‘Relatie Suriname en India zwaar onderbenut’

33

PARAMARIBO, 15 jun – De betrekkingen tussen Suriname en India zijn zwaar onderbenut. Dit stelt de Indiase ambassadeur Subashini Murugesan. Suriname zou veel meer gebruik moeten maken van de zee aan Indiase expertise op allerlei gebied. Vorig jaar werd nog geen dertig miljoen dollar aan middelen besteed. “Dit kan vele malen meer zijn”, zegt

Aan kredietlijnen is over de afgelopen jaren zo’n zestig miljoen dollar besteed. Het betrof energie, defensie en het gereed maken van bedrijven om te exporteren naar India. Suriname zou moeten aangeven wat het zelf wil. “We willen een idee van wat Suriname nodig heeft. De handelsbetrekkingen kunnen beter, India is een grote markt en heeft veel kennis van mijnbouw en industrie, daar moet meer gebruik van worden gemaakt”, aldus Murugesan.

Bij een juiste afstemming kan meer rendement worden verkregen. Volgens Murugesan is er alle ruimte voor meer intense samenwerking. Suriname zal alleen maar baat hebben als wordt mee gelift met de ervaring en rijkdom aan kennis van de ander. “India heeft een economische groei van zes procent en Suriname groeit met vijf procent. Dat is reden genoeg om nauwer samen te werken.” Het Surinaams Standaarden Bureau krijgt alvast technische hulp van de Indiase evenknie.

33 REACTIES

 1. Ik denk eerder dat India ons nodig heeft. Als India wil investeren in Suriname dan kan dat maar dan onder de voorwaarden van Suriname. De behoeften die Suriname heeft kan India ons niet geven: wegenbouw, woningbouw, medisch zorg, waterbeheersing. Hier zijn de Indiers, met alle respect, niet thuis in. Suriname kan liever bij andere landen aankloppen.


  Maak melding

 2. India kan beter eerst haar eigen interne problemen oplossen voordat ze anderen wil helpen . De armoede daar is gigantisch . Zelfmoord en verkrachting ,zelfs van kleine kinderen , is schering en inslag.


  Maak melding

 3. Ach iedereen wil wat van suriname maar laten we eerlijk zijn wil surinane dat ook . En al wil suriname dat ook, komt dat ten goede voor land en volk of worden de zakken van de boeven in de regering bouterse gevuld. Dit is zoveelste land die wil helpen aande opbouw van su maar tot opheden zien de surinamers alleen maar een toename van chinezen ,vturken en nu indiers. Straks ga je horen , zoveel indiers in suriname. Waar zijn trouwrns de woningen die chiba zou bouwen voor de domme surinamers. Ik heb er nog geen een gezien.


  Maak melding

 4. Ik denk dat op het gebied van o.a. de landbouw en de lokale productie cement, en textiel zouden India en Suriname veel zouden kunnen samenwerken.President Bouterse maak gebruik van de mogelijkheden die India Suriname te bieden heeft.


  Maak melding

 5. India heeft in Zuid Amerika meer belangstelling voor landen als Brazilie,Peru,enz.omdat de bevolkingen van die landen veel groter in aantallen zijn.Men kijkt o.a. naar een grote afzet van Indiase producten in die landen.Suriname maakt men een kleine bevolking weinig kans.


  Maak melding

 6. Als je in de top 10 van de wereld economieen staat, zoals India, dan moet je wel iets kunnen, lijkt mij.

  In de media druipen vaak de negatieve gebeurtenissen door, de goede worden er zelden belicht.

  Het land is niet te vergelijken met welke andere land ook. De diversiteit aan mensen en culturen is zeer groot. In het oosten van het land vindt je anders uitziende mensen dan in het zuiden, noorden of westen.
  Zeer rijken en heel veel armen, topgeleerden en volkomen ongeletterden, de grootste heiligen, maar ook de grootste criminelen. Beschermers van koeien, vrouwen, zwakken, kinderen, dieren en ouderen, maar ook moordenaars en verkrachters.
  Een gevarieerde industrie, maar ook een dumpland van goedkope Chinese producten.
  Het land heeft veel te bieden aan andere ontwikkelingslanden en Suriname moet maar kijken of ze iets willen en wat.


