Oppositie wil veiligheidsplan Bouterse zien

37

PARAMARIBO, 14 jun – Parlementariërs uit de oppositie willen zo snel mogelijk een ‘criminaliteitsbestrijdings- en/of veiligheidsplan’ zien van president Desiré Bouterse. Dit staat in een verklaring van parlementariërs van het Nieuw Front en de BEP en DOE. Het staatshoofd heeft een heleboel beloofd. Mensen zouden geen traliewerk meer hoeven te plaatsen aan hun woning. De oppositie wil eens eindelijk daden zien.

Want dat er geen sprake is van ‘dievenijzervrije leefomstandigheden, is duidelijk. Volgens de de verklaring gaat het volk nog steeds ernstig gebukt onder de heersende “zeer slechte leef- en woonomstandigheden en dat de goede tijden voor het volk, duidelijk niet zichtbaar en voelbaar zijn.” Met name de misdaad trekt een zware wissel op de samenleving. Dat is des te pijnlijker daar beloofd was dat de criminaliteit beleidsmatig hard aangepakt zou worden.

Daar is dus niet veel van terecht gekomen. “Seniore burgers, arbeiders, handelaren, politiemannen, DNA-leden, winkeliers, en anderen worden in hun huizen, in hun winkels, op straat, in hun bedrijven, in hun auto’s geconfronteerd met gewapende roofovervallen, waarbij zij op zeer brute wijze worden mishandeld en/of zelfs doodgeschoten en daarbij beroofd worden van hun waardigheid, eerbaarheid, geld en goederen.” Het staatshoofd moet dus aantonen hoe het volk beschermd zal worden.

37 REACTIES

 1. Hieronder een samenvatting van de brief die door de oppositie is verstuurd.

  Bron: Starnieuws

  Oppositie: Leefomstandigheden samenleving niet verbeterd

  14 Jun, 2013

  De fracties van het Nieuw Front, BEP en DOE vragen president Desi Bouterse duidelijkheid over bestrijding van criminaliteit en het veiligheidsplan. Zij schrijven in een brief aan het staatshoofd dat gedane beloften niet zijn waargemaakt. Mensen hebben het nog steeds moeilijk en de samenleving wordt geconfronteerd met ernstige misdaden.

  In de brief aan de president wordt herinnerd aan zijn beloften:

  -dat u het volk hebt beloofd in uw jaarrede (uitgesproken op 27 september 2012), dat nu de goede tijden voor het gehele volk, moeten en zullen aanbreken;
  -dat het bekend is dat het volk nog steeds ernstig gebukt gaat onder de zeer slechte heersende leef- en woonomstandigheden en dat de goede tijden voor het volk, duidelijk niet zichtbaar en voelbaar zijn;
  -dat u het volk hebt beloofd dat zij op het balkon c.q. in hun huis zal kunnen vertoeven zonder dievenijzer bedoelende, dat de criminaliteit beleidsmatig hard aangepakt zou worden;
  -dat ook hiervan niets is gebleken en de samenleving ernstig gebukt gaat onder de heersende misdaad in ernstige vorm;
  – dat seniore burgers, arbeiders, handelaren, politiemannen, DNA-leden, winkeliers, en anderen, in hun huizen, in hun winkels, op straat, in hun bedrijven, in hun auto’s worden geconfronteerd met gewapende roofovervallen, waarbij zij op zeer brute wijze worden mishandeld en/of zelfs doodgeschoten en daarbij beroofd worden van hun waardigheid, eerbaarheid, geld en goederen;
  -dat het volk gruwelijke en meervoudige overvallen, roof en moorden moet blijven aanschouwen;
  -dat het Openbaar Ministerie onlangs heeft geconstateerd dat er een toename is van geweld onder de jeugd;
  -dat volgens de korpschef grootscheepse acties, in een bepaald deel van Suriname, ondernomen zullen worden om gewapende overvallen tegen te gaan, omdat dat deel van ons land in een geweldspiraal terecht is gekomen en aldaar een sfeer van illegaliteit en onveiligheid heerst;
  -dat de korpschef meedeelt, dat het politiekorps een nieuwe politiecommissaris krijgt, die speciaal zal worden belast met de bestrijding van zware criminaliteit, eveneens dat het politiekorps zou worden gereorganiseerd om het effectiever te laten functioneren;
  -dat u al in februari 2013 meedeelde militairen in te zetten voor de bescherming van de veiligheid in het land; we zitten nu in juni, 4 maanden verder en bijna niemand is meer veilig in het land;
  -dat de boven aangehaalde beloften en acties, aangeven hoe ernstig de misdaad toeslaat in het land en hoe slecht het gesteld is met de bescherming en veiligheid van het volk.

