Ambtenaren benauwd door invoer zorgstelsel

18

PARAMARIBO, 16 jul – Ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting, Sozavo, hebben het even benauwd. Aanleiding is de invoering van het Nationaal Zorgstelsel, NZS. Gevreesd wordt dat het ministerie overbodig wordt als gratis medische zorg uit haar dienstenaanbod wordt gelicht. Vicepresident Robert Ameerali ziet het niet zo’n vaart lopen.

Weliswaar wordt het decenniaoude systeem van on- en minvermogendenkaarten afgebouwd. Het systeem maakt een aanzienlijk deel uit van wat Sozavo is. “Er is geen reden tot vrees. Ik denk dat er zoveel te doen is voor Sozavo, dat geen enkel kantoor hoeft te sluiten. Wel zullen we ons meer dan ooit bezig moeten houden met de sociale noden en die registreren”, zei Ameerali tijdens een bijeenkomst met de ambtenaren. De nadruk valt dus meer op efficiëntie.

Uiteindelijk moet de hulp zich overbodig maken. Dat wordt een ware culturele omslag. Ambtenaren en politici hebben van het on- en minvermogendensysteem een waar afhankelijkheidsimperium gemaakt. Het wil dan wel eens voorkomen dat loyaliteit als voorwaarde wordt gesteld. Ameerali ziet toch flink wat van de klandizie wegsijpelen. “Zo’n tien- tot vijftienduizend cliënten kwamen in aanmerking voor een kaart. Die mensen worden nu uit het bestand gelicht en overgeheveld.”

18 REACTIES

 1. Ambtenaren van Sozavo hoeven niets te vrezen. Ze moeten juist productiever worden en harder werker, De tijd van ‘uit de neus vreten’ is voorbij. En als er ontslagen moeten vallen dan wordt er gewoon gekeken naar een afvloeiingsregeling.


  Maak melding

 2. ja, inderdaad he, patriot: de ict infrastructuur, de human capital infrastructuur, handhaving van het systeem, en dan heb ik nog niets gezegd over het geld.

  van mij mag het, het is een goed idee voor suriname, maar goede ideeen vragen om een goede opzet. ze smeken erom. zelfs wanneer je nog zo hard je best doet om het goed te doen, gaat er wel eens wat mis. laat staan wanneer je het een showproject maakt. god have mercy.


  Maak melding

 3. Met de invoering van het zorgstelsel wordt in elk geval een van de pijnpunten van het overheidsapparaat blootgelegd,nl de overtolligheid van mogelijk wel honderden of zelfs duizenden ambtenaren.Het apparaat is een moloch en inefficient.In een moloch heb je ook nog de machtspositie van de bureaucraten.De wet van de toe-en afnemende meeropbrengst is letterlijk in dit geval van toepassing.

  Een voorbeeld. Met 40 ambtenaren kan je veel produceren.Met 5 ambtenaren erbij kan je evenredig nog extra werkzaamheden laten uitvoeren.Maar bij 46 ambtenaren gaat het mis.Ze beginnen elkaar voor de voeten te lopen,mensen hebben geen bureau om te werken, de onderlinge communicatie loopt verkeerd,documenten raken zoek en mensen moeten veel langer wachten op een beschikking.

  Het werk stagneert en per ambtenaar wordt er minder geproduceerd.Men ging juist meer ambtenaren aanstellen, en meer chefs plaatsen in de hoop dat het werk vlotter ging verlopen maar de problemen werden erger.


  Maak melding

 4. ja, RobG, maar je vergeet even de ict infrastructuur. mensen gaan zich daarachter verbergen.

  het zal toch niet zo zijn dat er met 2 pc’s gewerkt zal worden? of met een systeem dat crashgevoelig is? ik heb het niet eens over de electriciteit die niet altijd beschikbaar schijnt te zijn.


  Maak melding

 5. Dre,natuurlijk gaat men proberen om de schuld toe te schuiven naar de ICT voorzieningen.Maar ook met optimale ICT voorzieningen zoals meer p.c.’s en randvoorzieningen zou het systeem vastlopen. Voor wie zou men de overproductie aan documenten (hardcopy of digitaal)maken. Zonde voor b.v. al die bomen die gekapt worden voor het papier en verspilling van geld.

