Chinese president: “Relatie met Suriname steeds sterker”

46

PARAMARIBO, 27 jun – De betrekkingen tussen China en Suriname zijn door de jaren heen alleen maar sterker geworden. “Suriname is een belangrijke samenwerkingspartner voor China in het Caribisch gebied.” Dit zei de Chinese president Xi Jinping tijdens een ontmoeting met president Desiré Bouterse. De twee staatshoofden ontmoeten elkaar in Beijing, waarbij ook samenwerkingsovereenkomsten zijn getekend. China kijkt uit naar nog meer samenwerken.

Volgens Xi Jinping is daar voldoende ruimte voor. Mogelijke samenwerkingsgebieden zijn onder meer het exploiteren van natuurlijke hulpbronnen, landbouw, bosbouw en visserij. China is bereid verder inhoud te geven aan de relaties de komende jaren. Bouterse zei dat China zich door de jaren heen als een goede vriend heeft opgesteld. Dat is niet alleen het geval met Suriname maar ook met andere landen in het Caribisch gebied.

Paramaribo is daarom bereid bij te dragen aan nauwere samenwerking tussen China en de Caribische staten. Bouterse is in China aangemerkt als ‘leider met veel aanzien in het Caribisch gebied.’ Zelf zegt het Surinaamse staatshoofd dat Suriname bereid is een brugfunctie te vervullen. Suriname wordt binnenkort voorzitter van de Unie van Amerikaanse Staten, Unasur. Dat is een mooie gelegenheid om ook de banden met China aan te halen.

46 REACTIES

 1. De basis voor de goede betrekkingen tussen Suriname en China kan toegeschreven worden aan Ronald Venetiaan. Vene had toen al een ontmoeting met de president van de Volksrepubliek. De betrekkingen waren hartelijk. Bouterse mag pronken met andermans veren.


  Maak melding

 2. Beste mensen
  De resultaten van een dag hard werken in Beijing:

  1) Schenking van $ 8.500.000 voor Landbouw ontwikkeling. Tegoed bonnen te besteden in China. reële waarde aanzienlijk lager.
  2) Schenking 2.000 computers.
  3) Afschaffing visa plicht voor diplomatieke, werk en dienstpaspoort houders. Wedden dat elke Chinees die naar Suriname komt nu een werkpaspoort heeft wat dat ook mag zijn.
  4) Enige protocollaire samenwerkingsovereenkomsten waarvan het bestaan snel vergeten zal worden.

  Waarde voor Suriname pakweg $ 10.000.000 Chinese producten (te verdelen onder vrienden) die reëel gezien niet meer dan $ 5.000.000 (kostprijs) waard zijn. Tegen prestatie de grenzen staan nu open voor Chinezen waardoor China reeds ruimschoots uit haar kosten is.

  Het breakeven punt voor China ligt gezien de waarde van de paspoorten op ongeveer 1 jaar.

  Waar is de $ 100.000.000 die opgehaald zou worden!!!!!!


  Maak melding

 3. Neen, niets wordt sterker, alleen de aantal vingers die zij in de pap hebben, nemen toe!

  Is toch logisch dat een band sterker lijkt of wordt als je meer te zeggen hebt over een land zoals Suriname?

  Tja, kun je de rozen niet plukken, zoen dan de doorn!

  Succes in het nieuwe ChiSur.


  Maak melding

 4. Dit zelfde paarse dogmatische verhaal hoorden ik ook tijdens het bezoek van wijlen Chavez.
  Deze hele China circus is bedoeld om de bevolking zand in de ogen te strooien , het gaat helemaal niet goed in het land.Ik heb contacten met mensen in Suriname die bouterse moe zijn, alles word duurder in het land, ze mensen komen niet uit met hun geld.


  Maak melding

 5. De 1 die liegt en de ander die bedriegt…..
  Feit is dat het gewone volk pinaart als ratten in tegenstelling tot de gevestigde orde die zich zelve en families/kennissen flink aan het verrijken zijn…


  Maak melding

 6. China wil in Suriname haar hoofdkantoren voor het Caraibisch gebied vestigen. Wat is daar op tegen? Het ligt aan Suriname om te zeggen welke voorwaarden acceptabel zijn.
  Bovendoen kan het voor Suriname werkgelegenheid opleveren wanneer Chinese bedrijven hun producten naar Suriname brengen en het daar in elkaar schroeven en exporteren naar de buurlanden.


