China partner in ontwikkeling natuurlijke hulpbronnen Suriname

47

PARAMARIBO, 29 jun – China wordt een belangrijke partner in de ontwikkeling van Suriname’s natuurlijke hulpbronnen. Dit zei president Desiré Bouterse bij terugkeer van zijn bezoek aan China. Met zijn Chinese collega Xi Jinping zijn vergaande afspraken gemaakt. Suriname heeft behoefte aan een versnelde ontwikkeling.

Vanuit het oosten kan daarbij een helpende hand worden toegestoken. De vermoede overdaad aan middelen is daarbij een uitstekend extraatje. “Wij hebben de natuurlijke hulpbronnen, China heeft de financiële middelen en technologie. We zijn in staat markten te ontwikkelen via joint ventures. We zijn in staat markten te ontwikkelen via joint ventures, de zogenaamde zuid-zuidsamenwerking. Dat is het kader waarbinnen we ons bewogen hebben”, zei Bouterse.

Zijn ambtgenoot zou ook been zien in een eventuele brugfunctie van Suriname binnen de eigen regio. De recente schenking van drie miljard dollar aan de Caribische landen zou dan goed van pas komen. “Wij denken dat versneld invulling kan worden gegeven aan de wenselijkheid om Suriname als hub te laten dienen naar het Caribisch gebied en de regio”, aldus Bouterse. Volgens minister Adelien Wijnerman van Financiën zijn er principeovereenkomsten getekend voor samenwerking op het gebied van mijnbouw, energie en infrastructuur. | Foto: crossed-flag-pins.com

47 REACTIES

 1. Chiname wordt steeds meer afhankelijk van de Chinezen. Binnen niet al te lange tijd wordt het hele binnenland leeggeroofd. Maar ja, als je je ziel aan de duivel verkoopt voor een paar zilverlingen moet je achteraf niet klagen dat het land er binnenkort uitziet als een maanlandschap.


  Maak melding

 2. Helemaal eens blaka bakra en als je zegt dat deze negers het hele land verkopen dan worden ze boos en beginnen onzin uit te kramen. Su is en blijft een bedel land , je ziet wat deze idioot zegd, er is een overeenkomst getekend op het gebied van mijnbouw, veeteeld en energie en dat in bijzijn van de minuster van financien. Geloof me dit alles is lucht en zakken vullerij en het domme surinaamse volk trapt er weer in.
  Laat de chinezen maar komen, ze zullen net zo hard weggaan als dat ze gekomen zijn. Lang lleve de criminaliteit.


  Maak melding

 3. Broodjeaapverhalen, gebakken lucht en een hele grote LUCHT kasteel.
  We horen niets meer van die geweldige samenwerking met Venezuela.
  Het is echt onbegrijpelijk dat grote delen van Suriname zo makkelijk trappen in die leugenachtige verhalen van bouterse,Daag parlementaire democratie.


  Maak melding

 4. @GMAP
  Broeder, menigeen vult zijn maag met gebakken lucht in tegenstelling tot de wolf en consorten.
  I.p.v hun stemmen te laten horen blijven ze liever passief (kiezen de makkelijkste weg).
  ze wachten liever op anderen om de ‘”bredebong” uit het vuur te halen.


  Maak melding

 5. Roy,
  Brada, het is voor onbegrijpelijk dat onze landgenoten zich zo makkelijk en kinderlijk laten bedonderen.
  Ik ben benieuwd welke wending dit bericht gaat nemen als blijkt dat het de zelfde gebakken lucht is als 18000 woningen, fly over, driebaanswegen,diepzeehaven om maar te zwijgen over 4 miljard uit China volgens Abrahams, en geweldige samenwerking met Venezuela.


  Maak melding

 6. Ach wat een onzin,….we weten allemaal dat Bouterse de slechtste onderhandelaar is in de Surinaamse geschiedenis.
  Kijk maar naar de goud-deals en de steeds dalende goudprijs.
  Bouterse lost niks op, hij ruimt eerder op. Bevalt iets of iemand hem niet,..hup opruimen!!


