Bijdrage vanuit Surinaams consulaat aan slavernijmonument

43

PARAMARIBO, 29 jun – Ambtenaren van het Surinaams consulaat in Amsterdam, Nederland, tasten in de buidel voor het slavernijmonument. Het monument dat in Paramaribo moet komen te staan, krijgt van hen een bijdrage. Anders dan de collega’s thuis, is er klaarblijk bereidheid om een deel van het salaris op te offeren.

In Paramaribo was er duidelijk meer tegenzin. Het personeel van het consulaat liet zich er niet van weerhouden het loonzakje aan te spreken. Volgens de Ware Tijd zijn maar liefst zes en dertig aurums van elk vijftien euro gekocht. Het goudkleurig certificaat waar elke bijdrage mee ‘beloond’ wordt, was er dus in trek. Het initiatief om op het consulaat in te zamelen komt van consul-generaal Roy Lieuw A Sie. De hoop is nu dat anderen in Nederland geïnspireerd raken.

De Green Hearts Foundation van politicus Winston Wihrt (NDP) wil vierhonderd duizend dollar bijeen schrapen voor het monument. Het ontwerp is van kunstenaar Erwin de Vries. Een voorstel van Wihrt om van elke ambtenaar geld voor vier aurums in te houden, stuitte op flink wat tegenzin. Het voorstel sneuvelde dan ook in de ministerraad. Het monument moet volgens plan op vijfentwintig november, Onafhankelijkheidsdag, worden onthuld. Wihrt is overtuigd van de haalbaarheid.


43 REACTIES

 1. waarom hier geld zoeken bij de nede-su laten de sur in suriname het bijmekaar hoesten ze schelden toch eeuwig op ons vraag aan de criminelen in suriname en de hoge pieten of vraag aan china in ruil voor nog meer chinezen


  Maak melding

 2. De nazaten van slaven in Suriname zijn te gierig om bij te ragen aan hun eigen monument. Te triest voor woorden. Altijd handje ophouden maar zelf iets bijdrage aan een monument ter nagedachtenis aan het leed dat je voorouders is aangedaan is te veel gevraagd.

  Als er straks feest wordt gevierd bij de onthulling gratis beer en broodje pom staan ze weer vooraan.


  Maak melding

 3. Het slavernij verleden leeft niet zo erg meer bij de Suri’s.50 Jaar geleden zou er zelfs ophaal actie’s op de scholen zijn geweest.
  Als men het monument nu bevrijdings monument had genoemd dan zouden er heel giften zijn binnen gekomen van de NDP.[van de Brulaap]

  Bij de ingebruikname van de waterput in de Oude Hofstraat wist de dame in kwestie niks te vertellen over de put.Wat ze steeds uitbracht is dat het stamt uit de slaven tijd.Verder niets.


  Maak melding

 4. Volgens de Ware Tijd zijn maar liefst zes en dertig aurums van elk vijftien euro gekocht = 540 euro = de bijdrage vanuit noordzee 🙂

  bij monument *baba & mai* was het een stille (realisatie) trom!

  bij monument slavernij is er een bombarie al maanden gaande, helaas en zonder enige gene weer op de gebruikelijke BEDELTOUR……….BAH!

  AAN DIE GROTE BEK HERKEN IK JOU


  Maak melding

 5. “Volgens de Ware Tijd zijn maar liefst zes en dertig aurums van elk vijftien euro gekocht.”

  Duh… dus voor 15 euro koop je je schuldgevoel af?

  Zo weinig… wat is nu 15 euro?

  Ik ben gisteren gaan stappen, einde van de nacht was ik 350 euro lichter [eten, drinken, entree, rondjes voor een groep van 8 man…].

  Niet om te stoer te doen; maar 15 euro is gewoon niets in Nederland. Vergelijkbaar met 15 SRD… is daar al die ophef voor?

  Overigens mogen ze aardig wat ‘aandelen’ verpatsen om het beeld te kunnen laten bouwen – met 15 euro per stuk schiet het niet op.


  Maak melding

 6. Net zoals ik gelijk heb dat de oude bestuursleden van het Kwaku festival in Nederland er nu wel heeeel warmpjes bij zitten in Suriname met enorme huizen en luxe SUV’s.

