donderdag, maart 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomie‘Surinaamse economie oververhitting nabij’

‘Surinaamse economie oververhitting nabij’

-

Does Travel

PARAMARIBO, 16 jul – De Surinaamse economie is oververhitting nabij. Dit stelt voorzitter Waddie Sowma van de Vereniging van Economisten in Suriname, Ves. Sowma kan zich terugvinden in bevindingen van het Internationaal Monetair Fonds. In het laatste rapport over Suriname wordt gewaarschuwd voor de overheidsuitgaven. Het kookpunt is niet ver meer.

Het publieke budget is te rond en dat kan de economie straks niet meer aan. “De overheid geeft nu veel meer geld uit. En aan de Andre kant verstrekken banken fors meer leningen. Er komt extra geld in omloop. Daar moeten we voorzichtig mee zijn, anders gaat het zich vertalen naar hoge inflatie”, zegt Sowma tegenover de Ware Tijd. Dat zal uiteindelijk de consument duur komen te staan, iets wat de regeerders kunnen missen als kiespijn.

Het is dus oppassen geblazen, ook al zijn de meeste uitgaven bestemd voor noodzakelijke behoeften. Nu wordt als het ware een uiterst kwetsbare balans gehouden. Door het te veel aan geld en een beperkt aantal goederen en diensten, kan het niet anders dan omhoog. “Aan de ene kant gaat het goed. Er worden diverse projecten uitgevoerd met wegen en elektrificatie. Zaken lijken in orde te komen. Maar het nadeel is dat er te veel geld in omloop komt”, aldus Sowma.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

36 REACTIES
  1. @GMAP
    Broeder, mogen het ook borsten zijn ??

    Feit is dat de prijs straks fors zal zijn die terugbetaald moet worden door de belastingbetalers.
    banken verstrekken veel meer leningen…
    ambtenaren zijn midden in de maand al “bloot”
    Ba soekoe….


    Maak melding
  2. De Surinaamse VP, Minister Wijnerman, en Governor Hoefdraad verklaren het volgende: “Ach, storm in een glas water.” Wij PSA’s beginnen reeds pakketten met suiker, zout, zeep, en toiletpapier richting Suriname in te pakken, want “Het water komt weer.”


    Maak melding
  3. Beste Waddie,

    Weet je het wel zeker, kloppen de gegevens wel?
    Volgens de laatste idos-peiling is 70% van de suri’s tevreden met het reilen en zeilen van deze regering.

    Het leven gaat vrolijk verder, want het gaat economisch meer dan goed volgens het IMF.
    Strax wordt er 15 miljoen US uitgegeven voor het Carifesta feestje.
    Je baas is koning van de padvindertjes geworden.
    Je mag niet meer onder het dakterras van het VAT roken.
    Het zorgstelsel is ‘under construction’.
    De huizen, flyovers, 4 baanswegen, etc. zijn ‘under construction’.

    Het wel een tijd geleden dat er een Bruine Bone partij is gehouden, maar het geeft niet, het volk is tevreden.
    Ze zijn zo tevreden dat ze om 20:00 uur met de kippen op stok liggen, dromend over Suriname hun Eldorado.

    Hoera, hoera, hoera, het gaat goed in Suri.
    Waddie tjek je cijfers hoor…mang.

    Gelukkig weten wij beter!!!!!!!!!!!!!!!!!


    Maak melding
  4. Het gaat dus te snel met de economische groei in Suriname. Als de berichten van Sowma kloppen zal de Centrale Bank van Suriname de richtlijnen aan de particuliere banken moeten aanscherpen. Din houdt in dat o.a. de rente voor leningen verhoogd zal moeten worden om de groei af te remmen. Ook zullen andere maatregelen nodig zijn om de groei af te remmen. Dit heeft echter ook weer nadelige gevolgen voor het vertrouwen van de consumenten.


