Aangepast akkoord met Surgold ‘een lachertje’

46

PARAMARIBO, 8 jun – In het parlement is fel gereageerd op veranderingen in de overeenkomst met het Amerikaanse Surgold. De oppositie valt vooral over de initiële of startinbreng, het geld dat Suriname moet betalen voor zijn aandeel. De regering zou er stiekem over doen. De ‘area of interest’ met exclusieve exploratierechten voor het bedrijf, is niet meer zo exclusief, volgens minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. “Een lachertje”, riep Radjkoemar Randjitsingh (Nieuw Front/VHP).

De staat moet Surgold op de hoogte stellen als er nog stukken land vrij zijn rond het mijngebied. Als anderen op dat land rechten voor exploratie aanvragen, moet Surgold ook geïnformeerd worden. Surgold heeft dan acht maanden de tijd om te beslissen of het er wil exploreren. Volgens Hok is afgedaan met de ‘eeuwige cirkel’ rond het mijngebied. Het parlement had daar eerder felle kritiek op, omdat Surgold er zo goed als permanent exploratierechten had.

“Er is niets veranderd”, zei Randjitsingh. Het ergste vindt hij toch de geheimzinnigheid rond de initiële inbreng. Volgens Hok is de inbreng gelijk aan de vijfentwintig procent aan aandelen die Suriname neemt. Maar vijfentwintig procent van wat? Randjitsingh denkt dat het bewust wordt achtergehouden. Surgold zou alle kosten willen meenemen, ook de miljoenen dollars die al geïnvesteerd zijn in het voorwerk. “De minister weet het, maar durft het niet te zeggen.”

46 REACTIES

 1. In een echte democratie moeten alle stukken van deze overeenkomst naar het parlement, hun hebben volgens onze grondwet de controlerende taak en als dat niet gebeurd dan is Suriname een dictatuur.


  Maak melding

 2. Beste GMAP,
  Hoe wil je democratisch handelen? Alles wat deze hersenloze verzinnen dat moet gedaan worden…de wil van deze roversbende is wet..in dit vervallen land…diep droevig dit.
  Waarom heb je dan een DNA nodig? Dit wat ze laten zien is gewoon een kinderachtige vinger wijzen van wat de vorige regering heeft gedaan. Dus nu doen wij het ook maar 2 x zo erg.


  Maak melding

 3. Hoe kun je een buschauffeur bombaderen tot president?(Venezuela).
  Hoe kun je sportleraar bombaderen tot president? (Suriname)
  Het is de goden verzoeken,..


  Maak melding

 4. een steeds terugkerende poppenkast in DNA. De kaarten zijn zoals gewoonlijk reeds langs geschud en alleen belanghebbenden gaan er met de buit vandoor. Nu die zwerver Kanhai weer in goud en huizen.
  Wat een hypocriete, corrupte en dictatoriale bende is dit land.


  Maak melding

 5. Gaymap,

  Je bent niets meer dan een zielig allochtoontje die vanuit onder de oranje paraplu staat te schreeuwen. Elke dag de hele dag op Suriname kankeren.

  Je wordt ervoor betaald of niet !!


  Maak melding

 6. nou vooruit dan maar, de deal is rond en volgens Henk Ramnandanlal ga wij winstgevend worden vanaf 2020!!

  vol verwachting klopt het hart 🙂


  Maak melding

 7. En jij praat massamoord,drugshandel, amnestie,dictatuur, mensenrechtenschending en megalomanie goed van uit een paarse paraplu.
  probeer mijn kritiek met valide argumenten tegen te spreken dan pas ben jij in vent in mijn ogen, vooralsnog ben jij een domme paarse individu met garnalehersens.


  Maak melding

 8. PARBO heeft zn liters djogo’s voor deze ochtend ook weer naar binnen gegoten,met het gevolg dat zn vernauwde hersencellen, signalen geeft naar zn paarse smoelwerk, en zn paarse grijpgrage vingers,waar respectievelijk krankzinnig gewauwel, en onzinpostings uit voortvloeien!!!

