‘Sasur kan nog altijd muziekgebruik verbieden’

17

PARAMARIBO, 12 jul – De Stichting Auteursrechte Suriname, Sasur, kan altijd nog muziekgebruik verbieden. Dit stelt Sasur-voorzitter Prim Ramlal. “Het wordt nu nog vervelender voor de gebruiker”, zei Ramlal na het besluit van de rechter dat Sasur geen poot heeft om op te staan.

De stichting eiste het nietig verklaren van een ministerieel besluit. In het besluit wordt de bevoegdheid ingetrokken tot het innen van royalty’s. De rechter vindt dat het meningsverschil over het ministerieel besluit niet in kortgeding beslecht kan worden. Sasur moet volgens de rechter maar een bodemgeschil beginnen. “Nu weet de gebruiker niet waar hij aan toe is”, zegt Ramlal. Sasur zou nog steeds de bevoegdheid hebben om het gebruik van muzikale werken te verbieden.

Dat zal dan ook gebeuren. “Het komende Carifesta (Caribbean Festival, red.) zal dit al te merken zijn”, aldus Ramlal. Dankzij de internationale contacten met auteursrechtenorganisaties, voelt Sasur zich nog steeds hun vertegenwoordiger. Als gebruikers geen toestemming hebben of vragen, kan het altijd nog verboden worden muziekwerken in te zetten. Alleen is dan niet duidelijk meer hoe wel toestemming te krijgen en bij wie royalty’s betaald moeten worden.

17 REACTIES

 1. Blijf me erover verbazen dat Sasur nog steeds door geen enkele authoriteit of tegenpartij is gevraagd of gedaagd om verantwoording te doen van geinde gelden.

  Het heeft er steeds meer schijn van dat de geinde gelden niet terecht komen waar ze behoren. Dat maakt dat de club niet heeft gefunctioneerd naar behoren en daarmee de bestuurders en directie wanbeleid \ fraude ten laste kan worden gelegd.
  Wat een gemodder met die gasten. Zet Suriname zo mooi op de kaart


  Maak melding

 2. Mensen hebben het vaak over ‘geinde gelden’ van Sasur. Maar dat is niet de grond waarop de minister de vergunning van Sasur heeft ingetrokken. Het ‘innen’ van gelden is niet in het geding. Het gaat om de staatsveiligheid volgens de minister. Daarover moet de discussie gaan!!!


  Maak melding

 3. Kunnen ze die Prim Ramlal niet zoek maken? daar zijn ze in Su toch zo goed in. lastpakken raken op onverklaarbare wijze zoek. deze vent is een ordinaire schurk, wel innen en nog een vrij hoog percentage ook. maar niet uitkeren ?

  ruiken jullie het? dit zaakje stinkt.


  Maak melding

 4. Ran-d wat jij daar meldt stinkt ook verschrikkelijk nooit van mensen echten gehoord, wat een makkelijke oplossing met je ”maak m kwijt” ben je zelf de weg kwijt wat NORMEN EN WAARDEN inhoudt…. ik vind die Ramlal 10x niks laat me dat voorop stellen maar i vind je reactie wel erg aso. Ik hoop niet dat Sasur ook zo denkt en straks een hele hoop mensen kwijt gaat maken stel je eens voor zeg.


  Maak melding

 5. Als Prim Ramlal zo blijft tekeer gaan,ben ik bang dat hij inderdaad in een paar vuilniszakken,al dan niet gele,in stukken op een vuilnisbelt eindigt.Vroeger werden de lijken in stukken in de Suriname rivier gevonden.Leek wel dat Jason te werk was gegaan met een zaagmachine.


  Maak melding

 6. Kunnen ze al die mensen niet zoek maken die dieren (laten) doden en opeten en geen cent schadevergoeding betalen aan de nakomelingen van die dieren? Stelletje rovers!


  Maak melding

 7. Sommige mensen moeten hun verlies accepteren. Weet je wat ik denk? Iemand wilde op een hele makkelijke manier aan geld komen en het idee om muziekrechten a la Stemra Buma te innen wordt geboren. Niet om het geld door te geven, maar om het zelf te houden. Natuurlijk worden allerlei kostenposten opgevoerd om de ontvangsten te neutraliseren. Overduidelijk het bewijs dat het eigen belang gediend moest worden en niet het belang van de rechthebbenden i.c. de artiesten.
  De vraag rijst hoe deze organisatie aan de vergunning komt. Zeker is dat toen de minister zijn fout inzag, te weten de vergunning aan een verkeerde organisatie afgeven, hij zijn fout heeft hersteld door deze in te trekken. Ik ben geen jurist, maar ik denk dat de minister heel sterk staat. Wat deze stichting moet doen is ophouden met verdere ruzie zoeken. Op zich was dit een leuk idee maar in de praktijk is het verkeerd uitgepakt. Laat deze zaak – ter voorkoming van een groter verlies – rusten en bedenk een ander plan om rijk te worden


  Maak melding

 8. Voor de Sasur-haters:
  Sasur kan nog altijd op grond van het SBW (Surinaams burgerlijk wetboek) en op grond van internationale verdragen gelden innen namens de producenten. Sasur heeft die minister Belfor daarvoor niet nodig. Een ieder die de muziekrechten schendt kan een kortgeding aan zijn broek krijgen met een dwangsom daaraan verbonden. Dus ik zou maar niet te gauw een gat in de lucht springen.


  Maak melding

 9. Om te kunnen opereren op Surinaams grondgebied heb je een beschikking nodig van de staat anders bij je illegaal bezig!! Het muziek repertoire is niet de eigendom van Ramlal dus hij kan en mag niet in actie komen zonder beschikking!


  Maak melding

 10. Plato

  Slecht vonnis. Dit riekt naar omkoperij van deze stomme rechter
  jij bent nog stommer de rechter heft geen vonnis gewezen, maar het process verwezen waar er in bodemprocedure aangetoond moet worden dat de staat ,lees minister misidjan verkeerd was in het besluit om de beshikking die sasur rechtspersoonlijkheid biedt, op te schorten. jullie wonen in het land waar 16 miljoen zielen de zelfde taal spreken maar toch snappen jullie het niet. oh ja ik vergat je komt uit coronae daar leerden jullie alles met kokosnoten en kokosbasten. I rest my case


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.