Bouterse: onafhankelijkheid van geest nog niet bereikt

31

PARAMARIBO, 2 jul – “Wij moeten ons ervan bewust zijn dat we de daadwerkelijke vrijheid en onafhankelijkheid van geest nog lang niet bereikt hebben. Tegelijk moeten we ons ervan bewust zijn dat we het zelf zullen moeten bereiken.” Dit zei president Desiré Bouterse bij de herdenking van honderd en vijftig jaar afschaffing van slavernij in Suriname. In de afgelopen anderhalve eeuw is een lange weg afgelegd.

De ketenen van fysieke slavernij zijn met succes afgelegd. Dit gebeurde na moeizame strijd van de voorouders. Ook de ‘broeders en zusters’ uit India en Indonesië hebben strijd geleverd om Suriname te krijgen waar het vandaag is. Maar er moet nog veel worden gedaan om de samenleving te geven waar die recht op heeft en aanspraak op maakt. “Pas dan zullen we spreken van daadwerkelijke vrijheid en zullen landgenoten zonder vrees door het leven kunnen gaan.”

Dat vergt onder meer het scheppen van kansen voor iedereen. “De ouderen zullen genieten van een goede oude dag, terwijl aan jongeren kansen geboden zullen worden”, zei Bouterse tijdens de dankdienst in de Grote Stadskerk. Voor zijn regering ziet hij de morele plicht weg gelegd te zorgen voor werk, sociale zekerheid, huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg en recreatiemogelijkheden. De eerste dankdienst na de emancipatie in 1863 was ook in de ‘mama kerki.’

31 REACTIES

 1. Bouterse geeft mij een hele grote BREAK van jou.
  JIj bent die criminele massamoordenaar die met jou Militaire dictatuur alle rechten en vrijheid van mij volk hebt vertrapt, jij bent persoonlijk verantwoordelijk voor de achteruitgang van Suriname, door jou is. moreel verval, criminaliteit, armoede toegenomen in het land.
  Ik zelf vindt het een klap in het gezicht van onze voorouders en de gehele Surinaamse gemeenschap dat deze criminele massamoordenaar en dictator de bevolking mag toespreken op 1 juli
  Schaamteloos.


  Maak melding

 2. Helemaal mee eens gmap, en de viering in het oosterpark was een hele poppenkast met allemaal rood uit de ogen kijkende mensen. Wat opviel is dat velen waren gekomen om de nieuwe koning en koningin te bwonderen. Ze hebben niets van haar kunnen zien en de meeste waren teleurgesteld, de slavernijverleden interesseerde ze niks.


  Maak melding

 3. Pas dan zullen we spreken van daadwerkelijke vrijheid en zullen landgenoten zonder vrees door het leven kunnen gaan…
  De ouderen zullen genieten van een goede oude dag, terwijl aan jongeren kansen geboden zullen worden..
  Voor zijn regering ziet hij de morele plicht weg gelegd te zorgen voor werk, sociale zekerheid, huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg en recreatiemogelijkheden..

  Hij die dood en verderf heeft gezaaid (militair dictatuur) heeft gesproken.
  De meeste jongeren hebben mede door de moordenaar geen goed toekomst, velen zijn dan ook verslaafd mede door de coke handel van dezelfde moordenaar.
  Onder zijn schrikbewind was SU bankroet, pinarie van je welste. Wat hij heeft geruineerd wilt hy opbouwen….wat een lachertje…laat weer horen wat de aanhang wilt horen…
  Schaamteloze hond…moordenaar, verkrachter, drugsdealer speelt nu messias…hij heeft het over vrijheid..hij die ongewapende broeders het leven heeft ontnomen….vrouwen heeft verkracht tegen hun wil…jabaya mensen…hoor de duivel praten terwijl alleen de honden hem geloven.

