Cynthia McLeod en Michiel van Kempen over geschiedenis slavernij

71

Op vrijdagavond 5 juli presenteert Writers Unlimited The Series een programma over de Surinaamse slavernijgeschiedenis, met schrijfster Cynthia McLeod uit Suriname en Michiel van Kempen, auteur en kenner van de Surinaamse literatuur. De avond in de Centrale Bibliotheek in Den Haag is onderdeel van het The Hague African Festival.

Cynthia McLeod wordt ook wel de Hella Haasse van Suriname genoemd. Ze is een geweldige vertelster, en werd onder andere bekend van haar romans ‘Hoe duur was de suiker’ – dat binnenkort verfilmd wordt – en ‘De vrije negerin Elisabeth’. Met haar romans gaf ze haar lezers een Surinaams beeld van de geschiedenis. Haar gesprekspartner Michiel van Kempen is schrijver en de kenner bij uitstek van de Surinaamse literatuur. Radio-presentator en schrijver Mathijs Deen (VPRO’s O.V.T.) leidt het gesprek.

De voertaal is Nederlands. Na afloop signeren Cynthia McLeod en Michiel van Kempen hun boeken bij de Paagman bookshop in de zaal. Aanvang 20.30 u. Toegangsprijs € 8,- en € 6,- voor leden van Bibliotheek Den Haag, CJP-houders, studenten, klanten met Paagman aankoopbon of Ooievaarspas.

71 REACTIES

 1. In het bericht staat:”Cynthia McLeod wordt ook wel de Hella Haasse van Suriname genoemd”.

  WAT EEN SCHANDE.AL WEER KIJKEN NAAR NEDERLAND!!
  Wat HELLA HAASSE van Suriname!!!!!????
  Hella Haasse is Hella Haasse en Cynthia Mc Leod is Cynthia Mc Leod, BASTA!
  Zijn er geen schrijfsters in de regio met wie (indien men dat zo graag wil) ze te vergelijken is?
  Komen we ooit van Holland af/los?


  Maak melding

 2. Cynthia McLeod en Michiel van Kempen over geschiedenis slavernij

  hoe kunnen jullie over een volk gaan praten die jullie nooit goed gekend hebben maar hun altijd als minderwaardig bestempeld hebben,wetende dat het beeld dat jullie overdragen niet het echte verhaal is maar een samen vatting over jullie beeld en denkmanier over de surinamers.
  houw can jou act like jou are scollar in afrikan history , what jou teaching jour peaple is still in a cave(grot).
  er is altijd een verdraaing in het zwarte geschiedenis geweest door hen die willen beweren dat zij het beter weten omdat zij ons als kanibalen omschreven hebben’nu blijkt dat het hun zijn die de kanibalen zijn.

  duizenden jaren voordat er enige beschaving in de wereld was,was er al een zwaarte beschaving.

  vertelen jullie maar wie degenen zijn geweest die het evenwichtige zwarte beschaving ontregeld heeft en waarom zij ons tot slaven aarbeid gedwongen hebben en ons samen leving uit het map van mensen geografie hebben verwijdert.


  Maak melding

 3. @issem

  HEB JIJ HET SLAVEN VOLK GEKEND DAN???!!
  Naast Tragedie heeft het zwarte volk ook liefde gekend !Waarom mag dat niet verteld worden?!!
  Jij kent nieteens de tragedie die wij in deze eeuw meegemaakt hebben en nog steeds meemaken,dan kom je de bruut en executaor mog erbij verdedigen!!
  Mars ga je surinaamse geschiedenis leren kennen die begonnen is op 25 feb 1980 tot hedeen ,okay!!!
  En hou aub om over de lijken van je voorouders over SMARTE GELD te smeken!!

  Hallo ,men wil gewoon de zwarte mens zien werken netals de anderen. Dit noemen wij BESCHAVING AANBRENGEN!!Dat de zwarte alles GRATIS moet moet nu eindelijk ophouden!!Telkens wanneer men oproept dat de zwarten moeten werken komen jullie met die eeuwenoude slaven verhaal. JULLIE,JA ISSEM,JIJ MOET GAAN WERKEN EN JE ZWARTE VOLK AAN HET WERK ZETTEN!!


