‘Ongeluk waarbij stagiaire overleed te wijten aan chauffeur’

48

Het ongeluk waarbij zondag 9 juni in Suriname de Nederlandse stagiaire Debbie Sijm om het leven kwam, is te wijten aan de chauffeur. Volgens een woordvoerder van de Surinaamse politie heeft hij onvoldoende rekening gehouden met de moeilijke berijdbaarheid van de weg, die onverhard en heuvelachtig is en ook veel kuilen heeft.

Direct na het ongeluk had een van de inzittenden aan de politie gemeld dat de remmen het hadden begeven. Uit technisch onderzoek door de politie is nu gebleken dat dit niet de oorzaak van het ongeluk kan zijn geweest. Het busje verkeerde in goede technische staat, aldus de politiewoordvoerder tegen het ANP.

Volgens de woordvoerder is het nu aan het Surinaamse Openbaar Ministerie om te bepalen of de chauffeur vervolgd moet worden. De de 21-jarige jonge vrouw uit Bergen wordt vandaag (dinsdag) in Nederland begraven.

UPDATE 19/6: ‘Rouwdienst in Suriname voor verongelukte stagiaire‘.

48 REACTIES

 1. Medeleven aande nabestaanden.
  Wat zou het probleem zijn om deze touroperaters direct te sluiten en op
  Een zwarteclijt te plaatsen. Waarom zou dat niet kunnen, maar dan ook met naam en toebehoren. Bouta en brunsi dit kost alleen een beetje normale denk en doen werk, wat jullie eigenlijk niet hebben.


  Maak melding

 2. @kolibri Probleem is dat het hier niet om een touroperator ging maar om mensen die als “vrienden” een weekendje op tour zijn gegaan. Het was natuurlijk verstandiger geweest om wel met een officiële touroperator te gaan, maar zelfs dan kunnen er dingen mis gaan. Het lijkt me ook niet dat dit op de een of andere manier verboden kan worden. En zelfs al was dit een officieel tourbedrijf geweest dan vind ik niet dat dat het hele bedrijf op een zwarte lijst moet komen te staan door een foutje van de chauffeur. De chauffeur moet gewoon op persoonlijke titel aangepakt worden.


  Maak melding

 3. een stel jongeren in de bus, waarschijnlijk ook wat parbo bier, veel muziek, heel gezellig en als ook nog tegen de chauffeur geroepen wordt…geef wat meer gas,..tja, dat is onheil afroepen!


  Maak melding

 4. Precies dit schreef ik eerder… roekeloosheid van de chauffeurs en slecht onderhouden auto’s.
  Dit alles te wijten aan een land met haar beleid die te slap is. Daarom roep ik u op om eerst na te denken voor u naar Suriname gaat om stage te lopen. In Suriname zijn jullie niets anders dan een lustobject. Ze willen je graag paaien voor seks, zogenaamde relatie voor een paspoort, desnoods je prostitueren in Suriname of willen ze een pakketje voor hun oma in Holland met je meesturen nadat ze je hebben laten geloven dat ze echt verliefd op je zijn. Een misselijke volk en jij zit met de gebakken peren.

  Wat is nou goed in het land?

  Ga maar na hoeveel regels er in Suriname zijn.
  Kijk naar Zeelandia Suite, peperduur, maar de meeste kamers zijn beschimmeld. Schimmel is levensgevaarlijk en je kunt ernstige aandoeningen aan overhouden, vooral als je zwanger bent.

  Kijk naar Eco Resort, een en al vocht problemen, echt ziekmakend in een tropisch land als Suriname. Enige waar ze in Suriname goed in zijn is geldklopperij.

  In deze heeft het dit meisje het leven gekost dankzij het roekeloos gedrag van de chauffeur en mogelijk een zeer slecht onderhouden wagen.

  Maar ja, het enige probleem wat deze president zag was een brandend sigaret.