  Maar gelukkig weten we met zn allen dat ditr paars eigen is!

  Have a nice day……


  Maak melding

 9. Gaymap,

  Je bent niets meer dan een zielig allochtoontje die vanuit onder de oranje paraplu staat te schreeuwen. Elke dag de hele dag op Suriname kankeren.

  Je wordt ervoor betaald of niet !!
  Gmap
  Rechtsvaardigheidsgevoel??????
  Suriname is gered…fuck deze vijftien gasten
  =
  Alleen een marikoe verandert nooit van gedachten.


  Maak melding

 10. @PARAMAN het uitschot van WKN, wie ook nooit van gedachten veranderen, zijn labiele en zwakzinnige paarse rioolhonden, met vernauwde hersencellen, en daar ben jij een van!!!

  Have a nice day……


  Maak melding

 11. resume,

  wij gooien er een 1/2 miljard ertegenaan, de eerste 7 jaren zijn magere jaren en pas in 2020 gaan wij oogsten vettigheid!!

  ik weiger te geloven in het *7 Jaar* geduld van boef NDP 🙂


  Maak melding

 12. DE vijftien slagtoffers kijken op ons neer
  ze zijn zelfs ook blij dat het zo is gegaan .
  ze prijzen deze regering ook , dus wie zijn wij om krietiek te leveren ???


  Maak melding

 13. We weten nu al wie de rechtszaak zal winnen toch? De CTU is al in paraatheid gebracht,..

  PARAMARIBO – NPS-parlementariër Arthur Tjin A Tsoi zal zijn bronnen in bescherming nemen die hem ervan wisten te overtuigen dat de president een jacht heeft gekocht van een partijgenoot. “Ik zal de consequenties persoonlijk dragen. Als de rechter zegt dat ik een correctie moet publiceren zal ik het rechterlijk vonnis opvolgen”, zegt het oppositielid.

  President Bouterse heeft een rechtszaak aangespannen tegen Tjin A Tsoi. De parlementariër zei aan Times of Suriname over harde informatie te beschikken. Hij zegt persoonlijk de vraag of staatsgelden met de aankoop gemoeid zijn, eraan te hebben gekoppeld. Omdat de jacht bij een staatsinstelling, de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), voor anker lag. “Daar mogen alleen zaken van de staat worden ondergebracht”, zegt Tjin A TSoi. De president ontkent de aantijging en eist een gepubliceerde correctie.

  Tjin A Tsoi zegt dat zijn bronnen mensen zijn die hij ‘langer dan vandaag’ kent. Deze wisten hem ’te overtuigen’ van de informatie. Er werden wel geen bewijzen gepresenteerd dat het daadwerkelijk om een transactie ging die de president regardeert. De NPS’er vreest niet voor reputatieschade. “Het zou kunnen, maar de mensen kennen mij. Zij weten dat ik zaken breng die hard zijn. En tot nu toe heb ik veel steun gekregen van de gemeenschap.”


  Maak melding

 14. @ Who Cares!
  Wanneer je met mensen als Paranam, Basi, P, c.s. redeneer, moet je altijd met harde feiten komen. Bij voorbeeld, hoe komt het dat zo een belangrijk stuk voor de Republiek Suriname maar met een marginale meerderheid 27 voor en 10 tegen is aangenomen? Wat zou er gebeuren als de DOE-Fractie niet voorgestemd had? Waar zijn de trotse 36 zetels van de coalitie waarom Abrahams eertijds zo trots over sprak? Dit zijn de feiten.


  Maak melding

 15. @ Surinam Patriot
  De President voelt zich in zijn eer aangetast door de woorden van de NPS-Parlementariers Tjin-A-Tsoi en eist daarvoor ereherstel. Hij heeft wel het recht naar de rechter te stappen. Maar, de familieleden van de Decembermoorden die hebben het recht niet om naar de rechter te stappen om ereherstel te zoeken. Zij hebben het recht ook niet om hun in hun eer aangetast te voelen. Tjin-A-Tsoi moet gewoon een verzoek voor amnestie indienen bij het Parlement. Nu respecteert DDB het principe Trias Politica plotseling wel. Vreemd man!