  Maak melding

 4. Is Cynthia McLeod niet de vrouw die zo vergoelijkend sprak over de slavernij en de gehele continent Afrika beledigde? Zij is zelf bijna volbloed nazaat van de slavenhouders; dat zal haar stellingname in deze wel verklaren.


  Maak melding

 5. @Ray,
  Ik verlang intens naar de dag, waarop jij met die rode stip op je voorhoofd, gaat rondlopen als een ‘nette’ hindoestaanse.
  Ik ga de hele Dartclub uitnodigen.


  Maak melding

 6. @Nikkeriaan,

  Zelfs onderdrukte mensen kiezen vaak voor de winnaars (de blanke slavenhouder) dan voor de verliezers (de slaven, contractslaven). Velen willen bij de winnaar horen en haten verliezers. Ongeacht of de winnaar ze ziet staan of niet.


  Maak melding

 7. @ Ray en Henk molenaar.
  Ik dank jullie , want ik schenk er geen aandacht meer aan die uilskuiken issem, te dom om waar te zijn bah.
  Bouterse verdraaid al 32 jaren jullie kijk op de geschiedenis zelf schoolkinderen mogen niet weten wat voor massamoordenaar hij is.


  Maak melding

 8. Zwarte beschaving volgens jou, daarom lopen jongen manen met afgehakte handen rond in sommige Afrikaanse landen,daarom die wreedheden in Sierra Leone, daarom hebben die Hutu en Tutsi elkaar afgeslacht, daarom die kindsoldaten, daarom de zogenaamde leger van de heer van Joseph Kony, daarom die verkrachtingen,
  Daarom die wreedheden in moiwana en 8 december Toch???
  Als je over beschaving wil praten moet je eerst kijken wie jou land in China vertegenwoordig, waar jullie zou trost op zijn. stelletje onmenselijke figuren dat jullie zijn.


  Maak melding

 9. grote mapima oftwel gmap zegt “Bouterse verdraaid al 32 jaren jullie kijk op de geschiedenis”

  Terwijl Bouterse al 32 jaar zijn verstand heeft vertroebeld, waardoor hij nu als een paria door het leven gaat.


  Maak melding

 10. Henk Molenaar, GMAP, VIJAY, RAY, ROY, WHO CARES, Koos…….het team van WKN die 24/7 bezig zijn met stemmingmakerij.

  De hele dag zijn jullie hier met de opdracht om alles wat met Suriname te maken heeft met de grond gelijk te maken.

  Niet 1 van jullie is een Surinamer !!!

  Een stelletje shit allochtoontjes uit Nederland samen met een de smerige racist Henk Molenaar.

  Heeft Henk jullie geadopteerd tijdens 1 van zijn pedofiele tripjes naar Azië.


  Maak melding

 11. grote mapima oftwel gmap heeft het over zwarte beschaving en neemt het op de hak. mapima noemt dan al die wreedheden, zo dom en simplistisch. Blijkbaar bestaat er dus geen zwarte beschaving voor deze buriki. Bestaat er dan wel een witte of gele beschaving? want bij al deze rassen kunnen we de nodige wreedheden vinden. Zo kunnen we bijv. stellen dat de wreedheden binnen de witte beschaving nogsteeds ongeevenaard is, want geen enkel ander ras heeft totnutoe gaskamers gebouwd.


  Maak melding

 12. @parbo,

  Indien jij verkiest met gesloten ogen door het politieke leven te gaan, moet je dat zelf weten. Alhoewel, je ziet alleen fouten van Front en nooit fouten van MC. Hoe zou dat toch komen?


  Maak melding

 13. sabidirie,
  daarom hebben wij dode herdenking, en we vieren de bevrijdingsdag overal in het land, jullie in suriname vieren 25 feb de dag dat onze beschaving, normen en waarden, democratie kapot is geschoten door jou massamoordenaar en drugscriminele president.
  daag sabidirie


  Maak melding

 14. GMAP,

  En geen van die feestdagen heeft iets te maken met jouw allochtone afkomst.