  Maak melding

 7. Oke mensen maak je niet druk , laat de chinezen maar komen.
  Bouta vergeet een ding , dat die rovers en moordenaars die hij gecrieert heeft in suriname, dat die chinezen als eerste het onderspit zullen delven.
  Nospang mensen ing ping zal net zo hard zich terug trekken als dat hij gekomen is.
  Bouta heeft ping ping en dollars nodig en een kat in het nauw maakt rare sprongen.Denk je nou echt dat dit allaal voor het volk en land is ,neeeeeeee dit eigen belang en het domme Surinaamse volk blijft net zo als bedelaars bedelen.Let maar op


  Maak melding

 8. Quote: Voor onze Afrikaanse broeders:

  “Paramaribo is daarom bereid om by te dra aan nouer samewerking tussen China en die Karibiese state. Bouterse is in China geklassifiseer word as ‘leier met baie aansien in die Caribbean.’ Self sê die Surinaamse staatshoof dat Suriname bereid is ’n brugfunctie te vervul. Suriname word binnekort voorsitter van die Unie van Amerikaanse State, Unasur. Dit is ’n pragtige geleentheid om ook die bande met China aan te haal.”

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 9. Visum afschaffen ? Nou Surinamers Jullie kunnen Suriname Goodbye zeggen ,binnen een jaar zit het vol met chinezen ,dacht dat ve-nix-aan een hele domme president was ,maar je hebt baas boven baas om je land zo weg te geven.


  Maak melding

 10. Wat een ongekende arrogantie,chauvinisme en grootheidswaanzin te bespeuren in de vele commentaren.Men denkt nog steeds dat Suriname het beste land van de wereld is. Niets is minder waard. Ik denk dat bij een afschaffing van de visumplicht niet massaal Chinezen naar Suriname zullen verhuizen, maar dat het omgekeerde het geval zal zijn.In denk dat Surinamers massaal het land zullen verlaten en zich in China zullen vestigen.Alleen de taal zal in het begin een probleem zijn.Maar neem van me aan dat de Chinese taal ook onder de knie te krijgen is. China heeft op velerlei gebied meer te bieden dan Suriname.Dat dringt tot de aanhang van het NieuwFront nog steeds niet door.De NieuwFront gasten vastgeroest in een VHP/NPS cocon. Ze kunnen niet verder kijken dan de enge grenzen van die cocon.


  Maak melding

 11. NEOKOLONISATIE anno 2013 !

  Door deze overeenkomsten heeft Suriname zijn onafhankelijkheid omgezet in afhankelijkheid. Deze Surinaamse president heeft geen enkele gelegenheid voorbij laten gaan om de relatie met Nederland te bekritiseren. Nu wordt dmv van een aantal overeenkomsten de financieel economische afhankelijkheid van China vergroot. In plaats van ontwikkelingshulp uit Nederland, die altijd gebaseerd is/was op historische gronden, wordt Suriname nu en in de toekomst gekneveld door een land waar geen persvrijheid is, geen vrije meningsuiting en het belangrijkste: GEEN DEMOCRATIE !

  Zelfs een ezel stoot zich niet 2-maal aan dezelfde steen. Deze regering en deze president zijn dommer dan een ezel. De pakketjes komen binnenkort niet meer uit Nederland, maar uit China. En waar de in Suriname geboren Nederlanders een visumplicht hebben, krijgen de spleetogen onbeperkte toegang tot het land.
  Over pakweg 25 jaar is het land Suriname voor ons in Nederland levende, maar geboren Surinamers, onherkenbaar. De eerste voertaal zal dan Chinees zijn en de tweede voertaal Portugees. Leuke toekomst voor de Surinaamse minderheid anno 2040 , een vreemdeling zijn in je eigen land.


  Maak melding

 12. China heeft grondstoffen nodig.
  Ze bekommeren zich niet om mensenrechten.
  Ze geven de bestuurders van landen veel contant geld en roven dan het land leeg.

  Ga maar eens googlen chinezen afrika.


  Maak melding

 13. Parbo
  Henk Molenaar,

  Jouw gelul hier op WKN heeft geen reet opgebracht.

  Ik ben geen president die het land vooruit moeten helpen, daar ben ik niet voor gekozen en wordt daar niet v00r betaald.