  Maak melding

 7. Het is tijd dat Suriname wat gaat doen aan haar versnelde ontwikkeling.Bepaalde typen met een lage ontwikkelingsbesef hebben niet door dat Suriname zowel links als rechts reeds is ingehaald door tal van landen die men voorheen als achterlijke landen beschreef.Helaas is ons Suriname een achterlijk land gebleven.

  Maar de samenwerking(joint ventures)met China brengt een andere vraagstuk aan het licht nl. de scholingsgraad van de inzetbare mensen.Menig Surinamers heeft de neiging om neer te kijken op anderen en men weet het altijd beter,terwijl men zelf niet in staat is om met kostbare materialen om moet gaan.De mentaliteit is soms verschrikkelijk.Het liefst breken ze alles af vervolgens commentaar te gaan geven.De Surinaamse overheid zal vakscholen en kader opleidingen moeten opstarten en de best gemotiveerden een opleiding aanbieden. Voortijdige schoolverlaters moet men niet tot de opleidingen toelaten.Deze personen zullen eerst een aantal certificaten op het gebied van rekenen, taal,leren samenwerken,goed burgerschap,normen en waarden(een soort van starkwalificatie) moeten halen alvorens ze tot vakopleidingen worden toegelaten.


  Maak melding

 8. GMAP, het NieuwFront heeft zich bij de eerste gouddeal laten bedonderen met een karige royalty marge van maar 5 procent.Ga dat maar eerst goed verkopen aan de wereld alvorens kritiek te leveren.


  Maak melding

 9. vanaf 25-05-2010 roept DADA er komt een ziekenhuis en nog tal van andere mega-dreams!!!

  waarom reist hij dan pas nu naar China??

  omdat de verkiezing nadert??

  JAZEKER….en dit is de strategie van DADA!

  laat het volk flink klagen, geen woning, alles duur etc. en dan in het verkiezingsjaar versneld e.e.a uitvoeren!!

  volk blij, DADA weer Pres en China, tja, die wordt dan helaas eigenaar van Su 🙂


  Maak melding

 10. =Het vreemde van alles is het feit dat men niet praat om hoeveel aandelen het gaat die de chinezen zullen krijgen.
  =Het lijkt erop dat China het land overneemt.

  ==Is het niet deze Bouterse die vaak geroepen heeft dat Venetiaan het land Suriname aan de chinezen verkoopt en dat teveel chinezen naar suriname kwamen??????

  =Stukjes delen van een tekst::::

  Natuurlijke minister Jim Hok heeft laten doorschemeren dat China grote belangstelling in onze mineraal bronnen.

  -De Chinese maatschappij Sino Forest, groot aandeelhouder (64 procent) van ’s lands record houtconcessionaris Greenheart Group Limited (GGL), is per gisteren te koop gesteld op de internationale markt. Het nieuws is door Sino Forest zelf wereldkundig gemaakt middels een persbericht.

  -“Het is de bedoeling dat Suriname als een economische hub gebruikt wordt om zowel het Caribisch gebied als Latijns- en Zuid Amerika te bereiken”, zegt Ferdinand Welzijn, voorzitter van het Surinaams Business Forum(SBF) en de Vereniging van het Surinaams Bedrijfsleven(VSB).

  =LEES WAAROM DE CHINEZEN GEEN HUIZEN MOETEN BOUWEN IN SURINAME:::

  Seksend stel valt dood uit raam

  -Een Chinees koppeltje is omgekomen toen het raam waartegen ze stonden te vrijen het plots begaf en de twee naar beneden vielen.

  Volgens buurtbewoners die het gruwelijke ongeluk zagen gebeuren hielden de twee elkaar stevig vast toen ze vielen.

  Het is momenteel erg warm in de Chinese stad Wuhan in centraal China. Daarom zouden de twee seks hebben gehad bij het raam. Lokale nieuwssites stellen dat de kwaliteit van de ramen in het gebouw onder de maat was.