  Vragen
  De assembleeleden leggen de president de volgende vragen voor ter beantwoording:
  1. Kunt u aangeven hoe uw criminaliteitsbestrijdings- cq veiligheidsplan voor het volk er uitziet, waardoor de door u beloofde goede tijden nu zullen moeten aanbreken.
  2. Kunt u aangeven hoe u het volk zal beschermen, nu, de boven aangehaalde beloftes uwerzijds niet afdoende hebben gewerkt; en of het volk nog mag rekenen op de, eveneens door u beloofde, dievenijzer-vrije leefomstandigheden, gedurende uw zittingsperiode.
  3. Kunt u aangeven, hoe u het volk zult mobiliseren, om zichzelf te kunnen beschermen.
  4. Kunt u aangeven welke hulp en begeleiding de regering zal geven aan de slachtoffers van ernstige criminaliteit, die getraumatiseerd zijn.

  De brief is ondertekend door:
  Radjkoemar Randietsingh, Ronald Venetiaan, Ronny Asabina, Ruth Wijdenbosch, Carl Breeveld, Asiskumar Gajadien, Lekhram Soerdjan, Sheilendra Girjasing, Arthur Tjin-A-Tsoi, Patrick Kensenhuis, Manhinder Rathipal en Mahinder Jogi.


  Maak melding

 2. Oppositie wil veiligheidsplan Bouterse zien;
  Parlementariërs uit de oppositie willen zo snel mogelijk een ‘criminaliteitsbestrijdings- en/of veiligheidsplan’

  De beginselen van Surinaams rechtsstatelijke systeem begint zich te wreken.
  Want de regeringsleider is verantwoordelijk.
  Hij is de primus inter pares wanneer het gaat om de uitvoering van het beleid.
  Een hiaat in het Surinaams staatsrecht, waar de President in alle beleidsmatige issues het laatste woord heeft!!!

  De ministers zijn aan de primus inter pares, de President verantwoording verschuldigd.

  In deze zou de minister en diens functionaris Mark Karg als Nationaalcoördinator het aanspreek punt moeten zijn.

  Het doen verdwijnen van dievenijzers in leefomgevingen en rovende bendes opsporen en openbaar te werkstellen is een wijze om het leef -en woongenot in de buurten, wijken te veraangenamen.

  Ik herhaal wat ik reeds in een vorige posting schreef.

  Mark Karg als functionaris nationaalcoördinator Terrorismepreventie en Veiligheid is de primus inter pares verantwoordelijke en belangrijkste autoriteit daarvoor.

  Menige roofoverval wordt gestimuleerd door karigheid van ondernemers om hun geldtransport amateuristisch te organiseren, wat kan leiden tot een dodelijke afloop.

  De nationaalcoördinator Terrorismepreventie en Veiligheid zegt, “Er moet mijns inziens een eind komen aan deze vorm van amateuristisch waarde transport”.

  Naar mijnsinziens wordt de gehele route vanaf een stukje niemandsland van Frans Guyana, Albina, langs de dorpen van binnenlandbewoners tussen Albina en Moengo tapoe, Moengo tapoe, Moengo tot aan de oevers van Paramaribo zeer amateuristisch bewaakt.

  De Terrorismepreventie en veilige verplaatsing van passagiers en middelen dienen derhalve ook evenals meerdere gedeelten in het land een professionele bescherming van die eenheid van de heer Mark Karg!!!