  De wolf loopt in een schapevacht maar vergeet dat de schaap ook wordt geslacht…


  Maak melding

 4. President Desi Bouterse heeft het Surinaamse volk opgeroepen kolonisator Nederland te vergeven voor de daden in de slavernijperiode..

  Walgelijke moordenaaar die het over vergeven heeft…
  Een lafaard die het over vergeven heeft…
  Iemand die geen respect voor een ander en of grondwet heeft heeft het over vergeven…


  Maak melding

 5. Laten we daarom beginnen om mensen die het verdienen te pushen en op de juiste plaatsen te benoemen en niet als krabben naar omlaag te trekken. De vraag is natuurlijk of de persoon of het systeem fout is. Ik was pensioenvoorziening van mijn ouders. Ik moest studie betalen voor mijn broers en zusters en behoeftige familie onderhouden. Het resultaat is dat ik pas op mijn oude dag kan aan mijn eigen economische opbouw kan beginnen. Mijn kinderen verkeren onder gelukkigere omstandigheden. Mijn pensioen is voldoende. Zij hoeven mij niet te verzorgen.Ik heb ze van die hebie bevrijd.
  Mijn conclusie: pas als je economisch vrij bent, kan je vrij van geest zijn.


  Maak melding

 6. Roy.
  Brada, ze kunnen als gemeenschap nog verder zakken,een criminele massamoordenaar die namens ons Nederland vergeeft,moet niet gekker worden.
  Het is toch onbegrijpelijk en schaamteloos dat iemand als bouterse de morele grens wil stellen in een land waar hij moord en verderft heeft gezaaid, en nu nog steeds doet.


  Maak melding

 7. De uitspraken van deze massamoordenaar is puur uit eigen belang. De man probeert weer voet aan de grond te krijgen op schiphol met als uit eindelijke doelstelling gratie. Misselijke kerel.


  Maak melding

 8. Die man frustreert t proces dat wij al meer dan twintig jaar aan het voeren zijn. Bouterse praat hier voor zijn beurt…pfff kleine indiaanse jongen hou je mond…vergeven houdt je mond disi na blaka buba tori


  Maak melding

 9. Hij moet zich schamen met zulke uitspraken!

  Maarja jullie hebben zelf gezien hoeveel aanhang daar aanwezig was!

  Wat vreemd is dat deze mensen een president daar hebben neergezet die bloed aan zijn handen heeft. Geen respect voor een ander levend persoon!

  Voor de personen die op hem gestemd hebben !
  Let nu maar eens op wat moderne slavernij betekend als China het in onze land het voor het zeggen krijgt!


  Maak melding

 10. wat ik niet snap van de eerste reactie.de bakras met gruwelijk onmenselijke daden die zich nog groot of beter gezegd arrogant voelen,hoor ik je niks zeggen.zelfs de kersverse willem allexander heeft geen toespraak gehouden nog minder een krans gelegd voor de doden.maar wel doen bij doden van 2de wereldoorlog omdat het zelfde huidkleur is hoor ik geen een surinamer wat zeggen.alleen over je eigen surinamer neerhalen daar zijn
  wij surinamers een held in


  Maak melding

 11. Dat zal je straks bereiken op je hoogte punt, als je gearresteerd wordt voor de misdrijven.

  Je probeert keer op keer Surinamers tegen Nederland op te zetten, je wilde toch ook het Engelse taal invoeren?

  Nou, wat let je?

  Misselijke misdadiger


  Maak melding

 12. @Resto

  Bouterse bedoeld zeker zijn eigen geestelijke vrijheid?

  Nou, meneer de president, jou vrijheid komt nooit, noch voor je lichaam en noch voor je geest!

  Aangenomen amnestiewet is ONRECHTMATIG. Hoe kan deze president zich amnestie verlenen voor iets waarvoor hij in Suriname niet is veroordeeld?