  Maak melding

 11. @RobG, ik vind het jammer dat je alleen schrijft over die 5%, terwijl het om meer gaat.

  =Bouterse had 60% beloofd, maar is niet gebeurd en wat Bouterse ondertekent heeft lag al op tafel tijdens de onderhandelingen van Venetiaan.

  =Wat nu verkeerd is gegaan is het feit dat Bouterse merkte dat de goudprijzen omhoog gingen waardoor hij nu een verkeerde keuze heeft gemaakt.


  Maak melding

 12. Als het waar zou zijn dat Vene zich heeft laten bedonderen bij de eerste gouddeal, zou dat des te meer een reden moeten zijn op slimmer om te gaan met onze bodemschatten, Niemand weet wat voor deal bouterse heeft gesloten, zelfs het parlement weet het niet.
  Suriname moet 500 miljoen bijdragen aan die zogenaamde perfecte deal. haal jou kop uit bouterse zijn hol en kijk een beetje realistisch naar wat er om jou gebeurd.


  Maak melding

 13. Ondertussen blijft Paramaribo een grote vieze bende waar je in de avonduren op 100 meter wordt lastiggevalen door 6 zwervers tot aan je auto.

  Liever 5 procent van iets dan 30 procent van niets….

  Bouterse ging op de bedeltoer naar China maar geeft NIETS bereikt Hele vage nietszeggende afspraken.


  Maak melding

 14. WWwwat een idioot verhaal het lijkt alsof niemand meer weet waar het hierom gaat.Er is niemand die doorheeft wat er gebeurt.Zostraks hebben wij geen binnenland meer,maar een modderpoel,want de chinezen slepen het binnenland van ons helemaal leeg.Ma mie gado Su na dies na a ontwikkeling sa ding dagoe dies bo tja kong in Su en liefst metname van de chinezen die van de ndp(uit monde van zaka-zaka misiekaba)niets te zoeken had in Su. de chinezen moesten hun eigen land in/tot ontwikkelig brengen.Ha hahaaaaaaa ndp aanhang snappen jullie je leiders nog wel?? Jammer dat niet alleen de aanhang in het binnenland de nare gevolgen zal merken nu de chinesen de vrijehand van dat honden team dat naar china is geweest. heeft gekregen,maar ook de rest van het land en dat vind ik zo jammer.Wat heeft het volk nu aan dit soort dingen.Volk,volk,volk van Su jullie zitten weer met lege handen na de zoveelste reis naar/van het buitenland. dag,dag, dag,dag on-ontwikkeld Su..Ik hoor vandaag een ontwikkeling uit Su en dat is dat Rashit Doekie met groot negatief bek over dit land(ned) naar NEDERLAND jajaja naar NEDERLAND komt voor/om gezondheidsredene,terwijl a. su volk dat e go tikie gewoon afsnauwingen foe ding arts in Su. Wat een land,wat een volk,wat een leiders.Ai a volk e 2 letter in Su…A volk o of e crepeeeeeer. gewoon en ding foefoeroe leiders e lafoe. mMaar a kies ding mooooiii mie PRESIDENT VENETIAAN NO BING BOENG.Moro o tikie en doro gie oeng dommies in Su
  Glenny..


  Maak melding

 15. Bij elk staatsbezoek willen de betreffende staatshoofden onderling weten wat voor vlees ze in hun kuip hebben!
  China zal,de VS kennende,zich een paar keer bedenken om volledig zaken te doen met politiek instabiele landen die onder directe c.q indirecte invloedssfeer van respectievelijk Brazilië en de VS vallen (zie Cuba, Nicaragua en Venezuela).
  Vooral zaken met die staatshoofden die elk moment om tweeërlei redenen gearresteerd kunnen worden.