  Maak melding

 3. Als Bout straks uit voodoo land terug is,heeft hij nog meer fabeltjes voor Panka en zijn cornuiten. Ik hoorde Misiekaba gisteren en vroeg mij af of er een volwassene met zoveel naiviteit rondloopt.Niet droog achter de oren en ons vertegenwoordigen?Onkan.
  Deze gelooft het nog als bout hem vertelt dat hij Haiti gekocht heeft.


  Maak melding

 4. Bouterse kennende gaat hier geen antwoord op komen. De man zit liever met z’n witte neus aan de Black Label. Niet alleen de oppositie wil daden zien, iedere burger in Suriname zit met smart te wachten op verzilvering van de verkiezingsbeloftes. En nog dragen ze deze man op handen. Schaamteloze volk. In ieder andere land hadden ze DDB met pek en veren het land uitgeschopt.


  Maak melding

 5. Hahahaa ik moet wel lachen om de oppositie: ze willen een veiligheidsplan van Bouterse zien. De oppositie houdt zichzelf voor de gek. Bouterse zal NOOIT enig plan op papier presenteren. Dat is niet zijn ding en dat zal het ook nooit worden. Bouterse handelt instiktief en ondoelmatig en vaak opportunistisch. Dat is de NDP ook. Een amaturistische en criminele partij die geen verantwoording wenst af te leggen.


  Maak melding

 6. Niet Bouterse is verantwoordelijk voor een veiligheidsplan maar de minister van justitie.Dat er hard wordt opgetreden tegen criminelen staat vast.GMAP, schreeuwde ook dat het optreden van de politie soms buiten het boekje gaat.Maar criminaliteit los je niet zomaar op. Men moet mensen ook toekomstperspectieven bieden in de vorm van werkgelegenheid. Het NieuwFront heeft ook niets aan de werkgelegenheid kunnen doen. In Nederland,Frankrijk, Engeland, Amerika, Canada,Brazilië,Rusland,Iran,enz. wordt men het hetzelfde probleem geconfronteerd.


  Maak melding

 7. Wie zegt dat er geen plan is? Dino heeft goede plannen hoe vader en zoon goed te beschermen. Bescherming van het volk is van minder belang.


  Maak melding

 8. Als de oppositie staakt met haar crime uitlatingen gaat het ook minderen doordringen in de samenleving .
  steeds met modder gooien is ook crime , leugens verkondigen is ook crime ,pecelen stelen is ook crime .spioneren is ook crime .
  hondenvoeding in de eter gooien is ook crime .
  o.w&v plunderen en dan ontkennen is ook crime .
  je ouders verkopen aan de duivel is ook crime .
  oppositie voeren om verdeeldheid te zaaien is ook crime , dus jullie zijn ÈÈN en al crime .


  Maak melding

 9. In principe is het heel logisch. Een samenleving met criminelen aan het hoofd zal criminaliteit voort brengen.
  Als de wortel rot is,brengt het ook rotte vruchten voort. Zo is het. Pak de criminelen en moordenaar aan en het gevolg zal zijn. Gerechtigheid en veiligheid.


  Maak melding

 10. Plan? Heeft Bouterse wel…….

  Kom in opstand en dan zal je zien wat voor plannen hij heeft. Alle wapen depots zijn vol en zijn mannen staan klaar om de opstanders neer te maaien.
  Al jaren geef hij geen antwoord op niets, en tock antwoord vragen.
  ONgeschollden gaan naar china om SU te vertegenwoordigen, feest vieren natuurlijk. Hij gaan naar Haiti tegen bezoek hahahaha, feest vieren met Martelly en daar de drugslijn regelen en parker plaatsen zoeken voor hetgoud en geld. Nu hoor je niets van Obiang, waarschijnlijk heft hij al een schop onder zijn reet gehad en alles wat bouta heft daar geparkeerd is verloren. Nu zoekt hij dichterbij, hij heeft een corrupte vriend gevonden dus feesten mensen.
  Opstand is wat SU nodig heeft


  Maak melding

 11. Als jij zo gaarne wilt weten of er een plan moet jij proberen aan te vallen. Je merkt het wel wanneer je ballen in rook zullen opgaan.


