‘Het geheim van Mariënburg’ in première in Den Haag

21

Komend weekend gaat de film ‘Het geheim van Mariënburg‘ in première in Den Haag. Regisseur Ramdjan Abdoelrahman laat in dit docu-drama zien waarover decennia lang in Suriname gezwegen is. In Suriname werd in 1882, na een lange voorgeschiedenis, de suikerplantage én fabriek de Mariënburg geopend. Rond 1890 werden door de toenmalige eigenaren, de Nederlandse Handels Maatschappij, niet alleen Javaanse contractarbeiders, maar vooral ook Hindoestanen uit Brits Indië gehaald.

Op 2 juli 1902 brak onder hen een staking uit omdat de NHM schandalig lage lonen betaalde. De directeur van de plantage werd door de arbeiders achtervolgd en omgebracht. Dezelfde dag arriveerde het Koloniale Leger om de orde te herstellen.Toen vervolgens op de muitende arbeiders het vuur werd geopend vielen er 17 doden en vele gewonden.

Volgens het Koloniaal Verslag van 1903 werden de lijken in een met de hand gegraven groot gat gegooid. De bewoners mochten niet weten waar de lijken werden begraven. Dit is het gruwelijke mysterie van Mariënburg dat al 111 jaar angstvallig geheim is gehouden… ook omdat slechts weinigen over dit trauma durfden te praten.

‘Het geheim van Mariënburg’ zal vanaf zondag 21 juli t/m woensdag 24 juli dagelijks vertoond worden om 16.45 uur in het Filmhuis Den Haag (Spui 191, Den Haag). In Rotterdam is de film te zien op 27 juli om 16.15 uur en dinsdag 30 juli om 19.00 uur in het LantarenVenster (Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam). En in Amsterdam op 18 augustus om 17:00 uur in Rialto Amsterdam (Ceintuurbaan 338, Amsterdam), op de slotdag van het internationale filmfestival: World Cinema Amsterdam.

21 REACTIES

 1. Wat ze voor het gemak even vergeten is dat het loon vergeleken met dat van de arbeiders in Nederland helemaal niet laag was.
  De arbeiders hadden bovendien nog een loonsverhoging gehad.

  Maar de waarheid is hard.
  Nog niemand heeft de link gelegd met de boerenoorlog in Zuid Afrika en het archief van de Engelse ambassadeur die zich mooi afzijdighield.

  Dat was pech.


  Maak melding

 2. Ik heb dit juist anders geleerd op school, ze waren als ik me nog kan herinneren CONTRACT arbeiders en konden gewoon weigeren. De negers konden niet weigeren ze werden geronseld en verkocht zonder er zelf geld voor te krijgen moesten ze werken en werden uit elkaar gehaald mannen apart en vrouwen apart zodat de blanke baas gretig sexueel gebruik kon maken van hun goed en stevig uitziende jonge vrouwen of soms zelfs jonge dochters.


  Maak melding

 3. herstelbetaling;

  ik eis zegt Irwin Kandhai!

  dan heb jij nu de gelegenheid op getuigen op te roepen zegt rechtbank Punwasie

  maarre maar ehg huh die leven niet meer zegt Irwin

  Moszkowich namens Nederland;

  wij zijn bereidt om te betalen ALLEEN aan de recht matigen, maar er is geen giro-rekening bekend!

  Ok case close, op naar het volgende onderwerp!

  wel edelachtbare…hier gaat het om Dignitarissen!

  wat is de aanklacht Irwin?

  wel,…onrechtmatige toelage/fraude met huur enz.

  zijn zij nog in leven?

  ja edelachtbare!

  opsluiten die handel ook al heeft die Sozavo ademhalingsproblemen 🙂


  Maak melding

 4. Barbaars optreden..in die periode..zowel slaven.contract arbeiders.Was niet goed. Dit is een vb dat we elkaar nodig hebben en Suri een economisch macht op te bouwen.En niet altijd feest vieren…..


  Maak melding

 5. De opstandelingen waren muslim fanatici (heb enkele namen gevonden in het Archief in DEn Haag), die door een wild gerucht over vermeende aanranding het nodig vonden te handelen volgns de richtlijnen van hun groene boekje. Tegenwoordig zouden ze zulke figuren terroristen noemen.