  Maak melding

 7. worden de Surinaamse vrouwen ook massaal verkracht in de bus (dat is ook een kenmerk van de Indiase cultuur.

  @henk,

  Heft te maken met de verwestering van het land.

  Nog geen 20 jaar geleden werd je in elkaar getrapt door het publiek indien je een verkeerde opmerking maakte tegen een vrouw of te lang naar haar keek, laat staan haar aanraakte. Nu kijkt iedereen de andere kant op. Het individualisme (zoals in het Westen) viert er hoogtij.

  De Idiers verkeren in een soort crisis en weten niet goed welke kant ze op moeten: de kant van de individu (het Westers model) of de eigen richting (joint-family) waar de sociale regels veel strenger waren.
  Aan de ene kant wil men ontsnappen aan de oude cultuur met zijn strenge sociale controle, aan de andere kant weet men niet goed om te gaan met de individuele vrijheid dat het Westerse model brengt: pornografie, egoisme, sexuele overbelichting etc. Ook vele Westerlingen in het Westen verzuipen in dit model.

  Grote tegenstelling tussen de steden (alles kan) en het platteland (traditioneel).

  De verkiezingen volgend jaar zullen een idee geven welke kant het land op wil.

  Niettemin gaat het land, met een jonge bevlking, een grote rol op het wereldtoneel spelen in de toekomst. Steeds meer gestudeerde Indiers zullen gaan werken in andere landen, omdat daar tekorten aan opgeleide jonge mensen zal ontstaaan.


  Maak melding

 8. In Zuid-Afrika worden iedere dag 175 vrouwen verkracht.

  48 verkrachtingen per uur in Oost-Congo

  en zo kan je doorgaan (google)

  Harde cijfers
  In het Westen geloven we graag dat seksisme en geweld tegen vrouwen aan het verleden toebehoren. Alleen in verre oorden met vreemde religies worden vrouwen onderdrukt en is seksueel misbruik een structureel probleem.

  Deze opvattingen worden echter tegengesproken door de criminaliteitsstatistieken van de Verenigde Naties; in India worden 1.8 verkrachtingen per 100.000 personen (New Delhi 2.8) gerapporteerd.

  Ter vergelijking: in Nederland worden 9.2 verkrachtingen per 100.000 populatie gemeld, in Noorwegen 19.2 en in de Verenigde Staten maar liefst 27.3 verkrachtingen per 100.000 personen. Uiteraard moeten we in gedachten houden dat wegens de intieme aard van de misdaad en het bijbehorende sociale stigma veel verkrachtingen niet worden aangegeven.

  In de VS wordt er vanuit gegaan dat een derde tot de helft van alle verkrachtingen niet worden gerapporteerd. In India zal dit cijfer vermoedelijk vele malen hoger liggen.

  Evenwel geven deze statistieken aan dat geweld tegen vrouwen vooralsnog een mondiaal probleem is en de problematiek in India toch niet zo ver afstaat van het Westen.


  Maak melding

 9. De echte ontwikkeling van India als BRIC land komt niet van de grond vanwege twee zaken nl, de politiek (witteboordencriminelen) en de sociale toestand c.q. indeling van het land.

  Westerselanden zijn ietwat terughoudend met investeringen in India vanwege de corruptie van de politici die overal een vinger in de pap hebben. Investeren in India wil zeggen heel veel geld uitgeven aan diverse particulieren om jou bedrijf overeind te houden.

