‘Wild’ mijnbouwbeleid frustreert investeringen

28

PARAMARIBO, 12 jun – Ongecontroleerd en gul mijnbouwbeleid van minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen frustreert het investeringsbeleid. Dit stelt Richard Kalloe, voormalig investeringsadviseur van de regering. In gebied dat aanvankelijk gereserveerd was voor een palmolieproject, worden grif concessies uitgedeeld. Kalloe heeft president Bouterse op de hoogte gesteld.

In een brief aan het staatshoofd wordt ragfijn verhaald van danig frustrerend beleid. De plannen van het Indiase Foods & Fertilisers Ltd. Zou zo op de helling geraken. Er is aan zeker twintig bedrijven concessie verleend voor delfstoffenexploitatie. “Merkwaardig is dat geen van de bedrijven die concessies hebben gehad, daadwerkelijk activiteiten ontplooien. De regering moet dus nagaan hoe het komt dat de minister toch de gebieden in concessie gaf”, zegt Kalloe tegenover de Times of Suriname.

Het duidt te veel op eigen belang. “Doordat er nu concessies zijn uitgegeven is de kans groot dat het oliepalmproject straks geen voortgang meer kan vinden en dat zal een groot verlies zijn voor Suriname. Hetzelfde gebied kan immers niet voor twee doeleinden worden gebruikt. Er staat trouwens ook in de overeenkomst tussen Suriname en het bedrijf dat in de gebieden geen andere activiteiten ontplooid mogen worden”, aldus Kalloe.

28 REACTIES

 1. Beste Dre,

  Oliepalmen zijn bomen … en hiermee kan je het natuurproduct palmolie produceren (zie anders http://nl.wikipedia.org/wiki/Oliepalm)

  Met mijnbouw … worden bossen omver gebuldozerd en blijft er een kale vlakte over en wordt er ook nog kwik gebruikt wat op den duur ook ten koste gaat van de bevolking.

  Dus snap niet waar jij het over hebt tenzij jij Suriname tot een onleefbare woestijn wilt veranderen.


  Maak melding

 2. Heeft jim hok het weer gedaan , of zijn het die ongeschoolde boslandcreolen die er een janboel van maken ?
  die groep moet ophouden met roofmijnbouw , ze denken alleen aan vernieling en niet aan opbouwen .
  deze mensen hebben geen plichtsbesef en er wordt ze ook geen halt toe geroepen , brunswijk moet een goed voorbeeld geven en niet denken dat het goud van de bosland bewoners is , ze doen alsof ze geen huis en hard hebben , maar ondertusse smeiten ze met geld aan luxe dingen die ze helemaal niet nodig hebben .
  brunsie leer je mensen omgaan met anderen en laat ze ook zorgen voor hun eigen onderdak en niet wachten tot dat amafo ze een stuk grond of woning aanbied , want jullie hebben geld genoeg om het zelf te bekostigen .
  dus lopen jullie niet ziellig te doen .
  jullie beginnen echt op die andere groep te lijken .


  Maak melding

 3. Kalloe stelt de verkeerde vraag.

  De vraag zou moeten zijn, hoe kan het dat een gebied die rijk is aan delfstoffen uitgegeven wordt aan een palmoliebedrijf.

  Stel dat die gasten de concessie hadden en ipv palmolie goed zouden delven, zou er toch niets aan de hand zijn.

  De minister heeft gelijk, laat men palmolie maar gaan planten in Commewijne of andere gebieden waar geen delfstoffen zitten.


  Maak melding

 4. Lieve Mama… ben ik egt wel geboren in Su, en niet toevallig in Afrika of India???

  nee zoon…jij bent geboren in Su,…in de kom-grijp-straat 🙂


  Maak melding

 5. @ Afu sensie
  een goudmijn levert een beperkt aantal mensen voor een relatief korte periode veel winst. Een goede palmolie onderneming levert heel veel mensen werk en ook over 100 jaar nog functioneren en jaarlijks 4 tot 6 ton palmolie per ha leveren op een duurzame wijze. De marges op RSPO gecertificeerde palmolie kent heel hoge marges waardoor veel redelijk betaalde banen kunnen ontstaan.