  Maak melding

 12. beste surinaamers deze man kan jullie alleen geweeren en kogels laten zien drugs oplichting en bloed is zijn ding meer moeten jullie niet vragen alleen wat vragen wat geld op leverdt anders niet zeuren weten jullie dat nu nog niet surinaame is pas echt vrij als bouterse in de gevangenis zit leve nieuwfront


  Maak melding

 13. @ Paranam
  De mensen die beroofd zijn in hun winkels, in hun woonhuizen, in hun warenbuizen, in de taxi, de vissers op onze wateren, op straat, en zelf op de stoep van een bankgebouw in Paramaribo hebben niets gemerkt van een plan, so, “Plan no de.” Zelfs in de kluis van RO is er gestolen; dang fa plan de?” Verder nog, forumleden, de president heeft vlak voor zijn vertrek naar Haiti in een interview met Limburg verklaart dat de kritieken uit de oppositie hem koud laten. En het volk schijt te land, te water, en in de lucht.


  Maak melding

 14. DDB: “Veiligheidsplan??
  Al lang klaar!!
  SpeedBoot is standby, Heli staat op het dak geparkeerd. Verder ook nog onderaardse gang naar Guyana.
  Uzi en granaat liggen naast me.
  En jullie denken dat ik dik word noh? Is dubbele kogelvest heb ik aan! Altijd! Ook als ik slaap.
  Dus un no kari mi VRIJ MAN moro, ik ben gewapend tot de tanden en mijn PLAN is al lang klaar!
  Mi na FUGATIVE!!


  Maak melding

 15. @Paraman,…jij als Bouta rambo commando,..ga tigri gebied bevrijden van Guyana….da yo shie skot!
  Voor ongewapende Surinamers kan je wel tof spelen.


  Maak melding

 16. Misiedjan zei…geen toename maar verruwing!

  Lonnie zei… Mi Gado…Santo zit vol met *mij* 🙂

  Belfort zegt…ik ga ze resocialiseren, dus ging hij de boef vangen in een dorp,…en toen keerde de massa zich tegen het gezag!

  geen diefijzer houdt onze lieverdjes nog tegen, want met dat zelfde ijzer slaan zij eerst in jou hersen in, pas dan gaan ze jou beroven!

  ook zeer geliefd is eerst het SCHIETIJZER gebruiken om jou te beroven van leven & have!


  Maak melding

 17. DDB heeft geen veiligheidsplan als het om het grondgebied van de republiek Suriname en de Surinamers gaat, omdat hij weet dat hij het niet kan opnemen tegen het leger van Brazilië en de NAVO/ oa USA, Frankrijk/Frans-Guyana, Nederland. Luchtmacht, zeemacht, landmacht enz of als El Somo en Bravo de stekker uit de coalitie trekken en hem als een baksteen laten vallen.
  DDB heeft zijn eigen veiligheidsplan oa de CTU, de Urutu en Cascavel tanks en drie nog te ontvangen helikopters uit India voor zijn familie en zichzelf.
  De SLM zal worden voorzien van kilogrammen goud, miljoenen aan usa-dollar en miljoenen euro’s van de Centrale bank van Suriname, die hij mee zal nemen naar Venezuela, Cuba of Equatoriaal Guinea.
  Hij voert al bijna 3 jaar intensieve geheime gesprekken met de dictators van deze bananenlanden en heeft zelf van Theo Obiang reeds een sleutel van de stad Bata gekregen om te komen wonen, wanneer hij maar wil. SLM is al afgekocht met belastinggeld/inkomsten verkregen van de natuurlijke rijkdommen van Suriname van multinationals om altijd voor hem ter beschikking te zijn als het hem en gevolg te heet onder de voeten wordt in Suriname en hij zijn vege lijf moet redden. Het is ook koffie dik kijken als het SLM – vliegtuig dan weer terug vliegt naar Zanderij.


