Suriname wordt geassocieerd lid van Mercosur

18

PARAMARIBO, 12 jul – Suriname wordt geassocieerd lid van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. Dit zegt minister Winston lackin van Buitenlandse Zaken. De raamovereenkomst voor toetreding is inmiddels getekend in Montevideo, Uruguay. Volgens Lackin is er nog een lange weg te gaan.

De geassocieerde status beperkt het lidmaatschap. Deelname in besluitvorming is pas mogelijk als Suriname volwaardig lid wordt. Nu de eerste stap is gezet, mag Suriname zich gereed maken voor een lange aanloop. Onder meer moeten nu alle protocollen worden vertaald vanuit het Spaans. “Er moet nog veel studie gedaan worden. Het is niet iets dat volgende week of volgende maand al een feit is”, zegt Lackin tegenover de Ware Tijd. Suriname gaat er wel voor.

Aan de toetreding als geassocieerd lid is ruim een jaar besteed. Nu wacht nog de toetreding tot Aladi, de Associatie voor Integratie van Latijns-Amerika. Het lidmaatschap van Aladi is een voorwaarde bij de opname in Mercosur. Het parlement zal ook nog eerst de in Uruguay getekende raamovereenkomst goed moeten keuren. Mercosur omvat een markt van ruim honderd en tachtig miljoen consumenten. Voorgaande regeringen hebben om vooral economische redenen de boot steeds afgehouden.

18 REACTIES

 1. 50 jaren plan!!! is SU ooit volwaardig geweest?? Ach, ja! wat niet is kan komen, ook met de laatbloeiers!!Maar vaak gaat het mis! Hopelijk met SU echter niet!!!!!!!!!


  Maak melding

 2. “Voorgaande regeringen hebben om vooral economische redenen de boot steeds afgehouden’.

  Wat zijn de economische nadelen? Dat Suriname overspoeld gaat worden met producten van andere landen die iets goedkoper zijn en dat daardoor de eigen productie in de knel komt?
  Of is het juist een kans voor Suriname om de eigen producten goedkoper te fabriceren en dus ook te kunnen exporteren?


  Maak melding

 3. “Het is niet iets wat volgende week of de volgende maand een feit is aldus Lackin ” typisch weer zo een vooruit schuif manoeuvre van deze Gladjanus. Nooit concreet en altijd vaag als het om de resultaten gaat. Hij praat veel ,maar zegt in feite niks zinnigs. Wanneer staan er nou kritische journalisten in Suriname op die dit soort “gezagdrager” ( lees gelachdragers) het vuur aan de schenen leggen en durven kritische, inhoudelijke vragen te stellen . Kan de minister zonder om de hete brei heen te draaien aangeven op welke manier de Surinaamse economie zal profiteren van de toetreding tot Mercado Común del Sur (Mercosur)??? Of gaan men voor de zoveelste keer de nationale bodemschatten en/of rijkdommen van het land verkwanselen aan een buitenlandse mogendheid . Het is tandenknarsend en tenenkrommend …..Grrr dat dit soort lieden Suriname vertegenwoordigen .


  Maak melding

 4. Al deze vormen van lidmaatschappen van deze regionale organisaties lossen de lokale problemen in Suriname niet op. Deze stappen zijn bedoeld als revolutionairy propaganda en helpen de kleine man/vrouw en de bewoners in de polders, in de dorpen, en in de dessa’s niet. Er worden openingen voor de leiders gecreeerd om “Toe pat’ draai” de SLM te charteren (lees chanteren) om op reis te gaan.


  Maak melding

 5. Het lidmaatschap is niet gratuz.

  Deze idioten worden lid van een hoop onbenullige organisaties.
  Ze zadelen Suriname op met onvoorziene hoge kosten, die besteedt konden worden aan de noden van het Volk!


  Maak melding

 6. Ik hoop dat de landen massaal wegblijven bij het Carifesta gebeuren, als blijk van steun aan het Surinaamse volk!

  Say it loud; don’t support this messy government!


  Maak melding

 7. Esmerald

  Het lidmaatschap is niet gratuz.

  Deze idioten worden lid van een hoop onbenullige organisaties.
  Ze zadelen Suriname op met onvoorziene hoge kosten, die besteedt konden worden aan de noden van het Volk!
  zo lulden jullie ook over het Islamistische bank waar bosje lid van werd. en weet je wat ze heebben gefinancierd tijdens vene??? het radio therapeutisch centrum en alles daarom heen dus lul minder.