  De goudrovers doen niet aan onderhoud, milieu beheer en laten een vergiftigd stuk kalle grond achter. De schade kan op termijn wel eens groter zijn dan alle opbrengsten. In suriname is men immers niet instaat en/of bereid marginale investeringen te doen voor schone mijnbouw. Er is ook niemand die durft te handhaven of men wel werkt volgens afspraken of geen milieuschade achter laat.

  Iedereen denkt kappen en roven, goud met het water wegspoelen en kwik achterlaten. Een palmolie bedrijf moet minimaal 25 jaar vooruit kijken om een goed resultaat te kunnen boeken.

  FFF is ook dubieus als Plamolie bedrijf echter het is altijd beter dan porknockers die er een milieuramp van maken.


  Maak melding

 6. JOJO en toch blijft het verkeerd om concessie te geven op een delfstofrijk gebied voor palmolie, terwijl Suriname vol zit met vruchtbaargrond waar geen delfstoffen zitten en waar palmolie goed kan gedijen.

  #Wat is je punt precies, leg uit.


  Maak melding

 7. Jojo,

  Volkomen terechte opmerking …

  Mijnen van Goud is winst maken op korte termijn echter zullen de kosten daarna voor de bevolking van Suriname vele malen groter zijn dan de nu snelle opbrengsten.

  Heb nog geen enkele mijnbouwer gehoord die zorg zal dragen voor herstel van het verloren gegane gebied.

  En Afu Sensie waarom zou er onder vruchtbare grond ook geen goud kunnen liggen ?


  Maak melding

 8. EEN WOESTIJN WORDT HET WEL. WIE NOOIT NAAR DEZE GEBIEDEN IS GEWEEST ZAL EEN KEER MOETEN GAAN KIJKEN, HET LIJKT OP EEN MAAN LANDSCHAP, VERWOEST EN VERNIELDS VOOR ALTIJD. LAAT STAAN DE KWIK, CYAANKALI, REST CHEMICALIEN, RADIOACTIEF AFVAL(VANUIT BUITENLAND ONDER LEIDING VAN NDP) DIE DAAR BLIJFT. TE NIMMER NOOIT ZULLEN MENSEN DAAR KUNNEN WONEN. MENSEN IN DE OMGEVING GAAN DOOD VAN KANKER, HUN KINDEREN WORDT GEBOREN MET GROTE AFWIJKINGEN.
  LATEN WE DOORGAAN-ZONDER GOUD KAN SURINAME NIET VOORUITKOMEN, PROBLEMEN LATEN WE VOOR DE TOEKOMSTIGE GENERATIES. WHO CARES


  Maak melding

 9. Let op! Jim Hok en Shirley Sitaldin zijn de volgende ministers die gereshuffeld worden. Binnen hun ministeries is er grote onenigheid. Als de minister en haar adviseur(s) niet door één deur kunnen, is dat een slechte zaak. Jim Hok laat zich slechts leiden door kaderleden op zijn ministerie, zonder zelf maar één beslissing te nemen. Hij ondertekent blind wat hem voorgehouden wordt. Een minister hoort ook een MANAGER te zijn, en die zijn er weinig in het kabinet.


  Maak melding

 10. Het is ook nooit goed. Als Surinamers zelf mijnen dan worden ze weggejaagd en luie afhankelijke mensen genoemd.

  Doet een Multinational het dan wordt de overheid beschuldigd van alles en nog wat.

  Mensen weten niet wat ze willen…..hoe dan ook ,het is altijd negatief.


  Maak melding

 11. @Afu Sensie
  Ik heb midden in een paar van deze mijntjes gestaan. Google earth laat de gevolgen (oude beelden uit 2005) ook duidelijk zien. Het is afschuwelijk wat je ziet en ervaart.
  Als je je iets verdiept in waar en hoe goud gevonden wordt moet duidelijk zijn dat lang niet overal winbaar goud zit.

