Autoriteit hekelt ‘amateuristisch geldtransport’

19

PARAMARIBO, 13 jun – Nog te veel ondernemers begaan de soms dodelijke fout hun geldtransport amateuristisch te organiseren. Dit zegt Mark Karg, nationaal coördinator Terrorismepreventie en Veiligheid. Menige roofoverval is gestimuleerd door dit soort gedrag. Er wordt te weinig aandacht besteed aan het veiligheidsaspect. Pas nog was dit weer merkbaar.

Een supermarkteigenaar te Papatam, in Marowijne, stuurde een werknemer de weg op met een flink geldbedrag. De man verplaatste zich per auto en werd bij een verkeersdrempel staande gehouden door gespuis. Navertellen kan hij het niet, hij werd dood geschoten. “Er moet mijns inziens een eind komen aan deze vorm van amateuristisch waardetransport. Men bezorgt de politie alleen maar meer werk”, zegt Karg tegenover de Times of Suriname.

Hij wijt de houding van de ondernemers aan ‘minachting voor het leven van medewerkers en eigen belang.’ Er moet meer rekening worden gehouden met factoren die onschuldig lijken. Als die worden veronachtzaamd wordt als het ware het noodlot getart. “Hun handelen is voorspelbaar. Er is een zekere regelmaat, een zekere routine en men praat zijn mond voorbij. Het is voor de criminelen maar een kwestie van tijd”, aldus Karg.

19 REACTIES

 1. de pantserwagen van bink inhuren??? zie niet wat met bink gebeurtof woon je op een eiland waar er geen sateliet ontvangst mogelijk is????? bink wordt tot in z’n woonkamer beroofd en met succes nog erbij!!!!


  Maak melding

 2. Kom dan met een betere oplossing. Suriname heeft niet die zware wapens die ze in Europa hebben. Dit zijn die oude wapens van meneer Brunswijk die hij zogenaamd had ingeleverd bij het vredesproces.


  Maak melding

 3. Mark Karg als functionaris nationaalcoördinator Terrorismepreventie en Veiligheid is de primus inter pares verantwoordelijke en belangrijkste autoriteit daarvoor.

  Menige roofoverval wordt gestimuleerd door karigheid van ondernemers om hun geldtransport amateuristisch te organiseren, wat kan leiden tot een dodelijke afloop.

  De nationaalcoördinator Terrorismepreventie en Veiligheid zegt, “Er moet mijns inziens een eind komen aan deze vorm van amateuristisch waarde transport”.

  Naar mijnsinziens wordt de gehele route vanaf een stukje niemandsland van Frans Guyana, Albina, langs de dorpen van binnenlandbewoners tussen Albina en Moengo tapoe, Moengo tapoe, Moengo tot aan de oevers van Paramaribo zeer amateuristisch bewaakt.

  De Terrorismepreventie en veilige verplaatsing van passagiers en middelen dienen derhalve ook evenals meerdere gedeelten in het land een professionele bescherming van die eenheid van de heer Mark Karg!!!


  Maak melding

 4. Net zo amateuristisch als de veiligheidsdienst in dit land, want in dit land zal je voor je eigen veiligheid moeten zorgen, vooral als je ook nog geboefte in de coalitie hebt zitten die stelen en roven van het volk, en hun normen en waarden ver zoek zijn.


  Maak melding

 5. Als het drugs of zwart geld is kun je het moeilijk legaal laten vervoeren…

  Maar een gewapende en gepantserde geldtransport bedrijf zou niet slecht zijn om deze riskante klusje te laten klaren…


  Maak melding

 6. Dan wordt het tijd om een goed georganiseerd geld- en waardetransportbedrijf in het leven te roepen.
  Mijn inziens hoef je dan zeker niet te kijken naar de wagens van Bincks in Nederland.
  Geldtransportwagens wat men in Frankrijk gebruikt zijn veel zwaarder en beter bestand tegen roofovervallen. Daarbij zijn de geldlopers ook bewapend.
  Maar of de ondernemers hier iets voor voelen dat is een tweede. Er zal namelijk wel een prijskaartje aanhangen.


  Maak melding

 7. Men bezorgt de politie alleen maar meer werk”, zegt Karg tegenover de Times of Suriname.

  En dat wil de politie natuurlijk niet, want als de politie aan iets een hekel heeft dan is het werken, bovendien zijn ze vaak zelf crimineel, ze hebben alle begrip voor die boeven die eerlijke, hardwerkende burgers beroven en vermoorden. Een kruimeldief uit een manja boom schieten, daar willen ze nog wel eens voor uit hun hangmat komen, maar voor het serieuzere werk zijn ze in geen velden (goudvelden en marihuana velden) of wegen (vooral Afobakka weg en de Oost west verbinding) te bespeuren.


  Maak melding

 8. als je op de foto van j-p minister kijkt met een aantal kinderenin zijn handen dan zou je kunnen denken,,deze meneer komt uit de gevangenis..

  zeer bedroeft zielig ogende man..

  kan ook zijn tijd aangekomen zijn..wie weet..

  time will tell.


