Onthulling slavernijmonument in Rotterdam

34

Sinds 2002 staat het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam en sinds vanmiddag heeft ook Rotterdam een eigen slavernijmonument. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken verrichtte vanmiddag samen met loco-burgemeester Karakus de onthulling van het nieuwe monument in het Rotterdamse Lloydkwartier.

Het monument dat ontworpen is door kunstenaar Alex da Silva, is opgetrokken uit allerlei soorten staal en lijkt op een schip met vormen van een muzieksleutel en dansende figuren. Volgens de in Angola geboren Da Silva wordt daarmee de overgang getoond van het ene naar het andere tijdperk.

Het beeld markeert de geschiedenis precies op de plek waar slavenhandelaren hun handel dreven in vuurwapens, aardewerk en sterke drank richting Afrika. Die ladingen werden daar vaak geruild tegen slaven die direct naar Suriname werden gebracht en verkocht. De slaven kwamen dus niet naar Rotterdam zelf schrijft RTV Rijnmond.

34 REACTIES

 1. Srika .dus helemaal niet prachtig.
  Is er een monument in Afrika op de plek waar men in de schepen geladen werd? Ontbreekt dat wegens tekort aan subsidie?


  Maak melding

 2. nee een tekort aan geld, voorheen ruilde ze slaven voor drank. Nu gebruiken ze daar ontwikkelingsgeld voor om drank te kopen. Dus geen geld voor een monument


  Maak melding

 3. @Zoe er staan langs de gehele west afrikaanse kust (en ook de oost afrikaanse) monumenten ter herdenking van dit verschrikkelijke gebeuren. Er staat ook een levensgroot monument aan de slavenkust in Quidah die daar staat namens de gehele wereldbevolking (neergezet door de Unesco)

  Algemene ontwikkeling is geen luxe hoor.


  Maak melding

 4. wat hebben de nazaten aan een monument, als men nog systematisch wordt gediscrimineerd, en achtergesteld wordt van hoogwaardig onderwijs, en neger, allochtoon en etnische minderheid genoemd wordt? zo laaghartig is nederland ook weer. wij moeten met z’n allen nedeland behoorlijk onder druk zetten, zelf als er voor gestreden moet worden om ons te rechtvaardigen i/d strijd, want met praatjes is dit probleem nog niet opgelost. het wordt tijd om echt actie te ondernemen tegen deze duivelse plannen van de duivel in z’n witte jurk.


  Maak melding

 5. @Orendini
  Elk mens is een racist…
  We hebben steeds de neiging om de vinger naar een ander te wijzen..
  de hindoestaan zegt kafri
  de creool zegt koeli
  wie discrimineert wie…


  Maak melding

 6. @jenke
  Je zegt:”Algemene ontwikkeling is geen luxe hoor”.

  Maar je zou dat wel denken vooral als je iedere dag dit forum bezoekt!
  Je komt wat tegen! 😳


  Maak melding

 7. @Roy
  Elk mens is een racist … omdat de hindoestaan zegt kafri en de creool zegt koeli?

  Wat ben je oppervlakkig,simpel en onnozel tegelijk!
  Koelie en kafri zijn scheldwoorden,die weliswaar pijn doen maar verder geen noemenswaardig leed veroorzaken!
  Noem je dat racisme?
  Racisme ligt vele malen dieper.

  Racisme of raciale discriminatie is voor mij de houding bij elke vorm waarvan iemand bewust(versterkt door de opvoeding) dan wel onbewust (niet door de opvoeding,maar een kwestie van karakter)op grond van zijn etniciteit(c.q. huidkleur) uit superioriteit,afkomstig van en veroorzaakt door vooroordelen als inferieur beschouwd wordt hem/haar daardoor wegzet en (hem/haar) conform naar (be)handelt.


  Maak melding

 8. Deze slavernij monument schiet tekort:
  Alleen maar mannen zonder edele delen aan hun lichaam in dit slavenmonument, waardoor de kunstenaar Alex da Silva de waarnemer/waarneemster wil laten geloven dat vrouwen en kinderen geen slaven waren in die periode.

  Vrouwen en kinderen zijn geen slaven geweest volgens de maker van het slavenmonument. Geschiedvervalsing.

  Weg met dit Slavernijmonument in Rotterdam,omdat het niet de naakte waarheid laat zien.

  kunstenaar Alex da Silva afkomstig uit Angola heeft zijn huiswerk niet naar behoren gedaan en zet de afstammelingen van de slaven voor schut en doet aan geschiedvervalsing. Triest!


  Maak melding

 9. @MEDUSA
  Koelie en kafri zijn scheldwoorden,die weliswaar pijn doen maar verder geen noemenswaardig leed veroorzaken.

  Waar haal jij het recht vandaan ??


