Surinaamse ananas krijgt Agro Fair plakkertje

36

PARAMARIBO, 16 jul – Agro Fair, promotor van duurzame landbouw, heeft een Surinaamse ananasplantage goed bevonden voor afzet in Europa. Het betreft typisch Surinaamse ananassoorten van de Inheemse gemeenschap Pierre Kondré, in Para. Het bedrijf Amea Cashew tekent voor de productie.

In Pierre Kondré staat ongeveer drie hectare aan stekelige ananasplanten. Veel voor Surinaamse begrippen. Ananas heeft tot nog toe niet echt getrokken als exportproduct. “Het is de bedoeling de zaken groots aan te pakken”, zegt directeur Wensley Perea van Amea Cashew tegenover de Times of Suriname. De drie hectare is maar een aanloop. Uiteindelijk moet ruim tweehonderd hectare worden bezaaid. Dat is goed voor zo’n twintig miljoen planten.

Behalve de Surinaamse rassen, zal ook de internationaal populaire MD2 worden geteeld. Ook andere Inheemse gemeenschapen zullen dan worden betrokken in het plan van Amea Cashew. De goedkeuring liep via het laboratorium van Celos. De testen gaan door om de gevolgen te meten van een veel grotere aanplant. Inheemse boeren zijn intussen getraind in het telen en verwerken van organische ananas. Uiteindelijk moet ook de verwerking tot pulp lokaal geschieden.

36 REACTIES

 1. Mooi initiatief, en ook het collectief gevoel dat men andere inheemse gemeenschappen bij de productie wil betrekken. Met een goede exportbegeleiding, acceptabele vrachttarieven(monopolie van enkele enkele personen in het vrachtvervoer moet doorbroken worden) en gegarandeerde afzet in Europa en VS is succes verzekerd.In Europa zal er altijd afzet zijn in de detailhandel en de frisdrank industrie.


  Maak melding

 2. 16 juli 2013

  ‘Inginasi’ en ‘Stugernasi’ zullen, in de toekomst, internationale bekendheid genieten. Het plakkertje van Agro Fair kan hier wonderen doen voor de Inheemsen en de ananas te Pierre Kondre.

  Maar is het ananasproject een initiatief dat van de Inheemsen zelf afkomstig is, of is dit van buitenaf bepaald?

  Maakt niet veel uit, de Inheemsen kunnen hierdoor geprikkeld worden om positief hieraan deel te nemen.Wel onder duidelijke voorwaarden.

  Maar waar blijven de cashewbomen(kortestam) die massaal in dit gebied geplant zouden worden, door Amea Cashew?
  En waarbij de savannes van Powakka, Pierre Kondre, Redie Dotie, Casipora en Casewinica mogelijk gebruikt zouden worden.

  Wacht even, Pierre Kondre ligt even voorbij Carolina, de geliefde plaats van Esmerald.

  Ja, Srika begrijpt het nu beter. Joden zijn slimme mensen en maken ‘eerlijk’ gebruik van de kapitaal zwakkeren.Zelf het plakkertje van Agro Fair laat je in die eerlijkheid geloven.
  Srika


  Maak melding

 3. Je vraagt je af of deze ondernemers wel aan marktonderzoek doen!

  Een ananas in suri kost 14srd, hier haal ik een ananas voor 1 euro, bij appie, wat is dan de prijs van de suri-ananas in Europa?
  Nou dan mag je 20 plakkertjes hebben, ik koop het niet sorry!

  Surinamers moeten bewuster omgaan met hun centjes. Jullie blijven maar storten bij die onbeschofte chinese winkeliers.

  Ik heb geen idee, uit welk dorp deze Chino’s komen, maar ze verschillen hemelsbreed van de suri-Chinesen.
  Tsjonge jonge jonge, onverstaanbaar, onbeskoft, ongeïnteresseerd.

  En waarom zou je Godsnaam, die dure producten bij choi kopen? Omdat de koers 1 op 4 is. Mie gado, krijgen jullie er een kick van of zo! Je zou zoveel meer kunnen doen met je duur verdiende centjes.
  Ik begrijp het niet hoor….
  Van toiletpapier tot weet ik veel wat is duurder dan bij appie!
  Wat moet je nou met Europese shampoo, en Europese creme mie gado.
  Het gevoel van: “kijk mij nou, ik kan lekker ‘late hale kopen’ jij niet”, IS ACHTERHAALD.

  Af en toe!!!!!!


