IMF verwacht ‘sterke’ economische groei Suriname

59

PARAMARIBO, 10 jul – Suriname krijgt complimentjes van het Internationaal Monetair Fonds, IMF. Een delegatie van het IMF-team voor Suriname meldt tijdens het jaarlijkse consultatiebezoek ‘goede resultaten.’ Suriname boekte ‘opmerkelijke vooruitgang bij de handhaving van een sterke en stabiele groei in de afgelopen drie jaar.’

Ook de modernisering van de publieke sector zou op niveau zijn. Volgens het team zal de sterke economische groei die Suriname in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt zal waarschijnlijk aanhouden. In elk geval is de trend gegarandeerd voor 2013. Voor 2014 wordt een groeivertraging voorzien, omdat de dalende olie- en goudprijzen de opbrengsten en de vraag zullen drukken. Aan de andere kant wordt een zorgelijk begrotingsprobleem vastgesteld bij de overheid.

Daar gelden als oorzaak de dalende olie- en goudprijzen. Maar net zo schuldig zijn de sterke loonstijging in de publieke sector en de stijging van andere categorieën overheidsuitgaven sinds eind 2012. Begrotingsmaatregelen van de regering om de stabiliteit en de groei van de economie te handhaven, worden als ‘noodzakelijk’ aangemerkt. De voorzichtige aanpak van de Centrale Bank van Suriname wordt toegejuicht. Wel zijn aanbevelingen gedaan voor verdere begrotingsmaatregelen voor de lange termijn.

UPDATE: IMF waarschuwt Suriname wel voor lagere goudprijs.

59 REACTIES

 1. IMF please…wil jij dit soort nws niet meer verkondigen!!

  telkens als DADA een positieve rating krijgt, feest & reist hij de schatkist leeg 🙂


  Maak melding

 2. Hallelujaaaaaa

  Dit smoert alle doemdenkers de bek,mond,smoel.

  GMAP.Henk Molenaar,Ray en anderen,is dit geen ontzettend goed nieuws uit Suriname????
  Ik hoop dat jullie nu voor 1x opstimistisch zijn.
  Ons volk kan weer vooruit.


  Maak melding

 3. De kleine landen vereinigd in de Caricom laten zich goed voor de gek houden door het IMF !
  Nergens wordt er geloof gehecht aan de bizarre statements van het IMF !


  Maak melding

 4. De kop van het artikel is misleidend.

  Als econoom let ik vooral op de negatieve punten die door het IMF zijn aangehaald en die door mij op dit forum eerder ook zijn benoemd.

  1. De vooruitgang is gebaseerd op economische groei in de afgelopen 3 jaar, waarin vooral de goudprijs naar een recordhoogte werd gestuwd.
  2. De daling van de goudprijzen zullen een negatief effect hebben op de economische groei en dan in de eerste plaats op de binnenlandse bestedingen. Groeivertraging leidt per saldo tot een lagere consumentenvertrouwen.
  3. De publieke sector is ca. 70 procent, gemeten naar de totale beroepsbevolking. Dit betekent dat de inkomsten uit de private sector, de royalties uit de goud- en oliesector onvoldoende zullen zijn om de publieke sector te financieren. De Surinaamse belastingdienst is onvoldoende toegerust om de belastinginkomsten uit arbeid en vermogen te vergroten.
  4. Zoals uit het rapport van het IMF blijkt zal het tekort op de overheidsbegroting toenemen, alsgevolg van looncompensatie van het logge ambtenaren apparaat en de wet op de ziektekosten.
  5. In het rapport van het IMF is niet meegenomen de obligatielening van USD 500 miljoen, die thans wordt voorbereid door Goldman Sachs en de Deutsche Bank.
  De rentelasten zullen een drukkend effect hebben op de overheidsbegroting en de uitgaven zullen significant stijgen, met als gevolg dat de SRD onderhevig zal zijn aan een sterke inflatie. Er zijn in dat geval geen middelen meer voor handen van de Surinaamse Centrale Bank om prijsstabiliteit te garanderen. Een neerwaartse spiraal in de economische groei is onafwendbaar.

  Juichen om het rapport van het IMF is goed, maar te vroeg juichen is rampzalig !


  Maak melding

 5. Dit is geen nieuws waarop de kritikaster van het land Suriname zitten te wachten. ma goed. ook dit moet als een nieuws item gebracht worden, niet alleen dat de politiebaas toegeeft dat de crime niet aan het afnemen is.


