VHP-leider: ‘Laten we de erfenis goed gebruiken’

74

PARAMARIBO, 6 jun – “Laten we de erfenis goed gebruiken.” Dit zegt VHP-leider Chandrikapersad Santokhi. In de sporen van de eerste migranten uit India, zal gezocht moeten worden naar verdere vooruitgang. De nakomelingen hebben het ook generaties lang verder getrokken. De eerste leider van de VHP, Jaggernath Lachmon, zorgde voor een historisch hoogtepunt.

Het was immers de man van de verbroedering, het samen optrekken van de diverse bevolkingsgroepen die Suriname rijk is. “Dat heeft hij gepropageerd tot zijn laatste adem. Het tweede is natievorming op basis van saamhorigheid, het binnenste dat moet groeien en die saamhorigheid moet bewerkstelligen”, zei Santokhi bij het standbeeld van Lachmon op het Onafhankelijkheidsplein. Lachmon bracht die verbroederingsidee ook in praktijk.

Samen met Johan Pengel, leider van de NPS, wilde hij komen tot een vreedzame samenleving. Vandaar dat ook aan beide leiders hulde wordt gebracht. De huidige NPS-voorzitter, Gregory Rusland, gelooft dat het verbroederingsstreven succesvol is geweest. “Het is gelukt om de samenleving te krijgen zoals die nu is, een vredige samenleving. Dit jaar hebben we nog meer markante feiten. Dat is het bijzonder belangrijk omdat de culturele ontwikkeling van ons land een sterke basis heeft.”

74 REACTIES

 1. wij gebruiken toch de erfenis goed ,jullie gebruiken die erfenis niet door te hokken ,bouterse heeft het gezegt ,jullie moeten ophouden om te hokken ,een creool hokt niet een creool is vrij in de omgang .als je wil hokken moet je terug naar zuidazie ,en niet naar nederland in nederland slijmen dat de creool jou dochters wil verkrachten en dat de creolen stelen ,terwijl jullie zelf de grootste verkrachters zijn en hokjes denkende zwarten.


  Maak melding

 2. Ik pleit voor Santhoki voor President, maar hij zal zich ook wat meer moeten begeven onder de andere bevolkingsgroepen. Zo zal hij meer bezoeken moeten afleggen bij Inheemsen, marrons, javananen en creolen. Dat laatste voltrekt zich in onvoldoende mate. Santhoki moet van de VHP een echte multiculturele partij maken, pas dan doet hij recht aan de verbroedingspolitiek van Lachmon.

  Plato


  Maak melding

 3. @Plato

  Je schrijft gewoon onzin, echte onzin…..

  VHP heeft NOOIT andere bevolkingsgroepen uitgesloten, mens discrimineert zichzelf en dat is wat anders.

  Bouterse is de enige man die Hindoestanen belachelijk heeft lopen maken. Dit terwijl Hindoestanen ten minste alles eruit halen wat eruit te halen valt. Dan kijk ik vooral naar de landbouw.

  Vervolgens komen er regeringen die willen graag hun eigen mensen voeden, enkel en alleen hierom is de rijstprijs vaak kunstmatig laag gehouden en de rijstboeren werden daar de dupe van.

  Santhoki is eerlijk persoon en staat voor wat hij zegt.
  Deze man werkte ten minste met Landen als Nederland waardoor er veel voor elkaar te krijgen was.
  En dit kom alleen van het feit dat soort- soort zoekt.

  Hiermee doel ik op het feit dat fatsoenlijke mensen graag met fatsoenlijke mensen omgaat.

  Vertel mij nou welk gerespecteerd land nou banden met Bouterse heeft?

  Met zijn wortel en tak, zijn natuurlijke hulpbronnen die alleen hem en zijn vrienden toekomen?

  Een slappe leugenachtige zak noem ik president Bouterse!


  Maak melding

 4. soort zoekt soort, etnische partijen zullen blijven bestaan.
  Door integer te zijn en met capabele mensen op de juiste werkplek die zich voor volk en land willen inzetten zal vooruitgang plaatsvinden eerder niet.

  Out of many but still one nation …..

  blijft echter een uthopie…


  Maak melding

 5. Met erfenis bedoeld Santokhi ook de democratische manier hoe Pengel en Lachmon met elkaar omgingen, deze twee grote leiders waren in hart en nieren democraten.
  Bouter is geen aanwinst voor de democratie in zijn geheel.


  Maak melding

 6. Hallo,welke verbroederingspolitiek heeft Lachmon voort gebracht geen ene reed.
  Deze man wilde west suriname hebben voor zijn eigen achter ban.
  Kan iemand mij uitleggen wat deze man betekend heeft voor suriname?
  Hindoestanen zijn hele goede mensen maar de leiders doen aan hokjes politiek en dat zal zo blijven.
  Ik hoop dat een hindoestaanse leider zal opstaan en een partij oprichten voor iedereen.


  Maak melding

 7. tijdens regeer peroide van lachman en pinping was het ook niet beter”de eene paartij was bezig het andere partij het handen boven het hoofd te houden om macht boven zijn mede landgenoot te houden.
  het gevolg ervan waren de stakingen die toen plaats gevonden hebben.
  de mensen in het bosrijk natuur gebied van suriname die bosnegers genoemd worden,waren ook tegen die vhp regiem die erop uit was macht in het land te verwezenlijken die alleen hun zoort naar voren moesten brengen om boven die ander groep die er recht op had te verzwakken door de aangewezen politieke instructies vanuit NL.
  tijdens stakingen van die mensen van het bosrijk gebiet werdt er een van hen door een hindoestaanse agent neergeschoten(vermoord),die naam van die leider was ABAISA.
  pengel op zijn beurt heeft ooit gezegdt”wees gerust alles komt tereg”wat is er dan onder hun leiderschap tereg gekomen;geen ene moer dan alleen maar verval en kleinerigheid door NL die de instructies van omgang met het volk toen gedoceerd heeft.
  nu dat wij de creolen de hef in eigen handen nemen en duidelijk maken dat wij een andere weg inslaan en verlopig of voor een lange tijd geen bemoeienissen van NL willen, worden wij van alle hoeken negatief besproken.
  de afstammelingen uit afrika zijn het crioolse volk die ook de eerste waren in zuid-suriname richting SIPALIWINI en dieper in die regio,nog voor dat er slaven vanuit ivoorkust,ghana,benin,kenia door de arabieren en europeanen naar barbados,suriname,amerika,antillen vervoerd werden.
  dus over welke erfenis bedoeld santokie.
  ik zaai geen tweedracht maar breng realistische feiten naar vooren,en die hoedanigheid speelt zich nog steeds onder het aziatische volk voort.


