.

  Volgens Santokhi wordt in het protocol geen duidelijke definitie gegeven over wat wordt verstaan onder de democratische orde. ‘Daarin merk je juist dat de democratische orde wordt versmald. Door te zeggen dat wanneer democratisch gekozen regeringen afgezet worden op een ondemocratische manier.’

  Een lidstaat binnen UNASUR wordt door een regering vertegenwoordigd. ‘Maar stel je voor dat een regering er zelf voor zorgt dat de democratische orde in een land in gevaar wordt gebracht. Wie moet UNASUR dan aanspreken? We hebben in Zuid-Amerika al veel meegemaakt dat regeringen verantwoordelijk zijn voor het onderdrukken van de samenleving, beknotten van vrijheden, heel wat coups. De vraag is dus ook of die regeringen de bevoegdheden van het parlement kunnen beperken of de onafhankelijkheid van de rechterlijk macht zou kunnen beperken. Wie mag dan bij UNASUR gaan aankloppen. Tot nu toe wordt in het protocol dat recht alleen aan regeringen gegeven’, stelt Santokhi.

  Hij plaatst ook vraagtekens bij enkele acties van regeringen en presidenten van bij UNASUR aangesloten landen. Zo vraagt hij zich af onder welke UNASUR structuur, de Boliviaanse president onlangs een vergadering van staatshoofden bijeen heeft geroepen, nadat hij zich beperkt en geïsoleerd voelde toen zijn vliegtuig niet mocht vliegen boven Europese landen. ‘Peru is voorzitter van UNASUR, maar heeft de vergadering niet bijeengeroepen, maar gewoon een president.’

  Santokhi vindt dat UNASUR zich zal moeten laten leiden door richtlijnen van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), in gevallen waar het om de bescherming van de democratie gaat. ‘De democratische clausules van de OAS gaan veel verder. Daar kan men ook optreden bij schendingen van mensenrechten, schendingen van democratische vrijheden. Het protocol wordt straks onderdeel van het UNASUR-verdrag. Maar het verdrag wijst duidelijk ook op schendingen van mensenrechten. Tegen die achtergrond kunnen wij de conclusie trekken dat de in Suriname gewijzigde Amnestiewet is goedgekeurd door het parlement, maar totaal indruist tegen de geest van UNASUR. Wie moet nu naar UNASUR? In het protocol kan het alleen de regering. Er is goedgekeurd dat er een UNASUR-parlement komt, maar dat is nooit uitgevoerd. Zo zijn er veel zwakke punten binnen UNASUR als het gaat om onder andere de democratie’, zegt Santokhi.


  Maak melding

 18. @Roy
  Je hebt helemaal gelijk!
  Ik ken het volk daar zeer goed en wat ze willen zijn de volgende zaken:

  Geld, mooie kleding, auto’s, sex, drugs en drank… precies zoals Bouterse en Ronnie hun levens hebben ingericht.

  Dit is trouwens niet iets van nu, maar dit is iets sinds jaar en dag. Het lijken wel luie apen die alleen van berovingen, verkrachting, misbruik etc. houden.


  Maak melding

 19. De democratie beschermen is belangrijker dan deze president beschermen, die laat zich al beschermen door een illegale eenheid de CTU, en deze moordenaar alleen weet waarom hij bescherming nodig heeft.


  Maak melding

 20. Santokie is verantwoordelijk voor Bouterse als president. Toen hij min. van Justitie was heeft hij besloten de juridisch proces rond 8 dec te starten. Daardoor heeft Bouterse, die eigenlijk helemaal geen ambities had om president had , maar de NDP gebruikt om een beetje te spelemn, zijn efforts verhoogd en met nog meer geld gestrooid om de winst binnen te krijgen.


  Maak melding

 21. Woensdag 17 juli 2013 om 11:15 uur, door Dagoebalsingh

  Dagoebalsingh,

  Betekend jouw naam niet : ik ben een hond die ballen van zijn baas likt?


  Maak melding

 22. 58
  1 Voor de koorleider. Op de wijs van Verdelg niet. Van David, een stil gebed.

  2 Machtigen, spreekt u werkelijk recht,
  beoordeelt u de mensen eerlijk?
  3 In uw hart bedrijft u al onrecht, en overal op aarde
  geeft u vrij spel aan het geweld van uw handen.