  Maak melding

 6. HahHaHAHAHa Bouta is the man….en krijgt nog vijf jaar hahahaha
  Gmap…molenaar….who cares en consorten…dank je wel voor jullie negativiteit …de man heeft het gezien en heeft zijn best gedaan om jullie het tegendeel te bewijzen


  Maak melding

 7. IMF waarschuwt Suriname voor lagere goudprijs

  vervolgens het zelfde IMF vandaag 🙂

  WASHINGTON (AFN) – De dalende goudprijs kan een zware rem zetten op de economische groei in Suriname. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport over het Zuid-Amerikaanse land.

  bron Telegraaf


  Maak melding

 8. -Economische groei zal aanhouden tot 2013
  -Voor 2014 wordt een groeivertraging voorzien
  Oorzaken:
  -de dalende olie- en goudprijzen zullen de opbrengsten en de vraag drukken
  -zo ook de sterke loonstijging in de publieke sector en de stijging van andere categorieën overheidsuitgaven sinds eind 2012
  – een zorgelijk begrotingsprobleem bij de overheid
  -Noodzakelijke begrotingsmaatregelen moeten worden genomen!

  En toch de verwachting van een sterke economische groei??
  Dan ben je wel heel erg positief ingesteld, dus onrealistisch.
  Ik begrijp er geen snars van!
  Verkeerde kop misschien?


  Maak melding

 9. De imf heeft zelf een tekort aan geldmidddelen. Misschien willen ze het goud reserve van su ook leegroven. Met bouta samen zou het best eens goed kunnen lukken.
  Ik brn benieuwd


  Maak melding

 10. =Dat het goed gaat in suriname ben ik heel erg blij, maar komt echt NIET door deze regering, omdat ze in boter zijn gevallen om de draad op te pakken verder zaken te doen.

  =Inderdaad,,,het IMF heeft zich de laatst tijd in de nesten gewerkt door zomaar informatie te geven die “soms” helemaal NIET op waarheid berustte.

  @RobG, Ik ben voor samenwerken tussen landen en heb er niets tegen, maar het volgend wil ik jou vertellen::

  =Surinaamse rivieren worden momenteel uitgebaggerd, en suriname heeft gekozen voor een Nederlandse bedrijf vanwege al hun kennis die suriname NIET heeft.

  =Waterkant wordt prachtig gemaakt zodat suriname niet ten ondergaat als er overstromingen plaats zouden vinden. Hier gaat het weer om een Nederlandse bedrijf.

  =Zo zijn er nog meer zaken waar Nederland mee bezig is en suriname helpt waar vele Surinamers geen weet van hebben.

  =Nederland zoekt toenadering, meer om zijn eigen mensen te helpen en te ondersteunen. Vergeet ook niet om zijn onderdanen NIET in de steek te laten.

  =Nogmaals mijn vraag:::WAT DOET BOUTERSE EN LACKIN VOOR DE SURINAMERS IN NEDERLAND?????


  Maak melding

 11. Ik vermelde allang geleden dat Suriname vooruit zal gaan en dat er zaken met Suriname binnen zal komen.
  Ik heb de bronnen. De mensen die steeds maar negatief over Bouterse en Suriname zijn: EAT YOUR HEART OUT!

  Mare…. we moeten wel oppassen voor Nederland, China en Amerika. Deze boeven kunnen Suriname leegroven op een slimme manier. Het is niet dat Suriname dom is in zaken doen, maar Suriname is nog jong met zaken doen. Ze kunnen daar misbruik van maken. Te snelle beslissingen kan Suriname de kop kosten. Ik vind het tof dat Nederland kruipt om weer bij Suriname te horen. Maar helaas zal ik deze ras nooit meer in mijn leven accepteren. Suriname moet Nederland vet belasting per maand laten betalen als zij in ons land zaken willen doen en ervoor zorgen dat 70a90% in het land blijft. Gewoon ervoor zorgen dat ze niet makkelijk wegkomen met onze rijkdom. Suriname moet constant waken op landen waarmee ze zaken doen. Dit is een advies en ik weet dat het wordt meegenomen 🙂 Ik vecht op de achtergrond verder. Ik wil dat het bedrag van het Slavernij erg hoog moet zijn. Het moet minstens 100 of meerdere jaren meegaan. Bijwijzen van spreken dan …hahahahaha!


