‘Suriname onterecht bang voor Turkse migratiegolf’

94

PARAMARIBO, 21 jun – De Surinaamse regering is onterecht huiverig voor een grote toestroom van Turkse migranten. Dit stelt de Turkse ambassadeur Ersin Erçin. Hij bespeurt een zeker terughoudendheid bij Surinaamse politici om de visumplicht voor Turken af te schaffen. Dat is nergens voor nodig. Turken zijn nogal kieskeurig.

De meesten geven de voorkeur aan migreren naar meer ontwikkelde landen. “Die angst is volkomen onterecht”, zegt Erçin tegenover de Ware Tijd. Hij ziet zijn landgenoten niet in drommen de oversteek doen als de visumplicht eenmaal is afgeschaft. In Brazilië bijvoorbeeld wonen maar ongeveer vijfhonderd Turken. Nu is er ook nog een omgekeerde beweging. De Turkse diaspora lijkt geneigd te remigreren. Suriname laat zich maar moeilijk verleiden.

De regering wil voor Turkse toeristen niet verder gaan dan de toeristenkaart. En dat pas over een jaar. Toch wordt aangedrongen op afschaffing, omdat er potentie zou zijn in de relaties. Turkse ondernemers zouden been zien in het Surinaamse handelsklimaat. Ook de bureaucratie lijkt minder dan in Brazilië. “En Surinamers hebben van de Nederlanders, de beste zakenlui van Europa, een solide handelsgeest meegekregen. We voelen daar verwantschap mee”, aldus Erçin.


94 REACTIES

 1. Zo is Suriname ook onterecht bang voor Chineese en Haitiaanse immigratie golf.

  De ambassadeur zegt:
  De meesten geven de voorkeur aan migreren naar meer ontwikkelde landen. “Die angst is volkomen onterecht”.
  Hij heeft gelijk dat de meeste naar ontwikkelde landen willen gaan. Dus welke Turken komen naar Suriname: die Turken die zelf minder ontwikkeld zijn en hun geluk komen zoeken in Suriname. En daar zijn niet altijd de meest oprechte en wetsgetrouwe Turken.
  Succes daar jongens.


  Maak melding

 2. Als de Turken zo kieskeurig zijn dan waarom wonen de meeste in de achterstand wijken, waar er veel ellende, ongedierte, criminaliteit, slecht onderhouden kleine huizen in Nederland??

  Het zijn de Turken die in Turkije zelfs kansloos zijn die hun geluk ergens anders willen zoeken en Turkije is ze liever kwijt dan rijk.

  Suriname moet gewoon volhouden, als de Turken zo ontwikkeld zijn en in Suriname willen investeren dan moeten de kosten van een visum toch geen probleem zijn?

  In Turkije hanteren ze toch ook de visumplicht, zelfs voor de Nederlanders nog steeds, hoezo denken zij die niet af te schaffen?

  Suriname moet NIET in deze praatjes trappen want het is puur gelul, de turken zijn sluw.

  Aan de visumplicht verdiend Suriname ook nog, daarmee kunnen ze de luchthaven bijvoorbeeld onderhouden ofzo.

  Het land is van de Surinamers en dat moet ook zo blijven, en aan alle grondstoffen enz enz die het land uitgaat moet Suriname wat verdienen, Suriname is ermee gezegend en als welk land dan ook er gebruik van wilt maken dan moeten ze betalen, zie het als een troef!
  Graag of niet!


  Maak melding

 3. MMaarrrr….komen de turken of komen ze niet??!!!
  De ndpers zouden liever TURKEY-Air zien landen in Suriname dan KLM!!
  Dus de HONEYMOON tussen Suriname en Tukije gaat niet door??!!!


  Maak melding

 4. Ersin Erçin,
  Je hebt natuurlijk de goede handelsgeest ontdekt, maar nog lang niet de “Rovers mentaliteit”van Alibouta met zijn bandieten. Die afschaffing komt als je onder de tafel een geest uit de fles weet te toveren…
  Tot die tijd mogen andere Turken niet samenlopen met de chinezen die nog steeds Suriname aan een “gouden”kerst helpen.


  Maak melding

 5. @GMAP
  Hahahaaaaa…
  ik wacht ook op tekst en uitleg van ze!
  Eerst schreeuwen de ndpers de boel bijelkaar dat de tukse mensen de beste handelaren,zakenlieden zijn in de wereld,omdat hun baasje zo heeft gezegd..en nu dit…!


  Maak melding

 6. “En Surinamers hebben van de Nederlanders, de beste zakenlui van Europa, een solide handelsgeest meegekregen. We voelen daar verwantschap mee”, aldus Erçin.

  …lijkt me ’n gevoelige trap tegen de schenen van Lackin c.s.


  Maak melding

 7. Als SU de Turken toelaten dan zal SU branden. Het eerste waar de Turken tegen zullen protesteren in SU is de aanwezigheid van Joden en de Joodse synago naast de Moskee. Let op mijn worden: de vrede zal over zij tussen alle geloven in SU!!! Ik zie bijvoorbeeld hoe het Turkse personeel van de casino’s zich arrogant gedragen richting het Surinaams pérsoneel.


  Maak melding

 8. Vrijdag 21 juni 2013 om 15:53 uur, door TURKIST

  ” surinamers zijn gek in hun hersenloze rotkop ze denkenn echt dat Turken tussen slingerapen zullen wonen LOL !”

