Humberto Tan reageert op uitspraak “negertje in de Tour de France”

33

Presentator Humberto Tan heeft gisteren in het programma BNR Sportzaken gereageerd op de uitspraak van Henk Lubberding over dat “negertje in de Tour de France”. Lubberding heeft vrijdag zijn excuses aangeboden. Woensdag noemde hij Europcar-renner Kevin Reza „dat negertje” en noemde hij het „verbazingwekkend dat die al een fiets kunnen rijden”.

“Negertje” is volgens Tan niet alleen denigrerend en racistisch, maar Lubberding doet bovendien zijn werk als analist slecht. Heeft dat “negertje” geen naam? Waar komt ‘het’ dan vandaan? Heeft hij talent? Is hij de eerste ooit? Is hij een klimmer, een sprinter, een waterdrager?

Humberto: “Stel je voor dat we sporters structureel alleen etnisch zouden duiden in plaats van gewoon bij hun naam? Dus niet Churandy Martina, maar dat negertje uit Curaçao. Dus niet Ranomi Kromowidjojo maar dat Javaantje uit Groningen en niet Lewis Hamilton maar dat negertje in de Formule 1. Hoe stuitend!!”

Tan vindt dat zijn oud-werkgever de NOS niet goed heeft gehandeld m.b.t. de uitspraak van Lubberding. Een woordvoerster van de NOS liet weten dat de hoofdredacteur NOS Sport, Maarten Nooter, achter Lubberding staat en dat hij zich „alleen wat ongelukkig had uitgedrukt, terwijl hij juist een positieve boodschap wilde brengen”.

Lees de reactie van Humberto hier.

UPDATE:
ook de Braboneger heeft via Youtube laten weten wat hij hiervan vindt:
🙂

33 REACTIES

 1. Ja, elke zwarte die zijn best doet om vooruit te komen, wordt door de witte op de een of andere manier tegengewerkt. Dit is kenmerkend voor mijn leven geweest. Ten opzichte van zwarten en buitenlanders hebben witten dus ook een krabbenmentaliteit.


  Maak melding

 2. 07 juli 2013

  @john,

  Uit de info uit jouw posting kan Srika je als persoon, in perceptie, beter plaatsen. Empirisch gezien heb je gelijk.

  Maar er is ook nog een duidelijke boodschap uit de topic te halen:

  Autochtonen (Ned.witten) laten elkaar niet vallen, ten voordele van allochtonen/zwarten. Al is het bewijs nog zo sterk.

  Srika hoopt dat Surineds hiervan leren en tot collectieve bewustwording komen van de echte realiteit, hier in Nederland.

  Zij die het met mijn posting niet eens zijn, laat de minpunten maar rollen.
  Srika


  Maak melding

 3. ik wil aller eerst mijn excuses maken voor mijn reactie omdat het geen betrekking heeft op het onderwerp namelijk de fietser. maar wij kunnen leren van de eenheid die die witte man naar byuiten uitdraagt als het gaat om onze democratisch gekozen president van de republiek suriname. wij regelen onze zaken enhebben geen comentaar van nederland nodig


  Maak melding

 4. Srika met dit soort uitspraken scheer je alle
  ‘witten” over 1 kam, in dit geval is het de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet, ben je dus net zo discriminerend bezig als je de “witten verwijt”geeft dus wel een beetje aan hoe “jij” in elkaar steekt


  Maak melding

 5. Dat fietsertje is ook een kleine neger. Dus een negertje.

  Thor Hushovd is een grote blanke. Dus een blanke.

  Wat is het verkleinwoord van een blanke?


  Maak melding

 6. @john Zondag 7 juli 2013 om 13:51 uur,
  Herkenbaar, niet opgeven hoor!

  @Srika Zondag 7 juli 2013 om 14:38 uur,
  Herkenbaar en realiteit voor mijn vrienden van diverse nationaliteiten! Mooi verwoordt! Eendracht maakt macht!!


  Maak melding

 7. Kijk wat ons overkomt.Mijn dochter is zwanger en mijn schoonzoon is een neger. Daar hebben wij niet op zitten wachten.Maar ja,hij is een arts.


  Maak melding

 8. NOS staat dus achter lubberdink voor het feit dat hij negertje zei…

  Humberto Tan is ook vanwege discriminatie bij de NOS weg gestapt…

  Tom Egberts kreeg de leukste klusjes en hij kreeg vaak de rotkarwijtjes…


  Maak melding

 9. de witte mensen zijn voor een grootdeel rasisten en dat zal altijd zo blijven , dus trek je er niks van aan , want die ras sterft van zelf uit , je hoeft ze geen handje te helpen .


  Maak melding

 10. deze witte onderkruipsel heeft de les niet gevolgd , hij weet nog steeds niet dat de witten aan het uitsterven zijn , en dat komt door hun uitspraken .


  Maak melding

 11. Lubberding is een prof en voorbeeld figuur. Hij had beter moeten weten. De context en feiten complex waarin het woord ‘negertje’ werd gebezigd, duiden erop dat er sprake is van onderhuids racisme.