  Dit is Suriname anno 2013


  Maak melding

 5. @LingLong

  Jij kijkt wel heel kortzichtig naar het land. Ik heb 5 maanden stage gelopen in Suriname en als je ietwat slim reist en je mannetje kan staan komen jouw “typische” suriname problemen helemaal niet naar boven. Ik heb ook geslapen in mooie en degelijke lodges en guesthouses, lekker gegeten in goede restaurants, maar die vernoem je niet? Het is jammer dat je een mooi land als Suriname met gastvrije bevolking zo lelijk afschildert en nieuwe stagiaires ontraadt om er heen te gaan. Het klopt dat het beleid en de president niet honderd procent koosjer zijn en ja er is criminialiteit en wangedrag, maar dit komt ook deels door dit beleid en niet alleen in Su is er zulk crimineel gedrag. Ga je stagiaires ook afraden om op stage te gaan in de Filipijnen, waar handel in prostituees ook zo fel aan de gang is? Ik heb vele mensen leren kennen en vele van hen waren niet misselijk, zoals jouw woorden luiden. Een beetje nuancering is dus gewenst. Dank u !


  Maak melding

 6. Zeer spijtig voor het meisje en haar familie.
  Dit soort ongelukken gebeurt vaker, maar dan zijn Surinamers het slachtoffer. En krijgt het weinig aandacht.
  Bovendien is ook de ministerie van verkeer verantwoordelijk. Ze kunnen de chauffeurs beter waarschuwen via borden.
  Soms zie je dat waar een weg opengebroken is voor onderhoud, het bord ‘wegwerkzaamheden’slechts 10 m ervoor is aangegeven en niet 500m eerder. Levensgevaarlijk!!!


  Maak melding

 7. Sommige mensen grijpen werkelijk van alles om hun agressie naar Suriname te uiten. @LingLong heeft een trauma opgelopen. Ga hulp zoeken in plaats hier je agressie te uiten. Ze is dood en door Suriname te verwijten, krijg je haar niet terug. Ik hoop dat je je trauma in de toekomst verder kan verwerken.


  Maak melding

 8. Volkomen eens met linglong,
  Belachelijk dat er nog scholen in Nederland en België bestaan die stagiaires naar Suriname sturen.

  Het land is een verloren zaak door de laxe mentaliteit van de inwoners!


  Maak melding

 9. Touroperators verplichten minimaal een MBO diploma en idem voor alle andere medewerkers (ook de chauffeurs minimaal een mulo diploma)!
  Zo weer je alle analfabeten van de weg!
  Het is wat om in handen te vallen en overgeleverd te zijn aan deze barbaren op de weg!


  Maak melding

 10. @Maat (09.31 uur)…
  …cynischer kan haast niet, jouw nick-name ‘Maat’!

  “een FOUTJE van de chauffeur…”
  (Een zéér grote INSCHATTINGSFOUT van jou)!!


  Maak melding

 11. laten we eerlijk wezen. de stagiaires komen met 2-ledig doel naar suriname, nl. in zekere zin educatieve kennis opdoen en “lekker genieten”. hoe dieper ze – het binnenland – ingaan, des te leuker voor deze dames. met een ieder zijn ze bereid op avontuur uit te gaan. als je risico wil lopen moet je instaan voor gevolgen, thats it. zij zelf is verantwoordelijk hiervoor, niemand anders.


  Maak melding

 12. Dit zat er aan te komen. Stagiaires fietsen veel in suriname maar weinigen zijn zich bewust van de onveilige en gevaarlijke situatie die sommige roekeloze verkeersdeelnemers veroorzaken. Soms onder invloed en soms onverantwoordelijk rijgedrag. Condoleances aan de nabestaanden.


  Maak melding

 13. @linglong
  Je hebt helemaal gelijk. Ze moesten eens weten hoeveel leerlingen uit Holland ten onrechte met voldoende hun stage afronden waarvoor ze in natura moeten betalen.

  Suriname is geen paradijs, echt niet….

  Willen jullie zeggen dat het een kwestie is van foutje bedankt? Ja hallooooooo er is iemand aan het roekeloos gedrag van die chauffeur overleden.

  Suriname en zij die mij tegenspreken:

  Nou houd eens een controle en doe eens een bloedtest… u zult zien dat zeker 80 % van de chauffeurs vol zitten met coke. Ditzelfde is van toepassing op de Surinaamse agenten, coke, maruhana en en andere troep. Vooral op de avonden.

  Dus kom me geen onzin vertellen dat Suriname zwart wordt gemaakt.

