Het begon met Loes en mama [COLUMN]

3

Door Nellie Bakboord – Die tori over Rinia’s vader wordt completer als zij en haar broers en zusters meer over hun vader vertellen. André Emile Gilbert Brouwn de districtonderwijzer die verhaaltjes optekende voor zijn leerlingen. Leerlingen, Creools, Hindoestaan of Javaans een ieder vond een stuk van zijn of haar leven erin terug. Niet alleen de gebeurtenissen maar ook de namen zijn voor de leerlingen herkenbaar. Onze vader liet zich inspireren door gebeurtenissen uit het dagelijkse leven.
Pappa deed mee aan het inzenden van een verhaal voor een verhalenwedstrijd uitgezet door het ministerie van Onderwijs in de periode rond 1952. Zijn verhaal won. Hij ontving een voor die periode behoorlijke geldprijs. De interesse van het ministerie is gewekt. Niet lang daarna begeeft zich een delegatie van het ministerie op weg naar Kroonenburg. Bevindt Anne de Vries zich onder de delegatieleden? De familie herinnert zich een witte man. Ze herinneren zich ook dat er beloftes werden gedaan. Voor hun vader volkomen vertrouwelijk. In ieder geval, zo luid het verhaal van de oudste kinderen Brouwn, vertrekt de delegatie met medeneming van de groene schriftjes vol verhalen van de hand van hun vader. Meester Andre Brouwn.

André Emile G Brouwn werd geboren op 6 juni 1912 te Paramaribo. In de Weidestraat. Hartje stad. Hij komt uit een gezin van vijf kinderen. Twee meisjes en drie jongens. Als hij drie jaar oud is gaan zijn ouders uit elkaar. André mist zijn vader vreselijk maar het goede contact blijft zoals het was. Vanaf zijn derde jaar groeit hij verder op in eenoudergezin. Hij spreekt over zijn moeder als een vrolijke vrouw die ondanks bittere armoede het ene liedje na het andere met haar kinderen blijft zingen. Op vierjarige leeftijd bezoekt André de Themenschool en later, vanwege de vele verhuizingen meerdere scholen waaronder de Westerschool aan de Nieuwe Domineestraat (de latere Benjaminschool). Geldgebrek is de oorzaak dat zijn droom, geneeskunde studeren, niet uitkomt. Er moeten velen mondjes gevoed worden en André wordt op zestienjarige leeftijd al zelfstandig. Noodgedwongen gaat hij aan de slag als telefoonbediende en verdient een gulden per week. Niet altijd voldoende om het schoolgeld van vijf gulden per maand te betalen. Soms springt een zus bij als hij tekort komt, soms verdient hij een gulden per opstel die hij voor het dagblad De West schrijft. De redacteur die tevens zijn zwemmeester is kent zijn schrijftalent. Was toen de liefde voor het schrijven ontsproten?

Aan medestudenten verkocht hij voor een kwartje per schrift, duplicaatnotities. André is niet alleen vindingrijk, het schrijven zit hem al heel jong in het bloed.
André maakt na drie maanden een ommezwaai, wordt archiefknecht ter Gemeentesecretarie en verdient een gulden per dag. Hij kon nu met het grootste gemak zijn studie bekostigen en zelf ook de gulle broer spelen. De bezuinigingen slaan echter toe en hij verliest zijn betrekking. Noodgedwongen moest hij zich uitschrijven maar 8 oktober 1931 slaagt hij glansrijk voor de vierde rang.

Hoewel Rinia zegt dat haar vader met recht een districtsonderwijzer genoemd mag worden heeft Brouwn ook les gegeven op de Polikliniekschool. In de volksmond bekend als de Tourtonneschool. Dit was een school voor beginnend leprapatiënten en voor kinderen waarvan men vermoedde dat zij besmet waren. De laatste school waar hij lesgaf was te Koewarasan. Periode november 1961 tot november 1963. Of een aantal van ons onder invloed het onderwijs in is gegaan? In ieder geval werden wij door onze zorgzame ouders gestimuleerd verder te studeren.

Brouwn schreef ook gedichten. Rinia vond een aantal waaronder één uit Hamptoncourtpolder periode 1940. Hij publiceerde onder zijn eigen naam en onder zijn pseudoniem Gil de Bruin. En, vult Ramon enthousiast aan, met verkeersbrigadier Brewster schreef pa een verkeersboekje. Voor de lagere school. Die zijn nooit uitgegeven. Rinia heeft deze schriftjes in haar bezit.

©NellieBakboord (Deel 1 | Deel 2)
aaybaya@gmail.com

3 REACTIES

 1. ter herrinnering…….

  Ping Ping pe joe de

  Ronald aan het stuur

  Awaras staan achter ons huis

  Koni Koni wat doe jij,warom zucht je tegen mij
  ben jij niet de jager man,
  die maar altijd altijd als het kan..
  Zoekt om mij te doden……


  Maak melding

 2. Maar goed…geen bewijs is geen bewijs en geen bewijs betekend dat er sprake is van ongefundeerde aantijgingen…hoezeer we ook mogen denken dat mw Brouwn van goede wil is.


  Maak melding

 3. zoveel woorden. het actuele nieuws is gekortwiekt in 3 alinea’s van in totaal 250 woorden. maar goed.

  loes en mama.
  mama en loes.
  de poes. wie is er niet groot mee geworden? bernadetteschool 1967.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.