    Maak melding
  5. Roy,
    Brada alles bun met yu ? lang geen djogo gedronken.
    Roy 1 van die riool intellectuel hier op WKN probeerde mij wijs te maken dat je aan die auto’s en mobile foon kan zien dat het goed gaat in Suriname.
    Hij gaat zich zelf melden let maar op.


    Maak melding
  6. nou, zoals ik al die tijd zat te knetteren: wie gaat het gelag wanneer betalen? blijft deze regering een tweede termijn, dan maken zij het wel mee. een volgende regering krijgt deze erfenis.
    en oververhitting is iets wat wij moeten verwachten in de economie, maar dat wil danook zeggen dat je ermee moet kunnen omgaan. wie?


    Maak melding
  7. Het grote feest moet nog beginnen als Suriname een half miljard US Dollar moet ophoesten om mee te mogen doen met de gouddeal. Verwachting is dat de eerste 5 jaar geen gram goud wordt gevonden. Intussen blijft Suriname wel verantwoordelijk voor 30% van de doorlopende kosten, dus energie, personeel, materiaal etc etc. Uiteraard heb ik geen rekening gehouden met de schommelende goudkoersen
    en de te nog bouwen energiecentrale. Verwachting is dat men met de huidige energie voorraden niet uitkomt omdat veel capaciteit door het gouddelven verslokt zal worden (notabene voor onder kostprijs)

    Het is te hopen voor de bevolking dat dit goed uitpakt. Blijkt maar weer hoe groter de aandeel, des te groter de risico’s. Venetiaan had dit goed ingeschat. Overigens rente verhogen op om groei af te remmen is heeft direct gevolgen voor de woning en arbeidsmarkt. Ook de gelieerde sectoren zullen deze gevolgen direct merken. Bouterse zal zijn ambitie om 18.000 huizen te bouwen moeten bijstellen (als hij dit al niet gedaan heeft) …rest my case


    Maak melding
  8. @GMAP
    Broeder, als het goed zou gaan dan lijkt het mij dat men genoeg heeft aan 1 baan.
    Als het goed gaat hoeft men geen geld te lenen halverwege de maand.
    als het goed gaat dan zou er geen achterstand zijn inzake de betalingen richting aannemers.
    Als het goed gaat dan zouden alle projecten gerealiseerd zijn.
    Als het goed gaat dan zou er geen sprake zijn van ernstige geweldsdelicten, roofovervallen, roofmoorden.
    Het is allemaal optisch bedrog.


    Maak melding
  9. Als inflatie rijk maakte,dan zou Zimbabwe het rijkste land moeten zijn,zei iemand eens.En nu zijn wij op weg om weer het rijkste land te worden.Ik kan er veel van vertellen hahaha omdat ik met bundels 500 biljetten onder de arm heb gelopen.Open en bloot uit de bank gestapt met stapels ‘geld’.


    Maak melding
  10. Roy, broeder de Surinaamse economie is 1 grote zeepbel. Socialisme is gebaseerd op lenen en op de pof leven. Geld wat je niet hebt wordt toch uitgegeven. Met dank aan Cliff Limbo wordt het in de media met franjes en slingers gepresenteerd. De uiteindelijke rekening krijgen onze kinderen. Het is bij de beesten af. Ze liegen de boel bij elkaar. Schijnt dat Brunswijk een gat zo groot als een tennisbal in zijn hand heeft. Die man mag toch president worden. Maar goed het volk zal wel zwichten voor strooigoed en liters bruine bonen.


    Maak melding
  11. De Surinaamse economie kan nooit failliet gaan. Er zijn miljoenen verslaafden in Europa die de economie aan de gang helpen als olie en goud op is. Suriname heeft nog zeker miljoenen kilos voorraad van het spul. Daarom hebben we nieuwe ambassades geopend en de Turken binnen gelaten.