  Maak melding

 12. Helemaal eens met allen die de inhoud van dit rapport grondig lazen. Ter aanvulling er wordt stiekem monetair gefinancieerd, er worden naast de bonds van Goldman Sachs en Deutsche Bank stiekem leningen gesloten met de Chinezen die hier niet geboekt staan, schulden aan toeleveranciers en leningen van Surinaamse bedrijven als Staatsolie en TeleSur……de cashcows van deze regering.


  Maak melding

 13. TROTS onze economie groeit! nu de Hollandse nog! Voor de neo kolonisator vreselijk nieuws ze springen en schreeuwen misleiding, de kop van dit artikel klopt niet!

  de druiven hier boven zijn zuur! misschien helpt het wat rutte zegt; mensen koop wat meer trek de portemonnee open….hahaha triest hoor.

  Tide tamara w’e stre go moro fara!


  Maak melding

 14. EN TEGELIJKERTIJD LEESIK DIT!
  10 juli 2013 – 10:32
  IMF waarschuwt Suriname voor lagere goudprijs

  De dalende goudprijs kan een zware rem zetten op de economische groei in Suriname. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport over Suriname.

  De Surinaamse economie groeide de afgelopen 2 jaar met jaarlijks bijna 5 procent. Het IMF verwacht dat de groei in de komende jaren hetzelfde tempo kan doorzetten, als nieuwe goudmijnen in productie worden genomen en beloofde investeringen in infrastructuur worden doorgezet.

  Het fonds ziet echter ook belangrijke risico’s voor de economische groei. Vooral bij een sterke daling van de goudprijs verslechteren de vooruitzichten aanzienlijk. Goud is goed voor 67 procent van de Surinaamse export en 13 procent van de belastinginkomsten.


  Maak melding

 15. Aah…een goede lezer ziet al de grote tegenstellingen in het rapport .Het verbaasd dan ook dat het nieuws positief gebracht wordt.
  Dit is een pr gemanipuleerd rapport. Gilmore en Cliff hebben een avondje geknutseld.
  Maar de surinaamse scholieren en studenten laten zich niet misleiden.


  Maak melding

 16. @tide….er ligt voor miljarden, nogmaals MILJARDEN,aan olie en gas voor de Nederlandse kust. Dus freubelen jullie lekker verder met 5% van elk goudklompje, waar eerst 400 miljoen voor betaald moet worden.


  Maak melding

 17. Woensdag 10 juli 2013 om 18:25 uur, door Ira

  Klets toch niet zo raar. Nederland komt op voor zijn onderdanen!
  Nederland wil graag meeliften met het succes!
  De rest is bullshit


  Maak melding

 18. Maartje,
  Niet te vroeg juichen a.u.b, dit hebben wij allemaal te danken aan A.Telting, R,Venetiaan en niet vergeten de restant van de ontwikkelingsgeld uit Nederland, want als die er niet was, waren wij nu onder HAITI.
  Bosje en Bouterse hebben een ware puinhoop van gemaakt.
  Weet je wat ik best vreemd vindt aan de reactie van jullie, toen IMF lovend waren over Front hoorde ik geluiden van IMF is een blanke bolwerk , en we moesten het voorbeeld van Venezuela volgen aangaande IMF.
  Maar ja zo kennen ik jullie wel weer.


  Maak melding

 19. @RobG,Maartje,alleen en de andere staartjes van de ndp

  DE KOPSTUK LUIDT ALS VOLGT;

  IMF verwacht ‘sterke’ economische groei Suriname

  Dwz….het is niet zo,er is geen economische groei te merken het is alleen maar een hoop!!!
  Bovendien staat het woordje ‘STERKE’ tussen aanhalingstekens hetgeen wil zeggen ZOGENAAMD ‘sterk’ want het is niet om nu STERK te noemen.
  En wanneer verwacht het IMF dan ‘sterke’ economische groei?
  Na 100 jaar misschien?!
  In ieder geval zal het niet gebeuren zolang de hebzuchtige ,reislustige en bloedlustige ndp regering voor het zeggen heeft!
  Het enige wat in Suriname dag in en dag opvalt zijn de vele plezierreisjes van je baasje en co,het reschuffel gedoe
  en het Beijing[china] invloed in Suriname!!