  ———————

  Aldus ‘TURKIST’ de grote koeliemonster.


  Maak melding

 9. =Persoonlijk heb ik er geen moeite mee dat de Turken naar Suriname vertrekken. Het zijn hardwerkende mensen en zij zitten ook in de handel.
  Denk ook aan de werkgelegenheid.

  =Mijn vraag zou zijn ,,,wat doen de Surinamers zelfs om het land vooruit te brengen???????
  =Ik geef de Surinamers de voorkeur, maar helaas willen heel veel niet gaan werken.
  =Zie maar weer dat er mensen uit Haïti naar Suriname vertrekken om te werken.


  Maak melding

 10. De Turken zijn bereid de handen uit de mouwen te steken,kan men echt niet van de Surinamers hier zeggen.De Turken en andere allochtonen jeeminee de Marokkanen hebben de Nederlandse economie op een high level gebrachtook de Spanjaarden ,maar de Surinamers komen nergens in voor.Enkele uitzonderingen daar gelaten,zoals Chinezen,Hindostanen uit Surinamer hebben wel kei en keihard hier gewerkt eigen toko’s enz. maar de rest die kwam alleen maar profiteren.En wat lees ik???Zijn juist zij die tegen de Turkse migratie ageren ,weten echt niet wat werken is.Ze zijn zelf hier naar toegekomen,uit achterstandwijken,om het beter te hebben denk vooral aan de sociale voorzieningen hier.
  Veel Nederlanders waren toen op tegen om dat soort Surinamers hier toe te laten.Hadden ze dat maar gedaan,dan hadden de tegenstanders van dit forum recht van spreken.
  Profiteurs,bek houden dus en laat de Turken met rust,die hebben het in zich op de Surinaamse economie op een high level te brengen.


  Maak melding

 11. Surinaamse regering heeft gelijk .
  Zij willen gronden bemachtigen dat niet van hun is en het zelde doen wat die europeanen met ons gedaan hebben.
  Blijven jullie maar lekker weg.


  Maak melding

 12. “En Surinamers hebben van de Nederlanders, de beste zakenlui van Europa, een solide handelsgeest meegekregen. We voelen daar verwantschap mee”, aldus Erçin.

  LOL

  Deze man leeft in dromenland, die weet niet dat in Suriname de grootste luilakkers wonen ! Daar komt hij gauw wel achter. Beter je huiswerk doen, Mustaffa !


  Maak melding

 13. Waarom zouden ze naar Su hun geluk zoeken?Turkije is een mooi land,met geschiedenis ,bovendien heeft ze mooie stranden etc..mits ze duistere bedoelingen hebben.Dus die verhalen kloppen niet.


  Maak melding

 14. voor teroristen daarom willen de turken naar suriname en dan onze meiden als slaaf gebruiken je weet toch glade haren onze creolen nog meer moksie ai baja


  Maak melding

 15. De reactie van de Turkse regering is wel erg tegenstrijdig. Als er geen grote stroom van Turken in Suriname te verwachten is, waarom moet dan het visum worden afgeschaft? Verder vind ik als een PSA’r (alhoewel die status nog niet officiel is) dat de Turkse regering Suriname heeft beledigd door te stellen dat Turken meer geinteresserd zijn in geindustrialliseerde landen. Tenslotte een noot aan onze paarse vrienden. De TAS zal wel goede zaken kunnen doen op de route Ankarra of Istanbul, Amsterdam – Paramaribo. Helaas zal politiek Den Haag dit privilege de grond in boren.


  Maak melding

 16. Als je leest wat @TURKIST de turk schrijft is het al te zien dat afschaffing van visum voor turken die naar SU willen reizen

  Nooit afgeschaft moet worden nooooit!!!

  Die mensen hebben maar een doel melken misbruiken en zijn in de geschiedenis totaal niet bekend als lieverds

  De ervaring wat wij Suri.S in het westen hebben met die gasten is dat zij zwaar discrimneren en ze hebben drugs dat de volk kapot maakt

  KIJKEN JULIE UIT ECHTE WANT GELOOF MIJ MAAR IEDER WESTERSE LAND WATERTANDT OM SURINAME LEEG TE PLUNDEREN

  EEN TIP VOOR ONS SURINAMERS DOE HET ZELF!
  JE LAND OPBOUWEN KRUIPEN DAN LOPEN
  VAN SU KUNNEN WIJ SURINAMERS GENERATIES LANG ZELF PROFITEREN VAN ONS RIJKDOM

  JULIE ZIJN GEWAARSCHUWD!


  Maak melding

 17. i love su.maar ik heb toch liever turken dan marokkanen.Ben geboren en getogen surinamer,maar ben al 4 keer naar turkye op vakantie geweest .fantastisch land


  Maak melding

 18. Ik vind de standpuntbepaling van de Surinaamse regering goed.Het land heeft nog geen ervaring opgedaan met een grote toestroom van Turkse toeristen naar Suriname.Ik ben van mening dat men stapsgewijs inzichten moet krijgen in het reis- en verblijfsgedrag van de Turken moet krijgen.De niet gewilde gevolgen van een afschaffing van de visumplicht voor Turken zijn niet te overzien.