    Maak melding
  12. hahahahah ai boi er wordt over waarheid gesproken door die groene jaloersen hahahaha ,15 jaar lang hebben de toenmalig leiders alleen maar leugens verkondigd vandaar die verpletterde verkiezigsnederlaag,ai boi.Ik denk eerder dat ze zelf hun tenen krom trekken,als ze zien hoe goed de regering het doet.Hahhahaha allerlei stompzinnige rotzooi typen ze hier hahahah die esmarald voorop,maar ja het is maar goed dat internet/google bestaat hahahah want zonder dat wisten ze geen moer en hier maar de zg intelectuelen uithangen tjeee.


    Maak melding
  13. Wat mensen vergeten is dat bijna iedereen op rekening kan kopen bij winkels en dus ook aan geldschepping doen. Het is een grote luchtbel die is gecreëerd door winkels en banken. Ik verwacht nog dit jaar of begin volgend jaar het knappen van de luchtbel. Er is gewoon te veel geld in omloop waar geen productie tegenover staat. Net als het gratis geld dat alle ex- ministers krijgen. Er staat geen productie tegenover maar ze geven het wel lekker uit. En dan geldt de MxV = PxT


    Maak melding
  14. Een land komt de klap altijd wel te boven, het is de bevolking die de prijs gaat betalen. Suriname verliest haar “gouden standaard”, de goudreserve wordt thans sneller verkocht dan het uit de grond gehaald wordt, dus dat schiet niet meer op….

    Misschien een idee de munt te koppelen aan de waarde van bananen? Het is toch al een bananenrepubliek, of ananas of cassave of…… coke? No mang, dat doen we niet in Su, toch?


    Maak melding
  15. Geen inkomsten wel enorme uitgaven.

    Zelfs een randdebiel snapt dat dit een recept voor een economische ramp is. Laat de geldpersen maar draaien: back to the 80 ties.

    Broodje Pom srd 500,-


    Maak melding
  16. @Dilip Ramlakan, ik ken jou niveau van opleiding niet, maar een ding weet ik zeker, je bent een naprater zonder te onderzoeken wie Bouterse echt is en wat hij met het land suriname heeft gedaan.

    =Noem zijn kwaliteiten maar op en geeft aan waarom hij zo goed is.

    =Mensen die de jaren 80 hebben meegemaakt zullen alleen met angst naar bed gaan.

    =De zoveel ambtenaren die men met ontslag wilt sturen is vragen om grote problemen in het land, dit vooral als velen een lening hebben lopen bij de bank.


    Maak melding
  17. Klinkt mij bekend in de oren. Vorige week heb ik als commentaar op het IMF rapport nagenoeg dezelfde punten aangehaald. De publieke sector is verhoudingsgewijs te groot (70 procent van de beroepsbevolking) en de private sector is te klein om de belastinginkomsten van de staat in evenwicht te brengen.

    Een hyper-inflatie ligt op de loer. De VES had eerder aan de bel moeten trekken. Zo moeilijk is het niet, als je alle beschikbare data goed doorrekent.


    Maak melding
  18. De angstcultuur ….

    De juli-editie van Parbode kopt verontrustend: ‘Zware jongens aan de macht’. In een gedocumenteerd artikel laat het maandblad zien, dat de macht voor een beslissend deel, in handen is van mensen met een strafblad. Het betreft delicten variërend van drugshandel tot roofmoord, van illegale wapenhandel en zedendelicten tot corruptie.

    Het feit dat mensen met een strafblad, daarin geen belemmering zien hoge posities in de staat te bekleden, vormt een bewijs van hun minachting voor de waardigheid van de staatsfuncties. De functies worden veelal gebruikt voor andere doeleinden, dan waarvoor zij zijn bedoeld. Het land is veroordeeld tot – in de woorden van Vaclav Havel – ‘leven in de leugen’. ‘Zware jongens aan de macht’ is het directe product van de cultuur van de straffeloosheid.