  Mijn punt is dat Goud (lees Gowtu de zoektocht naar het Surinaamse goud) winsten bij ongeveer 10 Surinamers terecht komen (hiervan hebben er 8 een relatie met de NDP/ 1 is Rony Brunswijk en is er 1 gerelateerd aan de NPS). Deze concessionarissen zitten hoog en droog in Paramaribo en vangen ongeveer 20% van de opbrengsten. De staat krijgt 4% en de rest wordt op locatie verdeeld door het werkvolk en machinehouders of aan kosten uitgegeven.

  Deze benadering leidt tot wild west situaties waarin allerlei bewakers toezicht houden voor de exploratie concessiehouders en de zoekers zonder duidelijk structuur voor hun bestaan strijden (vandaag rijk / morgen weer arm). Deze werkwijze leidt tot vernietiging en niet tot enigerlei opbouw van het gebied en het land.
  De Brazilianen dromen van hun eigen boerderijtjes etc. in Brazilië. Dus alles wat zij weten te verzamelen/ overhouden gaat het land uit.

  Per saldo zijn mensen als Naarendorp (KvK & NaNa resources) naar eigen zeggen 50 kg/week en daar 20% van (=$ 400.000 winst/week), Brunswijk, de mevrouw achter Sarfina holding etc de grote winnaars die wat overhouden. Zij werken echter niet als mijnexploitant maar verhuren en zijn uiteindelijk niet aanspreekbaar ten aanzien van natuurschade, vervuiling, kaalslag etc. De goudzoekers zijn over 10 jaar nog net zo arm als voordat zij de natuur gingen vernietigen.

  De formele mijnbouwers moeten investeren in schone mijnbouw de informele mijnbouw investeert niet in duurzame productie en natuurbescherming. Ze graven zonder organisatie en structuur als wormen door de natuur.

  Een Palmolie onderneming moet echter zijn palmen onderhouden zodat ze zolang mogelijk (20 tot 25 jaar) voordeel van genieten. Een palmolie onderneming zal bij afname van de productie per palm deze gaan vervangen om de fabriek te kunnen blijven voorzien van vruchten.

  Natuurlijk is het niet slim als duidelijk is dat er ergens winbaar goud aanwezig is (< 1 gram/ton aarde) dit gebied uit te geven voor Palmolie. Met een beetje planning kan men de dingen in de juiste volgorde doen. Dit vergt echter helaas planning en management dat niet in Suriname beschikbaar is zonder dat het overruled wordt door cliëntelistisch gedrag van de machthebbers.

  De verantwoordelijkheid eindigt zoals het moet bij de betreffende ministers en de President. De President laat het immers gebeuren. Nu optreden na voldongen feiten is slap gedrag.


  Maak melding

 12. GMAP, dan zijn het die grote leugens die je verspreid.
  let op je bloeddruk anders ga je welvarend suriname niet meemaken ,hahahahahahahahah


  Maak melding

 13. @Parbo
  Het is niet goed als men geen respect heeft voor de omgeving waarin men woont.

  Het national (door surinamers) exploiteren van mijnen resulteert in wan toestanden die alleen maar goed zijn voor de concessionarissen. De “harde”werkers schieten er weinig mee op.
  De “harde”werkers spoelen 60 tot 70% van het winbare goud weg. Met iets meer verstand van zaken wordt er met wat extra investeringen 200% meer goud gewonnen uit de informele mijnen. Voor de top komt er echter met niets doen meer dan genoeg uit al die gaten in het bos. Een de “harde”werkers weten niet beter.
  De “harde”werkers laten zonder dat zij dat beoogen een enorme milieu schade achter waar Suriname nog jaren last van heeft nadat alle goud weg gespoeld is.
  Dat is niet goed maar om dit goed te praten is het schelden op de buitenlandse mijnbouwers een eenvoudige afleiding. Echter de informele (porc nockers) produceren zonder controle ongeveer 1,5 maal meer dan de serieuze mijnbouwer.

