Suriname wil Chinees onderzoeksinstituut huisvesten

12

PARAMARIBO, 9 jul – Suriname is best bereid de basis te worden van een Chinees agrarisch onderzoeksinstituut. Dit zegt minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. De Chinezen willen twee onderzoeksinstituten opzetten voor werk in de Caribische enZuid-Amerikaanse regio. Suriname is in de startblokken voor het aangaan van de concurrentiestrijd.

Die belooft hevig te worden omdat ook andere landen in de regio zich aandienen. Paramaribo heeft al stappen ondernomen voor huisvesting van een instituut. “Wij hebben het verzoek al ingediend. De goedkeuring moet nog komen. Het ziet er wel positief uit voor Suriname”, zegt Setrowidjojo tegenover de Times of Suriname. Er is een heus projectvoorstel ingediend bij de Chinese regering. Dat moet een streepje voor geven op de concurrentie.

Setrowidjojo denkt dat Suriname een goede kans maakt om uiteindelijk in aanmerking te komen. China heeft al toegezegd dat er een delegatie deskundigen komt voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie. De relatie tussen beide landen op landbouwgebied wordt intensiever. Chinese specialisten komen binnenkort voor bijstand bij het veredelen en versterken van lokale rijstrassen. “We willen onze productie per hectare vergroten”, aldus Setrowidjojo.

Bekijk ook:

12 REACTIES

 1. Er ligt een gigantische markt open voor landbouwproducten in het Caribische gebied en Zuid Amerika. Maar China heeft ook een groot tekort aan voedsel voor haar miljardenbevolking. Ruim de helft van het Chinese voedsel moet geïmporteerd worden en de Chinese regering streeft er naar om ook in het buitenland voedsel te laten produceren voor de Chinese markt.Daarbij wil men de landen ondersteunen om de voedselproductie op te voeren.China heeft een tekort aan grondstoffen, vnl. soja, rijst en aardappelen en verder ook aan vlees.China heeft dus niet alleen behoefte aan olie en grondstoffen voor de metallurgische industrie, maar ook is er grote behoefte aan voedsel voor de bevolking die welvarender aan het worden is. Aldus een heldere analyse van een NDP sympathisant.


  Maak melding

 2. WAT NAIEF EN LICHTZINNIG VAN DEZE MINISTER OM TE DENKEN DAT DE CHINEZEN TE VERTROUWEN ZIJN. JE MOET EENS WETEN HOE DE CHINEZEN HUN PRODUKTIE HOOG KUNNEN HOUDEN. DAT GAAT MIDDELS HET GEBRUIK VAN GIFTIGE GRONDSTOFFEN.
  HET IS BEWEZEN DAT CHINESE PRODUKTEN IN HET BUITENLAND ONDER DE LOEP WORDEN GENOMEN EN HET BLIJK DAT 80% WORDEN BEWERKT MET GIFTIGE STOFFEN.

  DUS MINISTER SETRO WEES ALLERT OP DEZE DINGEN EN GA NIET ALS EEN IDIOOT TE WERK.


  Maak melding

 3. De chinese onderzoekers zijn alleen geïnteresseerd hoe snel mogelijk Suriname over te nemen door;
  1 Koop de machthebbers om
  2 Domineer de groot- en kleinhandel
  3 Domineer in de voedsel supply chain
  4 exporteer zoveel mogelijk han criminelen, landloze boeren en bankroete handels lui
  5 geef goedkope krediet om van tweede kwaliteit van je te kopen
  6 koop grondstoffen tegen rock bottom prijzen en koop middel managers om facturen te vervalsen
  7 Begin met de sterilisatie van de gewone mensen en de surinamers worden een minderheid in eigen land in de korste keren
  8 in 50 jaar is jullie land overgenomen

  Veel succes minister


  Maak melding

 4. Suriname wordt straks de eerste Chinese kolonie in Zuid Amerika.

  1) chinezen verstrekken suriname leningen
  2) suriname gunt inruil de chinezen bouwprojecten
  3) china stuurt overtollige arbeiders naar suriname
  4) opmars van chinese ondernemers in suriname
  5) china opent agrarisch onderzoeksinstituut in suriname
  6) chinese experts komen zgn Surinaamse landbouwers helpen
  7) suriname kan leningen niet meer terugbetalen
  8) chinezen leggen claim op olie en grondstoffen
  9) china bepaalt welke regering in Paramaribo komt te zitten
  10) suriname is gekoloniseerd door china

  China speelt een spel met Suriname en blakka mang trapt erin. Dan nog liever een kolonie van Nederland.


  Maak melding

 5. Hallo Tedje,

  Als dat zo is, dan is het alleen maar goed dat Chinezen Nederlands technologie gebruiken in Suriname…

  Als het rechtstreeks uit NL zou komen dan had je moeten horen…

  China gaat domineren in SU, dat 1 ding wat zeker is. Ze domineren al in de handel… Misschien ook goed, de criminaliteit zal drastisch gaan verminderen, ze weten hoe ze met criminelen moeten omgaan…


  Maak melding

 6. Paagal, je hebt toch wel eens van de chinese triades gehoord? die komen ook mee en ik vraag me af of Suriname dat wel aan kan, naast de regering die ze nu heeft.
  maar hoe gaat China met zijn eigen land (natuur) om, erosie door onverantwoorde boomkap, waardoor aardverschuivingen en daardoor overstromingen ontstaan, overmatig gebruik van pesticiden, waardoor rivieren kompleet dood zijn luchtverontreiniging waardoor mensen met mondkapjes op door de steden lopen etc,etc. staat dit Suriname ook te wachten? wil Suriname dit, is het ecotourisme niet een van de snelstgroeiende bedrijfstakken door de prachtige voor een redelijk groot deel ongerepte natuur, moet dat laatste stuk natuur door die chinezen naar de kloten worden geholpen door die niets ontziende chinezen, allen om het geldelijk gewin op de korte termijn, moet Suriname als een puinhoop achterblijven als China alles leeggeroofd heeft


  Maak melding

 7. Chinezen eten alles wat in hun land zit. Als er niets meer is eten ze jou land op!

  Is echt waar! Daarom moet Suriname erg goed uitkijken voor de Chinezen. Natuurlijk ook voor Nederland.


  Maak melding

 8. Ik voeg toe aan het relaas van Paagal; Weet je dat de Chinese mafia allang in Sur is. Wel ze doen hun dingen waarbij gijzelen en losgeld vragen normaal is.


  Maak melding

 9. @Ferrel
  Het is te laat helaas!Het paard van Troje is reeds binnen gehaald!Heel Troje slaapt en de Griekse soldaten stappen een voor een uit de buik van het houten paard voor de genade klap!
  Troje is verloren!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.