Suriname gaat in zee met Amerikaans Surgold

28

PARAMARIBO, 8 jun – De regering mag de goudwinningsovereenkomst met Suriname Gold Company bezegelen. Het parlement gaf groenlicht na urenlang debatteren. De oppositie onthield zich van stemming, op de eenmansfractie na van Doe. Doe-parlementariër Carl Breeveld stemde voor. Een motie van de oppositie werd verworpen. In de motie werd opgeroepen om de overeenkomst ‘voorlopig’ niet goed te keuren.

De regering zou eerst een reeks ‘zorgpunten’ moeten wegwerken. Genoemd worden een slechte voorbereiding, gebrek aan zeggenschap van Suriname en het slikken van kosten zonder kennis van de werkelijke hoogte van die kosten. “Een blanco cheque”, zo beschreef Radjkoemar Randjitsingh (Nieuw Front/VHP) het laatste. “We hebben een behandeling achter de rug die veel stof heeft doen opwaaien”, zei minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen.

Suriname neemt voor vijf en twintig procent deel in de operaties van Surgold op Surinaamse bodem. “Komende overeenkomsten zullen nooit minder mogen zijn”, aldus Hok. De royalty’s zijn vastgesteld op zes procent, wat betaald moet worden in baar goud. Surgold mag de komende vijf en twintig jaar naar goud mijnen in het Merian-gebied, in Oost-Suriname. Hok en zijn collega Adelien Wijnerman van Financiën mogen namens Suriname tekenen.


28 REACTIES

 1. Zo daar was het wachten op..Laat het plunderen tot 2015maar beginnen.
  Jammer genoeg is de rest van het land maar bijzaak voor deze roversbende.
  Wat een zooitje.
  Echt jammer hoe het land Suriname in verval raakt.


  Maak melding

 2. Voor degenen die zo graag voet op de maan willen zetten, die boeken over vijfentwintig jaar een relatief goedkopere ticket naar Suriname.


  Maak melding

 3. Welk politieke partij is te vertrouwen, toen Front aan de macht stond hebben zij ook rotzooi van gemaakt. Vrienden, families, zich zelfverrijken en naar de macht grijpen. NU heeft deze blinde regering ook alles geerfd. Het is jaren een stempel gebleven om naar de vetpot te vergrijpen nu de goud industrie een hot item is geworden. Suriname blijft economisch functioneerend een derde wereldland. De een na de ander blijft hangen op China, India en Nederland.


  Maak melding

 4. @@ surinam patriot yu ab leti! Wanneer de stier naar zijn weten vol is moeten de dombo’s ook mee instemmen!! Stelletjes uilskuikens!!


  Maak melding

 5. Het parlement gaf groen licht na uren lang debatteren, ha ha ha ha.. Dit getuigt slechts van jullie niveau, sociaal laag zelfbeeld bepaald dat het parlement geen moer voorstelt. Is er ooit een situatie geweest dat er rood licht werd gegeven? NEEN mensen, nee!

  Ik verzeker u allen in Suriname dat u een zeer harde tijd tegemoet kunt zien want het verbaasd mij iedere keer: deze regering houdt zich vooral bezig met de POEN, overal waar er iets te halen valt, zal men doen. Het kan ook zo zijn dat de verantwoordelijken zich maar van de domme houden, want Bouterse krijgt naast het NOG MOGELIJK te verwachten opbrengst ook in persoon mogelijk onder tafel betaald.

  Deze president is sinds zijn aantreden enkel en alleen bezig met graaien, als hij en zijn mensen er maar beter van worden.

  Erg jammer, ziek en zielig, want SURINAMERS, JULLIE ZULLEN BLOEDEN VOOR DE DADEN/ OPZETTELIJKE MISSTAPPEN VAN BOUTERSE

  Sterkte allen


  Maak melding

 6. In de kop is het erg treffend gezegd.Zo gaat het ook geschieden dat Sur. door de zee en Surgold opgeslokt wordt.
  Na 3 jaren is het deze regering gelukt om de positieve beweging door EL Vene in gang gezet,te stoppen en het land in een neerwaarts spiraal te brengen.Wat omhoog gaat,is de misdaad en het verrijken van zij die om de staatskas zitten.Voor de rest zit de NDP ruggengraat met lege handen.