  Maak melding

 19. een investeerder die in sme wil komen investeren in de handel,,zal een zware dobber moeten trekken om enig succes te boeken..

  om te beginnen een stuk bedrijfs grond/pand in en rond parbo vind je niet voor gratis,maar je moet van goede huize komen om te kunnen kopen..,,kost kapitalen..

  ten tweede, factor arbeid is een moeilijk proces,de meeste suris willen niet arbeiden en totaal onbetrouwbaar ongeintereseert lopen weg komen niet opdagen…

  maar je moet positief denken, zeer moeilijk..


  Maak melding

 20. BESTE MENSEN IK ZIE ONNODIGE KOEIEN HIER ONNODIGE REACTIES PLAATSEN MET HAAT GEVOEL!!, EEN ECHTE TURK IS GASTVRIJ RESPECTVOL ZIET IEDER MENS GELIJK, JIJ BENT EEN AAP BOERENLUL. SURINAME is een mooi leuk land,hele aardige mensen ik als AMSTERDAMSE TURK ZIJNDE STA ACHTER DEZE ACTIE , onze mensen zijn overal en overal met RESPECT DUS ALS SOMMIGE DOMME TURKEN HIER REACTIES PLAATSEN VAN APEN DIT MET ZN KOEIEN HOOFD, IS DAT NIET MIJN GEDACHTEWIJZEN!


  Maak melding

 21. Turkist is een Koerd en lijkt op een Anatolische kakkerlak

  Oke nogmaals Turkist is een Koerd en lijkt op een Anatolische kakkerlak hahahaha!

  Turkist is gek in zijn hersenloze gele rotkop als hij denkt dat Surinamers achterlijke geletterden aziatische hoofddoekjes met gore regenjassen tussen zich zullen zich zullen laten wonen LOL !


  Maak melding

 22. 22 juni 2013

  Of het nu Turken of Chinezen zijn, Suriname heeft buitenlandse investeerders nodig.Wel gedoceerd en binnen strakke wetgeving die het belang van Suriname moet beschermen.

  Engel, Ray, Ira, Sra e.a.,

  Srika adviseert jullie de publicatie van de US Department of State: Trafficking in Person Report 2013,
  te lezen.

  Dit rapport geeft je een duidelijk beeld, denk ik, wat er mondiaal gaande is t.a.v. de effecten van de mobiliteit van mensen.
  Srika


  Maak melding

 23. Ben volledig eens met de Turkse Ambassadeur. Suriname hebben een achterdochtig als het om nieuwkomers gaan. Ze gedragen zich niet anders dan inboorlingen die geen vreemden op hun grondgebied dulden.


  Maak melding

 24. In Suriname hebben we toch liever de Turken dan de luie uitkeringstrekkende SuriNeds die niets anders te doen hebben dan de hele dag op waterkant.net dom zitten te lullen.


  Maak melding

 25. Srika
  Ik gaat van realistische waarnemingen uit en niet van waarschijnlijke vermoedens of speculatie’s,waar het ook bij mij omgaat is dat wij de surinamers zonder hulp of bemoeienis van anderen onze eigen kracht en geloof en vertrouwen in elkaar terug moeten vinden.
  Wij zijn een van de gast vriendelijk land in de wereld ,maar,dat is ook onze nekslag geweest,en dat heeft zich in het verleden ook afgespeeld”wij zijn altijd gast vriendelijk geweest tegen vreemden maar hebben nooit hun intensie(bedoeling)geweten,vandaar dat er een mix verwarring gaande is.

  Turkist

  Jij weet zelf dat jij onzin aan het posten ben.
  Ik zou nu feiten noor voren kunnen halen die aan zou kunnen tonen dat jullie de zelfde bedoeling als de europeanen hebben alleen met een ander jasje.
  Ik weet ook hoelang jullie met die europeanen samenwerken.


  Maak melding

 26. RobG,
  Hoeveel Brazilianen wonen nu al in Suriname?
  Straks hebben jullie niets meer te zeggen in je eigen land Die Turken en andere buitenlanders hebben kapitaal waarmee ze heel Suriname kunnen omkopen ook politici.
  Kijk alleen maar hoe die Chinezen onze landgenoten behandelen in Suriname.Surinamers zijn nationalistisch wanneer ze elkaar de kop in kunnen slaan, In mijn tijd moest die Chinees of andere buitenlanders dat durven,die Guyanezen hebben het ook geprobeerd in mijn tijd ze kwamen gauw erachter dat ze met echte dja dja srananman te maken hadden.
  Die Surinamers van nu acteren nationalisten.


  Maak melding

 27. Helemaal mee eens Sabidirie.
  GMAP is ook zo 1 die niets anders te doen heeft dan alles wat er in Suriname gaande is af te kraken,maar zelfs zijn/haar biezen pakken om daar te gaan protesteren ho maar.Als je zijn/haar reaktie’s leest schuilt er in die uitkereringtrekker/ster een demonstratie-leider,ik bedoel een held op sokken dus.


  Maak melding

 28. (ECHTE) TURK, VARKEN.
  Een goede turk is een dode turk.
  Niet alle schurken zijn Turken,maar Turken zijn wel schurken.Vertel die koerden en Grieken dat Turken vredelievend zijn, hahahahaah een moslim Turk die iedere mens gelijkt ziet, ben ik nog nooit tegen gekomen.


