Vergevingsgezinde Bouterse in commissie herstelbetalingen

62

PARAMARIBO, 8 jul – President Desi Bouterse mag zijn visie over vergeving voor de slavernijperiode kwijt in een speciale Caricom-commissie. Tiijdens de laatste staatshoofdenvergadering is Bouterse aangewezen als lid van een commissie die het uitgezette traject richting herstelbetalingen ‘politiek’ controleren. Een opmerkelijk besluit.

Bouterse zei onlangs nog publiekelijk vergeving te willen schenken aan de nazaten van de slavenhouders, in het Surinaamse geval Nederland dus. “Wij zijn nazaten en zij zijn nazaten”, aldus Bouterse. Tijdens een persconferentie gaf hij ook nog aan niet te zitten wachten op herstelbetalingen. Dat gaf aardig wat boze reacties onder lokale voorstanders van herstelbetalingen voor geleden materiële en immateriële schade toegebracht aan tot slaaf gemaakten.

Tijdens de vierendertigste reguliere Caricom-top in Port-of-Spain, Trinidad, is besloten dat herstelbetalingen geëist zullen worden. Elk land binnen de regionale gemeenschap moet een Nationale Commissie Herstelbetalingen instellingen. Suriname ontkomt daar dus niet aan. De Caricom gaat er nu vanuit dat herstelbetalingen een meer dan logisch gevolg moeten zijn van wat aan

62 REACTIES

 1. jabaya de wolf verkleed als schaap….
  hij wilt vergeven (slavernij periode) echter wordt jij NIET vergeefd voor de moorden die jij hebt gepleegd en hebt laten plegen…
  Jij blijft niet eeuwig onschendbaar…
  Gods molen maalt langzaam…
  De oranje leeuw is ook geduldig…


  Maak melding

 2. Niet K.A. Bouterse is gevraagd om in de commissie
  te zitten maar de huidige President van het land
  Suriname. Niet K.A. Bouterse is lid van het Caricom,
  maar Suriname is dat.

  De zitting in deze commissie zal ons weer handenvol
  geld kosten. Gezien het gemis aan intelligentie
  (waardoor deze crimineel, bijzaken niet van hoofdzaken
  kan onderscheiden) zal er weer een adviseur in dienst
  genomen worden.

  Hoe zit het overigens met de geestelijk adviseur
  van deze stumperd?! Daar hoor je niets meer van,
  ondertussen gaat de betaling maandelijks verder!


  Maak melding

 3. Je blijft wel lachen in Suriname.
  Humor van de hoogste plank.
  Als er geld valt te halen is hij er als de kippen bij.
  Lui varken.
  Weet inhoudelijk geen snars van de materie. Zal de stukken ook niet begrijpen (zijn in het Engels opgesteld neem ik aan en niet Engels niveau ULO).
  Dus hoe dan?


  Maak melding

 4. Erratum

  Niet K.A. Bouterse is lid van het Caricom,
  maar Suriname is dat.

  Lees!

  Niet K.A. Bouterse is lid van de Caricom,
  maar Suriname is dat.


  Maak melding

 5. Natuurlijk moet je de kolonisator kunnen vergeven, maar dat pleit de kolonisator niet vrij van herstelbetalingen. Haat blokkeert het menselijk vermogen om helder te denken.Bouterse is altijd vergevingsgezind geweest en hij stelt zich ook vergevingsgezind op.


  Maak melding

 6. Dit is wat je noemt MOP van de dag!

  Wij wachten met heel veel ongeduld op de Ocer journalisten ,SRA,RobG,etc….
  Hoe gaan ze dit weer komen goedpraten?!


  Maak melding

 7. Nazaten hebben geen schuld. Dus je kan hen ook niks vergeven.
  Herstelbetaling heeft Suriname genoeg gehad.
  Gratis een heel land. Eeen prachtige stad die nu inmiddels naar z,n moer is geholpen.

  Wegen kanalen bruggen gemalen. Alles voor niks.
  Kom nou. Laten we anders overnieuw beginnen.

  Iedereen oprotten naar z,n land van herkomst.


  Maak melding

 8. @John

  Hij,de crimineel ,is nooit te vertrouwen geweest!!
  Hij is nog altijd even onbetrouwbaar als toen hij het democratisch gebeuren in Suriname omver schopte in 1980 met zijn coup !