  Maak melding

 8. Wat een stelletje ellendelingen kunnen Surinamers ook zijn naar hun eigen mensen. Met verbazing net een opname gezien van de familie Khodabaks in Suriname. Met hun 6 kinderen een poot gedraaid door wel bekende en bij naam zeer hoog aangeschreven Hindustanen. http://www.apintie.sr/vidi.php?vid=7620
  Wat een schoften en dan mooi weer spelen hoe geweldig ze geen zaken doen en succesvol zijn. Over lijken gaan jullie. Bah. En dan ook nog altijd op de 1ste rij zitten als het gaat om cultuur en geloof. Varkens.
  Nu daar de Hindustanen 140 Jr vieren hebben ze net week geleden deze mensen uit hun huis gezet.
  En dan lees ik dat VHP bezint en de cultuur zal beschermen. O ja waarden en normen moeten hoog gehouden worden. Wel Hr Santoki, laat zien dat je een man van eer bent en zorg ervoor dat deze mensen alles wat ze is aangedaan weer herstelt zal worden. Het zal me niet verbazen of de mensen die achter de schermen deze mensen een loer hebben gedraaid, hoog op de lijst staan vd VHP.
  Als jullie dit laten lopen, dan zijn jullie geen knip voor de neus waard. Doek dan maar heel die club van jullie op want het puur komedie.
  Surinamers (en meer in het bijzonder in dit geval Hindustanen) schaam jullie diep. Terwijl jullie feest gaan vieren hebben mensen die samen met jullie op de 1ste rij staan een gezin kapot gemaakt. 6 kinderen die ondanks de erbarmelijk situatie nog heel beleefd en fatsoenlijk blijven. Hulde aan jullie kids.
  Als deze honden Baithali en Dwarka straks hun kinderen weer zien hopelijk zie je dan ook wat je de andere kinderen hebt aangedaan. En dat alleen maar puur uit gierigheid voor geld. Hebben jullie klootzakken niet genoeg bij elkaar gestolen? Hebben jullie niet de boodschap van Gandhi begrepen. Is het nooit genoeg voor jullie. Hoop dat jullie stikken in je eigen bij elkaar gestolen geld. Vuile klootzakken.


  Maak melding

 9. Veel hindoestanen die ik persoonlijk ken hebben op de NDP gestemd???

  Als de VHP daadwerkelijk zo veel had gedaan voor hun mensen, waarom zijn ze dan overgestapt???

  Toen de VHP aan de macht was en er vaak overvallen, roofmoorden en verkrachtingen gepleegd werden op hindoestanen, is er naar mijn idee ook veels te weinig gedaan…

  Mensen dachten dat de NDP de veiligheid van het volk beter konden handhaven. Dit is ook een belangrijke reden geweest…

  Of de criminaliteit gestegen of gedaald is nadien weet ik niet, daar kan nog onderzoek naar gedaan worden…


  Maak melding

 10. tegenwoordig is die verdeeldheid onder ons verzwakt door een stukje culturele interactie naar elkaar toe,maar,dat komt niet door vhp/nps dat tegenwoordig front heet,maar door gastvrijheid naar onzelf toe die in groepen verdeeld is.
  santokie praat over verbroedering die er,volgens mij, niets van snapt of niet weet hoe het in praktijk uit te voeren of hoe zaamhorighied te bewerkstelligen onder het volk(santokie;zaamhorigheid brengt slaven voort”begrip brent slimme mensen voort),santokie gebruikt de zelfde woorden als zijn koning en koningin uit europa”santokie ,gebruik jou eigen woorden en copieer niet de woorden van hen die jou voorouders als slaven heeft gebruikt of heb jij geen eigen ideologie voor opbouw of maatschappelijk vorming naar het su volk.


  Maak melding

 11. Verbroederingspoitiek zoals gepropageerd door Pengel en Lachman heeft de Hindustaan vooruitgeholpen de creolen openden hun ramen en deuren voor de Hindustaan,maar bovenal brachten zijn hun zuur verdiend geld naar de Hundustaan zonder enige vorm van terughoudendheid.

  De Hindustaan echter hield alle ramen en deuren op slot en was, is tot nu toe, slechts geinterseerd in het geld van de creool. De geldlade staat wijd open kom en koop breng jouw geld maar naar mij toe.

  Lachman heeft Pengel in dit opzicht veraden want hij heeft nooit zijn achterban opgeroepen om echt te verbroederen; hij pleegde slecht lipservice aan het verbroederings idee. Waarom heeft hij geen afstand genomen van de racistische taal die er uitgesproken werd door zijn achterban in aanloop naar de onafhankelijkheid?
  Waarom heeft hij zijn volk niet opgeroepen om te stoppen daarmee en vooral niet het land te ontvluchten?

  Hij stond erbij, luisterde en deed niks.
  Wie zwigt stemt toe!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=mfnRbFTklBI


  Maak melding

 12. Lachman en Pengel hebben de Surinamers laten zien dat je langs democratische wegen meer bereikt dan met staatsgreep,dictatuur en oorlog.
  In Suriname hebben wij.nooit rassen rellen gekend,tijden bouterse zijn militaire stront periode hebben wij oorlog.gekent tussen tucajana,marons en die stads idioten.


  Maak melding

 13. de grootste rassen rellen heeft zich in die periode van lachman en pengel voor gedaan”of ben jij die gevechten tussen creool en hindoestaan vergeten,stakingen door schoolkinderen,gevechten onder het volk,moorden die er gepleegd werden in naam van vhp of nps politieke onevenwigtigheid,en nederland die ervan geprofiteerd heeft,cannada die goud expoteerde zonder belasting afdracht,ook NL die dat deed en daaruit een gouden koets heeft gemaakt,ik kan nog veel dingen noemen maar doe dat niet.
  lul niet zomaar uit jou nek gaymap,jij weet dat ik dewaarheid spreek.