  Maak melding

 18. Oppositie wil veiligheidsplan Bouterse zien…. Enerzijds een lumineuze en vraagstellende eis om een belofte die naar alle waarschijnlijkheid ooit gedaan tijdens de verkiezingsstrijd lijkt mij tot daaraan toe legitiem.
  Anderzijds roept ook die vraagstellende eis van het vraagstuk ook om een legitieme en derhalve gefocuste bestudering daarvan.
  Is er grosso modo binnen het Surinaamse filosoferend politieksysteem ooit ruimte en tijd gecreëerd voor het ontwerpen van een veiligheidsplan.
  Als er al ooit een geweest is, is dat het Tigriplan, waarbij de dictaat door Nederland werd gehanteerd, dat uiteindelijk weer geleid heeft tot een Republiek van Suriname.
  Mocht dat veiligheidsplan er zijn dan moet, die onder het publiek bekendheid genieten, hoe gebrekkig dat ook mocht zijn.
  Dat de overheid een veiligheidsplan moet hebben staat buiten kijf.
  Maar zowel de oppositiedeskundigen als de coalitie partijen moeten samenwerken aan een veiligheidsplan dat voldoende draagvlak geniet en soliditeit geeft aan de veiligheid van alle burgers.
  Veiligheid, is een van de markantste en stilzwijgende volkscontracten tussen volksvertegenwoordigers en het volk waarbij de politieke bewindvoerders die garanties van overheidsbescherming moet kunnen bieden.
  Het moraal van het verhaal hierbij is dat zowel de coalitie als de oppositie debet zijn voor het ontwerpen van een veiligheidsplan!!!


  Maak melding

 19. De leden van de oppositie zijn onnozele gasten die spontaan slim bezig willen zijn.Het was president Bouterse die als eerste begon met het voornemen nam voor de instelling van een veiligheidsplan. De NieuwFront-regeringen kenden zulke plannen niet.Nu willen ze de indruk wekken alsof ze flink bezig zijn.


  Maak melding

 20. Ach ja, we weten dat die paarse aanhang bestaat uit verwarde gasten als RobG, Paraman ze doen er alles aan om hun HOLMAAT DESI te verdedigen.
  Je hebt Het Leger, politie ,CTU, FAJABLO en toch vinden er dagelijks gewelddadige berovingen plaats in het land.
  Het ZOU allemaal beter, veiliger en welvarender worden in het land.
  Suriname glijd af naar totale anarchie en moreel verval.


  Maak melding

 21. de nieuwe front heeft 20 jaar geregeerd.wat hebben hun gedaan voor het land.spaarfonds inleven geroepen,wegen en bruggen gebouwd,ziekenhuisen voorzien van geavanceerde apparaten,een wet voor criminaliteit in leven geroepen.niks nunca nada.wat alles wat nu gebeurd moest door de zelfde beleidmakers van toen die nu het hard schreeuwen niet gedaan.bouterse is dus puin aan het opruimen.naar zijn eigen werk en inzichten komt niet toe.
  niet ik pro bouta bent.ieder recht geaarde surinamer die je op een positie plaats of nou front is of ndp,pl,abop.is net als de voorgaande regeringen.die bewuste mensen vullen hun eigen zakken,familie ,vrienden helpen rijker te worden door ze staats eigendommen te geven die later verkochten bv percelen en geld voor soo soo kregen.die zelfde mensen schreeuwen nu.toen de front ging regeren geen criminaliteit.de cellenhuizen waren leeg.deze regering probeert nog.je hoort.politie rijdt dienst wagen prive,minister heeft een perceel toegeeigend.maar bij achter liggende 20 jaren gebeurde ook,maar je hoorde niks.het su volk is corrupt probeert daar nog een fatsoenlijke regeders te krijgen.geen enkel regering heeft aan het volk en het land gedacht.alleen zich zelf verrijken.geen parlement lid is arm terwijl ze zelf niks hadden.mijn inziens deze probeerd doet zijn best waar hij of zij kan.mijn zilang de surinamers zelf niet van gedachten veranderen,gaat het land steeds bergafwaarts.nu schreeuwen ze om front.straks wanneer ze aan de macht zijn.gebeurd het zelfde.mijn advies;0nze surinamers mogen een politiek kleur hebben.maar eenmaal gekozen.werken voor land en volk.niet voor de politieke parij,want je bent gekozen door het volk dus u moet zelf verplicht te werken voor het volk