  Maak melding

 29. 22 juni 2013

  @Sra, hoe realistisch zijn dan jouw waarnemingen? Je gebruikt als invalshoek ‘eigen kracht, geloof en vertrouwen’.

  Srika is ook voorstander van die invalshoek, maar de realiteit is dat in Suriname niet voldoende geschoold kader te vinden is om deze droom ook te realiseren.
  Kort gezegd, Suriname heeft niet voldoende hoog opgeleiden in huis om al die economische en andere ontwikkelingsprojecten zelf te kunnen ontwikkelen, uit te voeren en verder in stand te houden. Ook het geld om dit alles te doen heeft Suriname niet voldoende.

  De meeste Surinamers die een of ander economisch succes voor de vooruitgang van Suriname bereikt hebben, bijv. Jharap/Staatsolie, hebben in het buitenland gestudeerd, althans komen voornamelijk uit het buitenland.Deze mensen hebben geleerd ook door een internationale bril gedisciplineerd ontwikkelingen te bekijken.

  De enige oplossing is, althans hoe Srika dat ziet, in de toekomst samenwerken met(buitenlandse) Surinamers en anderen. En als een aantal Turken geld en kennis willen steken in Suriname – logisch willen zij ook hun voordeel – moeten zij, met verwijzing naar de Surinaamse wetgeving, welkom zijn.
  Srika


  Maak melding

 30. srika

  volgens jou heeft su niet genoeg geschoold personeel om die onwikkeling tot stand te realiseren,daarin geef ik jou geen gelijk en dat su NL of andere buitenlandse hulp of kennis nodig heeft geef ik jou ook geen gelijk.
  als jij de vorige berichten uit su gelezen en begrepen had,zou,jij,merken dat su wel degelijk over die mensen beschikt maar er een verwaarde orde aanwezig is,de staat neemt de stappen om die mensen in su die kennis en praktijk inzichten over hun opdrachen hebben een positie te geven om hun taken naar behoren uit te voeren,dus die kennis is er wel maar uitvoer was op een zwakke kant.

  ik vind dat politiek niet het maatschappelijk niet mag vormen omdat dat tegenstrijdige elementen de overhand zullen hebben,BV,crim,corrup,fraude,afbraak,enz.

  ik vind juist dat het sociaal orde het maatschappelijk moet vormen,dat zich in het oprechte mentaliteit vorderingen teweeg kan brengen en kennis met zich mee draagt die van voordelen voor mens (su) en natuur niet schadelijk zal zijn.

  het is al eerder aangegeven;de bedoeling van de regering is goed,maar de uitvoer liet van zich weten,oke,dus,jij moet niet alleen kennis hebben over een bepaalde werk,maar jij moet ook weten hoe het uit te voeren.

  tot zover srika,nu mag jij weer


  Maak melding

 31. srika

  het gaat om hervorming.

  kennis van buiten onze regio”met name noordzee”heeft bewezen dat het in geen eene opzicht voordelen voor su gebracht heeft,wat wel kan gebeuren is jou zelf onderdanig maken voor die kennis die jou geen voordelen zal brengen maar een financieele,politieke,maatschappelijk,economische gebondenheid aan hen die jou die kennis toebedeeld hebben,dus wat voor kennis bezit jij als volk van jou zelf,”tenzij het afkomstig van jou voorouders is en weten hoe ermee om tegaan en op die manier een eigen identiteit ontwikkeld om onze manier van denken sterk te maken en niet van anderen afhankelijk zijn in onze ontwikkeling en samenleving.
  surinamers hebben genoeg kennis in huis,alleen,is men er nog niet van bewust wat voor positieve mogelijkheden wij voor ons zelf hebben.


  Maak melding

 32. Turken zijn harde werkers. Je zal ze zelden betrappen met roofovervallen, moorden en verkrachtingen, procentueel is dat veel minder dan in SU, ik ben al vaak in Turkije geweest en eerlijk gezegd heb ik nergens dievenijzer gezien, het is wel jammer dat ze zeer nationalistisch zijn en andere nationaliteiten als minderwaardig zien, hoewel daar nu ook verandering in komt…

  Daarom zijn ze ooit massaal naar Europa gelokt. Je kunt zeggen wat je wil, maar dankzij de inzet van gastarbeiders in bijv. NL, ging de economie beter draaien vanaf de jaren zeventig…

  Globalisatie is een proces die je niet moet en niet kan tegenhouden, ook in het belang van de economie. Het beschermen van een volk welk liever zijn handen ophoud dan dat het werkt, kun je niet lang als natie volhouden. Wil je jezelf isoleren dan betekent het naar mijn inzien, achteruitgang van ontwikkeling.


  Maak melding

 33. 22 juni 2013

  Beste sra,

  Als het om hervormingen in algemene zin moet gaan, ondersteun ik je mening.

  Srika heeft het al vaker, al jaren, op dit forum gezegd dat de meeste hoogopgeleiden in Suriname te eenzijdig zijn opgeleid. Bijvoorbeeld heb ik vaker voorbeelden aangehaald dat Suriname teveel juristen, economen, bestuursdeskundigen enz. heeft, maar te weinig hoog en goed opgeleide technisch kader in de landbouw, geologie, bruggenbouw, productietechnologie enz. die internationaal ook het spel kan meespelen.

