Roy Ristie: “We gaan door een taai proces”

25

“Wij Nederlanders, Surinamers en ‘Antillianen’ ondergaan op het moment een bijzonder taai proces”, aldus Roy Ristie voorzitter Surinaams Inheemsen Netwerk Nederland gisteren tijdens de jaarlijkse herdenking van de Nederlandse mensenhandel en slavernij in de gouden eeuw.

De munt die er uit de handel en wandel van Nederland is geslagen kent ook twee kanten. Een van erkenning en besef en één van consequenties en verdere ontwikkeling. Het verleden ontmoet de toekomst; en op dat kruispunt staan we nu. Hij is van mening dat we voor een taak staan die meer gezamenlijke verantwoordelijk vereist dan tot nu toe aan de dag wordt gelegd. Een taak die we niet zonder inmenging van het koningshuis zullen kunnen klaren.

Ook dat kan niet meer naar de andere kant kijken. Politieke ambtsdragers staan intussen met de rug tegen de muur. De roep om erkenning van de gevolgen van de mensenhandel en slavernij is bedoeld om actuele maatschappelijke problemen waarmee vele Surinamers en ‘Antillianen’ kampen het hoofd te kunnen bieden. “en als dat niet beseft wordt kan er geen begin worden gemaakt met daadwerkelijke emancipatie … wat het proces nog taaier maakt”, zo liet Ristie zijn gehoor gisteren weten(FOTO).

25 REACTIES

 1. Helemaal mee eens gmap. En volgens mij als je ze een ton geeft per surinamer dan is hrt hele probleem ineens opgelost. 150 jaar later zijn deze mensen nog netzo domm.
  Doe niet zo achterlijk man jullie vernederen jezelf en het suriinaamse volk.
  Laten wij eens met elkaar bewijzen wat we wel kunnen.


  Maak melding

 2. als deze mensen het woord sorry niet weten en zelf bij hun eigen mensen niet zeggen wat blijven we zoeken.Bouterse maakte een mooie statement wij geven ze pardon voor alles wat ze hebben gedaan en nu moeten we verder en hun leren wat dat woord inhoud


  Maak melding

 3. Rutte heeft ook tegen het su volk en president bouterse kenbaar gemaakt dat er geen onwikkelings gelden aan su gegeven wordt en dat het su volk het gaat voelen.
  dus wat bedoeld roy met ,zonder het het konings huis niet kunnen klaren.
  dat noem ik niet vrij van geest maar nogsteeds een bedelaar om zich aan onze vroegere kolonialen te onderwerpen om verder misbruikt te worden.
  hebben wij nederland dan echt nodig of gaan wij keren en meer in ons zelf geloven.
  roy,jij weet echt niet waar jij het over hebt.


  Maak melding

 4. BESTE ROY RISTIE,

  ZOALS JE NU EEN BEELD HEBT GESCHAPEN OVER HET VERLEDEN VERBAASD MIJ ENIGZINS WEL.
  JIJ BENT IEMAND DIE OOK DAGELIJKS BEZIG IS MET ALLERLEI ACTIVITEITEN IN AMSTERDAM. MAAR JIJ HEBT OOK GEEN SCHONE HANDEN TERWIJL JIJ DE BOEL OOK BEDONDERD EN STAAT DAAR NU TE SCHREUWEN HOE HET MOET.

  KIJK MAAR EVEN DIEP NAAR JEZELF IN DE SPIEGEL EN VRAAG JIJ JEZELF AF WAT VOOR EEN MENS JIJ BENT IN JE HANDEL EN WANDEL.
  JIJ BENT NET ZO GOED EEN HUFTER DIE DE BOEL OPLICHT MET JE BLOTE OGEN.

  HYPOCRIET ZOALS JE BENT HOOP IK DAT JE EERST NAAR JEZELF KIJKT.


  Maak melding

 5. 02 juli 2013

  Eindelijk weer een reactie van @Theo!!!!!