  Maak melding

 9. Dhr Mark Karg, niet zo ameuristisch als de 100000 srd die opgeborgen was in een kluis van RO, gestolen en later twee dagen terug gelegd door de bakroes van Betterson, hij had de twee sleutels in bezit.
  Niet zo amateuristisch als de explosieven die gestolen is, onder de neus van militairen, bij IAM Goldop 23 November 2011 en nooit meer teruggevonden. Ken je dat presentatie nog, mischien wel gebruikt om de slag te slaan. U was wel gewaarschuwd maar deed niets.
  Niet zo amateuristisch als Cyaankali vervoeren over de weg tussen bevolkte gebied met een packet antidote in een wagen.
  Dhr Mark Karg vraag aan Mozart de geld vervoer te regelen, wat een lachertje zal dat worden, met geld vertrokken en zonder geld aankomen op bestemming.

  Slaap verder ………


  Maak melding

 10. Dit is duidelijk een sollicitatie om waarde transporten door de CTU te laten doen.Op deze manier loopt de Dino nogal wat inkomsten mis doordat de blauwtjies hem voor zijn.


  Maak melding

 11. @Jacobus (Cobie):

  Er is toch een waarde transport bedrijf NV Thuk in SU.?
  Deze gasten zijn toch ook goed bewapend?
  Of doen ze alleen aan waarde transporten in Par’bo?


  Maak melding

 12. Oppositieleden vragen president Bouterse opheldering over criminaliteitsbestrijding – Aanleiding zijn recente gewapende overvallen
  in Nieuws, Surinaams
  Assembleeleden van onder andere het Nieuw Front, de BEP en DOE willen van president Bouterse weten wat hij doet om gewapende berovingen, die weer de kop opsteken, te beteugelen. Ze sturen hem vandaag, vrijdag 14 juni 2013, via het parlement hierover een brief waarin een aantal vragen wordt gesteld.

  Hieronder een deel van de inhoud van de brief, zoals afgedrukt in het Dagblad Suriname:

  Overwegende,
  -dat U het volk hebt beloofd in uw jaarrede (uitgesproken op 27 september 2012), dat nu de goede tijden voor het gehele volk, moeten en zullen aanbreken;
  -dat het bekend is dat het volk nog steeds ernstig gebukt gaat onder de zeer slechte heersende leef- en woonomstandigheden en dat de goede tijden voor het volk, duidelijk niet zichtbaar en voelbaar zijn;
  -dat U het volk hebt beloofd dat zij op het balkon c.q. in hun huis zal kunnen vertoeven zonder dievenijzer bedoelende, dat de criminaliteit beleidsmatig hard aangepakt zou worden;
  -dat ook hiervan niets is gebleken en de samenleving ernstig gebukt gaat onder de heersende misdaad in ernstige vorm;
  -dat seniore burgers, arbeiders, handelaren, politiemannen, DNA-leden, winkeliers, en anderen, in hun huizen, in hun winkels, op straat, in hun bedrijven, in hun auto’s worden geconfronteerd met gewapende roofovervallen, waarbij zij op zeer brute wijze worden mishandeld en/of zelfs doodgeschoten en daarbij beroofd worden van hun waardigheid, eerbaarheid, geld en goederen;
  -dat het volk gruwelijke en meervoudige overvallen, roof en moorden moet blijven aanschouwen;
  -dat het Openbaar Ministerie onlangs heeft geconstateerd dat er een toename is van geweld onder de jeugd;
  -dat volgens de Korpschef grootscheepse acties, in een bepaald deel van Suriname, ondernomen zullen worden om gewapende overvallen tegen te gaan, omdat dat deel van ons land in een geweldspiraal terecht is gekomen en aldaar een sfeer van illegaliteit en onveiligheid heerst;
  -dat de Korpschef meedeelt, dat het Politiekorps een nieuwe politiecommissaris krijgt, die speciaal zal worden belast met de bestrijding van zware criminaliteit, eveneens dat het politiekorps zou worden gereorganiseerd om het effectiever te laten functioneren;
  -dat U al in februari 2013 meedeelde militairen in te zetten voor de bescherming van de veiligheid in het land; we zitten nu in juni, 4 maanden verder en bijna niemand is meer veilig in het land;
  -dat de boven aangehaalde beloften en acties, aangeven hoe ernstig de misdaad toeslaat in het land en hoe slecht het gesteld is met de bescherming veiligheid van de van het volk;

  Leggen de volgende vragen aan U voor ter beantwoording:
  1. Kunt u aangeven hoe Uw criminaliteitsbestrijdings- c.q. veiligheidsplan voor het volk er uitziet, waardoor de door U beloofde goede tijden nu zullen moeten aanbreken.
  2. Kunt U aangeven hoe U het volk zal beschermen, nu, de boven aangehaalde beloftes uwerzijds niet afdoende hebben gewerkt; en of het volk nog mag rekenen op de, eveneens de door U beloofde, dievenijzer-vrije leefomstandigheden, gedurende Uw zittingsperiode.
  3. Kunt U aangeven, hoe U het volk zult mobiliseren, om zich zelf te kunnen beschermen.
  4. Kunt u aangeven welke hulp en begeleiding de Regering zal geven aan de slachtoffers van ernstige criminaliteit, die getraumatiseerd zijn.