  Maak melding

 8. alleen

  Esmerald

  Het lidmaatschap is niet gratuz.

  Deze idioten worden lid van een hoop onbenullige organisaties.
  Ze zadelen Suriname op met onvoorziene hoge kosten, die besteedt konden worden aan de noden van het Volk!
  zo lulden jullie ook over de Islamistische bank waar bosje lid van werd. en weet je wat ze hebben gefinanciert tijdens vene??? het radio-therapeutischcentrum en alles daarom heen dus lul minder.
  en nog een heleboel waar jullie niks van af weten. het is makkelijk om langs de lijn te staan en zeggen hu jij esme het beter kan. blijf maar leven van mark rutte zijn bijstand aan jou en anderen


  Maak melding

 9. Als lid van Mercosur kan Suriname zeker economisch profijt hebben indien de Suri’s weten hoe men bepaalde zaken om kan zetten in kansen en voordelen.

  Suriname er naar moeten streven om een (economische)’hub functie’ in te gaan nemen tussen Europa & Azie en Zd Amerika, en buitenlandse bedrijven te interesseren om hun goederen via Suriname naar diverse landen in Zd Amerika te exporteren.

  Vanwege mijn beroep weet ik dat zaken doen met Brazilie, Argentinië, Venezuela, etc. zeer moeilijk kan zijn.
  De lokale autoriteiten voeren bij wijze van spreken ‘over night’ nieuwe import maatregelen in, waarbij soms goederen met een waarde van tientallen miljoenen euro’s lange tijd gewoon op de kade blijven staan, of soms terug naar Europa worden getrokken.

  Het is dus vaak heel veel hoofdpijn bij export naar Zd Amerika, en zou Suriname bv in dit gat kunnen springen door te zeggen van: wij worden de gateway naar Zd Amerika.

  Suriname zou de (in principe transit) goederen als import moeten behandelen door deze met een zeker percentage te belasten, waardoor het Surinaams goed is geworden die belasting vrij naar elk Unasur, Mercosur, etc. vervoerd kan worden.

  Dit is één van de kansen en voordelen die zo’n lidmaatschap biedt, en niet de onzin welke ik in de voorgaande postings heb gelezen.


  Maak melding

 10. Wanneer begint dat carifesta gedoe in Su en hoe lang duurt dat ding terwijl de onderwijzers niet uitbetaald kunnen worden joe e spen 20 miljoen na a carica….tuur woooiii terwijl ie sa moes pai foe a gezondheidzorg,joe e spendeer 20 miljoen na cari….sta. Terwijl stichting voor ’t kind in nood zit geef je zoveel geld uit aan carica. Wat zal/zullen de landen in de Caricom/Unasur en nu merco(swwwwa)om jullie lachen ze zullen Su en Suries leuk/goed vinder. Haa hahahahahaaaaaiiiii wat een volk wat een volk en een domme mensen hoogogogooooiiiii. Odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 11. @ Milton Fleur
  Jouw betoog is wel geformuleerd. De vraag is als we het kader in huis hebben om als “transito haven” te dienen naar andere Zuidamerikaanse landen. Ik heb nog niet veel gemerkt van de voordelen welke de “gate” naar Europa, Frankrijk, ons geleverd heeft. De luchtverbindingen e.g. tussen de onderlinge landen in Zuid-Amerika zijn hopeloos. Ook al schaffen wij de visumplicht tussen de landen af, dan nog is de zaak niet opgelost. Een goed voorbeeld is het geval waarbij onze atleten niet hebben kunnen deelnemen aan de marathon in Rio. Wie in Amsterdam, Parijs, Londen, of Madrid woont, kan gemakkelijk heen en weer reizen tussen de Europese landen. Voordat wij de onderlinge handel met deze landen willen stimuleren, moeten eerst deze barrieres worden opgeheven.


  Maak melding

 12. Brood en Spelen om de gunst van het stem lompenproletariaat te winnen en aan zich te binden.

  Zij zien daardoor niet in hoe arm ze zijn als ze een paar dagen hun gewassen en gedroogde lompen kunnen aantrekken om hun honger te kunnen stillen met het brood en op de spelen het Heertje of de Madammeke uit te hangen met de kids.

  Na het spelen kruipen vele één ouder tienermoeders met kids van meerder vriendjes in de prasie (h)oso’s van hun moesje die ook van verschillende mannen kids heeft). De kids zijn blij met de vele ome Sjuul, Ome Stan, Ome Johan, enz. en Taantje Es, Taantje Janny, enz.