  Maak melding

 7. Wat een idioterie in Sur.Jaren werd beloofd dat er een ander beleid zou komen.Die zou alle Suri’s voorspoed brengen.Er is een beleid gekomen die Suri’s juist de afgrond induwt.Ik hoop niet dat deze regering mij zo rijk maakt als Zimbabwanen.Over enkele jaren wil ik met pensioen bala en niet monopoly geld ontvangen.


  Maak melding

 8. @Jacobus…hahaha die van seti gong is superr.
  Iedere dag vind er een gewelddadige beroving plaats in Suriname.
  En die Belfort schreeuwt dat de criminaliteit is afgenomen.


  Maak melding

 9. de sterke man van suriname desi delano bouterse heeft gesproken ,het is geschied ,er is getekend en wij zijn tevreden .
  in ieder geval is het beter dan die vijf procent van front vhp ,nps .wij moeten ons niet de les laten voorlezen ,wij hebben er geloof in dat wat ramdin als voorzitter heeft onderhandeld genoeg vertrouwen geeft .
  front maakt propaganda dat het niet goed is .

  zie het geval baldew over die visum voor die indiers .die man bedrijft politiek ,hij probeert de hindustanen wij te maken dat paars de indiers discrimineert .
  wakker geen racisme aan in het land baldew zo kom je echt niet aan de macht .voeren jullie echte oppositie .
  tipysch het geval van die kogel brief ,zogenaamd is paars verantwoordelijk voor die kogel brief .

  laten wij de handen in een slaan en dit land opbouwen .
  de ndp is niet weg te denken ,wij hebben de plaats van de nps ingenomen zie bij de volgende verkiezingen zal de nps niet verder komen dan met 2 zetels .
  het is bekent dat de ndp openstaat voor iedereen en dat is een grote plus punt van bouterse .goed luisteren naar de toespraak van bouterse hij is de bindende factor in deze regering .de oppositie probeert alles tegen te werken en dat is dan begrijpelijk dat hij dingen doordrukt .

  suriname heeft geen tijd te verliezen met de akkevietjes van front wij moeten vooruit .
  werkgelegenheid is belangrijk ,wroko oppo de doelstellingen van paars moeten worden gehaald .
  strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang .

  bouta go go


  Maak melding

 10. @surinam patriot

  deze wordt door geen enkele foute advocaat als Kanhai vrij gelogen.

  Veira wist van vliegbewegingen in het binnenland en moest hij dood.Nu is een foute advocaat bezig de moordenaar vrij te pleiten.


  Maak melding

 11. @pero

  duimen dat een dag of wat voor de verkiezing geen SIBI BOESI Sur.treft.Anders stemt zelfs bout niet op zichzelf allen maar uit walging voor zichzelf dat hij door al dat water wadden moet om te stemmen.Dan stemt hij liever front.


  Maak melding

 12. DOE waar blijven de normen en waarden volgens de Christelijke principes?
  Moreel verval, norm vervanging, volksmisleiding, volksbedrog lijken nu hoog boven aan de lijst te staan.


  Maak melding

 13. Surgold, IAMGOLD. Goud heeft de machthebbers verblind. Wie zijn grondstoffen goedkoop weggeeft, heeft geen goed ontwikkelde visie. Mag de Surinaamse regering in de boeken van die Gold-maatschappijen kijken? Gaat de staat controleren hoeveel goud er werkelijk gedolven is? Hoe gaan ze dat controleren en wie gaan dat doen? De contract geldt voor 30 jaar. Is er rekening gehouden net stijging van de goudprijs in de komende 30 jaar of is alles vastgelegd tegen de nu geldende prijs. Krijgt Suriname de technologie om zelf het goud te kunnen winnen na 30 jaar? Gaan die buitenlandse goudmaatschappijen de aarde weer achterlaten onder gaten en gifstoffen wanneer ze vertrekken? Het artikel geeft geen info over zulke vragen.