  Gewoon een feestje waarop je onuitgenodigd verschijnt…whahahaha


  Maak melding

 15. Laat alles wat ademt in vrede bestaan.beschaving is een vies woord,je moet het zien als een niet op te houden behoefte tot ontlasting terwijl er nergens een sanitaire voorziening in de buurt is.dat is beschaving chyntia Mcloud .verfoeilijk dat zij durft te beweren dat we tros moeten zijn op wat de slavernij ons gebracht heeft.Mcloud onthoud dit goed wijsheid staat altijd boven wetenschap.omdat zij een nazaat is van de slavenhouders?mij voor de achterlijke keuze stellen; suriname,Ghana,westafrika enz.m.a.w. zij is er beter vanaf gekomen door de slavernij.spreek voor je zelf maar niet voor alle nazaten.dat is fictief dus niet werkelijk.Dus mcloud is verteld leugens.


  Maak melding

 16. McCloud heeft geen gelijk. Door de slavernij zijn de blanken erachter gekomen dat zwarten net zo veel kunnen als zij indien ze de kans krijgen en gestimuleerd worden. Anders zouden de blanken nog steeds denken dat Afrikanen apen zijn die niks intellectueels kunnen presteren. En nog steeds denken blanken dat.


  Maak melding

 17. ze vallen over Chyntia Mcloud maar zelf zijn ze trots op de GROOTSTE massamoordenaar in de geschiedenis van onze Republiek suriname Desi Bouterse.
  stelletje Hypocriete Surinamers Zijn jullie.


  Maak melding

 18. Hemeltje lief,GMAP.ik lees nergens in het artikel iets over Bouterse.Jij bent alweer de enige die hem te berde brengt,merk je zelf niet dat je frustratie’s erge vormen gaat aannemen?Rustig aan joh, of wilt ge graag in een gesticht terechtkomen.

  Ik ben een Hollander,die altijd de slavernij 1 van de ergste schendingen van mensenrechten vind en ja gepleegd door mijn voorouders.Ik en velen van mijn soort zijn er absoluut niet trots op.
  GMAP,je kunt hier je blijk van sympathie tonen tegenover de blanken,maar geloof me jij als zwarte zal nooit enige sympathie ervaren.Je hebt het over wij hebben dodenherdenking ben je welleens naar 1 van die herdenkeingen geweest?Kan niet ik heb nog nooit bij de Waldorpervlakte of in Amsterdam een zwarte gezien,zelf geen Indische.
  Waarom ,waarom doe jij aan identiteits verloochening?
  Je bent en blijft zwart,wees daar trots op en ga niet over de misstanden in Afrika beginnen,vraag je eerst af wie daar de oorzaak van zijn door de jaren/eeuwen heen,het zijn de BLANKEN hoor,dat geef ik grif toe.
  Zie Kenia waar de bloemenboeren uit Nederland daar hun bloemen telen en de zwarten voor een hongerloontje keihard werken laten werken.Mijn grootvader zegt nog steeds,als gepensioneerde geschiedenis leraar:Het zijn de blanken,Nedrlanders,Engelsen vooral die dood en verderf hebben gezaaid door de eeuwen/jaren heen.

  Het zijn trouwens niet de Surinamers die Mcleod als de Surinaamse Hella Haase betitelen dat zijn de Nederlanders hier.


  Maak melding

 19. Ik word er ook al zo moe van: slavernij hier slavernij daar. We hebben het steeds over hetzelfde en we voegen er niets aan toe. Er is al zoveel hierover geschreven. Organisaties hebben hun excuses aangeboden, mensen hebben spijt betuigt etc etc etc…..
  Ik vind dat dit slavernij verhaal vele nazaten niet vooruit helpt in hun denken. Ze zoeken steeds de oorzaak van hun maatschappelijk falen in de slavernij. Zo raken ze nooit los van dit fenomeen en wringen zichzelf in een soort slachtofferrol. Ik erger mij bijvoorbeeld aan de bedelaktie van meneer Winston Wirth voor een slavernijmonument. Wat een onzin! We hebben toch al een monument aan de Zwartenhovenbrugstraat: Kwakoe!