  Wel Theo, welkom en actief blijven.
  Maar wat weet jij dan precies van Roy Ristie?
  Srika


  Maak melding

 6. Ja beste @Theo….ik heb ook mijn vermoedens over de heer Risti…..die opeens zegt een Indiaan te zijn….was hij ooit eens niet zwart. Ja deze meneer Ristie die ken ik nog toen hij actief het regime in Suriname steunde in de jaren 1980…..Mijn vraag is dus waarom is de heer Ristie volgens jouw niet goed?


  Maak melding

 7. Ik zal het kort zeggen. Ze willen het de Nederlanders betaald zetten. Niet voor de slavernij en de bijkomende wreedheden,dat hebben zij zelf niet meegemaakt. Ze willen terugslaan voor de dagelijkse vernederingen en dicriminatoire behandeling die zij ondergaan in die samenleving als niet-blanke,en daar niets tegen kunnen of weten doen. Lees daarover Julian With. Het koloniale verleden van de Nederlanders met de slavernij wordt aangegrepen als een gevoelig handvat om de blanke op de knie-en te krijgen.
  Ik ken veel Surinaamse Nederlanders, die elke vorm van discriminatie en disrespect terstond weten te parreren!


  Maak melding

 8. Jammer dat er zo denigrend over dhr ristie wordt, gesproken,maar aan hem hebben we te danken dat hij dit op de kaart heeft weten te zetten, dankzij het initiatief van het 30 juni/1 julie comite,want daar is het mee begonnen, daarom zeg ik “hulde aan dhr. Roy Ristie”, houden jullie op met het afkraken van mensen die daadwerkelijk iets voor ons doen, wat is jullie bijdrage geweest ?


  Maak melding

 9. Ja beste Lesley wie zal het zeggen nietwaar? Wat is onze bijdrage? Dat is altijd een geheim omdat niemand hier onder eigen naam reageert. Maar ook tegen de heer Ristie zeg ik hoe ik over zijn rol in Amsterdam denk….Of deze mensen Surinamers in Nederland hebben geholpen en bijgestaan daar verschillen de meningen over. En daarom is hier deze discussie.


  Maak melding

 10. @Lesley

  Roy Ristie zal nog lang en heel gelukkig in NEDERLAND blijven wonen !
  Wilde hij wat voor de surinamers doen doen zou hij voor een zetel vechten in het surinaamse parlement in Suriname en niet in Nederlandand en volksvertegenwoordiger worden van Surinamers in Suriname!
  Niet als je 1 keer per jaar laat weten hoe jij je uitslooft voor de surinamers in Nederland verdien je een held genoemd te worden!!!
  Wil hij daadwerkelijk een held genoemd worden dan moet hij committee GEEN MOORDENAAR ALS PRESIDENT gaan versterken of anders zijn snavel dicht houden!!


  Maak melding

 11. =Ik heb verschillende versies gelezen over het feit dat Nederland geen excuses maakt. Daarna lees ik gelijk ook weer dat er schade aan de nazaten betaalt moet worden.

  =Lijden de nazaten zo erg, dat het probleem met geld wordt opgelost?????

  =Wie zijn de nazaten nu eigenlijk????

  =Wie moeten dat geld dan ontvangen en om welk bedrag zal het moeten gaan????

  =Waar blijven de indianen die de eerste en oudste bewoners van Suriname zijn?????

  =Heel veel kan ik nog steeds niet begrijpen, omdat een ieder aandeel wilt hebben en zo lees je ook verschillende berichten en visies.


  Maak melding

 12. 02 juli 2013

  Ernst of Luim

  @Ira,

  Lees Srika.

  Al zeven jaren op dit forum, onder dezelfde naam, inhoudelijke en objectieve postings.

  Srika, Srika!,read all about me!!!
  Srika


  Maak melding

 13. helemaal eens met de stelling van Ira.Eerst excuses,dan geld en daarna?…en wie krijgt wat of wie krijgt hoeveel? Niemand heeft het over de Indianen,zijn ze onzichtbaar?