  Moet je je studenten sturen naar zo een corrupt land als Suriname? Wat leren ze daar?


  Maak melding

 14. @Resto,

  Het Nederlandse bedrijfsleven (en overheid) wil op deze manier een invloed krijgen bij de bedrijven: de stagiaires leveren nuttige informatie op over waar en hoe er straks zaken te doen valt en wat er economisch allemaal gaande is in zo’n land. Onderschat dat niet. Bovendien hopen ze dat de studenten contacten opbouwen die ze later gaan gebruiken ten dienste van hun Nederlandse werkgevers.


  Maak melding

 15. Het is beschamend om te lezen hoe on-patriottisch sommige posters hier zijn. Ze zullen misschien ooit in Su geboren zijn maar hebben het land reeds lang geleden achtergelaten en hebben waarschijnlijk en andere nationaliteit. Vinden jullie het vreemd dat de mensen in Su anders tegen dingen aankijken dan jullie?

  Wat ook opvalt is dat het min of meer dezelfde posters zijn die een hetze tegen Su en haar Pres. voeren. Als je zegt en voelt dat je Surinamer bent dan hoort er toch een bepaalde gedragscode te zijn, je kan toch onmogelijk alles wat je maar kan misbruiken aanpakken om het land in diskrediet te brengen. Vinden jullie het niet beschamend dat een buitenlandse ex-stagaire Sur. moet verdedigen tegenover jullie?

  Jullie zijn de grootste schande voor het land en volk van Suriname!!


  Maak melding

 16. Debbie studeerde aan de Hogeschool Tio en werkte in Paramaribo in de toeristische sector.

  Debbie kwam zondag met de andere stagiaires terug van Ston-eiland, een recreatieoord op ongeveer 100 kilometer van de hoofdstad Paramaribo. Bij een afdaling in Brokopondo zouden de remmen van de bus het hebben begeven, waarna het voertuig over de kop sloeg. Ze overleed op weg naar het ziekenhuis, aldus Dagblad Suriname.

  Stage bij Blue Frog Travel

  De meisjes liepen stage bij Blue Frog Travel. Daar waren ze bezig met de voorbereiding van het Carifesta festival.

  http://www.bluefrog.travel
  Dat is een organisatie die dus in de jungle werkt.

  Fantaseer dus niet.
  Het roekeloos rijden is typisch surinaams machogedrag.
  Zelfs bij de grootste taxibedrijven van Suriname is het gedrag van chauffeurs beschamend.

  Een advies; Ga nooit in een auto bij een Surinamer zitten en als het toch moet spreek hem dan onmiddelijk aan op zijn rijgedrag.
  Ik mag hopen dat de Nederlandse regering nu eens eindelijk begint met de mensen die suriname bezoeken goed voor te lichten.

  Begeef je nooit in het donker op straat.
  Meisjes altijd in een groepje een taxi nemen.
  Neem nooit pakjes mee voor een familielid in Nederland.
  Ga niet zonder een goede en vetrouwde gids buiten Paramaribo op stap.
  Vertrouw de politie niet. Ze zijn corrupt.

  De grote baas van Suriiname en zijn kornuiten zijn moordenaars en dieven dus wat kan je dan van het personeel verwachten?


  Maak melding

 17. @Abaisa,

  Het is evenzeer beschamend en onpatriottisch om te lezen dat een Surinaamse partij, de VHP, wordt uitgefoeterd als racistisch en Hindoestanen als racisten worden neergezet. Als dat jouw patriottisme is?
  Je zaait zelf verdeeldheid door dat te doen. Kritiek op de NDP is onpatriottisch, kritiek op de VHP is patriottisch, terwijl beide Surinaamse partijen zijn.
  Waar hebben we het dan over?


  Maak melding

 18. @Tedje

  juist, je spreekt mijn taal.

  De Nederlandse overheid moet haar inwoners beter informeren. Er is niets veilig in zo een bananen republiek.

  Ik persoonlijk vind Suriname geen eens een vakantie land wat je veilig kunt noemen. Je moet overal alert blijven. De vraag is of je al die kosten gaat maken waarbij je leven mogelijk gevaar loopt. Vele Nederlanders hebben het niet kunnen navertellen.