  Maak melding

 20. Het gaat ook om een stuk cultuurbeleving.niet alleen om de mouwen opstropen ,spijt betuigen,slavernij,maatschappelijk falen en de rol van slachtoffer of slavenhoudersyou .de reis naar mijn oorsprong,blijft mijn roots.wat gebeurd is kun je niet terugdraaien.cultuurbeleving duld geen geschiedvervalsing door het onder een andere daglicht te plaatsen van Chytia mcloud of bouterse.you got to face the truth.en de engelsen waren de nederlanders voor en schaften wijselijk de slavernij veel eerder af.


  Maak melding

 21. Dinsdag 25 juni 2013 om 09:09 uur, door Plato

  ” Ik word er ook al zo moe van: slavernij hier slavernij daar. We hebben het steeds over hetzelfde en we voegen er niets aan toe. Er is al zoveel hierover geschreven. ”

  ——————–
  En wie ben jij ?
  Er is volgens mij niet 1 afro-surinamer die wat dit betreft, waarde hecht aan de mening van een schijnheilige koe uit India.
  Hou ermee op! om anderen de les te willen voorlezen.
  Die Griekse wijsgeer heeft ook jou niets misdaan, waarom dan z’n naam door het slijk halen ?


  Maak melding

 22. Helemaal eens met plato.
  Ze kunnen wel honderd duizenden euro uitgeven voor een misdadige revo monument van onderdrukking en achteruitgang, maak je los van slavernij gedoe en kom op tegen iedere vorm van onderdrukking waar ook ter wereld.
  Zwarte misbruiken het slavernij verleden om hun eigen falen en tekortkomingen te verdoezelen.ze vinden het allemaal erg wat honderden jaren geleden is gebeurd, maar ze adoreren wel een gewetenloze massamoordenaar die hun heeft onderdrukt vernederd, rara hoe is dat mogelijk. Het lijkt erop dat hoe meer je ze vernederd en op ze neerkijkt, hoe meer ze jou aanbidden.


  Maak melding

 23. Even een vraagje:

  Tot wanneer mag men terug in de tijd om iets te herdenken en om niet te vergeten?

  In Suriname kan ik de slavernij wel begrijpen.
  De grondleggers hiervan willen er niks van weten . Lees de Nederlanders!
  Deze gaan alleen maar tot 1945 want toen werden zij onderdrukt ( nog netjes uitgedrukt) door de buren.

  Een mens zit nu eenmaal in elkaar om dingen wel of niet te vergeten of te bespreken.
  Laat elkaar in de waarde en geniet van die mooie dag zonder die zweep op je rug!

  Moet hangen mijn vrouw roept. Moet aan de gang van haar!


  Maak melding

 24. Dinsdag 25 juni 2013 om 10:21 uur, door okraD

  Zo lekker bezig !
  Alles onder controle SWA?
  En nu effe een Parbo hmmm…
  Lucht op he jongen?


  Maak melding

 25. Hierbij mijn welgemeende excuses aan alle anders geaarden, maar het is dat GMAP ding die je het bloed onder de nagels haalt.
  Het is dus strikt persoonlijk.


  Maak melding

 26. @Parbo: Gewoon mouwen opstropen, hard werken en je mond houden.

  Ik had al het vermoeden dat je min of meer gemuilkorfd was. Leuk dat je het zelf bevestigd. Die andere vrienden van je doen dat niet.


  Maak melding

 27. @Henk Molenaar
  Zegt aan Parbo:”je blijft een zielig Paarse Mannetje”.

  Dames en heren forumleden Henk Molenaar is geen Hollander,hij doet zich alleen maar zo voor!
  Dit soort fouten als “paarsE mannetje” i.p.v. paars mannetje,hoor je meestal bij Turken,Marokkanen, Antillianen,Surinamers (meestal uit achterstandswijken)!
  (Het bijvoeglijk nw. voor een zelfstandig naamwoord wordt bij verkleinwoorden niet verbogen).
  Dit lid is van Hindoestaanse afkomst.
  Je ziet,hoort,ruikt,voelt,proeft het gewoon!
  Hollanders,beheersen hun eigen taal ook niet,maar maken andersoortige taalfouten (stijlfouten).
  GELOOF ME NOU MAAR!()ik kan het weten!
  I’ve got the skills!!!! 😆


  Maak melding

 28. @medusa,

  Het is giswerk wat je doet. Eerder meende men al te weten wie Henk Molenaar was. Iemand die bij een krant werkte of zoiets.