  Maak melding

 20. De economische groei van Suriname heeft meer met geluk dan met de wijsheid van Bouterse te maken; Suriname zit letterlijk op een goudmijn, de goudprijs was de afgelopen jaren nog nooit eerder zo hoog. Al was Mugabe de president van Suriname, de economie zou de afgelopen jaren gegroeid zijn. Als onder Bouterse een begin gemaakt was om van Suriname de voedselschuur van de Caricom te maken, zou ik Bouterse alle eer doen toekomen, nu heeft de economische groei van Suriname niets met zijn leiderschap te maken. Met al de bovengenoemde meevallers lukt het Bouterse niet om de staatsfinanciën gezond te krijgen, de overheid kan de meest elementaire diensten, door gebrek aan middelen, niet op pijl houden, ik wil de juichende fanclub van Bouterse over een half jaar weer spreken als de daling van de goudprijs op de wereldmarkt zich voortzet.


  Maak melding

 21. GFC Nieuws heeft een artikel van Jan Gajentaan die de juiste merites vh verhaal weergeeft. De kop is zeer misleidend en verdraait de inhoud van het IMF rapport. Bekend gegeven van dictaturen…


  Maak melding

 22. Let wel mijne mensen, Suriname heeft het IMF helemaal niet en absoluut niet nodig !.

  Sterker nog, de meeste ontwikkelingslanden hebben het IMF niet nodig, want dit instituut is de moderne kolonisator van het Westen (over de zogenaamde derde wereld !)

  Het is nu overduidelijk dat het Westen de ‘derde wereld’ landen nodig heeft om te overleven, anders vervallen zij tot de 4e wereld !

  In Europa is men zich ervan bewust dat hun goede tijd over en uit is.
  Waarom denk je dat de ‘kop van Jut’ Noorman in Suriname aansluiting probeert te zoeken op de rest van de booming countries !!!!

  Suriname moet haar huid heel duur verkopen aan Nederland want deze bakra’s zijn meedogenloos !

  Mensen, dit is de omgekeerde wereld waarin Suriname strakjes over Nederland bepaald !

  Mind these words from Milton !


  Maak melding

 23. RobG
  Lees aub het rapport. Er staat dat er groei VERWACHT wordt MITS: De grondstoffen prijzen op niveau blijven (goud is 67% van de export en 13% van de belasting inkomsten), de infrastructurele projecten doorgang vinden en de nieuwe goud projecten in productie gaan.

  Helaas is de goud prijs verdamp waardoor de belasting inkomsten voor Goud minimaal gehalveerd zijn. Voor de infrastructurele werken heeft men nu al geen geld. En om de mijnbouwprojecten door te laten gaan moet men nog geld gaan lenen tegen een kostprijs waarvoor er nooit winst gemaakt zal worden door Suriname op die deal indien de goudprijzen op het huidige niveau blijven hangen.

  Of wel aan geen van de MITSEN zal voldaan worden. De belasting inkomsten gaan sterk dalen en de financieringslasten nemen toe of wel. Het IMF rapport is geen roze geur en maneschijn maar bittere ellende. Het is maar hoe u het leest IF betekend MITS.


  Maak melding

 24. Mensen, van dit beeld klopt geen bal van.

  Bijzonder dat als Suriname goed voorwaarts is gegaan, nog steeds niets zichtbaar is.

  Het is ook geen fout van de IMF, zij presenteren op basis van gegevens. En ja als je gegevens verstrekt die niet verenigbaar is met de werkelijkheid, tja dan krijgt je dit soort kreten van de IMF


  Maak melding

 25. Begrijpend lezen is sommige paarse paupers one bridge to far. Su leeft van de grondstoffen. De dalende prijzen zal de nekslag zijn voor de surinaamse economie.
  Dat suriname nog groeit is een erfenis van de Front regering. Dankzij haar stabiele beleid staat su nog overeind. Bouterse pronkt met andermans veren. Die beloftes heeft hij tot op heden niet waar kunnen maken. De bouw van huizen, wegen en bruggen. De bevolking heeft niets aan die mooie imf cijfertjes en complimentjes. De man heeft 18000 huizen beloofd. Niets nada njet. Ook die waarheidscommissie is 1 grote joke. Investeerders zouden su platlopen. Allemaal gelul. Zoals gewoonlijk moest su begi begi doen met als onderpand bodemschatten. 1 grote poppekast.


  Maak melding

 26. Beste Paarse Paupers die weer eens stonden te juichen om een dode mus zoals Rob G en Maartje….

  Lees de waarheid wat betreft het rapport naar aanleiding van de grondige analyse van Jan Gajentaan op GFC nieuws.

  De kop boven het artikel van Waterkant dekt de lading van geen kanten. De meeste lof van IMF gaat uit naar het economisch beleid van Venetiaan.”