  Maak melding

 4. @srika,

  Nooit gehoord van pierre kondre….
  Laat gaan, want je kent me niet.

  Trouwens wat vind je vrouw hiervan.
  Moet ik haar ‘what’s appen’, dat ze ze je internet moet tjekken.

  Dus……. doe rustikkkk.


  Maak melding

 5. @ Esmerald,
  Niemand had het zo duidelijk kunnen verwoorden, Wan sweti Brasa.
  Ik koop niets bij nieuwe onbeschofte Chinezen als ik met vakantie in Suriname ben.
  Ik denk dat het verschil in de chinezen van nu en vroeger komt omdat die Chinezen van vroeger uit Hong kong kwamen,en dat was een vroegere Engelse kolonie, die onbeschofte klootzakken komen uit communistisch China.
  Als het om blanken gaat dan moet je die surinamers horen, nu worden ze door Turken,Marrokane en Chinezen vernederd in hun eigen land, in mijn tijd moest je dat durven, die Guyanesen kunnen van mee praten. omoe snesi wist ook dat hij zich moest gedragen anders had hij een probleem, en in mijn tijd hadden veel Surinamers een winkel dat zorgde voor een gezonde concurrentie, nu hebben de Chinezen bijna alle winkels in hun bezitting.
  Tel maar me winst


  Maak melding

 6. Lieve Esmerald,

  Ik begrijp je volkomen waar je het over hebt. Maar, Surinamers willen lekker groot doen. Het kleine is niet zo interressant dus maar groot doen he!!!!

  En daar heb je zoveel van dat soort, ondanks alle sore’s in Suriname.
  Ja, gelukkig groeit de economie tot de toppen van de bomen. zo groot en zo hoog.

  Wat ik dan niet begrijp, zijn de schulden van de overheid, dat ze de normale maandelijkse lasten niet kunnen betalen want alles gaat in de zakken van de boys.

  Het is genieten geblazen, want het leven hier op aard is niet voor eeuwig.


  Maak melding

 7. Even voor de duidelijkheid: U zult geen enkele complete ananas uit Su (met stickertje) aantreffen in de supermarkten. De ananas die verbouwd wordt wordt verpulverd en de pulp wordt geëxporteerd naar het buitenland voor de frisdrank- en aanverwante industrieën. Het Agro-stickertje heeft slechts een symbolische betekenis.


  Maak melding

 8. Jongens bedankt.

  Suriname heeft zoveel kwalitatief goed producten, maar ‘late hale’ schijnt interessant te zijn.
  Nog een voorbeeld, voor degenen die strax op vakantie gaan. Ik heb ontdekt dat er (weer) Surinaamse koffie wordt geproduceerd.
  Een verloren moment op de airport, in een van de winkeltjes boven, een pakje koffie gekocht met mijn laatste srd’s.

  Zo zeg, dat was lekkere koffie.
  Ik heb de koffie stiekum voorgeschoteld aan 2 ekte ‘boeren’, en na de vele complimentjes heb ik verteld dat het Suri koffie was. Ze waren blij verrast en het met mij eens, dat het goeie koffie is.

  En zo zijn er zoveel producten, die kwalitatief goed zijn, maar die de suri’s links laten liggen, tsja, douwe E, vinden ze lekkerder.

  Promoot je eigen producten, zoals de andere landen doen, met bijv een koffie proeverij voor toeristen.
  Een honing, en kokos(olie) proeverij, etc etc.
  Culturele activiteiten etc dat vinden toeristen leuk!
  Er is zoveel te doen.

  Tsja, de stoorzender moet ook eerst verdwijnen.
  De mensen van het ‘nieuwe geld’, hebben geen waardering voor eigen producten, de paarsen en de brunsies, als je niet gewend bent aan een goed gevulde buidel en je kunt je, plots heel veel permitteren, zonder er iets voor te doen, dan koop je alleen maar import, want nu kan het!

  Dom, dom, dom.


  Maak melding

 9. Moet je ze horen. De betweters hebben ook niet door dat Surinaamse consumenten ook onbeschoft kunnen zijn en dat (Chinese)winkeliers dienovereenkomstig gedrag gaan vertonen.EN ONTKEN DIT NIET!!!!!!!! Men blijft maar de schuld aan anderen geven, terwijl men de hand in eigen boezem moet steken. Het lijkt alsof men niet geleerd heeft om zelfreflectie toe te passen.Trouwens , niet alle Surinamers vertonen dit gedrag.Je hebt ook consumenten die zich netjes weten te gedragen.