  Maak melding

 14. kijk die amerikanen/canadezen zijn niet achterlijk..

  ze zijn verplicht de lijder v/h poppenkast zo u wilt,dé regering een schouder-klop te geven..

  ze weten bliksems goed dat er goud, diamant, olie, maangaan, koper, gratis en voor niks te halen valt in sme bij deze domme beesten..

  bij het ondertekenen van dergelijke grote overeenkomsten als deze,ben je bijna altijd verplicht TEKEN geld te krijgen w.o. vele vele miljoenen US$ ‘s..,maar bij onze lijders hoef je niks te geven..

  wel onder tafel..


  Maak melding

 15. Zaterdag 8 juni 2013 om 15:14 uur, door pero
  de sterke man van suriname desi delano bouterse heeft gesproken ,het is geschied ,er is getekend en wij zijn tevreden .

  Natuurlijk is onze (pero) tevreden in Olland.

  Maar nu komt het vervolg verhaal voor onze tevreden (pero) in Olland.

  MEGAPROJECTEN REGERING (DADA & CO.) IN DE IJSKAST!

  vrijdag, 07 juni 2013 (zie nospang.com)

  PARAMARIBO – Het ziet er naar uit dat een groot aantal groots aangekondigde megaprojecten van de huidige regering in de ijskast is gezet. In het regeerprogramma 2010-2015 was gesteld dat er onder meer gebouwd zouden worden: bruggen over de grensrivieren, een highway met negen ‘fly-overs’, 18.000 woningen, acht flats van 250 wooneenheden, een diepzeehaven,ziekenhuizen en een weg naar Brazilië.

  Deze gigaprojecten zijn vooralsnog luchtkastelen gebleken en ook andere beleidsintenties zijn òf meerdere malen uitgesteld òf zelfs volledig van de baan. De Algemene Ziektekostenverzekering (AZV) zou worden doorgevoerd, maar nu wordt beweerd dat over drie weken een soortement AZV voor alle kinderen tot 16 jaar en seniorenburgers boven 60 jaar zal komen.

  Vorig jaar zou per 1 juli digitale televisie worden gelanceerd, maar inmiddels is al bijna een jaar verstreken. Ook de invoering van de militaire dienstplicht is een ‘kayana granman’ gebleken.

  Volgens minister Ramon Abrahams van Openbare Werken wacht hij op fiat van de minister van Financiën, zodat kan worden aangevangen met de constructie van de highway naar Zanderij, die om en bij US$ 100 miljoen zal kosten. Ook Nickerie zal zich volgens de OW-minister mogen verheugen in de aanleg van een weg van Kamp 13 naar Washabo. Wat de brug over de Corantijnrivier aangaat, reageerde Abrahams tegenover Radio 10 voorts kortaf met “HET IS GEPARKEERD”.

  Natuurlijk is een deel van het geld op zijn geheime bankrekening (GEPARKEERD)!

  (pero) ‘VERLOS ONS VAN DEN BOZE’.