  Maak melding

 14. Beste Parbo

  Feit is dat China nu Suriname bij zijn ballen heeft.
  Over 10 jaar praat iedereen Chinees in jou land ( of Portugees) en zijn Surinamers vreemden in hun eigen land en zijn alle grondstoffen voor China.


  Maak melding

 15. RobG dróóóóóóm lekker verder gast…. Suriname zal leeglopen omdat ze naar China gaan whahaahahhaa ja sorry hoor maar dit werkt echt op mijn lachspieren, weet jij ook hoeveel een ticket naar China kost, en weet jij al of Surinamers DIT zich kunnen veroorloven ???? Ja denk je dat serieus ???

  China zit overVOL…. Suriname NIET, dus ze komen weer met hordes HIER naar toe….
  Dagoebalsing no spang we laten ze flink mixen met onze binnenlandbewoners…. mooie mixjes mang….

  Michael sla ajb niet door… pffff Suriname blijft Suriname…. het land is al onherkenbaar voor de INHEEMSEN dus laten we ons daar niet druk over maken, Chinezen leren gewoon Sranan tongo en WIJ gaan geen Chinees in Suriname leren om te paten… huh aanpassen aan het land waar je je vestigt…

  China kan ons veel helpen met huisbouw landbouw economie verder opkrikken.


  Maak melding

 16. Als hardwerkende Chinees vrees ik dat de Surinamers mij niet zullen accepteren. Ze schreeuwen al dat er te veel chinezen in Suriname zijn. Met de afschaffing van de visumplicht zullen er meer Chinezen komen en de spanningen onder het Suri-volk zullen toenemen. Wij chinezen vormen geen gevaar voor de Surinaamse gemeenschap. Het gevaar schuilt onder de Surinamers zelf. Ik hoop dat er geen hetze tegen ons ontstaat. In dat geval zal ik mr Xi vragen meteen op te treden en alle schenkingen terugnemen. Dan zal Suriname maar aankloppen bij haar voormalig kolonisator, Nederland!


  Maak melding

 17. Onderstaand artikel in het blad Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) geeft een beeld van de Chinese staatsbedrijven die worden aangestuurd door de State owned Assets Supervision and Administration Commission (SASAC), die vorig jaar nog door The Economist gekenmerkt als ‘one of the most powerful entities, you’ve never heard of’.

  China profileert zich in eerste instantie als een weldoener, die vooruitgang brengt in het betreffende land, maar de keerzijde is de wurggreep waarin het land en zijn bevolking in terechtkomen. Van maatschappelijk verantwoord ondernemen trekken ze zich niets aan, slechts de economische voordelen zijn bepalend.

  Bron : MVO Nederland ( Michiel van Yperen ) 10 augustus 2012

  Hoe maatschappelijk verantwoord is China in Afrika?

  De Zambiaans-Amerikaanse econome Dambisa Moyo neemt in haar nieuwe boek ‘The Winner Takes All’ een prikkelende stelling in. Ze beweert dat waar het Westen op alle manieren heeft gefaald om Afrika te ontwikkelen, China hoge ogen gooit. China is er volgens haar in geslaagd om in dertig jaar tijd 300 miljoen Afrikanen uit armoede te trekken. De Chinese succesformule is ‘vrije en eerlijke handel’. Ze onderkent het eigenbelang van de Chinezen daarin. China heeft dringend grondstoffen nodig voor haar eigen economische ontwikkeling. Maar de wijze waarop de Chinezen in Afrika handelen, is er een van wederkerigheid. De Afrikanen profiteren van de komst van de Chinezen, terwijl Westerse landen vooral handelsbarrières opwerpen en allerlei morele voorwaarden stellen voor de gegeven ontwikkelingshulp.

  Over het standpunt van Moyo zijn de meningen sterk verdeeld. Volgens de auteur en haar medestanders is wat China doet een vorm van eerlijke handel of moderne ontwikkelingshulp, terwijl door veel Westerse partijen de rol van China in Afrika wordt gezien als ouderwetse uitbuiting in lage lonen landen. Wie heeft er nu gelijk?