  Maar je kan zien dat de regering heel slim bezig is.Maar Hans en anderen zullen het niet met me eens zijn. De ziekenhuizen gaan niet meer rechtstreeks door de overheid gesubsidieerd worden.De subsidies zullen voortaan via ziekenfondsinstanties verlopen. De ambtenaren die op de ministeries belast waren met de subsidieverstrekking worden overbodig.Zij mogen volgens mij gaan solliciteren voor een baan bij de ziekenfondsinstellingen.De overheid moet meer een controlerende functie krijgen.

  Ik denk dat er ook grote winst gehaald kan worden bij een ordening van het pensioenstelsel en de kinderbijslag. Een zelfstandige organisatie moet zich met dit soort werkzaamheden gaan bezighouden.


  Maak melding

 6. Hahahaaa, ai mi mama, was het niet deze leugenaar bouterse die het over een kabinet met minder ministers had? was het niet deze zelf liegen beest bouterse die tot nu toe veel meer ambtenaren in dienst heeft genomen.
  Suriname zakt steeds verder weg, goudvoorraad voor de helft verkocht en het hoogste gezag in het land weet het niet.


  Maak melding

 7. In Nederland worden vanwege de bezuinigingen ambtenaren ontslagen. Voor hen komen zeer deskundige medewerkers in de plats. Deze goed opgeleide personen kunnen met behulp van o.a. ICT het werk wel aan van 50 ambtenaren.In Suriname zal nu hetzelfde plaatsvinden met uitzondering van een aantal dringende gevallen.


  Maak melding

 8. Klopt in Nederland worden er ambtenaren ontslagen, met een riante regeling, en die kunnen vanwege deze riante regeling, de deskundige uithangen op WKN.
  Ze krijgen toch maandelijks hun salaris gratuz….

  Whahahahahahahahahahahahaha……


  Maak melding

 9. Voor hen die het nie willen zien,suriname is aan het transformeren,ministeries worden gedepoliticeerd,de heilige huisjes worden subtiel gesloopt,of uitgehold.
  Ministeries zijn straks geen instrumenten meer om stemvee te winnen en te schutten.


  Maak melding

 10. Yep!!!!

  Suriname is zwaar aan het hervormen, whahahahaha.
  De Ministeries zijn getransformeerd van publieke bedrijven naar de so called familiebedrijven, conform Henry Mintzberg!

  Ons kent ons!


  Maak melding

 11. Amafo is zo al overbodig op dat ministerie, die kraamt alleen maar onzin uit, en is bovendien niet capable om als minister op op welk ministerie dan ook goed te functioneren.


  Maak melding

 12. @RobG, je maakt een grote fout en dat is het feit dat men in Nederland recht heeft op een uitkering en in suriname niet.

  =Als er teveel ambtenaren met ontslag gaan ben ik bang voor meer criminaliteit.
  =Het is mij opgevallen dat deze regering NIET aan de consequenties denkt, maar meer eigen belang een rol speelt.

  =Wat men van plan is te doen is puur oneerlijkheid, omdat velen die al genoeg verdienen hun kinderen gratis gebruik zullen maken van deze voorziening.

  =De grootste zorg is het feit dat een particulier alles in handen krijgt.

  =Zaken uitvoeren en GEEN beleid opmaken zegt iets over deze regering.

  =Amafo hoor ik niet, omdat zij juist moest opkomen voor de zwakkeren. Zij heeft nooit goed gefunctioneerd, maar door Brunswijk zit zij nog steeds op haar plek.


  Maak melding

 13. Mijne heren hierboven,helaas moet ik jullie vragen wat gas terug te nemen. ICT is bij de Sur. overhead nog in de kinderschoenen. Voorop lopen de banken die international opereren,en dus moeten aansluiten op int.netwerken.
  Binnen de overheidsdiensten worden duale systemen bijgehouden:dus er zijn computerbestanden, maar daarnaast ook kaartsystemen.(?!) Netwerken en gekoppelde bestanden komen sporadisch voor. Dan nog de ambtenaren die niet kunnen wennen aan werken met virtuele beelden.
  Positief is de digitalisering van registers van de Burger Administratie. Digitale koppeling tussen hoofdkantoor en bijkantoren is nog niet compleet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.