  Maak melding

 13. Los van het feit dat ik Bouterse een grote pannekoek vind, maar hoezo vergeten en vergeven, de Nederlanders willen het wel vergeten ja, daarom wordt het minimaal op de scholen behandeld, maar de tweede wereld oorlog wel is wel hot item. hoe naïef kun je zijn.

  En ja het komt in andere vorm nog steeds voor in Nederland, zgn moderne slavernij. Moderne slavernij is in Suriname ook actueel.

  Dus zeker niet vergeten en vergeven. En dit laatste maken we wel zelf uit, daarvoor hebben we misdadiger Bouterse niet nodig. Laatste persoon op aarde die mag spreken over vergeten en vergeving.


  Maak melding

 14. Mensen waarom altijd zo negatief over mijn President, tenminste heeft hij lef en durf om vergiffenis te vragen maar anderen niet U bent groot Mijn President gaaat u zo door. Gado Blessi


  Maak melding

 15. Zouden wij hier werkelijk pinaren, zoals een paar ezels op dit forum willen doen geloven? De stad zag er werkelijk zwart uit van de mensen. Vanuit Paramaribo Zuid kon ik pas bij de Combe-kerk van de EBG parkeren om vervolgens na het belastingkantoor mij into into een weg te banen door de Palmentuin naar het Fort Zeelandia. Ik heb het niet in mijn hoop gehad om naar het plein te lopen. Suriname loopt zeker niet als twee, maar zeer zeker als 1 meter!


  Maak melding

 16. Bouterse: onafhankelijkheid van geest nog niet bereikt.

  goed gezien door de president van suriname,en zijn naam is D.D.Bouterse.


  Maak melding

 17. @mentu hotep
  Het valt mij op dat jij en sra het woord “consorten” op de zelfde foutieve manier spellen.
  Toeval? 😆 😆
  You can’t hide.It’s your fingerprint!!!!
  Het is geen consoOrten, maar consorten (ene “O”)!
  (sorten => sorteren = bij elkaar voegen.)


  Maak melding

 18. medusa

  wat ik met het woordt Consoorten duidelijk wil maken is dat het op meerdere personen een betrekking heeft.
  snap jij het.


  Maak melding

 19. @Roy & GMAP,

  dank voor het verwoorden van mijn gevoelens. Deze man is van God los en heeft geen idee over de realiteit. Wat een schande. Hij die deze woorden in de mond neemt. Het kan niet gekker worden. Of toch wel?


  Maak melding

 20. Beste landgenoten.
  Wij moeten bereidt zijn om elkaar te vergeven welk onrecht ons ook is aangedaan. Dat weeg niet zwaarder dan om je last eeuwig te moeten dragen.

  VERGEVEN BETEKENT GENEZING EN KRACHT ONTVANGEN OM VERDER TE KUNNEN GAAN MET ONS LEVEN.
  JEZUS KWAM NIET OP AARDE OM TE OORDELEN OF VEROORDELEN. HIJ KWAM OP AARDE OM ONS TE VERGEVEN VAN ONZE SCHULDEN EN ZONDEN.
  ALS WIJ VRIJ WILLEN ZIJN DIENEN WIJ ELKAAR TE VERGEVEN ANDERS ZIJN WIJ NOOIT VRIJ IN DE GEEST.

  WIJ MOETEN LOSGEMAAKT WORDEN VAN ONZE GEBONDENHEDEN UIT ONZE VERLEDEN. GEESTELIJK GEBONDENHEID BETEKENT DAT WIJ EEN GEVANGENE ZIJN UIT ONS VERLEDEN WAT WIJ HEBBEN GE-ERFD VAN ONZE VOOROUDERS.