  Maak melding

 12. Tan was werkzaam bij de NOS maar ging commercieel. Dat liep voor hem niet zo goed af. De zender waar hij voor een paar centen meer was gaan werken ging al snel failliet. Tan dacht snel weer bij de Nos aan de slag te kunnen. Dat feest ging dus mooi niet door. De NOS had namelijk voor deze overloper helemaal terecht geen belangstelling meer. Dat vond Tan toen helemaal niet leuk. Ik denk dat Tan daarom dit voorval nu aan het misbruiken is voor zijn afwijzing van destijds. Van mij mogen ze tannetje vandaag nog op zwart zetten.


  Maak melding

 13. Och dit komt zovaak voor de onderhuidse rascisme!
  Ik heb dat al zovaak gehoord. Dit maken we nog steeds mee in Nederland.
  Iedere keer als ik er ben valt het me tegen dat er personen zijn die zich zo uitlaten in zo’n maatschappij. Is het zwakte of jaloezie?
  Je kunt het niet verhelpen door het te verbieden. Maar zulke mensen horen niet op tv.
  Verkeerde uitspraken maar het tekent wel hoe hij is.

  Maar ja alle negertjes die op de kleine indiaan gestemd hebben zijn voormij toch wel domme negertjes!


  Maak melding

 14. Forummers, Odi odi.
  Wederom een prachtige en zonnige dag.
  Geen (ruzie) of (denigrerende) uitspraken a.u.b.

  Maar gisteren zag ik onze Humberto toevallig via een uitzending van omroep MAX

  Israël 65 jaar geliefd en gehaat

  Humberto Tan (zo 7 jul 2013, 18:55)

  Voor presentator Humberto Tan is het zijn eerste bezoek aan Israël.
  datum zo. 7 jul 2013, 18:55
  genre
  Documentaire
  Raadpleeg (uitzending gemist).


  Maak melding

 15. hoofdredacteur NOS Sport, Maarten Nooter, achter Lubberding staat en dat hij zich „alleen wat ongelukkig had uitgedrukt, terwijl hij juist een ”POSITIEVE BOODSCHAP” (dat negertje in de tour de france dat die al een fiets kunnen rijden). wilde brengen

  ik voel de positiviteit al vanaf hier


  Maak melding

 16. je haten ons omdat je weten dat wij de eerste waren en hun niet. door ons te vernederen, kleineren, belachelijk maken en te criminaliseren proberen ze ons van de waarheid te houden wat in de boeken staat is allemaal verdraait. (waarom denkt je dat hoe gekker, crimineler, boeleriger, disrespect voller we doen wij juist op tv komen en record labels/tv studios ons een deal geven omdat ze willen dat we zo doen/zijn. (net als in die video clips)de meeste niet gekleurde(donkere, africaanse afstamelingen) kennen ons alleen van tv maar hebben waarschijnlijk nooit echt rustig de tijd genomen om ons te leren kennen of als 1 op de 5 iets doen zijn ze natuurlijk allemaal zo als wij zo over jullie zouden denken en dat recht hebben we wel verdient na 400 jaar dan zou het nu een heel andere wereld zijn


  Maak melding

 17. Mijn vrouw is van creolse afkomst,en voelt zich totaal niet aangesproken,over het woord neger.ze is gewoon trots op haar afkomst.
  Die tan moet gewoon doen,,meer niet !!!!


  Maak melding

 18. Hi Billy! Grappige reaktie.
  Overigens zijn er heel wat zwarte medemensen die goed presteren in deze saaie sport. Deze meneer is lang de enige niet.
  Binnenkort staat er een als winnaar op de 1e plaats. Hoop het mee te maken.


  Maak melding

 19. Hé @jane (18.32 uur)…
  …de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) ís de TeeVee!
  Dus jij zou de hele televisie op ZWART(!) willen zetten??


  Maak melding

 20. in rap worden alle moeder ge..door negers and noemen elkaar ook nigger,waar is hun fatsoen dan…het is ongehoord als je deze rotmuziek vertaald,
  ps …dit is mijn statement en hoef geen commentaar…waisting my time…Sinds Obama denken al die gasten dat ze meer zijn… altijd maar de gebeten hond spelen..redeneer nou niet zo zielig..heb je aandacht nodig …400 jaar later nog gezeur over jullie kleur?pffffffff…we hebben allemaal een kleur,neger ,bruine,koelies,bakras enz wie is hier nou de grootste rascist..het zat hem wel dwars dat het door een wit persoon is gezegd,nu zeg ik het ook Negertje..shoot me lol,keti koti praat allemaal …malcolm X vs black panter crap! 🙂 ik wil niemand beledigen hoor:)


  Maak melding

 21. Maar ik snapt niet wat die witte denken. Wat hebben ze zo niets want ze zijn allemaal criminelen ,maar ja we vergeven ze want ze weten niet wat ze doen. Ze zijn knap tot dat ze weer dom geworden zijn. Maar ik hou van ze. Maar gedragen jullie elkaar witte wasje ,afgesproken. Wij zijn de sterkste en de betere wij afro amerikanen. Dus onze Umberto Tan be blesses all time.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.