  Maak melding

 16. als de oppositie zegt dat het een lachertje is dan moet je het niet serieus nemen ,weg wuiven en dat doet paars .als je naar de oppositie moet luisteren zal dit land niet vooruit komen .voor de zoveelste keer zitten ze dwars .doe heeft dan ook haar reden waarom ze niet mee wil doen met front in de oppositie ,zie hoe doe zich distantieerde van front toen front de evaluatie maakte van drie jaar paars .ze bedrijven politiek om frontdwars te zitten ,en daarom neemt paars een defensieve houding tegen front .wie kaats moet de bal verwachten zegt men .aktie bakka srapoe moro aktie vesie .wo kaka .

  bouta go go


  Maak melding

 17. @ Pero
  Waarom heeft DOE dan tegen de amnestiewet gestemd? Waarom roept DOE reeds jaren op voor de anticorruptie- en milieuwet? Jij pikt toevallig een episode waar DOE met de coalitie heeft meegestemd. Maar Pero, waarom beantwoord jij de cruciale vraag niet welke ik gesteld heb? Waar waren de andere coalitieleden en partners(meaning 36 – 27 = 9) toen zo een belangrijk stuk onder de hamer kwam? Bye the way Pero, wie dwarsboomt wie? DDB heeft toch verklaard dat de andere partners geen visie hebben? PL wil toch niet langer samenwerken met ABOP minister Amafo? De DC van Commewijne en Abrahams kunnen toch niet door een deur? Zo, wie houdt wie voor de gek?


  Maak melding

 18. Eerst maar eens zien hoe Suriname aan USD 400.000.000 gaat komen voor deze investering.

  Of gaat Hoefdraad nu plots de rest van alle goudstaven verkopen die nu nog in de kluis liggen van de Surinaamse Bank …

  By the way, die gasten van Surgold die liggen toch helemaal in een deuk voor zoveel domheid van deze overheid.

  Ze kappen al het bos weg vernielen het land en ondertussen krijgen ze ook nog eens geld toebetaald en als straks over 30 jaar alles kapot is zijn ze plots weer weg … en laten Suriname in een hoop ellende achter.


  Maak melding

 19. niet zo pessimistisch jongens ,je moet durven om te investeren ,niet geschoten altijd gemist zegt men toch het is een gok dat ben ik met je eens .
  je kan winnen maar je kan ook verliezen brada .


  Maak melding

 20. De geheimzinnigheid zal wel hierom gaan: het exacte initiele bedrag wordt niet bekend gemaakt, omdat een deel in de zakken van bepaalde lieden gaat verdwijnen.


  Maak melding

 21. De multinationals verrichten belangrijk werk. Als straks alle vegetatie weg is en niet meer terugkomt wordt Suriname woestijn en hebben we dan ineens veel olie zoals alle woestijnlanden.


  Maak melding

 22. Transparantie van beleid van één van de speerpunten van het regeerakkoord van Bouterse…..

  Wie in godsnaam gelooft deze aartsleugenaar nog?


  Maak melding

 23. James Marshall, de creditbeoordelaar FITCH heeft onlangs Suriname een positieve credit rating gegeven. Dit houdt in dat het voor het land heel gunstig is om kapitaal aan te trekken.Het geld om te participeren in de goudonderneming kan dus geleend worden.Met de opbrengsten uit de goudexploitatie zal de lening afbetaald kunnen worden en tevens zullen ook andere aandachtsgebieden kunnen rekenen op financiële steun van de overheid.Dit noem ik strategisch beleid met een visie.


  Maak melding

 24. Who cares en Molenaar Henk, jullie gedragen je als geboren pessimisten.Om eerlijk te zijn, ik had ook niets anders verwacht van de leden van het pessimisten collectief. Laat dit duidelijk zijn. Goede regeringsleiders moeten risico’s nemen om de vooruitgang van een land een impuls te geven.Er zal dus geleend moeten worden op de kapitaalmarkt. Suriname bezit genoeg potentie om betalingsverplichtingen na te komen.