  WIJ ZIJN VRIJ ALS WIJ DE HEER TOESTAAN OM ONS TE BEVRIJDEN VAN ONZE GEBONDENHEID.
  DE STRAF DIE WIJ EEUWEN LANG HEBBEN MOETEN DOORSTAAN MOET EENS VERBROKEN WORDEN DOOR HET BLOED VAN ONZE HERE JUZUS DE ALMACHTIGE GOD DIE ONS LEVEN HEEFT GEGEVEN.
  HIJ IS GEKOMEN OM ONS ALLEN TE REDDEN, VERLOSSEN, BEVRIJDEN EN ONS TE GENEZEN VAN AL ONZE KWALEN.

  ONZE VOOROUDERS WAREN SLAVEN, DAT IS AL ERG GENOEG EN ALS WIJ NU ONDERLING NOG ZO MOET GAAN AFMAKEN DAN ZIJN WIJ OOK NIET BETER DAN DE SLAVENDRIJVERS EN MOORDENAARS.

  ZO KAN IK NOG MEER VERTELLEN, MAAR LATEN WIJ NAAR ONS ZELF IN DE SPIEGEL KIJKEN WAT ER VOOR ONS TE VERBETEREN VALT.

  GOD BLESS ALL OF YOU.


  Maak melding

 21. Whahahahahahaha, na je carrière als pres, ligt er voor jou zeker een carrière als stand up comedian in het verschiet!

  Een wonder dat a kerkie no brong…je bent inderdaad van God los dibri…

  @Theo, woeiiiiiii, ik tjek jullie daar, het aantal gedeprimeerde adventisten is ruimschoots gestegen.
  Soso stress drape.
  In vergelijking met vorig jaar, is Suri drastisch achteruit gegaan, zoals siene eerder aangaf, kun je na 20:00 uur s’avonds een dragrace in de binnenstad houden, alle kippen op stok, zelfs in het weekend, geen bal te doen.

  Het enige wat draait zijn die kerken, bloedje drukte.
  Wel God heeft je een eigen wil gegeven, het is jullie eigen keuze geweest om op deze ‘sweef tekie can’ te stemmen.
  Neem je verantwoordelijkheid, want deze les is zwaar en ondragelijk, niet klagen maar dragen!!!!!!!!


  Maak melding

 22. Theotje mie boi.

  Je bent vergeven hoor, wees niet bang.
  Vergeven doe je voor jezelf!
  dus datie.

  @paraman, lieg niet dat het een drukte van jewelste was, die mensen waren totaal niet in de feeststemming, het lijkt maar zo, omdat je het plein hebt verkleind.
  Ik wil met je wedden voor 100 euries, dat het drukker en leuker was in Amsterdam!


  Maak melding

 23. Wat een eeuwig gelul hier op waterkant. Wat heeft een gefrustreerde koelie met keti koti te maken? Alleen op internet hebben jullie en grote spraak en geen ballen. GMAP waar was je in de nacht van 8 op 9 dec..


  Maak melding

 24. Onafhankelijkheid van geest, vishuddha buddhie in het Sanskriet, is niet voor iedereen weggelegd. Het is een zeer lange weg van purificatie van de geest, het inlevingsvermogen om in een ieder Parmatma te zien en ook zodanig te handelen. Alleen maar met theorie kan het nooit bereikt worden. Er is veel oefening en beheersing voor nodig. En consumptie van drank, drugs en dierlijk voedsel maakt je vanzelf afhanklijk van geest. Dus makkelijk gezegd, maar ga het maar eens toepassen. Dan zul je merken dat je een Satgoeroe nodig hebt, want zonder de Satgoeroe zal het je niet lukken. Hoeveel mensen hebben een Satgoeroe?


  Maak melding

 25. Beste mensen,
  De president heeft gevraagd om Nederland te vergeven. Dat is mijn inziens niet veel gezegd. Hij heeft niet gezegd dat Nederland NIET zijn excuses moet aanbieden. Hij heeft wel laten zien hoe het volk hierover denkt want, zei hij ‘ ik zal het aan het volk vragen of we Nederland moeten vergeven’ en, het volk heeft duidelijk negatief gereageerd op die vraag.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.