  Maak melding

 9. Het wordt steeds gekker. Lieden in Suriname zien alleen maar eurotekens. Gaan wij ook geld eisen van de Ghana? Uiteindelijk heeft dat land ook meegedaan aan de slavenhandel.

  Ik kom jarlijks in Ghana. Dat land heeft niets meer met de slavernij. De Ghanezen zijn niet blijven hangen in het verleden. In Suriname is dat wel het geval. De Ghanezen houden zich bezig met keihard werken. De economie groeit met 8% per jaar.

  Als de Surinamers zonodig geld willen dan is het geld ook afkomstig van de nakomelingen van de slaven. In Nederland betalen wij belasting.

  En aan wie komt het geld toe? Ook weer zo’n vraag. Ik vraag de Surinamers om keihard te gaan werken. Houd je hand niet op. Wees toch trots!


  Maak melding

 10. @RobG

  …dus dit wil zeggen dat de nabestaanden van de vermoorde 15 burgers door je baasje,een SCHADECLAIM kunnen indienen bij de CARICOM voor SMAAD!!!
  Nu kan hij,bouta, de zogenaamde waarheidscommissie van hem BYE,BYE,zeggen!!!
  Thanks to de CARICOM mag hij ,bouta,dus ook niet VERGEVEN worden!!!
  Hem, de crimineel vergeven en vergeten, zal nooooit gebeuren!


  Maak melding

 11. Hij zet zijn voor AAP, hahahaha.
  Dit is mooi hij heeft nu een podium op zijn incompetentie te etaleren, mooier kan het niet .
  Bouterse aan het stuur…. brokken piloot, DiDiBri.


  Maak melding

 12. Heeft iemand dat hele Caricom-clubje weleens ge-google-d? Die hele Caricom bij elkaar is een kleinere economie dan België…….

  Een soort hobby-EU. Op zich een leuk plan, maar ga nou niet gelijk een grote broek aantrekken. Probeer gewoon eens iets voor elkaar te krijgen dat “de buitenwereld” niets anders meer kan zeggen dan: “kijk, dat doen ze goed”, in plaats van nutteloze initiatieven opzetten voor herstelbetalingen.


  Maak melding

 13. Persoonlijk mag Bouterse Nederland vergeven, maar dat is niet de visie van de DNA en de Caricom. Nederland ten spijt heeft dus niets aan deze vergeving. Bouterse is nu in een spagaat.


  Maak melding

 14. @Ram Singh Caricom =podium voor incompetente politici dus Joe biden is incompetente politicus want hij had een meeting met deze politici een paar maanden terug in TRINIDAD ik denk meer dat op deze forum gelet op hun argumenten en reactie incompetente mensen te vinden zijn [de goede niet nagesproken] By the way in USA zijn ze zo imcompetente dat ze ook bezig om te bewerkstellen voor herstelbetaling voor slavenij verleden. Bob Marley YOu can,t stop the time


  Maak melding

 15. RobG(estoord)” .Bouterse is altijd vergevingsgezind geweest en hij stelt zich ook vergevingsgezind op.

  Jij bent echt helemaal de weg kwijt. Een moordenaar die zijn critici martelt en vermooordt noem jij vergevingsgezind.

  Wat ben jij een Paars Varken!!!!


  Maak melding

 16. Het grootste land van het zuidelijk halfrond Brazilie heeft ook met dezelfde slavernij verleden te maken gehad. Daar kijken ze alleen maar vooruit, zij begrijpen dat het verleden een gepasseerd station is en dat om vooruitgang te boeken de bevolking de handen uit de mouwen moet steken om gezamenlijk te werken aan de toekomst van hun nageslacht.

  In Suriname en de Caricomlanden zijn de nazaten van de slaven blijven steken in hun handjes ophouden voor de almoezenier. Vooruitgang door hard werken is een vies woord, dan maar deze makkelijke en onnozele stap na anderhalve eeuw.

  Ik ben geen fan van Bouterse maar hij had op dit punt groot gelijk, je moet ergens eens streep onder willen zetten, alleen dan ben je vrij en kun je bouwen aan een toekomst.

  De toekomst van de Caricom is een neerwaartse spiraal en Suriname zou er goed aan doen om te kappen met de Caricom en zich volledig te concentreren op de UNASUR.