  Maak melding

 14. Beste reageerders,

  uw reacties heb ik gelezen. Ook het artikel erboven heb ik gelezen. Wat ik ervan over heb gehouden is:
  een man genaamd Roy Ristie die probeert om op te komen voor het hogere doel terwijl het volk hem daarbij neerhaalt.
  Ik ken de man niet en heb hem eerst gegoogled. Uit de google resultaten blijken een hoop zaken door hem op de agenda te zijn gezet in nederland, niet alleen qua slaverny, maar ook andere dingen. Ik ben trots op hem, omdat hij niet aan de kant staat. Nu wij nog.


  Maak melding

 15. Ter aanvulling op mijn google-zoektocht naar wie Roy Ristie is.
  Ik las op de site van het NRC handelsblad, dat Ristie niet gaat voor geld en vergoedingen voor slaverny. deze meneer wil erkenning van het AOW gat voor Surinamers in Nederland. Hij wil dat Surinamers niet als vreemdeling worden gezien,vanwege de historische band, hij wil meer onderzoek naar de ziekte sikkelcel, een ziekte die veelal voorkome bij Afrikaanse mensen maar er wordt geen onderzoek naar gedaan, waardoor mensen niet altijd goed behandeld worden. Het is de moeite waard om even 30 juni/ 1 juli te googlen.


  Maak melding

 16. Geschiedenis laat zien dat onrecht vaak nooit hersteld wordt.

  Ik heb al eerder aangegeven dat heel Europa apetrots zou zijn geweest op Hitler, had hij niet-Europeanen overwonnen. De reden waarom Hitler zo gehaat wordt door de blanken is dat Hitler tegen de blanken zei: jullie zijn uitschot, tweederangs en alleen de SS, het Herrenvolk en de blonde lieden met blauwe ogen (de zgn Ariers) behoren tot de Superras.

  Het is waarschijnlijk voor het eert dat de blanken te horen kregen dat ze tweederangs waren en dat ook nog van een andere blanke. Dit heeft diepe sporen op hun pschyche nagelaten. En nog begrijpen deze lieden niet wat ze anderen hebben aangedaan met de slavenhandel en de contractslavenhandel.
  O wee als iemand hen iets aandoet! Dan worden er bevrijdingsmonumenten gebouwd, jaarlijkse herdenking, excuses worden geeist, boeken vol worden er geschreven, er wordt behoorlijk gedemoniseerd.

  Maar zo logisch als dat allemaal voor hen is, zo logisch is het ook voor hen om de slachtoffers die ze zelf gemaakt hebben nonchalant af te doen als het verleden, als geschiedenis, als iets wat niet zij gedaan hebben.
  Kenmerk van Europeanen: dubbele standaard. Ik denk niet dat dit ooit zal veranderen.

  $


  Maak melding

 17. al maak je je excuses en al maak je 10 miljard over, het is nooit genoeg, er zal gezeikt blijven worden en ze zullen blijven bedelen, er zal nooit genoeg zijn want het is 1 bodemloze put in die landen, spijtbetuiging? een aantal geloofd je toch niet (witten ,ze zijn niet te vertrouwen) zouden ze dat wel doen, moeten ze hun hele grondhouding veranderen, ze blijven liever zielig en in hun slachtoffer rol zitten, en blijven liever aan de lippen hangen van heren als meneer Ristie, die wel in zijn doen en laten wat weg heeft van DDB.


  Maak melding

 18. GEACHTE LEZERS,

  DE HR. ROY RISTIE WEET EXACT WAAR IK HET OVER HEB. IK WIL HEM NIET AAN HET SCHANDPAAL NAGELEN, ALLEEN CONFRONTEREN ALS HIJ EEN MENS IS TENMINSTE MET EEN REIN GEWETEN. DAT WEET HIJ ZELF WEL WAT HIJ ALLEMAAL HEEFT GEFLIKT, SCHANDALIG VIND IK WEL OM ANDEREN MET DUISTERE KONTRAKTEN OP TE ZADELEN TERWIJL HIJ ALLEEN ZIJN EIGEN ZAKEN VULT. DAT MAG VOOR MIJN PART, MAAR WEL OP EEN EERLIJKE MANIER.