  Het IMF is inderdaad positief over het gevoerde macro-economische beleid in Suriname dat heeft geleid tot een behoorlijke economische groei, maar in het verslag wordt nadrukkelijk gesproken over het gevoerde beleid sinds 2000. In veel media staat “van de afgelopen jaren”, waardoor de indruk kan ontstaan dat er pas sinds een paar jaar een goed macro-economisch beleid wordt gevoerd. De economische groei in 2012 wordt door het IMF ingeschat op 4,75%. Bij mijn weten scoorde de NF-Plus regering de laatste jaren tussen de 5 en de 6% economische groei, dus net iets hoger.
  De regering krijgt duidelijk een standje als het gaat om de sterke stijging van de overheidsuitgaven in 2012. Volgens het IMF was dit te wijten aan een veel te sterke stijging van de post salarissen alsmede andere uitgaven. De regering en de CBvS worden wel gecomplimenteerd dat sinds maart 2013 de budgettaire touwtjes wat strakker zijn aangetrokken. Naar mijn mening had de regering dit budgettaire probleem kunnen voorkomen door bijtijds het ambtenarenapparaat te hervormen en meer te letten op het eigen uitgavenpatroon, maar daarover laat het IMF zich niet uit.
  Het IMF merkt op dat de economische toekomst van Suriname sterk afhankelijk zal zijn van de grondstoffenprijzen (met name goud en olie). Gaan die omlaag, dan kunnen er grote financiële problemen ontstaan. Gaan ze te snel omhoog, dan dreigt een risico van oververhitting van de economie. Suriname is dus gebaat bij wat hogere, maar wel stabiele grondstoffenprijzen.


  Maak melding

 27. goeiedag met zn allen mvr IRA u zegt su kan niks het is nederland die de su rievier uit diept tuurlijk maar er word voor betaald en niet alleen su doet dat maarvoor veel landen heeft nederland gewerkt omdat nederland een sterk waterkennis heeft en punt twee al hep je de kennis en het matrieaal niet dan begin je ook niks maar nl verdient hiervoor denk niet dat het gratis is wat er ook voor su gedaan word dus praat niet om het praaten maar zeg wat en nu mvr MARIA u weet veel wat land en volk niet weetdus u bent helderzient of was u er bij toen er zowat overaal geleend werd weer zo een floep niks te zeggen en ook net als mr Banansie met geerft gedoe en Bouterse gewoon geluk met goud en olie nee goud was er olie was er de voorige regeering heeft er niks mee gedaan dus wees eerlijk tegen je zelf tegen iemand liegen is erg maar tegen je zelf nou zeg jij maar zelf hoe erger dat is en niet liegen oke en mr Kooslaat het met ander mans veeren pronken wand dat doet u nu ook u hoort en u praat mee wat weet u van su voorige regeering en dan kan ik ook zeggen Europa pronkt met ander mans veeren want bijna allemaal hebben de slaafen handel en dus veele landen toen bijna leeg geroofd vandaar vandaag de dag bepaalde rijkdomen dus weet wat u zegt zeg niet wat u niet weet prettige dag verder mensen GOD LOVE YOU ALL


  Maak melding

 28. @Linglong & Koos, denk je dat de prijzen van grondstoffen alsmaar zullen droppen, waardoor Europa op de oude voet door kan ?? Let wel, Europa is achterhaald alleen weten jullie dit nog niet !

  @ Henk Molenaar, dus jij hecht meer waarde aan de woorden van Jan Gajentaan, dan aan een publicatie van het IMF over Suriname !

  Ga vooral zo door vriend Henky, want nu weet ik waarom een ieder op jou kop timmert.


  Maak melding

 29. Weet je wat ironisch is? Dat de zogenaamde tegenstanders van DDB hem juist groter maken! jullie gaan met de frustratie die jullie hebben voor mijn president, van de Republiek Sriname, Desire Delano Bouterse elka dag naar bed en jullie staan ermee op. Hij beheerst jullie leven zonder dat jullie het door hebben. Zo stom zijn jullie wel. Door jullie wordt DDB nog groter! Door jullie Blijft hij altijd in de picture! En jullie kunnen hem niks maken! Bij de verkiezingen van 2015 wordt hij nog groter en veel sterker. Brunswijk en Bouterse gaan voor, tijdens en na de verkiezingen nog hechter samenwerken! VHP en PL zullen om met DDB samen te werken vechten! Omdat zowel VHP als PL regeermacht willen hebben, maar DDB heeft maar plek voor 1. DDB kiest voor PL, omdat Somo openlijk is en VHP een verborgen agenda heeft en nog minder betrouwbaar is. Het is niet te verwachten dat DDB te snel bij de verkiezingen gaat pieken, maar hij heeft nog grotere verrassingen voor jullie in petto! DDB is een strateeg! en zal de verkiezingen in 2015 grandioos winnen. DDB zal Suriname nog langer besturen terwijl jullie tegenstaanders verder zullen verzuren! Tang Lafoe tak so!