  Dat jij bepalde taalfouten aan specifiek Hindoestanen toekent moet je zelf weten, maar vertel me, wat voor soort taalfouten maken Creolen? En Javanen? Chinezen? Marrons?


  Maak melding

 29. Dinsdag 25 juni 2013 om 10:08 uur, door okraD En wie ben jij ?

  Er is volgens mij niet 1 afro-surinamer die wat dit betreft, waarde hecht aan de mening van een schijnheilige koe uit India.

  @OkraD

  Neen we verwachten ook niet dat de nazaten van de slaven waarde gaan hechten aan wat de heilige koe uit India zegt,aangezien de nazaten van de slaven gezworen hebben in naam van de ‘SLAVERNIJ’ nooit te zullen werken!!!Liever Lui dan Moe ,is jullie motto!!
  PS
  Het zijn jullie toch met de titel van KANSARMEN IN SURINAME?!
  DE heilige koe uit India werkt in Suriname en dat ook sinds de komst van Baba en Mai!


  Maak melding

 30. @tim
  Je doet je ook voor als Hollander,maar je bent het ook niet!
  Jouw reactie van dinsdag 25 juni 2013 om 08:45 uur,krioelt van de taalfouten die je alleen bij allochtonen tegenkomt.
  Lees het maar opnieuw en huiver!

  1.frustratie’s 😳 erge vormen gaat 😳 aannemen? wilt ge ( ge ?? d.i. ZOALS DE BELGEN het zeggen)graag in een gesticht terechtkomen.

  2.Ik ben een Hollander,die altijd de slavernij 1 van de ergste schendingen van mensenrechten vindT 😳 en ……..

  3.Je hebt het over wij hebben dodenherdenking ben je welleens :oops:(geen dubbele “l” EN LOS VAN ELKAAR)

  4.Waarom ,waarom doe jij aan identiteits verloochening 😳 HIER JUIST EEN WOORD?

  5.Zie Kenia waar de bloemenboeren :oops:… BLOEMENBOEREN zo zeggen Nederlanders dat niet!
  ZE ZEGGEN BLOEM(EN)KWEKERS OF TELERS???
  Wel aardappel-,melk-,groenteboeren,maar paprika-aubergine-,tomaten-,groentetelers.

  DUS SCHEI NOU UIT MET JE FLESSENTREKKERIJ!
  JE VALT DOOR DE MAND!

  Verder zeg je :”Het zijn trouwens niet de Surinamers die Mcleod als de Surinaamse Hella Haase betitelen dat zijn de Nederlanders hier”.

  Kan het me wat schelen wie dat zegt!Feit is dat de vergelijking gemaakt is/wordt en dat is een kwalijke zaak!
  Heb je ooit de Hollandse Dobru,de witte Seedorf of de witte Michael Jackson gezien?


  Maak melding

 31. @Vijay
  1.
  Als jij “gevoel hebt voor taal” (en dat heb ik) weet je wat de rasgebonden specifieke taalfouten zijn.
  Meestal denken alle rassen in hun moedertaal voordat ze dat omzetten in het Nederlands.
  Zo ontdek je fouten (zinsconstructies,stijlfouten,verbuigingen en vervoegingen etc.)die karakteristiek zijn voor Creolen,Hindoestanen,Javanen,Chinezen, Marrons?
  They can’t hide;it is their fingerprint!

  2.Waarom Neem je het zó op voor Henk Molenaar?
  Kan hij dat zelf niet?
  VREEMD vind je zelf ook niet Vijay? 😆 !!!!!


  Maak melding

 32. @Parbo
  Je zegt:”Henk Molenaar, GMAP, VIJAY, RAY, ROY, WHO CARES, Koos…….het team van WKN die 24/7 bezig zijn met stemmingmakerij”.