  IK VIND HEM EEN PIRAAT VAN DE HOOGSTE RANG EN EEN SCHOFT. LAFAARD.


  Maak melding

 19. De Slavernij heeft diepe sporen achtergelaten bij sommige mensen hier en overzee.
  Maar we zijn inmiddel wat zal het zijn 150 jaar verder.
  Weet wel dat een bepaalde gebeurtenis in de geschiedenis een win en een verlies situatie oplevert.
  Verlies zou je kunnen denken aan de tijd van ontberingen, martelingen, onderdrukking de blanke meester sliep elke dag met een andere slavin.

  Maar de win situatie is dat men onderwijs heeft genoten, ze zitten inmiddels in Europa, ze zijn ontdaan van hun afrikaanse namen en ze hebben nu Nederlandse namen en ook het Christelijke geloof hebben ze aangenomen. Dus als je zo bekijkt is er best wel vooruitgang geboekt. Want als men nog steeds in Ghana zou wonen denk niet dat men vooruit zou kunnen komen.


  Maak melding

 20. @kokoto: Maar de win situatie is dat men onderwijs heeft genoten, ze zitten inmiddels in Europa, ze zijn ontdaan van hun afrikaanse namen en ze hebben nu Nederlandse namen en ook het Christelijke geloof hebben ze aangenomen. Dus als je zo bekijkt is er best wel vooruitgang geboekt. Want als men nog steeds in Ghana zou wonen denk niet dat men vooruit zou kunnen komen.

  —-

  Wel ironisch dat de slachtoffers van de slavenhandelaren voor eeuwig gebrandmerkt zijn met de Europese naam van de slavenhandelaar!!
  Alsof het Christelijk geloof zo geweldig is. Het predikt nog steeds ongelijkheid tussen mensen: christenen versus die verdorven heidenen die duivels zijn.
  De hele bijbel zit vol over verhalen van een Joodse groep die door de Farao als slaaf werd gehouden en door Jahweh zelf bevrijd moest worden. Want hun bevrijding was o zo belangrijk. En elke week wordt dit herdacht en in de kerken en synagogen gepreekt. En dat al duizenden jaren lang. Maar de geschiedenis van de slaven en contractarbeiders moeten we maar vergeten, want zij zijn niet zo belangrijk als de slaven van de Farao, immers zij waren niet blank.


  Maak melding

 21. mensen gebruik toch eens eerlijk je verstand, “wat zou Roy Risty”nou bedoelen ???
  Rutte kan zeggen en geen verantwoording willen nemen, Voor de mensen die dit niet begrijpen, jullie zouden eens met om te beginnen oudere surinaamse mensen moeten praten en naar ze willen luisteren zonder meteen te veroordelen, Als je je verdiept in Suriname zal je vreselijke dingen tegen komen oa. die ook mijn grootmoeder heeft moeten ondergaan en doorstaan en haar moeder.En waar miojn vader is zijn opgroeien nog steeds de bittere gevoelens van kon merken en er last VAN HEEFT EN IK WEER OMDAT IK HEM NOG STEEDS ZiE LIJDEN. Wees eens niet egoistisch, maar denk ook eens aan de pijn en het verdriet van andere mensen.


  Maak melding

 22. Kokoto; word een beetje misselijk van jou. Heb je niet in de gaten, dat die mensen daar helemaal niet om gevraagd hebben. Ze hun eigen indentiteit is afgenomen. Hoe denk je dat ze zich daarover zullen voelen??? Dankbaar denk je??? Fijn !!!!? Of heerst er woede, pijn en verdriet. Je gaat wel heel erg kort door de bocht. En als jij en jou familie het nou persoonlijk allemaal mee hadden moeten maken, had je er dan ook zo over gedacht. Je moet echt gaan zoeken in de bieb naar de juiste boeken en online je kennis gaan opdoen om te beginnen. Ga naar bijeenkomsten v.d. surinaamse bevolking waar de waarheid wordt verteld, dan kijk je wel even anders er tegen aan. En verder nog: ” zo lusten” we er nog wel een paar. Nederlanders waren vroeger ook holbewoners, hebben zich ook ontwikkeld door wie en wat denk je, allemaal door hunzelf??? Dus ook het zwarte volk bereikt dat zonder inmenging van betweters. Overigens komt veel techniek van hun vandaan en kennis.
  Kortom ga je geschiedenis leren je hebt nog een hoop te doen en kijk waar je vanaf stamt.