  Maak melding

 6. Wat we ook even vergeten is dat één van die Hindustanen de vrouw van de plantage-eigenaar had geneukt, vlak daarvoor.

  Uit woede van de eigenaar is toen op de groep geschoten…

  Ik praat niets goed, maar het is wel van belang dat het juiste in beeld komt.


  Maak melding

 7. Er wordt trouwens vreselijk geacteerd in deze film.\

  Voor ondervoede contractarbeiders hebben alle acteurs en actrices gemiddeld 20 kg overgewicht,


  Maak melding

 8. De Hindoestanen en de Javanen waren in tijd ook slaven geweest maar beide volkeren hadden en hebben te stelligste ontkent.Dus de geldende regels van slavernij is, dat slaven moeten onderwerpen aan hun meester en niet andersom met alle narrige gevolge van dien aard.Sorry hoor, dat ik de waarheid spreek, want het doet wel pijn.


  Maak melding

 9. Schitterend dat het verhaal van de Hindoestaanse helden Ramjanee en Tetary in beeld wordt gebracht.

  Ook prachtig zijn de reacties van onze “zwarte broeders” die het blijkbaar niet kunnen hebben dat ook de Hindoestanen een geschiedenis kennen van onderdrukking en vernedering en wat steeds meer de aandacht krijgt..

  Voor de rode muisjes die het niet snappen.. CONTRACTARBEID was gelijk aan SLAVERNIJ


  Maak melding

 10. @spur

  Hallo spur,
  wij ontkennen niets. Wij laten ons niet tegenhouden door het slavenverleden ,we werken aan onze toekomst.
  WIJ kijken Voorruit!!

  Zie maar degenen die nog steeds jammeren over het slaven verleden en wat hebben zij heden bereikt…NIKS!!


  Maak melding

 11. @ Ray

  Jij zit al weken, maanden, zo niet, jaren te jammeren over fort zeelandia of de president van Suriname en wat allemaal niet hier op waterkant. Als jij dit voor mijn gezicht had gezegd, dan had jij geweten hoe leren schoen smaakt boi.

  Je lult mang


  Maak melding

 12. Magnificent web site. A lot of useful information here.
  I’m sending it to several friends ans also sharing in delicious. And certainly, thanks to your sweat!


  Maak melding

 13. het is heel erg wat daar allemaal is gebeurdt maar ook op de plantages waarom hebben mensen elkaar zo pijn gedaan waarom kun men er niet voor kiesen om samen het land op te bouwen alles wat surinaame welvaart bracht is weg waarom wat is nu beter import of in eigen kunnen voor zien er zijn in sur nu nog altijd mogelijkheden nooit moet het meer als vroeger zijn maar het kan ook anders god bless sur


  Maak melding

 14. Behalve allerlei flauwekul die ik heb gelezen. waar haalt men het lef vandaan om ergens aan te meren en het land toe te eigenen. Alleen Europeanen deden dat wat hun de barbaarse volk ooit maakt. Waar haal je dat recht vandaan?
  En mensen ontvoeren van een ander land en hun als slaven laten werken? Echt te ziek voor woorden vind ik dit. ook geeft het al aan wat voor soort mensen het zijn. oja de Nederlanders deden dit toch. dacht je nou echt dat de contractarbeiders hetzelfde verdienden als mensen in Nederland? Hahahaha grappenmakers dit is algemeen bekend dat het niet zo was. Mijn volk werd er gewoon in geluisd. Het was een verkapte vorm van slavernij. En als wij gingen werken werden onze vrouwen misbruikt en kinderen mishandeld. Misschien weten jullie het niet maar dit soort dingen worden al generaties lang doorverteld. Dus leuk geprobeerd om jezelf goed te praten. Maar goed 1 ding is zeker. Kijk wat nu in Nederland en Europa gebeurt. Ooit gaat de tol betaald worden. Het is over met Europa armoede en achteruitgang komt.


  Maak melding

 15. We moeten elkaar en onze kinderen veel meer vertellen over s verleden. Pas sinds enkele jaren hoor ik overleveringen van Marrons, , Indianen, Javanen, Hindoestanen en zo. We hebben een gedeelde geschiedenis maar wijzen graag naar elkaar. We zijn verdeeld gemaakt door de een en dezelfde groep. En niet alleen Hindostanen zijn rijk in Suriname. En niet alleen zwarten hebben geleden. En écht…We zijn allemaal zwart. Dáárom zijn we gebruikt en verdeeld geworden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.