  Het is , in de ogen van Srika, niet Nederland die de Surinaamse studenten een studievak aanbood.De studenten maakten toen zelf hun keuze. Vaak niet in de technische disciplines.En hierin moet de hervorming komen.

  Ik lees nu een bericht van pres. DD.Bouterse die nu zelf aangeeft dat er een gebrek is aan goedopgeleid kader in Suriname.Klopt dit?

  Neem de benoeming van Parmessar tot minister van OW&V.
  Het wordt dan duidelijk wat ik bedoeld te zeggen.

  Mogelijkheden zijn pas ook mogelijk, als de juiste handvatten ook ter beschikking staan. @Sra, ben jij het hiermee eens?

  Staatsolie vormt de enige uitzondering, maar heeft heel lang gewerkt op het personeel op goed niveau te krijgen.

  @ISSEM,
  Sorry dat ik je nu verder geen antwoord kan geven. Moet dringend weg. Uiterlijk morgenmiddag hoor jij wel van mij.
  Srika


  Maak melding

 34. Dat doorzichtigverhaal van de turken die niet bij drommen de oversteek zullen doen naar Su kan/moet de turkse ambassadeur alleen aan de hersenloze DiDiBrie en aanhang in Su vertellen,maar niet aan derest van de Suries en de wereld.Wat we zien is dat de ambassadeur weet hoe snel dat handje van Suries gevuld is dus komt hij met dit onnozzzzel en kkkkinderachtig verhaal. If oeng wanie zullen jullie erin trappen.En was het niet deze zaka-zakas die dit land Su zelf zouden ontwikkelen ai mie gado baja; hoe gaan jullie dat doen. Wanneer is het oogstjaar,want a doejaar psa zonder iets te zien/merken wat er is gedaan.zo ook in het orienta.tie jaar,waar zijn ze geweest om zich te orienteren,misschien heb ik iets gemist oeng jep mie. Soso mofo,soso lee foe bing kang winnie a verkiezing.Ding BEEST dies takroe moro a vorige regering. Ding torkoe e wachtie oenoe.Toch vond DiDiBrie zelf dat Suries lui zijn.Daarom misschien turken en haitianen halen naar Su. Hahahaaaai lekker in de minderheid nu he. Straks zijn er meer turken in Su dan Suries. Baja odi odi Odiii.
  GLenny.


  Maak melding

 35. @okraD, de geboren racist ziet achter elke boom Hindoestanen. Dat een Turk geen hoge dunk heeft van Surinamers (welke eigenlijk, hij heeft het over slingerapen, dus denk ik dat hij okraD’s soort bedoelt), mag niet, maar dat de Surinamers (allemaal) Turken fanatici vinden, mag weer wel.

  De Surinamers zijn niet bang voor Turkse Turken, ze zijn m.n. bang voor Nederlandse Turken die Suriname gaan afstropen. Elke Turk bezit de dubbele nationaliteit, dus kunnen ze makkelijk via Turkije Suriname binnenkomen.


  Maak melding

 36. @ Turkist,

  Kijk, jullie kunnen zeggen en denken op wat wij Surinamers lijken.

  Wat anderen van jullie kunnen zeggen is dat jullie mannen op berggeiten lijken en over de vrouwen valt weinig te zeggen waar ze op lijken want die ” wonen ” 24/7 onder een ninja pak waar alleen een balkje uit is geknipt voor de ogen die weer gebruikt kan worden voor jullie criminelen bij opsporing.

  Het enige is je zou ze kunnen ruiken want het zal wel aardig dampen daar onder die tent ( boerka ) maar ik pas.

  Achmed snor, Fatima snor!

  Blijf maar lekker in Turkije dan hoeven jullie niet tussen slinger apen te wonen, blijf maar lekker tussen de schapen, hey daar lijken jullie vrouwen ook wel op, tenminste hun figuur, maar ja jullie nemen alles van achter man, vrouw, geit, schaap enz enz.

  Want de man mag alles en de vrouw niks totdat er getrouwd is. Alleen stelen, dealen, roven, frauderen, oplichten, mensen handel, enz enz mag.


  Maak melding

 37. zaterdag 22 juni 2013 om 16:14 uur, door Vijay

  ” @okraD, de geboren racist ziet achter elke boom Hindoestanen.”

  ———-

  Zelf maakte ik melding van iets anders achter die boom, maar als jij beweert dat het Hindoestanen zijn, dan neem ik dat ter kennisgeving aan.
  En zoals je zelf zegt hebben alleen geboren racisten die gave.
  Hopelijk bezit je de intellect om je eigen logica te volgen om te weten waar je onder valt.


  Maak melding

 38. Uitkeringstrekkende SuriNeds brengen geld in de economie van Suriname.Wat zij doen is geld spenderen in Suriname.De Turken nemen de SRD mee naar Turkije.Wie is dom en wie is gek?


  Maak melding

 39. Chind
  Toen jij kwam ontstond de brand en het gevolg van jouw komst was dat de joden last kregen . In Turkije zijn de Joden gelukkig, misschien in het land waar jij in feite hoort zijn ze doodongelukkig.
  Anyway je bent niet verplicht om in Suriname te blijven.


  Maak melding

 40. Hahahaha wat is dit voor onzin, Suriname is lang niet zo ver ontwikkeld als Turkije! Ik denk eerder dat Suriname bang is dat de bevolking massaal naar Turkije zal verhuizen!