  BRON: STARNIEUWS

  ‘Caricom-leiders zetten de trend voor excuses en reparaties’
  08 Jul,

  Armand Zunder, voorzitter Surinaams Reparatie Platform. Armand Zunder, voorzitter van Surinaams Reparatie Platform, is ingenomen met het standpunt van de Caricom-leiders. Zij hebben op de 34ste staatshoofdenvergadering op Trinidad & Tobago zaterdag besloten te gaan voor excuses van de voormalige kolonisatoren. Ze hebben zich uitgesproken voor reparatie van de genocide die onder de Inheemsen heeft plaatsgevonden en voor reparaties van de schade die door de slavernij is aangericht. “Nu gaat het echte werk beginnen”, zegt Zunder aan Starnieuws.

  Zunder meent dat dit besluit vooruitgang en ontwikkeling van de verschillende landen betekent. Al vanaf 2007 heeft een aantal Caribische leiders zich intensief ingezet om het vraagstuk van reparaties op de Caricom agenda te plaatsen. President Desi Bouterse heeft ook deelgenomen aan het slotdeel van de vergadering. De besluiten in Caricom worden in consensus genomen. Zunder is blij dat deze zaak de juiste wending heeft gekregen. Ook Suriname zal voortaan dit Caricom-standpunt verkondigen.

  Belangrijk instrument
  “Dit besluit zal de zaak van reparaties beslist goed doen, omdat er over dit onderwerp nog veel informatie aan de samenleving moet worden verstrekt. Interessant is overigens ook het standpunt van premier Baldwin Spencer van Antigua en Barbuda. Hij gaf aan de landen van het regionale blok de aanbeveling, dat er op het gebied van reparaties geen oppositie en coalitie in de politiek moet bestaan, omdat hij reparaties ziet als een belangrijk instrument voor de verdere ontwikkeling van de Caricom”, stelt Zunder. Spencer zei dat de Europese landen, nu rijk zijn mede dankzij slavenhandel en slavernij, die hun landen hebben kunnen opbouwen.

  Zunder heeft aan de Nederlandse zaakgelastigde in Suriname op 26 juni een petitie aangeboden. Hierin is dezelfde eis als die van de Caricom-leiders opgenomen, waarbij er ook is gevraagd dat de Nederlandse regering een instantie aanwijst, die namens haar met het Suriname Reparaties Platform in contact treedt over deze materie.
  Zunder vindt dat er een brede organisatie moet komen van nazaten van de Inheemsen en tot slaaf gemaakte Afrikanen. Hierna zal er een intensieve informatiecampagne worden opgezet, zodat het voor de gehele bevolking duidelijk wordt wat reparaties zijn en waarom het om een rechtvaardige historische, economische en morele eis gaat. Zunder voorziet met reparaties voor genocide, slavenhandel en slavernij “dat nu daadwerkelijk kan worden gewerkt aan het herschrijven van de de Surinaamse geschiedenis vanuit een Surinaams, of nog mooier een Caribisch perspectief”.


  Maak melding

 17. Bouterse heeft gelijk, waarom zou je wachten op herstelbetalingen als zij ( De Nederlandse Staat ) niet eens een krans wilt neerlegge? Let op, ” wilt “, dit heeft niets te maken met ” kunnen “, ze wilt het niet, zelfs niet na 150 jaar. Hiermee wil ik aangeven dat Bouterse eigenlijk bedoelt te zeggen, je kon allang fluiten naar je centen. Wanneer wij gezamenlijk de mouwen opstropen, dan kunnen wij veel meer welvaart genereren dan wat wij aan schadeherstel zouden verdienen. En dat is echt zo. Herstelbetaling kun je alleen afdwingen wanneer je de macht hebt over diegene, en dat hebben wij simpelweg niet.

  Punt


  Maak melding

 18. @Marty

  gesproken over schadeherstel,

  Je baasje kan het voorbeeld geven hiervan,

  DOOR NAAR BOXEL DURVEN TE GAAN en verantwoordelijkheid te dragen voor zijn misdaden die hij gepleegd heeft in deze EEUW !!
  WAAROM DURFT HIJ GEEN KRANS TE GAAN LEGGEN WAAR HIJ 15 ONGEWAPENDE MANNEN GEEXECUTEERD HEEFT!!!???FortZeelandia ligt toch niet ver van het presidentieelpaleis in Suriname??!!!
  Hij hoeft toch niet hiervoor de SLM te gijzelen!!!
  Hij kan lopend ernaar toe gaan!!!!


  Maak melding

 19. De nazaten hebben niks gedaan.
  In 1945 was Nederland kapot en bankroet.

  De generaties daarna waaronder Surinamers, Italianen, Spanjaarden, Turken, Marokkanen, Indonesiërs, Papoea,s, Molukkers etc etc. hebben Nederland helpen opbouwen.

