Surinaams fonds stimulering KMO ‘geparkeerd’

1

PARAMARIBO, 11 jul – De regering heeft het fonds voor kleine en middelgrote ondernemingen, het KMO-fonds, geparkeerd. Dit zegt de voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, Wlogo Bilkerdijk. Het parkeren geschiedt op aandrang van het bedrijfsleven zelf. Er is twee keer gesproken met minister Adelien Wijnerman van Financiën.

De ondernemers hebben hun grieven aangehaald, waaronder het hoge rentepercentage. “De minister heeft toegegeven dat er enkele punten over het hoofd zijn gezien”, zegt Bilkerdijk tegenover de Ware Tijd. Er zal nu wat meer tijd worden uitgetrokken om de punten te bekijken. Volgens het bedrijfsleven is een rentepercentage van negen procent veel te hoog voor ondernemersleningen. In de negen procent zit ook twee procent aan provisie voor de bank.

De regering zou haar doel voorbijschieten als de rente zo onredelijk hoog gehouden wordt. De bedrijven hebben liever een garantiefonds. Zo zouden ondernemers in de landbouw of veeteelt bijvoorbeeld meer behoefte hebben aan dekking of een gratieperiode. Maar ook het ontbreken van een duidelijke definitie is een knelpunt. Zoals de kaarten nu liggen, valt moeilijk te zeggen welke bedrijven als KMO beschreven kunnen worden.


1 REACTIE

  1. Surinaamse bedrijven lieten gratis geld te lang liggen

    PARAMARIBO – Investeren voor een bedrag van tussen de vijfduizend en dertigduizend Euro kan een behoorlijke boost zijn voor een onderneming. Zeker wanneer het gratis geld betreft. Deze mogelijkheid bestaat al zeker tien jaar in de Caricom.

    Waar landen als Jamaica en Trinidad jaarlijks met ongeveer vijftig bedrijven hiervan profiteren, hebben slechts zes Surinaamse bedrijven de afgelopen drie jaar van de regeling gebruik gemaakt.

    ai boi 🙂


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.