  De geformaliseerde mijnbouw is het pispaaltje. Het zijn buitenlanders die weten wat ze doen of laten doen. Het zijn organisaties die zich aan regels te houden hebben en die aanspreekbaar zijn.
  Daarwaar de porcnockers een paar miljoen (4% royalties) aan belastingen afdragen droeg IAM Gold in 2011 $ 196.000.000 af.
  Buitenlanders hebben geen behoefte zich te verdedigen tegen ongefundeerde uitspraken en beschuldigingen. De Rosebel overeenkomst heeft de regering overeind gehouden en is ondanks de lage goudprijzen van toen en het gebrek aan middelen van de staat helemaal niet zoslecht. Deze regering betaald voor de aandelen heel veel (per % aandelen ongeveer $ 8.000.000) de vorige regering heeft voor $ 40.000.000 aan aandelen gekregen zonder te investeren en het bij behorende winstdeel.

  Het is nooit goed als men het van uit een negatieve positie bekijkt. A;s men het positief wil zien kan men heel veel verbeteren en met beperkte investeringen 200% meer goud uit de zelfde grond halen.

  Het zonder organisatie en zonder structuur, uit pure hebzucht, de natuurlijke hulpbronnen vernietigen moet men wel depressieve reacties leiden.
  Laat de mensen die zoveel verdienen een beetje in hun mensen investeren en dan wordt iedereen rijker en kan de natuur een beetje beschermt worden.


  Maak melding

 14. Jojo,

  Het is makkelijk praten als je zelf een stabiel leven hebt.

  Deze mensen proberen gewoon te overleven. De mensen in het binnenland kunnen niks goed doen in andermans ogen.

  Het doemscenario waar jij het over hebt is zeer overdreven. Alsof deze gebieden voor eeuwig en altijd onbruikbaar zijn.

  Suriname heeft meer dan genoeg bos. Je moet de mensen ook de ruimte geven om te ondernemen.

  Wij Surinamers worden boeng emotioneel wanneer we geconfronteerd worden met problemen die niet binnen 1 generatie op te lossen zijn.

  Heb een beetje vertrouwen in de komende generaties …..dat weggespoelde goud waar jij het over hebt is niet verdwenen, maar weggespoeld. Dat betekent dat in de toekomst andere dit kunnen mijnen.

  Surinamers moeten leren om dingen zelf te doen. Dit lukt niet als je elke keer de hulp van het Buitenland inroept.

  Wat heeft Suriname nou werkelijk overgehouden aan de bauxiet mijnbouw ?

  HELEMAAL………..NIKS.


  Maak melding

 15. @ Parbo

  Een simpel vraagje: Wat zal Suriname werkelijk overhouden aan de goudwinning?

  Antwoord: Een brok ELLENDE !

  Milieu-vervuiling die zelfs de komende 5 generaties nog in zijn greep zal houden. En dat terwijl de rijkdom uit de goudwinning slechts vloeit in de zakken van enkele graaiers a la Ronnie Brunswijk en consorten van Desi Bouterse !


  Maak melding

 16. Michael,

  Ik heb het over kleine mijnbouwers.

  Die mensen verdienen net genoeg voor het kopen van voedsel en kleding voor gezinnen.

  Jij noemt deze mensen 1 brok ellende ……..of zijn het je mede Surinamers die in een mindere positie !!

  Zolang jij maar te eten hebt en merkkleding kan kopen dan heb je tijd om milieubewust te denken……!!!

  Probeer die gedachte vast te houden…..met in je achterhoofd dat je kinderen EEN LEGE MAAG HEBBEN.

  Praten onder de ORANJE PARAPLU is makkelijk boi.


  Maak melding

 17. @Parbo
  Je hebt helemaal gelijk als je het over de mensen die met een hun voeten in de prut staan. Meer dan 100%, deze mensen zijn bezig met overleven en niet met opbouwen (hebben ze de energie niet meer voor). Ik begrijp het zelfs op het moment dat ik (bakra, vreemde eend in de bijt) door de lens van mijn camera in de loop van een geweer kijk. Dat is mij overkomen bij nieuw Koffiekamp.