  Maak melding

 23. Hans: En wie halen het nog steeds in die landen weg??? En roven en sluiten smerige deals??? En Misbruiken de kinderen en de mensen daar nog steeds. Laten we dan met zijn allen ook echt daadwerkelijk daar helpen in die landen en er naar toe gaan en met onze eigen handen, ogen,daadkracht en welgemeende ook echt de landen gaan helpen opbouwen. Dan pas zijn we allemaal eerlijk, maar alleen maar praten en niets willen doen is oneerlijk.
  Blijven afgeven zet geen zode aan de dijk en zo blijven die landen altijd arm en dus in de armoede zitten. Het is wel makkelijk en leuk om te roepen kijk wat wij allemaal hebben gedaan “ja met recht niet helpen echt” en de boel in de strond draaien en blijven draaien. Kijk naar Afrika en al die arme mensen en kinderen die vel over been zijn. Wees nou eerlijk, je wordt er toch kots misselijk van. Haiti ook er worden geld akties opgezet, maar het geld bereikt de mensen nooit echt en zitten nog steeds in de shit. Trukendozen allemaal en daar zit ook jullie geld bij. Wordt allemaal ingepikt en voor heel andere doeleinden gebruikt. Misschien dat je nu meer kan begrijpen van de woede en frstraties van deze mensen. Weet niet wat er met Roy Ristie is “kan het me haast niet voorstellen ” maar er zullen ongetwijfeld dingen zijn gebeurd die hier niet verteld worden, er gebeurt niet zo maar iets. Mensen die niet eerlijk zijn ,worden op een bepaald moment met gelijke munt terug betaald.
  Antroewa; ga je geschiedenis leren, je kent hem niet.
  Ment Hotep: jij mag deze naam nooit dragen, ook jij kent de geschiedenis niet en kletst als een kip zonder kop. Zonde dat je zo schaamteloos en onbedachtzaam een naam gebruikt die jou zeker niet toekomt. Als je zou weten wat deze naam betekent zou het schaamrood op je kaken staan en kom je erachter dat je praat over dingen waar je geen weet van hebt.
  Jan Keyzer: logisch dat Roy Ristie voor het AOW gat gaat, waar ze in Nederland voor gewerkt hebben en dus recht op hebben. Net als alle andere mensen die gewerkt hebben. En als ze op hun oude dag terug willen naar Suriname om daar hun laatste oude dagen te slijten en nog een beetje te genieten van hun mooie Suriname dan hebben ze daar recht om het daar te krijgen volledig! En zeg niet hadden ze daar maar niet hier weg moeten gaan; een land wat naar de kloten is geholpen door andere en er geen directe hulp wordt gegeven om het ook weer te helpen op bouwen en leefbaar te maken, waar ze het hebben afgebroken en alles weggehaald om te verhandelen en er nog steeds zelf rijker van te worden ten koste van de mensen daar is nog steeds heel schandalig en onbeschoft. Want dat is wat er nog steeds gebeurt, net als in Afrika, de mensen worden nog steeds gesloopt. Die landen komen er dus niet zomaar weer even boven op. Dat kost heel veel tijd en energie. Net als wanneer wij in de pennarie zitten en niets hebben om iets mee op te bouwen!! Dat kost ook jaren, Laat staan een land met zoveel inwoners die moeten eten drinken kinderen groot bregen. waar moet het geld dan vandaan komen??


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.