  Maak melding

 30. @ tedje, Tedje zegt:”lees het rapport zelf” Sorry maar ik moest toen hard lachen toen.

  Tedje, kan jij niet zelf lezen en hoop jij dat wij het artkele voor jou in jip en janneke taal vertalen?


  Maak melding

 31. @ GMAP, zucht, jij komt met een artikel uit de Telegraaf. Ga je daarna ook de “prive” pagina lezen? elk zichzelf respecterend mens weet dat de telegraaf een sensatieblad is.
  Als je toch interessant wil doen, kom dan tenminste met een artikel uit de Volkskrant, NRC handelsblad of de Elsevier.


  Maak melding

 32. Woensdag 10 juli 2013 om 23:07 uur, door surinam patriot

  Dat er heel veel teksten vanaf internet wordt gekopieerd en hier wordt geplaatst om ontzettend intelligent over te komen!
  En vervolgens iedereen voor dom, stom of ezel uit te maken……………

  Of doelde je daarop niet?


  Maak melding

 33. @ Micheal,

  Wow je doet interessant. econoom baja…, Ik ben benieuwd waar je hebt gestudeerd, want je loopt blind en focus jou zoals je zelf zegt op de negatieve punten uit het rapport.

  Nee dat doe jij niet vriend, je pakt punten uit het rapport en trek ze uit zijn verband. Dat is iets heel anders. Als je een echte econoom bent dan moet je wel de juiste info verschaffen.

  Immers de economie is bij benadering voorspelbaar en is altijd afhankelijk van bepaalde factoren. Dit geldt niet alleen voor Suriname maar voor de hele wereld econmie. Het kan vriezen en het kan dooien zeggen ze in plat Nederlands.

  Een ander punt, de goud prijs is nu dalende. Tegelijker zien wij gebeuren dat herstel van de wereld economie maar niet wil vlotten en is nogsteeds dalende. Dit is gunstig voor Suriname omdat belegger hun toevlucht wederom gaan zoeken in goud. Waar de crisis in Amerka zich behorlijk herstelt, is de crisis in Europa nogsteeds aan het toenemen. De inflatie zal in Europa groter zijn dan 2012 en 2013. Nederland spant de kroon. nog meer bezuinigingen bij een kwakkelende economie. De kredietwaardigheid van Italie is al naar beneden bijgesteld.

  Suriname daarentegen zal in 2014 de olieraffinaderij in gebruik nemen en de lokale markt kunnen voorzien van brandstof. Dit betekent dat de import van olie drastisch zal afnemen hetgeen direct weer betekent een besparing op overheidsuitgaven. Dit punt is vooralsnog ook niet meegenomen in het IMF rapport. Hier is sprake van het zogenaamde voorzichtighedsbeginsel dat is toegepast.

  Maar goed, ik zeg het glas is halfvol. jij bent een doemdenker dus voor jou is het glas halfleeg.


  Maak melding

 34. Ik heb het artikel van Jan vluchtig doorgenomen en het viel direct op dat we te maken hebben met een adviseur van het NieuwFront.Hij komt bij mij als ongeloofwaardig over omdat hij pogingen onderneemt om een propaganda verhaal voor Venetiaan neer te zetten.Ik kijk echter naar het beleid van deze regering en met dit beleid heeft Venetiaan niets te maken.Laat dit duidelijk zijn.


  Maak melding

 35. Eigenlijk vind ik een discussie waarbij Nederland met Suriname wordt vergeleken echt dwaas (en oneerlijk)!
  Omdat ons dorpje Suriname (met zijn 90% van de 500.000 laaggeschoolde inwoners) Nederland (met zijn bijna 70% van 17.000.000 hoogopgeleide inwoners) in de komende 1000 jaar nimmer zal kunnen bijbenen!
  Economisch(financieel),noch technisch,noch medisch,noch wetenschappelijk!