  Verder nekt het kasten systeem dit land omdat wie arm is geboren, arm wordt gehouden door de brahmanen en de kshatrriya’s waardoor zich geen echte middenklasse ontwikkeld.
  Er is een zeer kleine groep ontzettend rijke Indieers, een hele dunne middenklasse en hiernaast de grootste groep nl de dalits en de shudra’s.

  Dat India in het buiteland wil investeren is enkel en alleen om de rijkdom van de selecte groep ergens buiten India te consolideren, zodat de eigen mensen in India niet hiervan kunnen profiteren.

  Nogmaals mijne mensen, wie arm geboren is in India (shudra of dalits) zal ook arm blijven of moedwillig arm worden gehouden !!!


  Maak melding

 10. @Milton:

  1.
  “Westerselanden zijn ietwat terughoudend met investeringen in India vanwege de corruptie van de politici die overal een vinger in de pap hebben”.

  Niet de corruptie, maar de bureaucratie (ook erg corrupt) zorgt voor zeer langdurige processen waardoor buitenlandse investeerders afhaken. De Westerse bedrijven waarderen juist de corruptie, want ze kunnen makkelijk politici omkopen om vergunningen e.d. te krijgen.

  2.
  “Verder nekt het kasten systeem dit land omdat wie arm is geboren, arm wordt gehouden door de brahmanen en de kshatrriya’s waardoor zich geen echte middenklasse ontwikkeld”.

  Een heleboel Brahmanen in India zijn ook heel erg arm. Het kastenstelsel speelt zeker een zeer kwalijke rol, maar het zijn m.n. de politici en bureaucraten die erg corrupt zijn en het geld, bestemd voor de armen, in hun eigen zak stoppen.

  3.
  “Er is een zeer kleine groep ontzettend rijke Indieers, een hele dunne middenklasse en hiernaast de grootste groep nl de dalits en de shudra’s”.

  De middenklasse is niet dun, maar bedraagt zo’n 200-300 miljoen mensen, indien niet meer. Het is deze middenklasse waar de westerse bedrijven op azen.
  De dalits vormen nog geen 30% van de bevolking van 1,2 miljard mensen.

  Overigens vindt je ook Dalits (Harijans) onder de Moslims en Christenen, die toch beweren geen kastenstelsel te kennen. De Hindoe Dalits zijn de vijver waarin Christen- en Moslimmissionarissen vissen om hun bekeringsaantallen flink op te vijzelen. Jaarlijks komen er in India miljarden Ero’s binnen uit het Midden-Oosten en het Westen om zoveel mogelijk Dalits tot de Islam of het Christendom te bekeren.
  Inmiddels is het Oosten van India bijna helemaal bekeerd tot het Christendom en enkele zuidelijke en noordelijke deelstaten zijn zwaar tot helemaal Islamitisch geworden.
  De bekeringen zorgen voor ontzettend veel onrust, wantrouwen en onlusten tussen de godsdiensten.
  Saudi-Arabie wil een Islamitisch India en het Vatikaan heeft al herhaalde malen, uit monde van de diverse Pausen, verklaard dat India binnen 20 jaar een Christelijk land moet zijn. Ze pompen er dan ook miljarden in, voor dit doel.

  4.
  “Dat India in het buiteland wil investeren is enkel en alleen om de rijkdom van de selecte groep ergens buiten India te consolideren, zodat de eigen mensen in India niet hiervan kunnen profiteren.”

  Wie rijk is investeert in het buitenland zodat de investeringen geld opbrengen, dat weer in het eigen land kan worden gebruikt. Je investeert toch om winst te maken en dat winst wil je tocgebruiken daar waar je woont? En dan profiteren toch ook de eigen mensen ervan?

  5.
  “Nogmaals mijne mensen, wie arm geboren is in India (shudra of dalits) zal ook arm blijven of moedwillig arm worden gehouden !!!”