  Maak melding

 10. @RobG,

  IK ONTKEN!
  Kom maar op met je bewijs.
  WKN heeft een zoekfunctie.

  Kom met feiten!

  Weet je wat, laat maar….
  Volgens mij was je voor het laatst in de jaren tachtig in suri..
  Jij teert op nieuwsberichten,
  Van horen zeggen,
  Mofo korantie..

  Ken je trouwens wel een beetje sranan tongo, ik heb je nooit betrapt op een sranan woordje.
  Whahahahahahahahahahahaha,

  Deng waktie tap you in sranan, yo bounty yo, whahahahahahaha


  Maak melding

 11. RobG , je hebt de uier horen klotsen, maar weet niet waar de tepel, hangt, ik heb je eerder in een ander topic het welgemeende advies gegeven eens een poosje naar Suriname te gaan om daar eens met de gewone man te gaan praten en zelf te ervaren hoe het leven daar vandaag de dag is, en niet na lopen papegaaien wat anderen je op de mouw spellen , 20 jaar geleden was het eerste wat me opviel was de niet klantvriendelijke ongeinteresseerde behandeling door het winkelpersoneel, maar dat staat niet in verhouding met de soms ronduit onbeschofte houding van de nieuwe chinezen ze kijken je niet eens aan en wijzen je op de kassa het bedrag aan zonder een stom woord te zeggen, lekker volk is dat, zulke dingen kun je alleen ervaren als je er zo nu en dan is komt, dus RobG voor stom geblaat ga ik wel naar een schaapskudde en denk jou er wel bij


  Maak melding

 12. Beste Emerald en hans,
  1advies, maken jullie je niet druk met die uilskuiken die ergens in flat in Holland woond. Hij denkt alles beter te weten, voor mij is hij al door de mand gevallen die pseudo intellectueel.
  Hij gaat vanzelf verdwijnen net als onze dorpsgek anna_z


  Maak melding

 13. De Surinaamse ananas in onbewerkte form heeft zeker een goede toekomst in Nederland als ik de kwaliteit ervan vergelijk met de troep die ze daar verkopen voor 1 euro. Al zouden de Surinaamse ananassen 5 euro per stuk kosten dan nog zijn ze dat geld dubbel en dwars waard, in het geval van een V.W. en een B.M.W. gaat het ook om twee automerken, maar een B.M.W. kost toch ook meer dan een V.W. en niemand vindt dat vreemd.


  Maak melding

 14. @henkes
  Jij schrijft:”Nederland als ik de kwaliteit ervan vergelijk met de troep die ze daar verkopen voor 1 euro”.

  Troep?
  Waarom zouden wij in Nederland moeten kiezen voor Surinaamse ananassen van 5 euro boven die voor 1 euro in Nederland geïmporteerde uit Midden-Amerika, Thailand, India en Ivoorkust?
  Zo’n domme nationalist ben ik (nog) niet hoor!


  Maak melding

 15. Grootste probleem is dat je vanuit Suriname geen enkele ananas HEEL in de Nederlandse supermarkten krijgt. Ooit was er zo’n handige Surinamer die had bedacht dat je in een ananas ook coke kan stoppen…… dus nu worden ze allemaal gekapt door de NL douane………….


  Maak melding

 16. Ik wil aan de in Nederland en vrijwillig in ballingschap levende en vermeende vakbondsleider meegeven dat ik al heel lang geleden actief ben geweest op Waterkant.net. Ik durf te zeggen dat ik een van de eersten ben geweest. Het was in een periode toen je IP adres mee werd gepubliceerd bij je posting. Ik praat dan over ruim 15 of meer jaren terug.


  Maak melding

 17. 5 euro was bij wijze van spreken (ik ken de prijs niet). Ik heb ananas gegeten in Nederland en in Canada, die niet in de buurt komen van de Surinaamse ananassen. De sinaasappels uit Israël lustte ik ook niet en dat heeft niets met nationalisme te maken want die uit Cuba lustte ik wel. De avocado’s (advocaat) die verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt (ik weet niet waar ze vandaan komen) lusten mijn Nederlandse vrienden ook niet meer nadat ze de Surinaamse gegeten hebben. Iedereen is natuurlijk vrij om de minder lekkere te kopen, ik zeg alleen dat de mensen die voor kwaliteit gaan best meer zullen willen betalen voor de Surinaamse ananassen.