  Maak melding

 14. Aan Baithali en Dwarka wil ik zeggen…

  Ooit zullen jullie ook verantwoording moeten afleggen, tenminste als jullie in God geloven…


  Maak melding

 15. @Ling Long, u leest mijn colums over Santhoki zeer slecht.
  Ik ben heb nooit beweert dat Santhoki oneerlijk zou zijn. Hij is een gerespecteerd persoon dat klopt! Maar waar het mij om gaat is dat hij – met de komende verkiezingen in aantocht – meer bezoeken moet afleggen bij andere bevolkingsgroepen. Pas dan kan hij zijn kansen vergroten op het presidentschap en dat gun ik hem ten zeerste!


  Maak melding

 16. zou dit het moment zijn voor de creoolse en hindoestaanse en andere partijen om samen een eenheid te vormen en zo de bevolking het idee geven over wat er nog meer mogelijk is? innovatie, broederschap, suriname 3.0?


  Maak melding

 17. Ray, dom uilskuiken met je vieze racistische hangoren die heel veel waarde hecht aan de poep in zijn hoofd,

  Ik heb je een vraag gesteld en omdat je een DAGGOE bent die telkens terug komt voor een bot stel ik je die vraag opnieuw. Ga lezen als je dat kan of smeer je anders nogmaals in met die koeienpoep.

  Woensdag 5 juni 2013 om 17:59 uur, door Bifa
  Ray, wat lul je nou weer vent? Laat me zien waar ik me terug heb getrokken of iets heb geroepen van wat je hieronder schrijft want die KA van jou begint me de keel uit te hangen. Laat me het zien en als je dat niet doet moet je je je je smoel houden. Want die racistische rotzooi van jou gaat je de kop kosten. Zwijn!

  Woensdag 5 juni 2013 om 17:21 uur, door Ray
  @Bifa
  Bifa,jij bent het geweest die had opgeroepen dat we onze woorden voorzichtig moeten kiezen als we tot een bepaalde groep of met een bepaalde groep in discussie zijn!!
  Heeft die groep rekening met je gehouden Bifa!!??Ze hebben je uitgescholden voor alles wat vies en vuil was…van je ma tot je pa hebben ze je laten zien!
  Ik ben opzettelijk gestopt met die discussie toen omdat ik jouw reaktie wilde zien toen. Maar neen je sloeg niet terug. Je kroop toen weg net als een krab!
  Bifa waar mijn voorouders bij betrokken worden sla ik altijd toe!!!
  Een bobo ben ik niet..!!


  Maak melding

 18. De Unie Suriname
  Alleen enkele elitecreolen streefden naar meer zelfstandigheid binnen het koninkrijk. Zij waren verenigd in de Unie Suriname, die in 1943 was opgericht. De creolen voelden zich de ‘echte’ Surinamers die van nature de aangewezen personen waren om het gezag van de Nederlanders over te nemen.

  Deze Unie streefde de eenwording van de verschillende bevolkingsgroepen na. In de praktijk was deze unie echter vooral een creoolse aangelegenheid omdat de Unie voornamelijk uit creolen bestond. Tijdens de oorlog verzette de Unie Suriname zich vooral tegen de Nederlandse Gouverneur Kielstra. Deze bazige gouverneur werd door de creolen gewantrouwd omdat zij van mening waren dat hij de Aziaten in Suriname voortrok. De Unie Suriname ging onder andere daarom de kreet ‘baas in eigen huis’ voeren.

  1958-1967: de verbroederingspolitiek
  Vanaf 1958 kwam er verandering tussen de tegenstellingen in de Surinaamse maatschappij. Pengel van de NPS en Lachmon van de VHP waren het erover eens dat samenwerking tussen creolen en Hindostanen noodzakelijk was voor de toekomst van Suriname. Zodoende kwamen Pengel en Lachmon tot het besluit te zullen streven naar verbroedering tussen de verschillende bevolkingsgroepen. In de periode 1958-1967 werd Suriname bestuurd door de NPS en de VHP, die samen de verbroederingspolitiek uit wilden voeren. Er werden nu naast creolen ook Hindostanen en Javanen in overheidsfuncties benoemd, hoewel creolen de meerderheid bleven vormen.


  Maak melding

 19. #CONCLUSIE;
  De creolen hebben Suriname KAPOT gemaakt!!!
  Heden zijn ze nog steeds AFHANKELIJK.Ze gaan nooit ZELFSTANDIG WORDEN,NEVER!!!


  Maak melding

 20. @Paagal

  Eens gaat bouta ook verantwoording moeten afleggen ,ook hij heeft het eeuwige leven niet!!
  Ook hij zal boeten voor alles wat hij de mensheid heeft aangedaan !!!

  Dit was je vergeten bij te vermelden!


  Maak melding

 21. @Ray, heeft wel een punt en dat is het volgende.
  Het zijn de creoolse partijen geweest (NPS, PNR) die fanatiek de onafhankelijkheid van Suriname aan NL hebben opgedrongen. Lachmon was ertegen maar om de goede vrede te bewaren stemde hij toch toe. De hindoenstanen hadden wat dat betreft een betere kijk op politiek – bestuurlijke zaken: Suriname was nog lang niet rijp voor onafhankelijkheid ondanks we wel zelfstandig waren. Maar dat laatste was in staatkundige zin. Als Ray stelt dat de creolen Suriname kapot hebben gemaakt, moet dat beeld wel genuanceerd worden. Ik kan hem wel enigszins begrijpen.


  Maak melding

 22. Dus als we naar Lachman hadden geluisterd, dan waren wij een eeuwige kolonie gebleven, dan waren al onze bodemschatten nu in handen van de ex-kolonisator, dan voerde hij nog steeds de boventoon, werden we bewaakt door Jantjes en dan mochten wij, het grootste deel van Su gemeenschap, het vuile werk doen en als bedienden in dienst treden in en om de woning van de Europese bovenlaag.