  Zoals zo vaak is voor beide stellingen wat te zeggen. China staat niet bepaald bekend als het toonbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar het zou te kort door de bocht zijn om te beweren dat dit land een heel continent uitzuigt en uitbuit. China doet er steeds meer aan om haar staatsbedrijven maatschappelijk verantwoord te laten ondernemen in Afrika. Het land reageert daarmee op een aantal onwenselijke ontwikkelingen zoals de anti-Chinese kandidaat Sata die vorig jaar in Zambia de presidentsverkiezingen won. Chinese mijnbouwbedrijven zouden volgens hem de lokale werknemers ‘uitbuiten’ en als ‘slaven’ behandelen.

  Van dat slechte imago van haar staatsbedrijven in het buitenland, dus ook in Afrika, willen de Chinezen af. De Chinese staatsbedrijven worden aangestuurd door de State owned Assets Supervision and Administration Commission (SASAC). Deze overheidsinstantie werd vorig jaar nog door The Economist gekenmerkt als ‘one of the most powerful entities, you’ve never heard of’. Deze commissie is het belangrijkste instituut dat rechtstreeks onder de Staatsraad valt, het kabinet van de Volksrepubliek. Chinese en internationale MVO-experts geven aan dat het SASAC-beleid een grote ‘driver’ is van MVO-implementatie in China met impact op kleinere Chinese en buitenlandse toeleveranciers. SASAC ziet voor hun staatsbedrijven een belangrijke voorbeeldfunctie weggelegd op het vlak van MVO. Juist ook voor degenen die in Afrika actief zijn.

  Dat dit niet overal zichtbaar is, of op alle MVO-terreinen wordt ingevoerd, valt niet te ontkennen. Maar we weten inmiddels dat de rol van de Chinese overheid op het economische leven groot is en de implementatie van MVO in Chinese staatsbedrijven de komende jaren weleens sneller kan gaan dan we denken. Het wordt tijd dat we niet alleen naar de schaduwzijdes kijken van de Chinese handelsactiviteiten, maar ook leren van hun ondernemerschap en daadkracht. Daar heeft Moyo zeker een punt. Afrika ligt boordevol kansen voor het bedrijfsleven, en eerlijke handel leidt tot duurzame economische ontwikkeling. Dus ook voor Nederlandse ondernemers geldt: “let’s go Africa” en probeer de Chinezen op alle terreinen bij te benen, ook op MVO-gebied. Dat laatste kan nog weleens moeilijk genoeg worden.

  Zie ook dossier MVO in China.

  Bron: http://www.wereldburgers.tv/2012/07/26/china-redt-afrika-met-eerlijke-handel/


  Maak melding

 18. Lekker broodje chasur,

  Boutje, je geniet en maak optimaal gebruik van de periode dat je het land niet mocht verlaten…

  Straks if ie fuga fu frey,, i no afi spang…
  die 10 miljoen dollar in africa heb je goed afgedekt.

  Een gouden kerst zoals beloofd.


  Maak melding

 19. kondre for sale,
  We hebben een parlement die straal wordt overgeslagen door dictator bouterse.
  Michael, opo den ai, die blinde paarse schapen


  Maak melding

 20. het is volgens mij toegestaan handel voor opbouw te realiseren en de surinaamse staatsleider heeft net zo goed die recht om handels afspraken te maken ter bevordering van suriname.
  het volk dat een sociaal eenheid moet formen is ook mede verantwoordelijk voor een goede gang van zaken,het zal ook goed voor een maatschappelijk forming zijn,trainingen,scholing,bedrijfs praktijk oefening,landelijk stabilieteit maar ook volks eenwording,enz.
  Delano Bouterse is staatsleider die stappen onderneemt om vorderingen in het land en onder het bevolking te realiseren en zijn onderministers die het uit moeten voeren en het bevolking kunnen stimuleren om positieve stappen in het land te ondernemen.

  WAT IS ER DAN NIET GOED DAT DE PRESIDENT (Bouterse)STAPPEN ONDERNEEMT OM HET BESTE VAN TE MAKEN.


  Maak melding

 21. Beeste Mensen,

  Zelfs als de hulp van de duivel komt moet je die aannemen. Hulp is hulp. Je maag kijkt toch niet van wie jij jou eten gekregen hebt? Nou dan.
  Als China wil helpen, laat ze helpen. Als Amerika wil helpen, laat ze helpen. Laat iedereen helpen. Hoe meer hulp, hoe beter. Hulp is menselijkheid. Chinezen geven hulp, dus zijn ze menselijk!!!!
  Nederland geeft ook hulp. Maar Nederland zegt er bij zo moet je die hulp gebruiken. Wat gaat het Nederland aan of ik om zes uur eet of om zeven uur? Maar wanneer ze iets geven, zeggen ze altijd er bij, je moet om zes uur eten, niet om zeven uur. Dat is toch niet democratisch? Waarom doet Holland als een dictator? Dan blijf maar weg Holland.