  Vooral Nederlanders zijn de melkkoeien voor Suriname. Kennelijk moet het een paar keer goed misgaan voordat de Nederlanders goed nadenken.

  Zij die denken dat het ooit goed komt met Suriname… het blijft een illusie!

  Kijk maar naar de veiligheid, wat moet je in een land waar de kans zeker 80% aanwezig is dat je iets overkomt als je alleen over straat loopt. Zelfs overdag mag je goed op je hoede zijn laat staan op de avonden!

  Meestal zijn het vriendjes of soortgenoten van Brunswijk!


  Maak melding

 19. O ja, vertrouw NOOIT op de politie, stuk voor stuk corrupte criminelen. En denk niet dat je op rechter en advocaten kunt vertrouwen en pas vooral voor Rechter Charan en advocaat Frank Truideman


  Maak melding

 20. grappig om te zien hoeveel su – haters hun kostbare tijd nemen om op een site, nota bene een ‘Surinaamse site’, het land en haar inwoners zwart te maken.

  if u don’t like something move on! Ga naar Cuba or whereva maar zit niet te zeiken over jouw pech.

  of mss zit er achter alle vuilsmijtterij toch de enorme LOBI voor dit OH ZO PRACHTIG land hmmm?

  still a lobie de

  en I know dat bepaalde van de poppetjes hierboven weer zullen reageren. I say Bring it on schatjes. mwah


  Maak melding

 21. Het feit dat deze stagiaires op HBO niveau van vooral het PABO in Nederland toestemming krijgen om “stage” te lopen in SU zegt voldoende over het niveau van het PABO dat meer een soort giechelende meisjes school is geworden. Ze zijn vooral goed in het maken van kleuter tekeningen op het bord maar rekenen en spellen kunnen ze tegenwoordig niet meer. Dus is het veilig om stage te lopen op een basisschool in SU waar het niveau nog lager is.

  En het zal niet lang meer duren of de eerste stagiaire komt om in het verkeer op de fiets. Het is drama hoe ze in SU autorijden. Verkeersinzicht ontbreek in SU en van de dode hoek hebben ze al helemaal niet gehoord. Maar vind je het raar: theorie examen vindt plaats op een schoolbord en een stuk krijt.


  Maak melding

 22. Misselijk wordt ik van vele van jullie reacties. Geklaag en gezeur, verder dan dat kijken jullie niet. Er weleens aan gedacht dat het ook een stukje eigen verantwoordelijkheid bij ligt? Ik heb een jaar stage gelopen in Suriname en ik zeg je eerlijk; ik heb me nog nooit onveilig gevoeld. Maar het is hoe je er zelf mee omgaat; nee ik ging niet savonds alleen over straat, ja ik nam vaak veilig een taxi, ja ik kijk wel uit met de vele jongens die je tegenkomt. En JA, ik heb de tijd en ervaring van mijn leven gehad! Ook dat biedt Suriname.. Het is triest dat het nu zo in het nieuws komt en ik geef al mijn steun en kracht aan de familie van Debbie. De weg is daar gevaarlijk, of je nou te hard rijdt of niet, ik ontken niet dat het de schuld is van de chauffeur, maar er wordt direct weer zoveel bijgehaald over Suriname wat totaal irrelevant is in deze situatie. Mensen zijn blij dat ze weer een reden hebben om te klagen lijkt het. Je zou, in plaats van het klagen en zeuren, ook kunnen nadenken over eventuele hulp die je het land kan bieden, of kunnen jullie hersencellen dat niet aan?!


  Maak melding

 23. 19 juni 2013

  Zeer spijtig dat dit heeft kunnen gebeuren.
  Aan familie en vrienden sterkte toegewenst.

  Maar Srika heeft ook een opmerking.

  Vorige week is een toerist uit Suriname door de politie van Amsterdam aangehouden en later dood in de cel aangetroffen. Althans dit heb ik begrepen.

  Beste forumhouder, het geval in Den Haag, doodschieten jongen op het perron, is door u hier op dit forum breed uitgemeten. Waarom dit geval niet? Misschien door een gedrag in perceptie?
  Srika


  Maak melding

 24. @pff: ik ging niet savonds alleen over straat, ja ik nam veilig een taxi, ja ik kijk wel uit met de vele jongens die je tegenkomt.