  Het gaat mij om de mensen die beter moeten weten zoals Henk Naarendorp, Ronny Brunswijk, Jim Hok, Dompig, Jozefzoon, Graanoost etc.. Deze mensen kunnen met een beetje meer investeren veel schade voorkomen, deze mensen in de prut met veel minder gevaar voor leven en gezondheid en meer laten verdienen en er zelf ook veel beter van worden en ook nog eens de staat spekken.

  Laat ze met wat ondersteuning coöperaties beginnen en structuur in het goud zoeken brengen. Hoeveel kansen en hoeveel energie gaat er verloren als er iets meer aandacht voor een gezonde mijnbouw is.

  Parbo ik heb makkelijk praten. Ik doe mijn best om dingen te verbeteren en mijn plannen voet aan wal te laten krijgen.


  Maak melding

 18. Jojo,

  Dat begrijp ik, maar alle moderne democratieën hebben grote offers moeten brengen in hun eigen natuur.

  Deze fouten hebben ze pas decennia later opgelost. En nu moeten wij onder het toeziend oog van deze vervuilers dezelfde prestaties neerzetten zonder dat er sprake is van enige vervuiling of boomkap.

  Dat is nogal meten met 2 maten.

  Je staat foto’s te nemen en mensen voelen zich beoordeeld en veroordeeld. Want zij weten dat jullie je bomen ook hebben gekapt. Waar zijn de bossen van West Europa gebleven.

  Engeland,Duitsland en Frankrijk waren compleet bebost en zij hebben hun natuurlijke hulpbronnen ook gebruikt om hun land op te bouwen.

  Hebben ze dat ook op een milieuverantwoordelijke manier gedaan ?

  Ik dacht het niet ………maar het is uiteindelijk toch goedgekomen.

  Wel …..wij vragen ook een beetje geduld van de buitenwereld.

  Echter wij krijgen nooooooooooit het voordeel van de twijfel.

  Geeft ons toch gewoon een paar generaties om het land op te bouwen zonder kritiek te leveren vanuit Europa.

  Jullie zouden het ook niet leuk vinden als Duitsland zich constant met binnenlandse aangelegenheden van Nederland zou bemoeien.

  We kunnen het zelf……..en we zullen uiteindelijk succesvol zijn.


  Maak melding

 19. @ Parbo
  Duitsland is al lang de baas in Nederland. Geen probleem voor mij althans. Het is een fact of live dat indien Duitsland niest Europa griep krijgt. Zo gaat het ook met Suriname. Het staat niet op zich zelf. het is afhankelijk. Als de Surineds zwaar moeten bezuinigen heeft men in Suriname 2 maanden niet te eten.

  Als u dingen als kritiek van uit Europa vervellend vind geeft een gevoel van overgevoelige lange tenen. Wij leven op 1 wereld waarin sommige culturen een voorsprong hebben, maak gebruik van die voorsprong. Ik ben vanuit dit koude Europa met al haar luxe en voorzieningen wel eens jaloers op de indianen in Palumeu. Voor hun is het weg vallen van elektriciteit geen ramp, hier is het bij kans rampzalig.

  Kritiek kan ook behulpzaam zijn als men er iets mee wil. Als je leert lopen val je vaak. In de huidige wereldeconomie kansen missen omdat men het zelf wil doen is heel kostbaar en schadelijk. Bijvoorbeeld als Suriname een plan van mij zelf uitwerkt betaald het 11% rente als wij het doen reduceert de rente rekening naar 5% toch probeert men het zonder ons te regelen. H

  Wees aub gevoelig voor oprecht advies en oprechte kritiek hoe moeilijk dat ook is. Nationalisme is voor het verleden. De wereld is heel klein geworden.

  het vervelende is dat het niet goedkomt omdat we allemaal egoïstisch zijn en niet aan onze buren denken.
  De winst van de ene is helaas het verlies van de ander.
  Dat is de les van de geschiedenis. Het verlies van Afrika is de winst van Europa hoe erg dat ook is.