  Maak melding

 18. hans, hartelijk dank voor je advies m.b.t. het bezoeken van Suriname. Ik kom er wel eens af en toe maar de wereld is zo groot, en ik wil zoveel mogelijk van de wereld zien. Ik heb diverse landen in Europa bezocht, Europees en Aziatisch Rusland,Zuid Oost Azie, het Midden Oosten, Afrika, Latijns Amerika en de Cariben.Ik ben van plan om nog meer landen op deze continenten te bezoeken. Maar de contacten met Suriname zijn goed en intens.Bijna degelijks hebben wij contact. Ik heb er familie wonen. Eergisteren kwam een broer van me uit Suriname in Nederland aan voor een vakantie van 6 weken. Hij komt gemiddeld twee keer jaar naar Europa voor zaken en van hem krijg ik ook detail informatie over de stand van zaken in Suriname.

  Maar Hans, even alle politieke venijn die je tegen me heb, voor een moment parkeren op een kapstok. Ik vermoed/denk dat ik jou in Nederland heb gekend. Als jij de Hans bent die ik vroeger heb gekend,kan ik alleen zeggen dat je behoorlijk bent veranderd. Mijn verstandhouding met die Hans was altijd respectvol.


  Maak melding

 19. RobG, ik zal je een klein beetje uit de droom helpen, want dat is toch wel een beetje waar jij in leeft, gelukkig en ik geen mensen die iets van DDb moeten hebben daar zijn ze te verstandig voor. een klein beetje van mijn afkeer van hem is al begonnen op de K.M.S. in Weert toen ik een keer met hem te maken kreeg en vond het toen al een vervelend pedant mannetje, en als ik je nu vertel dat ik een gedeelte van mijn militair zijn in ’73 en ’74 en de leeftijd had waar ik het vermoeden van heb dat jij nog vloeibaar was in Su doorgebracht heb en vanaf toen Suriname in mijn hart heb gesloten, en nu met lede ogen aan zie hoe dat dat mooie land naar de kloten word geholpen door dat vervelende enge mannetje, dat ik wel behoorlijk pissig ben


  Maak melding

 20. 16 juli 2013

  @Beste Esmerald,

  Doe wat je niet laten kunt. Je ‘app’ zal wel in je eigen schaduw belanden.

  Maar wie is of wie zijn de bazen van Amea Cashew?
  Een zekere de V. en behoort die niet tot jouw familiekring?

  En heb je nooit gehoord van Carolina en ligt het niet dichtbij Pierre Kondre?

  Esmerald, Esmerald, je kent me toch?
  Srika


  Maak melding

 21. @henkes
  1.Ik heb ananas gegeten in Nederland en in Canada, die niet in de buurt komen van de Surinaamse ananassen.
  EN DAT HEEFT HELEMAAL NIETS MET NATIONALISME TE MAKEN.
  Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha! 😆

  2.De sinaasappels uit Israël lustte ik ook niet en dat heeft niets met nationalisme te maken want die uit Cuba lustte ik wel.
  EN DAT HEEFT HELEMAAL NIETS MET NATIONALISME TE MAKEN.
  Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha! 😆

  3.De avocado’s (advocaat) die verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt (ik weet niet waar ze vandaan komen) lusten mijn Nederlandse vrienden ook niet meer nadat ze de Surinaamse gegeten hebben ………. ik zeg alleen dat de mensen die voor kwaliteit gaan best meer zullen willen betalen voor de Surinaamse ananassen.

  EN …. EN DAT HEEFT HELEMAAL NIETS MET NATIONALISME TE MAKEN.
  Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha! 😆
  HET NET NIET ZIEKELIJKE NATIONALISME (IS EEN MINUS VARIANT VAN HET CHAUVINISME = overdreven vaderlandsliefde)EN BETEKENT OOK STERKE VOORKEUR VOOR ALLES UIT EIGEN LAND!!!!!
  En dat wordt,als je ’t mij vraagt,hierboven zonder meer rijkelijk gedemonstreerd.


  Maak melding

 22. @henkes,
  Het klopt dat mensen graag meer betalen voor kwalitatief goede producten.
  Maar denk je echt dat appie, minder goede producten verkoopt. Echt niet hoor. Appie en de Lidl staan op nr 1 voor wat betreft groenten en fruit!
  De controle in de EU is bijna ziekelijk te noemen.
  Als een product niet bevalt kun je een klacht indienen, en de volgende dag staat het in de krant.
  Wat ook klopt; smaken verschillen.
  Volgens mij is dit oud nieuws voor jou!