  Ray hoopte natuurlijk dat hij als “donker witte” een bevoorrechte positie zou krijgen van de witte man.

  Ja Ja… mooi niet dus.
  Leve de Republiek Suriname!!!


  Maak melding

 23. Suriname was nog niet klaar voor de onafhankelijkheid. In feite sukkelen we nog steeds voort. We overschatten onszelf door te denken dat we het land kunnen besturen. Maar dat is een misvatting. Kijk wat er nu gebeurt! Iedereen dacht dat Bouterse als revolutionair een sterke leider zou zijn, maar NIETS is minder waar. Bouterse is niet alleen te laag geschoold voor deze functie maar hij heeft ook geen daadkracht. Het land is ‘reddeloos’ en de paarse idealisten zijn ‘redeloos’
  De onafhankelijkheid heeft ons meer NADELEN dan VOORDELEN gebracht.


  Maak melding

 24. objectief bezig zijn schijnt heel moeilijk te zijn.
  Waarom krachttermen gebruiken ?
  Waarom beledigingen uiten?
  waarom dreigen ?

  teken van ZWAKTE.


  Maak melding

 25. @Medusa, nee die ben ik niet vergeten. Hij was een politieke enkeling. Hij werd als een verrader beschouwd, maar die kwalificatie zal ik hem niet geven.


  Maak melding

 26. @Plato
  Hij staat prominent op mijn lijstje van Surinaamse helden!
  Ga er maar voor staan de VHP elite te trotseren!

  En wat vind jij zelf van Hindorie?


  Maak melding

 27. Met vallen en opstaan zullen wij groot worden!!

  Alles is beter dan onder het Juk zijn van een andere mogendheid die ook nog de meest barbaarse daden heeft begaan tegen onze mensen.


  Maak melding

 28. @Medusa, Ik kan niet in het hoofd van Hindorie kijken maar ik vind zijn besluit omstreden. Ik ben geen voorstander geweest van de onafhankelijkheid omdat de politici van toen een onaanvaardbaar risico hebben genomen. Ik denk dat Hindorie rationeel tegen de onafhankelijkheid maar in een emotioneel conflict is geraakt met zijn eigen partij.


  Maak melding

 29. Als het aan racisten als Ray had gelegen had Suriname nooit en te nimmer de onafhankelijkheid verkregen omdat het zogenaamd er nog niet klaar voor was. De waarheid is dat geen enkel land bij zijn onafhankelijkheid er echt klaar voor is. Zelfs in landen die al honderden jaren onafhankelijk zijn moet er keihard gewerkt worden aan instituties, etc. om orde en recht te bewerkstelligen. In het hoofd van bijna alle Hindostanen zoals Ray had Suriname wat dat betreft dus nooit onafhankelijk kunnen worden.

  De waarheid is echter dat je ergens moet beginnen. Dat je mensen ervan moet doordringen dat je niet eeuwig aan de leiband van een Hollander kan lopen voor je brood. Dat je je niet eeuwig uit elkaar kan laten spelen vanwege racistische ideeën waardoor je nooit aan natievorming doet. Daarom moeten domme racistische uilskuikens met hangoren en een kabula mentaliteit van misleiding en bedrog, zoals Ray altijd bestreden worden.


  Maak melding

 30. @Plato
  Moet je in het hoofd van iemand kunnen kijken om je mening over hem te kunnen geven?

  Hindorie heeft verklapt wat de VHP van plan was!
  n.l. de hele stad Paramaribo zou in brand worden gestoken om zodoende Nederland te dwingen in te grijpen en de onafhankelijkheid uit te stellen.Hij,Hindorie, heeft als rechtgeaarde Surinamer dit aan Lachman verklapt,die deed op zijn beurt alsof zijn neus bloedde.Toen besloot hij dat maar aan Arron te vertellen.
  Hij mag dus die naam gerust dragen!
  Hij is in mijn ogen een held!


  Maak melding

 31. Medusa,

  Je hebt helemaal gelijk. Het was Hindori die aan Arron vertelde over die terroristische acties van een heleboel Hindostanen op dat moment. Ze werden opgejut tegen zwarten en staken huizen in brand. Zelfs hier in Nederland had je Hindostaanse bewegingen die hun haat maar niet konden verbergen en overal liepen te verkondigen hoe snel ze naar Suriname af zouden reizen om daar de zwarten in elkaar te slaan. Door toedoen van Hindori is dit alles voorkomen. En daarom is hij de grootste Hindostaanse held van Suriname. Racisten als Ray en Bharat had je toen ook al en alleen door samen te werken hebben we die figuren kunnen bestrijden en hebben ze in Suriname nooit echt voet aan de grond gekregen.


  Maak melding

 32. @Bifa.
  Dat is geschiedenis!!!!
  Ik vraag me trouwens ook af waarom ze niet nu ook de Creolen in elkaar slaan;hier en in Suriname als ze er zo’n hekel aan hebben!


  Maak melding

 33. Goede vraag Medusa. Maar denk je dat Ray, dat dom racistisch uilskuiken met hangoren en een kabula mentaliteit van misleiding en bedrog, een echte Hindostaanse pantoffelheld die zichzelf met sopie en black label moed probeert in te praten, daartoe in staat is? Hij heeft al moeite om hier op dit forum zichzelf te verdedigen dus ik weet niet hoor. Maar…ik ben gewaarschuwd, zeg ik altijd. Onderschatting is voor de dommies. Dus ik wacht…En ik ben voorbereid.


  Maak melding

 34. Ray,

  Maar dat had ik al veel eerder geschreven, Bouterse kan beter in het openbaar vergiffenis vragen berouw tonen aan de gemeenschap en nabestaanden… Als hij in God gelooft tenminste…

  Want als je op een proces moet wachten van de Surinaamse rechtstaat dan kan je lang wachten want die komt waarschijnlijk nooit…


  Maak melding

 35. Als ik Hindori Naast PAPA LACH zet dan zie ik Hindori als verrader en Lachmon als grootheid.
  Ik zal in het kort uitleggen waarom.
  Alles waarvoor Lachmon voor de verkiezing gewaarschuwd heeft is uitgekomen.
  Hij was geen voorstander van de onafhankelijkheid,hij was ook geen voorstander van en leger in Suriname omdat zag wat er toen gebeurde in Zuidamerika met de dictatuur.
  Hindori zet ik in het rijtje van laffe Surinamers net als bouterse landverraders.
  Mijn mening.