  Maak melding

 25. 10 jaren lang geen schop in de grond gezet;
  geen ontwikkeling gebracht;
  geen openstaande rekeningen betaald;

  Bedelen aan de noordzee,
  Ontvangen goudroyalties niet geboekt,
  Alle domeingrond rond Par’bo verdeeld,
  Aanbestedingen gegund met voorkennis,

  Resultaat: 10 Schone Vingers!!


  Maak melding

 26. Beste RobG,

  Nu nog heeft Suriname een redelijk goede rating …

  Okay, ik ben benieuwd (en jij vast ook) hoe Suriname kapitaal gaat aantrekken om USD 400.000.000 te gaan investeren voor een bedrijf.

  Jij hebt heus wel gelijk dat we niet altijd negatief moeten zijn tegenover veranderingen …

  Ben benieuwd, maar ik durf nu al te voorspellen dat die USD 400.000.000 niet zo heel erg makkelijk aangetrokken kunnen gaan worden en er vreemde bokkesprongen moeten worden gemaakt om toch nog aan dat geld te gaan komen tegen een onwaarschijnlijk hoge rente …


  Maak melding

 27. In de Surgold deal zal Suriname ongeveer $ 250.000.000 aan cash in moeten brengen.
  Giganten Alcoa en Newmont hebben tot nu toe $ 100.000.000 aan exploratie-/ planningskosten gemaakt. Regulier nemen deze bedrijven verliezen zolang winst niet zichtbaar is en de uitkomst riskant. Met vrij grote zekerheid (IFRS regels) is het grootste deel van de kosten van Alcoa en Newmont middels de winst en verliesrekening afgeschreven. Tegen de Cash van Suriname brengen deze partijen oud papier ($ 100.000.000 historische kosten) in dat zij nu mogen herwaarderen.
  Ofwel in van de totaal benodigde $ 750.000.000 is reeds $ 350.000.000 in de boeken. De concessie rechten die Surgold gaat verkrijgen zijn enorm veelwaard en worden aangezien de aandelen van ALcoa en Newmont ongetwijfeld via een tussen holding geconsolideerd worden elders te gelde gemaakt zodat deze tussen holding het nog benodigde geld tegen marginale rentes op de kapitaalmarkt kan lenen. Een extra hulp hierbij is dat Suriname al voldoende cash inbrengt zodat de financiering voor Alcoa en Newmont een wassen neus wordt (deze bedrijven kunnen overal naar behoefte obligatieleningen uitschrijven).
  Het oude papier van Alcoa en Newmont brengt dus 75% van de aandelen en zeggenschap tegen marginale financieringslasten. Voor 25% van de aandelen en geen enkele rendementsgarantie moet Suriname op de kapitaalmarkt bedelen en de hoofdprijs aan rente betalen aan wellicht (het kan maar zo) Newmont en/of Alcoa Finance Plc (natuurlijk via een omweg) waarbij de aandelen het onderpand zullen vormen.

  Alcoa en Newmont zitten niet te wachten op een investering van Suriname (hun cashflow dekt binnen een paar maanden de gehele benodigde investering. Het geld is chicken feed voor deze ondernemingen. De bijdrage van Suriname kan alleen maar interessant zijn als zij daarmee een operatie in handen krijgen die vrijwel gratis is en waarin de handhaver zich compromitteert door ook te willen delen in de winst.

  Het dragen van 2 petten (handhaver en winstdelende partner) is zelfs een open economie als Nederland moeilijk (zie de gaswinning in Oost Groningen/ versus de aardbevingsschade). In Suriname is het dragen van controlerende/ handhavende verantwoordelijkheden als mede belanghebbende in het resultaat ondoenlijk. Het clientisme is te diepgeworteld in de politiek. Zie hier voor als voorbeeld: de schaamteloze sollicitaties van DNA lid Ramnalandal (goed opgeleid en niet dom) voor een plaatsje op de NDP lijst bij de volgende verkiezingen.


