Kunstexpositie en symposium ‘Sabi Yu Rutu’ in Paramaribo

10

PARAMARIBO, 26 jun – Ter gelegenheid van 150 jaar afschaffing van de slavernij organiseert een coalitie van internationale en Surinaamse partners de ‘Sabi Yu Rutu’ kunstexpositie en symposium. Sabi Yu Rutu neemt de bezoeker langs een curieuze zoektocht naar identiteit, stamboomonderzoek en de rol die kunst kan vervullen in de beleving van onze geschiedenis.

“Voor veel mensen is geschiedenis iets abstracts uit de boeken. Via Sabi Yu Rutu verlagen wij de drempel. We laten bezoekers zien hoe je je eigen stamboom kan onderzoeken, we hebben culturele optredens, kunstenaars en kunstwerken die laten zien hoe je historie en identiteit tot uiting kan brengen” aldus mede-organisator Dana Saxon van Ancestors unKnown.

Gastspreker op het openingssymposium Ank de Vogel-Muntslag, zal verslag uitbrengen van haar zevenjarige zoektocht naar de Afrikaanse stamvader van de Surinaamse familie Muntslag. Een kunstwerk van de Ghanese kunstenaar Jeremiah Quarshie, over de Afrikaanse stamvader van de familie is ook op de expositie te bezichtigen. Naast historische kunstwerken uit het archief van de EBGS, NAKS en de Surinaamse Nationale Commissie Herdenking 150 jaar Keti Koti, zijn ook werken van Surinaamse moderne aanwezigen. Jongeren van de organisatie NAKS en de EBGS presenteren daarnaast resultaten uit hun persoonlijk stamboomonderzoek.

De organisatie Naks, de Amerikaanse ngo Ancestors unKnown, de Surinaamse Nationale Commissie Herdenking 150 jaar Keti Koti, de Evangelische Broedergemeente en het internationale Who.Am.I platform hebben de handen ineengeslagen om dit evenement te organiseren.

10 REACTIES

 1. Ik vind het jammer dat er alleen vanuit ghana gekeken word,na 30 jaren onder zoek van en door zwarte historicus en hoog leraren over oorsprong van de kemetaan(zwarte man en vrouw) en hun remigratie naar zuid-amerika(amorica)is het reeds bekend onder hen die het weten is het bekend dat de kemetanen oorspronkelijk de eersten waren in het zuid-amerikaans (caraibis)gebiet ,en die mensen komen van ,ivoorkust,ghana,benin,kenia,naar onderzoek van het afro-surinaamse volk is gebleken dat zich in zuid-suriname een kemetaanse gemeenschap al een beschaving tot stand gebracht hadden dat over een periode van meerdan 15000 jaren terug zijn grondslag vind (er zijn bewijzen gevonden ),daarom vind ik dat wij geen inzichten wat betreft het surinaamse cultuur en ook bewustwording tot stand kunnen realiseren.
  Ik vind het aan de eene kant wel goed dat men met zulke activieteiten aandacht besteed word,maar het zou,denk ik,beter zijn om te achter halen hoe onze gemeenschap in vroeger tijden met elkaar geleeft hebben.


  Maak melding

 2. @ Sra..nergens staat dat er alleen naar Ghana gekeken word

  Maar je hebt een punt..what happened before columbus. Misschien iets om voor te sparen bij 160 jaar keti koti


  Maak melding

 3. neen,dat is waar,maar het word wel als gebied aangegeven.
  en er wordt ook over 150 jaren keti koti gesproken’als jij de geschiedenis grondig na gaat en die plaatsen opgezocht hebt zal het jou op vallen dat het meer dan 150 jaren geduurt heeft,dan spreek ik over een periode van meer dan 300 jaren.ik zeg niet dat jij mij moet geloven”doe een onderzoek dan zal jij er vanzelf achter komen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.