  Die zouden dus van hun belastinggeld Suriname geld moeten geven?
  Kan je nagaan hoe dom mensen kunnen zijn.


  Maak melding

 20. @ Micheal dat weet ik maar het gaat niet om de persoon Joe Biden maar om de amerikaanse administratie denk je dat men een meeting gaat bijwonen met imcompetente politici als het geen belangrijke zaken te bespreken zijn .Lost van deze Carcicom top hebben de Carcicom staathoofden in korte tijd meeting gehad met de twee grootste- en belangrijkste economie . En omtrent herstelbetaling slavenij is in amerika begonnen en men is in onderhandeling en eenmaal dat geschied is maakt de weg vrij voor andere landen in Carcicom verband hun schadeclaim op te eisen bij de landen die aan slavenhandel deed .


  Maak melding

 21. In Suriname boven de wet staan maar nu maken zijn almachtsideeen dat hij ook voorbij denkt te gaan aan de Caricom notities. Ba soekoe,ba finnie en ba tjarie.
  Nog maar even afwachten want zijn egocentrisme zal hem uiteindelijk de das omdoen.


  Maak melding

 22. Het is goed dat SU NL moeten vergeven voor slavenhandel en als ze uit hun goed vinding herstelbetalingen willen geven is dat meegenomen en er hoef niet daarvoor gedwongen en geeist te worden, omdat het 150 jaren geleden waren gebeurd en er alleen maar nazaten overgebleven zijn, maar belangrijk is die herdenking die gevierd wordt ter herinnering dat zoiets nooit meer moet herhalen/gebeuren.
  Dus om rijk te worden moet een ieder daarvoor hard te werken, maar niet op sluwe/oneerlijke manieren.
  SU denk eens goed na; als deze slaven niet in SU waren gekomen en SU Bos bezet hadden, was SU allang verloren zijn gegaan, omdat het makkelijk voor de Kolonisator zou zijn om SU compleet in het bezit te nemen en al het rijkdom weg te dragen naar hun eigen land om Moderne land te maken(economie te stabiliseren).
  $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
  Wat de nabestaande van de 15 slachtoffers betreft moet NL die de echte Hoofd verdachte is dmv niet openbaar maken van die geheime dossier over de jaren ,80, 82 de nabestaanden vergeven en eventueel vergoeden, zodat er ook een einde komt aan deze onwaarheden/leugens/voor de gek houden/misleiding en telkens onterecht beschuldigen van de huidige pres DDB.
  Opmerking:
  Die 15 slachtoffers hadden geen slechte daden ondergaan met hun eigen initiatief/eigen wil, maar het was NL die hun gestuurd en instructies had gegeven met leugens om ondemocratisch te handelen, waardoor ze als landverrader gesneuveld waren.
  En wat doet die sluwe NL na het gebeurde als zelf verdediging;
  -NL doet alsof het SU intern probleem was en NL niks te maken had.
  -Nabestaanden geholpen met een Nederlandse Nationaliteit/Paspoort, geld, spullen/goederen en werk.
  -Nabestaanden geholpen om alle informatie in te winnen , filmen en te verspreiden, zodat alle schuld op DDB naam komt als hoofd verdachte.
  – Nabestaanden geholpen om een recht zaak aan te hangen ,zodat ze het winnen om te bewijzen dat ze beschaafde mensen zijn en graag onrecht bestrijden.
  Note:
  Die 15 slachtoffers moesten het weten dat ze met democratische wijze een Regering ten val moesten brengen dmv vrije en geheime verkiezing te eisen, daarna verkiezing te winnen en aan de Regeermacht te komen, maar niet door zogenaamde tegencoup/geweld te plegen of zogenaamd dat ze gevochten hadden om de democratie te herstellen.
  Dus NL had hun helemaal blind gemaakt, ondanks dat ze hoog geschoold waren en nooit aan zulke stappen moesten deelnemen.