    In haar Jaarboek 2013 heeft Amnesty International de straffeloosheid in Suriname gehekeld. Zij verwees daarbij ook naar de verklaring van de Inter-Amerikaanse Commissie van de Mensenrechten, over de amnestiewet van 2012, dat ‘wetten die tot doel hebben ernstige mensenrechtenschendingen straffeloos te laten, onverenigbaar zijn met Inter-Amerikaanse verplichtingen inzake mensenrechten.’ In het prestigieuze Oxford Law Reports heeft mr. G.N. Best van de Universiteit van Amsterdam, niets heel gelaten van de toetsing van de amnestiewet aan het internationaal recht, door de Krijgsraad. Verschillende artikelen van de Inter-Amerikaanse mensenrechtenverdragen en van het VN verdrag inzake burger en politieke rechten, werden door de Krijgsraad niet eens in beschouwing genomen. De Krijgsraad concludeerde ook dat de decembermoorden geen misdrijven tegen de menselijkheid waren, zonder ook maar een poging tot argumentatie. Mr. Best vond aan het vonnis ‘zoveel gebreken’ dat het ‘in juridische zin nauwelijks serieus genomen kan worden.’ De conclusie van de onderzoeker was dan ook onverbiddelijk: ‘Daarom heeft het vonnis (van de Krijgsraad TP) meer weg van een politieke beslissing dan een juridische.’ Ook het Openbaar Ministerie en Rechterlijke Macht lijken te zijn bezweken voor de ‘zware jongens’.

    ANGST

    Met ‘zware jongens aan de macht’ heerst de angst, openlijk of verhuld. Als zij boven de wet staan, wie zal dan hun critici, zo die durven opstaan, beschermen? Vrije meningsuiting zonder rechtsbescherming is geen recht, maar een risico. Anderzijds heeft het ‘zware jongens aan de macht’ zijn, een prijs: gebrek aan moreel gezag. Vandaar hun existentiële behoefte hun critici te intimideren.

    De rechtszaak tegen volksvertegenwoordiger Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS-NF) is een eerste testcase: in hoeverre slagen de ‘zware jongens aan de macht’ erin, na de capitulatie van de Krijgsraad, de rechterlijke macht te gebruiken om een criticus het zwijgen op te leggen. De machthebber wil de volksvertegenwoordiger door de kantonrechter veroordeeld krijgen voor belediging en hem dwingen tot publicatie van een zelfvernederende rectificatie. De volksvertegenwoordiger zou in Times of Suriname (van NDP’s Dilip Sardjoe) hebben beweerd, dat de president (NDP) en zijn kabinet een kostbaar jacht, Seadog genaamd, van de niet onbemiddelde Charles Pahlad (NDP), zouden hebben gekocht. De sociale kritiek daarop was dat zoveel geld, beter voor volkswoningbouw kon worden gebruikt. Eiser en zijn advocate trachten, vooral in media, met dramatisch taalgebruik en theatrale zelfvictimisatie, het beeld te creëren van de volksvertegenwoordiger als boosaardige lasteraar, die geen ander oogmerk zou hebben dan het ‘belasteren’ van de ‘goede naam en eer’(?!) en ‘maatschappelijke integriteit’ (?!) van de president. Ook terwijl de rechtszaak gaande is, lieten eiser en zijn advocate zich horen in de media. Gedaagde Tjin-A-Tsoi en zijn advocaten kozen voor terughoudendheid, hielden de verdediging binnen de rechtszaal en het oordeel aan de rechter. Het media-optreden van eiser via zijn advocate, leek als oogmerk te hebben de volksvertegenwoordiger te discrediteren en te intimideren. Het ademde de geest van trial by media. Zo dreigde eiser en zijn advocate in hun eerste brief aan volksvertegenwoordiger, ook met strafrechtelijke sancties. Hij zou zich hebben schuldig gemaakt aan ‘misdrijven tegen de waardigheid van het staatshoofd’, waar jaren gevangenisstraf voor staat. Maar wat bleek? In het kortgeding geen woord van eiser en advocate over strafrechtelijke sancties. Kortom, wel in de media, niet in de rechtszaal. Hetzelfde gold voor de dreiging van een claim voor geleden schade. Ook geuit in de media, terwijl in de rechtszaal sprake was van een ‘gewijzigde’eis: geen schadeclaim.