  Ze hebben er de afgelopen jaren een financiele puinhoop van gemaaki ( in troebel water is het goed vissen) en toen de Nederlanders er genoeg van hadden om subidie in een bodemloze en corrupte put te storten en zelf de organisatie in handen te nemen schreeuwde z moorde n brand. En vonden het een schande dan ‘nazaten van slavendrijvers’ Kwakku gingen organiseren.

  Deze zakkenvullers hebben hun eigen mensen jarenlang bestolen en geld doorgesluisd naar Suriname waar ze er nu ruim van leven. Ze zijn net zo erg als de Afikaanse slavenhandelaren die hun eigen mensen aan de blanken verkochten.


  Maak melding

 7. Tja, als je niets ander weet te zeggen, dan kun je altijd gaan schelden of oude koeien uit de sloot halen of gewoon je haat en frustraties hier uiten. Is typisch Nederlands. Het gekke is dat Nederlanders het andersom ook doen of heeft gedaan. Ze zijn rijk geworden door slaven en roven van andere landen. Dat het nu slecht gaat met Nederland, daar kan ik niets aan doen. Maar een herhaling van het verleden moeten we voorkomen. Ik vind dat Nederland voor het monument moet betalen. Jullie hebben Surinaamse bloed gedronken en een beestachtige verleden in de geschiedenis gecreëerd.


  Maak melding

 8. Beste Ferrel:

  Hebben de Nederlanders de Duitsers laten betalen voor onze oorlogsmonumenten???

  Kwestie van eergevoel.

  Wel eens van gehoord?


  Maak melding

 9. Het is ongelooflijk hoeveel je kunt zien door te kijken.Je dient daar voor echter bereid te zijn alle geloofssystemen aan de kant te zetten,anders zal je alleen zien wat je wilt(kunt) zien.

  Het is belangrijk dat je ziet dat potentieel aanwezig is in alle levende wezens.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 10. @Ray, je hebt groot gelijk.

  =Dat er een monument komt ben ik heel erg blij mee, maar de manier waarop alles gaat vanaf begin van het opzetten van deze monument is zeer triest.

  =Zie maar weer hoe “sommige” Surinamers niet goed zijn in het organiseren van activiteiten. PLANNEN????

  +Grappig te lezen dat het ook de SuriNeds zijn die een eigen bijdrage gaan leveren voor het monument, dit terwijl de Surinamers de SuriNeds voor alles en nog wat uitmaken.


  Maak melding

 11. Surinamers blijven maar eeuwig verschuilen achter die slavernij syndroom. Voor ieder falen wordt slavernij als excuses gebruikt. Hoeveel monumenten wil je optuigen om er achter te komen dat dit niet de juiste manier is. Loop door paramaribo, je komt heel snel achter dat deze stad 1 grote slavernij monument is. Met andere woorden besteed het geld aan iets zinnigs.


  Maak melding

 12. Ferrel, jouw leider heeft ook 15 kondremangs beestachtig afgeslacht, daar hoor ik jouw ook niet over. Hoor jouw ook niet over afrikaanse stammenleiders die meegewerkt hebben met hollanders met betrekking tot deportaties. Vandaag de dag is slavernij nog steeds actueel in Su. Het land prijkt op lijsten als het gaat om kinderarbeid en prostitutie. De surinamers die het meest schreeuwen over slavernij zijn hypocriet veelal ndp stemmers. De partij die een anti koloniale politiek voert niet wetende dat dergelijke politiek voeren gedoemd is om te mislukken


  Maak melding

 13. Is 400.000 usd niet wat veel voor een monument..
  Zou de begroting wel eens willen inzien..

  En over keti Koti.. ja de ketens zijn af.
  Maar voor SRD 800 6 dagen per week een maand werken is eigenlijk slavernij. Zelfs het ministerie van sociale zaken heeft hier berekend dat je SRD 2250 nodig heb om rond te kunnen komen.
  Wie zijn nu de slavendrijvers in SU…


  Maak melding

 14. 400.000 voor het monument. hoeveel gaat het onderhoud kosten?

  idee: alle schoolkinderen een verhaal laten vertellen over slavernij en waarom dit niet meer mag gebeuren. bundelen, maak er een mooi boek van en leer de kinderen lezen.

  voor veel minder dan 400.000 usd.