  Maak melding

 23. Radjkoemar Rajaram,
  Jij bent de zoveelste paarse geestelijke gestoorde die hier onzin verkopen.
  1) Bouterse was toen leider van een illegale militaire regime in Suriname.
  2) er mocht toen geen verkiezing gehouden worden.
  3) die 15 vrijheidstrijders zijn van huis gehaald, in gevangen gezet, bemarteld en daara afgeslacht .
  4) er moest binnenlandse oorlog komen voor er verkiezingen werden gehoudenTr
  5) waarom zijn er journalisten vermoord, waarom zijn er radio,Televisie en kranten gebouwen in brand geschoten
  Het is echt zielig hoe weinig de jongere Surinamers weten over de jaren 80 en 90 in Suriname. ik vindt dat Surinamers die meer weten over de militaire dictatuur in Suriname nog meer hun stem mogen laten horen.


  Maak melding

 24. @RobG, je schrijft:::Haat blokkeert het menselijk vermogen om helder te denken. Als mens ben je zelfs verantwoordelijk voor je eigen geluk en toekomst.

  Daarom vraag ik aan alle nazaten om die haat niet over te brengen aan kinderen en kleinkinderen.Zoek hulp, omdat geld het probleem NIET zal oplossen.

  =Ik pleit liever voor eenheid en een goed beleid en voor ontwikkeling van mensen. Wie zijn de nazaten???

  =Als men zondag naar radio apintie heeft geluisterd, zal men gauw erachter zijn gekomen dat verschillende landen aangeklaagd moeten worden voor uitbetaling en NIET Nederland alleen zoals men dit nou doet.

  -Helaas zal dit niet gebeuren, omdat de eenheid onder de nazaten ver te zoeken is, en de Europese landen een sterke eenheid vormen.


  Maak melding

 25. Alla sa mé doe a japi é doe.

  If bouta kang faya sma da mi tu,..

  PARAMARIBO – Minister Edward Belfort van Justitie & Politie heeft twee cipiers met ontslag gestuurd. Zij hebben meegewerkt aan de ontsnapping van Pearl Morgenstond alias Kabouter medio dit jaar. Kabouter kon, terwijl hij op bezoek was in het Academisch Ziekenhuis ontsnappen. Het onderzoek heeft uitgewezen dat twee penitentiaire ambtenaren hebben meegewerkt door buiten hun instructies om te handelen.


  Maak melding

 26. @Radjkoemar Rajaram, onderzoek even de geschiedenis voordat je wat schrijft.

  =Je kunt wel zeggen wat je wilt, maar deze regering is een grote rotzooi bij elkaar. Zij beloven teveel, GEEN beleid, roepen om zogenaamd gratis naar de dokter te gaan, dit zonder een GOED beleid.

  Lees stukjes teksten van twee verschillende versies:::::

  =PARAMARIBO – Hoewel ze zich wel zullen laten registreren, hebben burgers veel vragen over hoe de nieuw ingestelde basiszorgverzekering werkt. De samenleving schreeuwt om meer informatie. Zo is onduidelijk op welke voorzieningen rechthebbenden aanspraak maken en of men bij elke arts terecht kan.

  —-Onderste tekst geeft aan welke domme massa’s voor de NDP stemt. De rijken kijken gewoon niet om naar de armen.

  =President Bouterse geniet het minste draagvlak onder marrons, vrouwen en personen met een hogere schoolopleiding. Bij de religieuze groepen geniet hij meer vertrouwen onder christenen en minder onder moslims en hindoes. Zo blijkt uit de enquête Americas Barometer 2012 die is gehouden door de Van der Bilt University in de VS en de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
  Aangevoerd wordt dat Bouterse als speciaal geval is uitgelicht vanwege zijn militaire verleden.


  Maak melding

 27. Eendracht maakt macht!

  Gezamenlijk de Europese landen gaan benaderen om Euro’s te dokken voor hetgeen ze onze voorouders hebben aangedaan. We maken een FRONT en gaan de Europeanen zoveel mogelijk onder druk zetten met wat?
  Waar staat geschreven dat we recht hebben op herstel betalingen? En wat gaan we dan met dat geld doen? Luxe auto’s kopen voor onze kinderen of Awari domri’s belonen? Of gaan we in elk Caricom land een monument neerzetten? En dan duiven en Stongdoifies erop laten poepen zoals het met het beeld van Winston Churchil gebeurt?

  Europa zit in haar eigen crisis. Denk je dat Europa zit te wachten op een Caricom-Complot? Weet je wat men gaat zeggen? “WE LEVEN IN ANDERE TIJDEN!”

  En Bouta met zijn geschiedenis heeft zelf ook nazaten van in ieder geval de 15 vermoorden en nog meer waar hij herstelbetalingen aan moet doen. Maar daar hoor je hem niets over zeggen. Een hyprocrtiete Caricom-lid.


