Eerste stap Surinaams sociaalzekerheidsstelsel

46

PARAMARIBO, 3 jul – De eerste concrete stap is gezet richting opzet van een sociaalzekerheidsstelsel in Suriname. De gratis zorg voor kinderen tussen nul en zestien jaar is een feit. President Desiré Bouterse en vicepresident Robert Ameerali overhandigden zelf de eerste zorgkaarten aan scholieren van de Sint Thomas van Aquino school in Paramaribo.

Volgens Bouterse was het een belangrijk moment: “We hebben een stap gezet naar realisatie van het sociaal akkoord.” Binnenkort start ook de lancering van het gratis zorgprogramma voor burgers die ouder zijn dan zestig jaar. Ruim honderd en dertigduizend burgers komen voortaan in aanmerking voor deze vorm van ziekteverzekering. Het sociaalzekerheidstelsel moet goeddeels al functioneren volgend jaar. De voorbereidingen zijn in volle gang.

“Er zijn nog drie componenten, het algemene pensioen, nationale zorg of de algemene ziektekosten verzekering, dat we al in 2014 willen lanceren en de introductie van een minimumloon”, zegt Ameerali. Wat het laatste betreft moeten nog wat harde noten gekraakt worden met de vakbeweging en het bedrijfsleven. Bouterse prees Ameerali voor diens organisatorische en managementkwaliteiten bij de voorbereidingen. “Iets zeggen is één, maar het ook doen is heel wat anders.”

46 REACTIES

 1. Zo hoort het, alleen een progressieve regering kan dit soort zaken bewerkstelligen.

  Wedden dat die fronters niet blij hiermee zijn. Vette pech.


  Maak melding

 2. Alles wat blinkt is geen goud. De tijd zal het leren.

  De vraag is en blijft:

  Wie gaat dat betalen?

  Alleen de tijd kan het uitwijzen


  Maak melding

 3. Mooi plan, maar uitvoerbaar? Behalve de financiering zijn er ook niet voldoende artsen.
  Zelfs bij SEH zijn er in de weekenden alleen maar verpleegsters en verplegers die niet meer kunnen dan jodium zetten en pleisteren. De artsen zijn aan het chillen.Dus moet je maar (tot maandag) of tot de eerstvolgende werkdag wachten.


  Maak melding

 4. Eerste stap suri soc zekerheid.
  Nou…als het niet bij stappen blijft proficiat.

  Helaas……heb ik onlangs vele eerste stapjes life mogen aanschouwen in suri:
  – de huizen te Magentapolder, letterlijk en figuurlijk in de bush, geen afwatering, geen omliggende wegen, geen voorzieningen, winkels, scholen, speeltuin, etc..
  – het vlaggetje, de eerste stap van het ziekenhuis, omringd door de bush.
  – de cassavefabriek, een bordje in de bush.
  – het leguanenproject, privé ondernemer mislukt.
  – geen eerst stapjes voor betaling naschoolse opvang.
  – geen poging tot stapjes voor de bus-ondernemers.
  – geen poging tot stapjes voor uitbreiding elektra, die regelmatig uitvalt.
  – geen poging, tot verbetering algehele afwateringssysteem, neem je laarzen mee op vakantie.
  – geen eerste stapjes om de consumenten tegemoet te komen, van toiletpapier tot wegwerp luxe chinese goederen, duurder dan in Nederland.
  – geen eerst stapjes om de benzineprijzen te droppen.
  – flyovers, niet eens de S van stap gezien.
  – veiligheid, geen stap te bekennen, roofovervallen steevast met guns.
  etc. etc.

  Mensen klagen steen en been, bij de diverse tv programma’s niemand die naar ze luistert.
  Wie gaat dit bekostigen, de werkende klasse veelal de ambtenaren zijn not amused, en vinden dit oneerlijk.
  Kunnen ze dit wel dragen; een bijdrage voor de oudjes en voor de kindjes. Het is maar 40% die werkt..

  Ik voorspel, dat dit doorgaat en dat de voorzieningen 1 maandje werkelijkheid zijn en daarna is het over en uit!
  Een uitdaging, doe jij er wat mee?


  Maak melding

 5. Je liegt tot je barst Ramon.
  Ik kan het weten moest in dec.met spoed naar het AZP,ik werd keurig behandeld stonden 3 doktoren bij mijn bed,ik had een accute blinde-darm ontsteking en was bij leven na dood 39 graden koorts.
  De volgende dag geopereerd heel heel goed gegaan.
  Dus houd je leugenachtige rotzooi voor je.
  Waarom proberen sommige Surinamers steeds maar weer Suriname af te kraken?Hier in Nederland is er vaak ook commotie in ziekenhuizen,laatst nog de ene prostaat patient werd zomaar verwisseld met een ander.