  Maak melding

 16. @@@ fer.E
  het doet er niet toe als je vindt dat ik in suriname ben of niet ,feit is dat jij en niet jou alleen in suriname kunnen kunnen komen wonen .redimusus als jou en anderen zijn niet van belang voor mijn land .ik heb geen reken schap aan jou te geven ,wat ik jou wel mee wil geven ,is een beetje trots zijn op je land en dat heb ik .ik weet niet hoe lang sommigen in olland zijn maar ik ben er 16 jaar gebleven en ben sinds 1997terug en ben tevreden met mijn leefwijze jullie moeten het nog zien waar te maken dat is voor pero trots .
  die tront die velen van jullie roepen dat paars niets doet en front goed is kaka een hoop bla bla .door dit zelfde oude garde had ik suriname verlaten in de jaren 80 .die boeven bende van vhp nps ktpi zit nog vers in het geheugen ,bouterse kwam aan de macht zelfde geval puinhoop .de ene niet beter dan de ander ,maar zeg ik voor mij was olland niet het paradijs wat ik voor ogen had .pero heeft de stap genomen om toch naar suriname terug te keren na 16 jaar olland .kom mij niet vertellen over olland kom mij niets vertellen dat ik niet in su ben olland is geweldig voor jullie omdat jullie niet duven om naar suriname te komen .in olland is alles geregeld voor jou dat hebben die witte mensen voor jullie gedaan ook voor mij toen ik daar was .maar heb nooit de intentie gehad ik olland te blijven mie mang .velen komen nu terug naar suriname ik ken een paar die terug zijn .wat deze ver verkondigt is dat hij geen geloof heeft in zijn eigen anderen moeten het voor jou doen .mie habie grong mie habie oso ini sranang joe no habie ka ka jij en een hele hoop die steeds suriname afkraken .die ollanders doen wat ze hebben met jullie slikken of stikken wat voor stront praat je .ik scheld niet nop olland ik scheld op jou soort die geen zelf vertrouwen hebben .als die olladers redeneren zoals deze redimusus hadden ze hun land ook niet opgebouw als wat jullie zeggen .ze hebben de handen in een geslagen en hun land weer opgebouwd waarvan jij en die andere redimusus nu van de {vruchten plukken}met nadruk tussen haakjes omdat de gouden tijden voorbij zijn jij hebt nog hoop dat die tijd terug komt maar olland is klaar wo kaka oenoe die na so so boto .ik heb een groet smoel voor jullie ja ,en die ollanders pakken alles dubbel terug groot gelijk geeft ik ze .lever een positief bijdrage aan jou land maar lullen jullie niet dom dat suriname dit suriname dat .ik heb dan ook diepe respect voor die surinamers die terug komen al moeten sommigen hun kinderen achter laten om hun bijdrage te leveren .
  dit land gaat niet olland opbouwen ,wij gaan het moeten doen .jullie hebben niets anders geleerd dan dat olland het gaat doen en daar houden deze klojos zich aan vast olland olland olland olland .olland heeft mij en velen de kans gegeven en hebben er gebruik van gemaakt en daar maak ik dankbaar gebruik van .olland heeft mij veel geleerd ,wat vorige regeringen mij niet konden leren omdat ze bezig waren met corruptie praktijken .ze waren bezig met hun belangen en niet van het volk .jullie ogen zullen nooit geopend worden omdat jullie met de gedachten rond lopen dat olland het moet oplossen .blijven jullie in olland dit land komt vooruit en daar heb ik en de vele surinamers die terug gekeert zijn heel veel hoop door positief te denken en een bijdrage te leveren .de mensen die denken dat ik nu olland af val hebben het mis ..olland geeft iedereen de kans zich te ontplooien en wat te bereiken maak gebruik van .het paradijs is het niet maar geordend regels ja daar kunnen wij wat van leren ,mie jeje au mandie nanga mie if mie tak dat olland na keka .en dat doe ik niet ,grijp je kans als die er is.als je het hebt over het beleid dat men voert tegen mijn land dan zeg ik nederland met name de regering kruip naar je moer met je ontwikkelings hulp wij wachten er niet op niemand bepaald ons beleid zij waren ook mede schuldig aan wat er is gebeurt in de jaren 80 en voor 80 .als je een verhaal vertelt moet je het hele verhaal vertellen en daarom neem ik de jeugd niet kwalijk dat ze op paars hebben gestemd .jullie volwassenen zijn van de oude stempel en weten niet beter .oeng tang in oeng manarie pero is tevreden met die stap die ik heb gezet .blijven jullie verder dromen .

  strede strede wie no sa vrede bouta na wie veisie mang herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang .
  ai na pero taki


  Maak melding

 17. Boi, sranang grong trong gotoe noja, gotoe gotoe gotoe
  baja, het wordt wat daar, afwachten wat in het laatje zal brengen, en of het volk dat zal merken


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.