  Maak melding

 28. Michael, voordat je onzin over Brazilie loopt te spuien wil je je eerst in de feiten verdiepen. Brazilie heeft de grootste zwarte gemeenschap buiten Afrika en heeft al veel geinvesteerd in de erkenning van het gedane leed tijdens de slavernij. Ze zijn daardoor niet minder racistisch, maar goed


  Maak melding

 29. Bouterse heeft vaak niet door dat hij de president is, hij vergeet dat hij niet meer op de berm staat, daar kon hij namelijk zomaar, zonder na te denken een hoop onzin de ether in smijten en hij kreeg er nog applaus voor ook. Hij verkondigde nu een mening die eigenlijk bedoelt was om de weg voor vergeving voor zichzelf te bewerkstelligen, binnen een week wordt hij echter met zijn neus op de feiten gedrukt en moet hij zijn eigen berm braaksel inslikken en de mening van de Caricom gaan uitdragen en verdedigen.


  Maak melding

 30. herstel betalingen… prima idee..

  alle nazaten slaven/contract-arbeiders wie dan ook,,oprotten naar je roots en verdwijn uit sme voor goed en lul niet verder..

  blijf je in mse,dan ben je een slaaf voor je zelf..

  je hebt een land ge-erft,dat jou voor-ouders voor jou heeft nagelaten dat vele vele malen beter is,dan jou afrikaa,indiä, china,java enz enz..

  jullie verstand zit letterlijk in je achter-werk..

  verder geen toelichting..


  Maak melding

 31. Maandag 8 juli 2013 om 14:27 uur, door RobG

  Wat lees ik het goed Bouterse is altijd vergevingsgezind!
  Wat is er dan op die ene 8 december gebeurdt?
  Had hij een blackout?
  Zat hij aan de telefoon zijn coup verder te bespreken?
  Zat hij te stretchen om te gaan hardlopen met zijn soldaten?

  Vergevingsgezind mooi woord maar past niet bij de kleine indiaan alias the little chowmin!


  Maak melding

 32. Bouta is duidelijk de weg kwijt haha.
  Herstelbetalingen?????
  Zonder die kolonisatie liep ie nog steeds in afrika rond te hollen,op zoek naar water.hahaha


  Maak melding

 33. Maandag 8 juli 2013 om 17:35 uur, door Radjkoemar Rajaram

  He nep hindoe je verhaal inzake Dbb en Nederland klopt dat zal ik niet tegen spreken!
  Maar effe voorbode duidelijkheid we zijn wel de dupe van deze slachtpartij.
  Dus kom nou niet vertellen dat die 15 slachtoffers waarover je nu heel minderwaardig uitlaat een ongelukje was. Met de beste bedoelingen!

  Word tijd dat jij je heilige koe slacht en frincandelletjes van rolt. Dan verdien je ook wat geld over iemand anders zijn rug


  Maak melding

 34. Zo moet je het aanpakken. Een lesje efficientie : de kortste route naar het doel !

  Aboikoni is zijn naam waardig: hij is een slimme jongen !

  Hij eist gelijk herstelbetaling voor de geleden schade, niet na 150 jaar !

  LOL !

  Bron: GFC nieuws

  Granman Aboikoni krijgt geen compensatie voor afgebrande stadswoning

  Monday 8 July

  Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) zal geen compensatie geven aan granman Belfon Aboikoni. In het weekend brandde een stadswoning van de granman af en wenst hij door het ministerie te worden gecompenseerd voor het geleden verlies.

  Het ministerie kan niet inkomen, omdat de brand zich niet op Asidonhopo, de residentie van de granman heeft voorgedaan.


  Maak melding

 35. @ GMAP
  Stop met Uw grote onzin uit te delen om NL te verdedigen.
  Wie had meegewerkt dat DDB Leider was geworden?
  Niet hij uit zich zelve, maar NL.

  Als NL gestopt was na het plegen van de Staatsgreep in SU in 1980 en niet door was gegaan met allerlei scenario,s, dan zou er geen vuiltje aan de lucht zijn.
  Maar NL was gewoon door gegaan met allerlei scenario om nomo nomo voor overname van de Regeermacht in SU.
  En daarom is het ook de schuld van NL dat er slachtoffers waren gevallen.
  Ik blijf de schuld geven aan NL, omdat zonder oorzaak geen gevolgen zijn.