  Maak melding

 15. Twee dingen:
  A. Deze medewerkers van het consulaat doen vrijwillig mee en niet omdat ze het eens met de insteek van die heer Wirth dat het door de Min v Binn Zaken moet worden opgedragen. Groot verschil. De vraag is of deze zelfde mensen ook zo gewillig zouden zijn als het was opgelegd. Denk het niet.
  B. In hebben we het hoogste woord om zaken tot stand te brengen. Ook als het gaat om het cultureel erfgoed te bewaren of de geschiedenis in beeld te brengen. Maar als het erop aankomt (lees GELD) is niemand thuis. Nee, dan moet een ander het maar doen. In het huidige Suriname krioelt het van de miljonairs. We worden allemaal steenrijk van het goud, coke, hout export, mensenhandel, prostitutie, kinderarbeid, stelen van de staat, onderhandse gunningen, handel in domein gronden, en noem maar op. Suriname is vol van mega paleizen en super grote auto’s. Rihanna en Beyonce gaan komen op kosten van onze enige echte Brunsie.
  Maar landgenoten, we kunnen niet zelf voor onze eigen geschiedenis, ons eigen monument geld verzamelen.
  Is goed, er zal wel weer om een gift worden gevraagd aan een of ander land.
  En zo doen we dat in Suriname.
  DE SURINAAMSE METHODE.


  Maak melding

 16. Alweer Erwin de Vries!!
  Met alle respect voor deze grote Surinaamse kunstenaar maar wanneer krijgt een ander de kans?
  We hebben ook jonge kunstenaars die prachtig werk maken!
  Gun een ander ook wat!
  En het kost nog minder dan de helft van wat Erwin vraagt!


  Maak melding

 17. Henk Molenaar, je slaat de spijker op z’n kop. Krijg eerder het gevoel dat Erwin de Vries slavernij gebruikt als zijnde PR stunt. Lekker veel backlinks, zo eindig je wel hoog in google. Een walgelijke manier om meer kunstwerken te verkopen. Heb het al eerder aangegeven ons Paramaribo is één grote slavernij monument. Hoeveel monumenten wil men bouwen om slavernij te herdenken? Voor het gemak vergeet men ook de jaarlijkse onderhoudskosten van een monument. Surinamers en onderhoud ? whahahahahaaaaaa, hier in nederland is de bezetting door de Duitsers geen dagelijkse issue meer. Over vergeving kan ik niet spreken echter de huidige generaties kunnen prima met de Duitsers door in deur.

  Anno 2013 is er nog steeds sprake van moderne slavernij en haat tegen de Hollanders in Suriname, zie eerdere postings maar de grootste zorg is dat er Surinamers zijn die lijden aan Post Traumatisch Slavernij Syndroom; een gestagneerde verwerking van de ervaring van de slavernij. Als nakomeling van een slaaf, zou je met doorgeven van onverwerkte emoties zitten van twee eeuwen geleden. Met alle respect, maar dit is puur bullshit. Het wordt als excuses gebruikt voor de achterstand van welstands niveau in Suriname.
  Er is geen lering getrokken uit de zwarte blz van de Surinaamse geschiedenis. Surinaamse mannen kijken totaal niet om naar hun kinderen. Teveel kinderen groeien op zonder vaders, gevolg ontsporing. Tentijde
  van Slavernij was dit normaal maar in 2013 kan dit toch niet acceptabel zijn. Rijkdom wordt je niet in de schoot geworpen Henk. Enige remedie hiervoor is hard werken en met gezond verstand je leiders kiezen.


  Maak melding

 18. Beste Koos,

  Je ziet aan alles dat door gebrek aan succes en de slechte financiele situatie De Paarse Roversbende de aandacht wil verschuiven naar Nederland.

  De gruwelen van de slavernij worden exta benadrukt en Nederland moe met herstelbetalingen over de brug komen.

  Let op mijn voorspelling: Bouterse gaar morgen tijdens zijn toespraak op het plan ( ik zal daar zijn) weer Nederland zwaar onder vuur nemen. En de domme Paarse achterban vindt dat prachtig.