  Maak melding

 41. Het is goed dat Sutiname een beetje terug houdend is. Neem een voorbeeld aan wat in Nederland gebeurd met intergratie. Sommige wonen 30 jaar en kunnen de taal niet spreken. Ik denk dat Suriname zich wel moet realiseren dat het een kleingemeenschap is. Surinamers vestigen zich niet graag in een onbekend Land, dus ik denk niet dat ze massaal naar Turkije zullen verhuizen.


  Maak melding

 42. Wat ik triest vind aan de regering van Bouterse, is dat voor elke “poep en scheet”-landen visumplicht wordt afgeschaft, maar voor eigen Surinamers, die bv. in nederland wonen, gewoon nog keihard visumplicht van kracht is (al is het in de vorm van een visa-kaart).


  Maak melding

 43. 23 juni 2013

  @ISSEM,

  Dit zijn delen van jouw uitspraken, waarop ik verder zal ingaan:

  1. ik vind dat politiek niet het maatschappelijk niet mag vormen(….)

  2. ik vind juist dat het sociaal orde het maatschappelijk moet vormen(….)

  3. het is al eerder aangegeven;de bedoeling van de regering is goed,maar de uitvoer liet van zich weten,oke,dus,jij moet niet alleen kennis hebben(….)

  Srika stelt zich eerst de vraag, wat de bindende factor voor de ontwikkeling van de Surinamers in Suriname precies is. Moet het gezocht worden in de economie, politiek of sociale geledingen of is er (nog) geen bindende factor?

  In punt 1 van jouw reactie stel jij dat ‘de politiek niet het maatschappelijke mag vormen’.

  Srika stelt hier dat de geschiedenis van politiek in Suriname steeds gezorgd heeft voor adhesie in het maatschappelijke gebeuren in Suriname.Ja, politieke partijen hebben met elkaar samengewerkt, tegenwoordig is dat nog zo, maar vaak wel in eng etnisch belang. De Javaan voor de Javanen, Hindoestaan voor de Hindoestanen, Creool voor de creolen enz.

  Hebben de Surinamers hierdoor dan de motivatie om dan in belang van Suriname gezamenlijk en zonder politieke kleur met elkaar te werken?

  In punt 2 ben jij niet zo duidelijk. Wat bedoel je precies met sociale orde. Stel dat dit de indeling moet zijn in arm, middenklasse en rijk. Wat zien we dan in Suriname? Ja, de rijken worden maar rijker, hebben grotere kansen op betere scholing in Suriname of buitenland en zijn te bepalend voor Suriname.De middenklasse moet proberen te overleven en de armen verdrinken in de achterbuurten.

  Helpt dit tot betere vermaatschappelijking van Suriname? Srika denkt van niet.

  Het derde punt ‘de bedoeling van de regering is goed, maar de uitvoering laat het afweten’ geeft duidelijk aan waar het probleem in Suriname zit.

  Door de politieke versnippering van Suriname streven de politieke leiders in het verleden geen nationale doelen na, maar streefden zij naar eigen faam, zakkenvullerij en het gedrag zo lang mogelijk te blijven zitten. Bevolkingsgroepen werden steeds tegen elkaar uitgespeld en de neerslag naar de maatschappij toe is dus niet moeilijk te raden.

  Het politieke beleid voor ontwikkeling in Suriname van de NDP wordt zelf door Santokhi als zeer goed bevonden maar mankeert in de uitvoering. Wat is er volgens Srika aan de hand?

  Teveel politieke tegenstellingen waarnaar de bevolking zich naar richt en handelt. Politiek werkt men elkaar dus tegen.De landbouwdeskundige in de gelederen van de NPS( dus hij/zij met wat kennis en vaardigheden) zal niet of nauwelijks willen meewerken aan het uitvoeren van de ideeën van de NDP. Het nationalistisch gevoel ontbreekt.De neerslag hiervan kan tot de kleine ambtenaar of arbeider of onderwijzer teruggebracht worden. De uitvoering loopt dus steeds spaak.

  Een binding op het macroniveau met het ontwikkelingsproces in Suriname is volgens Srika niet aan te wijzen.Het bestaat (nog) niet!!

  Op het meso-/microniveau vormt Staatsolie, volgens Srika, een uitzondering. De bindende factor is bij een ieder bekend en heeft geleid naar een a-politieke beleving, naar eigen kennis en bewustwording en naar eenheid in economisch succes.

  @ISSEM, Srika denkt je hiermee voldoende stof te hebben gegeven om verder hierin te denken.
  Srika


  Maak melding

 44. Zondag 23 juni 2013 om 01:18 uur, door Vijay

  @okraD,

  Jij ziet overal koeliemonsters, racist.

  ———————
  En jij ziet overal racisten en slingerapen, TURKIST !

  P.s
  Hoe zou dat toch komen, heeft het soms te met de woonomgeving en je ” SOCIALE ” contacten ? ?


  Maak melding

 45. @okraDRacist,

  Ik heb geen schuilnaam nodig. Wat ik te zeggen heb doe ik onder mijn naam. Maar blijkbaar bedien jij je wel van schuilnamen.


  Maak melding

 46. ondag 23 juni 2013 om 17:15 uur, door Vijay

  @okraDRacist,

  ” Maar blijkbaar bedien jij je wel van schuilnamen.”
  ————–

  Ik zou werkelijk niet weten waar je dat uit afleid, maar een nickname is voor mij meer dan genoeg, lafhartigheid is geen deel van mijn karakter.