  Maak melding

 36. Paagal,

  Het zou helpen als DaDa Bouta op zijn knieën gaat, uitroept naar God als hij daarin gelooft, om vergiffenis vraagt, alle nabestaanden een schadeloosstelling van enkele miljoenen euro’s geeft en toch voor het gercecht verschijnt om zijn straf aan te horen. Als het in het belang is van Suriname zal hij vrij blijven. Maar door niet te verschijnen en geen enkel berouw te tonen naar de nabestaanden maakt hij de zaak alleen maar erger. Ook in geestelijke zin voor zichzelf en zijn nakomelingen. En luister: alles wat ik schrijf is theorie. Het algemene Surinaamse volk, en vooral zijn paarse aanhangers, hebben er weinig over te zeggen. Het zijn de directe nabestaanden die bepalen of ze hem vergiffenis schenken of niet. Dat hij in al die jaren daar nooit aan heeft gedacht vind ik getuigen van domheid.


  Maak melding

 37. GMAP,

  ik moet je even corrigeren want in je enthousiasme geef je niet de juiste weergave van het standpunt van de VHP in 1975 m.b.t een leger.

  Op 19 november 1975 liep Arron in het parlement naar Lachmon en omhelsde hem. Hij deed toen enkele toezeggingen om aan de weerstand van Lachmon tegen de onafhankelijkheid tegemoet te komen. Lachmon was niet per definitie tegen een leger, hij wilde alleen dat het leger een afspiegeling vormde van alle groepen in de samenleving. Toen het was het nog een leger met vooral zwarten. Minister Hoost van Justitie en Politie liet toen het volgende weten:

  ‘Het leger kan geen etnische groepen erkennen Wij
  willen geen apartheidspolitiek binnen de krijgsmacht.’

  Dus de VHP en Lachman wilden wel degelijk een leger. Alleen tegen hun voorwaarden.


  Maak melding

 38. Chan doet moeite de arrogante pres te worden om Suriname vol te stoppen met koelies uit India.
  Never,never, krijgen zij Suriname in hun handen.

  VHP zou Su voor een dubbeltje verkopen en negros voor een cent willen kopen.


  Maak melding

 39. Ronnie doet moeite de arrogante pres te worden om Suriname vol te stoppen met negers uit Afrika.
  Never,never, krijgen zij Suriname in hun handen.

  Hij en DDB zou Su voor een dubbeltje verkopen en Hindoestanen, Chinezen en Javanen voor een cent willen kopen.


  Maak melding

 40. Het begin [bewerken]

  De krijgsmacht van Suriname werd onder de naam Surinaamse Krijgsmacht (SKM) opgericht bij de onafhankelijkheid van Nederland op 25 november 1975. Dit had nog wel wat voeten in de aarde, want aanvankelijk voelde Nederland – en dan in het bijzonder de minister van Binnenlandse Zaken De Gaay Fortman – niet voor zo’n volwaardige krijgsmacht. Nederland zag meer in een gewapende politiemacht. Maar na aanhouden van premier Arron stemde Nederland uiteindelijk toch in met de oprichting van de Surinaamse Krijgsmacht.

  De nieuw opgerichte Surinaamse Krijgsmacht nam het materieel en de infrastructuur over van de Troepenmacht in Suriname (TRIS) het voormalige koloniale leger van Nederland. Ook het personeel van de TRIS stapte deels over naar de nieuwe SKM. Daarnaast gingen Surinaamse militairen die tot dan toe deel uit gemaakt hadden van de Nederlandse Koninklijke Landmacht over naar de SKM. In tegenstelling tot het ex TRIS-personeel had het ex KL-personeel recht op een suppletieregeling van Nederland, een aanvulling op hun salaris van de SKM tot het niveau van hun Nederlandse collega’s. Dit zorgde voor scheve gezichten aangezien de ex-TRIS-militairen deze suppletie niet kregen. Op materieel gebied probeerde Suriname ook nog patrouilleboten en helikopters van Nederland te krijgen, maar Nederland wees dat verzoek af. Wel kwam er een Nederlandse militaire missie in Suriname, verbonden aan de Nederlandse ambassade, die de nieuwe Surinaamse Krijgsmacht met raad en daad terzijde zou staan. Deze missie bestond uit 3 officieren, 2 onderofficieren en twee lokale werknemers. De missie stond onder leiding van de kolonel Hans Valk.

  De militaire machtsovername in Suriname [bewerken]

  Het uit Nederland afkomstige kader, onder wie Desi Bouterse en Badrissein Sital, wilde inspraak en medezeggenschap. De leiding en de regering waren hier echter tegen. Eind 1979 werd er door een aantal sergeants een militaire vakbond opgericht, de Bond voor Militair Kader (BOMIKA). Vanwege een bezetting in de Memre Boekoe Kazerne werd de politie er op af gestuurd om die actie te breken. Militairen en politiemensen stonden in een gespannen sfeer bewapend tegenover elkaar, maar er gebeurde niets. Kort daarop werden 3 bestuursleden Badrissein Sital, Ramon Abrahams en Laurens Neede gearresteerd en vastgezet. De drie gearresteerde sergeanten kwamen vervolgens op 20 februari 1980 voor de krijgsraad, waarbij zij verdedigd werden door Eddy Bruma en Frank Leeflang. De krijgsraad zou uitspraak doen op 26 februari, maar zover kwam het niet: op 25 februari pleegden 15 sergeants en één officier onder leiding van sergeant-majoor Desi Bouterse een coup om hun kameraden te bevrijden, de Sergeantencoup.