  De laatste jaren zijn veel Dalits toegetreden tot de middenklasse en worden steeds meer geaccepteerd ddor deze klasse. Huwelijken tussen Dalits en anderen komen steeds meer voor evenals andere sociale relaties. Het is nog niet perfect en ideaal, maar er zit wel vooruitgang in.


  Maak melding

 11. Jaarlijks studeren meer dan 2,3 miljoen studenten af aan de Indiase hogescholen en universiteiten. Met de IT-industrie als voorbeeld: liefst 300.000 hiervan zijn afgestudeerde IT’ers… En ze spreken vloeiend Engels…

  Maar het Surinaamse volk heeft meer aan Chinese Supermarkten en Casino’s…


  Maak melding

 12. @Vijay, jou aanvulling klopt idd op m’n eerdere posting, want ik had gistermiddag nog een gesprek met één van onze topmanagers in India, waarbij dit onderwerp ook ter tafel kwam.

  Als india uit een bevolking van 1,2 miljard mensen bestaat waarvan 200 tot 300 miljoen (= 20% tot 25%) tot de middenklasse behoren en 30% uit de onderste laag, dan gaat het er bij mij niet in dat 45-50% van de mensen zeer welgesteld zijn.

  Anyway, volgens mijn collega is er idd veel werk aan de winkel in z’n land want het contrast tussen arm en rijk is veel te groot.
  De bureaucratie wordt bewust gecreeerd om een stofwolk op te werpen waardoor de corruptie wat minder inzichtelijk wordt.

  Let wel, ik ben zeker niet tegen investeren (waar dan ook)om er beter van te worden, maar als natie zou je de verdeling eerlijker moeten laten geschieden

  Maar goed, vooralsnog heeft India nog het voordeel van de twijfel in diverse landen, maar als ik onlangs lees dat een buitenlands farmaceutisch bedrijf op voorhand geen patent heeft c.q. krijgt op haar eigen medicijnen in India dan weet je al hoe laat het is.

  En we weten allemaal hoe groot de farmaceutische industrie in India is voor wat betreft generieke medicatie producten.


  Maak melding

 13. WAT / WIE IS EEN DALITH????

  in India hebben zij hier een naam voor, maar elk land kent een Dalith!

  vroeger in Su was de Brombere (strontruimers) de Javanen!!

  vroeger begin ’70 had je een peloton straatvegers in Paramaribo in de late avond….allemaal van blakkamang afkomst en dus de dalith’s

  thans willen en zien wij de djoekas als dalith, maar dan een erge vorm, want zij willen krraaatiss 🙂

  kortom…dalith is in rangorde de laagste!


  Maak melding

 14. In Nederland hebben de grote bedrijven in de afgelopen jaren een paar duizend Indiase professionals binnen gehaald. Alleen in de omgeving van Amstelveen wonen een paar duizend Indiase specialisten. Suriname moet eerst evalueren welke professionals het land nodig heeft en daarna kijken waar deze vandaan gehaald kunnen worden. Ik denk dat Indiers zeker een meerwaarde kunnen hebben in de agrarische sectoren en met name in de rijstsector


  Maak melding

 15. @OkraD En staartjes,
  Waar jullie trots zijn dat de gezusters Williamsvan Amerika[afrikaanse roots] braafjes op de tennisbanen rondhuppelen,heeft Sunita Williams [indiaase roots] intussen de langste SPACEWALK op haar naam staan!!


  Maak melding

 16. @OkraD en staartjes,
  Bouta haalt chinezen naar Suriname om het werk voor de surinamers te doen!Surinamers zoals jouw bv zijn bang om te gaan werken!!En bouta jullie maar verwennen voor het verzamelen van stemmen strakjes!
  Staat er geschreven dat Indiaase arbeiders zullen komen uit India?!!
  Hai Baja,en dan nog als ze komen schuwen ze het werk niet!!ZE GAAN WERKEN,MET OF ZONDER MODERNE APPARATEN!
  Ze gaan werken als Toen gedaan werd en ze zullen het werk klaar krijgen!!
  En jullie ,jullie moeten blij zijj dat jullie verder rustig kunnen doorgaan met de rol van KANSARMEN!!!