  Maak melding

 20. Jojo,
  Schrijft;
  Als de Surineds zwaar moeten bezuinigen heeft men in Suriname 2 maanden niet te eten.
  ————————————————————–

  Dat is behoorlijk denigrerend en absolute onzin. Surinaamse ouders voeden hun kinderen met voedsel waar ze zelf voor gewerkt hebben. Wauw……nogmaals, hoe denigrerend kun je zijn.

  Inwoners van de Ex-koloniën zijn zo vaak opgelicht door Nederland dat het vertrouwen compleet weg is.

  Ook de gedachte dat jullie de enige zijn aan wie we advies kunnen vragen, is een teken van de Europese arrogantie.

  Nederland heeft ontelbare kansen in Suriname gehad.En keer op keer hebben ze Suriname en hun inwoners in de steek gelaten.

  Het bespreken van interne Surinaamse aangelegenheden in de 2e kamer is gewoon te gek voor woorden. Als we elke liter bloed die Nederland in Suriname vergoten heeft in de 2e kamer gieten, zou de kamer tot het plafond gevuld zijn.

  Onthoudt dat goed !!

  Suriname heeft 60% van alle aluminium geleverd aan de geallieerden tijdens de 2e Wereldoorlog en toch kunnen we geen respect krijgen uit Nederland.

  De ontkenning van de hoofdrol die Nederland in slavernij speelde is zelfs vandaag de dag nog aanwezig. Het huis van Oranje rijdt gewoon nog in koetsen met daarop slaven geschilderd.

  Wij hebben geen intentie om nog respect te verdienen van Nederland of zijn inwoners. Die tijd is voorbij, maar jullie hebben moeite om deze nieuwe realiteit te accepteren.

  Net als het feit dat niet Europa maar Azië het nieuwe middelpunt van de Wereld is.

  De tijd dat Europa elke dag wint over de rug van anderen is voorbij ….


  Maak melding

 21. @Parbo
  je haalt de verkeerde dingen uit teksten.
  Het was zeker niet degenererend bedoelt. Ik wilde een beeldende afhankelijkheid aangeven.
  Per jaar gaat er informeel ongeveer euro 180.000.000 van familie naar familie. Dat komt overeen met 2 maanden salarissen van alle Surinamers bij elkaar. Dit geld gaat direct de economie in. Het wordt besteed. Meer is er niet bedoeld.

  Aluminium en Slaventijd hier bij halen, kansen van Holland etc. slaat de plank geheel mis. Nationalisme leid in een mondiale wereld tot niets.
  Het niet kunnen verwerken van een verleden leid tot ellende en omzien in wrok en het ontbreken van een gezonde blik op de toekomst.

  Parbo u geeft precies aan waarom het veel langszamer gaat dan het kan.

  Ik vind het jammer dat u na de voorgaande teksten mij degenererend gedrag toe schrijft omdat ik juist, overal waar ik kon, uitga van de kracht van de lokale bevolking. Overal leen ik iets van de bevolking en hoop ik ook iets achter te kunnen laten.

  Parbo u bent duidelijk wij kunnen het zelf wel. Suriname krijgt van mij alle credits en zelfs medewerking. Ik zie wel waar dat toe leid. Maar kijk aub even wat breder naar de wereld en zie vooral naar de ontwikkelende landen waar ze, door omstandigheden gedwongen of uit eigen “vrije”wil, ook zo dachten en zie het resultaat.


  Maak melding

 22. jojo

  Na heel veel schrijven zag ik dat het lichtje bij je ging branden getuige het volgende

  “Natuurlijk is het niet slim als duidelijk is dat er ergens winbaar goud aanwezig is (< 1 gram/ton aarde) dit gebied uit te geven voor Palmolie"

  had je dit niet eerder kunnen bedenken, het had je heel veel energie gescheeld.

  Trouwens als je die andere discussie van je wil voeren over verantwoord mijnen, kunnen we dat ook hoor, maar dan in een ander artikel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.