  Maak melding

 16. Gelukkig hebben ze dat geld niet gekregen mik mie zie fado doe met die grote bek die ze hadden/hebben. En aan al mijn kabels op dit forum zeg ik dat velen in SU in hun achterhoofd zoiets hebben van : ik heb liever dat Su een kolonie is/wordt/blijft van Nederland ddddddannnnnnn van China,want als er problemen zijn vliegen ze eerder en of liever naar Ned dan naar China. Je zou trouwens ook niet die grap in je hoofd halen naar china te vliegen en a no luk joe ooktoe.Met deze zaka-zakaregering vliegt de chinees naar je toe en niet omgekeerd oeng dong kkkkkawww na in Su. Odi odi.
  Glenny.


  Maak melding

 17. Tijdens de afwezigheid van DADA gaf ik Dino de raad om een paleis revolutie te beginnen.Maar die bleek even laf als zijn pa te zijn en hield zich muisstil.Kan evenals zijn vader alleen op weerloze mensen schieten onder de naam Karel.
  Als er zoveel chinezen komen,gaat Dino niet met zijn Bentley kunnen toeren.Want dan is er alleen plaats voor TUK TUK in de straten van Par’bo als het niet onder water staat….


  Maak melding

 18. Beste Jacobus

  Dino is net zo laf en crimineel als zijn vader…

  En hij heeft serieuze plannen om president te worden en in Suriname kan alles…. Ik hou mij hart vast


  Maak melding

 19. Wat een denkwijze van deze moordenaar om te stellen dat China een partner is in de ontwikkeling van de natuurlijke hulpbronnen, terwijl de Chinezen overal ter wereld een spoor van verwoesting achter laten om alleen maar de honger naar bepaalde grondstoffen te stillen, want alleen hun land China is belangrijk voor deze mensen, en na een x aantal jaren is dit land Suriname vernietigd, maar na mij de zonvloed denken deze leeghoofden in de coalitie.


  Maak melding

 20. Doet mij denken aan het verhaal van de muis en de olifant.

  Voor hen die het niet gehoord hebben.

  De muis en de olifant liepen over een brug.De brug schudde en kreunde.Zei de muis tegen de olifant.” Wat doen we de brug schudden hé! terwijl hij[de muis] geen enkele inbreng in had……


  Maak melding

 21. Zooo,..het is zo ver….. Bouterse wenst geen kritiek meer,..zie bericht Suriname Herald,..

  Radio FM Gold gewaarschuwd

  De bevoegde instanties hebben ingegrepen bij Radio FM Gold 92.7. Het zeer denigrerende programma tegen respectabele Surinaamse burgers, welke door mr. drs. Guillermo Samson wordt verzorgd, ook wel bekend als “shock radio”, zal niet meer in de ether worden gebracht.
  De bevoegde instanties hebben correct ingegrepen, waardoor beschaafde Surinamers niet meer door het slijk gehaald zullen worden.
  De wetenschapper zal zich voortaan met zijn eigen instituut moeten bezighouden. We leven wonen en werken in een geciviliseerde samenleving, waar wij onze kinderen een goede opvoeding wensen te geven en dat wetenschappers zich op een correcte manier dienen te gedragen. Ze moeten tot voorbeeld dienen en niet denigrerend uithalen naar gezagsdragers en andere notabelen in het land.
  De radio mag en kan niet gebruikt worden om gerespecteerde Surinamers de grond in te boren, maar dienen opvoedend toe te zijn naar de samenleving.


  Maak melding

 22. @Henk Molenaar

  als de zoon de macht had overgenomen,zou het volk misschien bereid zijn om hem te verjagen.Voor Bout heeft men te veel angst.


  Maak melding

 23. Dus de censuur doet zijn intrede in Suriname. Je kon er op wachten met zo’n president en perschef brulaap Clifon Limburg.

  “De radio mag en kan niet gebruikt worden om gerespecteerde Surinamers de grond in te boren, maar dienen opvoedend toe te zijn naar de samenleving.”

  In welke wet staat dit?????


  Maak melding

 24. Wat ben ik blij te lezen dat jullie allemaal inzien wat deze man en zijn boevenbende doet. Me lobie oeng sranang mang . Laten op ern lijn denken mensen want ondanks alles hou ik van suriname.