  De brief is ondertekend door:
  de VHP’ers Radjkoemar Randietsingh, Asiskumar Gajadien, Lekhram Soerdjan, Shailendra Girjasing, Manhinder Rathipal en Mahinder Jogi, de NPS-Assembleeleden Ronald Venetiaan, Ruth Wijdenbosch, Arthur Tjin-A-Tsoi en Patrick Kensenhuis, Ronny Asabina van de BEP en Carl Breeveld, DOE.
  June 14, 2013


  Maak melding

 13. Dagblad Suriname meldt opstappen minister Shirley Sitaldien van Onderwijs en Volksontwikkeling – Edith Elizee-Thilon genoemd als opvolgster
  in Nieuws, Surinaams
  Volgens het Dagblad Suriname van donderdag 13 juni 2013 is het tijdperk van Shirley Sitaldin als minister van Onderwijs en Volksontwikkeling (MinOV) mogelijk ten einde.

  Een bron heeft tegenover de krant verklaard, dat gisteren, donderdag, zeer waarschijnlijk de laatste werkdag was van Sitaldin, die in mei 2012 werd benoemd tot bewindsvrouw op dit ministerie. Tijdens de reshuffling door president Desi Bouterse toen, verving ze minister Raymond Sapoen, die naar het ministerie van Handel en Industrie vertrok.

  De naam van de vervanger van Sitaldin wordt nu ook al hard opgenoemd. Deze zal vermoedelijk worden Edith Elizee-Thilon, die als secretaris werkzaam was voor de inmiddels opgeheven presidentiële Task Force Vernieuwing en Innovatie Onderwijs. Elizee-Thilon is van huis uit gymlerares op de middelbare school, waaronder het Miranda Lyceum.

  Sitaldin leefde de afgelopen tijd niet op goede voet met de voorzitter van de Onderwijs Task Force, Eddy Jozefzoon. Reeds voor het opdoeken van deze commissie, was er al onenigheid tussen Sitaldin en Jozefzoon. Geruchten deden toen al de ronde dat Sitaldin vervangen zou worden door de president op advies van Jozefzoon. Later werd de presidentiële commissie ontmanteld, daar deze volgens de voorzitter haar taken had volbracht.

  ‘Indien Elizee-Thilon daadwerkelijk de nieuwe Onderwijsminister wordt, dan is de weg naar MinOV wederom open voor Jozefzoon’, aldus de bron.

  De Ware Tijd berichtte op 11 juni al dat Sitaldien het veld moet ruimen.
  June 14, 2013


  Maak melding

 14. @ Fer. E.

  sinds hun beroving op de hoek van de LIM A PO en MIRANDA straat,worden deze ‘gepantserde’wagens niet meer zoveel in de stad gesignaleerd.Ze blijken ook niet bestand te zijn tegen de roofzucht van de djoeka.


  Maak melding

 15. Surinaams legermaterieel wordt opgeknapt in Brazilië. Volgens minister Lamuré Latour van Defensie gaat het om vier pantsertanks. De Urutu en Cascavel tanks zijn onlangs naar het zuidelijk buurland verzonden.

  Nog te veel ondernemers begaan de soms dodelijke fout hun geldtransport amateuristisch te organiseren. Dit zegt Mark Karg, nationaal coördinator Terrorismepreventie en Veiligheid. Menige roofoverval is gestimuleerd door dit soort gedrag. Er wordt te weinig aandacht besteed aan het veiligheidsaspect.

  Als deze tanks zijn opgeknapt en terug zijn is Suriname kan Lamuré Latour deze onmiddellijk gebruiken voor ondernemers die amateuristisch geld transporteren van A naar B en terug en hiermee professioneel de ondernemers ondersteunen.De zware jongens zullen het niet in hun hoofd halen om de uitdaging met Urutu en Cascavel tanks van het nationaal leger aan te gaan.

  Hiermee wordt een kleine bijdrage geleverd aan de veiligheid en rust in deze branche in de samenleving. Bovendien kan het ook tot wat ontspanning,grapjes en grollen, bekijks en of een veilig gevoel geven bij de burgers om Urutu en Cascavel door hun straten van hun woonwijk en Paramaribo te zien rijden op bepaalde tijden van de dag. De zware jongens zullen wel meerdere keren achter hun oren krabben om deze uitdaging aan te gaan.


  Maak melding

 16. Het moordenaars bende, roversbende, stlende bende etc die als rgereing die voorbeeld geven moet eerst weg dan pas kan je het gespuis uitroeien. Top steelt dus de rest mag, de regering laat het toe anders is het jij mag en ik niet.
  De Urutu or Cascavel zal niets helpen maar alleen het erger maken, die gasten gaan ook bescherm geld nemen net zo als in brazilie en vele ander corupte landen als Suriname ook China niet te vergeten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.