  Maak melding

 19. Bakra basi je ziet wel ff over het hoofd dat wij HIER in Su srd’s verdienen en uit ons srd slaris gaat dan 15×4,3 SRD dus wat nou vergelijkbaar met 15 srd ??? Het is gewoon dik 60 srd ik ken mensne in Ned die willen geen eens 3 euro maandelijks voor een goed doel steunen dus kom op zeg.


  Maak melding

 20. HENK MOLLENAAAR
  JAAA,EN HIJ GAAT HET MET VOLLE OVERTUIGING DOEN.

  IN NL SCHELDEN JULLIE DIE DUITSERS OOK UIT ,MAAR KIJK WAT VOOR GROTE SLIJM BALLEN JULLIE ZIJN “JULLIE PRESIDENT LIKT DIE KONT VAN DIE DUITSERS VOOR ECONOMISCHE BELANGEN”DUS NIET KLETSEN OVER BOUTERSE,HIJ HEEFT JOUW NIKS MISDAAN.
  JULLIE VIEREN TOCH OOK DODEN HERDENKING EN JULLIE HEBBEN TOCH OOK SCHADE VERGOEDING VAN DUITSLAND ONTVANGEN IN DE FORM VAN MATERIAAL EN FINANCIËN.
  DUS WAAROM MAG SU DAT DAN NIET,RACIST.


  Maak melding

 21. Waarom een monument bouwen? Laat elke dag een Marool (marool = MARron/creOOL) daar op dat plek enkele uren staan. En steeds afwisselen. Dat is pas commitment. Levende monumenten.
  Als je zelf geen geld hebt, moet je maar creatief wezen.


  Maak melding

 22. De Vijanden van Suriname zijn weer in zwanenkoor bezig met hun zwanengezang.

  Zonen en dochters van Afrika laat je niet ontmoedigen door dit TUIG!


  Maak melding

 23. Abaisa
  De Vijanden van Suriname zijn weer in zwanenkoor bezig met hun zwanengezang.

  Zonen en dochters van Afrika laat je niet ontmoedigen door dit TUIG!

  Ontmoedigen? Om wat te bereiken dan?


  Maak melding

 24. @Issem:

  Ik heb de Tweede Wereldoorlog niet aan den lijve ondervonden, want ik ben net voor de hongerwinter geboren. Mijn vader en moeder zaliger waren verzetsstrijders en hebben mij tijdens hun leven duidelijk gemaakt dat de wereldsituatie toentertijd dit allemaal in de hand heeft gewerkt. Maar haat ik de Duitsers? Nee hoor. Het slavernijverleden is iets heel anders, maar toch ook weer niet. Ook toen waren er vrijheidsstrijders die zich aan de onderdrukking wilden losmaken. Waarom hoor ik van de Marrons zo weinig over Ketikoti? Omdat ze te trots zijn om daarover te praten. Wie van jullie heeft de slavernijtijd meegemaakt? NIEMAND! Het is de overlevering die gemaakt heeft dat er, juist rondom 1 juli, zo’n ophef over gemaakt wordt. Als ik zo om me heen kijk en luister blijkt dat er in die 150 jaar geen enkele verandering is gekomen. Hoe kun je een trauma overhouden van iets dat je niet zelf hebt meegemaakt. Het is slechts zelfmedelijden met hetgeen je voorouders hebben meegemaakt. Daar kan ik inkomen. Maar plaats alles in zijn perspectief. Vandaag worden de bakra’s in Nederland uitgescholden, en morgen vragen ze weer onbeschaafd een biertje aan je. Genetisch bepaald? Misschien wel. Als ik de verhalen lees van Nederlanders die zich in Afrikaanse landen met hun eigen geld sterk hebben gemaakt voor het bouwen van o.a. scholen, en het blijkt dat na vier jaar de zaak overwoekerd is omdat er geen continuïteit is, dan denk ik onwillekeurig terug aan Suriname. Ook hier gebeuren dit soort dingen. Hier wordt Ketikoti gevierd, niet herdacht. En dat is wat mij betreft betreurenswaardig. Ketikoti hoort herdacht en bezonnen te worden. Niet meer dan dat! En ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de Afro-gemeenschap in andere landen veel verder zijn in hun ontwikkeling dan in Suriname. Achteruitkijkspiegels zijn hier blijkbaar groter dan in andere landen. Eenheid in verscheidenheid. Een mooi frase, maar dan moet iedereen zich ervan overtuigen dat eenwording een groter effect heeft dan zelfstandig en zelfs egoïstisch te opereren. En dat gebeurt op dit moment in Su. Als je verleden niet kent, ken je je toekomst niet. Maar doe er iets mee.


