Rush op schietclubs om legalisering vuurwapenbezit

23

PARAMARIBO, 26 jun – Burgers zitten kennelijk zo te springen om een vuurwapen te bezitten, dat ze tot allerlei foefjes overgaan. Wanneer de formele weg te veel obstakels lijkt te bergen, sluiten sommigen zich van lieverlee maar bij een schietclub aan. Clubleden mogen namelijk wel vuurwapens dragen en gebruiken.

Maar dan alleen op de schietbaan. Dat is waar de clubs vergunning voor aanvragen en verkrijgen. Het schijnt de brave burger niet te deren. De rush op de clubs tekent de al maar groeiende vraag naar vuurwapenvergunningen. Bij het ministerie van Justitie & Politie weten ze er alles van. Het is een komen en gaan op de afdeling Vuurwapens. “De meeste mensen geven aan dat ze zichzelf willen beschermen”, zegt afdelingshoofd Marie Toekoen tegenover de Ware Tijd.

Behalve de ruimere kans op het dragen van vuurwapens, trekt bij de clubs ook een andere factor. Anders dan via de formele weg, komt er geen antecedentenonderzoek bij kijken. Personen wiens aanvraag is afgewezen na zo’n onderzoek, wagen het er nog eens op via de club. Volgens het bureau van de procureur-generaal bedraagt het aantal vuurwapenvergunning ongeveer vijf en twintig duizend. Per jaar worden ruim duizend aanvragen goedgekeurd.

23 REACTIES

 1. Ophouden met Amerikaanse taferelen. Suriname heeft na Canada de laagste moordcijfers van heel de Amerika’s. Houden zo, en geen vuurwapens gaan verspreiden. We staan al op teveel ranklijsten naar Brazilie en Jamaica, moord willen we niet erbij.


  Maak melding

 2. Chinese Winkeliers willen maatregelen tegen berovingen

  PARAMARIBO – Verschillende Chinese supermarkthouders vertellen in gesprek met GFC Nieuws dat zij aan de regering zullen vragen om maatregelen te treffen tegen de berovingen die de laatste tijd plaatsvinden.
  “Wij werken hard om onze kinderen een toekomst in dit land aan te bieden”, wordt er gezegd. “Maar als het zo doorgaat, kunnen wij niets anders doen dan eigen maatregelen treffen. Niet elke winkel of supermarkt hoeft politiebewaking te krijgen, maar vaker patrouilleren kan wel helpen.
  Onze organisaties vragen ons om rustig te blijven, maar zo kan het niet doorgaan. Mensen worden beroofd en mishandeld. Wij komen de gemeenschap juist tegemoet”, aldus enkele supermarkthouders.


  Maak melding

 3. Als de criminelen ( rovers ) illegaal wapens bezitten om mensen de schrik van hun leven te geven en hun bezittingen af te nemen en de regering doet er heel weinig aan, dan zou ik zeggen dan kan iedereen ook een wapen illegaal bezitten om zich te verdedigen tegen deze criminelen, wat willen ze gaan doen controleren op het bezit van een wapen?? Nou dan zijn ze wel heel erg laat met die controle’s want de criminaliteit neemt alleen maar toen en het wordt gruwelijker!

  Als ze die wapens van de criminelen niet kunnen afpakken van ze dan hoe willen ze dat gaan doen bij iedereen in het land?


  Maak melding

 4. De overheid kan dus genoeg geld hieraan verdienen…een `1000.srd per jaar is geen slecht idee…bij tweede of derde vuurwapen een pakket van 5000 srd…maal die 25000 p/j zie daar de winst voor de arme staat Su.


  Maak melding

 5. Wapenbezit voor thuis of bedrijfsbewaking toelaten
  alleen met vergunning en bewijs van goedgedrag… Evt. voorafgaand met verplichte schietlessen… Misbruik straffen…

  Ik vraag me ook af hoelang China dit gaat pikken van Suriname, dat er hardwerkende Chinezen worden afgeslacht, met wat voor tegenargument zal de regering dan komen…

  Hoelang gaat de regering voor deze criminelen nog opkomen??? Als criminelen massaal gewapend zijn, waarom mag het hardwerkende en goedwillend volk geen wapen hebben. Wat mij betreft mogen ze ook wapens hebben in huis, puur om te verdedigen.


  Maak melding

 6. en belfort maar zeggen dat de burgers zich veilig(er) voelen. ik ben ondernemer en wil ook zo’n pipa hebben. het is niet of er geroofd zal worden, eerder een kwestie van wanneer. ik wil dan voorbereid zijn, knal ze neer en gooi ze met stenen in een kreekje of ik word in het kreekje gegooid, jammer maar dat is het ons huidige suriname. is bouterse degene die moet waarschuwen tegen moorden, roven, drugshandel etc…eigenlijk wel


  Maak melding

 7. Waarom gaan de mensen wapens halen om zich te beschermen? Luisteren we niet naar de President? “Suriname is vreedzaam en veilig”. Die man zegt het in Su en zelfs helemaal in China.

