Suriname gaat effecten EPA meten voor ratificatie

4

PARAMARIBO, 18 jun – Suriname wil eerst een sociale impact studie van de gevolgen van het EPA-verdrag op de lokale markt. Volgens parlementariër Rabindre Parmessar (Mega Combinati/NDP) wordt pas daarna besloten of het verdrag met de EU geratificeerd wordt. Sinds de ondertekening van het verdrag zo’n vijf jaar terug, wordt in het duister getast.

Het is tot nog toe niet gebleken wat de effecten zullen zijn voor de lokale productie en producenten. De EPA of Economic Partnership Agreement, regelt de toekomstig economische samenwerking tussen de EU en de groep van voormalige kolonies, de ACP. Suriname behoort tot de ACP-landen die weinig haast aan de dag leggen wat het ratificeren betreft. Met name het compleet moeten opengooien van de Surinaamse markt stuit tegen de borst.

Gevreesd wordt voor het onderlopen van het lokale bedrijfsleven. De social impact studie moet nu uitwijzen of de vrees gerechtvaardigd is of niet. De voordelen betreffen vooral het vrijelijk mogen exporteren naar Europa. Vooral met rijst en bananen is dit een plus. Daarom ook gaan er stemmen op om toch maar te ratificeren. Het wordt nu allemaal op een rijtje gezet. “En als blijkt dat we moeten ratificeren, dan zullen we dat ook doen”, zegt Parmessar tegenover de Ware Tijd.

4 REACTIES

 1. “Suriname wil eerst een sociale impact studie van de gevolgen van het EPA-verdrag op de lokale markt.”

  … gevolgd door …

  “Sinds de ondertekening van het verdrag zo’n vijf jaar terug, wordt in het duister getast.”

  …kortom; van dat verdrag hoor je niets meer – behalve dat er een commissie komt die een studie naar de gevolgen van het niet ondertekende gedrag komt 🙂


  Maak melding

 2. Sinds de ondertekening van het verdrag zo’n vijf jaar terug, wordt in het duister getast.

  Als 2 partijen een verdrag ondertekenen dan ik van uit dat tussen beide partijen overeenstemming is bereikt mbt de inhoud van het verdrag. Aan een verdrag zijn voor beide partijen rechten en plichten verbonden.

  Vijf jaar na ondertekening tast men nog in het duister en de effekten zijn voor de lokale produktie iis nog niet gebleken.

  Hieruit is duidelijk dat in de afgelopen 5 jaar heel weinig of geen activiteiten zijn ontplooid mbt het verdrag.

  Waarvoor tekent men een verdrag als je niet kan voldoen aan de plichten voortvloeiend uit het verdrag ?

  Voor de ondertekening is men op de hoogte wat de inhoud is van het verdrag. Dat is het moment waarop een impact analyse moet uitvoeren. Maar nu gebeurt dit na de ondertekening.

  Het is te vergelijken met het bouwen van een huis..eerst de bouwtekening, materiaal, bemensing, kapitaal…en niet andersom.

  Het lijkt net of men steeds opnieuw de wiel moet uitvinden….jammer…of men leert het nooit..

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 3. 0 May, 20:00

  Minister Jim Hok (links midden) met de delegatie van de Energy Chamber en diverse bedrijven uit TT. Een delegatie van de Energy Chamber van Trinidad en Tobago is tot en met woensdag op een energie handelsbezoek in Suriname. De Energy Service Trade Mission is vandaag ontvangen door minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Het is de bedoeling dat Trinidadiaanse bedrijven die in de energiesector werkzaam zijn, bij dit bezoek wederzijdse voordelen met Surinaamse bedrijven bekijken.

  De Energy Chamber van Trinidad & Tobago is een organisatie die de energiesector en daaraan gerelateerde bedrijfstakken van de eilanden vertegenwoordigt. De bedrijven zijn vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden van hernieuwbare en duurzame energie.

  Uitwisseling kennis
  Deze organisatie heeft in 2007 en 2011 al handelsmissies naar Suriname geleid. Tijdens het oriëntatiegesprek met minister Hok is de goede samenwerking en relatie met Staatsolie Maatschappij aangehaald. “Door uitwisseling van kennis en ervaringen zullen de relaties tussen onze landen worden versterkt,” zegt Hok. Hij zegt uit te kijken naar vervolggesprekken met de leden van de Energy Chamber.

  Suriname beschikt over de juiste natuurlijke bronnen om verschillende opties voor groene energie toe te passen, zegt de NH-voorlichting. De vele waterreservoirs en rivieren in Suriname zijn geschikt voor het opwekken van energie door waterkracht. In Trinidad is de aandacht voor hernieuwbare energie vrij nieuw. Men richt zich daar wat dit betreft tot nog toe vooral op wind en zonne-energie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.