  Maak melding

 23. @Robg,

  Nee, ik verzorg geen sranan tongo lessen. Heb het zelf via wkn en andere suri-sites geleerd, voor zover mogelijk.
  Alleen de uitspraak is ahummm, een beetje verd8, whahahahaha.

  Sinds wanneer is WKN 15jr, online?
  Klopt niet….


  Maak melding

 24. @Srika,

  Aaai boi, srika, je bent echt ’tranga yesi’ mijn god mang!
  Je kent me niet….. dit weet ik 10.000% zeker!

  Ik ben nog nooit naar pierre kondre en Carolina geweest.
  Ik ben meer een type Mamba-project, Berg &Dal, Kabalebo, Raleighvallen, Dan Ta Bai, etc etc..

  Hoe zal je vrouw zich voelen, als ze ontdekt dat ze elke avond naast een vent ligt, die 1×24 uur van ene nickname esmerald droomt.
  It’s just a nickname.

  Effe serieus, ik zweeeeeeer het, mijn echte naam is Janneke de Boer.
  Niet verder vertellen…
  Loslaten aub.


  Maak melding

 25. Esmerald. ff reactie op de Suri koffie.

  Readytex N.V., Maagdenstraat 44-48, POB 466, Paramaribo, Suriname, South America verkoopt het al jaren. het komt uit katwijk. ik drink geen koffie maar daar haal ik het voor mijn nl vrienden.


  Maak melding

 26. @bonidoro.

  Bedankt voor de info.
  Ga zelden naar het centrum, daarom nooit gezien.
  Heb het wel gevraagd, Katwijk klopt. Helaas betreft het een kleine productie.
  Misschien dat iemand wil investeren, in een uitbreiding van de fabriek.
  Het is uitstekende koffie; een ‘verfijnde’ smaak met iets ‘rokerigs’ en ‘zwoels’.


  Maak melding

 27. hans,dromen zijn bedrog en daarom leef ik met beide benen op de grond in de realiteit die voor velen van het NieuwFront en het bontgezelschap dat hen steunt te confronterend is.Men ontkent hardnekkig de werkelijkheid van de vooruitgang die in Suriname wordt geboekt.Ik kan niet oordelen wat er in 1973 op de KMS is gebeurd tussen jullie beiden, maar ik krijg steeds meer de indruk dat het voor jou een traumatische ervaring is geweest.Het kan zijn dat de persoon een dominante persoonlijkheid heeft en dat je al in een vroeg stadium in conflict met hem kwam. Heel vervelend als je telkens opnieuw in de media wordt geconfronteerd met de successen van de persoon.


  Maak melding

 28. Esmerald,het Surinaams ontwikkeld zich verder op twee continenten.Je hebt het Surinaams dat in Zuid Amerika wordt gesproken en de beinvloeding van andere talen op het Amerikaanse continent en de Cariben zal anders zijn dan in Europa.In Europa wordt het Surinaams verrijkt met o.a. woorden van Turkse,Berberse,enz. origine.Uit je woorden dacht ik dat ik een andere soort Surinaams moest gaan beheersen.Je hebt gelijk ik gebruik weinig Surinaamse woorden.

  M.b.t. Waterkant.net kan ik alleen zeggen dat ik al in een vroeg stadium actief was op dit forum.De site was voorheen ook bereikbaar onder paramaribo.com of suriname.com. of iets dergelijks.Ik kan me ook nog herinneren dat je wel eens in conflict kon raken met de webmaster.


  Maak melding

 29. RobG zoals wel vaker trek je weer de verkeerde conclusies, ik heb alleen gesteld dat ik het twijfelachtige genoegen heb gehad hem een keer vluchtig te ontmoeten, wat voor mij meer dan genoeg was, niet meer en niet minder.
  Noem jij een veroordeling in Nl. voor allerlei drugstoestanden, de slachtpartij in Moiwana, de decembermoorden, recentelijk de missie naar China die tot niets geleid heeft alleen maar een hoop geld gekost heeft en het vliegverkeer in de war geschopt heeft maar een succes, ieder ander normaal mens wat zijn gezonde verstand gebruikt heeft daar een heel andere bewoordingen voor nl. crimineel geweldadig gedrag.
  RobG de politiek zou ik maar niet ingaan, want recht lullen wat krom is lukt je ook al slecht, al doe wel steeds verwoede pogingen daar toe


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.