  De sergeants namen de macht in het leger en ook in het hele land over. Premier Arron dook onder en werd later gearresteerd en legerbevelhebber kolonel Elstak werd eveneens gevangengenomen en later uit zijn functie gezet en vervangen door Bouterse. De militairen installeerden een junta, de Nationale Militaire Raad, waarin o.a. Bouterse en Sital zitting hadden. Tegelijkertijd bevorderden de coupplegers zich tot hoge militaire rangen. De Surinaamse Krijgsmacht werd hernoemd in Nationaal Leger.

  Op 8 december 1982 vonden de zogenaamde Decembermoorden plaats, waarbij het leger een aantal tegenstanders van het Bouterse-regime uit de weg ruimde.

  Tussen 1986 en 1992 vocht het Nationaal Leger de zogenoemde Binnenlandse Oorlog oorlog uit met het Junglecommando van Ronnie Brunswijk, een ex-militair en ex-lijfwacht van Desi Bouterse.


  Maak melding

 41. Ray,

  Zelf teksten schrijven je niet he? Alleen van Wikepedia haal je onzin om …ja, om wat eigenlijk. Nietsnut! Ga een baan zoeken of zo. Wat was je vroeger? Putjesschepper? Heb je niet al genoeg putten in je hoofd gegraven om nog meer poep in te kunnen doen? Dombo!


  Maak melding

 42. Hindorie voelde zich in de steek gelaten door Lachmon.
  Door over te lopen naar de NPS wilde hij de VHP een poets bakken. Hij was uit op revanche!
  De overstap naar de NPS was puur uit rancune!
  Het was zeker GEEN IDEOLOGISCHE keuze van hem!
  Daarom was hij voor de voorstaanders een REDDER en voor de tegenstaanders, een VERRADER! In werkelijkheid was hij een rancuneuze overloper. (als je het los ziet van de tot standkoming van de onafhankelijkheid!)


  Maak melding

 43. @Medusa, dank voor uw reactie.
  Als Hindorie op de hoogte was van de snode plannen van de VHP (hetgeen niet bewezen is) dan zou hij dit aan het OM moeten melden en niet aan Aaron. Ik ben niet onder de indruk van het besluit van Hindori. Er waren voor hem meerdere wegen die naar Rome konden leiden. Ik beschouw zijn ‘daad’ meer als paniekvoetbal dan als een weloverwogen besluit.

  Het spijt me Medusa, maar hier verschillen we wel van mening. Maar dat moet kunnen.

  Groeten van Plato


  Maak melding

 44. mensen kijk in de telegraafnu op dit moment ze hebben ray op een dak vast gebonden in zuidazie india .kijk hoe ze elkaar behandelen als ze arm zijn .mens onterend .
  kijken julle de telegraaf …nu kijken .


  Maak melding

 45. mensen kijk in de telegraaf op dit moment ze hebben weer moorden gepleegd in Manhatan, Nigeria, getto van Rio, etc. Niet vergeten de laffe moord op een ongewapende jongeman in London. Allemaal p’s zijn familie


  Maak melding

 46. Ray,

  Jij onnozele racistische hals. Wikipedia is geen officiële bron. Het wordt vol geschreven door racisten zoals jij en hun kornuiten. Het zou me niet verbazen als je de info. die je hier op dit forum schrijft al eerder op Wikipedia hebt geschreven. Dus ga je scholen idioot. Want internet zit vol debielen als jij.


  Maak melding

 47. Wij zwarten willen ons graag vermengen met andere rassen omdat wij niet zo mooi zijn. In Nederland pakke we witte vrouwen. In Suriname willen wij Hindoestaanse vrouwen, maat zij werken niet mee aan natievorming en vermengen daarom zijn ze racisten. Aleen zwarten mogen raciale opmerkingen maken, als anderen dat doesn is dat racisme. PUNT UIT.


  Maak melding

 48. kijken jullie in de telegraaf in india heeft die zoon die vader vast gebonden op het dak van dat huis .
  die corrupte politie moet hem gaan bevrijden …die politie in india lopen met bamboe stokken hihihihihihhi


  Maak melding

 49. De overhaaste onafhankelijkheid van Suriname eistte meteen haar tol op 25 februari 1980. Het ultieme bewijs dat Suriname geen bestuurlijke ervaring had en niet in staat was de gevolgen van haar besluiten te overzien. Ook de verdwijning van de 3 miljard ontwikkelingshulp die wij van NL hebben ontvangen levert een uitstekend bewijs dat omgaan met gelden niet tot een van onze sterkste kanten kan worden gerekend. Hedentendage zien we dat ook. Geldverspilling, besluiteloosheid, gebrek aan bestuurlijke ervaring en inzicht etc etc.


  Maak melding

 50. Plato,
  Bijna alle landen hebben na jarenlange gewapende strijd hun onafhankelijkheid kunnen afdwingen van de kolonisator.
  Waren die landen volgens jou dan wel klaar voor de onafhankelijkheid?


  Maak melding

 51. ray gebruikt mijn naam hier omdat ik de waarheid vertel .je kan niet tegen de waarheid omdat ik de mensen heb gezegd dat ze in de telegraaf van gisteren moesten kijken dat ray zijn vader heeft vast gebonden op die dak van zijn huis .onmenselijk en ray heeft het over de creool .ook heeft ray zijn zus laten trouwen met een
  {hond koetha} zijn het die goden die dat hebben gezegd ray .kijk mij niet voor aan het zijn de tradities van india .


  Maak melding

 52. ik droom van ray, overal waar ik kijk ik zie ray, ray, ray, ray. ik ben heel mooi, maar die hindoestaanse man waar ik mee getrouwd was, wil mij niet. daarom ik wil nu ray, ray, ray en alleen ray en als ik niet krijg ray, ik blijf die hindoestaanmannen beledigen en ik blijf die hindoestanen uitschelden. als ik niet krijg ray, ik loop over naar kafrie. ik neem kafrieman, djoekaman, blanke man, turk, marokkaan. ik haat hindoestanen. ze niet deugen. alleen ray deugen, maar hij mij niet wilklen. oh, ik straks plegen zelfmoord niet.