  En verder zeg je :”Een stelletje shit allochtoontjes uit Nederland samen met een de smerige racist Henk Molenaar”.

  Niet alleen opperbevelhebber Henk Molenaar heeft het racisme tot zijn hobby gemaakt.
  Maar bevelhebber WHO CARES (DE RACISTISCHE ASIELZOEKER UIT RHODESIË/ZIMBABWE DIE DE PRETENTIE HEEFT TE BEWEREN 5 TALEN IN WOORD & GESCHRIDT TE BEHEERSEN)en al die andere generaals hierboven moeten tot die groep gerekend worden!


  Maak melding

 33. @OkraD

  1 Element wat God en ook de mens niet uit jullie kan weghalen is het S ELEMENT X = SEX.
  Het losbandige SEXLEVEN DIE JULLIE ALS KONIJNEN LEIDEN!
  SEX is het allerbelangrijkste in jullie leven..
  Zwijn!!


  Maak melding

 34. @Medusa,

  Jullie suggereren ook van alles. Eesrt is Henk Molenaar een blanke pedo uit Holland, dan weer een Hindoestaan en straks is hij een Marron.

  En betreffende je taal-theorietje: de meeste Hindoestaanse kinderen(zowel in Suriname als in Nederland) denken al niet meer in het Hindoestani, omdat ze die taal niet meer (goed) beheersen. Misschien dat wat jij beweert in meerdere mate geldt voor Creolen, Marrons en Javanen en Chinezen, maar zeker in mindere mate voor Hindoestanen. Er is geen enkele andere etnische groep die z’n taal zo aan het verkwanselen is als de Hindoestanen. Helaas….


  Maak melding

 35. @Vijay
  Jullie??
  Heb je mij Henk Molenaar ooit een blanke pedo uit Holland,horen noemen?
  Nee hoor!Ik doe alleen maar rationele uitspraken!
  m.a.w. dingen die ik (door common sense)kan beredeneren en afleiden!


  Maak melding

 36. @Vijay
  Je zegt:”En over je taal-theorietje???
  Mijn taaltheorietje??? 😳 😳
  Denk jij dat IK zo slim ben?Denk je dat het van mij komt??
  😆 😆 😆 😆 😆
  Dank je wel voor je compliment!!!
  Dit is het resultaat van een jaren lang wetenschappelijk onderzoek.
  Je moet meer literatuur lezen,Vijay!!

  En ik heb het niet over (die arme onnozele nog niet zo erg met racisme vergiftigde Hindoestaanse)kinderen maar over de volwassenen(de flink uit de kluiten gewassen racisten)hier op dit forum!


  Maak melding

 37. @Vijay
  Je zegt:” Er is geen enkele andere etnische groep die z’n taal zo aan het verkwanselen is als de Hindoestanen”.

  Ook dat vind ik een heel goede zaak van de kinderen:-
  HET ZIJN NEDERLANDERS!!!!! :-p


  Maak melding

 38. Dinsdag 25 juni 2013 om 13:10 uur, door Ray

  ” 1 Element wat God en ook de mens niet uit jullie kan weghalen is het S ELEMENT X = SEX.”

  ———-
  ?
  Jij hebt een zware obsessie, en dat geef je zelf aan met 3 hoofdletters.
  wat je precies bedoelt met het woord ‘ELEMENT’ tussen de letters S.X is me niet helemaal duidelijk, maar een snelle analyse leert dat jij je heel gelukkig zou voelen achter een raam.
  Misschien is dat wel je verborgen talent.

  Je schrijft verder :

  ” Het losbandige SEXLEVEN DIE JULLIE ALS KONIJNEN LEIDEN!
  SEX is het allerbelangrijkste in jullie leven..
  Zwijn!! ”
  —–
  Misschien nemen we jullie Hindoestanen wel als voorbeeld.
  Met 1200 miljoen Indiers hebben we nog een hele grote achterstand om in te halen.