  Maak melding

 10. @Passant…
  …zou het kunnen zijn dat kunstenaar Da Silva ‘sexeloze’ figuren als symboliek heeft willen gebruiken??
  Om te voorkomen dat, zoals jij stelt, er dan ook weer de ‘ouden van dagen’ of de baby’s ontbreken??

  P.s. Die zweepslagen op de ruggen van deze symbolen zijn ECHT de naden van een mal…


  Maak melding

 11. @Passant
  Een monument wordt opgericht ter herinnering aan een persoon of een belangrijke gebeurtenis.
  Van het werk van een kunstenaar zou een ieder moeten afblijven.
  Niet voor niets noemt men een kunstenaar een identificatie gevoelige!
  Aan zijn werk kan je hem herkennen.
  Hij stopt zijn ziel en zaligheid in zijn werk;gaat daarbij niet over een nacht ijs maar gaat planmatig te werk en handelt overeenkomstig zijn gevoel.
  Hij wil met zijn werk choqueren,bevreemden en vervreemden,bewondering en verwondering in je oproepen,mensen blij of verdrietig stemmen en ze daarbij tot nadenken aanzetten.

  Deze kunstenaar is uitgekozen en gevraagd en heeft het zo bedacht en zo gebracht ook.
  Jij mag eruit halen wat je wil;die vrijheid heb je.


  Maak melding

 12. EEN KUNSTENAAR IS HIJ DIE ELKE DAG WEER IETS NIEUWS WEET TE CREEERN EN NIET ELKE DAG MET HETZELFDE ONDERWERP KOMT IN EEN NIEUWE VERPAkking !!
  Hoeveel standbeelden of monumenten moeten nog komen die te maken hebben met de slavernij!!!!???
  Is het nog niet genoeg dan!!??
  Als nationaal symbol heb je KWAKOE!!En Kwakoe is meer dan genoeg!!


  Maak melding

 13. Het slavernijmonument en kwakoe hebben de dezelfde associatie. Als men begrijpt wat ik bedoel????
  Noem me geen racist ben zelf een nazaat van ……


  Maak melding

 14. @Ray
  Hoeveel standbeelden of monumenten moeten nog komen die te maken hebben met de slavernij!!!!???
  Is het nog niet genoeg dan!!??

  Wil jij dat voor hen bepalen?
  :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:
  Je zakt nog dieper in de stront weg!


  Maak melding

 15. @Medusa

  Ik zou nog blijer zijn als al de nazaten van de slaven zich vrijwillig zouden opgeven als STANDBEELDEN en een Eigen standplaatsje zouden krijgen . Dan zijn wij van die strontgezeur over slaven standbeelden af/bevrijdt in 1 keer!!
  Hoeveel standbeelden/monumenten wil je Eigenlijk zien!!??
  Waarom maakt je van Suriname niet liever het STANDBEELDENLAND SURINAME!!
  Dan Mogen straks de toeristen uit bv china,cuba,haiti,argentinie,afrika ,Djakarta..het land Suriname komen zoeken tussen al de standbeelden/monumenten !!
  Als het aan jou ligt gaat Suriname liever verloren tussen al de slaven monumenten en of standbeelden!!


  Maak melding

 16. Deze kunstenaar heeft zijn opdracht niet goed begrepen, vandaar dit rotzooi. Ik kan ook een danser in zien of een persoon die met gymnastiek bezig is. Bij slavernij, uitbuiting en onderdrukking zie ik heel andere beelden dan wat dit monument voorstelt of uit beeldt.

  Hij/zij die vind(t)en dat ik ongelijk heb, kunnen zich beter met zwarte kunst bezig houden, want daar zijn jullie goed in, per saldo levert dat jullie alleen maar achteruit gang op, ja toch? Dit is mijn mening en wie het er niet mee eens is, die gaat maar de rest van de middag/avond/dag op het dak zitten bij 40 graden Celsius of meer in de zon.


  Maak melding

 17. Nu een standbeeld, wat is het volgende stap ?
  Roy , wanneer wilders morgen terecht constateert dat gevangenissen in Nederland vol zitten met Marokkanen of Antilianen tuig dan zijn het deze zelfde Figuren die vinden dat wilders een racist is, sterker nog ze vinden het zo erg wat met hun voorouders is gebeurd, maar ze aanbidden de grootste racist, dictator, massamoordenaar en onderdrukker in de geschiedenis van onze republiek SURINAME.


  Maak melding

 18. Zo kan het dus ook, zonder overal te bedelen om een bijdrage…..
  Besluit nemen, ontwerp laten maken, gieten, plaatsen en onthullen. Zo simpel kan het zijn.


  Maak melding

 19. 18 juni 2013

  Wie van jullie was zondag jl. aanwezig bij de onthulling?

  Zonder voldoende kennis van zaken zitten enkelen van jullie maar achter de computer te krullen met jullie lullen.