  Iemandop dit forum klaseerde sommige Surinamers als schijnheilen en slijmerds,ik kan niet anders dan hem/haar gelijk geven.
  Geen wonder dat Surneds niet geliefd zijn bij:Blanken,Antillianen,Turken ,Marokkanen en zelfs hun Afrikaanse”broeders”vinden Surineds engerds.


  Maak melding

 6. @al je hebt dus geluk gehad in dec. ga NU in juli 2013 kijken.Ha ha ha 3 doktoren voor een blinde darm maar je werd de volgende dag geholpen door een echte arts. je kent het verschil tussen arts en verpleger niet eens, alles in witte pak is DATRA voor je,dongkaw!


  Maak melding

 7. een land hervormen gaat niet met sprongen maar met stapjes. 2 vooruit 1 terug.
  Su op de goede weg!
  tientallen jaren van verwaarlozing kan je niet in 1 regeer termijn oplossen, kost gewoon veel tijd en geld.


  Maak melding

 8. @Al,

  Ramon heeft gelijk!
  Wie geen centjes heeft in suri, gaat dood, klaar!
  Jij bent wss een surined, of je hebt een particuliere verzekering.
  Het AZ dropt al weken iedereen in de gang, er is geen plaats.
  Een taxichauffeur vertelde mij dat zijn kindje van 16 daar is overleden en dat hij liever doodgaat dan naar het A.Z. met zijn groezelige beddengoed in de derde klasse.

  Het volk, met een on en min vermogende kaart trekt het niet!
  Luister maar naar de diverse tv-programma’s.
  Alleen mensen met connectie en geld worden GOED geholpen.
  De surineds gaan naar privé-klinieken, of vliegen even over.
  Ik vermoed dat je hier woont, dus rustig aan, Ramon heeft gelijk!
  Het klopt als een bus dat de artsen vanaf vrijdag alleen op afroepbasis beschikbaar zijn. Ze zitten liever gezellig met de Nederlandse assistent-artsen in de Optimist aan de drank en een pasta.


  Maak melding

 9. Toegang tot gezondheidszorg is geregeld, maar hoe zit het met de gezondheidszorg zelf. DDB, die het goede voorbeeld moet geven, laat zich liever in Cuba en niet in Suriname opereren. De ziekenhuizen, met name het academisch ziekenhuis is een sterfhuis. De kans dat je na een opname niet via de voordeur, maar via de achterdeur (lijkenhuis) naar buiten gedragen wordt is veel groter dan via de voordeur. Dit is een van de redenen waarom oudere Surneds, die zeer afhankelijk zijn van goede gezondheidszorg, bang zijn om definitief naar Suriname te remigreren.


  Maak melding

 10. Niet zitten zeiken toch mensen!!!! Dit is alleen de Pilot. Laten we eerst zien hoe het werk voordat we beginnen te oordelen. Voor mij is het een goed begin.


  Maak melding

 11. @ Esmerald,
  De 3 zogenaamde doktoren in witte pakken die de INTELLIGENTE Al bezochten kwamen informeren hoe goed hij verzekerd was.De volgende dag,kwam een nuchtere arts en werd hij geopereerd.Die eikel werd ondanks de hoge koorts in een hoekje gezet en dat noemt hij keurig behandeld.Als hij niet goed verzekerd zou zijn dan zou hij vriendelijk verzocht worden om op de eerstvolgende werkdag terug te komen.


  Maak melding

 12. Hahahaaaaaaa….hij heeft zeker wat extra geld gehad van China onder voorwaarden die wij als burgers nooit zullen weten!!
  Alleen China en bouta weten wat die voorwaarden zijn !!!
  Heeft die crimineel een stuk Suriname aan China beloofd of komt in ruil enkele miljoen chinezen[nieuwe surinamers] naar Suriname??!!
  Of gaan de surinamers de rekening die intussen in de miljarden zijn terug moeten betalen met Rente!!!?
  Want de crimineel zal intussen wonen in Venezuela of Ecuador waar de criminelen 1×24 uur asylum kunnen indienen!!


  Maak melding

 13. ze hebben de gouddeal nog….hahahahhaha
  in 3 maanden van 1900 terug naar 1200 usd per troy ounce. en nog 400 miljoen investeren…TEL UIT JE WINST


  Maak melding

 14. Dit is zeker top klasse van deze president ! Een president en een land die voor de gezondheid van haar mensen zorgt mogen wij toch een dikke duim geven !