  Luisteren en heb vertrouwen in de gekozen leider. De redder “Verlosser van Suriname. Hij die is gekomen op aarde om Suriname te brengen naar een higher level.


  Maak melding

 8. The cat chased the mouse.While the dog raced the cat around the corner.The VULTURES are waiting to see the great slaughter.So they can fly down and clean up after
  While the big guys sit up over yonder having all the laugther.
  While they laugh,sipping champagne having all the best of wine
  They assemble to mess up your mind.


  Maak melding

 9. Zijn jullie nou helemaal belazerd?

  Legale vuurwapenbezit in Suriname?

  O nee he, dit betekent dat het land steeds onveiliger wordt.

  Geef een aap een wapen en hij zal je een dienst bewijzen!


  Maak melding

 10. @GMAP

  Broeder, ik blijft het zeggen, GOD heeft ons geliefde land geruime tijd verlaten..
  Land wordt geregeerd door de satan met paarse aanhang als duivelse aanbidders die geen toegevoegde waarde hebben in een gezonde samenleving wegens gebrek aan moraal en fatsoen..


  Maak melding

 11. What’s wrong met de oerdegelijke houwer? En leer messen werpen, dan ben je heel stil heel effectief. Het verbaast me dat die Chinezen niks meer kunnen in de praktijk. In films kunnen ze zowat alles.


  Maak melding

 12. 27 juni 2013

  Er is in Suriname altijd al een grote aanvraag geweest naar wapens. In het verleden was de aanvraag van het type wapen voornamelijk het jachtgeweer(ontigong).

  Tegenwoordig gaat het meer om vuistvuurwapens.Een aantal van deze aanvragers heeft al een jachtgeweer thuis, maar willen tegenwoordig ook nog een vuistvuurwapen.

  Handiger om te dragen en is multipel in schietvermogen.

  Ja, Srika ziet dit als een bewapeningswedloop. De crimineel gebruikt voor zijn verfoeilijke daden al jaren betere wapens en daar wil de eerlijke burger een eind aan maken door ten minste een goede vuistvuurwapen legaal te mogen aanschaffen.

  Maar is dit wel verstandig?

  Srika zit niet in de situatie van de mensen in Suriname om dit te beantwoorden, maar het is het overdenken waard.

  Primair is het de taak van politie om veiligheid te garanderen in een gemeenschap, door bijvoorbeeld gericht de criminelen aan te pakken.
  Srika


  Maak melding

 13. Roy,
  brada, helaas moet ik jou weer gelijk geven in deze.
  Kijk maar naar de voorgenomen benoeming van DI DI BRI als Chief Scout, ze zakken verder weg Roy.
  Het ergste is dat niemand wat zegt, waar zijn de maatschappelijk organisatie? waar is de media?
  Deze (mensen)geven een zeer slechte voorbeeld aan de samenleving.


  Maak melding

 14. Er zijn in het verleden mensen van huis gehaald en zonder enige vorm van proces afgeslacht.
  De ene keer mag je niets zeggen over het verleden, en de andere keer wanneer het jullie uitkomt dan wijzen jullie wel naar het verleden.
  Shame on you


  Maak melding

 15. ik denk dat die probleem dat in het bovenstaande bericht(als het zo groot is als men beweert)het beste landelijk opgelost kan worden,BV,elke roof streng aanpakken in de form van gedwongen straf arbeid onder toezich,straten onderhoud,gronden schoonmaken,bouw afval opruimen,en elke roof minimaal met 1 jaar gevangenisstraf waar die hoedanigheid van strafarbeid verplicht is.
  is het roofmoord,dan’is het duidelijk dat die gevangenis straf meerdere jaren zal zijn”er kan natuurlijk gewaak worden dat zulke negatieve elementen zich weinig of niet voordoen,maar,dat hangt van de waakzaamheid van de politie af,’als zij het bevolking de helpende hand geeft wat nodig is.


  Maak melding

 16. mensen,

  ik ken iemand die iemand kent en die kent ook iemand die iemand kent en zijn kennis kent iemand die iemand kent die wapens verkoopt.

  Dus zo kom je via via via aan wapens in Sur.
  Is niet moeilijk hoor. Gewoon iemand kennen die veel iemands kent.

  Iedereen moet het recht hebben wapens te dragen om zijn mening te verdedigen. Als iemand verkeerde mening geeft, pang pang.


  Maak melding

 17. mensen doen er wel verstandig aan om schietlessen te volgen.cq het veilig hanteren van vuurwapens, er beheerst en verantwoord dragen van een vuurwapen, veilig opbergen. ik ben zelf een vuurwapen liefhebber uit europa, heb er ook veel kennis van,en ik vind dat iedereen zichzelf mag verdedidgen met een vuurwapen,maar maak er alstublieft geen wild west van.wapens zijn geen speelgoed waar je lichtzinnig over moet denken.daarom raad ik mensen altijd aan om lessen te gaan volgen op de schietbaan onder begeleiding van een kundig iemand op de schietbaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.