  Maak melding

 36. Neem even de moeite… en bezoek onderstaande website.

  http://www.caricom.org

  Waar staat dat dit: “Tijdens de vierendertigste reguliere Caricom-top in Port-of-Spain, Trinidad, is besloten dat herstelbetalingen geëist zullen worden. Elk land binnen de regionale gemeenschap moet een Nationale Commissie Herstelbetalingen instellingen. ”

  Dit valt ook niet onder hun doelstellingen/ projecten..


  Maak melding

 37. geen gezeur,Bouterse heeft gelijk en dat heeft hij ook aan Rutte bekend gemaakt.
  Nederland wij hoeven geen geld of hulp van jullie,blijf weg uit onze land en bemoei jou er niet mee”laat ons met rust,dan zal jij zien dat su zonder inmenging van jou een stabiele staat wordt”en dat merk jij al”dus probeer jij het van alle hoekken.

  maar wij weten ook hoe jij ben,’wat jij nietmeer kan krijgen gaat jij proberen te vernietiggen,jaa dat weten wij al,en als jij een handels verdracht tot stand wil brengen is het alleen geldig als jij jou aan onze voorstelling houd en de volle pond betaald,zoniet, wegwezen.


  Maak melding

 38. ..Heel veel NL bedrijven en overheden willen graag in Suriname helpen met kennis en ervaring…Hier wordt maar beperkt gebruik van gemaakt..Vanuit NL helpen wij graag Suriname op de weg naar volwassenheid..

  Als Suriname WIL, valt er VEEL te halen in NL!! – maar GEEN geld voor herstel betalingen.

  Nu nog even met een afrekening komen vanuit een ver verleden? nee.


  Maak melding

 39. Dinsdag 9 juli 2013 om 13:00 uur, door Kaaskop
  ..Heel veel NL bedrijven en overheden willen graag in Suriname helpen met kennis en ervaring…Hier wordt maar beperkt gebruik van gemaakt..Vanuit NL helpen wij graag Suriname op de weg naar volwassenheid..

  Als Suriname WIL, valt er VEEL te halen in NL!! – maar GEEN geld voor herstel betalingen.

  Nu nog even met een afrekening komen vanuit een ver verleden? nee.

  kaaskop
  zo te lezen zou jij willen dat nedeland zich in su binnenlandse zaken gaat bemoeien.

  1.is het nog niet duidelijk dat suriname eigenlijk geen betrekking met nederland wil onderhouden en dat wij onze eigen ideologie aan het opbouwen zijn”wij hoeven geen kennis van nederland,dat is verledentijd,en ons tot volwassenheid helpen geeft al aan hoe jij en andere nederlanders over ons denkt,wij hebben die zogenaamde kennis van jullie niet nodig”al die jaren dat suriname kolonie van nederland is geweest,heeft dat,ons niet tot ontwikkeling of zogenaamde volwassenheid geleid maar juist het tegenovergestelde,dus kom nu niet zomaar wat neerpennen over volwassenheid.
  of wil jij met jou posting suriname en de surinamers beledigen.
  laan de nederlandse bedrijven die een grot gedeelte van het politieke systeem is hun bedrijvigheid maar ergens anders uitbuiten.


  Maak melding

 40. @SRA

  ..Maar dat is toch prima! Als je geen hulp wilt, dan hoeft dat echt niet..Dat maakt mij echt niets uit.

  ..Even een vergelijking..Als NL zich op deze manier zou opstellen (gefrustreerd) dan zouden wij niet samenwerken met onze belangrijkste handelspartner, Duitsland. Zonder Duitsland zou onze welvaart en welzijn veel lager zijn.

  Met jou zienswijze zullen in Suriname nog jarenlang mensen met kanker in het ziekenhuis worden weggestuurd, omdat er geen plek is, want de arts geeft de voorkeur aan beter betalende patiënten.

  Tja


  Maak melding

 41. dit is wat ik bedoel met,dat jij het niet zeker weet.
  de meeste kwalijke en kwaataardigge ziektes vind jij alleen in europa en ook nederland,en dat,door die gemische experimenten die kwaadaardige virusen en bacterie onwikkelen.
  suriname heeft ook bepaalde ziektes maar niet van dien aard als europa,en de meeste ziektes worden wel genezen,en niet vergeten nederland en duitsland zijn niet de enige landen op deze wereld bol die aan medishie of medicijnen bezich houd.