  Maak melding

 22. Beste Iqbal

  Een volk met moraal en ballen accepteert geen hulp van de duivel. Dat heet je ziel verkopen en dat gebeurt al genoeg in Suriname met de duivel als President


  Maak melding

 23. @Henk Molenaar,

  Moraal vult je buik niet, moraal betaalt je rekeningen niet, moraal geeft geen lict en water en gas. Als moraal zo sterk is, waarom wint moraal dan niet? Moraal is big loser!!!


  Maak melding

 24. @ Iqbal

  Je slaat de spijker op zijn kop !

  Elke keer als ik in Suriname ben (en dat is jaarlijks) dan valt het mij op hoe laag de morele waarden van de Surinamers zijn geworden.

  Als ik in Nederland door een vriend word gevraagd om een avondje mee te gaan stappen dan delen wij de kosten, terwijl het in Suriname betekent om hen een leuke avond te bezorgen volledig op mijn kosten ! ! Zo diep zijn jullie gezonken met jullie moraal en dan durf je het nog goed te praten ook. Shame on you !


  Maak melding

 25. Het heeft helemaal geen zin om met figuren als Iqbal in discussie te gaan, ze staan te ver verwijderd van de normale menselijke waardes.
  Bouterse zijn verleden maakt een hechtere relatie met China te gevaarlijk, dat is mijn grote bezorgdheid.
  In het verleden hebben te nauwe relatie met Cuba,Graneda en Libie tot grote problemen gezorgd.
  michael, helemaal eens met jou, dat is de Suriname van na de jaren 80.


  Maak melding

 26. Iqbal
  @Henk Molenaar,

  Moraal vult je buik niet, moraal betaalt je rekeningen niet, moraal geeft geen lict en water en gas. Als moraal zo sterk is, waarom wint moraal dan niet? Moraal is big loser!!!

  Moraal tekent de waardigheid van een volk.


  Maak melding

 27. mensen, michael,

  vriend michael deelt niet alleen de kosten, maar ook de vrouwen. vriend michael vertelt niet dat hij de beste moraal, geen moraal, toepast. overal waar eten gratis is duikt de soortgenoten van vriend michael op. overal waar goedkoop of gratis iets te halen valt, duikt vriend michael met soortgenoten op.

  mensen, laat je niet in de luren leggen door glad-januspraat van vriend michael. hij pikt waar hij pikken kan. dat is goed. maar ga anderen niet vertellen dat ze niet moeten pikken. wil je monopolie op pikrecht, vriend michael? de beste handel is wanneer iedereen van iedereen pikt. dat is echte gelijkwaardigheid. sparen en potverteren is roof van de samenleving. dus pik zoveel je kunt, waar je kunt, wanneer je kunt en vooral van de potverteerders.


  Maak melding

 28. mensen, henk molenaar,

  welke waardigheid? ik wil de waardigheid zien wanneer je met gevouwen handen in een kist ligt. je leven leng ben je vrij geweest en dan op het laatst stopt je familie je in een kist. is dat waardigheid? ze gooien je onder de zoden! is dat waardigheid?

  waardigheid is wanneer je door een leeuw of door piranha’s wordt opgegeten. dan hebben die wezens ook iets aan je gehad. dan hebben ze gepikt van je lichaam. en de hele wereld bestaat dank zij pikkerij. de ene pikt van de andere op welke manier dan ook.

  vriend henk, de staat pikt van jou, jij pikt vn je werkgever, je werkgever pikt van het publiek, het publiek pikt van de medemensen, de mensen pikken van de dieren, de dieren pikken van elkaar en zo is er een pikcirkel.

  vriend henk, alleen de dommen sparen. waar spaar je voor? om een ander de kans te geven het te pikken! denk niet dat wat je spaart ooit veilig zal zijn. de bankbezitters gaan het inpikken, de crisis pikt het in, de staat pikt het in, je vrouw pikt het in, je kinderen pikken het in. pik, pik, pik, daar draait alles om. dus ik zeg, werk niet te hard, spaar niet en als je tekort komt, pik het van waar er overvloed is. die overvloed is voor jou, alleen hebben die mensen dat niet begrepen waarom ze overvloed cre-eren. dus help ze een handje dat te begrijpen.

  mensen, henk, pik en pik en stijg in de pik-orde.