  Dat is nu net waarom het onveilig genoemd wordt: dat je ’s avonds niet alleen op straat kan, dat je een taxi MOET nemen, dat je geen enkele jongen kan vertrouwen.

  In feite toon je aan dat het NIET veilig is, terwijl jouw verkeerde conclusie is dat het veilig is. Je hebt in feite allerlei VEILIGHEIDSMAATREGELEN genomen omdat het onveilig was/is.


  Maak melding

 25. het kan gebeuren, ook in NL is laatst bij een brute politiegeval een surinamer doodgegaan, shit happens. lekker belangerijk. haar tyd was er..dat na libi
  vervelend en lastig.. ik heb gezien hoe die stagaires en buitenlanders in Su zich voor goedkoop als mogelijk alles voor elkaar willen fixen, dat gaat een keer fout natuurlijk… deal with it…. de dood kan je niet flashen..anders was t in tatta gebeurd door een mocro bijvoorbeeld hahaha…


  Maak melding

 26. Als bewoner of vakantieganger in Suriname moet je ervoor zorgen niet ver van hulpposten in de problemen te geraken zoals een verkeersongeval of ander incident.
  Want de medische voorzieningen zijn slecht en de hulp laat lang op zich wachten. Paramaribo zijn ze niet op tijd laatstaan in het verre binnenland. Voor hartpatienten een duidelijk advies. Er moeten meer medische posten komen in toeristische gebieden en voor de binnenlands bewoners.


  Maak melding

 27. @Ali Karamatali

  Als je hier ziek wordt, dan ga je direct dood.
  Ze pleuren je bij AZ in de gang, mensen gaan als ratten hier dood.
  Wie geen geld heeft is ten dode opgeschreven, walgelijk…………


  Maak melding

 28. from the many reactions here would I be safe to conclude that there are zero traffic fatalities in Holland ?

  If so you all might want to let the rest of the world know what the secret is.

  Sh1t happens, zelfs hier in de states gaan jaarlijks 100000+ dood door verkeers ongevallen. So stop being racist ignorant bigoted a$$holes. It was an accident.


  Maak melding

 29. Precies dit schreef ik eerder… roekeloosheid van de chauffeurs en slecht onderhouden auto’s……….
  Dit alles te wijten aan een land met haar beleid die te slap is. Daarom roep ik u op om eerst na te denken voor u naar Suriname gaat om stage te lopen. In Suriname zijn jullie niets anders dan een lustobject. Ze willen je graag paaien voor seks, zogenaamde relatie voor een paspoort, desnoods je prostitueren in Suriname of willen ze een pakketje voor hun oma in Holland met je meesturen nadat ze je hebben laten geloven dat ze echt verliefd op je zijn. Een misselijke volk en jij zit met de gebakken peren.

  Wat is nou goed in het land?

  Ga maar na hoeveel regels er in Suriname zijn.
  Kijk naar Zeelandia Suite, peperduur, maar de meeste kamers zijn beschimmeld. Schimmel is levensgevaarlijk en je kunt ernstige aandoeningen aan overhouden, vooral als je zwanger bent.

  Kijk naar Eco Resort, een en al vocht problemen, echt ziekmakend in een tropisch land als Suriname. Enige waar ze in Suriname goed in zijn is geldklopperij.

  In deze heeft het dit meisje het leven gekost dankzij het roekeloos gedrag van de chauffeur en mogelijk een zeer slecht onderhouden wagen.

  Maar ja, het enige probleem wat deze president zag was een brandend sigaret.

  Dit is Suriname anno 2013


  Maak melding

 30. @ Calexico

  Ja ja en jullie bekijken dan alles anders vandaar dat er nimmer een verbetering komt.

  Het wordt alleen maar erger en erger en erger en met zo een moordenaar als president is vooruitgang slechts een illusie.