  4 Van de moederschoot af zijn ze van God vervreemd,
  van hun geboorte af dwalen die leugenaars.
  5 Giftig zijn ze als een bijtende adder,
  doof als een slang die zijn oren sluit,
  6 die niet luistert naar de stem van zijn bezweerders,
  hoe bedreven zij hun spreuken ook zeggen.

  7 God, sla hun de tanden uit de mond,
  verbrijzel de kaken van die leeuwen, HEER –
  8 dat ze verdwijnen als water dat wegvloeit,
  als pijlen die op de boog al breken,

  9 als een slak die kruipend oplost in slijm,
  als een misgeboorte die nooit de zon ziet,
  10 als een doorntak die in storm verwaait,
  nog voor hij de pot kan verhitten.

  11 Verheugd is de rechtvaardige als hij vergelding ziet,
  in het bloed van de wettelozen wast hij zijn voeten.
  12 Dan zegt men: ‘De rechtvaardige wordt beloond,
  er is een God die recht doet op aarde.’


  Maak melding

 23. Democratie heeft geen geweten. Economie wordt aangestuurd erdoor en dat is gewetenloos. Overheden staan toe dat allerlei discutabel menselijk gedrag wordt getolereerd waarbij belasting inkomsten worden gegenereerd.

  Je kan je dan afvragen of men dan handelt uit geldelijk gewin of dat men als dienaar van het volk staat om de wil van de mensen te vervullen. De overheid bestaat uit vele personen die allen hun eigen mening hebben dat je niet kan zeggen wat in een land gebeurt het standpunt is van elke politicus. Doorslaggevend zijn de meerderheden. Alleen het standpunt van de meerderheid is sterker en veelzeggender dan die van die enkeling. Ik vind niet dat mensen zich hoeven te bezuipen of worden aangezet om overspel in hun relatie te plegen, Enz. enz. Eigen verantwoordelijkheid zegt men en dat is ook waar. En daarin vind ik dat de kerk en de overheid een sturende rol hoort te vervullen. Niet iedereen heeft zelfverantwoordelijkheid of om welke oorzaak dan ook laat men zich meeslepen door de omgeving.Laten we de kranten openen.

  Hoe durft men met zijn allen te denken dat je God niet nodig hebt. Niet één mens heeft recht om voor god te staan. Elk mens die oprecht zelfreflectie heeft kan niet anders dan dit erkennen.

  deze boodschap wat al 2000 jaar wordt gepredikt dat God zijn zoon heeft gestuurd om die zondigheid van ons mensen op zich te dragen en ons ogen te openen voor het bestaan van God.

  Laten wij in onszelf en in de wereld om ons heen kijken en dan begrijpen wij misschien de noodzaak en de juistheid van het evangelie van Jezus Christus voor onszelf en voor de wereld.

  De allerbeste wetenschappers en ook alle andere slimme mensen die evolutie prediken Of in “iets ” geloven. Wil ik vragen mij uit te leggen hoe andere mensen fysiek voelbaar in een live televisie uitzending de aanwezigheid van een kijker kan voelen.
  Hoe kan Dat? Hoe kan leven en emotie door dode materie van een televisie vloeien. Een antwoord graag?

  Ik heb het nog niet gehad over de wonderen en tekenen die Christus in uw leven gaat doen als u een relatie met hem ontwikkelt. Ik ga niet naar een naaiclubje op zondagochtend.
  Ooit gehoord over een britse predikant lang geleden in Afrika die uit zijn lichaam was en ergens in groot brittanie in een kerkdienst aanwezig was. Geen ritueel maar in de naam van Jezus. Hedendaags gebeuren ze nog steeds.
  Verdiep u in de levenservaringen van Christenen die vele getuigenissen hebben bijeengebracht. Dan heb ik het nog niet over wat god door de bijbelse woorden in ons leven kan doen.

  Godsbesef is nodig anders is het surrogaat want een kat in het nauw maakt rare sprongen.

  Amazing Grace. Amazing grace, free at last free at last

  Het huis des Vaders
  14
  1 Uw hart worde niet ontroerd; gij gelooft in God, gelooft ook in Mij. 2 In het huis mijns Vaders zijn vele woningen – anders zou Ik het u gezegd hebben – want Ik ga heen om u plaats te bereiden; 3 en wanneer Ik heengegaan ben en u plaats bereid heb, kom Ik weder en zal u tot Mij nemen, opdat ook gij zijn moogt, waar Ik ben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.