  Maak melding

 53. p, p, p,

  wat ben jij wanhopig. waarom haat jij die hindoestaanse man? hij heeft jou niet gewaardeerd? hij heeft andere vrouw genomen? terwijl jij zo mooi was? heel mooi? jij was miss universe? hoe durft die hindoestaan, neem een andere man, neem een ehtiopier, die zijn de liefste mannen van de wereld. ga aan de slag en denk niet teveel aan die Ray. Die hindoestanen, ze liegen en bedriegen, ze willen alleen geld. Die Ethiopier hij zegt hele dag alleen zoet woordjes en wil hele dag boven op liggen. En dat wil je toch, niet vrouwtje?


  Maak melding

 54. p,

  heb een ideetje. Als Ray niet wil, pak je Bifa toch? Misschien heeft Bifa vandaag ghedouchet en alle poep van zijn lijf en uit zijn hoofd geveegd. Die Bifa stinkt hele dag naar poep. Hij is poep.


  Maak melding

 55. @Abaisa
  U zegt u zelf. De andere landen hebben een jarenlange en bloedige strijd gevoerd voor de onafhankelijkheid. Suriname heeft het als geschenk meegekregen. Hierna ging het meteen bergafwaarts met ons land. Het had juist in de rede gelegen de ervaringen van de overige landen mee te nemen aleer men zou besluiten tot de onafhankelijkheid. Zo had men van NL (en met succes!) kunnen eisen om het land in zowel politiek bestuurlijk, en infrastructurele zin eerst sterk te maken. Onze hindoestaanse broeders (VHP) waren tegen de onafhankelijkheid. Daarmee hadden ze ook meer inzicht dan hun creoolse broeders, die puur en enkel op emotionele gronden de onafhankelijkheid door de strot van het volk hebben geduwd.

  Ik hoop uw vragen naar tevredenheid te hebben beantwoord.

  Groet
  Plato


  Maak melding

 56. Ray=valse P en Negerzoen=Ray. Dat is de manier waarop een lafaard te werk gaat. Vrouwen slaan. Kinderen betasten. Daar is hij goed in.


  Maak melding

 57. @Plato,
  Ben jij je ervan bewust in welke economische bestuurlijke en infrastruktueele chaos deze landen werden achter gelaten toen de kolonisator tegen heug en meug gedwongen werd om het land te verlaten?
  Onze VHP broeders wilden niets anders dan onder het bestuur van holland blijven zodat zij een bevoorrechte positie voor zichzelf zouden creëren, pas wanneer zij de bestuurlijke macht totaal hadden overgenomen zou de tijd misschien rijp zijn voor een machtsoverdracht; alhoewel ik ook bij dit scenario mijn twijfels heb.

  De Hindustaan had geen moeite met de Hollanders aangezien zij zichzelf ook tot het arische ras wanen, tevens is hun komst naar Su in een totaal ander perpectief dan die van de Afrkaanse Su. Zij kwamen voor lotsverbetering terwijl de Afrikanen daar in een toestand van lotsvernietiging waren beland.

  De onafhankelijkheid van Su had misschien eerder maar zeker niet later moeten plaatsvinden de geesten waren rijp, misschien niet van een ieder; maar van velen wel.


  Maak melding

 58. Abaisa zou moeten weten dat de Hindoestaan meer vertrouwen had in de blanke omdat de blanke wel veiligheid en handhaving van regels bood, in tegenstelling tot de creolen die bij het geringste de straat opgingen en vernielingen begonnen aan te richten, mensen te mishandelen en te vernederen.
  Het is jammer dat je de eigen negatieve kanten van je eigen ras/volk verdoezelt, want anders had je gezien waarom de Hindoestanen geen vertrouwen hadden in de creolen. Zelfs vele creolen hadden geen vertrouwen meer NA de onafhankelijkheid en trokken weg naar Nederland. De oorzaak van wantrouwen, de snelle opvlambaarheid van de creool die dan overgaat tot roof en plundering en brandstichting ( enigzins door Bouterse na de coup met harde hand getemd) heeft voor veel onrust gezorgd bij alle bevolkingsgroepen. Waarom verzwijgen jullie dat steeds? Jullie onplezierige gewelddadige kant?


  Maak melding

 59. Abaisa waarom geeft je niet toe dat Plato het gelijk aan zijn zijde heeft, Plato geeft jou tientallen voorbeelden en toch probeer jij met domme drogredenen plato tegen te spreken, dit is precies de reden waarom vooral zwarten niet vooruit komen ze hebben geen zelfkritiek bang om in de spiegel te kijken.
  Iedere bevolking die na de zwarten in Suriname in Suriname terecht zijn gekomen hebben het beter dan die zwarten,Hindustanen,Javanen,Brazilianen, Hatianen, Chinezen.


  Maak melding

 60. Alle landen die een kolonisator hebben gehad, van India tot Indonesie, doen het veel beter dan alle landen van de zwarten. Kun je dat negeren? Suriname heeft nog een redelijke infrastructuur gehad tot de onafhankelijkheid, maar landen als India en Indonesie hadden bitter weinig en moesten zelf alles van begin af aan opbouwen. Het is de Aziaten veel beter gelukt dan de Afrikanen. Omdat de Afrikanen niet uit hun stam-denken kunnen geraken. De ene stam moet de andere overheersen en zo gaat dat ook nu nog door, met de Tutsis en Hutus als voorbeeld.
  Het mensheid denken is bij de Afrikanen veel minder ontwikkeld. Zij zijn geneigd in stamverband te denken en dat verbreek je niet zomaar. Maar het ontekenne, dat is pas laf.


  Maak melding

 61. Wat de Hindostaan en de Creool dan toch wel gemeen hebben is dat beide groepen massaal zijn gevlucht naar NL (het land van de onderdrukker!!) en er zijn blijven wonen tot vandaag!!
  Al die verwijten hebben geen zin, nu zijn jullie toch allemaal Europeanen? Nederlanders wel te verstaan!
  De pot verwijt de ketel dus….
  Kappen met haatzaaierij en verdeeldheid te brengen! Primitief gedrag à la Wilders!
  Zo hebben Gandhi en Martin Luther King jullie het niet voor gedaan!!


