Documentaire ‘Mijn broer Arnold’ op Nederland 2

3

Op zaterdag 15 juni 2013, om 16.05 uur wordt op Nederland 2 de documentaire ‘Mijn broer Arnold’ uitgezonden. Dit is een muzikaal portret van de in Groningen geboren en getogen muzikant, componist en zanger Arnold Veeman. Arnold heeft zijn Surinaamse vader en diens familie nooit gekend, noch heeft hij ooit contact gehad met Suriname of de Surinaamse taal en cultuur. Zijn moeder was pas 16 jaar oud toen hij in 1973 werd geboren. Daarom verbleef hij zijn eerste levensjaren bij een Gronings boerengezin, met zeven broers en zussen. De regisseur van deze film, Piet Hein van der Hoek, was één van deze kinderen.

Arnold Veeman is zeer populair is in de regio Groningen. Hij woont en werkt in deze provincie, waar hij een uitzonderlijke positie inneemt, want hij heeft niet het uiterlijk van zijn Groningse moeder, maar van zijn Surinaamse vader. Menigeen verwondert zich erover dat juist hij, met zijn Surinaamse uiterlijk, zingt in de Groningse taal over zijn geliefde land en cultuur. De film onthult de achtergronden van deze bijzondere artiest.

Arnold heeft zijn Surinaamse vader en diens familie nooit gekend, noch heeft hij ooit contact gehad met Suriname of de Surinaamse taal en cultuur. De laatste jaren vraagt hij zich echter steeds meer af wat de invloed van zijn Surinaamse wortels is op zijn muziek. Arnold besluit samen met regisseur Piet Hein van der Hoek op zoek te gaan naar de oorsprong van zijn muziek. Hij gaat terug naar zijn Groningse roots op de boerderij, maar ook wil hij in Suriname zijn muzikale familie opsporen. Hij zal in Suriname o.a. zijn nicht Patricia van Daal ontmoeten, die daar een bekende zangeres is. Arnold gaat ook naar de plantage in de provincie Coronie, waar zijn voorvaderen als slaven werkten, en zijn grootvader organist was in de kerk. Op het kerkhof van die kerk ontdekt hij dat hij ook verre familie is van de in Nederland bekende zanger Oscar Harris (69).

‘Mijn broer Arnold’ is een portret van een door en door Groningse kunstenaar die er tijdens zijn persoonlijke en muzikale zoektocht achter komt dat een deel van zijn Surinaamse herkomst heel dichtbij blijkt te zijn, en net als hij vergroeid is met Nederland. De film laat zien wat voor invloed zijn ontdekkingen uiteindelijk zullen hebben op zijn artistieke werk.

3 REACTIES

 1. Met heel veel plezier en ontroering heb ik gekeken naar “Mijn broer Arnold”
  Wat een sympathieke en bijzondere man.Als je zo kan omgaan met toch een roerig leven kunnen daar veel mensen een voorbeeld aan nemen.
  Ik hoop Arnold dat het verder heel goed met je zal gaan.
  Ik ben niet zo een schrijver maar dit wilde ik toch even kwijt.

  Met vr. groet,

  Rini


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.