  Maak melding

 29. Henk molenaar ik ben het eens hoor met je commentaar. Die mensrn die het niet willen horen zijn debit aan de situatie van suriname. Ennik weeg 1000 procent zeker dat ze allemaal in nederland zitten op hun luie gat


  Maak melding

 30. gmap -molenaar en soortgenoten , het staat al vast dat suriname zijn koers richting welvaart al heeft gezet .
  dus focus je nu op de ontwikkelingen .
  suriname is niet meer het kost grondje van west europa we gaan nu op eigen kracht en gezondheid voorwaarts , en een ieder die met modder gooid zal zich zelf tegen komen .
  carma carma carma ,jullie zijn gewaarschuwd .


  Maak melding

 31. Tang oeng kong now. A no alla disie morodeete na DiDiBrie dies oeng bing wanie. Na dies na a mang foe grotere hoogte en de buitenlanders die maar weg konden blijven uit Su. Fawaka tide?Sranaang sa DiDiBrie doe gie joe sinds a kong,maarja wie niet horen wil mmmmoet voelen. Tot nu toe zien wij dat deze DiDiBrie en gevolg alllleen maar voor zichzelf aan de macht kwam/wilde. Terwijl een deel van de ambtenaar nogr niet heeft ontvangen zit er een delegaatie in China dat land wegtegeven ai mimboi mama Sranang pe joe de, waar ben je mama Sranang. De geest die ik zie is dat ze met ze zijn allen sterven in dat land. Jammer dat het niet de mensen zijn die voor al het kwaad in Su verant- woordelijk zijn,maar ja ba zoekoe -ba finnie -baa. Tjarie.
  Het volk was gewaarschuwd voor deze zaka-zakas. En wie niet horen wil,moet voelen. Moro o doro. Odiiiiii.
  GLenny.


  Maak melding

 32. Iqbal, in deze moderne wereld hebben landen elkaar nodig om op basis van wederzijds voordeel vooruitgang te boeken.Helaas heeft dit systeem niet gewerkt in de relatie tussen de westerse landen en m.n. de derde wereldlanden. En nu juist als de derde wereldlanden hulp van een nieuwe of meerdere wereldmacht ontvangen is het slecht. Maar het is thans aantoonbaar dat die landen die hulp krijgen van de nieuwe economische machten een ongekende economische vooruitgang boeken. Die vooruitgang heeft het westen de derde wereld niet kunnen bieden. Het mocht op een of andere manier niet. De nieuwe economische machten hebben zich in elk geval kunnen ontworstelen uit de economische wurggreep van de rijke westerse landen. Deze nieuwe economische machten hebben dus zelf aan den lijve ondervonden, dus zelf ervaren, wat het is om met bewust economisch achtergesteld te worden.


  Maak melding

 33. Igbar
  Onthou wat je allemaal uitkraait……
  Jouw lotgenoten zullen je zeker herrineren wanneer je krepeert
  Je bent in de ban van de vloek,loser!


  Maak melding

 34. mensen, sen-sang,

  zonder pikken en roven kom je niet vooruit!
  wat is vooruitgang? voor sommigen is het kastelen en paleizen bouwen en een luxe leven leiden met veel dienstmeisjes, voor anderen is vooruitgang eten hebben wanner je honger hebt.

  mensen, wat is vooruitgang in de natuur? dat alles wat bloeit wer sterft en dat weer een nieuwe groep de kans krijgt om te bloeien en te sterven en zo gaat dat door. maar wat zien we bij mensen? de ene generatie komt, gaat als een gek verzamelen om hun kinderen vol te stoppen en die kinderen doen hetzelfde en de principe van de natuur wordt ontregeld: iedere generatie moet op eigen kracht bloeien en doodgaan en niets nalaten aan de kinderen. laten dieren iets na aan hun kinderen? niets.

  mensen, leef in de natuur, met de natuur en volgens je natuur. hard werken is niet des mensens. geen enkele wezen werkt hard. alleen de mens is aangepraat dat hij hard moet werken. vroeger werkten de mensen ook niet hard en waren ze gelukkig. nu werken ze zich de pleuris en lijden aan allerlei kwalen. en komen ook nog tekort aan basis benodigdheden.

  mensen, jullie weten wel wat je moet doen. no spang, werk rustig e in eigen tempo, niet te hard en niet te veel. er is altijd ergens wel overvloed waar je vandaan kan halen wat je nodig hebt. geniet mensen, salom!