  Maak melding

 62. Vijay, jij smerige ezel met een bunker in je ogen. Noem mij die landen die het beter doen dan Zuid-Afrika, Nigeria en Brazilie, landen met een meerderheid aan zwarte mensen. Alle landen die een kolonisator hebben gehad, van India tot Indonesie, doen het veel beter dan alle landen van de zwarten zeg je toch. Oh, dan leef je zeker op Mars want in Nepal sterven ze van de honger, net als in Bangladesh en in Sri-Lanka en de Maldiven. En India leven nog circa 750 miljoen mensen onder de armoedegrens. En precies daar verkrachten ze ook nog eens de boel (vooral jonge meisjes) bij elkaar! Dus wat lul je vent! Lees en geniet (of huiver voorzover jij en je racistische soortgenoten dat nog kunnen baja):

  zaterdag, 06 april 2013 21:00

  Vrouwenhaat is zo diep geworteld in de Indiase samenleving dat zelfs een zoon van de president – in dit geval het parlementslid Abhijit Mukherjee – zich neerbuigend kan uitlaten over het recente protest van vrouwen tegen groepsverkrachtingen.

  ‘Deze protesterende vrouwen hebben geen enkele voeling met de realiteit’, zei Mukherjee. Volgens hem beschouwen de vrouwen het als een fashion statement om met kaarsen in de hand optochten te houden. Er kwam heel wat kritiek op de uitspraken van Mukherjee. Op een gegeven moment werd ook zijn ontslag geëist waarna de man zijn verontschuldigingen aanbood en zijn uitspraken terug introk.

  Man in crisis

  Vrouwenhaat wordt ook weerspiegeld in het Indiase taalgebruik waar verkrachters er nog goed van af komen. De Hindi-vertaling voor seksueel misbruik of verkrachting is immers ‘izzat lootna’ wat verbloemend ‘de eer stelen van’ betekent.

  En die vrouwenhaat in India neemt nog toe. Volgens professor Ratna Kapur toont de brutale groepsverkrachting van de ondertussen overleden 23-jarige student in New Delhi een crisis van de identiteit van de man in de Indiase patriarchale samenleving, waar mannen in het algemeen als waardevoller worden beschouwd dan vrouwen en jongens tijdens de opvoeding meer privileges genieten dan meisjes. Zo’n opvoeding is de slechtst mogelijke voorbereiding voor een moderne wereld met capabele en professionele vrouwen. Onafhankelijke vrouwen zijn zeer onrustwekkend voor de Indiase mannen en hun antwoord is er een van geweld.

  Maar ook vrouwen zelf zijn niet geheel onschuldig aan het klimaat van vrouwenhaat in India. Vrouwen willen geen dochters, maar zonen, die ze tot hun volwassen leven vertroetelen. Vrouwen zien het huwelijk nog steeds als de enige reden waarom ze geboren zijn en ze verafschuwen vrouwen die moeite doen om er aantrekkelijk uit te zien.

  Straffeloosheid

  In India is het aantal verkrachtingen tussen 1990 en 2008 meer dan verdubbeld. Bovendien blijkt dat 228.650 van de 256.329 criminele daden vorig jaar een vrouwelijk slachtoffer hadden. Het aantal veroordelingen voor verkrachtingen bedraagt 26 procent. In de jaren 70 was dat nog 46 procent.

  Dat heeft uiteraard ook te maken met de weinige aangiftes door slachtoffers. In India is verkrachting onlosmakelijk verbonden met schaamte en de ultieme vernedering. Veel vrouwen worden door hun verkrachters vermoord of kiezen voor zelfmoord. Het is ook niet ongewoon dat ook de ouders van de verkrachtingsslachtoffers zelfmoord plegen. Vandaar dat de meeste slachtoffers niet naar de politie stappen uit angst dat hun familie verbannen wordt of dat ze zelf nooit een echtgenoot zullen vinden of door hun vrienden verstoten zullen worden.


  Maak melding

 63. @Vijay
  Niet reageren op de misselijkmakende postings van Bifa

  Ze heeft vandaag pas het INTERNET ontdekt!!

  Eerder geloofde zij niet erin!
  Ze doet aan INTERNETSURFEN!!!Baja!!

  Ps

  Zij gelooft niet dat de hindostanen geboren in Suriname ,surinamers zijn ,volgens haar ziekelijke brein ,als ze eentje heft tenminste,ligt Suriname in India en Afrika in Suriname!!


  Maak melding

 64. @Bifa
  Dat rund stunt met zijn achterlijke domheid!

  Alle landen die een kolonisator hebben gehad, van India tot Indonesie, doen het veel beter dan alle landen van de zwarten. Kun je dat negeren?

  Zie je wat ik zie?
  Hij vraagt of je dat kan negeren i.p.v. of je dat kan verklaren.
  D.w.z. dat hij er zo van overtuigd is,dat het aan de zwarten zoals hij ze noemt zelf ligt!
  WAT EEN EZEL!

  Ben niet lang op dit forum.Ben door mensen geattendeerd even een neusje te nemen,maar ik heb mijn portei van de dag wel ruimschoots gehad hoor!Vreselijk!


  Maak melding

 65. Vrijdag 7 juni 2013 om 11:36 uur, door GMAP
  Abaisa waarom geeft je niet toe dat Plato het gelijk aan zijn zijde heeft, Plato geeft jou tientallen voorbeelden en toch probeer jij met domme drogredenen plato tegen te spreken, dit is precies de reden waarom vooral zwarten niet vooruit komen ze hebben geen zelfkritiek bang om in de spiegel te kijken.
  Iedere bevolking die na de zwarten in Suriname in Suriname terecht zijn gekomen hebben het beter dan die zwarten,Hindustanen,Javanen,Brazilianen, Hatianen, Chinezen

  XXXXXXXXXXX

  kereltje gmap, ik heb je reactie maar hier naar toe gebracht om je het zoeken te besparen.

  Wat een Hoogbegaafheid stel je hier ten toon zeg tsjonge tsjonge…. knap hoor !!

  Mijn grootmoeder van Langatabbetje had het zeker beter kunnen verwoorden; maar ja…. Verbérde siki no abi dresi!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.