  Maak melding

 36. Let’s not forget, Pres Vene dank zij jou sterke oppositie en de Staatsolie werknemers bond is Staatsolie toendertijd niet door de NDP regering aan het buitenland verkwanseld. Vraag dat maar aan E. Jharap. Ook dankzij de eerste IAMGOLD deal met de toen zeer lage goudprijzen is er nu behoorlijk wat inkomsten voor de staatskas. De huidig regering kan vanwege hun overdreven populistische maatregelen niet rondkomen met hun huishouding, getuige de vele onafgeloste schulden, daarnaast viert corruptie en nepotisme hoogtij dit alles ook ten koste van de staatskas. Economische groei is zeker goed voor het land en dit zal zeker niet komen dankzij deze regering, maar de besteding van de inkomsten op dit moment is en blijft een heel groot zorgpunt.


  Maak melding

 37. Surinam Patriot, mij is wel iets opgevallen, nl dat de meeste ongenuanseerde postings komen op het tijdstip dat in Nederland de meeste mensen aan het werk zijn dus weinig of geen tijd hebben om achter de PC. zitten, wie blijven er over om wel te posten?, 3 x raden.Suriname hoeft op de lange termijn niet zo bang te zijn, de prijs voor de diverse grondstoffen zal vanzelf weer aantrekken, wanneer de vraag weer toeneemt, als de wereld economie ook weer uit de recessie komt, alleen is de vraag, trekt Suriname dit?
  Milton Fleur, dat op de kop timmere op de kop van Henk M. volgt nogal mee helemaal als ik kijk naar de verhouding in de minnetjes tussen jullie beiden. Excuses Henk, dat ik jou in een zin noem met Maffe Milton.
  Hoe de laatste in elkaar steekt blijkt wel uit het feit dat hij in 9 postings terug zelf aangeeft dat je niet teveel waarde moet hechten aan de publicatie van het IMF., terwijl in de laatste jouw verwijt dat je meer waarde hecht aan de woorden van Jan Gajentaan, hoe serieus moet je Maffe Milton dan nog nemen?


  Maak melding

 38. Milton Fleur,
  Jij bent een domme boskaboutertje,de derde wereld landen moeten eerst goede en integere mensen kiezen om hun land te besturen, kijk naar Venezuela, miljarden olie inkomsten en toch moeten ze toilet papier importeren.
  Suriname importeert 99% van alles wat in het land verkrijgbaar is, vertel mij Wanneer de derde wereld landen deze kloof gaan dichten???


  Maak melding

 39. @ Tang Lafoe

  LOL

  Ben nog een aantal punten vergeten mee te nemen, dank dat ik door jou bijdrage dit nog even aanstip.

  In het IMF rapport zijn de kosten door vervroegde pensioen van bewindslieden niet meegenomen. Indien dit was doorgerekend naar de toekomst tot het einde van deze kabinetsperiode in 2015 dan zou de economische groei alsgevolg van deze kosten nagenoeg zijn gereduceerd tot NUL.

  De snelheid waarmee bewindslieden worden vervangen door deze president baart het IMF zorgen. Bewindslieden zijn niet berekend op hun taak waardoor eerder stagnatie dan economische groei wordt gerealiseerd.

  Ook de corruptie onder bewindslieden is een zorgelijke ontwikkeling. De president regeert met de waan van de dag en is eerder geinteresseerd in buitenlandse reizen dan binnenlandse problemen.


  Maak melding

 40. De groei kan ” super ” zijn maar zolang de juiste mensen (integer) niet op de juiste plek zitten zal er pinarie zijn.
  Mijn broeders kennende zullen ze altyd pinaren…

  De lachende derde is de gevestigde orde die zich schaamteloos verrijken. Het klootjes volk kijkt vervolgens op tegen deze mensen ipv ze te veroordelen op hun gedrag…


  Maak melding

 41. In tegenstelling tot wat het huidige kabinet met hun hielen likkende DNA leden beweerden, was de kas du niet leeg. Ze hebben de afgelopen 3 jaar feest kunnen vieren vanwege het strakke en doelmatige Monetair beleid.
  Makkelijk om dan mooi weer te spelen. Zonder dat ze enig invloed op hebben is de kas extra gespekt de afgelopen paar jaren door een druk op de dollar en de euro waardoor veel mensen in goud gingen beleggen. Goudprijs omhoog en DDB en consorten doen net alsof hun verdienste is geweest. Okay als je die eer wilt hebben moet je ook zo eerlijk om nu toe te geven dat door het niet anticiperen op de tijdelijke opleving van de goudprijs, je nu in problemen geraakt. Dat is waar het IMF voor waarschuwt. Geld in kas is op en de toestroom naar de kas gaat lager worden. Laat nu maar zien dat die “Governer” viespeuk schoonzoon van DDB zijn mega salaris waard is.
  Ik wens u allen veel wijsheid. Ad-hoc beleid gaat nu zijn tol eisen. Oplossing DDB: meer geld lenen bij China. En die doen het maar al te graag want dan krijgen ze meer grip op je land.
  Lees het gehele rapport en dan ziet het beeld er minder rooskleurig uit. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.