  Maak melding

 39. @Medusa,

  Het zijn Nederlanders en…….allochtonen.
  Joodse kinderen leren het Herbreeuws, Moslimkinderen het Arabisch. Hindoestaanse kinderen en ouders vinden het niet nodig het Sarnami te leren. Sommigen weten niet eens wat hun naam betekent.
  Het is een plicht van ieder mens om de voorvaders te eren en verantwoord met hun nalatenschap om te gaan. De Hindoestaanse voorouders hebben generaties lang opofferingen gebracht om hun cultuur, taal, godsdienst, levenswijze te behouden. Geen enkel land is 1000 jaar lang gekoloniseerd geweest zoals India en heeft moeten toezien hoe in die 1000 jaar de moslims 500 miljoen Indiers als slaaf hebben verkocht en 100 miljoen wreedaardig vermoord hebben. En waarom? Omdat de meeste van onze voorouders hebben geweigerd zich te laten bekeren tot de Islam of tot het Christendom.
  De Marrons klagen wel over de slavernij en de Joden over de holocaust, hoor je de Indiers ooit klagen over deze vernedering, de ergste ooit begaan in de geschiedenis van de mensheid?
  De moslimheersers gaven her en der de priesters (Brahmanen) de keus: of je bekeert je tot de Islam, of je wordt teruggezet tot de laagste kaste, die van poepopruimers. De meeste priesters zeiden, liever een poeopopruimer worden en de opofferingen van onze voorvaderen waarderen, dan ons te verlagen tot de Islam en haar bekeerders.
  Vele poepopruimers van het huidige India behoorden generaties geleden tot de hoogste kaste, maar hebben omwille van hun cultuur, godsdienst, flosofie en de opofferinegn van hun voorvaderen de laagste kaste aanvaard.
  En dan komt een stel Hindoestaanse snotaapkinderen en hun ouders ons vandaag vertellen dat de eigen taal kennen niet nodig is. Wisten ze maar hoeveel bloed en tranen hun voorouders voor het behoud van die taal hebben geofferd.


  Maak melding

 40. Maandag 24 juni 2013 om 16:44 uur, door okraD

  @Ray,
  Ik verlang intens naar de dag, waarop jij met die rode stip op je voorhoofd, gaat rondlopen als een ‘nette’ hindoestaanse.
  Ik ga de hele Dartclub uitnodigen

  Begin jij alvast wat fatsoen op te brengen!


  Maak melding

 41. Dinsdag 25 juni 2013 om 14:20 uur, door Ray

  ” Begin jij alvast wat fatsoen op te brengen!”

  ——–

  Laat weten welk raam het wordt, en ik zal ’t je brengen.


  Maak melding

 42. Dinsdag 25 juni 2013 om 14:36 uur, door okraD

  Dinsdag 25 juni 2013 om 14:20 uur, door Ray

  ” Begin jij alvast wat fatsoen op te brengen!”

  ——–

  Laat weten welk raam het wordt, en ik zal ‘t je brengen.

  Een Raam ,je hebt een raam nodig om die fatsoen te tonen?!
  Hallo begin maar hier ,hier op wkn,toon fatsoen hier!!
  Samen met mij zijn er anderen die getuige willen zijn van je FATSOEN !!!


  Maak melding

 43. Dinsdag 25 juni 2013 om 14:12 uur, door okraD

  Misschien nemen we jullie Hindoestanen wel als voorbeeld.
  Met 1200 miljoen Indiers hebben we nog een hele grote achterstand om in te halen.

  @Okra

  PFFFFfffff…..daarom zeggen wij ook altijd dat de nazaten van de afrikanen een GROTE ACHTERSTAND HEBBEN /LOPEN ,aan/in ALLES!!
  YOU HAVE A LOT OF CATCHING UP TO DO!!!


  Maak melding

 44. ” Samen met mij zijn er anderen die getuige willen zijn van je FATSOEN !!!”

  ———–
  Ik ga dat echt niet doen, met allemaal vreemden erbij, een gangbang met jou vindt ik maar niks.


  Maak melding

 45. @Ray
  ” 1 Element wat God en ook de mens niet uit jullie kan weghalen is het S ELEMENT X = SEX.”