  Binnenkort hebben we kinderen die in blakende gezondheid opgroeien, en oudjes die een betere kwaliteit van leven zullen hebben, na al de gewerkte jaren.

  Let wel, voorheen durfden vele oudjes niet naar de huisarts of specialist te gaan, omdat ze (naast hun ziekte of kwaal)ook niet met nog eens een trauma over het prijskaartje van de arts naar huis naar huis wilden vertrekken.

  Deze president doet het verdomd goed ! Hij zorgt voor een gezonde en geschoolde jeugd die later de motor zullen zijn van de Surinaamse economie.

  En al de mensen die zich afvragen wie dit betaald hoeven zich niet druk te maken want ‘a monie de’ (het geld is er wel) !
  Venetiaan en z’n kornuiten hielden de mensen heel dom door steeds weer te roepen van monie no de, onderwijl het geld er wel was.

  President Bouterse, u houdt van uw land en volk en wij houden ook van jou !


  Maak melding

 15. Beste Milton Fleur….

  Het is echt te zielig voor woorden hoe Paarse Stumpers zoals jij blijven geloven in Bouterse en zijn 40 rovers.


  Maak melding

 16. Het is een feit dat leverancies voor de overheid niet worden betaald waardoor reguliere werkzaamheden niet uitgevoerd kunnen worden.
  Het grote geld vloeit naar partijgenoten en hoertjes.


  Maak melding

 17. Een huis kopen zonder eerst te weten wat de maanlasten zijn doe je ook niet. Een auto kopen zonder eerst te weten hoeveel liter benzine in gaat doe je ook niet. Je boodschappenkarretje blind vol gooien met levensmiddelen doe je ook niet. Weet Bouterse uberhaupt wat dit allemaal gaat kosten ? Is het volk op de hoogte gesteld hoe dit betaald gaat worden ? Het NDP moet verantwoording afleggen.


  Maak melding

 18. Als leverancier zou ik harde betalings garanties van de overheid willen hebben. Gebleken is dat deze overheid onbetrouwbaar is als het aan komt op betalen. Minimaal bankgaranties. Zou triest zijn als zieke kinderen straks de dupe worden.


  Maak melding

 19. Bouterse maakt een groooooote bocht om het parlement.
  In zijn ogen heeft hij het goed voor mekaar.
  Het 8 december proces is volledig vast gelopen.
  China zal hem financieel steunen de verkiezing in 2015 te winnen.
  Door de oppositie te negeren, heeft hij hun buitenspel gezet.
  De journalistiek heeft hij in zijn broekzak zitten, met hulp van zijn schoothond Borger Breeveld.


  Maak melding

 20. Woensdag 3 juli 2013 om 13:11 uur, door Sabidieri

  Niet met een volle mond praten meid. Eerst alles doorslikken!

  Maar omdat je toch alles altijd netjes en zorgvuldig beantwoord!

  Wie gaat dit allemaal betalen?
  Uit welk potje komt dit?
  Hoe is dit begroot in het huishoudboekje van onze lieve leider?

  Hoor graag van je als je tijd hebt.


  Maak melding

 21. Woensdag 3 juli 2013 om 18:50 uur, door Paraman

  Gaat ie lekker SWA?
  Als jullie soort geen antwoorden meer hebben dan wordt het wederom sakkaboemboem?


  Maak melding

 22. @ Esmerald

  Get your facts straith.

  Jij zegt cassave fabriek is vlag in de bush, realiteit is dat de fabriek reeds draait
  Jij zegt er wordt niets gedaan aan energie probleem, feit is dat er op dit moment een nieuwe centrale in aanbouw is aan de saramaca straat
  Jij zegt ziekenhuis wanica is droom, wat doen dan de chineese architecten in Su omtrent die zelde bouw en waarom is er medich apparatuur besteld.

  Ik kan nog meer opnoemen maar dat is onbegonnen werk, want monki monki hab jesi ma de no sab san den e jere.

  Voor je mij voor leugenaar uitmaakt tjeck eerst of wat ik schrijf klopt, if i no man nok neks bakka.

  Barbaman tak so.


