Groot aantal Surinaamse kinderen veel te dik

18

PARAMARIBO, 2 jul – Een groot aantal kinderen op de basisschool zit ver boven het gezonde gewicht. Dit concludeert de Soroptimisten Club Suriname, SCS. De dreiging van diabetes millitis hangt de jongsten levensgroot boven het hoofd. De sociale organisatie liet een onderzoek verrichtten onder enkele scholen in Paramaribo. De resultaten zijn alles behalve om vrolijk van te worden.

Nogal wat kinderen vertonen gewichtsproblemen. “Er is sprake van een stijgende lijn, het is heel zorgwekkend, de kinderen zijn te dik, wij in Suriname doen helaas mee met de wereldtrend”, zegt SCS-bestuurslid Patricia Tjin A Tsoi tegenover STVS. Precies daarom is het broodnodig de trend in eigen land te stuiten. Het onderzoek geldt als voorloper op een grotere enquête. Daar zullen meer scholen in het gehele land bij betrokken worden.

Volgens Tjin A Tsoi is het van belang een deugdelijk overzicht te hebben. Het overzicht moet helpen een goed plan te ontwikkelen om vooral diabetes onder kinderen te stuiten. Het gevaar van een ‘epidemie’ is nu groter dan ooit. “We moeten aan preventie werken, zodat de ziekte zich niet blijft ontwikkelen. Het is niet iets van het kind alleen, maar van het hele gezin. Ouders moeten er ook bewust van worden dat een beloning niet altijd een hamburger hoeft te zijn.”

18 REACTIES

 1. Oorzaken:
  1. ouders hebben meerdere banen, hebben geen tijd om te koken waardoor kinderen hun heil moeten zoeken in Junkfood (Amerikaans probleem).
  2. Kinderen zitten te veel achter de computer en sporten daardoor te weinig.
  3. Minder snoepen en gezonder eten en leven.


  Maak melding

 2. 02 juli 2013

  @JOHN,

  Srika is het met je eens.

  Ook het gebruik van maiszoetstof is een erge boosdoener.
  Dit product is veel goedkoper dan rietsuiker, wordt in de USA uit mais(Karu)gemaakt en zet suiker zeer snel om in vet.

  Srika is er vrijwel zeker van dat dit product ook in de frisdranken is Suriname gebruikt wordt.

  Zelf in de Amerikaanse hamburgers wordt dit product veelvuldig gebruikt.
  Surinamers in Suriname, let hier wel op!!
  Srika


  Maak melding

 3. Dagelijks kun je de tieners na school bij de Mac vinden, in de diverse malls.
  Windowshopping, dromend over een toekomst vol gold en glitter.
  Elke dag slenterend in de stad, herkenbaar aan hun uniform.

  Computer? welke baja, het gros heeft niet eens een aansluiting, waarover heb je het?

  maar tsja, dikke billetjes schijnen te horen bij welvaart, of niet dan?????????


  Maak melding

 4. Wat mij nu extra opvalt nu ik door Paramaribo loop is dat de mannen redelijk in shape zijn zonder veel bierbuiken enruim 70 procent van de vrouwen echt zwaar overgewicht hebbem. Is niet gezond en ook niet mooi.


  Maak melding

 5. vanaf nu 11 miljoen srd per maand voor gratis gezondheidszorg voor jeugd onder de 16.

  Deze vetzakken zijn toekomstige chronische patienten,
  met als gevolg dat dit bedrag alleen maar zal stijgen en de zorg uiteindelijk onbetaalbaar wordt en de verzekeringspremies gaan stijgen.

  Wederom zo’n ondoordachte aktie van deze populistische regering


  Maak melding

 6. Naskip, Kentucky, Mac Donald, Popeyes, Pizzahut, Saborella, Roopram, BurgerKing, Subway, BBQ met patat op elke straathoek.
  Er komen steeds meer nieuwe filialen bij.
  Die kinderen vreten zich helemaal klem volgens Amerikaans model!


  Maak melding

 7. Hmm,..is dit niet een beetje propaganda voor de welvaart in Suriname? De verkiezing staat voor de deur, dus toegepaste psychologie kan handig zijn,..


  Maak melding

 8. Vreemd dat heden ten dage, dik zijn gekoppeld wordt aan welvaart.
  Ik heb begrepen dat het juist arme mensen zijn die dik worden omdat ze goedkoop eten moeten. Verkeerde goedkope vetten gebruiken bijvoorbeeld, om een verzadigd gevoel te hebben. Arme Mensen koken met dierlijk vet, eten juist de vette delen van het vlees, de delen die wij wegsnijden en weggooien, eten geen groenten en fruit omdat die voor hen onbetaalbaar zijn.
  Gezond eten is duur eten!


  Maak melding

 9. Okro supu mooi tja bravo dati ding sma no lobie! dat na a bigi probleem!! Tegenwoordig doen ze ook niet aan schuiltjes, elle of strelong!! djompo gotro ook tu niet!!


  Maak melding

 10. Voorheen toen ik de basisschool op Zorg en Hoop bezocht hadden wij elke week sport(hardlopen,voetballen, tennis,veldkorfbal,touwtrekken,cricket,estafette lopen,enz) op de sportvelden en gymzalen in de buurt.De lessen werden verzorgd door studenten van de Kweekschool.Daarnaast hadden wij een keer per week zwemlessen in zwembad Parima. Met de bus werden wij vanaf de basisschool op Zorg en Hoop naar het zwembad vervoerd.Ik heb het vermoeden dat er op de scholen thans weinig sportlessen werden gegeven.Door de geringe lichamelijke inspanningen, weinig sporten en fietsen, hoopt het vet zich op in de kinderen.


  Maak melding

 11. Met zem allen niet goed gelezen!
  Ik ook niet……….
  Het betreft kindjes van de basisschool mang.
  Die hangen nog net niet bij de Mac rond.

  Maar……..ik weet waarom ze zo dik zijn.
  Het komt door het voedsel van de naschoolse opvang, whahahahahahaha….


  Maak melding

 12. henk heeft goed rond gekeken hij houdt van grote dikke vette mannebille met lange gekrulde haren tussen en karbonkels in de bilspleet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.