  Maak melding

 28. =Mensen toch, er zijn sommigen die niet van de waarheid houden, en sommigen hebben nooit onderzocht of hun reacties wel kloppen.

  =De mensen die Bouterse zo hoog houden vraag ik mij af wat voor hun familieleden die in nood zijn al gedaan is of als ze in persoon ook iets hebben ontvangen van Bouterse.

  =De rijken worden rijker en de armen worden armer. Lees dit stukje maar::::

  =Irvin Kanhai heeft een concessie van 200 ha gekregen in het interesse gebied van Surgold.
  Irvin Kanhai, doordeweeks een druk bezette advocaat en in het weekend landbouwer, zet zijn schreden nu in de goudsector. Hij heeft onlangs een goudconcessie van 200 ha gekregen ten westen van de Tempatikreek in de ‘Area of interest van Surgold. “Ik heb interesse in de goudsector en heb een ploeg in het gebied om het te verkennen”, zegt Kanhai aan Starnieuws.

  =Kanhai deelt mee dat hij vorig jaar een aanvraag heeft gedaan. “Het gebied was vrij en ik heb de concessie gekregen. Daar is toch niks fout aan”, stelt hij de retorische vraag. Hij vindt dat zijn aanvraag niks te maken heeft met dat hij van de PALU is of de raadsman is van president Desi Bouterse. “De president weet niet eens dat ik een aanvraag ingediend had”, stelt Kanhai.

  =”Ik doe niet alleen aan landbouw. Maar ik verkoop ook eieren. Zaterdag lever ik rekken eieren aan de winkels in Groningen. Wij rapen wel tweehonderd eieren per dag op. En binnenkort doe ik ook mee aan de bouw van huizen. Ik heb een terrein op Hanna’s Lust en zal tien huizen bouwen”, onthult Kanhai. De advocaat zegt dat hij een veelzijdige belangstelling heeft.

  President Desi Bouterse heeft de meest recente lijst van concessies die verstrekt zijn in de interessegebieden van Surgold en Iamgold verstrekt aan De Nationale Assemblee. Vooral de oppositie drong hier op aan.

  ===WIE GELOOFT KANHAI==


  Maak melding

 29. @ Zaterdag 8 juni 2013 om 20:50 uur, door p

  De multinationals verrichten belangrijk werk. Als straks alle vegetatie weg is en niet meer terugkomt wordt Suriname woestijn en hebben we dan ineens veel olie zoals alle woestijnlanden.

  wij krijgen geen woestijn. wij krijgen overstromingen zoals haiti. wat wij nu hebben is een voorproefje. zie het maar als een waarschuwing. de vegetatie leidt het water beter weg dan wanneer er alleen maar modder was. zie columbia.

  anybody awake, government, anyone?


  Maak melding

 30. ineens zijn wij surinamers milieu bewust geworden maar als front regeert zijn wij niet milieu bewust .
  hoe lang zijn men al dat land niet aan het ontbossen en ineens schreeuwt men moord en brand .als er geen alternatieven zijn wat moet men dan .in nederland zitten en maar van alles roepen is makkelijk ,die mensen willen brood op de plank .in brazilie worden jaarlijks grote stukken ontbost net zo groot als nederland maar ik hoor niemand klagen .in suriname is 80 procent van ons land bos ,ik vindt dat men niet moet zeuren als men in nederland zit .storten jullie dan geld voor die mensen als je begaan bent met het milieu .ziet men die fabrieken met die giftige dampen in europa ,die uitlaat gassen .lopen jullie maar achter die nederlanders ik laat mij niet inpakken hoor .de regering heeft gelijk om ook haar eigen mensen een stukje brood te laten verdienen in de goud sector .
  suriname is in ontwikkeling ,terwijl het gras groeit sterft het paard .laat je niet misleiden door die blanken ,ze hebben genoeg van vele landen geroofd en nu komen ze met allerlei regels .dat doen ze ook met china en andere landen ,maar die landen willen eerst hun economie op orde en dat is terecht .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.