  Maak melding

 25. Dat van Radio FM Gold 92.7. is een juiste besluit.

  Waarom waterkant.net jullie dom gelul, het openlijke racisme en beledigingen naar Suriname en Surinamers nogsteeds toestaat is alle weldenkende mensen een raadsel, welk doel dient dit precies. Wat voor voordelen levert dit op voor jullie of voor waterkant.net.

  Sorry, ik kan niets anders bedenken dan laten zien hoe dom Surinamers niet zijn of de verdeeldheid onder Surinamers aanwakkeren en in stand houden, als dit het is zou ik zeggen missie geslaagd.


  Maak melding

 26. Sabidirie,
  Ik heb een paar vragen aan jou, Waar was jij, wat deed jij tijdens de one man show van clown bouterse in Ocer??
  Waar was jij drie jaar geleden toen vene voor baviaan werd uitgemaakt hier op WKN?


  Maak melding

 27. Sabidieri

  Ik dacht dat er in Suriname vrijheid van pers en meningsuiting was?

  Of geldt dat alleen voor brulaap Clifton Limburg die de Surinaamse tv en media overspoeld met Paarse Leugens.


  Maak melding

 28. Suriname wordt dus een grote thee plantage.
  en ik nog denken dat Surinaamse regering in ieder geval het regenwoud zou beschermen. wat ben ik toch naïef.


  Maak melding

 29. Zolang de regering niet kan aantonen dat China fabrieken gaat bouwen in Suriname en een industriele basis gaat leggen, is het de vraag wat China echt wil gaan doen in Suriname.

  Suriname heeft meer behoefte aan bouwers dan aan handelaren die grondstoffen opkopen en aan China verkopen.


  Maak melding

 30. 30 juni 2013

  Ernst of luim.

  Het is tegenwoordig rond de leiding van Staatsolie erg stil.

  Mijn verre neef uit Azië, chinosrika, informeerde mij dat waarschijnlijk Abrahamo?? doorgeschoven wordt naar een plaats binnen de leiding van Staatsolie.

  Henk Molenaar, acting director Prism Suriname, geniet nu even in een BOX, moet er meer van afweten.

  Henk Molenaar, is dit waar?
  Srika


  Maak melding

 31. Suriname is better off with China than with any other EU countries due to their financial crisis situation. Even the US cant help unless you let them dig for gold which is like stealing since we gave up 95% of the profit. For those that are doubting about Chinese made products, all I can say is just look around your house and you will be surprise how much is made in China now. China has assembled millions of Iphones and Ipads for you so don’t look down or underestimate them. I think the leaders of Suriname have finally chosen a great partner.


  Maak melding

 32. Afschaffing Slavernij!

  Vandaag vieren of herdenken we de afschaffing van de slavernij van zo’n 150 jaar geleden. China heeft deze nobele afschaffing genegeerd (ge-negerd) en is in grote delen van Afrika opnieuw slaven aan het vormen
  door hun voor een appel zonder ei te laten ploeteren op elk mijnbouw en landbouw gebied.

  Omdat het grootste deel van de SU regering uit afstammelingen van de slaven bestaat, denkt China ook in SU de slavernij op eigen wijze te kunnen/zullen herintroduceren.

  Wat hebben wij geleerd in 150 jaar? Niets, en danook niets! Desi speelt in deze de rol van slavenhandelaar die zijn volk en land verkoopt voor een appel, zonder ei.
  Anno Nu, zijn de uitbuiters en grootverdieners geen Europeanen, maar Chinezen. Over 20 jaar bestaat de Surinaamse regering voor een groot deel uit Chinezen.
  En dan; dan komt er weer een slavenopstand.


  Maak melding

 33. doejeogenopen, altijd su de schuld geven is die ilvloed van die andere landen want hun hebben dat geld

  die blanken hebben hun ziel verkogt niet die bruine waarom denk je dat al onze landen tropisch zijn en die van jullie vriezers


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.