  Geef het lompenproletariaat brood en spelen en ze zullen zich rustig houden, de armoede en de noden
  vergeten en op mij stemmen.

  De vele beloften die ik gedaan heb zullen ze hierdoor vergeten, tijdens de verkiezing van 25 mei 2015, ze krijgen één T-shirt met mijn portret erop gedrukt, wat domeingrond, een overheidsbaantje, een vergunning, opdracht anders denkende personen te intimideren, enz. Hierdoor wordt het accent weer verlegt van de echte problemen en noden en ben ik weer de lijder van Su.

  Treurig gedoe in Suriname. Wat is er toch van dit land en het volk geworden, dat DDB, Somo en Brunswijk
  langere termijn doelen willen bepalen en uitvoeren? Zijn dit de voorbeeld figuren voor de jeugd het volk van morgen? Alle normen en waarden, principes, naar school gaan en studeren, hard werken voor je doelen, enz zijn weg.

  Iedereen mag/moet het streven/ambitie hebben om zo hoog mogelijk te komen met je kennis en talent, alleen zal het wel volgens de juiste wijze moeten gebeuren. DDB, Somo en Brunswijk zijn dat niet.

  Om DNA-lid te zijn of president, enz, zal je aan een bepaalde profiel moeten voldoen, bepaalde kwaliteiten en een persoonlijkheid moeten hebben. Daarnaast moet je van onbesproken gedrag zijn, waardoor je het land en het volk nationaal en internationaal vertegenwoordigt en vrij kan reizen en overal kan staan en spreken. Als dat soort zaken ontbreken, kan je never nooit voor het beroep van president, dna-lid, een openbare ambt hebben van een land/Suriname.

  Suriname en grote groepen Surinamers bevinden zich in diepe duisternis. In vele landen in de wereld hebben de bevolkingen het licht al gezien. Zie de Arabische Lente.


  Maak melding

 13. @ Eduard Lupson, ik geeft toe dat er nog veel werk verzet moet worden om zo’n gate way functie te vervullen, maar daar doet deze president wel iets aan !

  Hij reist uiteraard wat af om het eea te bezoeken of te bespreken, maar dit betekend meer exposure voor Suriname. Let wel; de kost gaat voor de baat uit !

  Let wel, de SLM bestaat al meer dan 30 of 35 jaar en nog hebben ze maar één kist op de Mid-Atlantische route !
  Wat hebben ze al de afgelopen jaren (toen Bouterse de SLM ‘nog niet chanteerde’ ) met alle inkomsten en verdiensten gedaan ??? Juist ja, het waren de NieuwFront mensen, familie leden en kennissen die ’tu pat drai’ op een IPB ticket met upgrade naar business class naar Nederland en terug reisden !

  Ik ken gevallen uit het verleden waarbij betalende passagiers er uit werden geknikkerd bij de SLM om een IPB’er vanaf JAP naar AMS te laten vliegen !
  Ik heb ook contacten bij de KLM maar daar is het juist andersom. Daar worden juist IPB’ers van de vlucht gehaald om betalende passagiers aan boord te helpen.

  Nogmaals, deze President is de eerste die z’n best doet om de NV Suriname met al haar potentie aan de wereld toont, dus laat de man rustig z’n werk doen !


  Maak melding

 14. @ Glenn Pengel
  Ik ben niet tegen Carifesta, omdat het inderdaad de onderlinge vriendschap tussen de landen stimuleert. Ik denk ook dat de Caribische landen meer van mekaar moeten leren en weten, willen ze met mekaar leven en samenwerken. Echter heb je een punt wanneer het om de centjes gaat. Wie draait op voor de kosten, en wat is her rendement van Carifesta? Ik breng in herinnering dat de laatste onlusten in Brazilie precies dit aspect gemeen hadden. Terwijl miljoenen Brazilianen in diepe armoede leven, geeft de regering miljarden uit aan WK-2014 en aan de voorbereidingen van de WK. Gelukkig heeft deze actie het Braziliaans staatshoofd wakker geschud om de noden van het volk in ogenschouw te nemen. Tenslotte vraag ik mezelve ook af waar Haitie het geld zal vinden om een consulaat in Suriname te bouwen terwijl duizenden localen dakloos zijn. Wie houdt wie voor de gek?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.