  Maak melding

 35. beste mensen china weet wat die wil en ook wat ze gaan doen in suriname heb over de maffia en ook weten ze dat in suriname word alles toegelaten en geloof mij als het zoo ver is dan zet china de maffia in en suriname word over genomen door china ik heb niks tegen china maar iedereen zeg china lach maar de lach naar de mens is heel gevaarlijk en ze weten wat ze van plan zijn ook de turken zijn het zelfde pot nat het zijn ook een soort chinees kijk maar naar hun uiterlijk vertrouw ze nooit geef mij maar liever samenwerking met brasil nederland duistland belgie vergeet niet nederland is een land dat ook best samen kan werken met suriname tenslote ieder surinamers van welke ras dan ook heb gemix familie dus ook bakra in hun familie en er lopen nu al zoo veel gemix kinderen nog in suriname en holand dus nederland moet weer samen werken met suriname het kan nog maar we kijken te veel naar vroeger kijk voor uit naar de toekomst hoe veel surinamaams bloed speel niet in het nederlands elftal ook geboren in holand hoeveel kikbokser en zoo meer in sport wereld dus ik bedoel men mag zeggen wat ze wil maar nederland en suriname zal altijd een belangrijke band met elkaar hebben dit is mij mening groetjes


  Maak melding

 36. ChristenUnie wil excuses voor slavernij
  27/06/2013 13:31 – Eric Mahabier

  Vertegenwoordigers van diverse organisaties en parlementsleden donderdag in de Tweede Kamer bij het rondetafelgesprek over de slavernij. Foto: Collectie Christen Unie

  DEN HAAG – De Nederlandse politieke partij ChristenUnie (CU) vindt het gepast dat met 150 jaar afscgaffing slavernij de Nederlandse regering excuses aanbiedt. Fractievoorzitter Arie Slob vindt het belangrijk dat de Nederlandse overheid hardop uitspreekt dat hetgeen allemaal met de slavernij gebeurd is niet acceptabel is.

  Woorden als “diepe spijt” en “excuus”, zijn volgens hem op zijn plaats. Slob vindt ook dat nazaten van de slaven de ruimte moeten krijgen om hun verhaal te doen en in gesprek te gaan, zodat een hele zwarte bladzijde niet weggeduwd kan worden. Maar dat er volop erkend wordt dat Nederland daarvoor de verantwoordelijkheid draagt.

  De ChristenUnie heeft donderdagmiddag in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek gehouden om het einde aan de slavernij in de voormalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen te herdenken. De Christenunie ging over tot deze bijeenkomst nadat de partij geen meerderheid in de Tweede Kamer vond voor een parlementaire vergadering hierover.

  De fractie van de ChristenUnie heeft het Presidium van de Tweede Kamer het verzoek gedaan om op de eerste vergaderdag na de officiële herdenking, dinsdag 2 juli, na afloop van het Vragenuur, een moment stil te staan bij deze geschiedenis.

  Slob: ,,Het slavernijverleden heeft diepe sporen achtergelaten. Voor sommigen zijn deze nog dagelijks voelbaar. We dragen een verantwoordelijkheid om met elkaar stil te staan over de vraag, hoe we in onze tijd met dit verleden moeten en kunnen omgaan.”

  Een breed scala aan maatschappelijke organisaties en Tweede Kamerleden namen deel aan het rondetafelgesprek. Sprekers tijdens het rondetafelgesprek donderdag waren onder meer Anouchka van Miltenburg (voorzitter van de Tweede Kamer), Joan Ferrier (voorzitter Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013) , Frank Dragtenstein (historicus slavernijverleden) en Barryl Biekman (voorzitter Landelijk Platform Slavernijverleden).