  Liever sex,dat is nog een uiting van intimiteit!
  Want er zijn ook volksstammen die alcohol nuttigen en om erna hun sekspartner de dood inslaan,een uiting van wreedheid en kwaadaardigheid!
  GEWELD BINNEN HET GEZIN!!!
  DAT KAN GOD EN DE MENS OOK NIET UIT ZE HALEN! 😳


  Maak melding

 46. @Medusa

  … ze worden wel gestraft ervoor door de rechters in Suriname voor mishandeling van hun partner!
  God hoeft niet special hiervoor vonnis te komen uitspreken,dat laten we over aan de rechters ,het juridisch systeem van Suriname!


  Maak melding

 47. wat is nauw de essentie van deze topic?taaltheorie ,hindoestaanse kinderen,hindoestanen,nederlandse grammatica ,losbandig sexleven,hardwerkende koe sinds baba en mai.dit is totaal de kluts kwijt zijn.hypocriet infiltreren in andermans historie we leven naast elkaar maar niet samen. dat doem verhaal moskee, sinagoge en hindoe-tempel nergens anders in de wereld is schijn.verplant ze liever.we vullen elkaar niet aan maar kraken elkaar af.Het gaat in deze puur om de geschiedenis van de slavernij in suriname onderdeel van een stuk zwarte cultuurbeleving.


  Maak melding

 48. Dinsdag 25 juni 2013 om 15:23 uur, door Ray

  ” Okay dan ,ik denk ook niet dat men jou in Actie zou willen zien!!”
  ——–

  Midden in een zin schrijf je het woord actie (als enigste) met een hoofdletter, dat betekent dus het woord je bezig houd, en je fantasie op hol slaat.
  Het zou dus ’t omgekeerde kunnen zijn van wat je zegt.
  Blijf dus vooral dromen.


  Maak melding

 49. ghegheghe Medusa,kan mij geen flikker schelen wat jij van mijn Nederlands vindt,je begrijpt me toch.
  Jeetje je zit maar de gehele dag achter je pc te loeren wie wel en geen goed Nederlands typt,get a job joh,ik kom net van werk,te zorgen dat je eind van de maand je soos krijgt.
  Wil je weten of ik een Hollander ben,kom dan vanavond om 21,uur bij Minerva ,Breestraat Leiden.vraag meer na wat dat is.Vraag dan naar die Spijker dan vind je me.


  Maak melding

 50. @tim
  Het kan mij geen flikker schelen of je je om 21:00 uur bij Minerva ,Breestraat Leiden bevindt.
  Bespaar mij die nachtmerrie!

  En of ik je begrijp?
  Ha ha ha ha ha!NEEN!
  Je Nederlands;je kan het niet!… 😳

  Get a job,joh???
  Ha ha ha ha ha ha ha ha!ghegheghegheghe!

  Ik wil niet weten of je een Hollander bent!
  Doe geen moeite voor enig bewijs!
  Je bent het niet!


  Maak melding

 51. ghegheghe,Medusa lafaard dat je bent,kom maar profiteur.

  Jaloers omdat ik geen nepperd ben?Jij wel je doet er alles aan om als een Hollander gezien te worden.
  Profileer je je zelf soms?
  Nogmaals wees blij dat mijn voorouders je het Nederlands hebben bijgebracht,klaploper.


  Maak melding

 52. afgrijnzenlijk zijn jullie gasten die nu discuseren hier op waterkant stelletje achterlijke debielen ik pas.heb pas weer een mening als het over chytia Mcloud en de geschiedenis van de slavernij gepraat woord. Jullie ontwrichten de elementaire waarde van het onderwerp.stelletje egoitische rand debielen.


  Maak melding

 53. @melodie,

  Schatje, vertel.
  Zou jij een lieve slavin en minnares geweest zijn voor die blanke verkrachter? Of zou Cynthia dat geweest zijn?


  Maak melding

 54. Ik vraag me af waarom waterkantnet deze reacties die niks met de topic te maken hebben maar puur naar mekaar gericht toch plaats.Dit is echt schandalig en van een zo laag alure zonder enig niveau.


  Maak melding

 55. @Melodie,

  Schatje, wat wil je nou? Ik reageer toch inhoudelijk? Die blanke planter pikte toch de mooiste slavinnen eruit en nam ze mee naar zijn bijslaapkamer? En plante dan het een en ander?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.