  Maak melding

 47. ze mogen komen maar wel met een diploma van inbeurgering .
  en met een goede rede dat hij niet gaat eisen dat er een moské in zijn achtertuin moet komen .


  Maak melding

 48. Tijdens mijn vakantie in India kwam ik heel veel vrouwen tegen met een rode stip midden op het voorhoofd, En als fanatieke darter had ik steeds de neiging om pijltjes naar die stipjes willen werpen.
  Nooit gedaan, maar ben ik daardoor een racist ? Ik denk ’t niet.


  Maak melding

 49. sme bezit 150000 werkloze suris,,,

  ddb zoekt slechts 5000 suris om ingezet te worden in de bouw..

  raad nu zelf hoeveel hij ddb kan krijgen/vinden..

  0,0. suris zijn oer lui werken kunnen ze niet,slechts hangen aan de waterkant en wachten op een fooi van de ned/suris.

  sinds de komst van de chinezen nu vijftien jaar terug,hebben ze zich zelf op gebouwd verrijkt en hun land ontwikkeld..

  wat hebben wij suris de afgelopen 38 jaar gedaan,dan alleen maar lullen en schelden op die wiiti bakras..


  Maak melding

 50. goed om terughoudend te zijn met deze turken.
  de turken die eventueel naar Suriname willen komen oorspronkelijk uit de binnenlanden en kunnen niet vergeleken worden met turken uit de steden die gestudeerd hebben en vooruit willen in het leven. in Nederland hebben we dagelijks te maken met deze mensen. ze willen niet integreren in de samenleving en hebben weinig of geen kennis. ze zijn alleen goed in discrimineren van andersdenkenden en de gokwereld en drugshandel overnemen. natuurlijk is er ook een gedeelte die turkse winkeltjes exploiteert en een redelijk bestaan opbouwen, maar daar zit Suriname ook niet echt op te wachten denk ik zo. Suriname gaat hiermee dus geen kennis binnenhalen maar een hoop onrust en ellende.


  Maak melding

 51. srika
  ik heb niks aan jou uitleg over mijn posting,geeft een betere uitleg dat niet op europese ideolgie gericht is maar op het bouwen en funcioneren van een eigen orde dat eerst het stimuleren,opbouw,eenwording enz voor land en volk in een opwaartse ontwikkeling bevorderd.

  zoals jij zelf weet hebben alle voorgaande politieke partijen met een NL-Euro ideolgie en ook wet handhaving het su volk en land uitgebuit,”geef nu een voorbeeld hoe het zonder die euro ideolgie verder moet aangezien su anafhankelijk is en geen verantwoording aan wie dan ook hoeft af te leggen.

  hoe zou jij met het zelfbewust zijn voor de surinamers tewerk gaan om hen in een opwaartse vordering te helpen die zonder hinder van onderdrukking te helpen.


  Maak melding

 52. Beter met de Turken samenwerken je wordt alleen maar
  rijk,geen problemen GEEN ARMOEDE, dan met INDIA.
  ben heel blij als het doorgaat fantastisch groot
  ondernemers. ik respecteer de mensen.


  Maak melding

 53. radju

  jij ziet ze vliegen nooo,helemaal geen turk of mokro,laten zij hun eigen ptoblemen maar eerst oplossen en misschien dat er in de toekomst enige kleine afspraken gemaakt kunnen worden.

  maar nu;geen NL,TURKOE,MOKRO,een pot nat.


  Maak melding

 54. Uuuhmm mijn buurjongen is Turks en hij is geboren in Suriname want zijn ouders woonde daar en ik ken nog meer Turken en Marokkanen……😑😉


  Maak melding

 55. zou maar uit kijken met MR Erdogan en pas op die turken maken geen grap hoor, die knallen je zo voor je kanus .en een bom voor je weet knalt er ergens een bom en boem .die zijn hard geen grap


  Maak melding

 56. Oh la la…….De Turken liever wegblijven.Die gaan niet aanpassen aan de samenleving van Surinamers in Suri.
  Opgeruimd staat netjes.Turken discrimineren andere rassen.
  Kijk maar in Blanda leven de Turken ook zo geissoleerd in
  de Hollandse samenleving…….CHE!!!!!


  Maak melding

 57. Je reinste flauwekul dat dit heerschap verwantschap voelt inzake de handelsgeest van de surinamer die deze heeft meegekregen van de nederlander. De turken hebben geen enkele band of broedergevoel met de surinamer en willen slechts winst halen waar te halen en na enige vorm van integratie binnen ons geliefd suriname volgt vestiging en zo snel mogelijk een zetel in de politiek om te kunnen mengen en hun wortelen ook in swietie sranang te boren. Brazilie moet deze man totaal niet aanhalen en vergelijken dat daar maar 500 turken wonen want de turken hebben in nederland natuurlijk veel meer contact met surinamers dan dat er brazilianen met turken hebben. Watch out! Visumplicht blijven stellen is de beste optie.


  Maak melding

 58. De Turken in Turkije zijn graag van de idioten af.
  Die idioten emigreren.
  Zie maar de voorbeelden in Nederland.
  Nederland wil van de Turken en Marokanen af.. wat niet lukt, omdat Nederland vergat om aan de Turken en Marokanen (Gastarbeiders) te zeggen “U hebt een voortplantingsverbod!!!”.