    VAN GOPI NAAR SEADOG

    Ook onder de vorige regering was er corruptie. Twee ministers zijn daarvoor veroordeeld. Dat illustreerde dat corruptie niet de norm was. Maar volgens het voormalige Mega Combinatie parlementslid Ronnie Asabina (BEP), is Suriname ‘nu in de ban van corruptie’. Op een ongekende schaal worden enorme lappen goud- en houtconcessies op non-transparante wijze weggegeven, veelal aan familie, vrienden en partijgenoten. De mijnbouwwet en andere wettelijke regelingen worden met de voeten getreden. Surgold is nog niet opgericht, of concessiehouders in de ‘area of interest’ hebben al aangeklopt bij Iamgold om hun concessies aan te bieden. Zonder enig ondernemerschap, worden lieden overnight multimiljonair door te speculeren met concessies. Constructies van zogenaamde katvangers of stromannen worden gecreëerd om de politieke belangenverstrengeling aan het publieke oog te onttrekken. Op de vele vragen van DNA-leden aan de president komt doorgaans geen antwoord, of soms een antwoord dat nog meer vragen oproept. Toch verzetten een handvol oppositionele volksvertegenwoordigers, en enkele journalisten, zich tegen deze ongekende zelfverrijking ten koste van de natuurlijke rijkdommen en het publieke bezit. Soms zijn zij succesvol, zoals in de onthulling door Arthur Tjin A Tsoi van de reuze concessies van de toenmalige NDP-onderminister en secretaris van president Bouterse, Mahinder Gopi. De 94.000 ha aan concessies waren aan Gopi gegeven door NDP-minister Kromosoeto. Gopi moest aftreden, maar in plaats van een onderzoek en terugvordering van het publieke bezit, kreeg hij van de president eervol ontslag en mocht hij de concessies houden. Waarnemers vroegen zich af in hoeverre Gopi een stroman van de president is, omdat anders niet te begrijpen is waarom de concessies niet worden teruggevorderd. Hetzelfde zand-erover-recept werd toegepast bij het ontslag van de NDP-ministers Ramon Abrahams en Ginmardo Kromosoeto. Geen onderzoek naar al de onderhandse gunningen, familie-bevoordelingen en het concessie-verdelen. Geen (strafrechtelijk) onderzoek, geen terugvorderingen, maar sanctionering van het beleid door eervol ontslag. Niet de bestuurders die met corruptie in verband worden gebracht, worden aangepakt, maar de critici die de moed opbrengen het publieke eigendom te verdedigen tegen persoonlijke zelfverrijking.

    Tjin A Tsoi ontkent niet, van getuigen, die uiteraard bevreesd zijn binnen deze politieke constellatie, gehoord te hebben over de verkoop van Seadog. Maar hij ontkent verantwoordelijk te zijn voor de publicatie van het artikel in Times of Suriname. Hoe hij dan voor een artikel van een ander met worden veroordeeld, blijft een raadsel. Opmerkelijk was dat eiser en zijn advocate tijdens de rechtszaak kennelijk niet konden aantonen wie Seadog had gekocht en dus in wiens bezit het was. Ook weer in de media, werd een document van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) gepubliceerd, dat suggereerde dat Seadog van Ramon Abrahams was. Het was echter geen bewijs van bezit, maar een keuringsbewijs. Toen eiser en advocate daarop werden gewezen door de verdediging, krabbelden zij terug en noemden het een ‘begin van bewijs’. Wat een gedraai! Van wie is Seadog? Wie heeft het van Pahlad gekocht voor hoeveel? Uit welke gelden is het betaald? Is het gemeld als Ongebruikelijke Transactie? Als Pahlad schriftelijk verklaart dat niet Bouterse de jacht heeft gekocht, waarom vertelt hij niet, wie dan wel? Een ontkenning door een partijgenoot is juridisch niet sterk, want niet onafhankelijk. De ontkenning heeft bovendien niet onder ede plaatsgevonden. Juist omdat formeel eigendom in het Suriname van vandaag, vaak niet samenvalt met materieel eigendom, moet transparant worden van wie Seadog nu wel is, opdat katvangers-constructies wellicht kunnen worden geïdentificeerd. Bovendien, de president is de man van ‘op de vlucht neergeschoten’ en ‘ik was niet in het Fort’, historische leugens over de 8 decembermoorden. Geen wonder dat hij een rechterlijke uitspraak nodig heeft om aan zijn onkenning geloofwaardigheid te bieden. Feit blijft, er is een mist rond Seadog, die eiser en advocate niet hebben kunnen opklaren. Ook al zou Abrahams de koper zijn. Hij was toen minister en viel onder verantwoordelijkheid van de president. Het was legitiem de vraag te stellen hoe zo een dure jacht door een minister kon worden aangeschaft. De bevolking heeft recht alles te weten betreffende de integriteit van haar bestuurders, ze heeft recht op transparantie, op openbaarheid van bestuur.