  Ja, Srika vindt dat de symboliek van de vrouwelijke slaaf niet tot uiting komt in het monument.Dit is het enige minpunt, denkt Srika.

  Voor de rest ziet Srika de geschiedenis van het slavenbestaan duidelijk terug en vertelt het monument ook het treurig verhaal van de slaven, maar ziet Srika, als de toeschouwer, ook het onderlinge respect, saamhorigheid en samenwerking , energie en daadkracht, gericht op een betere toekomst en gericht op de wil om te overleven als (onderdrukte) groep.

  Elementen die Srika op dit forum nauwelijks kan terugvinden.
  Srika


  Maak melding

 20. Nog iets @Passant: over jouw ‘NAAKTE waarheid’, die het monument volgens jou daarmee NIET laat zien…
  …er hadden dus ook nog wat PIEMELS geboetseerd moeten worden??
  Of zag je het nóg simpeler: een man, een vrouw, kind, oud, jong en dus die ouden van dagen plus wat baby’s ‘gewoon’ aan een ketting met haak bungelend aan een boomtak in het Rotterdamse Bos… Is ’t niet, tóch?!

  Trouwens, iets ‘dichter bij huis’ of iets meer bij de tijd, beste mensen…
  …geef eens ’n mening over het monument (Gedenksteen) op Bastion Veere in Fort Zeelandia!
  (Discussie daarover zet héél wat meer zoden aan de dijk).

  Voor de Hollanders of Suri-Neds is er een soortgelijke te vinden in de zijgevel van de Amsterdamse Mozes & Aäronkerk.
  Ik zou -in alle eerlijkheid- wel eens van de fervente discussie-gangers hier op Waterkant.net willen weten, wie bij die onthulling aanwezig is geweest; ooit de herdenking zélf binnen in de kerk heeft bijgewoond of zelfs ’n keer vanaf de 80-er jaren óóit aan de fakkeloptocht bij het Surinaamse Consulaat aan de Cuserstraat heeft deelgenomen…
  (Dán ben je ‘betrokken’ of is er recht van spreken)!

  “We benne benieuwd” (naar: Johnny Kamperveen).


  Maak melding

 21. Het is weer typisch… Als er zogeheten seksloze beelden worden gebruikt dan is de algemene mening dat hiermee ook vrouwen worden bedoeld. Hoezo ‘ook’? Dat duidt al aan dat de beelden (ook al zijn ze zonder piemel en kloten )een mannelijke interpretatie cq uitstraling hebben. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat er typische vrouwelijke figuren (zonder geslachtskenmerken maar wel vrouwelijk) worden gebruikt en dat er dan wordt gezegd: ‘we bedoelen er ook mannen mee’. Het leed van de slavernij is jarenlang ontkend en zo te zien gaat de ontkenning gewoon verder.


  Maak melding

 22. Okay,het is gemaakt door een talib.En die nemen aan alles aanstoot.In de Vliegeraar hebben ze een stelletje dood gestenigd.Gewoon omdat de taliban plezier in schepten.Dus kan deze ‘kunstenaar’plezier in gehad hebben halve mensen te scheppen.


  Maak melding

 23. Ik Radjdjah Surinamer van Indiaase afkomst en ben een troste Surinamer zook…..Spong Nederlander van Surinaamse afkomst maar is en blijft Surinamer.Gewldige kombinatie en mijn hart was trots en ik had tranen bij winst van een surinamer en de SURINAMMSE Vlag en niet de Rood Wit en Blauw.


  Maak melding

 24. Mooie woorden Radjdjah! En een groot compliment aan jou is op z’n plaats, want tussen al de zogenaamde Surinamers die elkaar hier voor vies en vuil uitmaken, laat je zien dat je in staat bent om over de grenzen van ras te kijken. Het feit dat je zo trots en ontroerd bent door de prestaties van een landgenoot, ongeacht zijn afkomst, zou alle negatievelingen op dit forum aan het denken moeten zetten. En dat het je ook niet uit maakt dat het om een ‘Surined’ gaat, maakt dat ik trots ben op jou als landgenoot!


  Maak melding

 25. Vraagje wanneer komt de barbaarse handelwijze van de Nederlanders ten opzichte van de slaven in hun geschiedenis boeken , dat mijn voor ouders werden
  gebrandmerkt als Vee ,weet maar 0,01 procent van
  de Nederlanders
  Mijn School diploma, was niet geldig in Nederland , terwijl ik uit Nederlandse boeken moest leren
  Nu keurt de regering van Nederland gefraudeerde examens goed , die enkele moslim gasten hadden gestolen .. Bij de laatste Euro top in Suriname had de Nederlandse delegatie grootspraak we gaan dit en we gaan dat doen. maar toen ze terug kwamen was het muis stil. van binnen en buiten gewassen door oa Duitsland en België ze moesten hun grote waffel dicht houden over Suriname. Suriname heeft Nederland NIET NODIG


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.