  Maak melding

 59. zo gauw als er duizend turken of meer in suriname zijn zal dictator erdogan zn bek open trekken in ONS LAND. HOPELIJK IS ONZE REGERING ALLERT


  Maak melding

 60. De overheid speelt hier een grote rol in.Ze nemen alleen tjoekoe steekpenning.
  Dus het maakt niets uit voor ze.Zielig voor Suriname.Jullie kunnen er niks aan doen.Jullie klagen hier.
  Maar ga eens in het echt de straat op.Veel praten maar niets doen.De Turken zijn slimme mensen.
  De politie en de overheid werkt hier aan mee.Zomaar krijg je geen vergunning.Alleen maar casinos in een arme land.Hallo overheid wat is dat ? Jullie verdienen er heel veel geld aan.Maar je maakt je eigen land en volk stuk.Lafaards allemaal.Zo een mooie land naar de klote brengen.En dan zeggen mijn sweeti sranang.
  alleen maar bullschit


  Maak melding

 61. Al die mensen die positief over die Turken zijn.. ga slapen maar bid eerst tot je God laat die jou een heldere geest en denk vermogen geven en meer liefde voor je vaderland. Als jij ze zo graag in Suriname wilt hebben waarom verhuis jij niet naar hun land.. ff zien of zij jou daar willen hebben. NOT.. zij zijn een van de meest hatende racisten. In alles. In kleur godsdienst levensstijl.ALLES zij zijn ook van .. ik woon hier dus mag ik alles doen wat ik wil zoals ik wil zoals ik die in mijn land ook doe.. zij buigen hun tradities niet om en ? respecteren ? niks anders dan hunzelf hun tradities en hun God. Denk je dat als ze zich als een zwerm bijen gaan vestigen in Suriname dat het prettig leven zal zijn. Dan praten we niet over de extra en nieuwe soorten criminaliteit die zij dan ook meenemen.
  Mensen, houden jullie eest van je land. Het is al verkocht aan Chinezen en een paar anderen hou de rest buiten aub..


  Maak melding

 62. Een Surinamer die in het buitenland heeft gewoond zou niet meer in Suriname kunnen wonen.Het land is failliet en biedt niets.Bouterse heeft alles kapot gemaakt en alle reserves van het land zijn leeggeroofd.Er heerst alleen maar armoede in het land.Ik schrijf dit als Surinamer.


  Maak melding

 63. Turken gaan naar een land met een stabiele sociaal stelsel. En ik denk niet dat Su een stabiele sociale stelsel heeft. De Turk weet dat hij/zij niet kan leven van het bedrag van de Surinaamse WW en kinderbijslag voor een 11-tal kinderen


  Maak melding

 64. Laat die Turken maar waar ze zijn
  Geen ene visum hoeven ze te krijgen om naar Suriname te komen het zijn gewoon egoïstische mensen ze denken aan hun en hun zelf niks van een andere volk is goed zo ook de Marokkanen
  Ga naar een moslim land en vraag een verguning voor bijvoorbeeld (Turken) een plek om een andere geloof te dienen dan zien we als je die krijgt


  Maak melding

 65. @TURKIST 21 juni 2013 at 15:49
  OKE : NOgmaals surinamers zijn lelijke en lijken op apen .. hahahaha!
  ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  Deze reactie krijgt men altijd van mensen van wie hun zus door een Suri geneukt is.ha ha haaaaa.DIE FRUSTRATIE toch !


  Maak melding

 66. ALLE REDIEMOESOES DER UIT,…RAY,..MOLENAAR,..EN DE REST VAN DE BEKENDE UILSKUIKENS,…SAMEN MET DE TATAS,..EN TURKEN VOOR IN DE PLAATS,HEBBEN WE MEER AAN !


  Maak melding

 67. Beste Surinaamse brada’s en sisa’s, ik woon in Nederland tussen Turken en Marokkanen. Ik zal u zeggen, ik ben nog nooit gediscrimineerd door marrokanen, maar wel door Turken…Als je naar een Turkse slager of winkel gaat, wordt je vaak heel subtiel overgeslagen, zodat ze eerst hun land kunnen helpen en dan het liefst in het Turks. Het zijn in Nederland de grootste rasisten. Andere culturen en rassen vinden ze minder belangrijke. Ze zijn arrogant, zelfingenomen, dominant en zitten in de vrouwen handel. Jullie zijn gewaarschuwd !!! Waarom de deur voor iedereen openzetten zonder onderzoek te doen naar wie we allemaal binnenhalen. Ik ben NDPer,.maar soms snap ik onze leider niet meer.


  Maak melding

 68. Wat weet santhoki van turken af….ken hij ze kent hij de cultuur?
  Turken en surinamers dat werkt in nederland niet…waarom wel in suriname.
  Weet je hoe degenerenend ze over ons praten!
  Hoe ze neerbuigend zijn to andere rassen dat mensenrechten niet in acht worden genomen dat de meeste gewoon een paradijs zoeken om hun geld te witten!
  En dan onze eigen bevolking …elke x dat dr weer andere bevolkingsgroepen hier worden gehaald verliest men weer onze trots!!!
  Santoki vind het prachtig dat onze slaven weer meesters krijgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.