  Maak melding

 17. Zaterdag 15 juni 2013 om 16:02 uur, door Ray

  @OkraD En staartjes,
  Waar jullie trots zijn dat de gezusters Williamsvan Amerika[afrikaanse roots] braafjes op de tennisbanen rondhuppelen,heeft Sunita Williams [indiaase roots] intussen de langste SPACEWALK op haar naam staan!!

  ———————-

  Ter uwer informatie, ik heb niets met vrouwen die naar ballen toe rennen om die dan hard te slaan.
  Ik heb gevoelige ballen die liever gestreeld worden.

  PEACE MAN.


  Maak melding

 18. Op de vraag: Wat kan India of Africa of welk land dan ook ons bieden, is maar één antwoord:

  “Welvaart hangt af van wat men kan geven, niet van wat men kan krijgen”.


  Maak melding

 19. Dat de potentie van India in Suriname onderbenut blijft heeft met vele factoren te maken.India is niet in staat om met China te concurreren op velerlei gebieden in Europa,Afrika,de Amerika’s en Azie.De Chinese handelsvolume met de continenten is groter, tarieven/prijzen zijn gunstiger,kwaliteit is beter,de snelheid en de effectiviteit waarmee Chinezen zaken bespreken is efficienter.

  Daarnaast werken de Chinese hulp en kredietlijnen als Haarlemmerolie in de relaties met landen.Ook de regelmatigheid van dialogen van China met de regeringen van de landen wordt als zeer positief ervaren.
  India doet het economisch wel goed maar het geld komt terecht bij een kleine groep bevoorrechten.Die kleine groep bepaalt het buitenlandse beeld van India terwijl en nog meer dan 1 miljard mensen in zware armoede moeten leven.

  India is genoodzaakt om veel van haar geld in eigen land te investeren om de armoede in het land te bestrijden.Dat wil nog niet zeggen dat men geen pogingen onderneemt om met andere landen goede samenwerkingsrelaties op te bouwen.De Indiase ondernemers kijken met name uit naar landen om veel geld te kunnen verdienen.Suriname is niet echt interessant voor hen.Maar het is ook mogelijk dat Suriname meer bij India aan de bel moet trekken.


  Maak melding

 20. RobG, om te beginnen moet Bouterse plaatsmaken voor een integere opvolger. Voor Suriname zullen er poorten die men nooit voor mogelijk hebben gehouden. Zo simpel is het. Investeerders hebben maar 1 doel, de investering moet gegarandeerd met winst terugkomen. Bij Bouterse is niets gegarandeerd. Zie alleen zijn verkiezingsbeloftes. Politieke situatie speelt ook een rol of men wil investeren. Suriname rammelt aan alle kanten.


  Maak melding

 21. Koos toen Suriname twee NieuwFront regeringen achter elkaar had (2×5=10 jaar) hadden internationale investeerders ook de mogelijkheid om in het land te investeren.Het NieuwFront kan het mijn inziens helemaal niet.Deze regering zit 3 jaren aan het bewind en de plannen die er gemaakt zijn zien veelbelovend uit.Deze regering moet de tijd krijgen om een deel van haar plannen te realiseren.Het lastige voor Suriname vormt de financiering van de projecten.Men is afhankelijk van buitenlandse investeerders.NieuwFront kon het helemaal niet realiseren,dus geef deze regering de tijd om haar plannen uit te voeren.


  Maak melding

 22. Wanneer komen die helikopters uit India eindelijk aan? Ik hoop de de overheid ze gaat betalen per gevlogen uur en niet voor de hele som.
  Die Tata trucks en graafmachines bij OW waren een ramp. India’s grootste export product is call centers en data-koellies. Suriname ondanks alle deficiencies is een duizend keer beter dan India.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.