  Maak melding

 25. blaka bakra

  ik haat de nederlanders ook niet,maar dat wil toch niet zeggen dat ik hen mag”neen,ik mag jullie niet”en jij zal weten waarom niet,toch zwarte hol-lander.
  in afrika hebben de nederlanders zich zelf rijk gemaakt op de rug,zweet.bloed en tranen van de afrikanen”dat gebeurt nog steeds,in elke zwarte land waar zij(NL-BLANKE)hun voeten aan land gezet hebben,hebben zij de oorlog verklaard aan die zwarte bevolking die in vrede met elkaar geleeft hebben.


  Maak melding

 26. issem

  Types zoals jij die hun hele leven in de slachtofferrol blijven hangen en het feit dat ze onder aan de maatschappelijke ladder bungelen in hun eigen land zijn losers pur sang.

  Jou zwarte broeders in Afrika hebben met plezier en zonder wroeging hun eigen mensen voor veel winst verkocht aan de blanken. Iets dat een ander ras op welk continent dan ook NOOIT zou doen.

  Dat fabeltje van dat de zwarte bevolking van Afrika in vrede met elkaar leeft getuigt van jou ongelofelijke domheid. Afrikanen hebben in de afgelopen 50 jaar meer Afrikanen vermoord verkracht en gemarteld dan welke blanke overheerser ooit in de 500 jaar daarvoor.


  Maak melding

 27. Henk Molenaar,
  Wat doe je in SU?? Tot nu toe heb je ons land tot op het bot gekraakt.
  Wat een rottijd moet je hier hebben.
  Alleen maar ergernis, geen positief geluidje!
  Ik kan maar één conclusie’s trekken, je belazert de boel, je bent een Hindostaan (die zich voordoet als Hollander) en hier geld komt “maken”!
  Wat kom je anders doen in een land waarmee je niet sympathiseert.


  Maak melding

 28. Lea: ik sympathiseer niet met de ongelofelijke corrupte politici die het land naar de kloten hebben en de apathie waarmee de Surinaamse bevolking hier mee om gaat. De de domme Paarse kliek die het ‘slavernij syndroom’ de hele dag op de tong heeft, alles haat wat blank is en als een nieuw type slaaf achter Bouterse – en man die achter de tralies hoort – aanholt in hoop voor een paar kruimels.

  En ik amuseer mij hier trouwens prima.


  Maak melding

 29. Molenaar, je hebt dan een heel verkeerde tijd gekozen om hier in SU te vertoeven.
  Alles wat er nu gebeurt, herinnert aan de tijd waar jij niets van af wil weten, de tijd waar jij je eigenlijk diep voor schaamt.
  Ik heb met je te doen.


  Maak melding

 30. Beknopte impressie van de de Palmentuin nu!
  Daar beleef je vandaag bruisend Suriname!
  Bij de ingang staat een verliefd paar, zij, in sari gekleed, staat met haar hoofd tegen zijn brede borst geleund.
  Ze lacht en is verliefd, hij ook. Zij is een Hindoestaanse en hij een breedgeschouderde, atletische Marronman met schouderdoek van Panjistof.
  Vrouwen, mannen en kinderen in Klederdracht, Indiaans, Hindoestaans, Javaans en de flamboyante en veelzijdige Koto met hoofdoek!
  Eten is er volop, authentieke Creoolse gerechten maar ook rotie, bamie, saté en tjauw Min!
  Muziek, Kawina, Baita gana, gamelan, Bigipokoe en nog meer!
  Wat een prachtig feest! Een mix van alle rassen, exotische mensen die een vrolijkheid uitstralen die je nergens op de wereld treft. Dit is Vrijheid en Verdraagzaamheid en dit is wat wij vandaag met recht vieren!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.