  Maak melding

 23. God Krishna bedankt.
  Pres DDB bedankt.
  Regering bedankt.
  En ga zo maar door.
  Alle zegen, kracht en gezondheid toegewenst aan zijne Excellentie Pres DDB, omdat hij de grootste wensen van het volk in vervulling brengt.
  Ik ben zeer anthousiast, vol spanning en mijn hart is voldaan, omdat mijn wensen in vervulling komt.
  SU is een rijke land en het rijkdom wordt onder het volk verdeelt.
  Niet dat de armen arm blijven en de rijken worden rijker, maar dat armen en rijken beide rijker moeten worden.


  Maak melding

 24. Donderdag 4 juli 2013 om 02:09 uur, door Radjkoemar Rajaram

  He wandelende choennie de armen rijker en de rijken nog rijker!
  Dat betekend dat alleen de rijkere er iets aan hebben!
  Want alles zal gepaard gaan met inflatie etc.
  Maar daar weet je alles van zo te lezen wel edele heer Chattj Koemar’


  Maak melding

 25. Eerste stap zetten in Suriname is niet het probleem. Dat lukt ze wel.
  Maar het echte probleem is de follow-up. Al deze “ plannen” (want echte plannen zijn het niet maar meer luchtspinsels) hebben geen solide uitgewerkte basis. Ze sterven een langzame dood in de uitvoering.
  En zo gaat het met bijna alles in Su. Veel woorden en veel ophef maar weinig daden.
  Ik zal maar niet het lijstje gaan maken. Een goed toehoorder kan ze ook zo opnoemen


  Maak melding

 26. pres Bouterse,ik en het hele su volk staan achter u,gaat zo door en trek jouw niks aan van die haat zaaiers die su ,bevolking,en regering negatief bekladden.
  het zijn wel surined,maar dan in de form en uitspraken van de klukluxclan.


  Maak melding

 27. Het zou zomaar de titel van een boek kunnen zijn:

  ” Hoe maak je een lui volk nog luier ?”

  Meer woorden zijn er niet voor nodig.


  Maak melding

 28. de haatzaaiers zien nog niet in dat het su regering het koloniale systeem en ook denkideolgie aan het weren is en eigen opbouw patronen aan het instellen is.


  Maak melding

 29. @BarbaMan,

  Mij hoef je niet te overtuigen hoor, ik lig er echt niet wakker van.
  Vertel je sprookjes maar aan de Surinamers die dagelijks langs het opzichtige bord lopen, rijden of fietsen.
  Je Chinese materiaal is er al, maar er is nog niet eens een gebouw, niet 1 steen gelegd. Ik hoop voor je dat de instrumenten nog bruikbaar zijn als het zover is. Worden er ook Chinese artsen en verpleegsters ingevlogen, dan moet je gauw op ‘Mandarijn-les’, whahahahaha

  Een compleet nieuwe energiecentrale aan de Saramacca str? Wordt die op de oude centrale gebouwd of zo, whahahahaa

  Zijn er 2 cassavefabrieken?
  Ach, laat maar ….

  Het ga je goed!


  Maak melding

 30. Versterking van Productie/Particuliere sector.
  Het was een mode en mensen waren als piraten op zoek naar een werk bij de overheid alleen om de goede voorzieningen die ze krijgen, zoals vrije geneeskundige behandeling en pensioen gelden + omdat overheid ook goed uitbetaald met minder werkuren.
  Wat de Pres DDB doet is dat overheid en particuliere sector neutraal gaan functioneren.
  Dus als gelijkheid.
  Note; Ik reageer niet op mensen die geen manieren/discipline hebben.


  Maak melding

 31. Donderdag 4 juli 2013 om 15:35 uur, door Radjkoemar Rajaram

  Het is menselijk als je arm bent en als je het ergens op een makkelijke manier beter kunt hebben dan doe dat!
  Arme mensen gaan ook naar rijkere landen als ze daar gratis een huis en geld krijgen. De kinderen een studie kunnen volgen!

  Dus wat u typt slaat kant nog wal.
  U kunt mooie termen gebruiken maar wat u draait om de hete brij heen.

  Als het neutraal moet draaien zal deze fijne president 60% van de ambtenaren moeten ontslaan!
  Waar gaan deze dan naartoe? Heeft hij banen gereed voor deze personen?

  Succes!!!


  Maak melding

 32. “Iets zeggen is één, maar het ook doen is heel wat anders.”

  Het heeft ruim 3 jaar geduurd voor men het bovenstaande realiseerde. Beter laat dan nooit. Om te ondervinden dat vallen pijn doet, is het nodig om eerst te vallen. Het lijkt erop dat men is “gevallen” en ervaart dat er een verschil is tussen : zeggen en doen.

  Nunca vale mas

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.