  Maak melding

 42. Sterke economische groei voor Su!
  Yes, yes, yes,……
  Meisje su draait, het gaat goeeeeeeeeeeeeeeeeeeed…..

  Ahum, de groei is voorspeld voor de komende 5 maanden. Want in 2014 is het afgelopen, over en uit met de pret.
  De lasten zijn nu al onoverzichtelijk voor het volk, hoe zal het dan in 2014 zijn…

  Is het slikken van die onvergeeflijke minachting van bouta niet genoeg geweest!
  Nog meer???????????
  Oke, dan mag je nog 2 jr zijn braaksel inslikken!

  Tast toe…


  Maak melding

 43. IMF is en blijft de legale maffia.
  Goudprijs(ETF) is NIET hetzelfde als de prijs van goud.
  Suriname houd je fysieke goudvoorraad goed vast en laat het niet los, zeker niet voor de ETF koers.


  Maak melding

 44. @Esmerald,…yess,..hmm je bent vandaag weer vlijm scherp!! love it!!
  Hadden ze jou maar daar in het parlement, samen met Ray, Pasew, Henk Molenaar,GMAP,….ay baya de coalitie zou schijten!


  Maak melding

 45. Donderdag 11 juli 2013 om 16:52 uur, door surinam patriot

  Van mij mogen ze!
  Succes Rn nu kijken hoe ze doen ipv de beste stuurlui uit te hangen op deze forum.

  Waarom stellen ze zich niet verkiesbaar? Want hier krijgen ze toch maar gemiddeld 15 plusjes wauw!!!!!!!


  Maak melding

 46. Milton Fleur mijn analyse (die aangehaald werd door Henk Molenaar) is nu juist gebaseerd op het verslag van het IMF zelf en niet op mijn eigen ideeën. Gewoon een kwestie van het IMF verslag goed lezen. Het probleem is denk ik dat veel Surinaamse journalisten geen verstand hebben van financieel-economisch nieuws en dat ook niet goed volgen. Nu krijgen ze af en toe gratis een cursusje daarin van de Centrale Bank van Suriname. Die zijn er heel erg handig van om dit soort IMF berichten om te zetten in propaganda voor zichzelf en de huidige regeringen en veel journalisten papegaaien dat gewoon na. Helaas was dat in dit geval ook het geval in het bericht van Waterkant, ik denk “a slip of the pen” want doorgaans is Waterkant een betroubaar en neutraal medium, naar mijn mening. Dus nogmaals, lees gewoon het INMF verslag zelf. Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat het IMF zich altijd diplomatiek zal uiten. Naar mijn mening heeft Suriname een behoorlijke veeg uit de pan gehad inzake het verspillende beleid vanaf 2012 tot aan recente datum, maar dat staat heel voorzichtig geformuleerd in het verslag. Je moet dus wel een beetje tussen de regels door (willen) lezen om de waarheid te achterhalen. En dat zouden we ook van kritische journalisten mogen verwachten, toch?


  Maak melding

 47. wij mogen zeker wel kritische journalisten verwachten. apintie tv interviewde laatst ronny asabina. asabina vertelt dat de btw een kostprijsverhogende belasting is.
  maar voor wie bedoelt hij dat dan? kostprijsverhogend voor de producent. maar hij had het niet over de producent, maar over de consument. dus een verhoging van de consumentenprijs.
  voor de producent is het nu wel een kostprijsverhogende belasting, m.i. is dit het voorstation van brasil: de basis voor de relletjes zijn hoge belastingen en hoge andere kosten.
  als de producenten hun kostprijs moeten blijven verhogen en af en toe nog winst willen maken, zal e.e.a. de pan uitrijzen, voordat het inkomen van de bevolking goed en wel gegroeid is.

  en met alle gesloten leningen, komen wij er ook aan met onze verhoogde belastingen, en dan heb ik het niet eens over onze btw die de ondernemer niet mag terugvragen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.