    PUBLIEKE DEBAT

    Ook al zou Tjin A Tsoi wel direct verantwoordelijk zijn voor het artikel in Times of Suriname, dan nog zou er geen sprake van belediging of laster zijn. Het is immers in het algemeen belang, bekendheid te geven aan alle zaken die de integriteit van het bestuur raken, zeker met de ‘zware jongens aan de macht’. En ook al worden in dat publieke debat fouten gemaakt, ten aanzien van feiten of voorstellingen van zaken, die kunnen in het debat worden gecorrigeerd. Maar wat niet mag gebeuren is dat het publieke debat, dat cruciaal is voor de democratie en het zelfreinigend vermogen van de samenleving, in de kiem wordt gesmoord. In zo een democratisch, publiek debat hebben, naar Europese jurisprudentie, journalisten, politici en andere deelnemers aan het debat het recht ‘to offend, to disturb and to shock’. Pathetische kleinzerigheid hoort niet bij leiders van het openbaar bestuur. Zij moeten hun inspanningen niet richten op het kortwieken van de kritiek, maar die richten op het deugdelijk verantwoorden van hun beleid, op het telkens weer bewijzen van hun integriteit en op het tegengaan van zelfverrijking en het bevorderen van levenspeil en welzijn van de bevolking, de arme bevolking in het bijzonder. Als Surinamers als volksvertegenwoordiger Arthur Tjin A Tsoi de mond wordt gesnoerd, als zij worden gestraft voor hun inzet voor good governance, dan dooft de hoop, op ooit integere mannen en vrouwen aan de macht. Dan rest de verloedering.

    Theo Para.


    Maak melding
  19. Aan de minnetjes kan je toch zelf uitmaken hoe jouw reakties algemeen worden gewaardeerd!
    Al schuil je achter een schuilnaam dan nog zou je gevoel van eigenwaarde toch worden gekwetst!
    Stel je open voor positieve reakties in plaats van jouw eigen domstomme meningen die anders toch niet worden gewaardeerd en zelfs ons land Suriname schaadt.
    OGRIE NOOIT KANG TJARIE WAN BOENG!


    Maak melding
  20. hahahahha die plusjes en minnetjes doen de groenen,wij Surinam-lovers doen daar absoluut niet aan mee.
    Zie maar alles wat tegen Suriname en Bouterse is,wordt beloond met een dikke plus hahahahah,alles wat voor Suriname en de Surinamers is krijgt een min.Het is nu 1maal zo wij hebben daar geen tijd voor,we lezen en lachen alleen maar hahahaha,hoe verdomd haatdragend en JALOERS die Nf-ers nog zijn,hahahah de volgende verkiezing zitten ze 1 voor 1 in het gesticht,want 1ding is zeker NOOIT MEER NF.
    Die lafaards zitten hier 3hoog achter om te vertellen hoe ze Bouterse haten en weg willen,maar aktie ondernemen bv een volks-opstand op gang brengen,zie Egypte,daar passen ze voor hahah ze zeiken en zeiken maar denkende dat de regering in Suriname ze zal lezen hahahah niets is minder waar.
    Nogmaals gaan jullie daarheen ,als jullie te dom zijn om een demonstratie te forceren,vraag het aan de Egyptenaren,Syriers,Tunesiers enz.,dan pas zullen jullie respekt krijgen hahahah wat typ ik allemaal hahaha die zijn zo laag dat ze geen eens een vlieg aankunnen .