  Maak melding

 37. mensen mensen worden jullie niet moe de chineesen gaan dit gaan dat wat heeft Europa su gebracht wat hebben ze in su gedaan in 100jaar waar praaten jullie over ik weet het de negatieve gepraat komt niet van echte surienamers wat heeft EUROPA met su gedaan toen waaren we blind en stom nu de grootste alweetende wel wiens broodt men eet diens taal men spreekt wat de chineesen willen zien we nog wel maar verloopig gaat het goed nu is er vanalles te vinden in su toen beetere banden met EUROPA EN NOG MOESTEN DUIZENDEN PAKKETEN NAAR SU dus laat kjken hoe het gaat want jullie hebben het persoonlijk tegen meneer Bouterse de press van su maar niet voor het landt en daarom dit schrijven maar zowaar ik vertel u toveren kan hij niet maar hij doet beeter zn best dan al de voorgangers dus teminste dat vindt ik en ik denk veele met mij dus jullie meening krietiek is welkom dat geeft onze press meer kracht hij is net een benaane boom hoe meer moder klei jullie gooien hoe grooter dikker en sterker hij wordt dus ik zou zeggen gooien maar het volk weet wel beter PRESS GA ZO DOOR de wereldt is een speel toneel een ieder komt en speelt zn deelje zal niets meer of minder worden en niet wat je niet moet worden als onze almagtige dat niet wil dus god bless you all en gezegende dagen toe gewenst iedereen ongeacht


  Maak melding

 38. Zie http://www.globaletomes.cn om te zien hoe China tegen het staat of nee werkbezoek of nee bezoek aan een NGO bijeenkomst.

  Allereerst het was geen staatsbezoek maar een werkbezoek (om $ 100.000.000 op te halen). Nu komt de aap uit de mouw en meld de Chinese pers dat de Chinese president (uit beleefdheid) de Surinaamse president ontmoet heeft die China bezoekt voor het World Peace Forum.
  Het Tsinghua univeriteits World Peace Forum is klein initiatief wat een aftreksel is van het echte World Peace Forum. Het is de 2de sessie. De vorige sessie had allerlei rare ex presidenten als sprekers nu waren er de Vice president van China en de president van Siera Leone en uw president.

  Wat een doorzichtig excuus om belangrijk te doen en even weg te zijn. Wat een poppenkast.

  “President Xi Jinping on Wednesday met with Surinamese President Desi Bouterse.

  Bouterse is visiting Beijing to attend the second annual World Peace Forum, a non-governmental high-level forum on international security that is scheduled for June 27 and 28.

  Xi said bilateral exchanges and cooperation have seen remarkable progress since the two countries forged diplomatic ties 37 years ago.

  Xi said China is ready to work with Suriname to maintain high-level contacts and enhance mutual trust in order to boost bilateral cooperation.

  Xi said both sides should boost cooperation in the areas of infrastructure construction, energy and resource exploitation, agriculture, forestry, fishery and environmental protection.

  The Chinese government encourages competitive enterprises to invest in Suriname, he said, adding that the two countries should further improve their trade and investment environments and offer legal guarantees for bilateral cooperation.

  He said both sides should enhance cooperation in human resources and organize different types of people-to-people exchanges to cement a social foundation for bilateral relations.

  The two countries should strengthen coordination on multilateral issues, enhance dialogue on climate change and jointly safeguard the rights and interests of both countries, he said.

  Xi said China will view its relations with Caribbean countries from a strategic height and is willing to forge comprehensive and cooperative partnerships with Caribbean countries on the basis of mutual respect, equality, mutual benefit and common development.

  Suriname will take up the rotating presidency of the Union of South American Nations (UNASUR) in the second half of the year.

  Xi said he hopes Suriname will continue to exert a positive influence in promoting relations between China and Caribbean countries, as well as China and Latin America.

  Bouterse congratulated China on the successful completion of the Shenzhou-10 manned spacecraft mission.

  He said the two countries have conducted effective political and economic cooperation.

  China has provided support and assistance to Caribbean countries, including Suriname, which has effectively promoted the economic and social development of these countries, he said.

  Suriname is ready to expand cooperation with China, he said, adding that the country will work with China to boost bilateral ties, as well as China’s ties with Caribbean countries and Latin American countries, he said.

  After the meeting, Xi and Bouterse attended a signing ceremony for a series of cooperative agreements.


  Maak melding

 39. Woooooiii mi gado iemand vraagt zichaf wat Europa voor Su heeft gedaan,maar mi gado mang ding sma dies deboeng na ding ede het zijn de Duitsers die ons hebben leren lezen en schrijven. Any way oeng domme ndpers oeng tak oen 2 letter oeng tangfoe. Odi .
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.