  Maak melding

 31. allemaal lopen te lullen over su, maar zelf hebben ze niet te vreten in Tatta, stelletje armoedzaaiers.
  rot op waarom kom je dan naar Suriname.. blijf lekker in je landje daar ver weg met al die pedofielen en flikkers… stelletje tuig


  Maak melding

 32. Wat een onzin wordt hier geschreven zeg…. 80% van de surinamers aan de coke??? Kom op zeg, ik moet de eerste nog tegenkomen…. Zijn dit allemaal oordelen van mensen die denken dat ze alles weten? Of van mensen die daadwerkelijk gewoond en geleefd hebben hier??? Al deze bullshit waar jukllie over schrijven heb ik hier niet gezien,… Kortzichtige mensen zijn jullie, echt ongelooflijk!!!

  En zal je dit vertellen:

  SURINAME IS WEL EEN PARADIJS,……

  Hier tenminste niet van die bet-weterige mensen, jullie weten helemaal niets, kom hierheen en oordeel dan, maar das moeilijk he bij jullie!!! je hebt wat gehiird en Boem gelijk een mening, zonder dat je weet wat er heeft gespeeld!!!! Al die negatieve mensen zijn ECHT TE TRIEST VOOR WOORDEN!!!!!!!! Ga vooral WEL in Suriname stage lopen, wees voorzichtig, ja, maar dat moet overal!!!!! Er gebeuren meer ongelukken met dodelijke afloop, ook in Spanje en Frankrijk… Nu maar gelijk die landen ook bannen….. Al; die kritiek en gezeur, sooooooooooooooooooooooo nederlands weer, Jullie zouden allemaal met je gezeur eens een keer een tijd daar moeten doorbrengen, het is het meest fantastische land van de wereld en ik kan niet wachten om Nederland met al die zeikers de rug toe te keren en hier voor altijd te komen wonen

  Suriname is PARADISE!!!! Luister niet naar al die domme mensen die alles denken te weten, maar ondertussen geeneens gedag durven te zeggen tegen hun buitenlandse buren….. Typisch weer dit!!! Bah bah…


  Maak melding

 33. Wat een haters,…. Echt triest, hebben jullie echt niets beters te doen, dan het paradijs afzeiken??? Is nederland zo okee dan nu?? Kom op, de kinderen kunnen niet eens meer rekenen, dat krijgen ze weer op de HBO, omdat ze onderontwikkeld zijn,… Wie is dan de bananen republiek: nederland of Suriname??? het is veel dommer dat het niveau zo verschrikkelijk zakt in een land, In Su kan het alleen maar beter worden!!!!!


  Maak melding

 34. @Ellen Plasman, ik lees en hoor steeds dat SU een paradijs is. Mag ik eindelijk eens van u weten in welk opzicht SU een paradijs is ? Ik ben vaak in SU en erger mij dood aan het zwerfvuil, de dode dieren die dagenlang langs de weg liggen, de criminaliteit, de raciale tegenstellingen, de armoede enz. Natuurlijk is het in Nederland ook niet meer wat het geweest is maar overal gaat het toch minder ? Ja, Ellen in Nederland is het niet oké daarom ook willen tienduizenden zo graag naar Nederland toe vluchten. Ik heb ze liever naar het paradijs dat alleen in jouw hersenschim bestaat.


  Maak melding

 35. Suriname is een PARADIJS!!

  Alleen gaat het land naar zn verdoemenis door de zielige geweldenaren in politiek die alleen weten wat hebzucht is.
  Waar zal ik beginnen?
  1 moordenaar Deisire Delano Bouterse
  2 De domste van alle politici, Boerki Ronny Bruinswijk
  3 wachtend tot aan zijn dood in het parlement bet-overgroot opa Paul Somohadjo
  4 armste der armen Dilip Sardjoe
  5 opkoment talent Ashwin Adhin
  en ga zo door

  Ja. Suriname blijft een Paradijs


  Maak melding

 36. Laatste twee welen veel met de taxi gereden hier, en de meeste rijden prima. Had zondag echter een kamikazepiloot die maar twee standen van het gaspedaal kon, helemaal naar beneden of helemaal los. Toen hij een noodstop moest maken voor een afslaande auto en dat op 30cm haalde ben ik maar uitgestapt…. Taxi 1660 rijden wel netjes, hebben ook een handige App waarmee je ze online kunt bestellen, en ook zien hoelang het duurt voordat hij er is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.