    Suriname MET BOUTERSE VOORWAARTS.

    En neen ,voordat jullie denken dat ik een paarse of woonachtig in Suriname ben,ik woon en werk in Nederland,maar draag Suriname een heel warme hart toe.


    Maak melding
  21. hmm, wat weinig reakties op dit item. en bouterseliefhebbers hebben het over angstcultuur. dit is geen angstcultuur. dit is gewoon economie. hoogconjunctuur – laagconjunctuur. de vraag is: welke maatregelen neem je bij hoogconjunctuur? welke maatregelen neem je in tijden van laagconjunctuur? de angst is: weten deze mensen wel wat zij moeten doen? waar zijn zij mee bezig? ik denk namelijk niet dat geldrondstrooien op congressen een effectieve economische maatregel is. en wellicht moet je over bepaalde zaken met specialisten brainstormen en het helpt ook om zaken in het parlement te bespreken, vooropgesteld dat het parlement adequaat kan inspelen op de hun toegewezen portefeuilles.


    Maak melding
  22. In minder dan 2 jaar zijn er verkiezingen, dat betekent dat Suriname al helemaal in election mode is en dat betekent geld uitgeven dat je niet hebt.


    Maak melding
  23. @isniewaar,

    Je bent een beetje dom.

    Wat is jou mening over het artikel?
    Waarom zou iemand überhaupt jaloers moeten zijn, op wie by the way?

    99,9% van de ndp’ers is ex-NPS’er, in tegenstelling tot een surined, die kan niet stemmen en is geen lid van geen enkele partij. Zelf heb ik heb nog nooit gestemd in suri.

    Doe normaal, dan doe je gek genoeg peruaan…
    Stop met dat kinderachtig gedoe en geef als een volwassen vent je mening!!!!


    Maak melding
  24. Het overgrote deel van de bevolking van Suriname is jong.
    Ze hebben de jaren tachtig niet of nawelijks meegemaakt.

    Laatstaan dat ze Suriname kennen van voor de onafhankeijkheid.
    Ze denken dan ook dat het land waar in ze leven de norm is.

    Bouterse heeft het land in een wurggreep.
    Er is een revolutie voor nodig om zijn familie weg te krijgen.
    Bouterse denkt dat hij slim is en inderdaad is hij in het piep kleine landje Suriname oppermachtig.

    De vraag blijft hoelang de VS dit blijft tollereren.
    Venezuela is ondanks zijn enorme goudvoorraad en olie failliet.
    Suriname heeft geen industrie.
    Iedereen ambtenaar en een uitkering.


    Maak melding
  25. wannneer willen wij inzien dat deze regering een puinhoop maakt van Suriname. deze discussie was al sinds het aantreden aan de orde. dit had gemanaged kunnen worden. nog steeds zie ik iedere dag niet enkele maar een hoop stevige surinaamse jongemannen staan bij de chinees op de hoek. kijken wie er gaat em komt. allemaal potentiele arbeidscapaciteit.


    Maak melding
  26. Verhitting van de economie heer RobG heeft niets te maken met economische groei. Ik zei het al eerder suriname heeft slecht een probleem en dat is gebrek aan ondeskundige mensen. iedereen in Su waant zich econoom, jurist, ingineur, medicus,piloot etc etc. Als het ministerie van ow in een half jaar al het geld op de begroting heeft uitgegeven dan moet je je afvragen wat en waar het geld naar toe is. Verhitting komt zodra je je teveel geld in korte tijd de economie instopt zonder dat daar tegenover produktie staat. aub RobG


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES