Bewustzijn Surinamers over kosten zorg ‘laag’

32

PARAMARIBO, 17 jun – Het bewustzijn dat ziekenzorg een aardige cent kost en dat iemand de rekening moet betalen, is laag ontwikkeld bij de doorsnee Surinaamse burger. Een groot deel van de bevolking laat de staat voor de kosten opdraaien via de gratis ‘on- en minvermogenkaart.’ Suriname staat nu aan de vooravond van de introductie van een nationaal zorgsysteem.

Dat nog aardig wat koppijn bezorgen. Mensen moet als het ware worden bijgebracht dat zorg geld kost. Nog belangrijker is het laten doordringen van het besef dat iedereen een bijdrage heeft te leveren. “Dat bewustzijn is nu heel laag. Zestig procent van de Surinamers is nu niet verzekerd en laat het er maar op aankomen dat de overheid opdraait voor de kosten van behandeling”, zegt Javier Asin van overheidsadviseur KPMG tegenover de Ware Tijd.

Er zijn lui die pas een on- en minvermogenkaart aanvragen als ze al onder behandeling zijn. Dit soort mentaliteit breekt de cliënten van zorgverzekeraars lelijk op. Als belastingbetaler worden ze ook nog dubbel gepakt. “Hun premies zijn hoger, omdat de rest niet mee betaalt en de behandeling van niet verzekerden komt van hun belastingcenten”, aldus Asin. Het nationaal zorgsysteem moet de praktijk doorbreken. Alle deelnemers zijn verplicht zich te laten verzekeren.

Bekijk ook:

32 REACTIES

 1. Bewustzijn Surinamers over een integere president is ook laag. Zie hun stemgedrag. In Syrie en Turkije gaat men de straat op voor democratie en vrijheid. De dood nemen ze op de koop toe. In Suriname staan ze maar al te graag in rij voor een bordje bruine bonen van DDB. Schaamteloze volk.


  Maak melding

 2. wat goed dat hr.asin deze zaken nuchter vaststelt en ze onomwonden uitspreekt. wij su’s weten dit al langer en we hebben zoveel ( vaak emotionle) redenen om dit ‘ niet te zien of uit te spreken ‘. iets ertegen doen is dus helemaal ondenkbaar. aanvullend mag ik ook wel stellen dat genoemde zaken ook (vooral ?) bij verzekerden, en dan met name szf-ers, hoogtij vieren. verplichte verzekering met steeds een eigen bijdrage, zou de overconsumptie misschien kunnen helpen indammen.


  Maak melding

 3. Hoe die arme schooiers zich redden is niet mijn zaak zolang ik maar mijn levensstijl
  kan behouden vind ik alles best, zo ging het al jaren.Vanaf nu roepen dat de burgers geen
  verantwoordelijkheid wil nemen is te zot.
  Voor succesvolle aanpakken moeten drempels worden overwonnen de hoogste
  drempels liggen bij beleidsmakers en bestuurders


  Maak melding

 4. Ach,boldewijn niet kwalijk nemen.
  Bouta en Abrahams bv hebben een on-en minvermogenkaart van CUBA,en wie draait op voor de kosten?!DE STAAT SURINAME!
  Somo die hier met vakantio is heeft een on -en minvermogenkaart van Djakarta , wie draait op voor de kosten?
  DE STAAT SURINAME EN DE BELASTINGBETALERS ,WIJ DUS!!


  Maak melding

 5. Ray waarom verhuist je niet naar India,daar heeft een vrouw 20jr in de gevangenis gezeten,omdat ze de borgsom van 180 dollar niet kon betalen,Suriname is een paradijs voor ons geweest.Dank zij sur zit je in nederland,als ik jou was zou ik wat zachter piepen.


  Maak melding

 6. Surinamers weten allang wat “goede” zorg kost, want als je in het ziekenhuis niet direct steekpenningen betaald, weigert de dienstdoende arts je meestal te helpen.

  Ik spreek uit ervaring.


  Maak melding

 7. Het bewustzijn van een gedeelte van het Surinaamse volk is heel laag, wat al eerder is gebleken uit het stemgedrag in 2010, want anders zou je nu niet met een moordenaar en drugsdealer als president opgescheept zitten.


  Maak melding

 8. Zeg donder op met dit gelul, nu willen wij weer een mordern zorgsysteem en het invoeren van arbeidsomstandigheden wet en van het minimum loon kon allemaal niet omdat Suriname nog niet klaar voor was?

  Nou mensen, die kaart van on en min vermogen is jaren misbruikt door mensen die wel konden betalen omdat ze hun vriendjes bij de overheid hadden zitten.

  Of gingen ze op een kaart van een familielid naar de dokter.

  Dit systeem gaat alleen werken als iedereen maar dan ook de vrienden van Bouterse verplicht wordt verzekerd.

  De vraag is of je iedereen kunt verplichten!

  Een ieder heeft het recht om zich NIET te verzekeringen en is de overheid van rechtswege verplicht om een patiënt de noodzakelijk hulp te verlenen indien er gevaar te duchten is voor het leven van die onverzekerde patiënt!


  Maak melding

 9. @Rabinder zoiets

  Begin mij eerst te vertellen waar in Suriname India ligt of waar in India Suriname ligt!
  Ik vraag dat omdat de laatste dagen enkelen graag de indiaase kranten berichten copieren en aan copy en paste doen hier!!

  Rabinder ,de heilige koe,
  Ik ben mijn voorouders heel dankbaar dat ik een goeie leven leidt ergens anders in de wereld,en dit allemaal dankzij mijn voorouders uit India,

  En je hoeft geen pseudo hindostaan hier te komen uithangen,Trots op India lijkn je bepaald niet te

  Ik ben mijn voorouders heel dankbaar dat ik ergens anders behalve in India zit!!
  Vanwege


  Maak melding

 10. @Rabinder zoiets

  Je kan ophouden de pseudo hindostaan hier te spelen okay!
  Dat wij in ‘paradijs’ Suriname wonen volgens jou wil niet zeggen dat wij makke lammetjes zijn .We zijn niet Stom ,blind of doof ,okay!!
  We hebben een STEM en we laten ons stem horen.
  Bovendien ben ik een geboren Surinamer met de surinaamse nationaliteit !!


  Maak melding

 11. SU is een rijke land.
  Het rijkdom moet onder het volk/burgers verdeeld worden.
  Als de Pres DDB/Regering aan een ieder die geen SZF kaart hebben en dat gratis (op staatskosten) wil geven is een heel goede zaak.
  Het is een versterking van de Particuliere Productie sector, omdat het een mode was dat een ieder in de eerste instantie een werk zochten bij de overheid voor de belangrijkste zaken nml Gratis geneeskundige behandeling en pensioen gelden, terwijl dit bij particuliere sector niet mogelijk is.
  Note: Zie het als een donatie dat de Regering aan het arme volk wilt geven, waardoor het volk tevreden wordt en deze Regering blijft volop ondersteunen.
  Opmerking: Mr J.A U bent momenteel fout bezig(demotivatie) en Uw inzicht keur ik helemaal af. U bent bezig het beleid v/d Regering duidelijk te frustreren.


  Maak melding

 12. voor het week-end is de moordenaar huigelaar lieger bedrieger naar haiti vertrokken op kosten van de belasting betaler..

  de vele vele reizen die hij maakt,wat kost het het land sme..

  wat heeft hij bereikt voor het land ,wat voor successen heeft hij behaalt..

  uitleg graag..

  ik vind dat alle suris ongeacht zijn afkomst die allen een on-minvermogen kaart hebben vrij-willig verplicht zijn een bij drage te betalen voor die kaart elke maand..

  minimaal honderd srd per maand en verder geen gelul..


  Maak melding

 13. Goed beschouwd is het helemaal niet zo vreemd dat arme Surinamers zo denken;
  1. Als het in Suriname mogelijk is om als assembleelid of minister (ook de wegwerp ministers uit de revo. tijd), een pensioen te krijgen, dat niet pas op je 60ste ingaat, maar meteen, je hoeft slechts een jaar als zodanig geregistreerd te staan, dat is voldoende, je hoeft zelfs nooit een vergadering te bezoeken, je hoeft nooit quorum te verlenen, je hoeft je mond nooit open te doen tijdens de weinige vergaderingen die wel gehouden worden, dan kun je de hele tijd slechts knikkebollen en af en toe moet je ja knikken wanneer de baas een wet die in zijn voordeel is, doorgedrukt wil krijgen.
  2. Als het mogelijk is voor de vrouw van de president, die verder niets hoeft te presteren, op het moment dat haar man president wordt, meteen srd 6000,- in de maand te ontvangen.
  3. Als het mogelijk is dat alle stafambtenaren die door een vorige regering zijn benoemd, met behoud van hun salaris, thuis op een houtje mogen bijten

  Dan is het toch niet vreemd dat men tot de conclusie komt dat de regering ergens een onuitputtelijke geldbron heeft, laat de regering daarom ook maar opdraaien voor de ziektekosten van de arme mensen, die hebben immers geen onuitputtelijke geldbron, die zijn de laatste tijd, door toedoen van deze zelfde regering, chronisch skeer.


  Maak melding

 14. Dat komt ervan als het volk in alles maar halfjes of helemaal niet wordt voorgelicht. Geen enkele overheidsdienst doet echt aan voorlichting, behalve als ze weer waardeloze propaganda kunnen maken.


  Maak melding

 15. @Koos

  Inderdaad, bewust zijn of worden is een illusie in Suriname. Het volk is besmet met hebzucht en 90% vertoont of heeft trekjes van Borderline.

  Ze kunnen een ding goed:
  Bewust met je kletsen, je vertrouwen winnen en daarna toeslaan. Helaas moet ik nog steeds 2x pj naar Suriname ivm werk, maar voor derest…. het volk kan me gestolen worden. Misselijke mensen, graaien, oplichten, moorden, de boel belazeren, all over the world het zelfde verhaal met dit volk.

  In Nederland wonen er ook genoeg van, Surinaamse agenten, ambtenaren in verantwoordelijke functie’s, accountants, advocaten en ga zo maar door en door en door…ik vertrouw deze mensen voor geen cent! Geen lettergreep geloof ik uit hun monden.

  Mijn privé leven is geheel Surinamers en na het overlijden van mijn ouders, nu ook familie vrij.

  Ik moet NIETS van de Surinamers en ik houd ze letterlijk buiten ons bedrijf. Er zullen ongetwijfeld ook normale Surinamers bestaan, maar ik ben ze nog nooit tegen gekomen!


  Maak melding

 16. ZE merken dagelijks aan de lijve wat het leven kost.
  Maar als ze bestuurders, ministers, etc met geld zien smijten vragen ze zich af:

  Voor wie moet ik zuinig doen, ze stoppen wat overblijft in eigen zak of vriendjes bevoordelen.

  Als de leiding van het land doet als of hij niet kostenbewust en om de haverklap naar het buitenlands reist, vragen ze zich af wanneer er resultaten zullen zijn.

  Als de regering een motto voert van “zuinig zijn met staatsmiddelen, zuinig zijn en niet allerlei onnodige speeltjes aanschaffen voor het leger, politie, hoge ambtenaren, waardeloze projecten etc, zullen ze het goede voorbeeld volgen.


  Maak melding

 17. =Het verschil tussen de SuriNeds en de Surinamers is het volgende.

  -In Nederland weet een ieder dat je keihard moet werken om belasting te betalen, behalve de zieken en de personen die echt niet kunnen werken.
  -Zelfs mensen die een uitkering ontvangen betalen belasting.

  =In Suriname heeft 60% een on- en minvermogenkaart.
  Het is een grote groep en vaak genoeg willen ze alles gratis hebben.

  ==Zie maar wat Brunswijk heeft beloofd als je op hem zou stemmen. EEN GRATIS DOKTERSKAART!!!!!!

  =Zwartwerken en vriendjes politiek maakt het land kapot.


  Maak melding

 18. Henk Molenaar ze hebben idd geen eergevoel. De paarse meute zien zichzelf als patriotten intussen verkopen ze het land voor een appel en een ei aan de canadezen en de chinezen. Henk, surinamers zijn materialistisch ingesteld. Ze dachten allemaal dat ddb hun rijkdom zou bezorgen. Inmiddels weten we nu wel beter.


  Maak melding

 19. Beste Jenke:

  Er wonen meer dan 10,000 Surinamers illegaal in Nederland….blijkbaar is Nederland zo slecht nog niet en Suriname niet zo goed


  Maak melding

 20. Beste Koos

  Surinamers willen alles voor niks hebben. Zo zit leven niet in elkaar. Heb je wel eens een Surinamer een voorschot gegeven of vooruitbetaal voor een klus?

  Die zie je NOOIT meer.


  Maak melding

 21. Ons loon is net genoeg om te eten en de bus te betalen. De huizenprijzen in Surinem zijn alleen te betalen door mensen die uit Nederland komen of met illegale zaken bezig zijn. Moeten we nu ook ziektekosten gaan betalen.


  Maak melding

 22. er zijn betere concepten als het om zorg gaat”het is heel simpel”deze simpele en doeltreffende manier is niet voor euro-nl toepassingen(jullie weten toch alles)maar voor su toepassingen.


  Maak melding

 23. Ayurved in Suriname brengt de kostenpost met zeker 50% omlaag. De meeste kwalen vereisen geen chirurgische ingreep. Ayurved is hier geweldig geschikt voor. Geen bijwerkingen, geen dierlijke componenten, geen chemische vergiftiging. Wel goed resultaat.


  Maak melding

 24. het artikel in de krant had het over niet willen betalen voor ziekenzorg en kijk maar hier boven wat wij su’s ervan hebben gemaakt > zo doen we steeds met bijna alles : draaien, verdraaien, allerlei onzin erbij halen en uiteindelijk duiken in kulturu sani’s. marron-sani werd al gepromoot door de vorige min.VG en is nu compleet van de baan >> andere oplichters stonden al in de rij om te profiteren met gebeden, plantendelen, naalden en dergelijke en eentje heeft zich al officieel gevestigd onder zijn broeders in kwatta. wel : reguliere artsen maken je misschien armer maar beter (of dood), de zogenaamde helers en genezers maken je veel armer + verergeren en verlengen je ellende op een sadistische manier. kijk maar eens op de website van de nederlandse vereniging tegen de kwakzalverij of denk eens aan sylvia millecam en haar kulturu-bewuste toenmalige vriend.


  Maak melding

 25. het meest doorslaggevend van alle opmerkingen is van dhr ‘; het is nietwaar
  verantwoordlijkheden nemen en bewustwoordig is nog een taboe


  Maak melding

 26. Overconsumptie???Van de Zorg?? Goh laten we vandaag is naar de dokter gaan ipv naar de kroeg, leuk gezellig, zulke onzin hoorde ik niet vaak.
  Toch eens na laten kijken. Mensen maken niet voor hun lol gebruik van de zorg maar omdat ze het nodig hebben. En als ze het te duur maken en de te veel genoten consumptie kan niet meer betaald worden dan gaan mensen telaat gebruik maken van de zorg en zullen ze er in een later stadium komen als ze te laat zijn of nog zieker, wat het per saldo weer veel duurder maakt om te behandelen.ZORG IS ER VOOR ALLE MENSEN OOK ARME MENSEN VOORAL ARME MENSEN!!!!!
  Mensen zetten een regering neer om dat te regelen op een goede manier zonder met je portomenee te moeten zwaaien. Daar betalen we goed en veel voor via diverse belastingen!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.