  Maak melding

 22. Herstel

  Oppositie wil veiligheidsplan Bouterse zien…. Enerzijds een lumineuze en vraagstellende eis om een verkiezingsbelofte die naar alle waarschijnlijkheid ooit gedaan tijdens de verkiezingsstrijd lijkt mij tot daaraan toe legitiem.
  Anderzijds roept die vraagstuk van de vraagstellende eis ook om een legitieme basis en derhalve gefocuste bestudering daarvan.
  Is er grosso modo binnen het Surinaamse filosoferend politieksysteem ooit ruimte en tijd gerealiseerd voor het ontwerpen van een veiligheidsplan?.
  Als er al ooit een geweest is, is dat van het Tigriplan, waarbij de dictaat door Nederland werd gedicteerd, dat uiteindelijk heeft geleid tot het ontstaan van de Republiek van Suriname.
  Mocht dat veiligheidsplan er zijn dan behoort die onder het publiek bekendheid genieten, hoe gebrekkig dat ook mocht zijn.
  Dat de overheid een veiligheidsplan moet hebben staat buiten kijf.
  Maar zowel de oppositiedeskundigen als die van de coalitie partijen zijn verplicht tot samenwerking aan een veiligheidsplan dat voldoende draagvlak geniet die naar billijkheid en redelijkheid legitieme soliditeit geeft aan de veiligheid van alle burgers.
  Legitieme Veiligheid, is een van de markantste en stilzwijgende aspecten van sociaalcontracten tussen volksvertegenwoordigers en het volk, waarbij politieke bewindvoerders garant moeten kunnen staan en bieden van overheidsbescherming aan alle individuen binnen en op haar grondgebied.
  Het moraal van het verhaal hierbij is dat zowel de coalitie als de oppositie debet zijn voor het ontwerpen van een cohorte stabiele veiligheidsplan voor allen op het grondgebied Suriname!!!


  Maak melding

 23. Voor GMAP
  volgens mij kan je Nederlands lezen en verstaan.ik hebt geschreven duidelijk:ik ben geen bouta man.
  Het is makkelijk nu kritiek te geven. Hoeveel waterleiding,ziekenhuizen,wegen ,bruggen,elektra,gpede kooope levensmiddelen en ga zomaar door bv onder waterlopen is niet is van vandaag. Terwijl de ontwikkelingshulp
  Volledig beschikbaar was.deze zelfde beleidmakers van front zeggen veel nu.maar 40 ervoor hebben dezelde bigilip en vhp voor zeggen gehad.de front regering heeft domme massa als jij
  nodig.wist je wanneer vene en consorten op reis ging.wat er gebeurde op de ministeries.maar nu weet je zie je alles.toen de zelfde ndp santoki vroeg om minister te worden van justitie.wst gaft hij als antwoord.ik werkt niet voor bouta. Ndp is door het volk gekozen.dus je moet verplicht voelen als parlementaire om voor het volk te werken.want als gekozen moet je voor land werken en niet voor vhp.maar vhp en nps denken handelen en blijven in hokjes praten en leven.en daarbij gebruiken/misbruiken de domme volk als jij.bovendien ik woont en werkt al 40 jaren nederland


  Maak melding

 24. de enige straf die hij ddb verdient,is dat hij geboeit aan handen en voeten in het fort-zeelandia in de zelfde kamer alwaar hij die mensen heeft vermoordt wordt opgesloten zonder water en brood en dan leven lang..

  zonder proces,want die vermoorden personen haden geen recht van proces..


  Maak melding

 25. de veiligheidsplan wat hij heeft gekregen is de enige plan die door somo is verleent,nl. de omstreden amnestie..

  en die zelfde somo gaat hem ddb een oor aannaaien,als hij somo tenminste ballen heeft..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.