  Maak melding

 42. @Sra
  uit nederland komt jaarlijks wel $ 180.000.000 aan hulp direct in de portemonnee van veel Surinamers (bijna 5% van het BNP). Uit Nederland komen jaarlijks medische teams om met hun college in Suriname de medische zorg te verbeteren en dingen te doen die men nog niet kan.

  Wij willen de hulp van Nederland niet is erg hoogmoedig en zonder enige reden.

  Hoe lang duurt het voor dat er nu in Suriname een brug of een ziekenhuis gebouwd wordt. Zelfs als het geld gegeven wordt (frankrijk) is men in 3 jaar tijd niet instaat een plaats te vinden om een/het ziekenhuis te bouwen.
  Ook in Wanica is men meer dan een jaar geleden begonnen met de bouw van een ziekenhuis. Niets is minder waar aangezien men onlangs in China aan de financiers de haalbaarheidsstudie verstrekt heeft.

  Beter gezegd u kunt veel te klagen hebben over Nederland maar als men daar zegt dat er begonnen is, dan weet men ook wanneer het klaar zal zijn. Hoge snelheids treinen daargelaten.

  Het scheiden van hoofd en bij zaken en het doelgericht managen van projecten is niet de sterkste kan de Surinaamse regeringen (de vorige en de huidige).


  Maak melding

 43. de nabestaanden van de vijftien vermoorden door ddb,moeten ook herstel betalingen vragen aan bouta..

  om het proces te verspoedigen,moet alles wat deze man bezit ,beslag gelegd worden ook zijn salaris en alle tegoeden..

  dat moeten de families zeker doen nu het nog kan en niet wachten na 150 jaar..


  Maak melding

 44. @SRA, hey dus jij wil zeggen dat er geen kanker bestaat in Su????
  Je zegt in Su zijn de ziektes niet van dien aard als europa, hoe zit het dan met het HIV virus in Su???

  Je praat onzin mang!!!!!! je geeft af op dingen alleen maar om het afgeven je weet niet waar je het over heb!!
  Je moet eens weten hoeveel hulp en nog steewds vanuit Holland komt, neem alleen al de diverse stichtingen in Holland die geiften geven aan doeln in Su.

  Stop met je slappe gelul Mang, opruier!!!


  Maak melding

 45. Onthoudt 1 ding goed. Ziektes zijn bewust neer gezet op deze wereld. Waarom??? Om de mensheid te laten sterven. Waarom? Omdat alle grondstoffen opraken. Als alles opraakt vergaat de wereld!!! Weet je hoe je dit noemt?? Illuminati!!!!! Wij Suriname heb Nederland niet meer nodig! Wij hebben China en Venezuela en Brazilië. China en Brazilië 2 grootste en zeer stijgende economische landen! Wij zijn nu de baas! Nederland is alleen uitbuiten! De mensen kapot aan het maken! We leven in Nederland in een democratische land maar we hebben niks voor het zeggen! Democratie bestaat niet!!!! Definitie democraat: de mensheid een vrij gevoel te geven!!! Meer niet!!! En waar blijft ons 1.8 miljard euro die we nog moeten krijgen van Nederland toen we onafhankelijk werden!!!????? Nederland wordt geleid door de Illuminati!!!! Lang leven Hugo Chavez!!!!


  Maak melding

 46. En over welk stichtingen hebben we het nou joh??? Jullie willen niet eens weten waar dat geld naartoe gaat??? Naar Suriname??? Laat me niet lachen! Die gaan rechtstreeks naar de portemonnee van de IMF Wereldbank net zoals Giro 555 of Unicef of Kankerbestrijding fonds! Bullshit !!!!! Denk je nou echt dat kanker en Hiv niet te genezen is!!!? Daar verdienen ze juist hun jackpot mee met al hun peperdure medicatie en chemotherapie… Dat laat de economie draaien in hun zak bedoel ik dan hiermee! Zonder ziektes en behandelingen zou alle landen economisch neer zakken en dan bedoel ook echt letterlijk kapot gaan! Wiet olie of Zwarte komijn. Zaad olie doden alle kankercellen in het lichaam! Google maar op! De overheid weet dat al 40 jaar maar dat verzwijgen ze want als iedereen dat gaat gebruiken om te genezen stort de wereld in!!!! Wakker worden Mensen!!!!!!


  Maak melding

 47. Dat snap je alleen wanneer je begrijpt hoe de illuminatie de wereld aan het beheersen is! Daarom zeg ik, Hugo Chavez!!!! Die verkocht zijn ziel niet aan de Zionisme!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.